Maandelijks archief: februari 2017

28.02.2017 – hitland – 13,5 km

Gisteren heb ik niet gelopen maar vandaag vertrek ik direct voor het eerste rondje met woef voor mijn loopje. Het waait en het regent als we vertrekken. Daarom koos ik vandaag voor een lange mouwen shirt met hoodie ook al trok ik uiteindelijk de hoody niet over mijn hoofd maar had ik een petje op. Woef had haar CC aan en dat vond ik best fijn voor haar met die ijskoude wind en die regen. Het kan me niet schelen wat mensen zeggen of denken, maar ze is zo comfortabel na en tijdens zo’n natte run!

klik voor groot

Ik loop wat heen en weer door het gebied en luister of ik al vogeltjes hoor. Dat is nog niet zo maar er zitten wel veel zilverreigers in de weilanden. Dat is ook fraai om te zien! Doordat het zulk ontzettend slecht weer is, is er eigenlijk geen kip in het gebied en we kunnen dus heerlijk lopen zonder ergens rekening mee te hoeven houden.

Na 13,5 km staan we weer bij de auto. Dat is voor nu wel even genoeg. Vanmiddag gaan we de nieuwe fiets van S. ophalen en dan ga ik naar huis fietsen. Ben benieuwd hoe dat ding rijdt!

gegevens:

* 13,5 km
* 6 graden

februari 244 km – 2017 totaal 580 km

krijtlandpad (90 km)

Inmiddels is het hele plan klaar inclusief etappes en slaapplaatsen. Er zijn verschillende opties qua slapen en dat is ook (deels) afhankelijk van de datum. Ik ben afhankelijk van het weer dus zodra het drie dagen mooi weer is, gaan we op pad! Ik loop de ruim 90 in 3 dagen, dus ruim 30 km per dag. Dat is genoeg als je ook nog iets wilt zien en de dagen zijn ook nog niet zo idioot lang in deze tijd van het jaar dus twee dagen is gewoon geen goed idee. De route is een ‘rondje’ en dat maakt planning iets makkelijker. Ik start in Maastricht en kom daar dus ook weer aan. Vanaf Maastricht loop ik eerst naar Slenaken, van Slenaken naar Vijlen en daarna van Vijlen weer terug naar Maastricht.

In Slenaken en in Vijlen ga ik dus overnachten met de tent en inmiddels heb ik een bedrijf bereid gevonden om mijn rugzak van Slenaken naar Vijlen te brengen. Ik heb al een gewone dagrugzak bij me met waarin water en voer voor woef, en dingen voor mezelf zoals een jackje, fototoestel etc. Ik weet inmiddels dat dat wel voldoende is en als ik niet per se met volledige bepakking hoef te hardlopen, is dat alleen maar prettig want de grotere dagrugzak weegt ook nog wel wat.

Over de route wordt geschreven:

‘Wie schoan os limburg is’, Limburgs tweede volkslied móet betrekking hebben op deze etappe. Maastricht met beschermd stadsgezicht verlaat je langs de oudste stadspoort van Nederland, de oudste brug van Nederland, twee van de belangrijkste kerken in Nederland en zeven gotische kerken en kapellen. De Maas stroomopwaarts volgend zijn in de Eysder Beemden Konikspaarden de baas waarna bij kasteel Eysden, de karakteristieke boomgaarden en de fraaie dorpsrand het landschap gewoonweg mooi is. Niet voor niets dat dit gebied ‘bloesem van het zuiden’ wordt genoemd. U gaat van Mariadorp over holle wegen, in het landschap uitgesleten door de schurende werking van wegstromend water. Veel groen, wegkruisen en kapelletjes, zacht golvende dalen en witgepleisterde vakhuizen. Zuid-Limburg lijkt hier wel een stukje buitenland. In Noorbeek loopt u over d’r Pley, het dorpsplein wat er nog steeds hetzelfde uitziet als 350 geleden. Het wordt niet voor niets het meest traditionele dorp van Limburg genoemd. U overbrugt grote hoogteverschillen van 66 meter NAP in Mariadorp tot 213 meter NAP waarna u afdaalt naar het dal van de Gulp in Slenaken op 140 meter NAP. In Slenaken is het riviertje de Gulp nog maar een klein stroompje terwijl u hier toch uitkijkt over een diep uitgesleten dal. De hellingen zijn steil en hoog en door draaihekjes, ‘stegelkes’, gaat u dwars over het land. In het Boven-Geuldal moet u wel denken aan de woorden van bioloog Heimans: Het mooiste hoekje van ons land, de tuin van Epen’. Na de Geul blijft u klimmen tot aan het drielandenpunt bij Vaals op 322,5 meter boven NAP. Alsof het nog niet genoeg is, komt u onderweg nog een 300-jarige eik tegen in het Vijlenerbos, het hoogst gelegen bos van Nederland. Na het toeristische Vaals zijn de beken die u passeert niet te tellen: Zieversbeek, Hermansbeek, Harleserbeek, Mechelderbeek en Lombergbeek. Het is duidelijk dat hier het water van het heuvelland wordt afgevoerd. Misschien ontmoet u in Holset nog een van de duizenden pelgrims die hier jaarlijks het kerkje met de imitatie van de Lourdesgrot bezoeken. Een aaneenschakeling van hooilandjes, bosjes, heggen en knotbomen brengt u in Vijlen, het hoogst gelegen dorp van Nederland. In eindpunt en kloppend hart van het Limburgse heuvellland Gulpen kunt u nagenieten van een plaatselijk gebrouwen bier. ‘Gaank mer wiejer en maak andere bliejer’ vrij vertaald: ga maar verder en maak anderen blijer. Dat is het toepasselijke opschrift van het wegkruis bij de Schaapsput in het Gerendal. Het dal is een belangrijk bloemendal met meer dan 140 soorten. In de baker- mat van het toerisme van Nederland, Valkenburg, ziet u mergelstenen huisjes en een enkele boerderij omgeven door dikke stadswallen. Het lieflijke riviertje de Geul stroomt door het stadje en met kastelen en mysterieuze grotten in de buurt zult u moeilijk afscheid kunnen nemen om het laatste gedeelte van het Krijtlandpad naar Maastricht te lopen.

Vijlen ken ik natuurlijk al van eerdere runs en ik weet dus al dat de tweede dag het lastigst zal zijn met de hoogteverschillen daar. Maar mooi zal het zeker zijn want er is veel natuurschoon en er is verder ook veel te zien en route. Ik ben benieuwd. Ik ben er klaar voor dus laat het betere weer nu maar gauw komen. Het lijkt eind maart goed weer te worden dus daar hoop ik nu even op.

26.02.2017 – hitland – 20 km

ronde 1: 12 km

Gisteren heb ik alleen in de ochtend gelopen en heb ik in de avond een uurtje op de hometrainer gefietst. We hebben een crossfiets gekocht en daardoor was ik een beetje moe en wat het ook later dan gepland. Maar zo even fietsen was fijn en dat was wel genoeg voor die dag. Maar vandaag gaan we weer lopen en we beginnen meteen in de ochtend voor de eerste run. Het is droog ook al waren de voorspellingen niet goed. Meevaller dus! Er staat weer een koude en harde wind en ik ben blij dat ik mijn handschoentjes bij me heb deze keer. Niks aan zo tegen de wind in en ik doe de warming up zelfs met mijn jackje aan. Na de warming up gaan we van start voor de run.

klik voor groot

Ik heb aanvankelijk moeite om lekker warm te lopen maar uiteindelijk gaat het fijn. Ik loop deze keer weer op mijn oude Clifton 2 waar de zool deels vanaf is. Inmiddels meer dan 600 km mee gelopen zonder die zool dus dat valt helemaal niet tegen eigenlijk. Het blijven toch wel prettige schoenen. We hobbelen naar de dijk en weer terug naar de koetjes en herhalen dat stukje nog een keer. Na ruim 12 km staan we weer bij de auto. Dat ging prima, hartslag bleef mooi onder de 130 en alles voelde prima.

klik voor groot


gegevens:

* 12 km
* 6 graden

ronde 2: 8 km

Vanmiddag hebben we gelunched met een vriendin en daarna wil ik echt nog even naar buiten. Ik heb niet alleen veel gezeten nu maar ik wil ook even wat frustratie eruit lopen eigenlijk. Daarvoor gebruik ik het lopen nooit maar ik wil gewoon even naar buiten. Even de wind in! Zo gezegd zo gedaan en al snel ben ik omgekleed en vertrekken we weer vanaf de parkeerplaats bij de golfbaan. Nog steeds die wind maar niet zo koud als vanmorgen dus dat scheelt wel. Wafje heeft er ook weer zin in! Meteen een mooie oefening voor het Krijtlandpad zo deze drie dagen achter elkaar met een beetje afstand hoewel het natuurlijk nog niet de helft is van wat we dan gaan lopen.

We lopen nu alleen even naar de dijk en weer terug naar de koetjes. Het is gelukkig rustig en we komen verder geen vervelende honden tegen onderweg. Na ruim 8 kilometer staan we weer bij de auto. Totaal liepen we dus iets meer dan 20 kilometer vandaag. Op naar de volgende run maar weer.

gegevens:

* 8 km
* 11 graden

februari 230 km – 2017 totaal 567 km

25.02.2017 – hitland – 9,5 km

Tot mijn verrassing zie ik dat ik vorig jaar rond deze datum al meer dan 750 km gelopen heb. Ongelooflijk en wat een verschil met dit jaar waar ik nog maar net aan 550 km gelopen heb. Dat scheelt dus 200 kilometer in nog geen 2 maanden. Ik weet ook wel hoe dat komt overigens. Ik liep geen 53 km en ook geen 63 km rondje zoals ik wel vorig jaar liep in februari. Ik trainde toen voor de ultra die overigens dit jaar vandaag gehouden wordt. Die 115 km maak je niet zo snel meer goed natuurlijk en ook het feit dat ik vorige week de hele week niet gelopen heb, helpt niet erg mee aan het maand totaal. Niet belangrijk, maar het viel me gewoon op. Nu staat er voor volgende maand een 90 km rondje op het programma dus daarmee lopen we weer een stukje in natuurlijk en we moeten ook nog even wat trainen voor dat avontuurtje.

In ieder geval gaan we vandaag weer op pad voor een rondje. Er staat een venijnig en koud windje en daarom kies ik ervoor om nergens te stoppen maar gewoon lekker rustig continu te lopen op een maximale hartslag van 130. Als dat tenminste lukt met dit gekke weer! We lopen naar de dijk en weer terug richting de koetjes. Alles gaat prima. Het lopen gaat heel makkelijk en soepel en mijn hartslag blijft ruim onder de 130. Ik loop meteen een mooie MAF test zo even tussendoor en ik ben dik tevreden.

Als we bij het bruggetje komen, klok ik af en begin met de cool down. Ik trek mijn jasje aan dat bij S. in de fietstas zit. Helaas begint het daarna een beetje te druppelen en rijdt S. rechtstreeks naar huis terwijl ik het laatste stukje terug loop naar de auto. Tegen de tijd dat ik daar ben, is S. waarschijnlijk al lekker binnen!

Na ruim 9.5 km sta ik met wafje weer bij de auto. Ik had nog wel zo’n rondje gewild maar dat lijkt me voor nu nog niet verstandig. Misschien vanmiddag nog een kort rondje als ik toch woefje moet uitlaten. Zij vond het in ieder geval weer helemaal fijn buiten! Rustig opbouwen maar het voelt vervelend als je eigenlijk gewoon nog zo’n rondje wilt en kunt lopen.

klik voor groot


gegevens:

* 9,5 km
* 6 graden

februari 210 km – 2017 totaal 547 km

24.02.2017 – hitland – 16 km

ronde 1: 8 km

Inmiddels heb ik 5 dagen niet gelopen. Een unicum. De eerste dagen viel me dat niet eens zo op omdat ik echt niet had kunnen lopen vanwege de griep, maar zodra je je eigenlijk wat beter voelt, wil je gewoon naar buiten ook al is dat nog niet verstandig. Dus heb ik braaf gewacht en ben ik niet de eerste dag zonder koorts al naar buiten gegaan maar heb nog gewacht. Maar vandaag was het heel prettig weer zonder al teveel wind en ook prima qua temperatuur en dus durfde ik het wel aan om een rondje te gaan lopen met wafje. Gisteren had ik al een uurtje op de hometrainer gepeddeld en dat ging ook prima. S. ging mee voor de gezelligheid en zo vertrokken we in de ochtend met een fraai zonnetje voor een kort runnetje. Eerst maar eens een lange en rustige warming up. Daarna dan van start. Ik ging ervan uit dat 500 meter wel genoeg zou zijn. Ik zou goed op de hartslag letten en de training daaraan eventueel aanpassen. Maar tot mijn verrassing bleef mijn hartslag keurig onder de 130 en liet zich dus nergens door opjagen. Ook qua ademhaling ging het gelukkig prima. Het voelde allemaal heel makkelijk dus dat was wel hoopgevend eigenlijk. Ik heb 1000-tjes gelopen uiteindelijk.

klik voor groot


Om het niet te overdrijven hebben we een kort rondje van 8 kilometer gelopen. Als alles goed voelt, gaan we vanmiddag weer op pad voor een kort rondje. Wafje vindt dat vast ook wel leuk!
Op naar de volgende run!

gegevens:

* 8 km
* 9 graden

ronde 2: 8 km

Vanmiddag heb ik heerlijk geslapen en het weer is nog steeds goed aan het einde van de middag. Daarom gaan we voor het uitlaat rondje met woef weer op pad voor een rustig loop rondje. We nemen weer het grindpad voor de warming up en lopen daarna rechtstreeks naar het oude deel. Er staat duidelijk meer wind dan vanmorgen dus daar moet ik straks wel even op letten zodat ik niet teveel afkoel ineens en alsnog weer ziek word.

klik voor groot


Ik loop nu eerst 1.500 meter en ook nu blijft de hartslag weer netjes in het gareel. We lopen richting de dijk en daarna weer de andere kant op. Daar hebben we tegenwind dus we besluiten niet door te lopen naar de koetjes maar rechtsaf te slaan om meer zijwind te hebben. Ik wil uberhaupt niet zo ver vanmiddag dus we besluiten een stukje het gebied in te lopen en daarna om te draaien. Onderweg komen we een lastige Ridgeback tegen die aan de riem zit. Maar als we omkeren, loopt de man ons tegemoet met een hond zonder riem en daarom besluiten we even de korte lus richting de dijk te nemen zodat we de hond ontlopen. Maar daarbij kiezen we verkeerd, want de man blijkt ook dat pad te moeten nemen en zo komen we hem alsnog tegen. Gelukkig lijnt hij de hond aan en gebeurt er verder niks maar wij zijn intussen al een heel stuk verder gelopen dan we eigenlijk wilden. Het laatste stuk wordt dus gewoon een 2000-tje maar ook dat voelt gelukkig allemaal goed. Uiteindelijk klokken we voor vandaag dus meer dan 16 kilometer af. Niet helemaal de bedoeling maar heerlijk gelopen en zo in twee delen merk je daar al helemaal niets van.

gegevens:

* 8 km
* 8 graden

februari 200 km – 2017 totaal 537 km

ziek zijn en hardlopen

Al in 2012 plaatste ik het artikeltje op de site maar aangezien ik nu zelf ziek ben (en dus niet loop), toch nog maar een keer een herhaling. Wanneer kan je nou wel en niet lopen als je ziek bent?

Het is vooral lastig wanneer je alleen maar ‘niet helemaal fit’ bent, of een simpele verkoudheid lijkt te hebben die het label ‘ziek’ niet mag hebben. Soms kan een run je een mentale en fysieke boost geven als je niet fit bent, maar er zijn ook momenten waarbij hardlopen meer schade dan goed doet. Je bent werkelijk niet direct je conditie kwijt, wanneer je een paar dagen overslaat.

Lees het hele artikel

18.02.2017 – krimpenerwaard – 12 km

Vandaag gaan we weer eens wat dichter bij huis lopen. Het is prachtig weer en we kiezen voor de Krimpenerwaard. Niet starten bij het Loetbos zoals we wel eens doen maar dichterbij het pontje. Maar we gaan niet met het pontje maar met de auto en dat valt nog vies tegen omdat je zo enorm moet omrijden! Gelukkig vaart de pont vanaf 31 maart weer vaker en ook weer op zondag.

We hadden twee routes gemaakt waarbij we niet teveel over een drukke weg zouden hoeven te lopen. Dat bleek achteraf ook niet helemaal te kloppen maar woef kon overal mee en hoefde nergens in de kar. We starten bij knooppunt 12 en S. gaat daarna even de auto ergens bij de dijk parkeren terwijl ik wacht en een beetje heen en weer loop met woef om alvast op te warmen. Al snel komt hij aanfietsen en koppelen we de doggyride aan de fiets.

Daarna gaan we gauw op pad. Het is echt heerlijk weer en ik heb al snel mijn giletje uit. Wind is er ook niet echt, hoewel we op de terugweg zullen merken dat er wel degelijk wind staat, alleen starten we met wind mee.

klik voor groot


Eigenlijk lopen we hier nooit en deze keer zien we allerlei wandelpaden door de weilanden die er vrij goed uitzien. Niet voor nu, maar wellicht wel een keer voor mij en woef samen als we ook onverhard willen lopen.

klik voor grootMet de racefiets kwam ik hier wel maar blijkbaar let je dan weer op andere dingen. Bovendien was dit rondje met de racefiets vorig jaar ook meer een ‘race’rondje dan een ‘kijk’rondje. Maar mooi is het zeker vandaag! We zien zilverreigers, hooglanders en ganzen. Gelukkig is het niet extreem druk en kan ik gewoon met mijn dove wafje lekker lopen.

klik voor groot

Ik weet aanvankelijk niet precies wat ik wil gaan lopen maar uiteindelijk gaat het goed en loop ik eerst een snellere 3.000 meter. Daarna wandel ik een stukje en vervolgens lopen we een langzamere 2.000 mtr tussendoor.

klik voor groot

Jammer genoeg voert de langzamere lap ons toch over een tamelijk vervelend weg en moet waf dus kilometers meelopen aan de riem. Dat is op zich niet erg maar ook niet erg leuk voor haar. Overigens loopt ze prima. Ze hijgt wel wat maar ze lijkt niet echt last te hebben van het warmere weer. Gelukkig maar!

klik voor groot

Na de rustigere tussenlap, lopen we weer 3.000 mtr sneller. Maar het valt niet eens mee want zodra we linksaf slaan en hetzelfde stukje lopen als op de heenweg, hebben we toch mooi de wind tegen. Ik houd het tempo wel mooi vast maar makkelijk gaat het allemaal niet. Op de grafiek zie ik ook een behoorlijke drift en een hartslag die oploopt tot 155 bpm. Overigens zal de volgende dag pas blijken dat ik totaal niet fit was kennelijk want ik ben dus gewoon ziek geworden. Dat is eeuwen geleden maar toch. Niet leuk eerst beter worden nu.

Als we klaar zijn met opruimen, blijf ik nog heerlijk even van de zon genieten. Je weet nooit wanneer we die weer gaan zien! Carpe diem.

Op naar de volgende run!

gegevens:

* 12 km
* 10 graden

februari 184 km – 2017 totaal 520 km

17.02.2017 – garderen – 16 km

Gisteren heb ik niet gelopen maar vandaag gaan we naar Garderen voor een rondje. Daarna willen we naar een grondstuk gaan kijken en zo slaan we dus twee vliegen in een klap. Vandaag is het vreemd weer. Het is totaal niet koud maar als we richting Garderen rijden, regent het soms aardig door. Als we parkeren en uitstappen miezert het alleen nog een beetje. Vol goede moed gaan we op pad voor ons rondje. Wafje vindt het weer allemaal leuk en hobbelt voor ons uit en gaat soms toch stiekem even zelf op onderzoek uit wat ze anders eigenlijk nooit doet. Ik vind het prima en ben blij dat ze zo fit en blij is. Ik vind het lastig om te bepalen welke kleren ik nu aanmoet. Ik ben wat te warm gekleed maar kies er toch voor om het fiets giletje aan te houden ook al ziet het er niet uit met mijn shirtje er onderuit….

klik voor groot

Het lopen gaat verder prima. Ik ben wat snotterig maar juist het buiten zijn is wel erg prettig. Mijn kuit voel ik gelukkig al een tijdje totaal niet meer dus dat is helemaal voorbij. Ik heb er ook niet echt last van gehad, alleen tweemaal met een draai in mijn rug voelde ik het een tijdje terug. Jammer genoeg toen ook in Limburg maar achteraf kwam dat qua tijd ook wel prima uit.

We lopen weer ons bekende rondje naar de schaapskooi en ploeteren daar een stukje over het zachte zand. Vorige week met de sneeuw was het makkelijker met de fiets! Nauwelijks te geloven dat er vorig weekend nog zoveel sneeuw lag.

klik voor groot

We hobbelen weer terug via het bos en lopen nog een lusje als we vlakbij de auto zijn. Na ruim 16 km is het ook wel genoeg en we willen nog even naar het stukje grond gaan kijken voordat het donker is. Als we bij de auto zijn, kleed me ik me snel even om tussen de openstaande deuren. In het dorp nemen we snel nog even – heel fout – een kroketje en daarna gaan we op weg.

Op naar de volgende run!

gegevens:

* 16 km
* 7 graden

februari 171 km – 2017 totaal 508 km

15.02.2017 – hitland – 14 km

Vandaag weer op pad voor een rondje met woef. Het is stralend weer en ik maak dus een domme fout qua kleding. Ik dacht echt dat ik veel minder aan getrokken had dan normaal maar wat ik aan had was nog teveel. Gelukkig kon ik mijn aeroloft in zijn zakje proppen en om mijn hand doen tijdens het lopen. Op die manier had ik dus alleen mijn shirtje nog aan en dat was ook echt genoeg. Ik smolt bijna. Niks meer gewend, dat is duidelijk. Maar het verschil is ook wel erg groot met de koudere dagen. Ineens is het 12 graden en dan nog een volle zon erbij! Ook wafje hijgde ervan en was aanvankelijk vrij sloom.

klik voor groot

Het lopen ging verder prima. Door de onverwachte warmte was mijn hartslag wel iets hoger dan normaal. Zo schoof ik langzaam toch even over de 130 heen.

klik voor groot

Aan het einde van de run had woef duidelijk ontzettende dorst aangezien ze uit een plas dronk. Toen ik bij de auto was, heb ik haar dus meteen water gegeven. Nog een paar weken en dan ben ik weer de klos met water en een bakje voor woef onderweg!

klik voor groot

gegevens:

* 14 km
* 12 graden

februari 155 km – 2017 totaal 492 km

13.02.2017 – hitland – 11 km

Gisteren hebben we heerlijk gelopen in Garderen in de sneeuw. Vandaag is het een stuk warmer met een fijn zonnetje en is de sneeuw grotendeels alweer verdwenen. Ik ga voor de zekerheid nog offroad lopen omdat ze achter mijn huis gisterenavond nog aan het strooien waren en ik geen zin heb in gedoe met de pootjes van woef. Ik vertrek dus weer vanaf de ijsbaan en neem eerst de ruiterpaden in het oude gedeelte van Hitland. Daar ligt nog wel wat sneeuw maar het is heerlijk weer om te lopen.

klik voor groot

Als ik zo ongeveer alle ruiterpaden gehad heb, loop ik naar het pad bij de ooievaars. Dat ga ik dan maar enkele keren lopen want dat loopt ook prima. Het is op zich best modderig maar prima te belopen. Waf verandert langzaam in een zwarte hond met een hele vieze buik. Mijn schoenen zien er ook wat eigenaardig uit. Maar de kraan thuis is geduldig dus ik trek me er weinig van aan. Er staat best een windje en dat is op zich prettig omdat alles dan een beetje op kan drogen in de weilanden. Voor het lopen is het vooral een goede oefening. Wind tegen voelt best fris en wind mee met het zonnetje voelt gewoon warm!

klik voor groot

Na 11 km staan we weer bij de auto. Best een lekker rondje en veel vogels gezien en gehoord onderweg. Op naar de volgende run.

gegevens:

* 11 km
* 6 graden

februari 141 km – 2017 totaal 478 km