Dagelijks archief: september 6, 2016

06.09.2016 – hitland – 29 km

ronde 1: 20 km

Gisteren heb ik niet gelopen maar wel een rondje van 40 km op de racefiets gereden. Ik wilde eigenlijk met woefje op pad in de doggyride maar ik was veel te laat uiteindelijk. Dan maar even een snel rondje en dat was prima. grappig dat je dan binnen 90 minuten weer thuis bent en wel even wat gezien hebt op de fiets.

Maar vandaag dus weer tijd voor een rondje. Ik laat eerst woefje uit en ga daarna gauw op pad. Ze kan nog steeds niet mee vanwege de loopsheid. Maar over ruim een week ziet alles er alweer gunstiger uit denk ik.

Het is prima weer, het is veel bewolkter dan tijdens mijn wandelrondje dus dat moet fijner lopen. Helaas blijkt het wel vochtig en klam en dat zie ik terug in de hartslag. Het is toch al vrij warm en ik moet mijn best doen om de hartslag tussen de 120 en 125 te houden maar het lukt wel uiteindelijk.

Na de warming up loop ik naar de dijk en weer terug naar de kalfjes. Daar staat een hondje midden op het pad die niet meer verder wil en naar mij toe wil komen. Dat hondje ken ik wel, een schattige tibetaanse terrier die mij erg leuk vindt om een of andere reden. Het baasje probeert het hondje mee te trekken maar dat lukt niet zo. Uiteindelijk wacht ze dan maar totdat ik er ben en op dat moment heb ik ook net een wandelpauze dus dat komt goed uit. Hondje even aaien en even met het baasje praten over de kalfjes en over het kleine fuutje.

Daarna gauw weer verder. Ik loop 1000-tjes op lage hartslag en ga straks een continu lapje inbouwen. Die loop ik via de ooievaars dus even lekker offroad. Het tempo ligt laag maar de hartslag ook. Ik hoor een ijsvogeltje als ik langs het water loop en daar word ik helemaal blij van. Het lijkt alsof er inmiddels meerdere paartjes in het gebied zitten en ook bij mijn huis in de buurt. De zachte winter heeft de ijsvogel stand dus goed gedaan!

Tijdens het lopen denk ik na over trainingen en over dingen die ik zo her en der lees en hoor. Over langzaam trainen, over MAF of niet. Over tempo’s en tempo verlies. Niemand is hetzelfde maar er zijn toch wel een aantal basis uitgangspunten voor training en je hebt nu eenmaal fysiologie waar je niet omheen kunt. Zo lees ik over trainingen met gelletjes en voeding, en over trainingen waar mensen hijgen en vermoeid zijn. Fitzgerald schreef een aardig boek over mental training en het effect van ‘harde trainingen’ en vermoeidheid. Natuurlijk is het hele hardlopen vooral een mind spelletje maar als je het lichaam verwaarloost, dat gebeurt er verder weinig en kan je nog zo’n goede mind set hebben!

Ik probeerde laatst iemand iets uit te leggen over ‘ankeren’ van positieve ervaringen tijdens de training zodat je die weer kunt ophalen als je het moeilijk hebt tijdens een wedstrijd. Dat bleek een brug te ver. Jammer, want het werkt heel goed. Het ankeren moet je even leren maar het is heel nuttig.

Ook het gebruik van een ‘mantra’ werkt prima. Ik gebruik zelf de zin ‘ik ben sterk en ik ben fit’ omdat het precies op mijn cadans en ademhaling valt als ik het goed doe. Het is een positieve reinforcer en het geeft even snel de cadans aan die ik zou kunnen lopen als ik wat ‘inzak’. Tijdens mijn laatste HM werkte het heel goed.

Inmiddels ben ik alweer een tijdje op weg met mijn continu lapje op een hartslag <125 en dat loopt allemaal prima. Ik hoef eigenlijk helemaal niet meer op mijn horloge te kijken want ik weet precies wanneer ik boven de 120 uit kom en wat de cadans daarbij is. Na iets meer dan 20 km sta ik weer bij de auto. Was dit het al? Voor nu even genoeg denk ik. Volgende keer even een korter temporondje op maximale MAF. Dat tempo gaat steeds verder omhoog dus dat wordt nog even aanpoten. Gek idee, want toen ik begon had ik echt moeite om binnen MAF te blijven. Nu loop ik dus gewoon 15 slagen onder MAF als training. Op naar de volgende run dan maar weer.

gegevens:

* 20 km
* 23 graden

september 94 km – 2016 totaal 2.871 km

ronde 2: 9 km

Vanmorgen heb ik al 20 km gelopen op lage hartslag. Maar ineens blijkt S. niet laat thuis te zijn en gaan we alsnog op pad voor een rondje. Het is immers nu de kans om woefje mee te nemen als we samen kunnen gaan! Ik kleed me dus weer om en we gaan van start.

Ik heb aanvankelijk geen idee wat ik dan wil trainen. Ik liep vanmorgen wat afstand en besluit een korte tempo training te doen nu. Ik ben benieuwd of ik het ‘eruit’ krijg nu. Eerst even de warming up dan maar. We gaan direct linksaf het open gebied in zodat we goed kunnen kijken of er reutjes aankomen. Het is al vrij laat maar je weet nooit.

Na de warming up start ik mijn eerste lapje. Dat gaat eigenlijk verrassend goed. De 1000 mtr zijn zo voorbij en gingen iets te snel. Ik besluit alleen dat ik mijn ademhaling ga aanpassen naar 2/3 want volgens mij kan dat nu makkelijk op dit tempo. De tweede lap gaat beter en gelijkmatiger. De cadans is ook iets hoger doordat ik nu 2/3 adem. Grappig dat dat met dit tempo nu gewoon kan. Ik kan mijn hartslag niet zien maar ik vermoed eigenlijk dat het niet zo erg hoog is. Het weer is wel prima, niet te warm en geen wind. Maar dan nog!

Ik loop de derde lap en uiteindelijk lopen we er 5. De laatste was eigenlijk niet gepland maar we zijn zo ver van de auto af dat ik besluit om er nog eentje te doen ook al hebben we net even stil gestaan om wafje water te geven. Ik kom toch weer redelijk makkelijk op gang voor die laatste maar ik merk dat ik iets voorzichtiger loop omdat het inmiddels donker is. Zo donker dat S. niet meer mee kan kijken op de snelheidsmeter op de fiets en elke 100 mtr kan afroepen. Ik kan zo nog wel even doorgaan maar het is genoeg. Ik wilde maar een kort stukje en nu zijn we toch alweer 9 km onderweg. Wafje vond het in ieder geval helemaal leuk en we zijn helemaal geen reutjes tegen gekomen dus dat is echt fijn. Mooie tempo training gedaan dus wat wil een mens nog meer.

Het was een hele mooie avond met mistflarden over de velden. Toch even lekker buiten geweest weer!
Vandaag dus 29 km gelopen. Op naar de volgende run.

gegevens:

* 9 km
* 20 graden

september 103 km – 2016 totaal 2.880 km