Maandelijks archief: maart 2018

30.03.2018 – hulshorst – 11 km

Gisteren heb ik een mooi rondje gelopen met woefje in het Zandenbos. Vandaag ga ik even snel op pad voor een rondje met woefje. Ik loop het bekende rondje rond het landgoed en terug naar de begraafplaats en herhaal dat nog een keer. Mijn eerste lap is bijna 5 km en gaat aardig op RWR.

klik voor groot

Het tweede rondje loop ik bewust ietsje sneller en dat gaat eigenlijk ook prima. Ik ben nu tenminste niet zo idioot lang onderweg voor mijn rondje. Precies goed, kunnen we nog iets doen vandaag! Morgen gaan we misschien een stukje fietsen als het weer goed is.

klik voor groot

gegevens:

* 11 km
* 5 graden

maart 228 km – 2018 totaal 592 km

29.03.2018 – zandenbos – 16 km

Ik heb maar liefst 3 dagen niet gelopen. Heel onprettig en ook niet goed. Gisteren wilde ik in de ochtend eerst wat afhandelen en daarna regende het zo keihard dat ik had besloten dat ik even op de loopband zou gaan. Maar ik ben boodschapen gaan doen en andere dingen gaan doen, toen kwam S. thuis en daarna was het te laat. Jammer maar helaas. Maar vandaag gaan we voor het eerste rondje gewoon meteen op pad. Weer of geen weer. Maar het blijkt gewoon droog te zijn en niet eens heel onaardig weer. Het bos is tamelijk nat maar nergens modderig dus dat is ook prima. Ik geef eerst de vogels en de eekhoorns voer en daarna gaan we op pad. Ik wil ook het water even meten van het zwembad maar dat lukt niet omdat de meter het niet doet. Later bedenk ik tijdens het lopen dat ik gisterne de meter heb laten vallen en dat het daarom misschien niet goed werkt (dat blijkt dus na thuiskomst ook zo te zijn).

Ik loop direct naar de spoorweg overgang en sla linksaf. Het begin van de route zijn gewoon brede paden waar je prima kunt lopen. Het tweede deel loopt rottiger doordat er overal wortels boven de grond uitsteken en het ook nog eens op en neer loopt. Maar we gaan rustig door natuurlijk.

klik voor groot

Ik steek de snelweg over en sla linksaf het Zandenbos in. Hier mag woefje ook lekker loslopen. Ik ben benieuwd of ik vandaag de route naar de waskolk een beetje beter weet te vinden. Het begin gaat in ieder geval goed en ik loop een klein stukje ergens over het fietspad. Geen idee of ik dat de vorige keer ook deed maar de richting voelt goed.

klik voor groot

Heel af en toe kijk ik op de kaart maar het gaat nog steeds goed. Het bos is afwisselend en heerlijk rustig. Bredere paden wisselen af met smalle paadjes en soms moet ik even over een stukje fietspad of juist over zand. Maar we schieten volgens mij al aardig op en we lopen over een fietspad nu richting de waskolk. Ik zie ergens ineens ook ‘waskolk 0.4 km’ staan dus ik ben echt op de goede weg. Ineens hoor ik Zwarte spechten en ik kijk of ik ze ergens zie. Grappig genoeg loopt iemand met een hond die ook stilstaan en staat te turen. Ook een vogelliefhebber blijkbaar. Vanmorgen hoorde ik een paartje vlakbij de tuin dus wie weet krijgen we ze ooit nog wel te zien bij huis. In ieder geval was de Buizerd ook aan het rommelen in de tuin vammorgen. Niet veel later sta ik bij de waskolk. Blijft ene mooie plek. Er is helemaal niemand en woefje gaat even drinken en badderen.

klik voor groot

Na de badsessie loop ik weer via de bekende route terug. Die ken ik nu en dat loopt prima. Even terug over het mooie open stuk waar het met mooi weer echt prachtig is, daarna over een vrij rechte weg terug naar de vennetjes bij het ronde huis. Als ik vlakbij de vennetjes ben, gaat de bel bij het hek thuis. Omdat ik zand verwacht voor het zwembad, besluit ik te kijken of ik snel genoeg contact heb en dat blijkt zo te zijn. Ik kan de man te woord staan en het hek openen. Ik doe het een paar keer open en roep af en toe of het allemaal lukt. Gelukkig gaat het deze keer goed en sluit ik niemand op en staat het zand achter het hek en is de wagen vertrokken. Dat was dus wel even oponthoud maar ik ben blij dat ik dit vast ontvangen heb. Vanmiddag nog een pakketje dat met de post wordt geleverd. Ook voor het zwembad!

Niet veel later komen we bij de vennetjes en maak ik weer even een kiekje van beide watertjes. Ik bied woefje nog wat water aan uit mijn rugzak die ik deze keer braaf weer om heb voor haar. Ze wil niet en gaat erbij zitten. Grrrrrr.

klik voor groot

Vanaf daar is het inmiddels gesneden koek. Even terug naar de Tol en vanaf daar over het fietspad terug naar de oversteek van de Elspeterweg en daar weer via de verstuiving en het bos terug naar huis. Hier heb ik geen kaart meer nodig!

Ik neem het rulle zandpad en dat loopt vrij zwaar. Maar ik bedenk dat het maar een kilometer ofzo zal zijn en dat er straks weer een normaal pad aan zal komen. Dat is natuurlijk sneller dan gedacht en daarna schiet het weer wat meer op. Dit stukje is in augustus met de bloeiende heide vast prachtig.

klik voor groot

Deze keer maak ik niet de rare slinger waardoor ik lager uitkom dan ik altijd denk, maar neem het pad dichter langs het hek. Maar dat doe ik dus echt niet nog een keer want ik loop vlak langs de weg en ik word gek van het geluid. Overprikkeld heet dat geloof ik maar ik baal er wel van. Volgende keer dus gewoon de extra lus maken!

Ik kom ook door deze route ineens al uit bij de parkeerplaats van de zandverstuiving. Dan maar even naar boven klauteren om te kijken.

klik voor groot

Daarna hobbelen we rustig terug naar huis. Achter het hek staan idnerdaad de zakken zand. Die moeten we dus nog even bij het huis zien te krijgen. Ik laat ze voorlopig lekker even staan. Na ruim 16 km staan we weer voor de deur. Prima rondje.

gegevens:

* 16 km
* 7 graden

maart 216 km – 2018 totaal 578 km

25.03.2018 – hulshorst – 14 km

Vandaag ga ik lekker een stukje lopen met woefje. Ik geloof dat S. nog wat wil slapen dus heb ik wel even tijd om op pad te gaan. Ik hobbel eerst mijn normale rondje rond de Steigerberg maar wil eigenlijk geen tweede rondje daar doen. Ik steek dus het spoor en de snelweg over en loop door het Willemsbos. Dat loopt heerlijk en het is super rustig overal.

klik voor groot


Ik slinger wat en denk uiteindelijk te weten waar ik ga uitkomen. Dat klopt niet, want ineens lopen we parallel aan het fietspad. Dat is een mooi pad waar je ook goed op kunt lopen. Het is ook wel fraai eigenlijk dus ik ben wel tevreden over mijn loopje zo. Aan het einde kom ik weer op het fietspad uit dat terug richting Nunspeet zou gaan.

klik voor groot

Omdat ik weet dat het via het fietspad toch echt ruim 3 kilometer is, ga ik maar niet dwalen de andere kant op via het Willemsbos terug maar loop gewoon over het fietspad terug. Woef loopt aan de riem maar vindt dat ook best. Stiekem loopt ze gewoon off road terwijl ik even door kan lopen over het verharde fietspad. Ik kom verder niemand tegen en voordat ik het weet sta ik alweer bij de zandverstuiving. Daar loop ik deze keer niet meer heen, ik ga rechtstreeks terug naar huis nu. Ik ben benieuwd of S. al wakker is (ja: hij was zelfs al bezig de kast bezig).

Na ruim 14 km staan we weer voor de deur en dat brengt het maandtotaal al op 200 kilometer. Dinsdag ga ik een stuk fietsen vanaf Amersfoort en ik weet niet of er morgen iets van lopen komt omdat ik dan naar de trimster moet met woefje. We zullen zien. In de middag zitten we zelfs even buiten en woefje ook. Prima weertje zo!

klik voor groot

gegevens:

* 14 km
* 2 graden

maart 200 km – 2018 totaal 562 km

24.03.2018 – hulshorst – 10,5 km

Gisteren heb ik niet gelopen. We hebben allerlei klussen gedaan en ook voor het eerst het zeil van het zwembad gehaald. Daarna zijn we daar druk mee geweest en voordat ik het wist was de dag voorbij en was ik trouwens ook veel te moe om nog te gaan lopen. Vandaag ga ik in de ochtend even op pad voor een rondje met woefje. Ik loop simpelweg tweemaal het rondje rond de Steigerberg. Lekker makkelijk, prima te lopen en niet nadenken waar ik eigenlijk heen zou moeten. Het enige probleem is dat ik na 200 meter iemand tegen kom waar ik bijna een uur mee sta te praten. Gelukkig ben ik nog niet warm en koel ik dus niet af. De honden spelen rustig met elkaar en af en toe rent woef druk heen en weer. Ze is al moe voordat we begonnen zijn.

klik voor groot

Echt opwekkend is het gesprek met de goede man niet. We praten over het geluid en over de omgeving. Ik heb genoeg om over na te denken als ik eindelijk weer op pad ga Ik stuur maar snel een SMS naar S. om te zeggen dat ik eindelijk op pad ga. Anders denkt hij dat ik al een uur aan het lopen ben. Gelukkig staat hij nog bij de zaagafdeling van de bouwmarkt te wachten en kom ik uiteindelijk na mijn 10 km rondje nog eerder thuis dan hij. Nu gauw klussen.

gegevens:

* 10,5 km
* 5 graden

maart 186 km – 2018 totaal 552 km

22.03.2018 – hulshorst – 8,5 km

Vandaag ga ik even voor een korte ronde op pad. Ik loop eerst het rondje rond de Steigerberg en ga daarna naar de overgang bij de Routiers. Daar loop ik gewoon langs het hek weer terug naar de start en na 8.5 km staan we weer voor de deur. Voor vandaag gewoon genoeg en lekker kort.

gegevens:

* 8,5 km
* 8 graden

maart 175 km – 2018 totaal 540 km

21.03.2018 – zandenbos – 17,5 km

Gisteren heb ik niet meer gelopen maar vandaag ga ik op stap met woefje. Het is eigenlijk best aardig weer geworden na een aarzelende start met wat mist. Ik heb mijn rugzak mee naar beneden genomen om water mee te nemen voor woef als we wat verder zouden gaan. Maar ik weet eigenlijk helemaal niet wat ik wil gaan lopen. En dus gaan we maar gewoon op pad zonder rugzak. Ik heb vandaag mijn Mafate speed weer eens aan. Die lopen eigenlijk beter dan de Bondi die volgen mij behoorlijk ‘op’ zijn. Als we weer in de Uk zijn, wil ik de Stinson ATR (all terrain) aanschaffen in plaats van de Bondi en de Clifton die allebei wel op het einde lopen inmiddels. Geen idee of het wat is, maar de Stinsons zijn altijd fijne schoenen geweest en een schoen die zowel offroad als onroad kan en wat lichter is dan de Mafate is hier in dit gebied erg welkom.

Het lopen voelt eigenlijk fijner dan gedacht en daarom loop ik direct naar de spoorwegovergang aan de andere kant. Vanaf daar ga ik richting de rotonde bij Nunspeet. Ik liep dat eerder op weg naar de Zandenplas maar ik weet nu dat ik beter de weg over kan steken en meteen het Zandenbos in kan lopen zodat woefje lekker los kan. Overigens had ik al bijna een kilometer warming up gedaan in de tuin met het voeren van de vogeltjes en het kijken naar sporen van een mogelijke Das (niet gevonden).

klik voor groot

Met ruim 4 kilometer op de teller lopen we het Zandenbos in. Even onthouden dus, want terug vanaf de parkeerplaats is het 3 kilometer. Omdat ik geen water bij me heb nu voor woefje, wil ik naar de Waskolk lopen zodat ze daar even een slokje water kan nemen voordat we weer terug keren. Dat zou dan een rondje van zo’n 16 km worden denk ik.

We hobbelen rustig voort. Onderweg praat ik nog even met 2 mannen op de MTB die me netjes ergens voor willen laten gaan. Zij maken een 18 km rondje. Wij ook bijna maar dan met de benenwagen! Ik neem weer een nieuwe route deze keer en moet dus een paar keer op de kaart kijken. Snel gaat het dus niet. Ook moet ik ergens even een andere kant op vanwege een enge hond waarvan de baas kennelijk Hebreeuws praat. Jammer genoeg is die lus toch groter dan ik dacht maar uiteindelijk kom ik gewoon bij de Waskolk natuurlijk met behulp van de kaart. Zonder kaart zou ik echt nergens zijn. Inmiddels heb ik ook mijn buff gebruikt als maandverband omdat ik toch een klein probleem kreeg onderweg. Zo irritant. Maar toen ik niemand zag, propte ik maar snel mijn Buff opgevouwen en wel in mijn broek. Dat voelde al een stuk zekerder gelukkig en het bleef nog redelijk zitten ook. De wasmachine is geduldig thuis zullen we maar zeggen.

Bij de Waskolk aangekomen was het nog steeds stralend weer en woefje ging lekker badderen en wat drinken.

klik voor groot

Die gekke hond kijkt daarna weer helemaal gelukkig en kan er duidelijk weer even tegen. Ik heb dus voor mezelf niets bij me maar dat zal wel loslopen. Echt ver is het allemaal niet natuurlijk en ik ben blij dat woef nu weer happy is. Omdat ik een hele ander route heb genomen dan normaal, besluit ik de terugweg te lopen via het pad dat ik eerder als heenweg nam toen S. me afzette bij de parkeerplaats. Ik kom dan weliswaar wat zuidelijker uit dan waar ik moet zijn, maar ik kan makkelijk via het fietspad weer naar de afslag lopen waar ik moet zijn en hoef dan lekker niet op de kaart te kijken. Ook is de route wat beter beloopbaar dan het andere stuk.

Deze route is overigens ook erg fraai en loopt eerst door een wat meer open deel heen en daarna weer door het bos. Ik zie tijdens het lopen twee grote roofvogels boven me cirkelen. Op zoek naar een nestplaats wellicht?

klik voor groot

De route zal aan het einde weer langs de vennetjes van het ronde huis lopen. Ik was niet van plan daar nu per se langs te lopen maar nu ik toch deze route loop is het ook prima. Het is mooi om te zien en woefje maakt weer dankbaar gebruik van het watertje om even haar buikje te koelen. Het is nog steeds mooi weer hoewel er inmiddels wel wat schapenwolkjes binnen komen drijven. Maar de temperatuur is goed, er is geen wind en het ziet er allemaal heel vriendelijk en lente achtig uit. Gisteren en eergisteren was het helemaal heerlijk zonnig weer en hebben we ook nog buiten gezeten.

klik voor groot

Na de vennetjes neem ik even het fietspad en al snel komen we weer bij de Elspeterweg die ik oversteek. Vanaf daar moet woefje een klein stukje aan de riem maar dat is hier geen probleem. We lopen over het zachte zand waarbij het me opvalt dat de Mafate veel beter presteert op dit zachte zand dan de Bondi. Opvallend want ik kan redelijk gemakkelijk over het zand naar het hardere pad hobbelen nu. Het is echt prachtig en ik maak nog even een kiekje. Stom genoeg loop ik weer ergens een verkeerd lusje waardoor het toch aan het einde van het pad richting de zandverstuiving weer wat langer is dan nodig maar uiteindelijk staan we dan toch bij de zandverstuiving. Even kijken daar want het blijft mooi.

klik voor groot

Inmiddels zit er al 17 km op de teller dus het wordt wel tijd om huiswaarts te gaan. Woefje is helemaal happy en is duidelijk niet moe. Geen idee hoe ze dat voor elkaar krijgt maar ze kijkt nog steeds vrolijk en blij. Vlakbij huis zit een Buizerd vlak voor mijn neus. Jammer dat ik geen camera bij me heb maar alleen de telefoon. In plaats van een kiekje van de Buizerd neem ik dan maar een fotootje van mijn blije woefje.

klik voor groot

Na ruim 17.5 km staan we weer voor de deur. Dat was een prima rondje met mooi weer. Op naar de volgende ronde maar weer.

gegevens:

* 17,5 km
* 5 graden

maart 167 km – 2018 totaal 532 km

19.03.2018 – veluwe – 10 km

Vandaag ga ik weer op pad voor een rondje. Ik heb eigenlijk geen idee wat ik wil gaan lopen. Misschien wel simpelweg hetzelfde rondje als gisteren. Ik start de ronde en we lopen eerst weer rond de Steigerberg. Ik loop een 4 km rondje en kijk wat het tempo is. Niet erg snel zie ik al maar dat komt natuurlijk ook door de eerste kilometer die over het landgoed hobbelt. Het tweede rondje doe ik over hetzelfde traject maar nu wat sneller. Ik loop uiteindelijk zelfs 2 minuten van de eerste rond af en dat voelt wel aardig. Steeds sneller zonder dat het te vermoeiend is. Ik doe dat eigenlijk nooit maar dit is wel leuk zo. Na ruim 10 km staan we weer voor de deur. op Naar de volgende ronde maar weer.

gegevens:

* 10 km
* 1 graden

maart 150 km – 2018 totaal 514 km

18.03.2018 – veluwe – 6 km

Gisteren hebben we niet meer veel gedaan vanwege het rare weer maar vandaag gaan we echt even wat dingen afmaken zoals de Hedera schermen in de tuin. Ik ga dus meteen met woefje op pad maar kies voor een heel kort rondje. Even naar de Steigerberg en daarna parallel aan het fietspad naar de begraafplaats. Daar maak ik een lusje door het bos en loop via het fietspad weer terug. Snel en kort en na een kleine 6 km staan we weer voor de deur.

Als warming up voerde ik de vogels en de eekhoorns in de tuin. Dat kostte me maar liefst 12 minuten en daarmee had ik al de eerste 500 meter te pakken ook toen ik eenmaal het hek uit was. Omdat het zo ijzig koud was door de harde wind, hobbelde ik met mijn emmertjes en bakjes door de tuin en woef vond dat helemaal leuk natuurlijk :-)

Zo kwam het dus ook dat we meteen na het hek vast konden beginnen met het loopje en weer snel terug waren! Op naar een langere loop maar weer. Nu eerst aan de slag.

klik voor groot

gegevens:

* 6 km
* -3 graden

maart 140 km – 2018 totaal 504 km

17.03.2018 – veluwe – 11 km

Vandaag is het weer weekend en willen we allerlei klussen afmaken of oppakken. Ik ga dus zelf voor het eerste rondje met woefje op stap maar wil niet al te lang weg. Ik hobbel rustig door het bos aan de overkant maar omdat dat wel erg kort is, kies ik uiteindelijk toch voor het zand aan de andere kant van de weg. S. ziet dat gebeuren en denkt dat ik veel langer weg zal zijn. Hij is bezig met het monteren van een kierstandhouder terwijl ik weg ben. Eitje toch? Gaatje boren, schroefje erin en klaar. Ik ben ondertussen lekker buiten met woefje. Taken goed verdeeld vanmorgen……

klik voor groot

Als ik een stukje door het Willemsbos heb gelopen, neem ik per ongeluk het verkeerde pad en kom weer op het fietspad uit. Dat is niet de bedoeling maar nu neem ik gewoon het pad rechtdoor dus haaks op het fietspad. Als ik daarna weer linksaf sla, loop ik over een heel smal heidepaadje. Best mooi en gelukkig kan woefje aan de riem achter me lopen dus dat gaat ook allemaal goed. Ik weet nu dat ik parallel aan het fietspad loop en ga straks weer links en weer links zodat ik over het fietspad weer terug naar huis zal lopen.

klik voor groot

Het is eigenlijk prachtig weer maar heel koud en er staat een harde wind. Ik geniet wel van mijn rondje en ben verrast als ik merk dat ik de laatste kilometers dus sneller lijk af te leggen. Misschien niet zozeer qua tempo maar wel gevoelsmatig in ieder geval. Ik kwam pas met 7 km op de teller hier het gebied in en nu staat de teller alweer bijna op 11 kilometer. Geen idee hoe dat werkt maar het voelt goed.

Ik ga niet meer bij de zandverstuiving kijken maar loop rechtstreeks naar huis. Daar blijkt S. niet te zijn en als ik naar de kierstandhouder kijk, zie ik een afgebroken schroef. Die is vast naar de Praxis en dat blijkt te kloppen. Ik had dus eigenlijk net ietsje langer weg moeten blijven denk ik!

Op naar de volgende ronde maar weer.

gegevens:

* 11 km
* -3 graden

maart 134 km – 2018 totaal 497 km

15.03.2018 – zandenbos – 11 km

Gisteren heb ik een fijn en snel rondje gelopen met woefje. Vandaag wil ik graag weer op pad en deze keer ga ik met de auto even op pad voor het start punt. Ik ben ontzettend sloom en ga pas laat weg. Woefje heeft al een klein lunch hapje gehad zodat ze niet met een lege maag zal lopen. Ik haal van te voren even een vers stokbrood voor vanavond en daarna parkeer ik de auto bij de parkeerplaats. Ik hoop dat alles er nog in ligt als ik terug kom straks. Ik deed dit nog niet eerder natuurlijk. S. bracht ons al tweemaal weg naar de start en dan liep ik terug naar huis. Maar heen en weer naar huis is 6 km extra en dat is voor nu een beetje veel denk ik.

Ik maak eerst even een kiekje van woefje in het bos. Daarna loop ik via de vennetjes van het Ronde Huis naar de Waskolk en zal daarna weer terug lopen. Dit is de eerste keer dat ik de vennetjes zonder ijslaagje zie. Ziet er goed uit en ik ben heel benieuwd naar de Rododendrons later dit jaar.

klik voor groot


De route vanaf de parkeerplaats naar de Waskolk ken ik nu wel en dat loopt dus lekker door. Ik pak weliswaar een nieuw pad maar ik weet welke richting ik op moet dus ik hoef niet meer op de kaart te kijken. Het is zo prettig dat woefje hier lekker los kan lopen! Ze geniet dan ook met volle teugen en loopt lekker voor me uit of komt keihard achter me aan rennen.

Na het bos loop ik even over een pad langs een open stukje en daarna sta ik al voor de Waskolk. Woefje gaat even het water in. Altijd leuk. De eendjes zwemmen rustig door in het water.

klik voor groot

Bij de Waskolk kijk ik even op de kaart of er een andere route is dan de route van de vorige keer die nogal over kleine paadjes liep. Ik pak een pad en loop de andere richting op. Is ook beter besef ik ineens omdat ik nu niet naar het pad langs het hek moet maar verder zuidelijker waar de auto staat. Ik volg aanvankelijk een heel stuk de blauwe bordjes en een bordje met een groen driehoekje. Prima brede route en goed beloopbaar.

klik voor groot

Als de route ineens richting de snelweg loopt, keer ik om. Daar heb ik geen zin in. Even geen verkeerslawaai voor mij! Terug dus en ik neem een ander pad. Dat zal me straks weer bij het grote vennetje brengen waar ik ook startte en dat is prima.

klik voor groot

Daarna probeer ik een nieuw pad zodat ik niet dezelfde route terug hoef te lopen en na 11 km staan we weer bij de auto. Het tweede deel ging dus aanzienlijk trager omdat ik vaak op de kaart heb gekeken maar ik herken de volgende keer de routes beter denk ik en ik heb nu ook weer een nieuw deel van het bos gezien. Prima rondje. Op naar de volgende maar weer.

gegevens:

* 11 km
* 7 graden

maart 123 km – 2018 totaal 486 km