Maandelijks archief: juni 2011

30.06.2011 – garderen dag 2

**30.06.2011 – garderen dag 2**

En vandaag dan weer het tweede en laatste rondje in Garderen, ongever dezelfde route als vorige week. Lekker de pijltjes volgen maar op een andere plaats starten was het plan. Z-tje had al snel weer wat gevonden om mee te sjouwen. Ze wil misschien ook een gewei, want zo zag het er een beetje uit.

De omgeving van het hotel is prachtig, je loopt zo de bossen in. Er ijn helaas maar 2 routes uitgezet, eentje van 6 en eentje van 4. Die laatste is overigens ruim 6 km dus arme wandelaars die denken een kort ommetje te gaan maken en dan niet 4 maar 6 km moeten wandelen. Voor mij geen probleem natuurlijk, maar ik ben wel benieuwd hoe lang de 6 km route dan is. Ik zag overigens op een kaartje dat beide routes echt mooi op elkaar aansluiten, dus dat is voor een volgende keer zeker iets om te doen, eerst de rode en dan de blauwe, want dat zal dus ook ergens rond de 12 a 13 km uitkomen dan.

klik voor groot

Het weer was super: niet te warm, weinig wind en droog. Vandaag weer eens op de kayano 15 gelopen en die lopen toch echt lekkerder dan de Salvation 2. Met de asics heb ik werkelijk nergens last van en ben ik ook sneller. Merkwaardig. Misschien moet ik mijn nieuwe (ongeopende) doos dan maar proberen te verkopen en op zoek gaan naar een reserve paar Kayano 15 die natuurlijk al lang niet meer op de planken staan in de winkels (inmiddels is die vervelende 17 er al waar ik niet meer op kan lopen).

De route kende ik al, maar ik kreeg het toch weer voor elkaar om ergens een pijltje te missen en uit te komen op een pad waar ik duidelijk niet eerder was geweest met die leuke stronk over de weg. Blij dat ik niet met de fiets was, want met een bunny hop kom je daar ook niet overheen denk ik. Paddestoelen overigens ook te over!

klik voor groot

Z-tje vond het allemal prachtig ondanks dat ik deze keer een beetje sneller heb gelopen (bewust). Ook al lagen overal boomstronken en wortels, ik wilde per se wat sneller lopen deze keer, want ik ben als de dood dat ik sloom word en niet meer mijn voeten kan optillen. Voor een klein rondje zoals vandaag is dat ook prima te doen. Jammer dus van het verkeerd lopen, want dat kostte me weer tijd.

Z-tje vond het allemaal best. Aan het einde moest ik zelfs weer een stukje teruglopen omdat ik het pijltje op het hekje had gemist. Ik was zo druk met erdoorheen rennen zonder pauze dat ik het totaal over het hoofd had gezien. Dom dom!

klik voor groot

Aan het einde weer lekker die reeks 100-tjes gedaan en toen zat het er weer op voor deze keer. Op naar de volgende runs.

Gegevens:

* totale afstand 8 km
* temp 19 C

rondje in google earth openen

**juni 153 km – 2011 totaal 1096 km**
trailschoes 420 km
kayano 17 211 km
kayano 15 490 km
ds trainer 113 km
salvation 78 km

29.06.2011 – garderen dag 1

**29.06.2011 – garderen dag 1**

Vandaag weer naar Garderen, net zoals vorige week. Vandaag een iets ander rondje gedaan en dit was minder makkelijk te vinden vreemd genoeg. Z-tje is inmiddes best dik en heeft al grote tepels. Ze moet nog 3 weken maar voorlopig vindt ze het allemaal best. Eergisteren natuurlijk niet meegeweest op het intervallen, want dat is een beetje te zwaar voor haar nu denk ik.

klik voor groot

klik voor groot

Deze keer heb ik er wel voor gekozen om halverwege even te stoppen om haar water te geven en eventjes op adem te laten komen. Geen idee of dat werkelijk nodig was, maar ze drinkt wel veel, dus een beetje water lijt nooit weg. Het opvouwbare bakje doet goede diensten en is erg handig. Natuurlijk was ik nu zelf weer de pineut met extra water op mijn middel (om ook haar te kunnen geven) maar een rugzak met een zwangere buik lijkt me niet zo lekker voor haar nu. Dat komt van de winter wel weer denk ik.

klik voor groot

klik voor groot

klik voor groot

Aan het einde raakte ik – zoals gebruikelijk – de route weer kwijt en ben ik op kompas teruggelopen naar het startpunt en dat was prima te volgen. Helaas moest ik een kilometer over een soort pad dat geen pad was. Aan het einde van de route nog even een reeksje 100-tjes gedaan, zoals in het boek van Klaas Lok geadviseerd wordt. Dat deed ik al eerder af en toe als ik muziek bij me had, want daar staat ook een handig interval dingetje op zodat ik niet op mijn klokje hoef te kijken. Z-tje dacht even dat ze echt moest gaan rennen maar haar gemiddelde was natuurlijk voldoende voor mijn sprintje en dribbelstukje. Na de run lekker op het terras van het zonnetje genoten.

Gegevens:

* totale afstand 13 km
* temp 20 C

rondje in google earth openen

**juni 145 km – 2011 totaal 1088 km**
trailschoes 420 km
kayano 17 211 km
kayano 15 482 km
ds trainer 113 km
salvation 78 km

27.06.2011 – schemadag 1 HM – 6×1000 totaal 12 km

**27.06.2011 – schemadag 1 HM – 6×1000 totaal 12 km**

Vandaag de eerste schemadag voor de halve in september. Het is even zoeken, want ik heb 11 weken vanaf nu maar inmiddels is het schema klaar en zal ik dat ook bespreken met de sportarts waar ik vrijdag weer naartoe ga voor een uitgebreide keuring en begeleiding. het was vandaag ontzettend warm, de hele dag al rond de 30 graden met een zonnetje. Overdag dus maar lekker in de tuin gewerkt en niet aan lopen gedacht. Maar in de avond ging het toch kriebelen en toen de zon onder was gegaan, ben ik maar op pad gegaan, helaas zonder beessie want dat leek me een beethe teveel voor de zwangere dame.

De training bestond uit 6×1000 en de tijd die ik daarvoor moest nemen lag tussen de 5.53 en 5.38 minuten per lap. Tussendoor 800 minuten rust, bestaande uit 200 meter dribbelen, 400 meter wandelen en weer 200 meter dribbelen. Dat leek me dus een absoluut eitje maar niets was minder waar. Het ging op zich wel heel erg makkelijk, maar ik vond het niet ‘licht’. Ik had van te voren bepaald dat ik op 5.45 min/km wilde lopen en dat heb ik ook netjes gedaan.

Op naar de volgende schemadag!

Laptijden:

5.42 – 5.43 – 5.45 – 5.45 – 5.45 – 5.42

Gegevens:

* totale afstand 12 km
* temp 30 C
* cadans 80-82 tijdens laps
* HR max 161

**juni 132 km – 2011 totaal 1075 km**
trailschoes 420 km
kayano 17 211 km
kayano 15 482 km
ds trainer 113 km
salvation 65 km

Apple I-pod Nano

**Apple I-pod Nano**

Gisteren vlak voor de Meidenloop lag er ineens een vierkant doosje op de stoel. Ik zag het eerst niet eens, maar al snel was ik aan het uitpakken! Wat het was?

Het was de nieuwe Apple Ipod Nano. Een piepklein, plat vierkant dingetje met een fantastisch mooi lcd-scherm en een clip om het geval aan kleding te bevestigen. Heel erg makkelijk. Ik loop wel eens met een audioboek tijdens de duurlopen, of met muziek met een bepaalde snelheid als ik aan het trainen ben. Natuurlijk begon ik het hardlopen met Evy Start2Run op mijn mp3-spelertje. Toen nog een grote Zen (creative), later gevolgd door een Philips Go Gear uit de uitverkoop. Maar met de komst van de compressiebroeken past er niets meer in mijn broek en werd het een beetje problematisch om muziek mee te nemen.

Vandaar dat ik aan het kijken was naar een spelertje op een clip en stuitten we – bij toeval – op de nieuwe Apple. Ik was stiekum al aan het rekenen geslagen of ik zelf zo’n dingetje zou willen/kunnen kopen en groot was dus de verrassing toen ik ineens het doosje kreeg gisteren.

Meteen kunnen uitproberen tijdens de Meidenloop dus! Heerlijk licht, had het geval gewoon aan mijn BH geklikt en je zag niets (zo dun!). Ook deze keer voor het eerst geen trekkend draadje meer van de koptelefoon. Dank je wel S.!

25.06.2011 – utregse meidenloop – 5 km

**25.06.2011 – utregse meidenloop – 5 km**

Vanavond weer een kleintje, 5 km en dan is het even klaar voor de komende maanden, zodat ik me rustig kan voorbereiden op de halve in de UK (september). Er zit alleen nog een heldenrace tussen op 10 juli, waar ik voor het goede doel ga lopen. Sponsoren kan nog steeds! In augustus dan de laatste testrun op 10 km om te kijken of ik op schema blijf voor de halve, maar voor deze eerste in heuvelachtig terrein, maak ik me niet al te druk om de tijd. Volgend jaar probeer ik er eentje op tijd te lopen.

Maar dan het runnetje voor vanavond. Tijdens de ladiesrun ging het eigenlijk helemaal niet zo gek, in 2 maanden ruim 3 minuten sneller op de 10 km. Er zit ook nog steeds verbetering in de 5 km tijden, dus wie weet. Ik hoop weer op een tijd (ruim) onder de 27 minuten. De letterenloop van ruim onder de 26 zie ik nog steeds als een foutje met de parcoursafstand (te kort), Leiden lijkt me een logischere tijd zo onder de 27 minuten en daar hoop ik nu ook op. Dat is nu kennelijk een beetje mijn tijd, en vandaar dat ik ook gehoopt/gedacht had dat mijn 10 km rond de 55 zou zitten. Nou ja, minuutje langer blijkbaar.

Het is toch eigenlijk wonderlijk dat ik op 10 april pas de allereerste run deed. En achteraf heb ik ook veel te vaak een run gedaan, want progressie gaat nu eenmaal niet zo snel. Langzaam aan dan breekt het lijntje niet. Elke 3 maanden een run zou prima zijn om te meten of er vooruitgang geboekt wordt. Nu verwacht ik stiekum dat iedere run wel sneller zal zijn dan de vorige en dat is natuurlijk niet zo.

Het regent lekker door vandaag, dus de vuilniszak gaat zeker mee om niet drijfnat en koud te worden aan de start. Ben benieuwd, vanavond zal ik het weten wat ik ervan gebakken heb…..en stiekum hoop ik op…..

update na de run

Inmiddels is de run alweer achter de rug. Tsja hoe ging het? Goed en niet goed. Heel leerzaam overigens. Lekker op tijd op de trein gestapt en na ruim een half uur op het station aangekomen. Daar zouden roze balonnen hangen die de weg zouden aanwijzen richting de start. Startbewijs ophalen bij finish gebied en dat bleek iets verder weg te zijn dan we dachten, maar alles ging prima en al snel was het startnummer opgespeld en het toilet bezocht. Ook altijd handig voor de start. De wandeling was leuk door de binnenstad met alle grachtjes. Grappig dat je zo veel meer ziet dan normaal met de auto.

klik voor groot

Rond 18 uur begon de warming up met David Loyd. Eerlijk gezegd sukkelde ik al richting de hekken om niet helemaal achteraan terecht te komen in die roze massa. Ik was al warm genoeg van het heen en weer hobbelen. Het was zowaar droog, wel erg vochtig en klammig maar verder prima te doen. Geen poncho nodig.

klik voor groot


Het wachten in het startvak duurde lang en ik keek met verbazing naar de snelle wedstrijdlopers die voor het hek aan het warm draaien waren. Wat een verschil tussen de vrouwen. Eentje heel erg eng mager en afgetraind, een andere mooi stevig gebouwd, hoog blond en gespierd maar wel op en top vrouw. Een klein meisje (dat uiteindelijk won in een mooie tijd). Leuk om te zien hoe ze zich voorbereiden in de wetenschap dat ze ergens rond de 16 a 17 minuten (maar) gaan doen over de 5 km. De doorgang was erg smal en met al die dames achter je, voelt dat niet erg prettig, want als mensen gaan duwen, dan is dat niet leuk. Toch had ik me voorgenomen om niet keihard te gaan racen op de eerste kilometer en daar heb ik me ook aan gehouden.

Na de eerste kilometer wat versneld en achter iemand aan gehobbeld. Toen ze dat in de gaten kreeg, stelde ik voor om voorop te lopen een stukje maar zij was duidelijk sneller en toen ik zei dat ze sneller was dan ik, is zij weer voorop gegaan. Dat ging 2 kilometer prima maar bij de wateruitgifte plaats raakte ik haar ineens kwijt en kon ik niet meer aanhaken. Daarna ging mijn tempo ook wat omlaag en kwam ik niet meer lekker in mijn ritme.

Ik had werkelijk geen excuus, had nergens last van maar het voelde alsof ik hard moest werken en hard had gewerkt, zonder dat er dus een echte mooie tijd uitkwam. Adem en cadans klopte niet, het liep gewoon niet echt lekker. Uiteindelijk gelukkig wel net onder de 5.30 min/km gebleven maar het was dus een hele ‘slechte’ tijd op deze korte afstand want beide voorgaande keren waren veel sneller op de 5 km. Niet onder de 27 minuten gebleven dus. Jammer maar helaas. Veel geleerd en zeker na bestudering van de gegevens van Garmina. Het gaat me nog wel beter lukken.

klik voor groot

klik voor groot

klik voor groot

Nu even rust. Ik denk dat ik ook wel erg veel runs heb gedaan zo achter elkaar met 10 april de allereerste op de 10 km. Ik weet nu wat mijn tempo ongeveer is, dat kan sneller of langzamer (naar gelang wat ik uitspook tijdens de run blijkbaar) en dat neem ik nu als uitgangspunt voor het volgende schema.

Eerst nu weer 6 weken (rustig) schema voor de halve in september met 13 augustus een testrun op de 10 km. Eventueel heb ik dan nog tijd om wat bij te schaven. Heb weer volop in Klaas Lok zitten lezen en in het hardloophandboek. Rustig aan, dan breekt het lijntje niet. Als ik zie waar ik vandaan kom, dan gaat het zo slecht nog niet op mijn oude dag.

in langzaam veld kom je met een slechte tijd nog eens ergens

Gegevens:

* totale afstand 5 km
* temp 16 C – miezerregen
* cadans 83 zakkend naar 80
* HR max 161

rondje in google earth openen

**juni 120 km – 2011 totaal 1063 km**
trailschoes 420 km
kayano 17 211 km
kayano 15 482 km
ds trainer 101 km
salvation 65 km

23.06.2011 – garderen dag 2

**23.06.2011 – garderen dag 2**

Gisteren een rondje van ruim 13 km, vandaag rustig aan. Ik had al gezien dat er ook routes met bordjes stonden en ik dacht dat er eentje rond de 6 km was. Dus toen ik had gewandeld met Z-tje en wat van die bordjes met een rood pijltje had gezien, besloot ik die dan maar als kort rondje te volgen, op hoop van zegen dat het inderdaad een rondwandeling route zou zijn. Het bos direct achter het hotel zag er fraai uit, met speelsebomen en hoogteverschillen, dus dat leek een geschikte route voor een kort rondje na het ontbijt.

klik voor groot

Vanmorgen werd ik al om 6 uur gewekt door Z-tje die rammelde van de honger en me dat even wilde laten weten. Omdat we toch nog zouden gaan lopen, heb ik haar maar lekker vast gevoerd en daarna ging ze gelukkig nog even een uurtje slapen. Na een korte wandeling ben ik zelf gaan ontbijten en heb ik genoten van allerlei heerlijke broodsoorten. Lekker hoor als dat zo voor je klaarstaat! Daarna nog even twee uurtjes liggen tukken als een oude dame en rond 11 uur vertrokken voor de korte run in het bos pal achter het hotel.
Helaas regende het al snel toen ik net was vertrokken maar dat mocht de pret niet drukken. Het begin van de route was beter geschikt voor de mountainbike dan voor de benenwagen zo met al die hoogteverschilletjes en al die boomstronken, maar mooi was het wel. de route was verder prima aangegeven en dat lootp toch wel veel lekkerder dan op het kompas van de Garmin met een eigen route.

Wat er nou aan de start gebeurde met het GPS signaal weet ik niet, maar als ik naar mijn route kijk, dan lijkt het alsof ik ergens midden in het bos ben gestart. Nee dus, gewoon ook bij de rode stip. Techniek is niet feilloos dat moge duidelijk zijn. In ieder geval had ik er tijdens het lopen geen last van.

De route was precies de goede lengte. Het is mooi geweest voor deze week met de 36 km route voor het eerst op de fiets, zondag de 10 km ladiesrun in de benen en dan nu weer ruim 20 km totaal in Garderen. Normaal geen probleem, maar zaterdag wil ik nog even proberen wat te presteren op de 5 km voordat ik verderga met het schema voor de halve in september.

Nu dus even lekker rust….

klik voor groot

Gegevens:

* totale afstand 6,5 km
* temp 16 C

rondje in google earth openen

**juni 115 km – 2011 totaal 1058 km**
trailschoes 420 km
kayano 17 211 km
kayano 15 482 km
ds trainer 96 km
salvation 65 km

22.06.2011 – garderen dag 1

**22.06.2011 – garderen dag 1**

Vandaag de eerste dag in Garderen. Gisteren had ik voor het eerst een echt rondje met mijn fietsje gemaakt (36 km) en dat beviel me prima. Ging lekker vlot en vandaag geen zadelpijn tot mijn verrassing. Maar toch.. een beetje rustig aan in verband met de meidenloop aanstaande zaterdag lijkt me niet slecht eigenlijk. Dus vandaag geen 18 zoals ik wilde, maar iets van 12 a 14 km.

Van te voren weer een route gemaakt en geladen. Ik weet nu zeker dat ik geen Garmin 610 wil hebben, want daar zit helemaal geen optie meer op om course te laden zoals ik nu doe. Dan maar niet waterdicht en dan maar geen 4 velden en die ring, daar wen ik ook nog ooit wel aan qua bediening dus die touchscreen komt er ook niet. Ben veel te blij met de opties die op de 405 zitten. Dat is wel duidelijk.

Was vandaag veel vroeger vertrokken dan normaal, want ik wilde ook nog een beetje ‘avond’ hebben in het hotel. Om 3 uur checkte ik dus al in, en nadat ik alles op de kamer had gebracht, ben ik van start gegaan. Lekker makkelijk zo vanuit het hotel het bos in. Heerlijk. Z-tje had er ook wel zin in, want na de trimster is ze weer lekker kaal en dat kan ik goed merken aan haar. Ze is lekker kwiek en aan niets, behalve haar grote tepeltjes is te merken dat ze drachtig is van 7 puppies.

De start van de route was al snel gevonden en al gauw genoot ik van het mooie bos en de lekkere geuren van het natte gras en de natte bomen. Op zich is bos wel bos moet ik eerlijk bekennen, en de route was niet erg afwisselend. Ik kwam op een gegeven moment wel langs akkers en over een stil weggetje, maar omdat het zachtjes regende, ben ik nergens gestopt voor foto’s of drinken. Ik heb dus alleen van het begin van de route een foto en van het einde, toen ik een weg moest oversteken.

Weinig dieren gezien, wel veel spechten waaronder een groene. Pas in de avondschemering toen ik ging wandelen met Z-tje stond ik ineens bijna oog in oog met een ree die me stoicijns aan bleef staren. Ik vond het eerst al zo’n merkwaardige stronk met een rare kleur en pas daarna zag ik oren, een neusje en twee prachtige ogen die me aanstaarden.

Verder blijft Gelderland en dan vooral dit deel natuurlijk prachtig mooi. Lekker groen, lekker rustig. Ik kwam niet veel fietsers tegen (gelukkig) maar misschien kwam dat door het weer. De paden zijn prima voor de mountainbike geschikt en vreemd genoeg mag je op alle paden fietsen. Volgende keer mag fietsje dus ook mee!

Het lopen ging verder prima. Ik probeerde een beetje vaste cadans te houden en liep bijna overal tegen de 80 bpm, wat voor dit terrein (onverhard) helemaal niet zo gek is. Verder met bepakking in de vorm van de Inov-8 belt met water (deels ook voor Z-tje, wat ik allemaal uiteindelijk niet gebruikt heb). Dus een prima training lijkt me. De salvation-2 schoenen liepen ook wel goed verder.

Nu eerst een lekker bad en vroeg slapen en morgen weer een kort rondje.

klik voor groot

Gegevens:

* totale afstand 13,8 km
* temp 16 C

rondje in google earth openen

**juni 108,5 km – 2011 totaal 1051,5 km**
trailschoes 420 km
kayano 17 211 km
kayano 15 482 km
ds trainer 96 km
salvation 57 km

19.06.2011 – ladiesrun rotterdam – 10 km

**19.06.2011 – ladiesrun rotterdam – 10 km**

Op dit moment ben ik half aangekleed en twijfel ik over topje versus korte mouwen shirt, en welke kousen ik zal aantrekken voor de run van vanmiddag. Tsja dat zijn dan ineens de dingen waar je je druk om maakt. Gaat het regenen of niet? Hoe warm wordt het nou echt? Moet ik Garmina inpakken en wat zal ik nog eten en drinken? Tegen 2 uur is een hele rare tijd voor een run vind ik. Net vervelend qua eten en drinken, en ook qua temperatuur in de meeste gevallen. Doe mij maar lekker in de ochtend, dan kan je zo uit bed na rekken en strekken lekker gaan rennen.

En dan het dilemma van de muziek met beats per minute. Zal ik dat deze keer weer eens doen? Om gelijkmatiger te lopen? Op welke bpm dan? Iets sneller dan de vorige keer, want dat bevalt beter.

Nou ja, over een paar uurtjes ben ik alweer thuis en kan ik gaan zitten loeren naar de gegevens die Garmina heeft opgeslagen. Heb ik gelijkmatig gelopen? Niet te snel gestart? Niet te langzaam gestart?

Mijn streeftijd voor vandaag ligt ergens tussen de 55 en 57 minuten. Ik zou eigenlijk het liefst 54 minuten lopen, maar dat lijkt me voor nu niet haalbaar. Te weinig ervaring, te weinig ‘durf’ nog. Dat wordt natuurlijk beter naarmate ik meer 10 km runs loop. Qua afstand is het een eitje, het is meer voor mij nog de verdeling van de snelheid en energie. Ik heb een duidelijke bovengrens door mijn beperkingen en daar moet ik dus zuinig mee omspringen.

Ik zie het wel. Altijd leuk een soort ‘voorbeschouwing’ maar de werkelijkheid is soms anders. We zullen zien.

update na de run

Als we op de metro stappen, giet het van de regen. Ik draag een regenbroek, grote zware stappers en een regenjas. Aan mij is niet te zien dat ik ga hardlopen dus. In de metro zie ik twee dames die duidelijk ook gaan lopen. Katoenen shirtje zonder jas. Brrrrr, lijkt me niet lekker eerlijk gezegd.

Na aankomst bij de Ahoy in Rotterdam zien we de 5 km lopen. Het is op dat moment zowaar droog!

Oversteken richting Ahoy gaat niet, iedereen moet wachten (inmiddels weer in de regen) voordat de weg overgestoken kan worden. We zien ook veel auto’s richting parkeerplaats rijden en zijn blij dat we met de metro zijn gegaan. Altijd extra stress met de auto, zeker als je de weg niet over kunt steken.

Een kwartiertje voor de start gaat het ineens stortregenen. De 5 km lopers zijn dan gelukkig al binnen. Iedereen staat buiten voor de ramen te kijken, wij staan ergens overdekt te schuilen.

klik voor groot

Ongelooflijk dat er iets van 5000 dames meedoen aan de run. Ook erg veel aanhang, veel mannen, kinderen en ouders langs de weg en bij de start. Wel leuk, want ondanks de regen is er dus veel publiek om iedereen aan te moedigen.

Echt mogelijkheid voor een warming up rondje is er niet (meer) door de regen. Ik ben niet in die stortbui even gaan dribbelen ofzo, dus doe maar wat oefeningen en hoop er het beste van. Ik probeer me langs de dames te wurmen die in het startvak bezig zijn met de oefeningen die voorgedaan worden door iemand. Dat valt nog niet mee maar uiteindelijk sta ik niet al te ver van de voorlijn. Ik had al gezien dat het eerste stuk heel smal zou worden, en helemaal achteraan past ook niet helemaal bij mijn tijd, hoewel ik natuurlijk niet snel ben. Ik laat dus voldoende ruimte voor me voor de snellere lopers.

En dan is het al gauw tijd voor de start!

klik voor grootBij de wave vlak voor de start had ik al gezien hoe ontzettend lang het lint van de duizenden loopsters was achter me. En ook tijdens het lopen, kan je dat goed merken. Ergens gaat de route heen en weer in een lus en zag ik mensen de ene kant oplopen, terwijl ik zelf al een andere kant op liep.

De route voert door een park, wel over verharde wegen. Onderweg pak ik een bekertje aan en – net zoals tijdens de 10 km in Rotterdam tijdens de marathon in april – gaat dat niet echt goed en weet ik dus nu dat ik dat niet moet doen. In Renesse had ik – vanwege het warme weer – zelf een waterbelt met bijtring en dat gaat prima. Nu nam ik twee slokken en kreeg vooral lucht naar binnen, wat daarna al en blok op mijn maag lag. Mijn tempo ging omlaag en ik voelde dat het niet echt lekker gevallen was. Een wijze les met de HM in het verschiet.

Ook was ik (weer) veel te snel gestart. Ik zal toch echt volgende week tijdens de 5 km het weer moeten proberen om normaal te starten en tijdig te gaan versnellen aan het einde. Ik heb nu weliswaar flink versneld aan het einde maar te laat. Ik wist niet precies waar de finish nou was en kon ook niet goed op Garmina turen vanwege het plasticje. Zo leer ik dus iedere keer weer bij.

klik voor groot


Uiteindelijk liep ik iets boven de 56.30 over deze 10 km, terwijl ik in april in Rotterdam niet zoveel onder het uur liep. Dat scheelt nu dus na 2 maanden ruim 3 minuten. Ik weet niet zeker of ik nu tevreden ben of niet. In Renesse liep ik natuurlijk zelfs enkele seconden trager dan 60 minuten maar het was erg warm, de route ging over het strand en ik liep de route niet als ‘wedstrijd’ maar meer als trainingsrondje. Daarom zou ik denken dat er meer in had gezeten. Toch eerder versnellen denk ik. Durven. Wat kan me gebeuren? Hooguit dat ik het tempo toch weer zou moeten laten zakken. Nou ook jammer zeg.

De volgende is weer een 5 km loopje, dus daar wil ik dan echt eens proberen om het beter te doen (hoewel de tijd van de Letterenloop natuurlijk prima was).

Op naar de volgende run en ondertussen lekker blijven oefenen.


in ieder geval niet achteraan

Link naar de website van de Ladiesrun Rotterdam

Gegevens:

* totale afstand 10 km
* temp 14 C
* cadans 82
* HR max 168/gem 159

rondje in google earth openen

**juni 95 km – 2011 totaal 1038 km**
trailschoes 420 km
kayano 17 211 km
kayano 15 482 km
ds trainer 96 km
salvation 43 km

alternatieve training – fiets

**alternatieve training – fiets**

Al enkele maanden denk ik na over een fiets. Maar wat voor (soort) fiets. Een racefiets zoals vroeger (1994/1995)? Een hybride fiets? Een MTB? Het leek me handig om een fietsje te hebben waarmee ik ook Z-tje makkelijk uit zou kunnen laten (langzaam, gewoon makkelijker soms), maar die ook op de weg zou kunnen. MTB? Maar dan voelde ik toch weer hoe leuk ik het racen vond. Na enkele tijdschriften gelezen te hebben en het boekje ‘vrouw en fiets’, toch maar weer eens naar een goede fietsenwinkel gegaan, waar ze ook middels bikefitting maten opmeten etc. Die maten heb ik dus ook goed in mijn geheugen gegrift. Met frame maat alleen ben je er namelijk niet. En zo naar voren geklapt zitten, heb ik nooit echt fijn gevonden. Ik was net een kind in een snoepwinkel gisteren. Wat was het weer leuk, en hoeveel herinneringen kwamen weer boven.

Ik had na bestudering van alle informatie besloten dat het dan toch een racefiets zou moeten worden. En ehm.. een tweedehands MTB die niet te duur zou zijn. Ik kan toch niet met Z-tje met 25 km per uur door het bos scheuren. Dat er dan op die MTB wat mindere groepen zouden zitten, leek me geen probleem.

Maar ja…. de (race) fiets die ik erg mooi vond en die ook goed uit de testen kwam, kostte een bom duiten. En met de fiets met je er nog niet. Helm, kleding, en andere accessoires. Ik zag de bui alweer helemaal hangen. Bovendien weet ik ook nog niet of de beweging/houding echt helemaal geschikt voor mij is op dit moment.

Met veel kennis rijker en een hoofd vol, kwam ik uiteindelijk weer thuis. Daar bleek in de schuur van S. stomtoevallig nog een soort MTB van de buurman te staan waar ik even op kon zitten. Meteen met Z-tje onderlangs de dijk gereden. Door de modder, over het gras. Wat was het leuk! Z-tje vond het helemaal machtig mooi en werd helemaal wild.

Uiteindelijk heb ik thuis als een idioot zitten zoeken naar een tweedehands fiets die me wel wat leek. En kwam ik uit op deze:

Hoewel het geen gezicht is, vind ik de spatbordjes wel handig en de standaard ook. Hoort niet, ik weet het. Vandaag ben ik gaan kijken en heb ik proefgereden. Het arme fietsje heeft nog nooit een bos gezien, de cassette ziet er werkelijk als nieuw uit. Ik moet het een en ander even smeren en stellen, maar het is verder een prachtig fietsje. Vooral fijn zijn de spatbordjes, waardoor je ook met buitenkleding er gewoon op kunt zitten. Dat is het nadeel van een racefiets: net als met lopen moet je je daarvoor in speciale kleding hijsen, schoenen aandoen en echt tijd inruimen. Dat k&án met deze fiets ook tijdens toertochten (helmpje op), maar ik kan er ook gewoon mee naar de winkel. Voor een eerste poging lijkt het me prima. Er zitten niet de beste groepen op, maar de fiets ziet er prima uit en rijdt en remt goed.

Eerst maar eens kijken hoe het bevalt en hoe vaak de fiets uit de schuur gaat komen. Helaas is Z-tje drachtig nu, dus volgende week kan ze al niet meer mee me de fiets en zal het allemaal trager gaan, maar ze vond het enig, dus over 14 weken vanaf nu kan ik weer met haar conditie gaan opbouwen. En als ik het allemaal echt weer leuk ga vinden, wie weet….

Wordt vervolgd.

review compressie kousen (1)

**review compressie kousen (1)**

Sinds een jaar loop ik met sport compressie kousen, nadat gebleken is dat de medische steunkousen totaal niet geschikt zijn voor sport gezien het materiaal (niet ademend) en de pasvorm (naden bij de tenen die zonder uitzondering blaren veroorzaakten). Het zoeken naar geschikte sport compressie kousen begon dus al snel en inmiddels zijn er diverse merken op de markt, ieder met hun eigen voordelen en nadelen.

**CEP **

De eerste kous die ik probeerde. Er zijn verschillende maten die bepaald worden door de omvang van de kuit. De schoenmaat doet minder ter zake. Aanvankelijk kies ik voor een maat IV. De kleur is egaal zwart zonder grote opvallende opdruk. Het voetje is gemaakt van dikker materiaal, de naad zit bovenop dus op een gunstige plaats. De compressie ligt rond de 20-30 mmHg. Er is een linker en een rechterkous, die goed staat aangegeven met witte letters bovenop de voet. De bovenrand van de kous is een matig brede rand die niet knelt en geen inkeping in de huid geeft, ook niet na lang dragen. De kous laat zich goed aantrekken en voelt daarna meteen goed aan. Het materiaal ademt en zit prettig. Tijdens het lopen zakt de kous niet af en knelt nergens. Ook op de enkel voelt deze kous prima. De compressie is voldoende. Het wassen gaat zonder problemen, de kous is ook snel droog. Mijn eerste twee paar blijken ruim een jaar mee te gaan en krijgen dan een gat in het voetje, maar na bijna dagelijks gebruik. Ik ben dus niet ontevreden over de levensduur. Mijn tweede sets worden een maat III en die zitten iets strakker rond de kuit en voelen net nog iets beter.

**Sigvaris**

De kous die ik het minst gebruik. De compressie is matig, de kous is eigenlijk net iets te kort en heeft geen enkel voordeel boven een van de andere kousen die ik inmiddels heb. Het is voor mijn gevoel een ‘gewone’ sportkous. De kous is zwart met gekleurde golfjes en is daardoor iets opvallender dan de CEP kous. De naad zit ook boven op de tenen en het voetje is ook gemaakt van dikker en zachter materiaal. Ook bij de achillespees is ander materiaal gebruikt, waardoor de compressie rond de enkel te weinig wordt en dat is voor mij een nadeel. De bovenrand is te slap waardoor je het gevoel hebt dat de kous afzakt, hetgeen niet echt gebeurt overigens. Maar omdat de kous wat korter is op het been, zit het simpelweg minder lekker. Het aantrekken gaat te makkelijk, je merkt dat er te weinig compressie in de kous zit. Ik heb er slechts enkele keren mee gelopen, de kous voldoet niet aan mijn eisen.

**Compressport**

Een zeer opvallende kous met gele bolletjes, schreeuwerige opdruk en logo’s. De gele 3 dimensionale bolletjes zouden een acupressuur functie moeten hebben. Ze zitten rond de voet en achter bij de achillespees. Rond de voet zit ook een versterkte band die de voet ‘bij elkaar houdt’, althans zo voelt het. Maatvoering geschiedt aan de hand van kuitomtrek en schoenmaat. Als ik de kous ontvang is het even zoeken naar de L en de R die met een onduidelijk lettertje aan de binnenkant op de bovenrand blijken te staan. Niet erg handig. Bij het aantrekken vallen onmiddellijk de bolletjes op en het strakke voetje. Het is even wennen, die bolletjes, maar na verloop van tijd voel je het niet echt meer. Of het ook daadwerkelijk iets doet, dat kan ik niet ontdekken. De druk is 20-30 mmHg. Het bijzondere van het materiaal is het feit dat het geen water doorlaat, je kunt er dus ook een triathlon mee doen. Bij het lopen in de regen is het op zich wel lekker dat de voeten droog en warm blijven. Dat is iets dat geen van de andere modellen biedt. Aanvankelijk is het echter ook even wennen, want hoewel ik nooit zweetvoeten heb, voelt het in het begin wel even zo. Misschien ligt dat aan het niet doorlatende karakter van de stof. De compressie is prima, zowel over de enkel als op de kuit. De kous is lang genoeg, zit prima en zakt niet af. Het materiaal is niet heel dik, maar ruim voldoende. Wassen en drogen gaan prima. Ik ben alleen benieuwd naar de levensduur van de bolletjes van de kous, dat zal de tijd moeten leren.

**Poplar3 (Smove)**

Ik kreeg (helaas) een grijs met oranje kous, waardoor de kous vrij opvallend is. Bij de tenen en bij de hiel is de kous oranje, en er zit aan de achterzijde van de kous een oranje naad die van onderen naar de bovenrand loopt. De maatvoering gaat alleen middels de schoenmaat en dat lijkt mij haast onvoldoende. Ik zou liever zien dat de aat wordt bepaald aan de hand van de kuitomvang. Bij het aantrekken van de kous valt onmiddellijk de dikke voet op. Aanvankelijk lijkt dat niet lekker te zitten, omdat geen van de andere kousen zo’n dikke voet heeft. Maar al snel wordt dit mijn favoriete voetje tijdens het lopen. Het materiaal voelt zacht aan, het breisel is een vrij kleine ribbel. De naad zit boven op de tenen dus ook op de goede plaats. De links/rechts aanduiding zit op een beetje ongelukkige plek rechtsboven op de voet, met een nauwelijks te onderscheiden kleurtje. De L en de maat vallen veel meer op, zodat ik eerst dacht dat ik twee linkerkousen had gekregen. De rand aan de bovenzijde is matig breed, zacht en knelt niet. De kous is lang genoeg en zakt niet af. Ik twijfel een beetje over de compressie. Misschien zou een maat kleiner (M) beter zijn, maar dat weet ik niet. Helaas kreeg ik ook een blaar tijdens een langere run, doordat het voetje wat groot uitvalt. Wassen gaat goed, de kous is snel droog maar iets minder snel dan de andere kousen. Dat heeft misschien te maken met de aard van het materiaal, dat duidelijk iets zachter is dan de andere kousen. Tijdens het lopen is het voetje een verademing, dat zit echt lekker. Van mij mag de kous echter wat meer compressie hebben. Over levensduur kan ik nog niets zeggen.

update: ik krijg een maat M om uit te proberen. review van kleinere maat volgt (met betrekking tot compressie en blaarvorming.

**Jobst Activewear**

Een import USA kous, hier in Europa niet te krijgen. Dit is een klasse II sportkous, met een compressie van 30-40 mmHg, overigens ook te krijgen in mindere drukklassen. Maatvoering aan de hand van de kuitomvang, de enkel en de schoenmaat. De kous is de dikste van alle kousen die ik gebruikte. De kleur is effen zwart. Het voetje is van geruld materiaal, vrij dik. Het aantrekken gaat een stuk lastiger dan de andere kousen, maar dat komt door de hogere druk. Eenmaal aan voelt de kous goed, alleen is het materiaal vrij dik. De bovenrand is een brede rand die niet knelt en geen inkepingen geeft. De eerste testrun moet nog gebeuren, dus een review van deze kous volgt. Dit lijkt me gezien het materiaal overigens meer een kous voor de winter.

**Herzog**

Niet aangeschaft, geen runs mee gedaan maar wel gepast. Ik vind het materiaal niet prettig, de naad zit op de verkeerde plaats en bovenop de enkel zat de kous veel te strak in mijn geval. Geen prettige kous bij het passen en daarom niet aangeschaft.