Maandelijks archief: juli 2014

31.07.2014 – rottemeren – 1M + 3M + 1M – totaal 11 km

**31.07.2014 – rottemeren – 1M + 3M + 1M – totaal 11 km**

Vandaag weer een brain training net zoals op 3 juli. Helaas is deze training er dus inmiddels meer dan 3 keer uitgevallen. Dat is jammer, want voor mij is dit echt een uitdaging en heel belangrijk om progressie te boeken. Maar wat niet gaat, dat gaat niet, dus vandaag gelukkig wel weer mogelijk!

Ik startte weer redelijk vroeg, net voor 7 uur in de ochtend. Helaas scheen de zon toch al uitbundig en was het eigenlijk al heel erg warm. Ik kwam ontzettend moeilijk op gang op de roeibaan. Werkelijk sukkelend deed ik mijn eerste mile op RWR. Ik kroop bijna. Moet dit een tempo training worden? Ik was mijn metronoom ook nog vergeten, dus geen externe prikkel om mijn poten op te tillen dus! Na de mile dan maar beginnen met de temporun. Niet nadenken, gewoon mantra opzeggen en ‘gaan’. ‘Ik ben fit en ik ben sterk…. Nou hahahaha ja hoor. Wafje liep dapper voor me uit. Tongetje uit haar bekkie al. Gossie. Ook al warm.

Na de roeibaan linksaf richting het bruggetje… Zware poten en ik kwam nauwelijks tegen het bruggetje op. Daar was ook de eerste kilometer voorbij. Ik zie in de gauwigheid als ik op mijn horloge kijk al traag tempo in het schermpje. Oeps.. dat is toch geen tempo training??? Balen maar gewoon doorzetten dan maar. Letten op lichaamshouding… cadans een beetje omhoog, hellen vanuit de enkels, geen heupknik, niet vanuit de benen lopen maar vanuit de kern. Kracht is niet nodig, gewoon laten vallen en vooruit maar. Toch is de eerste mile redelijk snel voorbij. De tweede kilometer komt al snel in beeld en ik ben al een flink stuk sneller. Gelukkig. Nog even doorzetten….en ja, daar is de 2,5 km al in beeld. Ik weet niet meer wat daar stond als tijd want ik keek te laat. Bij de derde kilometer zie ik dat ik al bijna op mijn streeftempo ben uitgekomen. Nu dus vasthouden maar… De zon schijnt uitbundig. Pal op mijn gezicht. Ik heb het berewarm, het zweet druipt over mijn gezicht. Mijn lichaam is niet eens echt warm, maar ik zweet gewoon als een otter en ik heb een heel warm gezicht. Niet zeuren nu, gewoon even doorlopen, voordat ik bij de snelweg weer ben, is het rondje al klaar. De vierde kilometer komt in beeld…. Het gaat best aardig, af en toe tikt de hartslag de 157 aan en dat merk ik op zich wel. Maar het mag ook gewoon bij dit tempo. Niks aan de hand, eigenlijk gaat het makkelijker dan de vorige keer toen ik echt wilde stoppen om even te wandelen. Nog maar een kilometertje, er kan dus niets meer gebeuren….. En ja… ik klok af op een keurige pace, ruim 15 sec/km sneller dan op 3 juli en gewoon mijn 10K tempo van dit moment. Helemaal niet gek met dit weer. Niet slecht en het is blijkbaar wel trainbaar dus. Jammer dat er drie van deze trainingen zijn uitgevallen.

Ik sukkel nog een mile door en die is toch echt een stuk sneller dan de eerste opwarm mile. Ik heb op de grafiek ook aardig wat drift in deze 5K, maar de warming up was niet optimaal. Daarom valt het me eigenlijk nog mee dat ik toch nog redelijk op stoom gekomen ben.

Woeffie heeft het ook prima gedaan. Ze bleef gelukkig aardig bij me rond de plas. Voor zaterdag staat er nu eigenlijk een 10k race op het schema. Maar het wordt weer erg warm. Ik denk dat ik maar zelf een test run probeer te doen, met S. op de fiets gewapend met horloge en planning qua tijd. Ik zie mezelf niet met 26 graden ineens een goede race lopen, maar in de ochtend kan ik er misschien nog wel iets aardigs uitpersen.

Nu eerst lekker rustdagje.

Gegevens:

* 11 km
* temp 21 – onbewolkt, zonnig

juli 283 km – 2014 totaal 1.747 km

29.07.2014 – roeibanen: 1.600 + 3×1.000(3′) + 1.600. – totaal 9 km

**29.07.2014 – roeibanen: 1.600 + 3x-1.000(3′) + 1.600 – totaal 9 km**

Vandaag weer interval training op het programma. Vorige week deed ik 4 maal een 1000-tje, vandaag hoefde ik er maar 3 dat was een fijn vooruitzicht. Overigens vergat ik gisteren de pagina van mijn schema om te slaan naar de nieuwe week en deed ik dus per ongeluk een te lange training. De kern had geen 7 miles moeten zijn maar 5 miles. Nou ja niks aan te doen, keurig binnen MAF gelopen zullen we maar zeggen, maar het is wel dom in een herstel week.

Ik was toch al vroeg op pad vandaag omdat ik niet zeker wist wat voor weer het zou worden. Met een zonnetje erbij is het allemaal extra zwaar en ook niet leuk voor woef. Om 5.50 ging dus de wekker en om 6.30 waren we op pad. Goede start van mijn verjaardag! Maar het was bewolkt en vochtig en vandaag was voor mij de toch vrij stevige wind de uitdaging.

Na de warming up een 1600-tje op recovery pace. Heerlijk rustig hobbelen en op weg naar het einde van de roeibaan waar ik mijn flesje water ook even neerzette. Daarna starten voor de eerste lap. Die ging een beetje te snel. Ik bedacht dat ik er nog maar twee hoefde en wat een kleine training het eigenlijk zou zijn….. De tweede lap ging prima maar ook weer net te snel. Niet echt slim, want ik had bedacht hoe snel ik wilde lopen en had dat ook teruggerekend naar ‘elke 200 meter’. Maar ja, als je lekker aan het lopen bent, ga je ook niet steeds op je horloge kijken. Nog maar 1 lapje te gaan maar ik merkte wel dat de accu een beetje leeg raakte. Toen ik dus de bocht weer omging voor het laatste stukje van de laatste lap kreeg ik het ineens zwaar door de volle tegenwind daar op de open roeibaan. Dat viel echt tegen en ik kon mezelf niet meer echt aanzwengelen helaas. Ik verloor 10 seconden op deze laatste lap en dat is heel erg zonde.

Op zich allemaal mooie getalletjes. Zelfs als ze alle drie zo ‘langzaam’ waren gegaan als de laatste lap, was het prachtig geweest aangezien dat momenteel sneller is dan mijn 5K tijd maar door deze opbouw is het toch niet zo netjes allemaal, ook al waren de eerste 2 behoorlijk snel. Verval van 10 seconden is gewoon teveel. Volgende keer dus ‘netter’.

Gegevens:

* 9 km
* temp 21 – winderig

juli 271 km – 2014 totaal 1.735 km

28.07.2014 – roeibaan – 1M + 7M + 1M – totaal 16 km

**28.07.2014 – roeibaan – 1M + 7M + 1M – totaal 16 km**

Vanmorgen regende het niet alleen keihard, maar onweerde het ook. Ook al zat ik dus al vroeg kant en klaar om te gaan lopen, dat stelde ik nog even uit vanwege het onweer. Maar uiteindelijk werd het stil en vertrokken we dan alsnog voor onze run. Het regende werkelijk pijpenstelen dus het was weer een mooie gelegenheid om de Montane jas te testen. Ik gebruikte deze jas al in Duitsland een paar weken geleden en dat beviel prima. Ik zal de review zo snel mogelijk opnemen op de review site.

Maar niet alleen ik droeg een peperdure jas tegen de elementen, ook woef kreeg haar vuurdoop met de Hurtta coat. Die is gekocht voor Schotland, maar dit weer was een prima kans om eens te kijken of het uberhaupt een beetje bevalt. inmiddels is de review klaar en hier te lezen.

klik voor groot

Toen ik bij de roeibaan kwam, was het werkelijk noodweer. Gelukkig was ik niet de enige gek, want er werd ook getraind op de roeibaan. Eerst maar eens de jas aantrekken bij woef en mezelf klaarmaken voor de training dan! Al snel waren we op weg. De regen tikte vrolijk tegen mijn jasje en ik moest aanvankelijk erg wennen, want het leek even erg warm aan te voelen. Woef keek niet op of om van haar jasje en rende vrolijk heen en weer. Kon ik mooi even kijken hoe het allemaal bleef zitten! Nou prima dus.

Na de warming up startte ik de training. Eerst een mile op recovery pace. Ik hobbelde maar even rustig RWR om even op gang te komen. Daarna de kern training van 7 miles op base pace en die wilde ik proberen binnen MAF te doen. Rustig hobbelden we voort. Het was echt vreselijk weer maar ik amuseerde me kostelijk eigenlijk. Al snel was ik na het eerste rondje weer terug bij de start en het clubhuis van de roeibaan. Helaas toen ineens onweer, maar zonder bliksem, dus hobbelde ik even een rondje over de onderste en bovenste baan dichtbij het clubhuis om af te wachten hoe het weer zich zou ontwikkelen. Regen is prima, maar onweer en zeker bliksem is geen goed idee en al helemaal niet met al dat water. Maar al snel werd het weer stil, dus liepen we weer rustig naar het einde van de roeibaan. De hartslag bleef werkelijk keurig binnen MAF en lag zo rond de 135 schatte ik. Tempo bleef ook mooi constant dus ik had geen klagen. Rustig liepen we verder en verder. Vanwege het gekke weer maakte ik een vreemd lusje zodat ik uiteindelijk weer de andere kant op zou lopen. Ik wilde namelijk niet over de buitenweg lopen omdat er weinig zicht was voor auto’s met dit weer. Daar dus maar even wegblijven. Al rekenend kwam ik precies uit qua route zag ik dus dat stemde me tevreden. Het is altijd vervelend als je dan ineens ‘tekort’ komt aan het einde en sukkelig nog wat heen en weer moet lopen.

Ik was best tevreden eigenlijk hoe het allemaal liep. Het jasje zat uiteindelijk prima, niet te warm en toch lekker droog qua lijf. Natuurlijk plakte mijn short aan mijn benen, waren mijn voeten inmiddels verweekt en waren ook mijn kousen totaal doorweekt. Maar dat mag allemaal de pret niet drukken onderweg en het vooruitzicht van een lekker droge hond straks bij het einde van de run, is prettig. Prima dat het jasje zo goed zit.

Na de 7 miles (keurig vlak gelopen, HF gemiddeld 134 met continu loop en weinig drift) nog een mile recovery pace, daarna de cool down en daarna zit het er weer op. Na 16 fijne kilometers zijn we weer terug bij de auto. Helemaal mijn weer, echt zalig. Niemand te zien (de roeiers waren ook al snel verdwenen), lekker koel en prima te lopen.

Woef krijgt een hapje te eten, ik maak haar koppie droog en trek zelf mijn lekkere vest aan. Prima training, lekker gelopen. Op naar de volgende run. Dan zal ik me weer wat meer moeten uitsloven met de 1000-tjes. Dat gaat vast ook prima lukken op mijn birthday run :-)

Gegevens:

* 16 km
* temp 18 – slagregen en wind
* HF average 134 continu ruim binnen MAF!

juli 263 km – 2014 totaal 1.726 km

26.07.2014 – week 6: progressierun – rottemeren – totaal 28 km

**26.07.2014 – week 6: progressierun – rottemeren – totaal 28 km**

Vandaag was ik juist voor de wekker al wakker die me om 3.50 weer zou wekken voor de lange run. Het is nog steeds klote weer, warm en vochtig. Niks aan. Daarom toch maar vroeg op pad en met de hondenkar, want ik vond het eigenlijk toch te warm en te ver voor waf om alles mee te doen. Om 4.30 rijden we dus weg richting de start. Fietsje, hond en kar achterin de auto. Als we aankomen, hebben we bijna een kwartier nodig om alles klaar te krijgen voor vertrek maar om 5.12 vertrekken we dan toch voor ons rondje.

Waf heeft haar coolband om en is meteen vrij wild en druk. Het is nog donker en ik zig zag weer door de ganzenkak. Het is de bedoeling dat ik in ieder geval de kerntraining doe van 21 km progressierun. Eigenlijk wil ik wat verder lopen, omdat ik al een paar keer rond deze afstand gelopen heb en voor mezelf wat verder wil lopen. Maar ik wil me ook aan het schema houden, dus vooruit maar. Eens kijken waar het schip strandt. Maar na 400 meter voel ik al dat ik enorm nodig moet plassen. Huh? Toch braaf gedaan voor vertrek. Het voelt niet lekker. Wat nu? Het is hartstikke open daar qua landschap maar het is nog wel donker en erg vroeg. Zal ik toch maar….. Nog nooit gedaan maar ik moet wel nodig. Ik besluit terug te gaan naar het gebouw waar wat boten buiten staan en ik loop even heen en weer. Nergens camera’s te bekennen en ook al zal ik met mijn blote billen richting de weg zitten, het moet dan toch maar. Ik hurk en doe schichtig mijn short naar beneden. Gaat dat goed? Woef kijkt op een afstandje nieuwsgierig toe maar ik doe maar alsof ik haar niet zie. Als ik hard ga roepen dat ze weg moet gaan zal ze dat toch niet doen. Gek genoeg plas ik niet eens over mijn schoenen. Wat een opluchting. Ik vind het wel stom en genant maar goed. Zo een lange run starten is ook niks. Daarna dan toch eindelijk echt op weg.

De metronoom tikt sneller dan vorige week en dat valt niet eens mee. Qua ademhaling loopt het lekkerder dan op de veel te trage cadans van vorige week. Ik kan nu makkelijk 2/4 aanhouden en dat gaat goed. Maar wat is het tempo laag! Ik kan blijkbaar beter schakelen op een lagere cadans maar ik besluit toch door te lopen op deze cadans vanwege de ademhaling en omdat je nu eenmaal efficienter loopt op een hogere cadans. Dat het langzamer gaat aan het begin, is niet erg. De hartslag blijft ook mooi laag.

klik voor groot

We lopen langs de roeibanen tussen de ganzenkak en gaan daarna voor de verandering eens eerst naar rechts, weer terug naar de Rottemeren voor het rondje. Dat is wel prima zo, want de eerste 5 km zit er alweer bijna op als we gevoelsmatig dus ‘starten’ vanaf de parkeerplaats. Ik ben niet helemaal tevreden over de eerste 5 km lap, hoewel dat natuurlijk onzin is, omdat we iets anders lopen dan vorige week nu. Door naar de tweede ronde dan maar en die gaat ongeveer net zo snel als de eerste ronde. Als we 11 km erop hebben, gaat woef de kar in. Ik vind het welletjes voor haar nu. S. gaat dat doen en geeft haar ook water en ik hobbel door. Het duurt een hele tijd voordat ik geloei achter me hoor aankomen. Waf in de kar die als een idioot zit te jammeren. Aansteller. Kop uit de kar, tong op haar voetjes en huilen maar. Als ze weer bij me zijn aangesloten, is het blijkbaar weer OK en is ze stil. We gaan door en gaan over het bruggetje. Daarna moet S weer even stoppen om iets te doen aan de kar en als hij weer start gaat het mis. Ik hoor een enorm gevloek achter me en als ik omkijk, zie ik nog net woeffie over de weg rollen terwijl de kar over haar heen rolt. Gossie wat gebeurt daar nou?? Ik stop en keer om. Woef is eruit gesprongen en werd dus overreden door het karretje. Stakker :-( Ik prop haar weer in de kar en we doen maar het voorste luikje dicht zodat ze er niet meer uit kan. Nu wordt ze rustiger en gaat liggen. Ik ga achter de kar lopen zodat ze me kan zien en we gaan gauw verder met de run. Wat een gedoe, ik hoop maar dat ze niet geblesseerd raakt. Ondertussen heb ik ook het 15 km punt bereikt en ik wil gaan versnellen. Daarvoor is het best fijn als S voor me fietst en ik bovenop de kar kan lopen als een soort ‘trekker’. Als we langs een groep mooie lepelaars komen, laat S ineens het tempo zakken. Als ik ‘he’ roep, knijpt hij als een gek in de remmen waardoor ik dus bijna over de kar heen klap omdat ik er vlak achterop loop. Ik boos, hij boos. De irritatie groeit….. We lopen door maar het wil niet zo lekker met de kar en mij. Woef is inmiddels rustig maar toch…. Ik mopper, S moppert.

klik voor groot

Ik doe mijn uiterste best om rond HM tempo uit te komen voor de laatste 7 kms. Dat gaat redelijk maar is na deze afstand nog beste even een uitdaging op deze warme dag. Ik probeer nogmaals aan te sluiten bij de fiets maar om een of andere reden lukt dat niet. Mopperdemopper. Als ik naast de fiets ga lopen, stoot ik me ineens weer aan de kar. Ik mopper weer en baal. S baalt ook. De volgende keer moet ik maar alleen roept hij…. Nou ja, dat soort dingen.

Uiteindelijk gaat het de laatste anderhalve kilometer toch goed. S. doet lief zijn best om net voor me te rijden, ik geef met ‘ho’ en ‘hup’ aan of het tempo een beetje goed is. Zo rommelen we door het laatste stukje maar de tijd is goed. Ik klok af en ben op zich tevreden.

S. gaat de kar vast weg zetten in de auto en komt me daarna weer achterop, want ik ga nog 4 rustigere kilometers lopen om de afstand iets te vergroten. Dat gaat ook nog prima en uiteindelijk klokken we af op 28 km.

Waf krijgt nog water bij de auto. Ik vergat haar bakje, dus ze drinkt uit de deksel van de schudbeker die ik voor mijn hersteldrankje had meegenomen. Dat dan maar niet, zij gaat voor en ze kan prima drinken uit het miniscule bakje.

Helaas zitten de banden van de kar en de fiets onder de ganzenshit en grijpt S daar dus lekker in. Die is weer niet blij en begint weer te roepen dat ik de volgende keer maar alleen moet gaan. Inmiddels schijnt het zonnetje al volop en zie ik zweetdruppeltjes op zijn hoofd parelen. Beetje warm denk ik (grapje).

We hebben het maar weer mooi gedaan zo als gek trio. Beetje jammer van de aanrijding met de kar. Ik hoop dat woeffie OK is, maar dat zullen we later wel ontdekken.
Moe maar toch wel een beetje tevreden gaan we naar huis. Gek idee dat we er toch alweer zo’n stuk op hebben zo aan het begin van deze ochtend.

Op naar de volgende run!

klik voor groot

Gegevens:

* 28 km
* temp 21
* HF average 138 bpm

juli 247 km – 2014 totaal 1.710 km

24.07.2014 – garderen – ronde 2 – 13 km

24.07.2014 – garderen – ronde 2 – 13 km

Na mijn dutje van vanmorgen na de ochtendrun dus aan het begin van de avond op stap voor de tweede run. Een rustige ronde met als eindpunt de ijssalon in het dorp. Ik besloot de blauwe route te doen, maar zag tot mijn verrassing dat die maar 6 km was. Ik herinnerde me 10, maar dat was dus niet zo. Na dat rondje moest ik dus gewoon even doorlopen en er kilometers aan vast knopen. Ik wilde ongeveer 12 km lopen maar dat werd ietsje langer. Deze keer deed woef het iets beter qua warmte. Ik niet. Ik zweette als een otter en had het enorm warm. Het water droop van mijn hoofd en toen ik halverwege weer stopte om woef water te geven uit het bakje in mijn rugzak, droop alles werkelijk van me af. Jakkes. Maar wafje dronk wat en keek me weer aan om verder te gaan. Zij had er dus minder last van deze keer (gelukkig).

klik voor groot

Ik had het op een gegeven moment wel gezien eigenlijk. Maar toen was ik er nog niet… even doorzetten dus maar. Het was alleen maar warm, mijn hartslag bleef eigenlijk prima laag dus niet zeuren. Gelukkig ging het laatste stuk over het fietspad. Eindelijk geen zandpaden en ruiterpaden meer. Ik had het ook wel even gehad met al dat zand en die zachte rommel om eerlijk te zijn. Over het fietspad bereikten we het dorp weer en vanaf daar was het maar een klein stukje nog naar de ijssalon. Heerlijk ijsje en een thee, dat had ik wel verdiend. Woef dronk water en ging er heerlijk bij liggen en was braaf.

klik voor groot

Vandaag al met al toch best weer een stukje gehobbeld zo samen (21 km) dus niet ontevreden. Helaas weer geen zwempartij, dus geen oefeningen. Laatste nachtje, morgen weer naar huis en dan weer verder met het schema. Dat betekent dus weer een lange run aanstaande zaterdag. Ben benieuwd hoe warm het dan weer is en hoe ik het ga doen met waf. Ik vind eigenlijk dat ze even een stapje terug mag/moet doen, zeker met dit warme weer. Afwachten dus maar wat het gaat worden.

Gegevens:

* 13,5 km
* temp 23

juli 219 km – 2014 totaal 1.683 km

24.07.2014 – garderen – ronde 1 – 7,5 km

24.07.2014 – garderen – ronde 1 – 7,5 km

Om 5 uur gaf ik woef eten, en om 6.15 waren we al op pad voor ons rondje. Ik was toch wakker, dus dan maar lekker vroeg even op pad voor een eerste rondje. Ik had al besloten dat ik vandaag twee rondes zou doen, eentje nu en eentje vanavond.

De ochtend voelde heerlijk nog en ik was van plan om een soort temporondje te doen, zo ver dat zou gaan met deze ondergrond en parcours. Toen ik langs de camping liep, was alles nog in diepe rust. Wat een verschil met gisteravond toen iedereen aan het bbq-en was en het overal naar eten rook. Zo is het wel vredig op een camping, maar het lijkt me dus niets. Het hotel is overigens ook niks met dit warm weer natuurlijk. Veel te warme kamers. Maar gelukkig niet teveel herrie, dus dat scheelde weer wat.

Ik besloot de rode route maar gewoon te volgen, ik wist al dat het een 5 km rondje zou zijn, plus warming up en cool down naar hotel. Leek me prima. Ik liep weer op de Pure Grit. Gisteren beviel me dat eigenlijk wel dus die korte ronde van vandaag kon ik er dan ook wel mee doen.

klik voor groot

Het bos ligt er erg onverzorgd bij. Overal takken en rommel, ook op de uitgezette routes. Heel merkwaardig, kan me niet herinneren of dat de vorige keer ook zo was. Maar goed, het is een goede training om bij de les te blijven en nergens over te struikelen!

Het rondje ging wel aardig maar toen ik terugliep, begon ik te twijfelen of ik niet door zou lopen. Het was zo heerlijk qua temperatuur nu! Maar goed, ik had nu eenmaal de temporun gedaan en daar wilde ik het voor nu even bij houden. Om 7.30 zat ik dus al aan het ontbijt. Heerlijk vers brood van Vlaams Broodhuys, echt genieten zeker als je normaal geen brood eet.

Daarna weer geen zwembad, dus heb ik maar lekker geslapen tot 12 uur. Blijkbaar nog wat in te halen van de vorige week toen ik in Aken was!

Gegevens:

* 7,5 km
* temp 20

juli 205 km – 2014 totaal 1.668 km

23.07.2014 – garderen – 12 km

23.07.2014 – garderen – 12 km

Vandaag het eerste rondje in Garderen. Ik was hier in maart voor het laatst. Gek idee dat ik sinds die datum alweer meer dan 1.100 km heb hardgelopen. Best veel. Toen was het lekker voorjaar en geen vakantieperiode zoals nu. Even niet aan gedacht en dat is wel dom. Veel kinderen dus en van zwemmen komt op deze manier niets helaas. Ook is het nog steeds erg warm en daar zal ik dus rekening mee moeten houden, want zowel ik als waf worden al snel een hotdoggy. Maar goed, tegen het begin van de avond dan toch maar op pad voor ons eerste rondje.

Voor het eerst op de Pure grit die ik in een aanbieding had aangeschaft als alternatief voor de Hoka Stinson. Ik had geen route uitgezet, heb maar een beetje gelopen. Tijdens de warming up eerst maar even wat oefenen in vertrouwen kweken. Het was een enorme hoge stapel balken en waf zat daar hoog boven me. Maar uiteindelijk was het OK maar ik kreeg haar niet de hele stapel over om aan de andere kant er weer af te lopen. Maar zo is het ook een goede oefening. Al snel hijgde ze als een postpaard en bij een plas die me wel redelijk ‘schoon’ leek, dacht ik dat ze haar pootjes wel even kon koelen. Maar daar dacht ze zelf anders over en meteen lag ze met haar buik in de plas. Even afkoelen!

klik voor groot

Na het bad weer verder op weg gegaan. Ik deed steeds lapjes van 3 kilometer met even pauze tussendoor vanwege de hitte. Dat kwam woef wel goed uit en mij ook wel. Niet te harden dit weer, zelfs niet in de bossen.

Halverwege even snel wat laten drinken natuurlijk en dat ging er in als koek. Restje over haar koppie en weer op pad. Aan het einde heerlijk door gelopen naar het dorp voor een kopje thee en een lekker ijsje. Daarna terug naar het hotel dan maar weer. Op naar de volgende run. Helaas niet gezwommen omdat om 22.15 nog steeds gillende kinderen in het zwembad lagen te poedelen. Volgende keer beter dan maar. Overigens liepen de schoenen wel OK. Grip op zand is goed, en ze zijn lekker licht en minder ‘schoen’ dan de Hoka.

klik voor groot

Gegevens:

* 12 km
* temp 25

juli 198 km – 2014 totaal 1.661 km

22.07.2014 – roeibanen: 1.600 + 4×1.000(3′) + 1.600 – totaal 10.5 km

**22.07.2014 – roeibanen: 1.600 + 4×1.000(3′) + 1.600 – totaal 10.5 km**

Vandaag weer een warme dag en als ik om 7 uur beneden kom, besef ik dat ik de automaat voor woef niet eerder heb gezet. Sterker nog: het geval staat niet eens open dus ik druk gauw op de M en woeffie eet. Tegenvaller, want nu kan ik niet meteen vertrekken voor de run. Ik ga me dus maar rustig klaarmaken, drink wat en doe een K5 training. Dat ga ik weer rustig oppakken nu, en ik merk al dat het flink tegenvalt met dit nare, vochtige weer. Maar vooruit maar. Ook weer gedaan. Rond 7.30 stappen we dan in de auto om rond 8 uur te starten met de training.

Het is echt warm bij de roeibaan. Geen enkele boom dus totaal geen schaduw. Er staat een zacht windje en ik voel al dat ik zowel wind ‘mee’ zal hebben als wind ‘tegen’. Dat windje ‘mee’ zal vooral ervoor zorgen dat het allemaal nog warmer aanvoelt!

Volgens schema eerst rustig starten met een 1.600-tje op recovery pace. Dat doe ik met de metronoom op 170 en RWR om heel rustig op te starten. Het voelt al direct erg warm. Daarna het eerste rondje dan op tempo. Het lukt aardig om het gewenste tempo aan te houden. Het voelt wel warm en de laatste 100 meter puf ik me te pletter. Woef ook en ik besluit haar in de schaduw van een meethuisje te leggen en te laten wachten totdat ik mijn volgende rondje heb gedaan. Ik doe ook de softflask af en leg het op het trappetje. Kan ze mooi op passen (sleutel zit er ook in). Na de 3 minuten active recovery zet ik weer in voor de volgende 1.000 meter. Wat is 1.000 meter nou helemaal? Nou niks, maar het is wel warm. De metronoom tikt, en sneller dan zondag. Een klein stukje zet ik de metronoom af, omdat ik merk dat ik net iets sneller kan lopen zonder de tikkende metronoom. Woef vindt het maar gek en zit gespannen bij het huisje te wachten. Als ik weer het bochtje maak, is ze toch een halve baan opgeschoven en hobbelt ze dus weer een stukje mee. Dat vind ik niet prettig maar vooruit maar. Het volgende lapje doen we weer samen maar ik word zenuwachtig van haar gehijg. Voor de laatste lap wil ik dus ook echt dat ze weer bij het huisje blijft liggen. Erg moeilijk blijkbaar maar een goede oefening, want met dit warme weer is het een oplossing op deze manier omdat ze weliswaar mee kan, maar niet het hele stuk in de zon hoeft mee te draven. Het laatste rondje gaat op zich prima maar ik hijg als een postpaard natuurlijk.

Waf sluit weer aan en terwijl ik begin aan de recovery mile en speur naar een plekje waar ze het water in kan, besluit ze dat ze dat zelf wel even kan vinden en rent naar de waterkant en drijft al snel als drijfsijsje in het water. Ik wacht geduldig langs de kant en hoop dat ze een beetje afkoelt. Dit is dus echt niet zo geschikt voor haar, dat is duidelijk.

Na een tijdje komt ze eruit en rustig lopen we de recovery mile uit, terug naar de auto. De training zit erop en ik vind het niet eens slecht gegaan. Het was wel even doorzetten maar het lukte toch vrij gemakkelijk eigenlijk, ondanks de warmte.

Als ik bij de auto terugkom, zie ik dat de stadslichten nog aanstaan. Ik hoop maar dat de auto nog start, maar dat blijkt gelukkig zo te zijn. Ik ga woeffie even afdrogen en ga daarna gauw op pad, zodat de auto weer lekker koel wordt en woef ook.

Op naar de volgende training dan maar weer.

Gegevens:

* 10,5 km
* temp 22

juli 186 km – 2014 totaal 1.649 km

20.07.2014 – week 5: rottemeren – 25 km

**20.07.2014 – week 5: rottemeren – 25 km**

Het is de laatste dagen erg warm, en daarom besluiten we vandaag vroeg te gaan lopen. Dat betekende dus ook vroeg naar bed. Dat lukt niet bijster goed maar om 23 uur lag ik erin. Om vervolgens gewoon wakker te blijven. Niet onaangenaam, maar er gebeurde gewoon niets. Ik was net in een dommel/droom slaap toen de telefoon om 03.50 rinkelde bij wijze van wekker. Watte? O ja, lopen. Nou ook best. Alles lag klaar, dus ik kon zo mijn kleren aanschieten. Gauw naar beneden want de automaat stond op 04.00 uur voor woef maar ietsje eerder zou geen kwaad kunnen met de run voor de boeg. Ze lag heerlijk te maffen maar keek blij toen ik haar ‘wekte’ en at gretig haar bakje op. Het maakt haar ook allemaal niks uit! Daarna zelf snel wat vloeibaars gegeten en wat gedronken. De volgende stap was het klaarmaken van de coolband voor woef. Was benieuwd of het iets zou doen deze keer. Had er een hard hoofd in maar proberen maar.

Klokslag 4.30 reden we hier weg om rond 05.00 uur te kunnen starten bij de roeibaan. Onderweg zagen we de eerste bliksem al…. Dat beloofde niet veel goeds. Toen we bij de roeibaan kwamen, was het natuurlijk nog donker en donderde het in de verte. Overal lichtflitsen van de bliksem maar nog ver weg. Goh.. vorige week nog een gek die riep dat ik dood moest en nu bliksem!

Eerst maar de fiets uit de auto halen en alles klaar maken….

klik voor groot

Maar toen we dat aan het doen waren, rommelde het steeds harder en dichterbij en werd de bliksem heviger. Zakje om het zadel en dan maar in de auto wachten of het inderdaad deze kant op zou komen en of het over zou drijven. Ondertussen bleven we op buienradar kijken terwijl de lucht hel kleurde door de bliksem.
Uiteindelijk dreef de onweersbui over en nam de bliksem ook af en leek het veilig om te vertrekken. Het was inmiddels 05.30 dus dat was jammer. Kostte een half uur. Het regende nog behoorlijk dus toch maar even mijn Montane jackje aan voor de warming up (hoewel het warm was). Dat voelde wel lekker eigenlijk en toen ik eenmaal ging lopen, deed ik het jasje natuurlijk weer uit. Een topje was wel genoeg.

Ik vond het vanaf moment 1 best klam en lastig. Ik had nergens last van, maar kreeg mijn ademhaling niet echt lekker mee. Alsof je door stroop ademt. Maar goed, het was dan ook warm met hoge luchtvochtigheid en de hartslag gaf keurige waardes aan. Niet zaniken dus!

De eerste 5 km lap zat er eigenlijk vrij snel op. Grappig genoeg ongeveer hetzelfde tempo als twee weken geleden op dit rondje. Niet eens verkeerd dus, want het was warmer en we zouden vandaag verder lopen. Eerst maar eens kijken of ik dit tempo kon vasthouden dus!

Het is rustig onderweg. Geen fietsers die ons wegjagen, geen wandelaars, nog helemaal niemand eigenlijk. Prima dus. Woef had het erg warm, haar tongetje ging op de grond en ik twijfelde of ze het hele stuk wel mee zou kunnen lopen. Dat zou geen probleem zijn, want S zou haar naar huis kunnen brengen eventueel. Maar ze had aan het begin weer als een idioot achter van alles en nog wat aangerend en dat is niet handig. Eerst maar eens kijken op het eerste rondje dus hoe ze het zou volbrengen.

De tweede lap van 5 km ging ook weer prima, op hetzelfde tempo met mooie hartslag dus nog niets aan de hand. We liepen inmiddels alweer terug richting de roeibaan en zouden daar een tweede lus maken buitenom de baan met een extra lus door de binnenbaan langs het water. dat zou ons precies op de afstand brengen die ik wilde lopen vandaag.

klik voor grootS. stopt met woef even bij de auto om haar te laten drinken en ik loop door. Langs de roeibaan, over de gigantische berg ganzenstront die daar werkelijk overal verspreid ligt. Grote groepen vogels vliegen gakkend op als ik langs loop. Ik ben helemaal pro natuur maar dit is echt te erg voor woorden, de ganzen vormen bijna een plaag, zoveel zijn het er! Ik hobbel voort. Krijg reuze dorst en honger maar S. is nog in geen velden of wegen te bekennen. Ik loop door…. mmm weinig drankposten hier op de run…. Dorst… en eigenlijk ook wel trek inmiddels…. Als ik bij het einde van de roeibaan ben, besluit ik om te keren over de parallelbaan om woef en S tegemoet te lopen. Het heeft geen zin om verder door te lopen, want dan zou woeffie alleen maar harder moeten lopen om me weer in te halen. Dan zie ik ze staan en ik gebaar dat ze gewoon even moeten wachten, zodat we straks weer aansluiten en samen door kunnen lopen over de onderste baan. Zo gezegd zo gedaan. Woeffie weer helemaal blij dat ik er ben en ik blij dat ik even wat water kan drinken. Het is echt benauwd en vochtig weer. De spons maakt overuren. Ik ben inmiddels kletsnat van het water en van de transpiratie. Maar gelukkig is daar ook mijn softflaskje met wat voeding en ik besluit de helft te nemen van de 200 cc. Ik had simpelweg vergeten om er twee te maken, dus ik zal het moeten doen met deze 200cc complan smoothie. Maar met de helft heb ik in ieder geval iets en straks dan nog wat.

De klok tikt rustig door en de volgende 5 km lap zit er weer op. Ook weer prima vlak en met mooie hartslag. Ik hobbel door. Ik ben er bijna. Helemaal niet waar natuurlijk met (pas) 15 km op de teller maar zo voelt het wel als je eenmaal voorbij de 15 km bent. Doorhobbelen en niet nadenken. Weer langs de roeibaan, buitenom en doorlopen maar. Er is nog steeds niemand onderweg. Heerlijk rustig. Alleen de ganzen die herrie maken! Ook staan er lepelaars (niet gezien maar S zag ze staan) en een grote zilverreiger. Altijd leuk!

Het laatste stukje dan eindelijk! Ook de vierde lap wordt mooi afgeklokt en is iets sneller nog dan de vorige keer maar gewoon eigenlijk mooi stabiel en vlak. Maar die ademhaling is nog steeds niet optimaal. Ik hijg als een postpaard maar ben niet moe. Ik zeg ook een paar keer dat ik het niet snap. Niet vermoeid maar die ademhaling maakt het wat oncomfortabeler. verkeerde cadans op de metronoom misschien? Geen idee. Maar goed, het laatste stukje. Eigenlijk meer omdat we aan het einde van de roeibaan komen dan omdat ik er genoeg van heb klokken we af. Dit is op zich ook de afstand die ik wilde lopen, maar verder was ook niet erg geweest als er nog extra route was geweest. Maar zo is het mooi.

We laten woeffie naar het water en ze hobbelt snel richting de kant en…. gaat meteen in het water liggen. Toch warm gekregen dus! Maar ze deed het prima, maakte mooi contact tijdens het lopen en keek tevreden en dat was de reden om haar gewoon mee te laten lopen. Ik hoop maar dat ze niet stijf wordt van het water.

klik voor groot

We hebben het weer gedaan. Op zich prima rondje maar het voelde niet helemaal lekker met dit weer. Op naar de volgende ronde!

klik voor groot

Getalletjes

* 25 km
* temp 22 – hoge luchtvochtigheid, weinig wind
* HF average 141

juli 175 km – 2014 totaal 1.639 km