Maandelijks archief: augustus 2013

28.08.2013 – hitland – 9,5 km

**28.08.2013 – hitland – 9,5 km**

Vanmorgen eerst een loop training gehad onder het toeziend oog van een fysio/trainer/pose instructeur. Daar zal ik morgen iets over schrijven. Ik deed dit al eens in 2011 maar ik wilde wel weer eens weten of die rare knik die ik ineens had gezien nu weg was uit mijn houding (bij de heupen). Dat was gelukkig zo, dus konden we ons concentreren op andere weetjes en dingen die waren weggezakt qua voeten werk. Dat probeer ik dus weer wat te integreren maar ik ben blij dat die rare knik weg is.

Ondanks de lange dag vandaag vol met afspraken, veel staan en dingen die ik eigenlijk niet kan, toch lekker even gelopen vanavond. De hond moet immers toch wandelen dus heeft zij me even lekker uitgelaten. Ze vindt het echt heerlijk om te lopen en geniet er ook van. Die blik als ze opkijkt is eindeloos. Tongetje uit haar bek en dan reageert ze op alle piepjes van mijn horloge of de metronoom die ik even aanzet. Ze start dan vaak alvast met een versnelling ofzo. Handig! De temperatuur was prima, dus deze keer hoefde ik niet in de rem vanwege allerlei rode knipperlichten die mijn lijf soms nog wel eens afgeeft.

Ik heb afwisselend getraind, laps van 1500 mtr afgewisseld met 3 snellere 400-tjes en die gingen prima. Lekker soepel gelopen maar wel ruim onder de 2′ dus daar was ik wel tevreden mee eigenlijk.

Op naar de volgende training dan maar weer.

Gegevens:

* totaal 9,5 km
* temp 19

augustus 145 km – 2013 totaal 1.326 km

26.08.2013 – assignment 10: 10×800 – totaal 13 km

**26.08.2013 – assignment 10: 10×800 – totaal 13 km**

Op 4 augustus liep ik mijn 8×800. Toen ook al met een kleine vertraging en valse start want het was erg warm en het liep aanvankelijk voor geen meter waardoor ik de training afgebroken heb na 4×800 en pas de dag later de volledige training dus 8×800 heb gelopen. Toen ging het wel lekker overigens maar was de zon ook verdwenen. Vandaag helaas geen gelegenheid om de training vanavond af te ronden en erg vroeg was ik ook al niet. Blauwe lucht en zonnig. Eerst maar wat inlopen om even warm te worden (zover ik dat nog niet was aan de buitenkant door de zon) en de HF wat op te krikken. Dat liep wel aardig en al snel startte ik de training. S. fietste mee vandaag dus dat was gezellig. Hoewel ik van te voren had gezegd dat ik de eerste 2 laps nu echt rustig aan zou doen en er ook nog windje tegen was richting Nieuwerkerk, ging de eerste ronde veel te snel. Ik zag pas bij het uitlezen hoeveel te snel en niet echt slim om mee te starten. Lap 2 ging nog iets sneller, waarschijnlijk vanwege de wind in de rug. Lap 3 en lap 4 gingen zonder problemen en bij lap 5 bedacht ik dat ik pas op de helft was. Tot overmaat van ramp zei S. ook nog dat er nog maar 3 te gaan waren. Nee dus, want we moesten er nog 5! Lap 6 ging OK maar lap 7 was dramatisch. Ik zakte totaal in en kon de tijd nog redelijk terugbrengen maar toch. Ik had kippenvel en was erg warm. Dan gaan bij mij alle alarmbellen af en aangezien het maar een spelletje is en het de bedoeling is dat ik tempo train en uithoudingsvermogen op snelheid, besloot ik nog 1 lap te doen en dan te stoppen ook al was de training dan niet afgerond. Ik blijf een bangerik, dat weet ik. Maar met die warme zon, en dan een beetje bonkhoofd en ook nog kippenvel, dat is voor mij voldoende signaal om de training hetzij te staken hetzij aan te passen. Lap 8 ging natuurlijk prima en ik klokte af op een prima snelle tijd en een mooie tijd om mee te eindigen. Uiteindelijk besloot ik om in een schaduwdeel (waar helaas de Garmin totaal op tilt slaat vanwege bomen of een of andere stoorzender) alsnog een einde te breien aan de training zonder in de problemen te komen en ik liep nog 2 snelle 400-tjes. Meteen ophouden als je eigenlijk wilt stoppen is ook weer zo wat. Uiteindelijk dus niet ontevreden. Maar als ik eens naar de getalletjes kijk, dan ben ik benieuwd wat ik er nou van terecht gebracht zou hebben als ik gewoon nog even had doorgetrokken tot 800 mtr. Dat zal ik niet weten, en dit is ook prima. De 400-tjes deed ik natuurlijk op een sneller tempo dan de 800-tjes en dat ging goed. Ik heb dus nog tempo getraind en nog even ”doorgezet’. De alarmbellen zijn bij mij gewoon te sterk. Ik denk niet dat dat ooit zal veranderen en dat is misschien ook maar prima zo.

Ik ben tevreden over de training, ook al heb ik lap 9 en lap 10 aangepast van een 800-tje naar een 400-tje.

Op naar de volgende run en die zon… ach die verdwijnt ook wel weer eens. Overigens zijn alle tijden weer sneller dan devorige keer dat ik 10×800 deed.

Gegevens:

* totaal 13,25 km
* temp 22

augustus 136 km – 2013 totaal 1.317 km

24.08.2013 – hitland – 10 km

**24.08.2013 – hitland – 10 km**

Lekker rondje gedaan en van alles weer uitgeprobeerd. Beetje fartlek, beetje houding weer van alles wat. De tijd vloog voorbij en voordat ik het wist had ik weer een 10-tje gedaan. Nergens last van gelukkig dus dat is een goed teken, mijn lichaam heeft de lange run dus goed ‘doorstaan’. Daar ben ik blij mee! Op naar de volgende training.

Gegevens:

* totaal 10 km
* temp 20
* HF niet gemeten
* cadans: 174

augustus 123 km – 2013 totaal 1.304 km

21.08.2013 – hitland – 8 km

**21.08.2013 – hitland – 8 km**

Vandaag weer een afwisselend rondje na de 39 km van eergisteren. Beetje snelheid, beetje techniek, veel genieten. De ronde was dus ook zo voorbij. Deels met de metronoom geoefend, deels zonder en dan cadans zelf vasthouden. Op houding, armzwaai en benen gelet en… ook soms op helemaal niets. Want hoe meer je op onderdelen gaat letten hoe minder het echt automatisch gaat dus af en toe even helemaal niets. Vooral niet op het klokje kijken. Soms voel je dan ineens dat het heel lekker gaat en dat is het moment om eens via body sensing te bekijken wat je dan uitspookt. Zo moet het dan blijkbaar.

Het was nog tamelijk warm maar woef vond het helemaal leuk en genoot duidelijk. Zo samen hobbelen is en blijft toch wel heel bijzonder.

Gegevens:

* totaal 8,2 km
* temp 22 – zonnig
* HF niet gemeten
* cadans: 174

augustus 113 km – 2013 totaal 1.294 km

ultra droom (2) – 1 maart 2014

ultra droom (2) – 1 maart 2014

Ik schreef al in april over de ultra. Niet alleen in april, de hele winter periode dat ik in de Uk was, dacht ik aan de ultra die in dat gebied gehouden zou gaan worden. In april waren de data nog niet bekend, maar nu inmiddels wel. De optie voor accommodatie was al genomen en hoewel ik wel erg lang ineens weg zou zijn, is de beslissing nu genomen en schreef ik me in (33 mile). Inmiddels zit de 45 km loop er alweer op waar ik in april over schreef, liep ik 3 weken geleden 35 km en gisteren 39 km en zal er over 6 weken (als alles goed gaat) nog tweemaal een 40-er gelopen zijn. Dat lijkt me alvast een mooie aanloop naar maart 2014.

Dit schreef ik in april:

Omdat ik in de wintermaanden in de UK loop, zou ik heel graag eens een loop in dat gebied gaan doen. En laat er nou net inderdaad een ultra georganiseerd worden rond Bamburgh Castle vanaf Alnwick langs Dunstanburgh castle waar ik ook altijd loop! Een geweldig gebied en ik ken de route op mijn duimpje, alleen loop ik het natuurlijk in delen en niet achter elkaar. Maar het is daar prachtig.

dunstanburgh castle (feb 2013):

bamburgh castle (feb 2013):

artikelen: energie: D-Ribose, Creatinemonohydraat en L-Glutamine

**artikelen: health: energie: D-Ribose, Creatinemonohydraat en L-Glutamine**

deel 1: Ribose

**Inleiding **

D-Ribose is een natuurlijke suiker, een monosacharide met vijf koolstofatomen (pentosesuiker). Het is een centraal onderdeel van nucleotiden – de componenten waaruit het DNA en RNA zijn opgebouwd – evenals van voor de celstofwisseling essentiële stoffen als ATP, cAMP, NAD, FAD en co-enzym A. Ribose kan onder normale omstandigheden in het lichaam uit glucose worden gemaakt, maar dat is een relatief traag proces. De geproduceerde ribose wordt in de cellen omgezet in energie door het aanzetten en stimuleren van ATP-productie. ATP, voluit adenosine trifosfaat, is een molecuul dat energie opslaat en levert. Het is de energetische basis voor alle cellulaire processen. ATP-moleculen vormen als het ware de accu van onze cellen zodat de benodigde energie voor al onze lichaamsfuncties en dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk gegarandeerd is. ATP wordt verbruikt en moet telkens weer opnieuw worden aangemaakt om de cellen te voorzien van de nodige energie. In zekere zin worden de cellen zo ‘opgeladen’. Gezonde vitale cellen vullen hun ATP voorraden voortdurend aan. Echter, onder zware omstandigheden zoals stress, zware inspanningen, verwonding, ziekte of bij veroudering zijn weefsels, zoals het hart en de skeletspieren, vaak onvoldoende in staat om ATP voorraden optimaal op peil te houden. De beschikbaarheid van ribose en creatine kan hierbij een cruciale rol spelen.

lees verder

Dit artikel is ook toegevoegd aan de reeks artikelen over voeding en gezondheid op dit gedeelte van de website
Lees verder

19.08.2013 – assignment 9: rottemeren – 37 km – totaal 39 km

19.08.2013 – assignment 9: rottemeren – 37 km – totaal 39 km

Afgelopen weekend was het de bedoeling om dit rondje te doen, maar helaas gooide een blaasontsteking roet in het eten. Niet zaterdag dus vroeg op pad, maar een dagje half in bed en niet lekker. Maar het gaat inmiddels een stuk beter, en ondanks (weer) een slechte nacht vanmorgen om 5.15 gestart met mijn rondje. Drie weken geleden startten we ook vroeg vanwege het warme weer (pfff wat was het vochtig toen) en deze keer was het nog aardedonker tot mijn verrassing. We hadden wel een hoofdlampje kunnen gebruiken, maar met het zwakke schijnsel van de lamp op de fiets van S. ging het aardig goed. Pas toen we bij het bruggetje kwamen, werd het een beetje licht(er). Woeffie hobbelde vrolijk mee en was helemaal blij en fit.

Het was vandaag echt de bedoeling om rustig te lopen, aangezien ik denk/dacht dat de vorige training(en) op deze afstand eigenlijk veel te snel waren gegaan. Op een gegeven moment zei ik tegen S. dat we nu de afstand van de vorige training achter de rug hebben. Bizar gewoon, want de vorige keer moest ik mezelf de vorige keer echt aan het einde van de run een beetje oppeppen en motiveren. Ik had het toen uiteindelijk nog best zwaar ook. Nu niet. Ik hobbelde rustig door. S. maakte nog een paar keer een video en dat zag er niet gek uit. Die rare knik in mijn heupen is weg. Nog steeds veel ruimte tot verbetering maar al een stuk beter dan het ineens was. Hoe ik nou dat rare loopje ineens mezelf heb aangeleerd, snap ik nog steeds niet.

Na het eerste rondje hebben we een lusje rond de nieuwe roeibaan gemaakt. Grappig om te zien maar wat ontzettend kaal daar! Wel een aardig parcours met een weg die niet zo scheef afloopt als rond het meer. Prima dus en je kunt er een aardige 8 maken waardoor je zeker 15 km kunt weghobbelen daar. Zeker iets voor de volgende keer, om een deel van het schuin aflopende stuk te vermijden want drie keer is wat veel! Nu dus alleen het 5 km lusje.

klik voor groot

Na 16,5 km vond ik het welletjes voor woef. Ze kan veel langer mee, maar weer een rondje plas zou dan ruim 26 km zijn en dat vind ik niet nodig. S. heeft haar tussendoor dus thuisgebracht. Toen hij wegreed, scheurde de hemel open en kletterde de regen uit de hemel om niet meer te stoppen voordat we bijna 39 km op de teller zouden hebben. Het rondje dat ik alleen hobbelde was dus vooral nat. Erg nat! Bij het bruggetje zag ik S. weer, die net aan was komen rijden. Samen dus het rondje afgemaakt en het laatste rondje rond het meer gestart. Metronoom aan (kan blijkbaar ook wel tegen regen) en lopen maar.

Ademhaling was prachtig onder controle, cadans was prima en hartslag ook. Ik had aan het begin al gezien dat de HF meter totaal van slag was en rare waardes aangaf. Na aanduwen kreeg ik dan wel de juiste HF te zien maar vervelend was het wel. Misschien door het anti blaren spul, ik heb geen idee maar achteraf had ik beter dat hele ding niet kunnen dragen met die enorme regen. Nu heb ik toch niks aan de waarden.

Na de run nog even een keurige cooldown en gelukkig regende het toen niet meer. Anders verandert een cooldown al snel in een kou vat rondje! Ik had lekker mijn Nike jasje met hoodie aangetrokken en dat voelde wel warm. Terug in de auto werd het best koud. Ik was echt nat tot op het bot geloof ik! Die arme S. was ook totaal verweekt en trok uiteindelijk zijn natte broek maar uit om terug te rijden met de auto. Reservebroek was niet gek geweest!

Voor mijn gevoel had ik nog wel een tijdje door kunnen sukkelen. Prima run dus. Helaas wel een blauwe nagel. Door de natte schoenen ging ik uiteindelijk toch schuiven. Ik voelde het onderweg al, maar dan is het toch te laat. Had ik geweten dat het zou gaan regenen, dan had ik zeker een toe protector gebruikt.

klik voor groot

Op naar de volgende run dan maar weer.

Gegevens:

* totaal 38,85 km
* temp 18 – harde regen, geen wind

klik voor groot

augustus 105 km – 2013 totaal 1.286 km

14.08.2013 – hitland – 10,5 km

**14.08.2013 – hitland – 10,5 km**

Vandaag een heerlijk rondje gelopen. Geen getrut, geen gevecht tegen de grond of de schoenen gewoon lopen, net alsof ik daadwerkelijk kan lopen! Merkwaardig eigenlijk. Misschien ligt er een deel van de oplossing in het feit dat ik op pad ben gegaan in mijn lange compressiebroek in plaats van de korte tight die natuurlijk eigenlijk helemaal niet zo geschikt is voor mij met mijn bloedvatprobleem. Misschien was het toeval, ik weet het niet.

Aan mijn voeten vandaag de Kinvara 3 met een stuk karton onder mijn linkerhiel om net iets hoger te staan in verband met die bloedvaten bij de enkel. Nog niet helemaal hoog genoeg want ik merkte wel dat de schoen tegen de vaten aanschuurde op een gegeven moment maar ik kan dit nog wel wat aanpassen denk ik. Zo liep dit monument dus met wat steigerwerk een heerlijk rondje. En het tempo? Ruim een minuut per kilometer sneller dan van de week. Dat is dus nogal een verschil. Ik hobbelde de laatste twee kilometers op 5.40 en 5.37 min/km zonder moeite.

Op naar de volgende run maar dit was zeer hoopgevend.

Gegevens:

* totaal 10,5 km
* temp 21

augustus 66 km – 2013 totaal 1.248 km

review: hond onderweg: ruffwear quick draw leash

**review: hond onderweg: Ruffwear Quick Draw Leash (ong 15 euro) **

Toen ik de foto zag, snapte ik eigenlijk niet wat het nu precies was, totdat ik onderstaand filmpje bekeek

Dat leek me ideaal en aangezien ik vaak de riem toch niet bij me heb omdat het nu eenmaal niet zo lekker loopt met een riem in de hand, besloot ik er eentje te bestellen. Al vanaf het eerste moment dat ik de quick draw in gebruik nam, ben ik overtuigd. Erg handig! De hond heeft nu een lichte halsband om en daaroverheen de quick draw leash. Het zit haar duidelijk totaal niet in de weg en ik hoef maar even naar het rode lipje te grijpen en ik heb haar aan de riem. Natuurlijk kost het even een paar seconden om de riem weer ‘om’ te doen, maar dat is vaak met een losse riem ook. In Aken moest ik een keer zelfs mijn rugzak afdoen om de riem op te graven en om te doen. Dit is erg handig en voor mij een uitkomst.

Aanrader!

Deze review staat op de review site op het onderdeel ‘met de hond op pad’. Daar ook informatie over rugzakken, waterbakken voor onderweg, pootverzorging en schoenen. Alleen voor de stoere hond natuurlijk!

review: Vapur Eclipse

**review: Vapur Eclipse**

In 2011 gebruikte ik al eens de ‘anti bottle’ zoals de fles genoemd werd destijds. Inmiddels zijn deze handige flessen ook in Nederland te krijgen en is er zelfs een ruime keuze uit verschillende kleuren en modellen. Ik testte de Eclipse en was aangenaam verrast.

uitvoeringen

De Eclipse is in 0.7L en 1.0 L te krijgen, ik gebruikte de 1.0 L fles. Qua kleuren keuze uit groen en blauw.

De Eclipse is een strak vormgegeven fles met een handige dop. Losdraaien om te vullen, een klik systeem om uit te drinken of om uit te schenken.

Ook een ijsblokje (niet te groot) past erin. Als de Eclipse gevuld is, blijft de fles redelijk soepel. Ik haalde zoveel mogelijk lucht uit de Eclipse door het geheel net boven de waterrand even te vouwen, leeg te strijken en dan de dop erop te draaien. Op die manier heb je niet veel last van klotsen aan het begin.

gebruik

Het grote voordeel van de Eclipse is het feit dat je een klein opvouwbaar flesje overhoudt aan het einde van een run of wandeling. Die is dus makkelijk weg te bergen. Je hoeft niets weg te gooien, dus het is prima voor het milieu en daar is het in eerste instantie ook allemaal om te doen! De Eclipse is gemakkelijk schoon te maken.

De Eclipse past gemakkelijk in mijn Nathan racevest samen met de waterzak. Het is voor mij een handige ‘back up’, want ik heb immers maar een kleine liter in mijn Hydrapak en dat is op een langere run ook zo op. De Eclipse past er nog prima bij.

Wat ik ook erg prettig vind aan de Eclipse is het feit dat de fles niet rolt! Toen ik dat ontdekte werd de Eclipse mijn trouwe metgezel in de auto. Geen rollende flessen meer en altijd water bij de hand.

De Eclipse kan in de vriezer, dus koude dranken zijn mogelijk en de Vapur is dus ook te gebruiken als een soort koelelement in een rugzak bij erg warm weer en langere duurlopen. Vul de Eclipse daarvoor voor de helft, leg in de vriezer en je hebt een prima koelelement. Voordeel: aan het einde van de run is het water gesmolten en gewoon drinkbaar voor de broodnodige hydratie na de run.

Ik heb nog niet getest of de Eclipse ook in de rugzak van de hond kan, ik neem aan van wel, maar deze review wordt dus nog vervolgd.

conclusie

In de eerste plaats natuurlijk een geweldig product als je het milieu wilt sparen en niet steeds een weg gooi flesje wilt gebruiken. Ideaal voor in de auto onderweg. Het is niet het allerhandigste flesje om als bidon in de hand te houden tijdens het hardlopen, maar het gaat verrassend goed en zoals gezegd, het voordeel boven een bidon is het feit dat je iets kleins overhoudt aan het einde. Draag je tijdens een langere loop een rugzak zoals ik, dan is het ideaal en veel handiger dan een bidon. Aanrader.

Meer informatie over deze flesjes is te vinden op de site van Vapur Benelux