Maandelijks archief: november 2016

30.11.2016 – hitland – 10 km

Gisteren is het er niet meer van gekomen om te lopen omdat de auto naar de garage moest voor de grote beurt en APK. Gelukkig deze keer niets aan de hand dus wie weet ligt het gedoe nu achter me. Afwachten maar.

Vandaag vertrek ik dan alsnog naar Aken omdat mijn moeder geopereerd werd gisteren. Daar kon ik dus niet bij zijn vanwege mijn afspraak maar vandaag vertrek ik natuurlijk wel en ik heb gepland om na de spits te gaan rijden en loop dus in de vroege ochtend nog even snel een rondje met waf. Het is nog hartstikke koud als we vertrekken maar het is prachtig helder weer en de zonsopkomst is geweldig mooi. Het bruggetje is een beetje wit van de rijp en achter het bruggetje zie ik wat oranje van de opkomende zon. Even verderop zwemmen meerkoetjes en eenden in een wakje in de schaduw bij een ander bruggetje. Verderop loop ik al in het ochtend zonnetje en dat is erg mooi. Wafje lijkt wel oranje in de ochtendgloed.

klik voor groot

Ik ga gauw van start na de warming up omdat het anders veel te koud is om lekker te lopen. Ik kies voor een snellere run maar wel binnen MAF en dat loopt prima. Als ik weer terugkeer van de weg richting de dijk zie ik zwanen overvliegen en veel zwanen en eenden in een ander wak. Prachtig gezicht.

klik voor groot

Ik ben tevreden over de run. Het liep allemaal goed en het was heerlijk om buiten te zijn. Na ruim 10 km staan we weer bij de auto. Nu eerst op pad richting Duitsland. Ik hoop dat ik daar ook nog wat kan lopen.

gegevens:

* 10,5 km
* 0 graden

november 313 km – 2016 totaal 3.718 km

review: Jobst Sport Socks compressie kousen

Via Butik21 kreeg ik de mogelijkheid om Jobst Sport Socks te proberen en te reviewen. Butik21 biedt o.a. steunkousen, medische compressiekousen (= therapeutische elastische kousen) en orthopedische producten aanbieden tegen scherpe prijzen.

Ik was erg benieuwd naar de Sport Sock van Jobst omdat ik al een andere kous van Jobst heb met hogere compressie. De Sport Sock heeft middelmatige compressie (15-20 mmHg) en is in 2 kleuren beschikbaar: zwart en een soort lichtgrijs. De maatvoering wordt gedaan aan de hand van de kuitomtrek en de enkelomtrek.

Materiaal:


  • 60 % nylon
  • 10 % elastaan
  • 30 % polyester

uiterlijk en materiaal

De kous ziet er goed uit. Geen opvallend patroon, gewoon een rustige kous in de kleur lichtgrijs. Het materiaal voelt heel zacht en licht met een brede zachte boord. Op de hiel en zool zit zachter materiaal en dat voelt prettig aan als ik de kous vasthoud. Ik ben benieuwd hoe dat aan de voet voelt! Overgens heeft mijn kous geen strepen zoals op de afbeelding. Het is een kous zonder patroon.

pasvorm

De kous trekt gemakkelijk aan. Misschien iets te gemakkelijk en ik twijfel over de sterkte van de compressie. Maar de kous zit als gegoten en voelt heerlijk comfortabel, zowel aan het been als rond de voet. Er zijn eigenlijk geen naden en dat voelt prettig. De kous is lang genoeg en komt onder de knie. De brede en zachte band zorgt ervoor dat de kous niet afknelt en ook niet afzakt. Jobst claimt een bijzondere thermoregulatie en dat lijkt ook wel te kloppen, want de kous voelt luchtig en koel. Er is voldoende ruimte voor de tenen en dat is prettig want bij een kous die te strak zit, worden tenen naar elkaar toegebogen en dat loopt niet fijn. Rond de enkel sluit de kous ook mooi aan zonder te strak aan te voelen. De zachtere delen bij het voetje en de achillespees voelt erg prettig. Aanvankelijk dacht ik dat de kous een beetje glad was in de schoen zodat ik zou rondschuiven maar dat blijkt niet zo te zijn. De kous is niet extreem dik dus er zal niet snel een probleem met de maat van de schoen optreden vanwege een te dikke kous. Ik heb de kous vooral met wat frisser (tot koud) weer gedragen en dat voelt prima. Met warm weer heb ik nog niet kunnen testen maar dat volgt natuurlijk nog.

wassen en drogen

De kous wordt binnenstebuiten gewassen. Op lage temperatuur wordt de kous ook goed schoon (de kleur is immers vrij licht) en droogt ook weer snel. Niet in de droogmachine drogen maar gewoon neerleggen. Ik heb nog niet door beekjes gelopen en kan dus nog niet oordelen of de kous snel droogt in een natte schoen.

werking

Ik gebruik de kousen niet tegen blessures maar om te voorkomen dat mijn benen erg dik worden van het lopen vanwege een bloedsomloop probleem. Ook hiervoor dient de compressie van de kous en dat werkt goed. Ik zou persoonlijk wat meer compressie willen hebben tijdens het lopen en zou graag deze kous in hogere compressie klasse willen proberen. Die kous bestaat en dat wil ik ook proberen. Maar deze kous werkt met deze compressieklasse ook goed want ik merk echt verschil met of zonder kous. Na het lopen kan de kous gewoon aangehouden worden bij de recovery periode.

levensduur

Ik heb de kous nu in gebruik sinds eind oktober 2016 en tot nu toe (eind november 2016) lijkt de levensduur veelbelovend want de kous is zeer intensief gedragen. Inmiddels is er ongeveer 400 km mee gelopen en gefietst en werd de kous ook gewoon dagelijks gebruikt als test. De kous ziet er nog prima uit. Aanvankelijk zag ik een soort slijtage rond de voet waar de schoen rond de voet zit, maar dat treedt blijkbaar direct op na in gebruik name en verergert verder niet meer. Vanzelfsprekend volgt een update over de levensduur na langer gebruik.

conclusie

Ik vind het een zeer prettige kous. Mooi afgewerkt en met comfortabele pasvorm. Wordt vervolgd!

Deze kous is verkrijgbaar bij:

directe link naar de Jobst Sport Socks

Het hele review staat natuurlijk ook op de review site waar nog veel meer modellen en merken worden beschreven

28.11.2016 – hitland – 10,5 km

Vandaag was het zulk prachtig mooi helder en koud weer, dat ik maar even met wafje voor een rondje ben vertrokken. Omdat ik afgelopen week al van alles heb getraind, kies ik nu voor 500-tjes. Dat loopt eigenlijk prima. Ik had wel door kunnen lopen maar dit is weer eens een mooie afwisseling. Voor een temporun is het nu te dicht op elkaar dus dat dan maar even niet.

Het licht is prachtig vandaag. Het is weliswaar koud maar heel helder en gewoon lekker ‘krakend’. Ik heb mijn Nike primaloft giletje aan en in het begin nog even handschoenen en een hoofdband. Maar zodra ik de wind niet meer tegen heb, doe ik alles af en loop ik lekker met opgetrokken mouwen en blote handen.

Er zijn weinig vogels behalve de zwanen en ganzen. Maar het licht is mooi en mijn mooie blije woef is ook leuk om naar te kijken. Het lopen gaat heel goed en makkelijk overigens. Ik loop op een ademhaling van 3/4 afgewisseld met 2/4 en mijn cadans ligt ook mooi hoog. Grappig genoeg is ineens de cadans hoger geworden. Misschien door het fietsen?

Fijn loopje, alles voelt goed. Helaas al te laat voor een fietsrondje maar dat komt er morgen misschien nog even van.

gegevens:

* 10,5 km
* 4 graden

november 303 km – 2016 totaal 3.708 km

artikelen: handen warmen

Het wordt weer kouder en koude handen zijn soms een vervelend verschijnsel tijdens het lopen. In ieder geval is het raadzaam om te voorkémen dat je koude handen krijgt. Vaak bewegen, even wapperen met de handen en piano spelen met de vingers helpt daar al bij. Tijdens de warming up en ook tijdens het lopen als je het echt koud krijgt, kan onderstaande oefening helpen om weer snel en effectief warme handen te krijgen. Zeker stap 2 en 3 zijn tijdens het lopen goed te doen.


  • Handen tegen elkaar als een boeddha, beetje kracht zetten en even vasthouden
  • Meteen daarna de vuisten flink ballen en ook weer even vasthouden
  • Vuisten weer loslaten en de vingers met kracht spreiden en ook weer even vasthouden

Dit enkele keren herhalen.

In beelden:

klik voor groot

Video:

Dit artikel staat natuurlijk ook op de review site waar ook andere artikelen te vinden zijn

27.11.2016 – hitland – 15 km

Gisteren ging het lopen prima en ook de andere dagen ging het goed. Ik heb van alles al getraind. Snelle 1000-tjes, rustige 1000-tjes op MAF, de snelle 2.000-tjes en een RWR runnetje. Voor vandaag staat een stukje continu op het programma. Omdat het vorige week zo slecht ging, kies ik vandaag voor 5.000 mtr. Dat lijkt me mooi en als ik dan komende week of weekend nog een 10 km continu kan draven mooi binnen MAF dan ben ik tevreden over de voorbereiding voor 11 december.

S. is zo lief om mee te gaan en in alle vroegte gaan we weer op pad. Deze keer niet naar de roeibanen maar gewoon vanaf Hitland. Wel zo makkelijk voor een kort rondje. Het is ineens gewoon 8 graden warmer dan gisteren. Het is 7 graden als we van start gaan en dat voelt vreemd na de koude training van gisteren. Ik moest ook echt even nadenken wat ik aan zou trekken maar ik koos voor mijn dunne tight (dat dan weer wel), een shirtje en mijn aeroloft giletje voor de start.

klik voor groot


Ik doe even de warming up, daarna een stukje RWR en daarna gaan we van start voor de kern van 5.000 mtr. Althans, dat zou ik toch minimaal wel continu willen lopen vandaag maar dan wel mooi rond de 130 bpm. Het begin gaat eigenlijk goed. Ik twijfel aanvankelijk nog even maar het loopt eigenlijk prima. Tempo netjes, ademhaling goed en ook de hartslag blijft netjes in toom. Ik loop weer met de nieuwe Garmin softstrap en die doet het gelukkig prima.

Er zitten ontzettend veel zwanen op het water. Succesvol broedseizoen kennelijk! Als we over de korte arm naar de weg lopen, komen we weer langs de Hooglanders. Alle kalfjes staan er nog steeds. Eentje is duidelijk jonger en kleiner dan de anderen. Het blijft leuk en ik ben benieuwd wanneer ze weg gaan.

klik voor groot

Inmiddels zitten er al 5.000 mtr op en ik besluit nog even door te lopen. Zo gezegd zo gedaan en we hobbelen nog even verder. Ondertussen maakt S. foto’s van alle vogels en van mij en van woefje.
Als we weer bijna bij de afslag naar de kalfjes zijn, staat er 8.500 mtr op de teller. Even afmaken tot 10.000 dan maar? Dat doen we en we lopen weer naar de kalfjes die nu allemaal vlakbij staan. S. maakt weer een kiekje natuurlijk en ik hobbel door.

klik voor groot


Na 10K klok ik af. Wat een verschil met de vorige keer toen ik met een sloom tempo de hartslag niet eens op maximale MAF kon houden. Ik heb werkelijk geen idee waarom dat nou was eigenlijk maar het voelde toen ook zwaar en sloom. Nu loopt het prima en met mooie lage hartslag. Idioot gewoon. Ik heb dat eigenlijk nooit dat het echt moeizaam gaat.

Maar vandaag en de hele afgelopen week dus prima gelopen. Na 15 km sta ik weer bij de auto. Op naar de volgende run maar weer!

gegevens:

* 15 km
* 7 graden

november 292 km – 2016 totaal 3.697 km

26.11.2016 – rottemeren – 14 km

Na de run van gisteren met de tempo laps en het fietsen, kies ik vandaag voor een rustige run maar met 1000-tjes. Dat gaat nu eenmaal fijner als S. mee fietst omdat hij dan een beetje woefje in de gaten kan houden. Het is berekoud als we starten maar er is – in tegenstelling tot gisteren – geen wind dus het voelt eigenlijk wel goed. Ik heb vandaag weer mijn Falke primaloft jackje aan als shirt, dus alleen met een thermohemd eronder. Mijn buff en hoofdband zijn na de warming up al snel in de tas verdwenen en later volgen ook mijn handschoenen. Dat is best apart zo met een temperatuur onder het vriespunt maar het is gewoon heerlijk weer. Voordat we vertrekken, maken we nog een fotoserie van de ‘oefening’ om de handen warm te krijgen.

1) Handen tegen elkaar alsof je gaat bidden, beetje kracht zetten en even vasthouden
2) Meteen daarna de vuisten flink ballen en ook weer even vasthouden
3) Vuisten weer loslaten en de vingers met kracht spreiden en ook weer even vasthouden

Dit enkele keren herhalen. Tijdens de warming up is dit prima te doen en het geeft snel warme handen. De truc bij handen is vooral het voorkémen van koude handen. Regelmatig even bewegen of het oefeningetje doen is zinvol.

klik voor groot

Video:

klik voor groot

We lopen eerst een stukje langs de roeibanen en gaan daarna het bruggetje over en lopen het rondje rond de Rottemeren. Dat is al eeuwen geleden dat we dat deden en het blijft mooi. Omdat er gestrooid is, doen we woef aanvankelijk maar even in de kar maar na een klein stukje besluiten we dat ik wel over het onverharde pad ga lopen met haar en dat gaat verder prima en ze loopt verder gewoon de route lekker mee.

klik voor grootAlle rietstengels langs het water zijn weggehaald dus het uitzicht over het water is erg mooi. We lopen langs het gerenoveerde dok en zien ineens dat achter de struiken kennelijk een huisje schuil ging. Dat staat te koop maar wat je daar nu mee moet? Ik zie later dat het meer dan 250.000 euro moet kosten. Je krijgt dan een piepklein stukje grond en een groot deel water erbij. Heel nuttig! Vloeroppervlak van de woning 35 m2. Idioterie natuurlijk.

klik voor groot

Het is tamelijk rustig en we worden niet overhoop gereden door racefietsers. Dat valt dus ook alweer mee want meestal is het erg druk als het mooi weer is. Misschien te koud? Het lopen gaat ontzettend gemakkelijk. Ik heb nergens de neiging of behoefte om te stoppen en mijn hartslag blijft mooi onder de 130. De cadans is ook mooi hoog en de ademhaling is prima. Ik ben eigenlijk wel happy want zo is lopen gewoon prettig en makkelijk en totaal niet vermoeiend.

klik voor groot

We lopen de hele ronde langs het water. Aan het einde nemen we het pad vlak langs het water. Het is daar nog een stuk kouder omdat er zon er niet schijnt. Prachtige witte rijp op de blaadjes en het riet. Woefje moet dan ook maar even poseren bij het stille water!

klik voor grootDaarna lopen we nog een extra lusje naar de andere molen die ook erg mooi is. Even een kiekje en daarna keren we weer terug naar de auto. Het was een mooie en rustige ronde. Lang geleden dat we hier rond het water liepen en erg mooi. Eigenlijk is het onverharde pad prima te lopen en ook handiger met woef. Dat doen we dus maar weer vaker daar!

klik voor groot

gegevens:

* 14 km
* -2 graden

november 277 km – 2016 totaal 3.682 km

25.11.2016 – roeibanen – 13 km

Gisteren heb ik lekker gelopen en vandaag ga ik met S. op pad. Omdat hij zo lief is om mee te gaan, kies ik voor iets dat ik met woefje minder makkelijk kan lopen: 2.000-tjes op tempo met het oog op 11 december. Ik zal er vandaag 3 lopen, dat lijkt me prima. Dan wil ik de komende 2 weken nog eenmaal 400-tjes doen en een continu ronde op rustig tempo en dat is het. Ben benieuwd. Het is best wel koud als we starten, net onder 0 maar het is een prachtige ochtend. Als we bij de roeibanen aankomen, merken we wel dat het flink waait! Dat is een goede training straks wat ik ga nu niet bewust uit de wind lopen.

klik voor groot

Na de warming up loop ik even een stukje op RWR en daarna ga ik van start voor de snelle 2.000 mtr. Dat loopt prima en S. roept steeds de afstand/tijd af zodat ik goed kan inschatten hoe het voelt op dat tempo. Ik tuf rustig door en liep ik de vorige keer 1.000-tjes, nu loop ik dus gewoon 2.000-tjes en dat voelt ook allemaal goed en niet moeilijk of zwaar. We lopen naar de andere kant van de roeibaan en zullen nu de volle afstand de wind tegen gaan hebben. S. heeft het volgens mij hartstikke koud op de fiets.

klik voor groot

Ik ga weer van start en het voelt best zwaar. Ik doe mijn best en denk eventjes na een deel van de lap dat ik wel ga omkeren of ga stoppen. Geen idee waarom eigenlijk want het is leuk om te doen en het voelt ook helemaal niet lastig of zwaar. Zonder moeilijkheden loop ik de tweede lap en dus niet eens trager dan de eerste lap ondanks wind tegen. Vanzelfsprekend is de HS iets hoger maar niet idioot veel eigenlijk. We lopen weer buitenom naar de andere kant en lopen dus weer met de wind mee de derde lap (net zoals de eerste). Die loop ik blijkbaar met dezelfde ‘inspanning’ als de tweede lap want ik was dus veel te snel. Prettig om te weten want er zit dus blijkbaar gewoon ook nog genoeg ‘in’. Rustig beginnen straks en dan kijken of ik nog kan versnellen aan het einde.

klik voor groot

Na de 2.000-tjes lopen we naar het einde via RWR. Dat gaat ook prima en de HS herstelt ook weer mooi. We genieten van de vogels op het water. Het gebied is zo volwassen geworden en het is enorm druk met allerlei soorten watervogels. Er schijnen Ibissen gesignaleerd te zijn maar die zien wij helaas niet. Maar er is genoeg te zien en de molens blijven toch ook mooi om naar te kijken.

klik voor groot

Na 13 km staan we weer bij de auto. Totaal niet vermoeid. Een fijne training die nog goed ging ook ondanks de koude en de wind. Tevreden. Vanmiddag even fietsen en morgen weer een stukje lopen.

gegevens:

* 13 km
* 2 graden

november 263 km – 2016 totaal 3.668 km

24.11.2016 – hitland – 11 km

Gisteren heb ik niet gelopen omdat ik 44 km gefietst heb naar Nieuwendijk om de auto op te halen. Vanmorgen pak ik meteen de eerste ronde met woefje voor mijn run. Het is mooi weer maar er staat een koude NO wind die de 7 graden een stuk frisser maakt. Ik denk na wat ik aan wil trekken en kies voor de Nike Aeroloft. Dat lijkt me nou prima voor dit weer eigenlijk en dat blijkt ook zo te zijn. De warming up is vrij koud en ik doe mijn oefeningetje tegen koude handen en dat werkt goed. Ik had geen zin om iets mee te nemen als een buff, handschoenen of andere spulletjes. Mijn telefoon en hondenriem zit in de flipbelt en verder niets.

Na de warming up ga ik van start en kies voor een rustig rondje omdat het afgelopen week allemaal niet zo soepeltjes gaat. Maar vandaag loopt alles natuurlijk weer prima en hobbel ik rustig met woefje op mooie lage hartslag door het gebied. Ik geniet van de zilverreigers en de mooie smientjes in winterkleedje. Wafje is ontzettend vrolijk en blij en rent mee en kijkt happy. Daar word ik natuurlijk ook weer blij van!

Deze keer ben ik met de auto naar het gebied gereden en dat is toch prettiger dan vanaf huis ook al zet je dan meteen al 4 km extra op de teller. Ik maak er ook geen enorm lange run van. Sneller, rustiger en makkelijker dan van de week dus tevreden met mijn rondje.

Op naar de volgende run. Morgen eens kijken of ik nog een tempo loopje kan doen met het oog op 11 december.

gegevens:

* 12 km
* 7 graden

november 250 km – 2016 totaal 3.655 km

22.11.2016 – hitland – 12 km

Gisteren liep ik een lekker rondje met woef en dacht ik nog dat ik vandaag zou moeten fietsen om de auto weer op te halen. Maar omdat dat pas morgen gaat gebeuren, vertrek ik alsnog voor een rondje lopen met woefje. Ik wil een kort rondje doen met 4 laps van 1.000 meter. Twee op rustig tempo en 2 op het tempo van 11 december. Dat lijkt weinig en dat is het ook maar ik moet ook oppassen dat ik niet te vermoeid raak want dat helpt ook nergens voor.

Ik ga van start met een rustig rondje en dat loopt prima. De lap daarna gaat op tempo en dat voelt ook goed. Ik weet nu al dat de laatste snellere lap tegen de wind in zal gaan en dat valt vast niet mee. Mijn HS is een stukje hoger en het tempo wat lager maar nog steeds ok. Het voelde niet vervelend. Vreemd genoeg zitten de Stinsons voor geen meter. Ik klepper met mijn linkervoet en het voelt alsof ik een schoen aanheb die totaal niet beweegt op de voorvoet. Blijkbaar is mijn manier van lopen weer veranderd want ik kan er echt niks mee. Maar de Cliftons en zeker de Rapa Nui gaan nu snel en daarom wilde ik even een andere schoen weer aantrekken. Balen maar misschien wordt het beter want ik heb al eerder gedoe gehad met dit model dat uiteindelijk toch OK werd.

Tijdens die laatste snelle lap kom ik Piet en zijn vrouw tegen. Piet heeft jaren op de markt gestaan met drop en snoep en daar kwam ik regelmatig. Hij probeerde de weg te versperren als grapje om even te kletsen maar ik maakte even mijn snelle lap af, en haakte weer bij ze aan voor een praatje. Zo wandelde ik dus terug als een soort cool down. Ik was blij dat ik mijn Fast Wing jackje in de flipbelt had zitten want dat trok ik natuurlijk meteen aan op dat stukje wandelen. Ideaal ding zo licht.

Na ons praatje (dat heel lang duurde overigens) ging ik weer op pad voor een rustige ronde richting huis. Na 11,5 km stond ik weer voor de deur met wafje. Iets verder dan gepland maar gelukkig met wandeling in het midden!

Morgen ga ik 44 km fietsen om de auto op te halen en donderdag ga ik weer een stukje lopen.

gegevens:

* 11,5 km
* 13 graden

november 239 km – 2016 totaal 3.644 km

21.11.2016 – hitland – 16,5 km

Gisteren heb ik niet gelopen omdat we naar Duitsland waren. Eergisteren hebben we alleen een stukje op de racefiets gereden en kwam het niet meer van lopen. Maar vandaag ga ik weer met wafje op stap voor een rondje. Het is droog en eigenlijk vrij warm. En dus maak ik wederom een vergissing qua kleding. Het is op zich zelfs zo warm dat je rustig in een korte broek op stap kunt maar omdat het zo raar wisselt, is het lastig in te schatten mede vanwege de wind. Weer veel te warm gekleed dus! Na de warming up ben ik al gesmolten en ik trek dus mijn giletje uit, prop het in het zakje en houd het dan maar de rest van de run in mijn hand. Niet ideaal maar vooruit maar.

Ik zie onderweg als eerste een reiger met een grote vis. Daar probeer ik snel een kiekje van te maken voordat hij wegvliegt. Als ik door mijn knietjes zak om een betere foto te maken, is hij alweer verdwenen.

Daarna kiek ik wafje even die zit te wachten.

klik voor groot

Ik hobbel rustig door Hitland en loop deze keer op RWR. Ik vind vandaag wederom de hartslag eigenlijk iets te hoog naar mijn zin. Maar het is ook warm, het waait en het is een rare dag. Misschien is het nog wel een stukje ergernis na gisteren. Dat zou best kunnen. Ik hoop dat het komende week weer wat rustiger wordt. Morgen weer een heel stuk fietsen op de auto op te halen (hoop ik). Deze keer richting Gorinchem dus wat verder dan Den Haag. We zullen zien.

Na 16,5 km sta ik weer voor de deur met wafje. Op naar de volgende run.

gegevens:

* 16,5 km
* 13 graden

november 227 km – 2016 totaal 3.633 km