Maandelijks archief: mei 2016

31.05.2016 – east linton (john muir route) – 19 km

**31.05.2016 – east linton (john muir route) – 19 km**

Vandaag is het prachtig weer en ondanks het feit dat we gepland hebben om morgen te starten met onze lange fietstocht met overnachting, gaan we op pad voor een lekkere ronde. Ik heb eens goed op de kaart gekeken en koos voor een rondje deels over de john muir way dat S nog niet gezien had. Ik heb de hele etappe gedaan in 2014 en deed een stukje al deze keer. Maar al kijkend, zag ik dat we door East Linton zouden komen. De overbuurvrouw hier op het hofje had verteld dat er zo’n leuke tearoom te vinden was waar je met mooi weer buiten zou kunnen zitten. Dat zou dus misschien een mooi loopdoel zijn! Halverwege de route zodat wij wat zouden kunnen drinken en woef wat zou kunnen eten. De afstand rond de 20 km leek ook OK dus dat zouden we gaan doen. We parkeren deze keer niet in Dunbar maar iets verder bij het country park en vanaf daar vertrekken we. Dat scheelt een stukje dat ook minder mooi is.

klik voor groot

Omdat het mooi weer is, is het ook best warm. Wafje wil deze keer meteen wel even badderen bij de inham van de Tyne en dat mag natuurlijk. Het water staat vrij hoog dus dat is makkelijk. Ik krijg haar zelfs zo ver dat ze gaat zwemmen om een takje te halen.

klik voor grootNa het bad feestje gaan we weer verder. Deze keer gaan we langs het water, verder de route op. Zaterdag stopten we bij de inham en gingen we terug via het bos. Maar volgens mij is het pad met de fiets wel te doen en dat klopt. Het is erg mooi en vredig.

klik voor grootAls we bij het einde van het water zijn, gaan we woef nog even laten badderen omdat het warm is. Helaas zakt S. ergens in de diepe modder. Baal!

Na het water lopen we door over de route. Allemaal nog prima te doen op de fiets en verrassend mooi. S. is heel verrast om dit deel te zien op deze manier, want hij is er nog nooit geweest.

klik voor groot


Het hele stuk is onverhard en mooi. Zeker met dit fraaie weer is het echt een feestje om hier te lopen en zo samen bezig te zijn. Woef heeft het ook helemaal leuk en dartelt door het veld. Al snel komen we bij de brug en lopen we verder langs het water. Dat is helemaal lieflijk natuurlijk!

klik voor groot


Dan naderen we het Ford. Ik kwam hier ook vorige week met de fiets. Sterker nog, daar kletterde de fiets om en viel de navigatie op de puntige stenen…..Nu laten we woef weer even lekker badderen en genieten wij van het uitzicht en het geluid van het stromende water.

klik voor groot


Als we het Ford zijn overgestoken, slaan we rechtsaf en nemen we het fietspad dat ik zelf gefietst heb vorige week. Op de terugweg zullen we over de wandelroute vanaf de andere kant komen. Maar eerst nu richting East Linton. Het lopen gaat heel makkelijk en ik merk nerens iets van. Is het pas eergisteren dat ik de HM liep in Edinburgh?

klik voor groot

Deze keer hebben het nieuwe Roswheel tasje op het frame om te proberen. Daar komt de oplader in voor de navigatie en bovenop de telefoon

klik voor groot

Al snel lopen we op de weg waar ik zoveel moeite had om de doggyride de heuvel op te krijgen. Gelukkig stijgt het begin niets en kunnen we gewoon rustig doorhobbelen richting de tea room. We nemen blijkbaar de achter ingang voor goederen maar komen uiteindelijk ook bij de kwekerij uit met de tea room. Het is hartstikke warm dus we kunnen lekker buiten zitten. Wat een mooie plantjes overal bij de kwekerij!

klik voor groot

Dit is toch helemaal leuk zoiets? Mooi weer en dan heerlijk halverwege een runnetje ergens lekker zitten en wat luieren. Een tevreden woef ronkend naast ons en alles vredig. Ik vind dat echt bijzonder om te doen. Dat je zo onderweg bent en buiten aan het genieten bent. Woef heeft inmiddels lekker gegeten en gedronken en nu moeten we dus minimaal een uur luieren. Wat vervelend zeg. Hahaha niet dus.

Na een uurtje gaan we weer op pad. Eerst door de kwekerij waar we woef onder de sproeiers door laten lopen. Dat vindt ze wel lekker duidelijk. Daarna lopen we het terrein af via de officiele toegangsweg. We lopen een kilometer over een estate met hindernissen voor paarden (cross country) en schapen. Mooi is het er zeker!

klik voor groot


Als we het terrein aflopen, zien we een bordje naar een meertje. Op de kaart zien we een klein watertje waar je omheen kunt lopen. Dat gaan we dan maar proberen en we tillen de fiets over het hek en lopen het rondje. Mooie struiken in bloei en ganzen op het water. Daarna komen we weer op de toegangsweg uit en lopen terug naar de weg waar we de john muir route weer op zullen pikken.

klik voor groot


Aan het einde van de toegangsweg naar de teamroom en kwekerij komen we in het dorp. Rechts een mooie kerk. Wij steken de weg over en pikken de route weer op. Dit herinner ik me nog van vorig jaar ook.

klik voor groot

Langs preston mill en verder over de overharde route. Het is echt prachtig en we genieten er allebei van. Met de fiets is het ook goed te doen. Grappig dat ik deze route met woef helemaal gelopen heb van Dunbar naar North Berwick in 2014.

klik voor groot

We gaan weer over een bruggetje en lopen weer richting de Ford

klik voor groot

Daarna gaat het alweer snel helaas. We lopen weer richting het water en zullen straks langs de akker terug lopen en niet langs het water zoals op de heenweg.

klik voor groot


Als we weer terug zijn bij de inham van de Tyne valt er voor woef niets te badderen omdat het water inmiddels weer weg getrokken is. We zijn er toch bijna dus het is niet erg. We lopen terug via het bos en dat is heerlijk koel en afwisselend. Nog nooit geweest hier, want normaal loop ik erlangs.

klik voor groot

Ook met de fiets is dit weer prima te doen dus deze route was echt een succes. Mooi weer, mooie route en allemaal goed te doen.

klik voor groot

Als we thuis komen, gaan we voorbereiden voor ons avontuur op de fiets. Ik ben benieuwd!

gegevens:

* 19 km
* 20 graden – zonnig

mei 393 km – 2016 totaal 1.898 km

30.05.2016 – spott – 17 km

**30.05.2016 – spott – 17 km**

ronde 1: 8 km (weg zonder woef)

Vandaag miezert het in de ochtend. Dat kan me op zich niets schelen maar volgens de voorspelling gaat het vanmiddag opknappen. Zodra het droog is, vertrekken S en ik dus voor een continu rondje binnen MAF zodat we later vandaag nog iets leuks kunnen doen voor en met woefje. Nadat we een spelletje gedaan hebben in de ochtend, vertrekken we voor ons rondje als het droog is. Het is eigenlijk best lekker buiten maar het ziet er mistig uit.

Ik kies voor het korte rondje via het Ford. Ik ga dat helemaal binnen MAF proberen, dus ook op de eerste helling. Dat lukt net niet, ik kom op 140 uit maar het is erg netjes en zeker na de HM van gisteren waar ik een prachtig tempo liep (en een PB). Nog steeds blij mee dus ik ben benieuwd wat deze ronde me gaat brengen en of het lukt.

klik voor groot

Na de heuvel loop ik rustig door. Een beetje dalen naar Little Spott en daarna weer op en neer over de golvende weg richting de punt. Op die manier loop ik een vergelijkbaar rondje met vorige week en ik klok af op een keurige tijd binnen MAF. Dik tevreden dus!

klik voor groot


Daarna gaan we weer op de terugweg via de kloterig heuvel richting een boerderij. Dat valt even niet mee maar ik heb 139 nu als maximale hartslag en dat vind ik helemaal prima. Daarna zijn we er al bijna en we lopen via het mooie pad weer naar de Canongate. Rondje van 8 km gedaan op mooie hartslag met mooi tempo. Op naar het volgende rondje maar weer en laat het zonnetje maar weer gaan schijnen!

klik voor groot

gegevens:

* 8 km
* 10 graden – mistig

mei 364 km – 2016 totaal 1.869 km

ronde 2: 9 km (doon hill met woefje)

Het weer is aardig opgeknapt vanmiddag en we gaan nog even lekker met woef op stap voor een rondje. Deze keer kiezen we voor Doon Hill, zodat we niet met de fiets op de auto eerst op stap hoeven. Vorig jaar hebben we dat enkele keren gedaan als avond rondje en dat beviel eigenlijk altijd prima. Helaas moeten we daarvoor wel eerst even een flinke heuvel beklimmen die fietsend niet te doen is en die ik altijd gebruik als warming up. S. heeft meteen de pest in!

klik voor groot

Ik ben vreselijk kinderachtig want ik lig dus in een deuk. Maar S. is ook zo aan het schelden op de route…..Terwijl het uitzicht achter ons toch echt prachtig is. Ook een mooi excuus om even achterom te kijken en stil te staan (om uit te puffen van de klim). Maar nee…. S. blijft verbeten de fiets omhoog duwen. Volgende keer gaat het vast beter.

Na de klim kunnen we lekker naar beneden en lopen we ook weer langs de mooie blauwe Bluebells. We slaan linksaf bij een cottage die momenteel gerenoveerd wordt. Die ligt prachtig dus ik ben erg benieuwd hoe da er straks uit zal zien. Vanaf daar is de route verder offroad. Maar ook dat is weer niet goed, want nu wordt de fiets weer vies…. En is het een klote pad…. Nou ja, er deugt dus deze keer niet veel aan de route. En het wordt ook nog steeds warmer natuurlijk en het zonnetje komt er ook lekker bij. Ik ben daar wel blij mee. Straks lekker nog even buiten zitten!

klik voor groot

Ik loop door tot een rondje van 4.500 maar ik vind het ook niet makkelijk allemaal. Het is warm en met de rugzak op mijn nek voelt het allemaal best zwaar. Misschien merk ik nu toch iets van gisteren (en vanmorgen?). Geen idee. Maar eerst moeten we nog even terug. We laten Doon Hill voor wat het is want er is eigenlijk niks te zien en slaan rechtsaf het weiland in.

klik voor groot


Weer omhoog. Ik loop eerst veel te sloom en uiteindelijk zeg ik tegen mezelf dat het makkelijker klimt met wat tempo en dat klopt dus ook. Eindelijk ben ik boven en daarna kunnen we weer rechtsaf richting Spott Farm. Helaas geen dieren deze keer.

Het laatste stuk is weer erg mooi met al die gele velden. Mooi is het wel! De zon is er nu volop bij dus dat is heerlijk. S. wil eigenlijk alleen maar terug. Wil ook niet meer lekker in het veld even zitten (want we zijn toch bijna thuis).

klik voor grootWe lopen dus maar snel terug naar huis. Ik duw het laatste stukje de fiets dan maar en na 9 km staan we weer voor de deur. Dit rondje was niet echt een succes geloof ik. Morgen maar iets anders proberen!

klik voor groot

Tot overmaat van ramp moet S. ook nog de rode modder van zijn fiets halen….. Terwijl ik lekker ga koken, gaat hij dat dan maar doen…. Daarna gaan we heerlijk in het zonnetje zitten en in de avond gaan we wandelen met woefje.

Toch een mooi dagtotaal van 17 km voor vandaag. Even bedenken wat we morgen gaan lopen. Woensdag gaan we met de fiets op fietstocht als het goed is!

gegevens:

* 9 km
* 14 graden – zonnig

mei 373 km – 2016 totaal 1.878 km

29.05.2016 – edinburgh HM – 21 km

**29.05.2016 – edinburgh – 21 km**

Vandaag is dan weer de dag van de HM in Edinburgh. Ik liep hier in 2012 voor de eerste keer de HM en liep hier vorig jaar ook de HM. In 2012 liep ik een PR na een zwaar schema dat ook nog eens voor allerlei problemen achteraf zorgde. Vorig jaar liep ik maar 20 seconden trager en veel vlakker en fijner zonder schema en gedoe. Dit jaar heb ik ook geen specifieke training voor deze HM gedaan. Maar ik heb natuurijk gewerkt aan de aerobe basis en ben sneller geworden daardoor. Ik heb hier nog enkele keren wat continu rondes gedaan en twee korte tempo runs. Verder vooral veel kilometers gemaakt en leuke dingen gedaan samen met wafje. Ik was dus erg benieuwd hoe het zou gaan eigenlijk. Mijn HF training zou zijn vruchten af moeten werpen en echt idioot vermoeid was ik ook niet want we hebben de laatste weken niet veel hoogte meters gemaakt. Stiekem hoopte ik wel op verbetering van mijn oude PR maar echt belangrijk is het niet. Ik zou wel echt mijn best gaan doen en met verstand en met een plan gaan lopen.

We zouden om 6 uur vertrekken met twee auto’s en de fiets en weer proberen de auto in Musselburgh bij het sport centre te parkeren. Daarna zou D ons weer naar Edinburgh brengen. Ook dit jaar met de fiets, alleen dit jaar onze eigen fiets die we nu eenmaal bij ons hebben. Wel zo makkelijk omdat daar ook een tas op past dus geen gedoe met rugzakken en plaats gebrek. Zo gezegd zo gedaan. Het vertrek zou een beetje vroeg zijn maar dat kwam doordat D nog een klus te doen had in de ochtend. Niks aan te doen, wij zijn al erg blij dat het op deze manier kan. We hadden van te voren al alles klaar gemaakt. Zakje met reserve renkleding (onderhemd en dun lange mouwen shirt voor het geval dat), tasje met ondergoed en joggingbroek voor na de loop. Verder een spons, en wat softflaskjes met water. Daar zouden het wel mee kunnen uitzingen dacht ik.

Woef is al twee keer kort uit geweest voordat we vertrekken en klokslag 6 uur rijden we weg. Ik heb een complan een een bakje havermout gegeten. De fiets hebben we gisteren al in de taxi gezet om tijd te sparen.

klik voor groot

Onderweg is het maar grijs weer en er vallen zelfs miezer druppies op mijn raam van de auto. Maar ik weet al dat het warm gaat worden vandaag en laat me niet van de wijs brengen. Kort rokje, korte mouwen en dat is het dan. Die 7 graden op dit tijdstip zegt me niks. We kunnen de auto kwijt in Musselburgh tot mijn verrassing en om 6.45 staan we al op London Road vlakbij de start.

klik voor groot

Het is nog heel stil bij de start plekken en we gaan maar een stukje wandelen richting het hotel waar we eerdere jaren even van het toilet gebruik maakten voor de race. Dat is vanaf hier een stukje lopen maar dat is prima. Onderweg maak ik zelfs eerder al gebruik van de dixies die nu nog helemaal leeg en ongebruikt zijn. Dat is maar vast gedaan.

klik voor groot


Als we teruglopen vanaf het hotel, is het al een stuk drukker geworden dan op de heenweg. Overal mensen in renkleding. Dik, dun, groot en klein echt alles zie je lopen. We gaan rustig richting London Road. Geen idee waarom ik hier start dit jaar en niet op Regent Road waar je eerst zo lekker naar beneden kan denderen vanaf de start. Jammer maar niks aan te doen. Ik ben blijkbaar een stukje opgeschoven want vooraan staan de elite lopers en daarna komen de andere kleuren van het startvak. Het is rustig en gemoedelijk. Niet dat achterlijke duwen en dringen zoals in Nederland. Op de Berenloop stond je als een sardientje in een startvak te wachten. Verschrikkelijk. S. heeft de fiets aan een paal gemaakt en zo wachten we rustig af op de start.

klik voor groot

De tijd gaat best snel voorbij maar het is ook best koud om zo te wachten eigenlijk. Toch ben ik happy met wat ik aan heb. Ik warm waarschijnlijk heel snel op tijdens het lopen dus ik maak me totaal geen zorgen. Het enige waar ik me zorgen over maak is de spibelt met mijn kleinste softflask water op mijn rug. Dat had ik vorig jaar ook, maar heb ik met dit rokje dit jaar niet geprobeerd. Ik spreek af dat S. even zal opletten of ik achter me ga graaien net na de start en eventueel dat ding weer aanpakt als het niet goed zit.

klik voor groot


En dan ineens is het tijd en gaan we. Ik probeer keurig op de mat mijn horloge in te drukken. De autolap staat op 5 km laps en ik heb alleen lap time en lap distance in beeld. Ik kan terugklikken naar een scherm met totale afstand en totale tijd in beeld. Actuele looptijd heb ik niet want dat is minder betrouwbaar dan de afstand en de tijd. Dat reken ik zelf wel uit.

Maar dan gebeurt het. Zodra ik in beweging kom, zakt mijn rokje bijna over mijn kont. Of dat nou door het flesje komt, weet ik niet maar dit is afschuwelijk. Ik graai meteen achter me en S ziet het gelukkig. Hij kan veilig de spibelt van me aanpakken. Dan maar niet. Ik zie hem vast onderweg nog mocht ik een slokje water willen. In de zakjes van mijn rokje zitten dextro’s voor de zekerheid en daar kan ik gewoon bij. Ik trek gauw aan het koordje en het rokje zit daarna wel goed. Ik moet wel even af en toe voelen of ik niet in mijn blootje loop maar volgens mij zit alles nu goed.

klik voor groot


Ik hobbel vrolijk tussen de massa en kijk af en toe op mijn horloge. Het gaat ietsje sneller dan gepland maar niet te snel hoop ik. Ik zou het gaaf vinden als ik elke 5K lap op dezelfde tijd kan lopen. Zou ik nou eindelijk eens een nieuwe mijlpaal kunnen halen? Niet te snel, niet jezelf kapot lopen in het begin. Ik kijk dus geregeld op mijn klokje maar dat is all in the game. Het loopt allemaal prima tot nu toe maar ik ben nog nergens natuurlijk.

klik voor groot

De route is vrij saai en ik kan redelijk inschatten waar ik zal zijn op welke afstand. De 10K meet mat ligt op de boulevard langs de zee. De eerste 5K gaan goed. Het is wat te snel maar het voelt goed. Nu de tweede 5K lap nog! Ik heb wel al vrij snel mijn bril aan S. afgegeven. Het is echt leuk en fijn dat ik hem dit jaar op zoveel plekken zie staan. Hij valt ook goed op vanwege zijn gele windjack op de fiets. Dat is fijn want dan kan ik gebaren wat ik wil. Ik veeg met mijn hand over mijn hoofd en hij snapt dat ik een spons zou willen. Dat gaat bijna verkeerd want er zit geen water op maar ik gris ook een softflask mee en sprenkel wat water op de spons. Heerlijk want ik heb het al vrij warm. Met die spons links en de softflask rechts in mijn hand loop ik verder. Daar heb ik geen last van. De rare spons in de vorm van het lopertje kan je heel makkelijk vasthouden dus dat gaat verder prima.

klik voor groot

Ik ga over de 10K mat op de boulevard met een mooie tijd dus ook de tweede 5K lap binnen mijn doel. Nu nog een 5K lap richting Musselburgh. Ik heb al een stuk achter twee mannen aangelopen die voor mijn gevoel net iets te langzaam liepen maar wat wel even prettig is. De eindeloos rechte saaie weg is echt niet leuk. Een stuk langs de weg, daarna over een bruggetje naar Musselburgh. Af en toe neem ik een slokje uit mijn softflask en ik gebruik lekker de spons. Ik wissel ergens een keer mijn flesje met S. langs de weg en iemand gooit een keer water uit zijn flesje over mijn spons. Verder neem ik niks aan van de organisatie. Niet nodig, ik stop nergens en loop rustig in mijn tempo door.

In Musselburgh raak ik de mannen kwijt. Ze blijven ergens even achter en komen vervolgens niet meer op tempo dus loop ik door en loop de rest alleen. Ik pik ook het tempo weer wat op. Ook de derde lap binnen streeftijd. Ik loop nog steeds op schema voor een PB. Zou het eindelijk eens gaan lukken? Ik reken niet alles uit maar ik ben in ieder geval tot nu toe sneller dan vorig jaar. Afwachten maar. Het dodelijk saaie op en neer lopende stuk langs de racecourse komt er nog aan en ik mag niks verliezen.

Ik loop langs de racecourse en ga over de rotonde naar het keerpunt. Dat vond ik in 2012 ineens heel ver weg. Ik verloor toen enorm veel tijd en was afgeleid door de stoet lopers die al de andere kant op aan het lopen waren. Ik had het warm en moeilijk. Nu niet. Ik zie even dat de eerste kilometer na de 15K lap een seconde boven streeftijd ligt. Nee dus. Dat is nergens voor nodig dus ik zet aan en corrigeer mijn loophouding. De tweede kilometer is alweer keurig in het gareel. Dat gaat goed. Hoppekee. Na 18 km is het keerpunt daar. Nog maar 2 km in deze laatste 5 km lap en dat gaat me gewoon lukken toch? Het gaat nog steeds goed. Ik ben niet idioot moe, mijn lijf doet het ook prima. Terug naar de rotonde nu. Ik ga bewust niet op mijn andere scherm kijken naar totale afstand en totale tijd. Eerst die laatste 5K lap afmaken. Als het signaal klinkt en ik wederom binnen streeftijd ben gebleven, word ik wel erg nieuwsgierig. Waar brengt me dit nou? Ik reken snel wat dingen uit…. Het wordt in iedr geval een PB. Ik hobbel door, probeer nog wat te versnellen want ik ben er nu bijna volgens mij.

Ik tover uiteindelijk mijn andere scherm voor me…. Waat? Wat zie ik daar nou voor tijd? Wowies. Ik moet niet eens zoveel meer. Nu weet ik dat je over 500 mtr nog wel tijd nodig hebt dus ik reken mezelf nog niet rijk. Maar ik loop en loop toch net wat harder. Ik ren over de finish en kijk. Watte? Zou dat echt kloppen? Drie minuten sneller dan mijn PB uit 2012!

Ik krijg een medaille en een finisher tasje en ga naar de uitgang waar ik S al zie staan.

Ik vraag wat hij denkt dat ik liep…. Hij weet wel wat ik sneller was maar weet het niet…. Ik kan het niet echt geloven maar dat is wat ik zag op mijn horloge. Ik ga me gauw omkleden in warme kleren en daarna lopen we terug naar de fiets.

klik voor groot

Babbelend over hoe het allemaal gegaan is zowel met S onderweg op de fiets als met mij op de route, lopen we terug naar de auto. Het is wel prettig om even te wandelen. Heerlijk dat de auto zo dichtbij staat en dat we niet met de bus terug naar Edinburgh hoeven.

Als we bij de auto aankomen, zit er een briefje onder de ruitenwisser van D.
Ging het goed? Jazeker! Did you enjoy it? Nou op zich wel want ik heb gewoon goed en vlak gelopen.

Op de terugweg halen we nog wat voer voor woef en daarna gaan we gauw naar huis om met haar te gaan wandelen. Ze was immers best lang alleen. Helaas kan S. hier geen F1 live bekijken dus gaan we een lekkere steak eten in het dorp.

Later zie ik op de computer dat mijn eigen tijd klopt met de officiele tijd. Een PB waar ik toch wel happy mee ben. Misschien had het zelfs nog wel sneller gekund, maar ik heb keurig vlak gelopen en ook ‘makkelijk’. Ik ben dik tevreden. Op naar de volgende run dan maar weer.

gegevens:

* 21,29 km
* 13 graden – droog geen wind

mei 356 km – 2016 totaal 1.861 km

28.05.2016 – dunbar – 6,5 km

**28.05.2016 – dunbar – 6,5 km**

Omdat morgen de HM in Edinburgh is, gaan we vandaag alleen even een stukje loslopen met woefje. Lekker zware schoenen aan en mijn rugzak. Dat zal zondag dan een stuk vrijer en lichter voelen met lichte schoenen en zonder rugzak! Het is mooi weer geworden en we besluiten een stukje van de John Muir route te doen vanaf Dunbar. Eerst even de fiets klaarmaken. Woef is er al klaar voor!

klik voor groot

We starten vanaf de parkeerplaats in Dunbar en lopen tot het water en gaan dan door het bos weer terug. Een mini rondje van 6,5 waar we uitgebreid de tijd voor nemen. Het is de eerste keer voor S. dat hij hier is en door het mooie weer en het lage water is er van alles te zien. We lopen eerst even naar het bruggetje dat nu ook vrij ligt en toegankelijk is en we zien Bass Rock in de verte liggen. Het blijft prachtig!

klik voor groot

We gaan eerst over de normale weg en als het water nog zo laag staat op de terugweg, nemen we de salt marshes terug.

klik voor groot


Al snel hobbelen we langs het parkje met de dieren. Er staat nu een baby ezeltje maar te ver voor een leuke foto. Daarna gaan we door het bos richting de Tyne inham. Het water staat heel erg laag, er is eigenlijk niets te zien. Een grote open vlakte. Vorige week toen ik hier liep, stond het water nog tot het pad! Woef amuseert zich kostelijk in het water en heeft het naar haar zin.

klik voor groot


Als we even gekeken hebben bij het water gaan we weer verder en nemen we het pad door het bos terug naar de parkeerplaats.

klik voor groot

We besluiten te proberen over de salt marshes te lopen en te fietsen en straks de brug te nemen naar de auto. Dat valt vast niet mee met de fiets maar het gaat goed!

klik voor groot

Aan het einde bij de brug besluit ik woef door het water te sturen zodat ze niet over die enge brug hoeft. Het is niet alleen tweemaal een trap die ze op en af moet, maar ook een open loopvlak met open zijkanten waar ze doorheen kan kletteren. Door het water lijkt me een veel beter idee. S. tilt intussen de fiets over de trap omhoog en naar beneden en daarna loop ik naar de brug en steek het water over.

klik voor groot

Zo komt er een einde aan een heel kort maar mooi rondje. Gewoon lekker loslopen en ondertussen alles bekijken wat er te zien is. Veel leuker dan de run van morgen maar vooruit maar. Eerst maar eens kijken hoe dat loopt.

Inmiddels is het heel mooi weer geworden. Natuurlijk wordt het dus morgen ook warmer weer dan gepland en voorspeld. Zal je altijd zien.

gegevens:

* 6,5 km
* 14 graden – zonnig, droog geen wind

mei 335 km – 2016 totaal 1.840 km

27.05.2016 – dunbar (2) – 11,5 km

**27.05.2016 – dunbar (2) – 11,5 km**

Vanmorgen hebben we al een serieus rondje getraind voor zondag en vanmiddag gaan we met en voor woefje op pad. Iets onverhards, gewoon rustig lopen en lekker kijken. Het weer is goed opgeknapt sinds vanmorgen en het is droog. Wel somber maar verder prima loopweer. We kiezen voor de John Muir Link naar het lighthouse waar ik met zoveel plezier vorige week heb gelopen met het mooie weer. S. kan het wel met de fiets proberen denken we.

klik voor groot

Al snel hobbel ik over het pad waar ik al eerder liep en waar we van de week woef hebben uitgelaten. Het gaat redelijk goed met de fiets al zijn er stukken die minder makkelijk te doen zijn met de fiets.

klik voor groot

Het gaat eigenlijk heel snel en het loopt ook lekker allemaal. Het weer is eigenlijk prima en woef heeft het reuze naar haar zin. Niet te warm en overal lekkere luchtjes.

Veel te snel naar mijn zin lopen we het laatste stukje al op richting het lelijke Power Station. Even over het gras stukje en daarna over het bruggetje dat woef nu zonder problemen oversteekt.

klik voor groot

Hoewel het baaitje bij het Power Station eigenlijk ons einddoel was, besluiten we nog een stukje door te lopen naar het Power Station zelf zodat S. dat ook heeft gezien. We lopen langs de Lime Kiln en beklimmen het heuveltje.

klik voor groot

Als we de trap over het gras hebben genomen, komen we bij de walkways langs het Power Station uit. We besluiten even tot het haventje daar te lopen en vanaf daar weer terug te keren.
Het blijft bizar dat je zo dichtbij kunt komen eigenlijk en het is bijzonder (en lelijk).

klik voor groot


Daarna keren we weer terug over de walkway en lopen richting de trap in het gras. Dat is even lastig met de fiets maar S. duwt de fiets omhoog. Daarna weer over het gras strookje terug naar het baaitje en de lime kiln.

klik voor groot

Daarna nemen we niet de route langs de zee maar kiezen het pad over het grasland waar soms de schapen staan. Deze keer staat er gelukkig niets dus kunnen we gewoon met woef los lopen. Het blijft prachtig met de gaspeldoorn en het uitzicht op het light house. Jammer dat het deze keer niet dat geweldige weer is zoals de vorige keer!

klik voor groot

Vanaf het lighthouse gaat het snel en na 11,5 km staan we weer bij de auto. Een leuk rondje en heerlijk gelopen. Dat woef het allemaal heerlijk vond, maakt het extra leuk natuurlijk. Toch weer 19 km gelopen vandaag!

klik voor groot

gegevens:

* 11,5 km
* 12 graden – droog geen wind

mei 329 km – 2016 totaal 1.834 km

27.05.2016 – spott – 7 km

**27.05.2016 – spott – 7 km**

Gisteren heb ik een rustdag gehad. Voor het eerst regende het de hele dag dus dat was een mooie gelegenheid om een beetje bij te slapen en te luieren. Vanmorgen miezert het heel licht en is het mistig maar we lekker qua temperatuur. Omdat ik even op de Pure Flow wil lopen om te kijken of ik die schoenen ga dragen aanstaande zondag, gaan we op pad voor een kort wegrondje zonder woef. Vanmiddag gaan we dan wel weer een leukere run doen met haar (en voor haar). Zo over de weg is er toch niets aan voor haar. Zo gezegd zo gedaan en al vroeg zijn we op pad voor onze run. S. gaat mee gehuld in regenkleding. Ik trek al snel extra dingen zoals sleeves en petje uit want dat is veel te warm. Het loopt eigenlijk heerlijk zo met die zachte miezer. Net alsof je door zo’n nevel sproeier loopt. Ik doe een korte warming up en begin dan met de run. Ik wil even de 4000 mtr lap continu lopen en voelen of er verschil is qua schoenen. Dat is er zeker en ook zo zonder rugzak loopt het weer heerlijk. Ik heb bewust eergisteren met volle rugzak gelopen binnen MAF zodat het zondag heel licht en vrij zal voelen. Ik verlies weer even tijd om langs de Ford te komen en klauter de helling daarna op. Dat gaat redelijk goed maar ik vlieg natuurlijk ruim buiten MAF. Daarna hobbel ik verder richting Little Spott en loop de licht golvende weg verder. Jammer genoeg ligt er een enorme plas op de weg waardoor ik ook weer tijd verlies omdat ik over het gras erlangs ga. Maar verder en verder gaat het en na ruim 4000 mtr klok ik af zoals ik ook de eerdere rondjes hier heb gedaan. Dat ziet er niet slecht uit en zeker niet als je de grote plas nog meeneemt. Ik ben tevreden. De schoenen lopen prettig maar ik moet wel opletten dat ik niet te snel ga ik het begin. Dat gaat nu eenmaal makkelijker op lichter schoenen!

De rest van de run lopen we rustig binnen MAF op RWR terug en dat loopt prima. Vanmiddag een lekker rondje voor en met wafje!

gegevens:

* 7,3 km
* 10 graden – deels spray regen, geen wind

mei 317 km – 2016 totaal 1.822 km

25.05.2016 – spott – 11 km

**25.05.2016 – spott – 11 km**

Vandaag zouden we eigenlijk naar de puffins zijn gegaan om fotos te maken. Helaas kregen we gisteren na ons fietstochtje te horen dat de trip niet door kon gaan vanwege het weer. Dat was dus een teleurstelling. Na het korte rondje met woef zijn we maar op pad gegaan voor een rondje zonder woef en even als voorbereiding op zondag. Ik wilde eigenlijk nog wel graag een continu rondje doen. S. offert zich op en gaat mee op de fiets. Het is somber, koud en winderig en het lijkt nog te gaan motregenen ook. We gaan toch maar van start en kiezen voor de lastige ronde buitenom. Gelukkig kunnen we de warming up gebruiken om de eerste heuvel te beklimmen.

klik voor groot

Daarna ga ik van start en doe rustig aan omdat ik binnen MAF wil blijven. Dat gaat op al die heuvels niet lukken als ik ook een beetje door wil lopen dus ik combineer het maar een beetje en vlieg er duidelijk uit bij de grotere helling na enkele kilometers. Niks aan te doen dan maar en de HS herstelt zich ook weer razendsnel. De rest proberen binnen MAF te blijven.

klik voor groot


Het is knap winderig op het stukje terug richting Little Spott maar we slaan ons er dapper doorheen. We nemen de ronde buitenom en niet offroad en ik weet al dat ik straks dus weer bij de farm omhoog mag lopen en dat ik ook daar buiten MAF zal schieten. Ik klok in gedachten af zodra we rechtsaf slaan. Nu nog even het laatste stukje eraan vast koppelen op een beetje knap tempo binnen redelijke HS grenzen. Dat valt niet eens mee maar natuurlijk kom ik er vanzelf zonder te stoppen. We lopen nog even door naar de weg en als we bij de Canongate komen, klok ik af. Een renlap van ruim 9 km continu is niet verkeerd en ik ben tevreden. Na 11.25 km staan we weer bij het huisje.

klik voor groot


Vreemd genoeg valt er niets uit te lezen uit mijn Garmin. Ik zie het totaal en de tijd die we erover gedaan hebben. Klik ik op details dan staat er 0 km en 0 min/km en zijn er ook geen GPS data opgeslagen. Wat ontzettend balen want ik wilde juist zien hoe mijn hartslag zich gedroeg en hoe hoog de cadans was en wat nu uiteindelijk het gemiddelde was over het hele stuk. Ik heb dit nog nooit eerder gehad en ik baal er ook van.

Niets aan te doen. Geen gegevens van deze run anders dan de getalletjes die ik onderweg heb gezien. Op naar de volgende run.

gegevens:

* 11 km
* 10 graden – bewolkt en frisjes met wind

geen map

mei 310 km – 2016 totaal 1.815 km

24.05.2016 – spott – 7 km

**24.05.2016 – spott – 7 km**

Vandaag ga ik meteen na het korte rondje van woef even op pad voor een rondje in mijn uppie. Ik heb niet veel tijd want ik ga S. van de luchthaven halen. Ik kies voor het korte rondje via het Ford en wil dat continu maar binnen MAF lopen. Dat ik de eerste fikse heuvel niet binnen MAF zal halen, weet ik al maar ik ga mijn best doen. Deze keer wil ik niet wandelen tussendoor maar alles even continu lopen. En dat gaat prima tot mijn verrassing. Natuurlijk kruip ik boven MAF uit als ik boven kom, maar 143 voor die rottige heuvel is niet slecht. Ik loop door en klok het rondje af op een mooie tijd tot mijn verrassing. Niet slecht. Deze keer neem ik de kortste weg naar huis en sta na 7.3 km weer voor de deur. Gauw met woef naar het bos en me dan omkleden om S. op te halen. Wie weet gaan we nog wel fietsen vanavond!

gegevens:

* 7 km
* 10 graden – zonnig en warm

mei 299 km – 2016 totaal 1.804 km

23.05.2016 – john muir link – part 2 – 20 km

**23.05.2016 – john muir link – part 2 – 20 km**

Vandaag ga ik verder op de route van gisteren. Ik start dus nu bij het Power Station en ga vanaf daar richting Cockburnspath. Ik weet niet zeker tot hoe ver ik zal komen, want ik heb geen zin om de A1 over te steken en daarna weer terug te moeten. Of ik in plaats daarvan bij Cove Harbour uit kan komen, weet ik nog niet. Maar het maakt niet uit. Ik kan net zo ver gaan als ik zelf wil. Volgens mij is het tot de afslag 8 km als ik me niet vergis dus een retourtje maakt een 16 km rondje. Dat lijkt me een mooie afstand na gisteren en de andere dagen. Ik ben iets later op pad dan gepland maar uiteindelijk zijn we klaar voor vertrek en al snel daarna parkeer ik op de parkeerplaats bij het Power Station en de inham van de zee waar woef gisteren zo heerlijk heeft gebadderd voordat we weer terug gingen op ons rondje. Daar knapte ze toen helemaal van op! Deze keer zie ik de Lime Kiln beter dan gisteren maar de zon schijnt natuurlijk weer in mijn gezicht (net zoals gisteren op de heenweg naar het Lighthouse).

klik voor groot

Ik kan nu geen fatsoenlijke foto maken, dus op de terugweg dan maar. Als ik verder loop over het pad richting het Power station, zie ik de lime kiln in de verte als ik omkijk. Leuk! Voor me ligt dat vreselijke gebouw. Idioot gewoon dat ik daar dus nu eerst heen ga lopen maar ik ben ook wel benieuwd eigenlijk.

klik voor groot

Ik weet al dat er straks een pad is tussen de zee en het power house. Een raar pad dat deels overdekt is als het ware. Ik kan bovenlangs lopen en onderlangs en dat doe ik allebei. Bovenlangs is het snoeiwarm omdat ik met woef in de volle zon loop en onderlangs is het kil.

klik voor groot

Het is wel heel apart. Overal staan bordjes over de natuur rond het power station. Zo zouden er otters in het haventje voor het power station zijn, hetgeen een teken is hoe schoon het water daar is. Ook veel informatie over vogels en flora op de upper walkway. Raar genoeg heb ik daar dus geen enkele foto gemaakt blijkbaar. Wel van de imposante lower walkway en de enorme water uitstroom van de kerncentrale. Wat een kabaal!

klik voor grootAls ik voorbij de centrale ben, loop ik alweer richting een caravanpark aan de zee. Dat ligt dus vlakbij de centrale maar het is wel een mooie plek zo dicht bij de zee. Ik moet aanvankelijk even zoeken naar het juiste pad maar blijkbaar is het de bedoeling dat ik over het park loop. Ik geef woef even wat water en loer om me heen naar alle caravans die er staan. Het is prachtig weer dus veel mensen zitten buiten.

klik voor groot


Als ik het park weer verlaat, zit er op het hek een bordje dat john muir walkers alleen over het park mogen als het strand is afgesloten vanwege het getijde. Nou boeien, dat staat dus nergens aan de andere kant. Maar op de terugweg ga ik misschien wel over het strand omdat het leuker is voor woef. Ze wil dan vast wel even badderen hier.

We gaan gauw verder over een heel smal paadje langs het strand. Mooi is het wel maar ook erg warm. Dan te bedenken dat er vandaag een maandhoeveelheid regen in Nederland valt op dit moment!

klik voor groot


Na het pad langs het water, loopt de weg een stukje landinwaarts, klimt even en loopt vervolgens hoog boven zee weer over de klif. Prachtig maar erg warm en ik vind de weg die redelijk dichtbij de route te horen is ook hinderlijk. Ik weet niet precies wat ik van deze route vind eigenlijk. Gisteren was alles prachtig en afwisselend. De vogels onderweg maken het wel leuk. Ik zie veel bergeenden vliegen en probeer er een kiekje van te maken. Ik zie ook dat woef het erg warm heeft.

klik voor groot

Tot mijn schrik hobbelt woef ineens op 3 poten. Ik stop en kijk naar dat pootje maar kan niks ontdekken. Zooltje OK dus weer even kijken hoe het gaat maar ze blijft als een aangeschoten hertje op 3 pootjes hinken. Wat is dat nou? Hoe krijg ik nou straks die hond hier weg? Ik kijk nog eens, onderzoek alles zoals de pees en patella maar ik kan niks geks ontdekken. Snel masseer ik alles en daarna besluit ik het even aan te kijken en net te doen alsof ik niets zie. Aandacht is vaak ook niet goed. Na 3 passen is het weer weg en verder zie ik niks maar ik blijf natuurlijk toch de hele heenweg naar dat pootje kijken. Toch ergens op getrapt denk ik. Pfeew. Opluchting dus.

Gelukkig zie ik in de verte eindelijk bomen en dat betekent dus dat woef (en ik) eindelijk schaduw krijgen. Dat komt goed uit en ik ben daar echt blij mee.

klik voor groot

Verderop hoor ik ineens water kletteren. Woef heeft het ook gehoord en gaat sneller lopen. Dat geluid is voor haar een teken dat ze kan afkoelen en kan drinken. Maar ineens zie ik dat het om een hele enge diepe waterval gaat. Neeeee… daar mag ze dus niet in. Ik lijn haar snel aan en ga rustig kijken waar een plekje is waar ze wel even het water in kan. Ik hou haar aan de riem zodat ze niet ineens weggesleurd kan worden en stap zelf ook het water in. Hier kan ze er straks ook weer uit en madam gaat dankbaar het water in. Eindelijk even zooltjes afkoelen en buikie nat maken. Je ziet dat ze ervan opknapt en ik neem even de tijd zodat ze weer ‘op adem’ kan komen.

klik voor groot

Na het badfeestje gaan we weer verder. Nog een stukje bos en dan komen we weer op een stuk strand terecht. Ik kijk op de kaart want waar moet ik nou heen? Dit is een heel slecht begaanbaar strand met rare grote stenen. Gelukkig zijn de stenen wel mooi gerond en niet puntig zodat woef er met wat moeite wel overheen kan. Mooi is het wel maar ik twijfel enorm. Hoe ver is dit stukje nou en waar moet ik er weer af dan?

klik voor groot


Ik ga steeds meer twijfelen of dit wel OK is voor woef want we moeten ook weer over dezelfde weg terug. En waar ga ik straks dan heen? Loopt het pad wellicht toch bovenlangs dan? Ik klauter naar boven, denk dat woef wacht om vervolgens te zien dat zij boven al in het gras ligt te wachten. Geen pad dus. We dalen dus weer af naar het strand. Woef in enkele passen, ik op mijn kont.

klik voor groot


Waf gaat nog even uitgebreid badderen en dan zie ik iemand anders aankomen met twee hondjes. Ondertussen zie ik ook een grote groep wandelaars uit de bossages komen, niet te ver van de plek waar ik sta. Aha! Daar moet ik dus het strand weer af en verder op mijn route. Dat valt mee en dat ga ik dus doen. Ik raak aan de praat met de vrouw die haar hondjes aan het uitlaten is en we kletsen wat over de honden, over Schotland en over de route. Ze bevestigt dat ik vanaf daar niet naar Cove Harbour kan komen. Maar dat ik wel straks een pad kan nemen en daarna over de weg er kan komen. Samen wandelen we een stukje het bosje in en ik neem weer afscheid van de vrouw als we bij de splitsing komen. Ik sla linksaf richting Cove en zij gaat rechtdoor. Ik zie dat het naar Cove een halve mijl is. Dat is 800 mtr. Tel daarbij het stuk over de weg op en ik kom heen en weer zeker aan 3 km extra. Ga ik dat doen met woef in de warmte? Maar eigenlijk moet ze ook eten. Ik twijfel en loop een stukje de route op. Even kijken hoe het eruit ziet. Al snel zie ik het grote bord op de snelweg boven de bomen uit met de rotonde richting Cove Harbour erop aangegeven. Dan weet ik dus wel waar ik ben. Ik kom straks bij de rotonde uit en moet dan een stukje over de weg naar Cove Harbour. Daar is het wel erg mooi en rustig en dat zou wel eens een mooi punt kunnen zijn voor woef om te badderen en te eten voordat we weer terugkeren. Ik besluit door te lopen en al snel lopen we Cove in. Ik geef woef te eten en te drinken bij het beeldje ter nagedachtenis aan de vissers die gestorven zijn op zee. Maar liefs 11 van de 22 vissers uit Cove stierven en het beeld geeft de vrouwen en kinderen weer die uitkijken op zee naar de terugkeer van hun man. Hierna lopen we naar beneden om te rusten bij het echte haventje. Ik hoef niet te rusten maar woef kan nu eenmaal niet met volle maag verder lopen. Met dit mooie weer helemaal geen straf voor me dus geen probleem.

klik voor groot


Al snel lopen we door het tunneltje dat toegang geeft tot de geweldig serene plek bij het water. Maar wat staat het water laag! Dat heb ik nog nooit eerder zo gezien hier. Wel opvallend. Ik ga gauw woef lekker laten badderen en daar heeft ze wel zin in!

klik voor grootIk zit ondertussen lekker op een rots in het zonnetje en kijk op de klok hoe lang ik nog moet wachten op woef voordat we verder kunnen. Ondertussen komt er iemand aan met een Bordeaux Dog en al snel rommelen beide honden in het water.

klik voor groot

Na een poosje vind ik dat we lang genoeg gewacht hebben en ga ik nog even aan de andere kant van de rots kijken naar het haventje van bovenaf. Daarna loop ik weer terug naar Cove zelf waar ik weer de laatste huizen op de route zal tegenkomen. Daar vul ik mijn waterzak helemaal bij zodat ik woef kan koelen onderweg en water kan geven. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat we de hele weg nog terug moeten maar misschien valt het mee. Vol goede moed gaan we weer op pad. Ik weet in ieder geval wat ons te wachten staat nu.

klik voor groot

Het lopen gaat verrassend goed en heel snel zijn we al over het verharde stuk en lopen we het bos alweer in.

klik voor groot

Daarna lopen we in no time alweer over het rare stukje strand waar woef nog even gaat badderen. Ik ben er nu in een oogwenk overheen omdat ik weet waar ik heen moet. Grappig dat dat toch zoveel uitmaakt! Hoezo mentaal?

klik voor grootNa het strandje even door het bos met de mooie waterval. Het licht is weer anders natuurlijk nu op de terugweg maar mooi blijft het! Daarna weer over de klif met uitzicht over de zee en de strandjes. Het gaat hartstikke snel en het valt me alleszins mee. Woef heeft ook nergens last van. Blijkbaar heeft al het badderen haar goed gedaan.

klik voor groot

De route over de klif gaat ook prima maar nu merk ik pas dat de weg blijkbaar iets naar beneden loopt nu. Blijkbaar liep de heenweg een beetje naar boven! Ik geef waf nog een keer water en dat wil ze wel.

klik voor groot

Voordat ik er erg in heb, zijn we alweer bij de inham op het strand bij het caravanpark. De terugweg is ongelooflijk snel gegaan. Gek is dat toch. Ik keek er echt wel even tegenop die 10 km terug maar het is in no time gedaan. Waf baddert weer even in het water en ik neem de route over het strand in plaats van over het caravan park. Leuker voor woef ook.

klik voor groot

Daarna komen we alweer bij het Power Station. Omdat het nog steeds warm is, neem ik de lower walkway en maak dankbaar gebruik van de schaduw daar. Ideaal en we schieten lekker op.

klik voor groot

Na de verharde weg lopen we weer weg van het Power station. Ik kijk nog eens om. Het blijft een raar bouwsel daar en wat bijzonder dat je daar zo dichtbij mag en kunt komen eigenlijk.

klik voor groot


Het laatste stukje over het graspad terug naar de parkeerplaats gaat ook vlug. Ik denk dat we op 20 km uit zullen komen voor deze route. Niet slecht en onverwacht ook. Ik loop nog even door naar de Lime Kiln die ik nu door de andere stand van de zon beter kan zien.

klik voor groot

Ik geef waf nog even de tijd om lekker in het water te spelen en dat doet ze graag. Geduldig wacht ze elke keer tot ik haar zeewier weer het water in slinger en haalt het weer op.

klik voor groot

Als er twee vissersbootjes aankomen, ga ik kijken wat de mannen gevangen hebben. We raken aan de praat en ondertussen snijden ze de koppen van de vissen. Elke keer als ze de koppen weer in zee gooien, wil woef dat wel gaan ophalen. Dat mag dus niet want een vissenkop lijkt me niks. Helaas krijgt ze niets van de mannen ook al heeft een van hen alleen maar oog voor haar. Hij jaagt zelf en heeft een duitse staander. Hij weet dus ook meteen dat het een wirehaired vizsla is!

klik voor groot

Zo komt er langzaam een einde aan een mooie run. De run duurde ontzettend lang door de trage heenweg en het wachten bij cove harbour. Maar dat was het allemaal waard. Bovendien zijn dit prima trainingen in het omgaan met het onverwachte!

Geen spijt van mijn keuze gehad om deze nieuwe route in twee delen te lopen. Het zou gaaf zijn als ik nu het vervolg nog af kan maken (de Berwickshire Coastal Route). Ik heb me van de week een beetje voor de gek laten houden door waf die over de weg eigenlijk niet zoveel zin had om mee te lopen waardoor ik dacht dat er iets aan de hand was en ze het dus niet zou kunnen. Na vandaag weet ik dus weer zeker dat er echt niets aan de hand is met mijn woefje (gelukkig). Deel van de route staat hier.

Wie weet wat we nog allemaal gaan doen de komende tijd!

gegevens:

* 20 km
* 21 graden – zonnig en warm

mei 291 km – 2016 totaal 1.796 km

22.05.2016 – john muir link- part 1 – 16 km

**22.05.2016 – john muir link- part 1 – 16 km**

Vandaag is het weer stralend weer als ik beneden kom. Dat is leuk voor een rondje! Ik had al even op de kaart gekeken en ik ga een stukje van de John Muir link doen vandaag. Het lijkt vooral offroad te zijn en dus geschikt voor woef en er is als loopdoel nog een mooie vuurtoren te zien. De John Muir Link is een soort extra route die de John Muir Way (dunbar) verbindt met de Berwickshire Coastal Route die ik zo graag gedaan had met woef. Het lijkt me een vlak stuk dus niets houdt ons tegen om daar te gaan kijken. Is het niks? Dan gaan we gewoon weer terug en de route kan net zo kort of lang worden als ik wil. Vol goede moed gaan we dus op pad. Ik parkeer de auto net na de camping ergens bij een watertje. Geen idee of ik nu dichtbij de route zit maar dat zie ik dan zo wel.

In Nederland is het snertweer dus ik stuur eerst eens wat mooie zonnige plaatjes over de lijn….

klik voor groot

Ik had beter iets verder kunnen parkeren want we lopen eerst 600 mtr over de weg. Maar de geurende gaspeldoorn is zo heerlijk. Daarna slaan we linksaf en lopen richting de zee. Verhip hier is ook een strandje.

klik voor groot


Ik geniet nu al. Woef ook en dat doet me goed. Zo lang ze maar niet saai over een weg hoeft te hobbelen is het blijkbaar leuk. Ik raak even aan de praat met een vrouw in een busje. Ze heeft daar geslapen vannacht samen met haar 90 jarige vriendin. Die zie ik in de verte aankomen wandelen. Wow wat een vrouw! Ik maak een grapje en zeg dat ik heb gehoord dat ze net 70 is geworden. Ze lacht en ondertussen pluk ik een eng beest uit haar haar. Ik voel dat het stevig in de lak zit :-) Waar je al niet mee bezig bent als je aan het kamperen bent. Ik vind het wel een grap. Ik zie er niet zo uit als ik uit mijn tentje kruip maar deze twee dames hebben het goed bekeken want ze staan redelijk dichtbij openbare toiletten die er heel erg netjes uitzien. Ik neem afscheid en loop verder. Altijd leuk deze praatjes onderweg. Even later kom ik weer in gesprek met een koppel dat ontbijt aan het maken is. Ook wild campen dus. Lijkt me ook een geweldige plek zo aan de zee.

Ik loop door en neem een offroad stukje dat anders loopt dan het officiele pad. Maar dit is leuker voor woef en in de verte is de vuurtoren al te zien. Mooi ding! Alleen staat de zon verkeerd want die schijn in mijn gezicht. Niet handig met fotograferen maar vooruit maar.

klik voor groot

Ik loop verder en geniet met volle teugen. Het is wel ontzettend warm en ik ben veel te warm gekleed. Niks aan te doen, als woefje maar OK is. Ik heb volop water bij me in ieder geval maar het is bijna weer voor haar cool jacket vandaag.

Dan ineens ben ik bij de vuurtoren. Leuk!

klik voor groot

We lopen weer verder en het is echt niet te harden van de warmte. Woef hijgt en hijgt nog meer maar ze is vrolijk en blij. Ik zie nergens aan dat ze het moeilijk heeft maar ik besluit haar wat water te geven en even de kans te geven wat af te koelen.

klik voor groot

Dan te bedenken dat het in Nederland regent en grijs is, vind ik wel grappig. In Schotland regent het toch altijd? Er zijn genoeg mensen die dat denken. Terwijl ik loop, is S. al uren in touw als vrijwilliger voor een een of andere goede doelen loop. Hij kan vast na 36 uur niets meer over lopen horen.

klik voor groot


We steken een bruggetje over dat weer heeeeel eng is natuurlijk en ik besluit nog een klein stukje door te lopen tot het power station. Misschien kan ik daar de volgende keer starten en het laatste stukje van de Link lopen. Dat lijkt een goed idee. Ik kan wel verder lopen maar ik ga liever terug en loop dan eventueel de andere kant nog een stukje op. Ik zie in de verte al dat lelijke power station liggen.

klik voor groot


Ik besluit even naar het strandje te lopen zodat woef even wat kan afkoelen. Dat laat ze zich geen tweemaal zeggen en ze rent naar het water en speelt voor zeehond.

klik voor groot

Als ze weer helemaal happy is, komt ze uit het water en zegt dat er weer klaar voor is. We gaan dus maar weer op de terugweg en gaan weer over dat enge bruggetje dat nu niet meer zo eng is. Daarna ga ik toch een kijkje nemen bij een hekje waar ik volgens mij een ander pad kan nemen voor de terugweg. Dat blijkt zo te zijn en op ludieke wijze wordt aangegeven dat honden aan de riem moeten vanwege de schapen. Nu heb ik gelukkig al gezien dat de schapen in het andere veld staan en dat er op het hele stuk niets staat en woef dus los kan blijven lopen.

klik voor groot

Het is een prachtig pad dat ook nog eens heel makkelijk loopt. Lekker vlak en breed en overal weer die geurende struiken. Vanuit de verte en nu met de zon in de rug heb ik weer zicht op de vuurtoren in de verte. Wat ontzettend gaaf.

klik voor groot


We lopen rustig verder en zijn al snel weer bij de vuurtoren.

klik voor groot

Daarna gaat het snel. Ik loop nu weer richting de parkeerplaats waar ik vanmorgen met de campers sprak en daar ga ik eens bekijken welke route ik ga nemen. Ik zie nog een stonechat en daar kan ik een wazig kiekje van maken.

klik voor groot

Als ik weer bij de start van de route ben gekomen, besluit ik de route door te lopen en niet over de weg terug te gaan naar de auto. Volgens mij loop ik dan eerst langs de golfbaan en dan moet ik maar even kijken hoe ik daar weer weg kom. Zo gezegd zo gedaan en al snel hobbelen woef en ik langs de baan. Redelijk pad en woef is netjes aan de riem die in mijn broekband zit. Er is niet veel te zien en ik vind het maar niks met die stomme balletjes. Ik zie nog een kapotte zee egel en verderop een mooi watertje. Ook zie ik Dunbar vanuit de verte en Bass Rock. Dat is dan wel weer leuk. Maar de weg is eindeloos. Hoe kom ik hier nu weer weg? Links van me zie ik een muur die ik ook al zag toen ik over de weg liep vanaf de auto. Eigenlijk wil ik daarheen….. Uiteindelijk stoor ik vier mannen en vraag hoe ik weer weg kom daar. Ze leggen het me uit en na nog een paar keer vragen, kom ik uiteindelijk op het pad richting Deer Park en vanaf daar naar de oude A1.

klik voor groot

Gelukkig zie ik nu op de kaart waar ik ben en waar ik heen moet. De laatste vrouw aan wie ik de weg vroeg, heeft het ook goed uitgelegd. Het is weer hartstikke warm en ik geef woef in e schaduw wat water en maak haar lijfje nat. Dat vindt ze wel lekker. Lopen we alsnog over warm asfal het laatste stukje terug!

Maar gelukkig is daarna al snel de afslag naar links en zie ik in de verte de auto al in de zon schitteren. Ik moedig woef aan en zeg dat we er over een kilometer zijn. Ze gelooft het wel en hobbelt vrolijk door. Het laatste stukje en daarna weer lekker water en een hapje.

klik voor groot

Jammer van het laatste stukje ook al kon ze daar lekker los en deels over het gras. Ik had niet die weg over de golfbaan moeten nemen. Maar dat wist ik ook niet van te voren. Erg mooie route met een mooie vuurtoren. Volgende run het laatste stukje proberen. Misschien is dat ook weer zo mooi. In ieder geval heel verrassend en volop mogelijkheden ook om lekker te wandelen dus.

gegevens:

* 16 km
* 21 graden – zonnig en warm

mei 271 km – 2016 totaal 1.777 km