Maandelijks archief: mei 2012

30.05.2012 – tussen training 1 – 6x 400 (200) – totaal 8,2 km

30.05.2012 – tussen training 1 – 6x 400 (200) – totaal 8,2 km

De eerste training na de HM van afgelopen zondag en het reizen. Ik koos voor een korte interval training die morgen gevolgd wordt door een rustige DL die niet te lang zal zijn. Het ging op zich wel aardig maar een beetje onregelmatig. Eerst lekker inhobbelen en daarna aan de slag. Lap 5 ging verkeerd, omdat ik te snel stopte, vandaar dat de tijd wat te lang is. De laatste lap deed ik zo rustig mogelijk en toen was eigenlijk de tijd ongeveer wat ik bedoelde en wilde. Ik liep met de metronoom en kennelijk maakte die ene tik richting 87 toch wel uit en werd het eigenlijk iets te zwaar. De laatste lap ging het lekkerste op 85 (170).

De 400-tjes gingen in 1.58 – 1.56 – 1.59 – 2.00 – 1.56 – 2.01. Gemiddelde HR rond de 155 bpm met een max van 168 (waarschijnlijk door het warme weer).

Gegevens:

* totaal 8 km
* temp 21

mei 221 km – 2012 totaal 1.014 km

27.05.2012 – week 12 dag 4 – edinburgh half marathon

27.05.2012 – week 12 dag 4 – Edinburgh Half Marathon – totaal 21 km

Vandaag dan de laatste dag van het schema, de halve marathon waar ik naartoe had gewerkt. Ik had werkelijk geen idee meer wat ik zou willen proberen doordat de route nog al tegenviel tijdens het rijden. Merkwaardig, want het is eigenlijk een hele snelle route en wordt gezien als vlakke marathon en als een van de snelste van de UK.

Terwijl ik dit schrijf, zijn we inmiddels alweer een paar dagen verder en bedenk ik dat het ook eigenlijk wel klopt. Er zitten in het gedeelte door de stad inderdaad een aantal oplopende stukken, en het laatste stuk vanaf de racecourse in Musselburgh is een beetje vervelend. Een soort vals plat, dat in Google Earth totaal niet is terug te zien op het hoogte profiel. Maar laat ik beginnen bij het begin.

Ik had best aardig geslapen en al om 6 uur vertrokken we vanaf het huisje. We hadden ontzettend veel geluk, want Douglas, de eigenaar van het huisje, reed ons voor naar Musselburgh waar de finish zou zijn en zou ons vanaf daar verder naar Edinburgh brengen. Door deze mogelijkheid hoefden we niet eerst weer 2 kilometer te wandelen naar de bussen die ons in 40 minuten naar Edinburgh zou brengen. De reistijd die we hiermee zouden terugwinnen zou ongeveer 2 uur zijn totaal, dus we waren er heel erg blij mee dat het zo kon! In Musselburgh pikten we nog drie lopers op die met ons meereden naar de start in Edinburgh. Zij waren ook zo slim geweest om daar te parkeren en hoopten een taxi te kunnen pakken (zonder dat ze iets geregeld hadden van te voren). Treinen of bussen reden er verder nog niet op dat tijdstip! Hoe je dat dan eigenlijk moet aanpakken is me niet helemaal duidelijk.

De mannen hadden alle drie enorme bandages om hun knie en zouden de halve wel even in 2 uur gaan lopen. Nou kennelijk niet, want de finishtijd van de heren bleek uiteindelijk 2:22 te zijn geworden. Ik kon het natuurlijk niet laten om even te spieken. Kennelijk ook last gehad van de warmte!

klik voor groot

In Edinburgh aangekomen kwamen we tot vlak bij de start. Daar stond een heel aantal vrachtwagens klaar om bagage richting de finish te brengen. Omdat we redelijk vroeg waren, was het nog lekker rustig en kon ik ook nog even gebruik maken van de toiletten. Daar waren er genoeg van maar een kwartiertje later stonden hier enorme rijen wachtenden!

klik voor groot


Je ziet werkelijk van alles, maar er waren niet veel verkleedpartijen deze keer. Nog even snel met de K5 warming up gedaan en ik was er helemaal klaar voor. Het was redelijk bewolkt nog, maar zou een hele warme dag worden dus ik had wijselijk gekozen voor een topje met een poncho voor het startvak.

Uiteindelijk klonk dan om 8 uur het startschot en kwam de massa op gang. Het ging best vlot en na 3 minuten was ik over de start streep. Ik was erg benieuwd!

Ik ging veel te hard van start. De weg loopt na de start ineens enorm omlaag, en de kleine upjes merk je eigenlijk helemaal niet als je getraind bent. Daar verlies je dus weliswaar geen tijd, maar wel veel energie en dat zou me later flink opbreken. De eerste 5 kilometer gaan prima, en ook al vergis ik me in de route die ik in gedachten op papier voor me zie, uiteindelijk draai ik al snel de promenade op die langs de zee zou voeren. Inmiddels is de zon gaan schijnen en loop ik in de volle zon met een blauwe lucht zonder een zuchtje wind. Het is erg warm, maar zo is er altijd wel wat te zeuren, want als het had geregend of er had wind tegen gestaan langs de zee, was het ook niet goed geweest. Maar ahum, warrum is het wel! Erg warm zelfs. Ik weet dat de 10 km mat ergens op deze weg zal liggen. De minuten tikken weg en ineens zie ik 55 minuten op de klok staan. Dan zie ik een bord en de matten en onder de 57 minuten loop ik over de 10 kilometermat. Dat is dus helemaal niet de bedoeling, want dat is veel te snel eigenlijk.

Terwijl ik lekker aan het lopen ben, is S. in Edinburgh op zoek gegaan naar de supporterbussen waar je vooraf een dure kaart voor moest kopen. Die bussen zou mensen in 40 minuten naar de finish brengen. Het bleek een aardig stuk lopen te zijn en de wachttijd bij de bussen was ook niet mis. Ik had denk ik stiekum een taxi gepakt richting de finish!

klik voor groot

Deze gang van zaken betekende dus ook dat er onderweg nergens mensen stonden ter aanmoediging, op een paar verdwaalde toeristen na langs de promenade. De supporters kwamen immers pas weer in Musselburgh aan! Overigens moest aldaar nog bijna 2 kilometer gelopen worden om weer bij de lopers te komen. Je zou toch denken dat met het enorme terrein van de racecourse in de buurt van het parcours dit wel wat beter geregeld kan worden!

klik voor groot

Ik ben ondertussen nog volop aan het lopen en merk dat ik het steeds moeilijker krijg. De prijs die ik betaal voor een veel te snelle start en het zonnetje op mijn gezicht.

klik voor groot

Ik struggle en struggle nog meer. Over het bruggetje, even naar links, weer naar rechts en dan langs de racecourse. Renden daar vrijdag niet die mooie glimmende paarden? Ik weet hoe de weg loopt en bedenk dat het helemaal niet zo ver meer is. Ook al ben ik al teruggezakt, met een 15 km doorkomst op 1.28 ben ik niet eens ontevreden. Ik loop langs de pub waar we eerder hebben gestaan en weet dat de weg nu een beetje op en neer gaat lopen, en ergens zal omdraaien richting de finish. Appeltje eitje denk ik nog.

Maar de weg gaat maar door en door. Elke keer als ik denk dat ik bijna bij het keerpunt ben, loopt de weg ineens wat omhoog en zie ik een eindeloze stroom lopers hobbelen. De moed zinkt me in de schoenen en naast me zegt een loopster ‘o my God’ als ze – net als ik – de stroom omhoog ziet lopen. En als ik op het hoogteprofiel kijk, dan vraag ik me dus echt af waar die hobbels dan gebleven zijn. Ik zag ze in de auto en ik merkte het tijdens het lopen. En er komt geen einde aan. Het is zo vreselijk warm, de zon schijnt in mijn gezicht, en de stroom lopers die me tegemoet komt en al op de terugweg is richting de finish is nou ook niet echt motiverend, merk ik. Ik spreek mezelf streng toe en zeg dat het echt wel wat zwaarder mag zijn dan een training allemaal. Ik zet mijn metronoom nog eens aan omdat ik enorm aan het sjokken ben geslagen maar er komt niks meer uit. Ik zie de gemiddelde tijd rap terugzakken. Ongelooflijk, al mijn winst verdampt als sneeuw voor de zon en het is mijn eigen schuld met die te snelle start. Oen!

Maar dan komt – natuurlijk – uiteindelijk toch het keerpunt in zicht. Sterker nog, ik mag zelfs even een stukje relaxen omdat de weg gewoon naar beneden lijkt te lopen. Ik weet dat er ergens straks een waterstraal komt, dus dat is een lekker vooruitzicht. Ik doe mijn bril vast af en loop er lekker onder door. Het zonnetje schijnt nu op mijn rug natuurlijk en dat voelt een stuk lekkerder. Ik baal van mijn gemiddelde tijd en leg uiteindelijk de laatste anderhalve kilometer dan alsnog de zweep erop maar kom niet verder dan een lousy 6 minuten per kilometer. Ongelooflijk wat een sukkeltje ben ik toch ook om de run zo te verpesten. Maar het is lekker weer, we hebben het leuk dus huppekee, richting de finish dan maar.

klik voor groot

Met mijn tong uit mijn mond kom ik over de streep. Vreemd genoeg heb ik het wel warm en moet ik even uitpuffen maar ik ben niet moe. Wat is dat toch gek dat je toch niet meer vooruit komt als je te snel start. Heel merkwaardig. We nemen – tegen alle voedings adviezen in – een bolletje lekker ijs.

Daarna gaan we even naar de stand van de Guide Dogs UK maar vanwege de zon zijn er geen puppies. Ik haalde uiteindelijk toch nog 150 pond op. Dat is goed voor twee tuigjes.

Daarna gaan we lekker snel richting de cottage en genieten de hele middag lekker in de tuin in de zon. Na deze run komt er – helaas – een einde aan een fijne vakantieweek die werd afgesloten met deze run. Aangezien dit toch echt beter moet kunnen, besluiten we in de middag al dat we volgend jaar weer gaan. Dan plannen we eerst de run en daarna de vakantie, want dat is natuurlijk veel fijner. Ben benieuwd hoe het dan zal gaan. In ieder geval weet ik dus nu zeker dat je inderdaad echt gestraft wordt voor een te snelle start.

Op naar de volgende run. Tussendoor even nog een 5-je zondag en de ladiesrun volgende week en dan verder met een schema voor de Great North Run in Newcastle in september!

Gegevens:

* totaal 21 km
* temp 21

rondje in google earth openen

mei 213 km – 2012 totaal 1.006 km

Edinburgh Half Marathon preview

Edinburgh Half Marathon preview

Morgen is de run waar ik een 12 weken schema voor heb gevolgd. Niet zozeer omdat ik nu ineens een enorm snelle tijd ga/kan neerzetten, maar wel omdat ik met een schema ergens naartoe wilde werken. Ik ben zeker sneller geworden, en vond het bovendien eigenlijk heel erg leuk om het eens op deze manier te doen.

Vol verwachting ben ik dus wel, en ik heb op zich wel een plannetje gemaakt qua tijd, cadans en (voor het eerst) qua fuel onderweg. Natuurlijk kan je gewoon een halve marathon lopen op ‘niks’, net zoals ik alle andere keren deed. Maar ik wil gewoon deze keer nou eens proberen hoe ver ik kom als ik het nou eens volgens de boekjes doe. Dus met schema, en een fuel plannetje.

Gisteren hebben we het startnummer gehaald. Dat was een grote grap, want ik snap werkelijk niet waarom ze een envelop met alleen een startnummer niet op kunnen sturen naar het buitenland. De Zero tabletten van High 5 die in de envelop hoorden te zitten waren er immers ook al uitgeroofd door iemand.

De merchandise bestond uit een piepklein tentje waar ik vooral geinteresseerd was in de High 5 spulletjes. Daar bleek uiteindelijk wel degelijk een prima aanbieding te zijn die ik eerst niet gezien had. Geen 21 pond zoals ik via internet betaald had, maar 15 pond voor een doos van 25 gelletjes die me wel bevallen. Die heb ik dus maar meegenomen, samen met een doos 2:1 energy drink en 4:1 recovery rommel. Altijd handig om te hebben voor het geval ik ga door trainen voor de marathon.

Daarna met de auto verder gereden om het parcours nogmaals te verkennen. Het eerste stuk bij de start op Regent Street sloeg ik nu over, want dat hadden we zondag al gezien.

Het eigenaardige is dat de route weliswaar sterkt lijkt te dalen over de eerste kilometers als je op Google Earth kijkt, maar dat er en route een heleboel vervelende korte klimmetjes tussen zitten. Ik ben absoluut geen klimgeit, dus het was erg teleurstellend om dat zo rijdend te ontdekken en te zien. Want het is natuurlijk fijn als de route gewoon lekker naar beneden lijkt te lopen, maar als je eerst een klimmetje hebt, verlies je daar behoorlijk veel tijd (denk ik). Ik vind het maar vreemd, want wat ik zie op het hoogteprofiel op Google Earth is echt absoluut niet wat je ziet en merkt op de weg. Zo loopt de weg door het park ook simpelweg langzaam omhoog.
Afwachten dus maar hoe dat uitpakt in werkelijkheid.

Na het park loop je een stukje door de stad, niet echt fraai, en kom je op een brede weg met van die grote shops links en rechts, beetje amerikaans, vrij ugly. Ik weet nu dat ik bij de tapijtboer op de hoek een gelletje moet nemen….

Daarna nog een stukje met wat groen

Later draai je de promenade op en loop je een kilometer of 9 langs de zee. Dat is wel aardig en wel vlak. Gisteren stond er toch een frisse wind en met een NE wind staat die wel wat op de kop helaas, maar ik heb volgens mij geluk qua windkracht dus dat is even afwachten hoe dat voelt. Misschien wel heel verfrissend met het zonnetje. 10 km mat ligt ook op de promenade. Eens kijken op welke tijd ik daar kan zijn.

Daarna over de weg en richting Musselburgh. Daar over een bruggetje, langs water en een kerkje richting de racecourse waar toevallig net een race verreden werd toen we de foto’s maakten. Erg leuk dus!

Na de racecourse op 15 km even nog door Musselburgh met een op en neer gaande weg, en weer terug richting het park waar ook de finish is. Helaas loopt ook het laatste stukje een beetje op.

Ik was dus erg teleurgesteld toen ik de route helemaal had verreden. Ik snap niet dat het profiel in Google earth er zo uitziet. Want ik begrijp al die klimmetjes niet. De opgang naar de grote brug onderweg is ongeveer een 5% helling. Dat is toch niet niks en kan je net uit het ritme halen. Ik weet dat ik mijn cadans gewoon hoog moet houden en vooral niet moet zeuren, maar ik ben gewoon benieuwd hoe ik het er van af ga brengen.

Ik weet in ieder geval wel precies hoe de route loopt, waar ik water kan pakken eventueel en een gelletje wil nemen. Ik heb daarmee geoefend en al is het bijgeloof of niet nodig, ik ga het gewoon doen.

Ben erg benieuwd waar het schip strandt. Het lijkt me geen geschikt parcours voor mij voor een super tijd maar misschien merk je wel heel erg dat het naar beneden loopt (overall dan).

Wordt vervolgd.

26.05.2012 – week 12 dag 3 – 3 km DL – totaal 4 km

**26.05.2012 – week 12 dag 3 – 3 km DL – totaal 4 km**

Ik geloof niet dat ik ooit voor zo’n korte run de deur uit ben gegaan maar volgens het schema moest ik 3 kilometer rustig lopen. Rustig stond er nog specifiek bij. Ik ben dus maar de deur uit gestapt en heb een heen en weertje gedaan in verband met de 8% heuvel hier voor de deur. Die dus even niet. Het was stralend weer en ik kon meteen even kleding uitproberen die ik morgen dan ook aan ga trekken. En toch een ander paar schoenen, want hoewel ik had besloten op de DS Trainer te gaan lopen morgen, veranderde ik dat toch weer naar de Brooks Pure Flow. Misschien verkeerd, maar dat lijkt toch beter. Wel even de metronoom aangezet vanmorgen en even lekker gesukkeld. Hondje vond er geen bal aan zo op en neer maar was ook even buiten.

Dit was dus de allerlaatste schemadag voor de run van morgen. Ik ben erg benieuwd. We zullen zien. Ik heb me goed aan het schema gehouden en nu is het alleen een kwestie van energie verdelen en een beetje ‘durven’. Er lijkt niet veel wind te staan, het is iets te warm voor het lekkere maar het grote voordeel is de vroege start van 8 uur dus wie weet valt het reuze mee. Ik heb er zin in, ook al is de route anders dan verwacht.

Gegevens:

* totaal 4 km
* temp 19
* HR 130 bpm

mei 191 km – 2012 totaal 984 km

UK Guide Dogs

**UK Guide Dogs**

Natuurlijk allemaal weer veel te laat, maar dat komt simpelweg doordat de eigenaar van het huisje me vroeg of ik niet voor de Guide Dogs UK wilde lopen in Edinburgh, zondag aanstaande. Zijn vrouw heeft problemen met haar ogen, is overigens gisteren weer met spoed geopereerd en zodoende heeft hij een ‘klik’ met de Guide Dogs. Dat heb ik ook wel, want jaren geleden adopteerde ik een pup en betaalde twee jaar lang maandelijks een bedragje voor de opvoeding en de voeding van Daphne zoals het hondje heette.

Maar goed, inmiddels zijn de papieren binnen, het shirt ook (veel te groot en te warm dus daar loop ik niet in zondag aanstaande) en zal ik zelf ook geld doneren voor dit goede doel.

Omdat het hier allemaal hetzij per text message gaat hetzij per cheque, geef ik mijn totaal bedrag de eigenaar van het huisje, en komt het totaal bedrag dus op 1 cheque die wordt ingestuurd. Papierwerk kan dan wel netjes worden ingevuld met de losse donateurs. Dat is het makkelijkste omdat ik hier nu eenmaal in de UK ben.

Mocht je mee willen doen, stuur dan een tweet @RunpowerMax of laat hier een berichtje achter. Het is dus puur voor het goede doel, niet om mij mee te mogen laten doen aan de run of iets dergelijks.

23.05.2012 – week 12 dag 2 – 3 km TL + 4 VS – totaal 7 km

**23.05.2012 – week 12 dag 2 – 3 km TL + 4 VS – totaal 7 km**

Vandaag was het weer heerlijk weer om te lopen. Het was lastig om een route te bedenken waar het een beetje vlak zou lopen, omdat ik zeker geen temporun heuveltje op wilde doen met het oog op zondag. Daarom maar richting Dunbar om daar zonder Ztje een rondje te doen. Eerst 10 minuten rustig joggen, daarna de 3 km tempoloop en daarna weer uitjoggen. Tot mijn verrassing was de route eigenlijk best aardig, ondanks dat Dunbar een dorp van niks is. Een hoofdstraat met een kerk en winkels en dat is het dan.

klik voor groot

Daarna kom je al snel ineens langs de zee en dat is wel erg fraai. Ook een mooie golfbaan die open is voor niet leden en waar het vast fijn is om een balletje te slaan.


Al snel liep de weg lekker naar beneden en kon ik even oefenen met heuveltje af rennen zonder mijn knieen pijn te doen. Liep eigenlijk wel lekker zo met de bomen en wat schaduw. Het voel me alleszins mee in de warmte eigenlijk, zeker omdat ik er nog niet erg aan heb kunnen wennen.

Tot mijn verrassing liep ik toch verkeerd, maar kwam ik uit bij de oprit naar de A1 waar gelukkig ook een fietspad bleek te zijn weer terug richting Dunbar, dus een prima route. De 3 kilometer tempoloop gingen super lekker op 5.40 min/km en daarmee iets boven de snelheid die ik eigenlijk wilde aanhouden (5.45 min/km).

Het laatste stuk ging wel omhoog maar dat ging prima. Het was natuurlijk ook maar een heel klein stukje zo en ik genoot eigenlijk met volle teugen.

Ik kwam precies goed uit met het stukje, daarna nog even de versnellingen gedaan en daarna kon ik lekker uitsjokken en liep ik over het parkeerterrein van de Asda nog even om de minuten vol te maken.

Ik was tevreden met de training. Nu alleen nog zaterdag een heel kort rondje sjokken. Dan mag Ztje ook weer lekker mee, nu wilde ik dat niet omdat ik even door wilde lopen en er voor haar geen bal aan zou zijn.

De foto’s zijn een dag later gemaakt vanuit de auto, want ik had natuurlijk tijdens het lopen geen tijd voor een kiekje.

Gegevens:

* totaal 7 km
* temp 22
* HR 150 bpm

mei 187 km – 2012 totaal 980 km

22.05.2012 – week 12 dag 1 – 4x 400IT2 (200) + 2x 200 IT1 (100) – totaal 7 km

**22.05.2012 – week 12 dag 1 – 4x 400IT2 (200) + 2x 200 IT1 (100) – totaal 7 km**

Vandaag de laatste week voordat ik zondag de run ga doen in Edinburgh. Ik ben eigenlijk wel verrast dat ik zowaar 12 weken een schema heb gedaan. Voor de Ladiesrun in juni 2011 volgde ik een 6 weken schema dat ik na 5 weken wel gezien had. Overigens was dat een goed schema en leverde dat een aardige PR op (dat dit jaar alweer verbeterd is). Maar deze week nog een intervaldagje (dat was vandaag), morgen een kort tempoloopje, zaterdag een heel kort en langzaam loopje van 3 km en dan zondag de run. Moet nog even bekijken waar ik de temporun ga doen morgen, want het loopt hier zo op en neer, dat ik daar natuurlijk niet zo vlak voor de run nog even een leuke heuveltraining op ga loslaten.

Het ging eigenlijk prima, ik liep iets te snel want ik had niet gezien dat ik op IT2 moest lopen en niet op IT1 maar het liep wel OK. Zo een beetje voor de cottage heen en weer gerend, omdat ik anders ineens alsnog de heuvel op of af moest lopen.

Hartslag weet ik niet, want blijkbaar was ook die batterij leeg, dus dat moet ik morgen nog even controleren of dat zo is.

Ik probeerde een ander gelletje dat ook wel goed leek te vallen. Eentje die ik wel met water moest gebruiken, maar zo voor een run is dat best te doen. Ik zal dus maar voor de lol eens dat schema volgen qua inname van die dingen die bij de doos zit. Wie weet helpt het me de heuvels over zondag!

Het was ontzettend warm, maar ook dat is een goede training, hoewel het om 8 uur zondag vast nog niet zo warm zal zijn als vandaag. de voorspellingen zien er goed uit, maar het kan hier met de dag wisselen natuurlijk dus ik wacht wel af.

Gegevens:

* totaal 7 km
* temp 20

mei 180 km – 2012 totaal 973 km

20.05.2012 – week 11 dag 5 – 10 km DL – totaal 11 km

**20.05.2012 – week 11 dag 5 – 10 km DL – totaal 11 km**

Vandaag hetzelfde rondje gedaan als gisteren, maar dan zonder de versnellingen aan het einde. Precies volgens het schema en daarmee komt alweer een einde aan de langere loopjes die ik hier kan doen. Misschien maandag voor vertrek nog eentje als de run voorbij is.

Het is hier zo ontzettend mooi, dat het geen straf was om de route nogmaals te lopen. De prachtige vergezichten over de zee met uitzicht op Bass Rock, de glooiende heuvels en de gele koolzaadvelden waar je langs loopt, allemaal zeer de moeite waard. De op en neer gaande route valt alleszins mee en aangezien ik deze keer wel wist welke route ik moest lopen, kon ik gewoon lekker doorsukkelen en dat liep prima. Gemiddelde HR was (ondanks de klimmetjes) 137 bpm. Cadans weet ik niet want de batterij was leeg.

In de middag zijn we naar Edinburgh gereden en hebben de route verkend. Dat was een enorme tegenvaller, want hoewel op de website staat dat het een snel parcours is, valt dat in praktijk heel erg tegen. De weg mag dan misschien overall de eerste 5 kilometer ‘dalen maar er zitten op alle punten (behalve de weg over de promenade langs de zee) vervelende klimmetjes en erg veel vals plat in de route. Dat was dus een domper op de vreugde en het goede gevoel over de run. Ik schamperde meteen ‘heb ik daar nou 12 weken een schema voor gevolgd’ maar kreeg als antwoord dat het anders nog langzamer zou zijn gegaan en dat is natuurlijk ook een waarheid als een koe.

Ik ga het allemaal ontdekken, maar het viel me allemaal een beetje tegen eigenlijk. De route en het profiel. De weersvoorspelling wisselt met de dag, dus dat is nog even afwachten.

Dinsdag en woensdag nog een korte training en dan zaterdag nog een 3 km DL om even los te lopen. Ik had me aangemeld voor de breakfast run van 3 miles in Edinburgh, maar ik denk dat ik die oversla. We moeten in ieder geval wel die kant op om het starterspakket op te halen en dat is al vervelend genoeg. Lekker hier op mijn gemakje loslopen lijkt me daarom een veel betere optie eigenlijk.

Gegevens:

* totaal 11 km
* temp 13
* HR gemiddeld tijdens DL 137

mei 173 km – 2012 totaal 966 km

19.05.2012 – week 11 dag 4 – 10 km DL + 4 VS – totaal 11,5 km

19.05.2012 – week 11 dag 4 – 10 km DL + 4 VS – totaal 11,5 km

Vandaag mijn eerste rondje in Schotland gelopen. Gisteren was het bar en boos toen we onderweg waren, maar vanmorgen was het droog en een zonnetje en wolken wisselden elkaar steeds af. Geen wind dus prima om te lopen. Natuurlijk had ik weer niet zo goed gekeken naar het hoogteprofiel, maar verrassend was het niet, want ik wist al dat het hier een beetje op en neer zou lopen. Maar het viel me ontzettend mee zo rond de cottage.

klik voor groot

Onderweg was het ontzettend mooi, zeker omdat de koolzaadvelden allemaal in bloei staan en prachtig geel van kleur zijn. Als het zonnetje er dan op schijnt is het erg fraai om te zien allemaal.

Omdat alles erg nat was en misschien modderig, had ik besloten om op mijn trabuco 14 te lopen en dat liep niet eens verkeerd ondanks dat het zware schoenen zijn. Deze keer geen metronoom mee voor onderweg, ik heb gewoon lekker gelopen, zo goed als het ging met deze weg en onderweg vooral genoten en lekker om me heen gekeken. De foto’s heb ik na de run gemaakt toen ik het rondje even met de auto deed. Op zich heb je dan wel hele andere punten waar je ineens gaat stoppen voor het uitzicht merkte ik.

Na enkele kilometers moest ik een Ford oversteken waar geen water meer stroomde toen ik de foto maakte, maar wel toen ik eroverheen moest. Ik heb dus het bruggetje links gekozen terwijl Ztje gewoon dwars door het water plensde. Zeker leuker dat het smalle bruggetje ofzo.

klik voor groot

Onderweg moest ik een paar keer op mijn papiertje kijken waar ik eigenlijk heen moest, maar ik ben uiteindelijk helemaal goed gelopen gelukkig.

Ergens na een kilometer of 8 zag Ztje ineens een grote haas over de weg hollen. Ze ging erachteraan, maar ik had niet in de gaten dat ze ook het weiland in kon en werkelijk in een oogwenk was ze verdwenen en zag ik een stipje met een groter stipje erachteraan in de verte verdwijnen. Ik schrok me rot. Toevallig had ik de fluit meegenomen en kon ik dus niet anders doen dan haar signaal enkele keren krachtig te fluiten en zo hoog mogelijk gaan staan in de hoop dat ze me ook zou zien (als ze zou terugkeren). En gelukkig gebeurde dat ook. Met haar tong op haar voetjes kwam ze helemaal blij aanrennen (gelukkig zonder haas). Ze kon blijkbaar de fluit wel horen en reageerde er ook op. Ik was blij, zij was blij en samen sukkelden we weer lekker verder richting de cottage.

Na de 10 km DL heb ik nog de versnellingen gedaan maar niet keihard, vanwege de andere schoenen leek me dat wel geschikt. Maar het ging allemaal goed en na 11,5 waren we weer klaar met deze schemadag.

Erg mooi hier en ook weer fijn om in de UK te zijn.

Gegevens:

* totaal 11,6 km
* temp 11
* HR gemiddeld tijdens DL 138

rondje in google earth openen

mei 162 km – 2012 totaal 955 km

17.05.2012 – week 11 dag 3 – 6 km TL (800) + 800 IT1 (400) + 3 km TL – totaal 14 km

17.05.2012 – week 11 dag 3 – 6 km TL (800) + 800 IT1 (400) + 3 km TL – totaal 14 km

Vorige week deed ik een soortgelijk rondje, maar toen was de TL 5 km, vandaag moest dat 6 km zijn. Ik beschouwde vandaag een beetje als een soort ‘generale’ repetitie, omdat dit de laatste lange schemadag is voor de loop van volgende week. Nog wat duurloopjes, een heel kort tempoloopje op dinsdag en nog een korte interval dag en dat is het dan. Ik verdien al bijna een medaille met het volhouden van het schema. Hoewel ik het erg leuk vond, valt het lang niet altijd mee om op een bepaalde dag iets te ‘moeten’ lopen, onafhankelijk van hoe je je voelt. Op zich zou ik gewoon een schemadag omgooien of toch inkorten of aanpassen als ik me lichamelijk toch niet goed genoeg zou voelen, maar die grens is soms niet eens makkelijk te vinden, want er waren nu eenmaal enkele schemadagen waarbij de training wel wat zwaarder mocht voelen dan ‘comfortabel’ en ik heb een soort ingebouwde rem wanneer dat gebeurt. Maar ook dat wordt langzaam beter en inmiddels is een stukje trainen op een hogere hartslag dan ‘prettig’ maar gewoon in de juiste trainingszone ook geen probleem meer.

Vandaag trainde ik dus in de kleding die ik zou gaan dragen en op de schoenen waar ik voor koos. Nog wel even geprobeerd op welke cadans ik nou ga lopen volgende week en daar ben ik niet helemaal uit. Vorige week ging ietsje sneller of makkelijker (dat weet ik dus niet) dan vandaag, maar volgens mij had ik toen wind mee op de dijk. Ik liep toen wel met een hogere cadans maar dat scheelde niks eigenlijk. Ik denk dat ik zo lang mogelijk ga lopen op 174 en eventueel terug zak naar 170 of 172, afhankelijk van de wind en hoe het allemaal loopt. Qua ademhaling maakt het met normaal weer zonder keiharde wind ook allemaal niet zoveel uit.

De eerste tempolap ging goed, daarna even rustig 800 meter joggen gevolgd door de 800 meter. Ik heb geen idee wat ik daar uitspookte, want ik merkte aan mijn lichaam en manier van lopen dat het er heel goed uit moest zien. Mijn benen gingen als een soort wiel onder me door, bijna geen verticale beweging en het ging heel makkelijk. Dat resulteerde dus in een tempo van 5.10 min/km wat niet helemaal de bedoeling was (5.30 min/km) maar ik merkte het niet eens en zag het toen ik thuis kwam en de garmin ging uitlezen. Overigens bleef garmine roepen ‘speed up’ terwijl ik toch echt 5.25 – 5.35 min/km had geprogrammeerd als zone. Blijkbaar was dit de fout van de vorige eigenaar plus het verlies aan contact met de footpod. Maar wie weet is nummer 3 straks wel goed, dat weet je maar nooit. Ik zal het er de komende week toch mee moeten doen (helaas). De laatste tempolap van 3 km ging ook goed. Grappig genoeg bijna net zo snel als de eerste 6 km TL en hoewel dat natuurlijk ook de bedoeling is, deed ik niet mijn best daarvoor en ging het dus ook (op iets lagere cadans van 170 in plaats van 174).

Zo zie je maar.

Nu de komende week even rustig aan met eten, maar S. is daar al helemaal op voorbereid. Er staat een hele krat met centrifuge, blender en stomer klaar om ingeladen te worden straks.

Gegevens:

* totaal 14,3 km
* temp 10

mei 150 km – 2012 totaal 943 km