Maandelijks archief: maart 2012

onderweg naar berlijn en de expo

onderweg naar berlijn en de expo

13.00 uur

Goed aangekomen in Berlijn en vast de spullen naar het hotel gebracht. We hebben een mooie ruime kamer met king size bedden dus dat zit wel goed. Vanmiddag nog lekker even zwemmen om alles los te maken! Maar de eerste stap is nu het ophalen van het startnummer op de expo in de voormalige luchthaven Tempelhof. Daar kunnen we met de metro heen

Klik voor groot

Even gaat het nog mis als we denken bij halte Tempelhof eruit te moeten maar ik bedenk op tijd dat het een eerdere halte is dus we stappen uit en nemen nog een halte de andere kant op. Als we uit de U Bahn naar buiten stappen miezert het weer en staat er een koude wind. Helaas nergens een bordje te bekennen, maar je ziet al vrij veel mensen met witte Vattenfall Halbmarathon tasjes lopen, dus de weg naar de expo is al snel gevonden. Daarna lopen we eerst door naar de andere kant om het startnummer vast af te halen want met 31.000 lopers zal het wel snel druk worden. Het is nog rustig omdat de expo nog niet zo lang open is, en ik ben heel snel aan de beurt. Ik krijg een startnummer en een chip. Helaas vergeet ik mijn lopers shirt af te halen. Heel dom.

Klik voor grootHet is een vrij grote expo en er is ontzettend veel te zien. Helaas krijg ik net voordat we naar binnen stappen onwijs pijn in mijn maag, echt niet te harden. Onderweg zijn we bij een Starbucks gestopt voor een kop warme chocolademelk en een stuk taart. Geen idee of het daarvan komt, maar fijn is het niet. Maar goed, ik ben nu toch op de expo dus ik wil wel even rondijken. Ik zoek eigenlijk nog een shirtje met korte mouwen en een niet al te laag halsje, dus dat is altijd leuk om even naar te zoeken. Ook wil ik wel een nieuw paar CEP kousen die inmiddels weer aan vervanging toe zijn. Zie voor reviews deze link. Verder kijk ik met verbazing naar alle gelletjes en poeders die te krijgen zijn. Maar het is leuk om te zien.

Uiteindelijk vind ik voor 25 euro een heel aardig Odlo shirtje in een leuke kleur met mouwtjes en een ritsje bij de hals. Daar ben ik blij mee, want het is altijd fijn als je met tegenwind iets rond de hals kan dichttrekken. CEP staat er ook met een stand en ik koop een nieuw paar ook al zijn ze veel te duur op de expo. Ook vind ik nog een neon windjackje waar ik al een tijdje naar op zoek ben. Geen idee of dat wat is, maar dat zal de tijd leren. Normaal koop ik mijn renkleding in de UK (veel goedkoper).

Omdat de pijn in mijn maag niet te harden is, gaan we maar even naar de apotheek voor wat maag gel. Dat lijkt wel iets te doen en uiteindelijk trekt de pijn wat weg zodat we in de avond nog sushi kunnen gaan eten. Geen ongevaarlijke keuze voor een run, maar aangezien ik toch al maagpijn heb, durf ik het toch wel aan.

Zo komt er na een lekker maaltje een einde aan de eerste dag in Berlijn.

9.30 uur

Nou dat was de eerste hobbel. De koffer was te zwaar (je mag ook met twee personen geen zware koffer mee) en dus haalden we wat dingen eruit voor in de handbagage en toen ging het wel qua gewicht. Helaas bedacht ik te laat dat vloeistoffen niet mee mogen in de cabine en die konden dus linea recta de vuilnisbak in. Jammer genoeg was dat onder meer de joghurt die ik had meegenomen. Gelukkig had ik de pannenkoekjes nog wel. Nu maar hopen dat mijn koffer met de renspullen aankomt. Zal mij benieuwen. Schiphol is geen aanrader meer wat mij betreft. Enorme stukken wandelen en lange rijen bij het afgeven van de bagage en de douane. Maar goed, we zijn door de douane. Berlin here we come… Straks startnummer halen op Flughafen Tempelhof. Wordt vervolgd.

Klik voor groot

Berlin Halbmarathon – 01.04.2012

**Berlin Halbmarathon – 01.04.2012**

Het gaat nu toch allemaal wel snel ineens. Morgen vroeg vliegen we al, zondag is de run. En ondertussen moet ik dan mijn energie verdelen zodat ik ook nog iets van Berlijn kan gaan zien! De route ziet er in ieder geval goed uit:

Morgen gaan we het startnummer al ophalen op de expo en even rondkijken. Dan gaan we ook alvast iets van Berlijn bekijken en een lekkere lange nacht slapen. Misschien ga ik nog wel even lekker zwemmen in het zwembad van het hotel!

Zaterdag lijkt regenachtig te worden en dat is natuurlijk erg jammer. Maar goed, er zijn vast ook genoeg dingen ‘binnen’ te bekijken dus dat zal wel loslopen. Zaterdag wel even opletten met voeding, want dat blijft toch een aandachtspuntje. Zondag kunnen we dan wel weer lekker ergens uit eten!

Terwijl ik dit tik, lijkt zondag droog te worden dus dat zou natuurlijk erg gaaf zijn:

Afwachten maar wat het weer gaat doen. Nu spullen bij elkaar zoeken en zorgen dat ik alles meeneem voor de run en de andere dagen!

Mijn planning heb ik al gemaakt voor de run. Ik schreef het al eerder, maar ik ga de run als LSD doen in verband met het schema voor Edinburgh eind mei. Ik vertrek op (schrik niet) 6.30 min/km en daarmee ben ik dus ontzettend traag. Dit tempo ga ik lopen in een R/W schema (ook nog eens). Mocht dat net zo goed werken als tijdens de gewone trainingen, dan zou ik theoretisch nog puf over moeten hebben aan het einde, en als dat inderdaad zo is, dan zal ik de laatste W’s laten schieten als ik daarmee op de 2.15 kan komen. Ik wil per se niet mijn schema in de soep laten lopen door deze run en bovendien vind ik het eigenlijk wel onwijs spannend om eens te kijken hoe dat nou loopt op deze manier. Stel je voor dat ik werkelijk gewoon ‘over’ heb aan het einde. Ik moet het eerst maar even doen, want deze afstand komt natuurlijk wel ineens zo uit de lucht vallen, maar ik neem aan dat de 5 runs >20 km in de UK gedurende januari en februari toch voldoende basis moeten geven om dit dan ook te doen zo.

We zullen zien, wordt vervolgd misschien werkt mijn R/W schema helemaal niet en kom ik nog net voor sluitingstijd over de finish…..

29.03.2012 – week 4 dag 3 – 6 km TL (800) + 1.600 IT1 (600) + 6 VS – totaal 13 km

**29.03.2012 – week 4 dag 3 – 6 km TL (800) + 1.600 IT1 (600) + 6 VS – totaal 13 km**

Laat ik beginnen met de wijziging van het schema voor vandaag in 2×3 km TL (600) + 6×200 IT2 (200). Gezien de langere duurloop dan het schema wil op zondag a.s tijdens de halve marathon en de korte rusttijd sinds gisteren namiddag, leek me dit een slimmere schemadag. Ik vond het vandaag uberhaupt al lastig om een beetje tempo te houden tijdens de 3 km laps. Daarna wilde ik eigenlijk stoppen, maar er was verder geen belletje dat stoppen rechtvaardigde dus heb ik dan de spieren nog maar wat op spanning gebracht (onzin natuurlijk maar zo voelt het een beetje) met de 200-tjes op een beetje tempo (en dat ging wel goed). Ik krijg deze schema dag toch nog terug, want over 2 weken (na 15 april) stap ik terug in deze week.

Grappig dat het vandaag niet zo wilde met mijn houding qua hellen en vanuit het centrum lopen. Ik denk dat dit ook iets te maken heeft met mijn schoenen. Voor vandaag testte ik weer even of ik zondag op de trainers ga lopen, maar dat doe ik dus nu definitief niet. Zondag zijn mijn vertrouwde (doch zware) kayano 15 mijn metgezellen tijdens de halve marathon en daarmee heb ik mijn ‘gear’ nu in mijn hoofd.

De 200-tjes gingen vandaag redelijk rustig, maar wel makkelijk op ongeveer 58-58-58-57-54-55 (had geen autolap dus mijn laps waren allemaal iets langer dan 200 meter). De 3.000-tjes gingen super sloom in 5.58 min/km en 5.56 min/km. Maar voor vandaag een prima training. Op naar de duurloop training van ruim 21 km aanstaande zondag.

Gegevens:

* totaal 13 km
* temp 8 graden
* cadans 162 tijdens laps
* HR gem 148 bpm (tijdens 3.000-tjes)

maart 197 km – 2012 totaal 567 km

28.03.2012 – week 4 dag 2 – 6 km DL – totaal 8 km

28.03.2012 – week 4 dag 2 – 6 km DL – totaal 8 km

Vandaag een heerlijk zonnetje weer. De laatste twee weken zijn ideaal geweest om te lopen en te experimenteren: prima temperatuur, geen wind en droog. Overigens liep ik alle voorgaande dagen vroeg in de ochtend, omdat het toch best warm is, maar vandaag was ik al vroeg onderweg naar de andere kant van het land, en moest dus ineens pas tegen 17 uur gaan lopen. Maar het viel me ontzettend mee, waarschijnlijk ook door de fijne coolcap (review volgt later). Ik had in ieder geval nergens last van tijdens mijn training.

Het was de laatste mogelijkheid om te experimenteren voor de HM van zondag in Berlijn. Ik wil die HM gaan lopen als duurloop in het kader van het schema en dat is dus nog even puzzelen qua tempo. Toen ik vandaag startte, lette ik dus ook vooral op ademhaling, rustig tempo en loophouding. Ik besloot de eerste twee kilometer niet te kijken (hoe ik dat weet? ik ken iedere hoek en iedere afstand inmiddels wel in het natuurgebied). Maar toen ik dat wel deed was ik blij, want ik liep te snel en ben daarna gaan proberen het tempo terug te brengen op gevoel. Dat is lastig, want zodra ik rustig loop en let op mijn houding, gaat het tempo automatisch omhoog omdat dat nu eenmaal zo werkt. Ik verander niets, cadans blijft gelijk, ademhaling blijft gelijk maar ik ga sneller omdat ik meer vanuit het centrum loop en ga hellen vanuit de kolom. Tsja, en dat werkt nu eenmaal direct. Op zich niet zo slecht, als ik maar heel erg goed ga opletten de eerste 5 kilometer zondag. Het zou natuurlijk een grote grap zijn als ik tijdens een rustige duurloop ineens de tweede helft sneller zou kunnen zijn omdat ik simpelweg nog over heb. Eerst maar eens zien wat er allemaal gaat gebeuren. Ik ben ontzettend nieuwsgierig, want het zal misschien wel de enige keer zijn dat ik een HM op deze (rare) R/W manier ga afleggen. Dat wordt dus vervolgd.

Het moge duidelijk zijn dat het vandaag dus heel goed ging. Enige punt van zorg is de nagel van mijn grote teen…. die was er al af en daarvoor gebruikte ik de toe caps. Maar als je dan vervolgens zo oenig bent om er eentje te gebruiken die inmiddels ‘op’ is, dan gaat het dus verkeerd. Ik hoop dat dit nog op te lossen is maar dat zal ik morgen wel voelen.

Gegevens:

* totaal 8 km
* temp 16 graden
* cadans 162
* HR gem 141 bpm (max 146 bpm)
* tempo 6.13 min/km

maart 184 km – 2012 totaal 554 km

27.03.2012 – week 4 dag 1 – 2 x 1.600 (800) + 6 x 200 (200) – totaal 11 km

**27.03.2012 – week 4 dag 1 – 2 x 1.600 (800) + 6 x 200 (200) – totaal 11 km**

Vandaag weer zo’n ingewikkelde workout gelopen die ik dan maar van te voren had geprogrammeerd. Dat dwingt me tenminste om goed t ekijken wat er nou eigenlijk staat, zodat ik er niet weer iets anders van maak dan de bedoeling is.

Eerst lekker warm gelopen, daarna 10 minuten op rustig tempo joggen. Ook stukje achteruit gelopen om vast de strekking in mijn bovenlichaam te krijgen. Vandaag had ik zowaar een zakdoekje meegenomen, dus ik heb weer volop geoefend met de neusademhaling. Ook deze keer weer zonder ventolin gelopen, en ondanks dat het vanmorgen vroeg best vochtig (mistig) was, ging dat aardig goed door de oefeningen die ik deed. Overigens deed ik vandaag direct na de training ook meteen de ademtraining en dat was prima. Ik merk dat het schema dat ik daarop nu volg ook vruchten gaat afwerpen, maar daar zal ik een aparte post van maken.

De laps gingen allemaal goed, ook al ging mijn veter los tijdens de tweede 1.600 lap. Erg onhandig dus. Ik snap niet precies waar die tijd dus vandaan komt, want de autopauze staat uit tijdens een workout maar blijkbaar was ik sneller in die lap. Geen idee, want ik heb alleen maar op gevoel gelopen, om te proberen wat meer gevoel te krijgen voor snelheid, afstand, cadans (zonder te kijken) etc. alleen maar via body sensing: hoe voelt mijn ademhaling, hoe voelt de circulatie, hoe voelen mijn benen, etc. Dat is best fijn om te doen. Ondertussen probeer ik dan op mijn loophouding te letten en vooral op mijn armen want ik zie op foto’s dat ik daar iets raars mee lijk te doen. De hoek is vrij klein, maar toch staat er geen spanning op mijn armen of schouders. Binnenkort maar eens een videootje maken. Dat moet toch, want de arts die mij af en toe behandelt en begeleidt, wilde ook wel even meekijken naar een video en tips geven dus dat moet ik binnenkort maar even doen.

De tijden waren in ieder geval als volgt vandaag:

De 1.600-tjes (IT 1) in 8.54 resp. 8.48 minuten gevolgd door de 200-tjes (IT 2) in 53-55-53-55-54-55 dus allemaal mooi op dezelfde snelheid zonder verval. Ik merkte dat de eerste te snel ging, maar blijkbaar voelde ik de rest toch wat beter aan.

Daarna lekker nog een kilometertje rustig teruggesukkeld en een cooldown. Morgen een lekker rustig sukkelrondje. Het schema bevalt me zo eigenlijk wel. Iedere keer iets anders en dus zeker niet saai. Zo voelen de kilometers tenminste niet helemaal als junkmiles.

Gegevens:

* totaal 11 km
* temp 8 graden

maart 176 km – 2012 totaal 546 km

25.03.2012 – week 3 dag 5 – 10 km DL – totaal 12,5 km

**25.03.2012 – week 3 dag 5 – 10 km DL – totaal 12,5 km**

Vandaag weer een rustige loop na de 5 km wedstrijd van gisteren. En dan begint dinsdag alweer week 4 van dit schema. Grappig genoeg vind ik het beter uit te houden dan de 6 weken van Steffny waar ik na 5 weken er alsnog de brui aan gaf en de laatste week liet voor wat het was.

Vandaag experimenteerde ik eens met neusademhaling en dat ging verrassend makkelijk, ware het niet dat het dan wel handig is om een zakdoek mee te nemen zo voor de eerste paar keer. Maar ik liep op mijn gemakje (zelfs met R/W), en de ademhaling was 2/4 en dus door de neus. Dat scheelde een heel stuk qua droge mond en ik merkte dat het ook lekkerder aanvoelde op mijn longen op deze manier. Ik heb geen idee of ik dat op hoger tempo ook zou kunnen, maar zo op de duurlopen is het erg fijn om te doen. Ik zag na afloop wel dat mijn cadans een beetje laag lag maar het tempo lag eigenlijk net een beetje hoog (met R/W) voor de duurloop.

Maar de hartslag was mooi laag, ademhaling was prima dus het zal allemaal wel loslopen zo. Nog een wijze les: na een wedstrijd even de garmin terugzetten op de oude settings zodat je niet ineens verrast wordt door een piepje na 1 km… Daarom liep ik dus per ongeluk iets te ver vandaag.

Gegevens:

* totaal 12,5 km
* temp 9 graden
* HR gemiddeld 140 bpm
* cadans 158 ppm (te laag dus)

maart 165 km – 2012 totaal 535 km

24.03.2012 – week 3 dag 4 – 5 km wedstrijd naaldwijk

**24.03.2012 – week 3 dag 4 – 5 km wedstrijd naaldwijk**

Het staat er echt: 5 km wedstrijd. Dat werd dus even zoeken naar een wedstrijd die precies op deze dag gehouden zou worden en dat viel niet mee. Ik kon kiezen uit Kampen en Naaldwijk. Naaldwijk dan maar. Kampen is een beetje ver weg voor een 5-je. Het is prachtig mooi weer en ik zou dus nu kunnen klagen dat het misschien ‘te warm’ is. Dat zal ook best, maar ik heb gisteren al veel gedronken en ook vanmorgen heb ik al ruim een halve liter weggewerkt. In het kader van ‘nooit experimenteren op de dag van een wedstrijd’ dronk ik voor het eerst vanmorgen een kopje sterke koffie. Eens kijken of dat net zo de luchtwegen kan openzetten als een pufje ventolin dat immers ook weer werking heeft op de hartslag en eventuele ritmestoornissen.

Het is altijd wel leuk om van te voren te bedenken wat ik nou wil proberen. Ik weet dus al dat de halve marathon van Berlijn volgende week een duurloop gaat worden. Sterker nog: ik ga lopen met de R/W methode en dat zal heel gek zijn. Maar ik ga het döen! Maar vandaag staat er ‘wedstrijd’ dus ik moet/kan kennelijk proberen een beetje door te lopen.

Tsja kan ik nog meer excuses vast van te voren verzinnen? Behalve de warmte? Ik weet er nog wel eentje: ik ben op de weegschaal geweest en ik zeul meer mee dan vorig jaar. Eigenlijk zie ik dat nergens echt op mijn lichaam zitten, maar de weegschaal zegt toch dat ik meer mee moet sjouwen. Zou dat gaan uitmaken vandaag? Op zich gaat de interval training niet slecht. Maar kijk ik in het schema voor de ‘snellere’ HM dat ik nu volg, staat als 5 km wedstrijd tempo 5.35 min/km. Dat heb ik vorig jaar al ruimschoots gehaald, dus wat zal ik vandaag gaan proberen? Als vermeende tientonner ga ik dan maar proberen 27 minuten vandaag te halen. Ik liep vorig jaar al sneller, maar ik gebruik het zonnetje van vandaag toch een beetje als excuus want (helaas) ben ik geen warm weer loper. Mijn longen lijken wel wat beter te gaan, maar zijn nog niet optimaal en daarmee zal ik toch rekening moeten houden ….. We zullen zien.

Wordt dus vervolgd….

update na de loop

Het was inderdaad erg warm, stralend zonnetje, blauwe lucht. Heerlijk voor de organisatie en de supporters langs de route maar voor de lopers, zeker op de HM wel vrij warm (zonder wind al helemaal). De start was snel gevonden na aankomst in Naaldwijk en inschrijven ging makkelijk. Zij werken weer niet met de champion chip maar met een ander systeem. Toch erg onhandig dat er zoveel verschillende systemen in omloop zijn want zo wordt het nooit wat natuurlijk met uniformiteit.

De chip was snel op de schoen gebonden dus dat was het probleem niet en kennelijk lukte het de organisatie ook om alles werkend te krijgen ondanks dat het de eerste keer was met dit systeem.

Daarna heb ik even ingelopen en mijn eigen muziekje gestest. Ik had muziek met een bepaalde cadans op een rijtje gezet maar daar kon ik niks mee merkte ik al snel. Daarna dan maar even geprobeerd of ik met 166 of 170 ppm ging lopen en ik koos uiteindelijk voor de 166 ppm beat (die ik overigens halverwege uitzette tijdens het lopen)

Gelukkig lag het startvak in de schaduw dus daar was het lekker om even te dribbelen en lekker naar de andere lopers te kijken.

Daarna liep het vak al snel vol en was het wachten op het startschot. Tijdens het wachten vond de omroeper het nodig om nog even een kledingadvies te geven. Omdat het vandaag zo warm zou zijn, was een lange broek natuurlijk uit den boze. Niet alleen ik had een lange tight aan (zoals ik ook met 30 graden aan zal moeten hebben) maar ook andere lopers hadden een lange tight aan. Eigenlijk zette die man de lange broeken dragers een beetje voor schut, althans zo voelde het wel. En kledingadvies als iedereen al in de vakken staat? Vertel dan iets over voldoende water, tijdens de loop (de langere runs), na de loop en geef advies over zonnebrand of een petje. Maar niet over kleding. Achterlijke zooi. Uiteindelijk klonk daarna ineens het startschot en konden we op weg.

Ik ging veel te hard weg en haalde een grote groep in. Ik was erg benieuwd wanneer me dat zou gaan opbreken en ik had er wel lol in. De eerste km ging dan ook in 4.55 min/km en ik was benieuwd hoe ver mijn verval zou zijn, zeker met deze warmte. Omdat het een stom rondje was van tweemaal door de woonwijk kon iedereen langs de kant natuurlijk meegenieten van de mensen die steeds roder aanliepen en warmer en vermoeider raakten. Ik vond het ook knap warm!

Ik kreeg het vooral na km 4 errug warm en eigenlijk mag ik dan best wat strenger voor mezelf zijn. Wat is nou een kilometer??? Toen ik zag dat ik nog onder de 26 half kon blijven heb ik het allerlaatste stukje nog even doorgetrokken maar dat had ik best nog wat eerder kunnen doen. Het lukte wel uiteindelijk en daarmee had ik een PR van 20 seconden onder mijn laatste ‘beste’ 5 km run. Dat was dus onverwacht en best leuk, want ik train helemaal niet op snelheid voor een kortere afstand en het was bovendien ook nog eens onwijs warm.

Maar goed, de run zat er op.

Ik geloof wel dat het uitmaakt dat een run zo netjes in een schema geprogrammeerd zit. Vorig jaar deed ik natuurlijk maar wat, en nu was deze wedstrijdrun ook de bedoeling. Ook de Rotterdam run op 15 april zit in het schema ingebakken. Alleen dus Berlijn zondag aanstaande niet maar die ga ik als duurloop doen, zoals het schema voorschrijft (alleen dan een wat langere). Ben wel benieuwd waar het schema voor eind me me uiteindelijk zal brengen.

Gegevens:

* totaal 5 km
* temp 17 graden
* max HR 166 (gem 160) bpm
* cadans 167 ppm

rondje in google earth openen

maart 153 km – 2012 totaal 523 km

22.03.2012 – week 3 dag 3 – 5 km DL + 4 VS – totaal 7,8 km

22.03.2012 – week 3 dag 3 – 5 km DL + 4 VS – totaal 7,8 km

Jippie!! Nee nee, heeft niets met hardlopen te maken maar ik zag vandaag de allereerste blauwborst! Vorige week zag ik al de eerste rietgorsjes en meende ik een blauwborst te horen. Bij de eerste rietpluimen dacht ik vandaag ook iets te horen maar op de terugweg genoot ik van het zonnetje, hoorde ik ineens een geweldige man zingen en ja! Hoog in de rietpluim zat een prachtige man te baltsen in het zonnetje. Helemaal vrij, zoals je zou willen als je met een camera op je nek rondloopt, en wacht en hoopt er eentje te vinden. Dat is altijd zo, maar het was wel enorm genieten. Dat is het voordeel als je rustig loopt te sukkelen, dan zie en hoor je nog eens iets!

Wat een blauwborstje dan wel is? Onderstaand een foto die ik nam (zelfde territorium) op 14 april 2009 (na lang wachten en zoeken dus):

Vanmiddag dus nog maar eens terug tijdens de wandeling om te kijken of ik er dit jaar ook eentje zo kan schieten!

Loopje ging verder best. Ik kwam een groepje van twee dames en een man tegen net nadat ik de vogel had bewonderd. Zij kwamen van de dijk en waren dus langs de ooievaars gelopen en hadden vast ook de grutto’s al gezien of gehoord. Omdat we naast elkaar liepen, merkte ik op dat er al zoveel vogels te zien waren. Ze keken me wat verwilderd aan en de man antwoordde vragend ‘vreemde vogels’? Althans dat verstond ik, misschien zei hij wel iets heel anders. Ik dieselde vrolijk door en al snel puften ze dat het toch zo leuk was om met een hondje te lopen. Hondje liep ondertussen zich te vervelen met een takje in haar bek. Ik antwoordde dat dat inderdaad heel gezellig was. Zij sloegen al snel weer af richting een bruggetje en ik liep rustig verder en genoot. Ik geloof dat de vogels niet zo aan hen besteed waren.

Ik vond het in ieder geval weer geweldig en wist weer helemaal waarom ik het lopen ook alweer zo leuk vind. Zeker in deze periode waar zoveel te zien en te horen is. je moet er alleen wel voor open staan, anders zie je alleen maar het asfalt of het gras voor je neus denk ik.

De run ging verder qua lopen ook goed. Versnellingen aan het einde weer braaf gedaan en dat gaat steeds makkelijker en losser geloof ik. Op naar zaterdag. Ik heb alleen geen idee of ik daar nou een bepaalde snelheid moet lopen, dat moet ik nog even nalezen.

Gegevens:

* totaal 7,8 km
* temp 11 graden
* cadans 162

maart 148 km – 2012 totaal 518 km

21.03.2012 – week 3 dag 2 – 3 km DL

**21.03.2012 – week 3 dag 2 – 3 km DL**

Vanmorgen het ukkerondje gedaan. 3.000 meter op duurlooptempo. Dat valt dus niet eens mee merkte ik. Ik begon heerlijk rustig, genietend van de opkomende zon en de nevel boven de weilanden. Omdat er een hondje aankwam, besloot ik een andere route te kiezen die ik normaal niet loop. Dat ging goed tot halverwege en toen denderde er ineens een Mechelse herder naar me toe. Baasje stond erbij en keek ernaar. Ik riep per ongeluk GVD omdat ik schrok en mevrouw zegt ‘geef hem een schop’ waarop ik zeg ‘nee, dan dat zou u dan worden, want de hond kan er niets aan doen’. Ik snap die mensen niet hoor. Is het nou echt zo moeilijk om even een hond bij je te houden als je aan komt lopen? Is het omdat ik zelf met een hond loop? Een hond die aan de knie lekker meeloopt, niemand tot last is en niet op of om kijkt? Geen idee, maar vervelend is het wel. Ik merkte dus dat ik daarna ineens veel sneller liep en voordat ik het wist waren de 3.000 meter al voorbij. Wel goed uitgemikt qua route, want het was precies een rondje zo. Gemiddeld op 6.15 min/km gelopen met een gemiddelde hartslag van 140 bpm. Geen idee wat de cadans was, want blijkbaar is de batterij op. Even vervangen dus en morgen weer een nieuwe kans voor een rustiger rondje op DL tempo.

Gegevens:

* totaal 4 km
* temp 6 graden
* HR gem 140 bpm
* cadans onbekend

maart 140 km – 2012 totaal 510 km

20.03.2012 – week 3 dag 1 – 2 x [1200 (600) - 800 (400) - 400 (200)] – totaal 12 km

**20.03.2012 – week 3 dag 1 – 2 x [1200 (600) - 800 (400) - 400 (200)] – totaal 12 km**

Op 6 maart deed ik mijn eerste schemadag en toen keek ik niet goed wat ik moest lopen. Ik maakte er toen iets anders van, dat een beetje leek op het rondje dat ik vandaag deed (en ook daadwerkelijk moest doen). Ik ben kennelijk een ontzettende oen, want toen ik gisteren – voor het eerst – de workout aan het inprogrammeren was op de garmin 610, zag ik pas dat er op papier iets anders stond dan ik net had zitten intikken. Lezen is ook een vak. Maar nu kon ik het nog herstellen en dus vertrok ik vanmorgen voor het eerst met een correct schema voor de eerste schemadag van de nieuwe week. Ik moet alleen nog even de tempo zones goed instellen en dan kan een kind helemaal de was doen. Lekker geen laps inklikken, alles ging vanzelf ik hoefde alleen nog maar even te lopen vanmorgen.

Om 7.20 was ik al op pad met mijn renmaatje. Zij krijgt wat vroeger eten als we in de ochtend op pad gaan en dat vindt ze allemaal best geloof ik. Zij wordt prachtig slank en is al fit, nu moet ik nog even wat gewicht weg doen. Vanmorgen voor het eerst op de weegschaal en het viel me ontzettend mee. Ik ben wel ietsje zwaarder, maar dat wist ik ook al. Maar dat kan nu ook wel weg dus even de beuk erin. Volgende week weer een weegdagje. Eind mei als mijn schema ook klaar is, zal ik dus ook weer wat lichter zijn.

Vandaag hield ik me netter aan de tijden van het schema, hoewel de 1.200 toch nog te snel ging. Deze keer liep ik niet met de metronoom zoals de vorige keer en ik zie dan dat mijn tempo niet eens zoveel verschilt, maar dat het minder moeite kost en dat ik beter uitkom qua ademhaling.

Ik overlegde dat vandaag met een arts die mij ook een beetje begeleidt en het blijft lastig. ‘Niet aan denken, niet tellen’? Dat werkt niet zo. Nog iets hogere cadans zodat ik wel uitkom met 2/4 qua ademhaling? Ik heb echt geen idee, maar teruglezend zie ik wel dat ik vorig jaar ook dit probleem heb gehad. Ik zal er dus toch iets mee moeten.

Het schema ging vandaag als volgt:

Tweemaal een reeks van 1.200 mtr in 6.44 resp. 6.45 minuten (600 meter joggen daarna) – 800 mtr in 4.22 resp. 4.18 min (400 jog) – 400 mtr in 2.04 resp. 2.04 minuten (200 jog). Voorafgegaan door 10 minuten rustig joggen en afsluiten met 10 minuten rustig joggen. Na de tweede 1.200 meter heb ik tussendoor tijdens het rondje joggen 50 meter steving doorgewandeld. Daarna ging de volgende 800 dus veel makkelijker. Grappig is dat. Beetje vergelijkbaar met de langere duurloop van zondag. De reeksen waren verder keurig gelijkmatig, geen verval en het uitjoggen deed ik op 6.24 min/km dus dat was prima. Volgende keer moet het tempo dus toch nog wat verder omlaag volgens het schema. Totaal 12 km gedaan en dat was om voordat ik er erg in had.

Morgen staat er een zielig kort rondje op het programma op duurloop tempo, dus dat zal ik echt – ondanks dat het heel erg kort is – op duurlooptempo moeten doen. Ik denk dat dit in het kader van zaterdag is, waarvoor een 5 km wedstrijd gepland staat en aangezien ik het schema echt wil volgen, zal ik dus af moeten reizen naar een plek waar een wedstrijd is zaterdag.

Eerst het kleine ukkerondje van morgen. Daar trek ik normaal mijn schoenen niet voor aan maar vooruit maar.

Gegevens:

* totaal 12 km
* temp 6 graden
* HR max 160 bpm
* cadans gem 162 tijdens laps (zonder metronoom)

maart 136 km – 2012 totaal 506 km