Over mij

Ergens in juli 2009 ben ik begonnen met Evy Start2Run. Dat lukte overigens voor geen meter. De eerste les waarbij je 3 minuten moest hardlopen kon ik niet. Ik ben het een maand blijven proberen en ondertussen wandelde ik op de loopband, tot wel 10 km achter elkaar. Dat was voor mij al een hele prestatie. Ook ging ik visualiseren dat ik aan het hardlopen was en dat ik die eerste les gewoon kon volbrengen en op een dag dacht ik dat ik het maar eens buiten moest gaan proberen. Dat deed ik en toe mijn verrassing liep ik de eerste les toen uit. Het ging allemaal erg langzaam maar ik wist gelukkig nog niet hoe langzaam, want ik had geen horloge om me druk over te maken. Ik liep ook gewoon in mijn joggingbroek en roze polo shirtje.
Daarna gingen de lessen wel aardig en ik heb niet veel moeten herhalen voor zover ik me herinner. Begin december had ik alle lessen klaar en kon ik dus de zo vurig gewenste 30 minuten achter elkaar lopen. Ik herinner me dat ik naar Helgoland zou gaan en daar liep ik voor het eerst dus ‘in den vreemde’. Het was geweldig want het is daar super schoon en dat merk je meteen. Ook wist ik al meteen dat ik juist dat lopen elders leuk zou vinden! Langzaam gaat het lopen beter en nemen ook de afstanden toe. Ik zal in de winter van 2009/2010 in Schotland voor het eerst 2×5 al lopen en dat gaat prima. In 2010 loop ik 1.500 km en daarna wordt het langzaam meer. In 2011-2013 loop ik iets meer dan 2.000 km per jaar en in 2014 wordt het 3.000 en in 2015 wordt het ruim 4.000 km per jaar. De schoenen vliegen er doorheen….

In 2010 komt woefje en ook zij leert lopen. Van couch tot 48 km leert ze zelfs lopen! Op allerlei terrein doet ze met me mee, in weer en wind dag in dag uit. Ze vindt het heerlijk maar enkele jaren geleden hebben we ook een doggyride aangeschaft voor de langere trainingen zodat ze voortaan altijd mee kan ongeacht de afstand. En inmiddels fiets ik zelf ook (weer) en kan zij ook mee met de doggyride.

Inmiddels is het 2016 als ik dit schrijf. Ik liep onder meer in Spanje, Engeland, Schotland, Duitsland en Belgie. Vooral de UK is favoriet tot nu toe. Ik liep daar heel wat kilometers en in 2015 liep ik tot tweemaal toe een 120 km route met mijn woeffie, de Borders Abbey Way en de St Cuthberts Way. Beide keren in 3 dagen. Dat was een geweldig avontuur.

Juist dat onderweg zijn vind ik heerlijk. Daar doe ik het voor. Mooie gebieden bekijken en lekker buiten zijn. Ik loop heel af en toe eens een ‘race’ maar daar ligt mijn hart zeer zeker niet. Ik heb dat ook niet nodig om mezelf te bewijzen of iets dergelijks. Ik liep in 2014 en 2015 een ultra run in de UK. Dat was een kleine 60 km. In 2016 training ik braaf voor het event maar ik vond de 60 pond inschrijfgeld eigenlijk idioot en de route kende ik ook al. Dus besloot ik in die week zelf een 62 km route te lopen en dat vond ik geweldig. Mijn eigen ultra dan maar gelopen. Ik doe het meer om het tempo er een beetje in te houden en af en toe eens te kijken ‘of ik het nog kan‘. En dat kan ik want met mijn nieuwe manier van trainen liep ik in 2016 gewoon 3 minuten van mijn PR uit 2008 op de HM af (zelfde parcours). Maar verder geniet ik meer van lopen en ontdekken. Zo ga ik ook graag met de tent ergens heen en ga dan lekker lopen en nieuwe gebieden ontdekken.

Qua trainingsvormen heb ik van alles gedaan, en ook allemaal gedurende langere tijd zodat ik goed kon ontdekken wat wel en niet werkte. Zo deed ik snelle schema’s op basis van tempo’s, schema’s op basis van afstanden etc. Ik ben bijna 2 jaar getraind door Jeff Galloway. Dat hielp me zeker bij het uitbouwen van afstand en het blijft een aparte methode dat RWR maar op den duur miste ik iets en werd het eentonig. Ik volgde workshops chi running en pose techniek. Van alles ontdekken en eruit halen waar je in gelooft of wat bij je past. Er is niet één methode die geschikt is voor iedereen denk ik. Daarna ben ik begonnen met ‘train low, race fast’ en meer op hartslag. Dat was even wennen maar het werkt. Inmiddels combineer ik diverse technieken en is elke training anders. Ik blijf wel op low heart rate lopen en dat werkt prima. Mijn tijden worden steeds sneller, ik ben nooit moe en ik kan veel lopen.

Qua lijf en leden gaat het goed. Ik loop al die jaren totaal blessurevrij en dat is prettig. Maar het is ook best bijzonder aangezien ik totaal geen hardloopdier ben. Ook al zijn we dan ‘born to run’ ik heb enkele mankementjes waardoor dat toch allemaal niet zo logisch is. Maar het gaat goed door goed naar mijn lichaam te luisteren en ook te lopen met enige kennis van zaken qua fysiologie en hardlopen/training. Ook nooit weg natuurlijk. Inmiddels begeleid ik ook enkele mensen op weg naar betere looptijden of simpelweg naar een (loop)doel.

Hoewel het allemaal niet helemaal up to date is vanwege tijdgebrek, staan de artikelen en reviews allemaal gerangschikt op een eigen deel van de website. Ik zal proberen de komende tijd weer eens wat meer daar aan te vullen. Er is in ieder geval genoeg te vinden over schoenen en gadgets.

Ik schrijf dit weblog vooral voor mezelf maar ga gerust je gang om lekker te bladeren en foto’s mee te kijken. Misschien inspireert het. Ik heb nog plannen genoeg. Ik heb nog niet alle oude berichtjes gerubriceerd op deze nieuwe site maar wel al een heel groot deel. Rechts boven in het menu is een kopje ‘buitenland’ opgenomen. Zo kan je makkelijk naar landen doorklikken als je belangstelling hebt of foto’s wilt bekijken.

Veel lees en kijk plezier.

Max, 2018

4 gedachten over “Over mij

 1. Sjoerd

  Hi Max,

  Kun je een keer een artikel wijden aan de MAF training ben er wel nieuwsgierig naar..

  Groet Sjoerd

 2. Lilian

  Max, wat mooi je nieuwe site. Ik volg je natuurlijk sinds onze laatste halve op Terschelling. Leuk om ook hier op de hoogte te blijven.
  Lieve groetjes
  Lilian

  1. max

   Heee Lilian! Wat leuk een berichtje van jou. Gaat het goed met je? Ik ben nog steeds lekker buiten bezig zoals je ziet. Ik ben gek op tochtjes met de kano, zit tegenwoordig ook weer op de fiets (racefiets en trekking fiets) en loop dus ook nog. Binnenkort weer naar de UK voor mooie tochtjes!

Reacties plaatsen niet mogelijk.