Maandelijks archief: november 2013

29.11.2013 – duurloop – rottemeren – 22,6 km

**29.11.2013 – duurloop – rottemeren – 22,6 km**

Geen idee wat er eigenlijk op het programma stond. Ik doe nu de duurloop van woensdag en de afstand zal dit zeker niet zijn geweest, maar met het oog op de ultra wil ik dat rondjes van ongeveer 25 km nu een heel makkelijk rondje gaan worden als basis. Dat leek vandaag prima te lukken ondanks het absolute rot weer. Ik startte nog wel met droog weer maar al met een redelijke wind.
Omdat het zeker nat zou zijn/worden, behandelde ik van te voren goed de voetjes van woef. Voor vandaag kreeg ze de nieuwe halsband uit de USA om van Stuntpuppy. Ik zou namelijk een andere route nemen waar ik een deel over de weg moest lopen, dus was de riem nu wel handig. De riem maakte ik vast aan de rugzak en stopte ik verder gewoon in een zakje totdat ik hem nodig zou hebben. De bijpassende halsband ging om. Een opvallende oranje halsband. Het is van bijzonder materiaal Bio-Thane en dat wordt dus niet nat. Aanvankelijk schrok ik toen ik de spulletjes kreeg die C. voor me had meegebracht uit de USA, want ik dacht dat ik gewoon een nylon halsbandje had gekozen bij de riem. Maar dit was dus de dry variant. Maar eigenlijk erg handig. Het blijft droog en is bovendien heel erg licht. Woef had er ook totaal geen probleem mee en zo gingen we op pad. Vanwege de wind vandaag dan maar weer eens tegen de klok in. Als het goed is kan ik bij het bruggetje doorlopen naar een volgend bruggetje en zo een 5 km extra lopen rond het water. Geen idee, nog nooit geweest dus ik ben benieuwd.

klik voor groot


Het lopen gaat eigenlijk super makkelijk. Grappig genoeg las ik van de week een nieuw boek over ademhaling. Ik ben al eeuwen bezig met ademhaling, probeer dat aan te passen aan de cadans (of andersom) en probeer verschillende ratio’s uit. Ik heb daarbij zelf al ontdekt dat het beter loopt wanneer je iedere keer op een ander been ademt. Ik schreef laatst al dat het klinkt als abacadabra maar het maakt echt uit. Welnu, in het boek wordt dat alles nog eens uitgebreid bevestigd en wordt uitgelegd waarom. Ik vind dat soort dingen leuk, want ik had het zelf al uitgevogeld dat het zo voelt en werkt, en nu werd dus duidelijk waarom dat zo is. Ik moest alleen even mijn ratio omdraaien waar ik zo aan gewend was. Ik oefende daar al even mee tijdens wandelen gisteren en vandaag was dus de grote test. Ik heb de hele weg zo gedaan en dat voelde werkelijk prima en ook toch heel natuurlijk. Ik vond het opvallend. Ik was ook echt aan het schakelen voor mijn gevoel. Zeker aan het einde toen ik ‘last’ had van de wind kon ik schakelen zonder dat het tempo veranderde. Ik heb de hele weg vlak gelopen en totaal zonder moeite. Misschien was het gewoon een fijne dag (ondanks het weer), misschien was het mijn experiment. Ik weet het niet maar leuk was het wel. Ik zal binnenkort het boek reviewen en een artikeltje schrijven over ademhaling. Nu staat alles zo los door de blogjes heen en dat is niet handig.

Omdat het zo lekker ging, was ik dus in een oogwenk bij het bruggetje waar ik normaal overheen ga. Nu zou ik doorlopen naar de tweede brug. Geen idee of het een beetje normale weg zou zijn maar het was allemaal prima. De riem heb ik nergens nodig gehad dus ik weet nog niet of het handig is zoals ik het nu heb bedacht met die riem aan de rugzak.

Tot mijn verrassing kwam ik langs een oefen ski helling. Nooit geweten. Ik zal toch nog eens op de kaart kijken wat er nog meer in die omgeving is. Na een paar kilometer kwam het nieuwe bruggetje inderdaad in zicht en daar kon ik dus weer omkeren.

klik voor groot

Als we de grote ronde rond het water hebben gedaan en ook buitenom zijn geweest rond de roeibaan is het rondje toch nog steeds te kort. Zo besluit ik dan maar een extra rondje te doen aan de binnenbaan van de roeibaan. Het waait inmiddels keihard en het regent afgewisseld met hagel. Zodra ik de baan oploop merk ik al dat deze 2 km niet zullen meevallen tegen de wind in. Ik kijk naar woef die met flapperende oren meeloopt en haar best doet om niet alle hageltjes in haar ogen te krijgen. Ik maak even snel een kiekje en drink mijn chocomel op. Het is toch wel super zoet dat ze dit gewoon ook zo even doet.

klik voor groot

Vanwege de wind besluit ik niet het rondje rechtsom terug over de roeibaan te maken maar toch weer linksom de lange te kiezen. Omdat die wat slingerend loopt, denk ik dat die route qua wind net iets beter zal uitpakken en bovendien is de route dan ook weer wat langer. Zo gezegd zo gedaan en al snel komen we weer bij het begin van de roeibaan. Verder weet ik niet meer hoe ik het nu nog moet verlengen en het voelt ook prima zo. Het rondje is vandaag nu eenmaal niet langer, dus na 22,6 km breien we er maar een eind aan. Ik heb enorm koude vingers maar verder ging het prima. Ik ben dik tevreden en het experiment met de ademhaling lijkt ook geslaagd. Helaas heb ik zulke koude vingers dat ik mijn rugzak niet open krijg en dus moet ik aan twee dames vragen of ze me willen helpen. Ik voel me nogal stom maar ze vinden het totaal geen probleem en zodra ik bevrijd ben kan ik woef lekker afdrogen en eten geven.

klik voor groot

Op naar de volgende run dan maar. Deze maand liep woef op alle routes mee en zo liepen we samen dus ruim 200 km deze maand (plus alle wandelingen).

Gegevens:

* afstand: 22,6 km
* temp 5, harde wind regen en hagel

november 201 km – 2013 totaal 1.843 km

27.11.2013 – 3×1600 mtr (800) – rottemeren – totaal 10,6 km

**27.11.2013 – 3×1600 mtr (800) – rottemeren – totaal 10,6 km**

Vandaag weer een interval training net zoals 2 weken geleden. Vorige keer viel het me helemaal niet mee. Ik schrijf daar wel dat het me nog meeviel, maar ik heb niet voor niets toen maar 2×1600 gedaan terwijl ik eigenlijk half half van plan was om 3×1600 te doen. Juist dat ‘half/half’ deed me de vorige keer de das om denk ik. Niet half maar heel! Vandaag stond dus gewoon de 3×1600 op het programma om ook helemaal af te werken. Even warm lopen, daarna joggen met wat versnellingen en toen ik bij de andere kant van de roeibaan was dan gestart met de eerste lap. Dat voelde op zich OK en ik probeerde deze keer een beetje vlakke lap te lopen. Dat lukte aardig. Dat was vast nummer 1 in de knip! Op de terugweg merkte ik dat er toch wel vrij veel wind stond en om de lapjes te kunnen vergelijken, besloot ik een ronde te maken zoals op een atletiekbaan, 800 mtr heen en terug met een bovht. Dat kan namelijk heel makkelijk rond de roeibaan, het is net een prive atletiekbaan. Er liggen twee wegen parallel aan elkaar met iedere 400 meter een tussenweg waardoor je dus een echte ronde kunt lopen. Ideaal! Geen auto’s, geen honden en een redelijk vlakke asfalt weg. Alleen vol in de wind omdat het totaal open is. Maar dat is ook wel een goede training! Lap 2 zat dus ook in een oogwenk in de knip. Ik vond de 800 meter tussendoor dribbelen nog lastiger. Ook lap 3 ging prima. Ik vind het nog steeds moeilijk om in te schatten hoe ‘zwaar’ deze training nu mag/moet voelen. Maar dit lijkt me OK. Ik heb duidelijk weer heel snel baat bij de K5 training die ik weer heb opgepakt. Zeker met wind en koud weer is dat goed te merken.

Op naar de volgende ronde, dat wordt de lange duurloop. Vandaag gewisseld met vrijdag vanwege de auto die bij de garage staat.

Gegevens:

* afstand: 10,6 km
* temp 6

november 178 km – 2013 totaal 1.821 km

25.11.2013 – hitland – 9 km

**25.11.2013 – hitland – 9 km**

Vandaag even geen zin om weer het rondje rond de plas te doen. Het wordt een beetje saai zo en het is bovendien ruim 25 minuten rijden. Daar had ik geen tijd voor, dus maar snel naar Hitland gereden voor mijn rondje. Deze keer had woef haar rugzak om.

klik voor groot

Het was immers droog en ik zou niet erg ver gaan lopen deze keer, dus maar weer eens proberen. Natuurlijk nog zonder inhoud, maar dat komt volgende week wel weer.

klik voor groot

Ik geloof niet dat ze het vervelend vond. Ze rende vrolijk heen en weer en had meteen een tak te pakken en deed een spelletje. Het leek ook allemaal prima te zitten op haar rug. Baasje met rugzak, woeffie met rugzak. Zo gingen we op pad en helaas baarde ze wel wat opzien. ‘Raar zeg’ hoorde ik ook nog in het voorbij gaan. Ja ontzettend raar inderdaad! Dat mensen dat vreemd vinden. Woef met rugzak is toch iets anders dan rugzak met woef zou je denken.

klik voor groot

Maar goed, lekker lopen dan maar. Vandaag koos ik voor een RWR rondje op 2.30/25 en ik was op de seconde af net zo snel als op mijn constante draafrondjes van de afgelopen weken. Dat is toch wel merkwaardig, zou je zeggen. Maar ik vond het veel lekkerder lopen eerlijk gezegd. Woensdag heb ik een lange duurloop, vrijdag weer tempotraining maar ik ga het maandag rondje dan maar lekker RWR doen, want ik vind dat wel prettig lopen. Bovendien ga ik voor de ultra natuurlijk veel meer RWR lopen op de hele lange duurlopen. Maar ik vond het weer bizar om te ontdekken dat ik dus op de seconde af hetzelfde tempo had gemiddeld (!).

De ronde was snel voorbij. Omdat het zonnetje zo mooi op de donkere lucht scheen maakte ik aan het einde nog een kiekje van het weiland.

klik voor groot

Op naar de volgende run dan maar weer.

Gegevens:

* afstand: 9 km
* temp 9

november 167 km – 2013 totaal 1.810 km

24.11.2013 – rottemeren – 11 km

**24.11.2013 – rottemeren – 11 km**

Vandaag weer een rondje draven. Weer net ietsje langer dan de vorige keer. eerst even de pootjes van de hond behandelen voor vertrek en zorgen dat de satelliet zender aanstaat. Omdat ik met bepakking loop, heb ik de satelliet toch bij me, want die zit inmiddels op de rugzak. Woef is er al helemaal klaar voor als ik nog sta te hannesen met alles.

klik voor groot

Zodra ik de brug overga merk ik dat er weer een fors windje staat. Deze keer zal ik het hele stuk noordoost waarts de wind tegen hebben blijkbaar. Goede oefening zullen we maar zeggen. Snel nog een kiekje maken, even inwarmen en daarna op weg.

klik voor groot

Het begin gaat redelijk soepel zo met de zijwind maar zodra ik de grote brug oversteek, dan merk ik toch wel dat de wind vrij zwaar is. Ik probeer de cadans op de ademhaling af te stemmen en dat valt niet mee. De vorige keer had ik de metronoom bij me, en dat werkte een stuk makkelijker dan vandaag. Toch loop ik uiteindelijk strak op 166 met een goede ademhaling ondanks de wind, maar dat mag dus wel wat hoger zodat het allemaal net wat makkelijker gaat. Het tempo is ook redelijk en als ik tijdens het lopen een keer naar de HF kijk, stemt me dat met 145 tegen de wind in ook tot tevredenheid.

Onderweg veel racefietsers en mensen met honden. Het is duidelijk zondag en een droge dag. Ik heb weinig last van de fietsers omdat ik als het ware tegen de stroom in loop. De meeste mensen lopen rond het meer tegen de klok in. Op een gegeven moment zie ik een redelijk jonge hond. Ook een Vizsla. In het voorbijgaan roep ik ‘leuk, ruwhaar meets gladhaar’, maar ik krijg als antwoord dat de andere hond ook een ruwhaartje zou moeten zijn/worden. Oops…. Ik antwoord snel dat dat misschien nog gaat komen. Tevreden kijk ik naar mijn harige runningmate, een echte draadhaar.

Zo sukkelen we rustig verder langs het water. Ik ben alleen wel erg blij dat ik na een kleine 7 km weer met de wind in de rug kan lopen. Ik ben best vermoeid geraakt door de wind en vraag me af hoe het nou kan dat ik eergisteren een temporondje deed van deze afstand zonder problemen en dat ik nu na een kilometer of 5 al hoopte dat ik er was. De mind is een raar iets. Of zou het te maken hebben met het tempo? Dit is net niks. Niet langzaam genoeg voor ‘lekker’ en niet snel genoeg voor tempo. Zou best kunnen.

Op de brug langs de snelweg staat een fietser even uit te puffen en wat te drinken. Hij kwam me net daarvoor voorbij fietsen dus ik zeg in het voorbijgaan iets over de wind. Als ik even later verder tuf, komt hij me weer voorbij rijden en wenst me een fijne dag. Toch weer leuk zulke dingen.

Aan het einde van het fietspad zit het draafrondje erop. Het is precies de mooie afstand zo, dit stond op het schema en het is ook genoeg zo. Even cool down en dan is het weer klaar voor vandaag.
Bij de cooldown nog even een kiekje van woef…. die heeft wel trek, want normaal krijgt ze eten om 12 uur, nu een klein hapje van te voren en nu na de run.

klik voor groot

Op naar de volgende run dan maar weer.

Gegevens:

* afstand: 11 km
* temp 9

november 159 km – 2013 totaal 1.800 km

22.11.2013 – tempotraining – roeibaan – 11 km

**22.11.2013 – tempotraining – roeibaan – 11 km**

Twee weken geleden liep ik mijn eerste temporondje hier rond de roeibaan. Dat ging toen vrij aardig, ook al moest ik mezelf steeds een stukje verder ‘praten’ want het was lang geleden dat ik een temporondje zo had gelopen. Maar toen ging het ook goed. Vandaag had ik een andere uitdaging, namelijk de harde en koude wind! Ik was heel verrast maar toen ik richting de roeibaan liep, merkte ik al dat het echt fors waaide en dat ik deels pal tegen, deels mee zou hebben. Ik zat uit te rekenen aan welke kant ik uit zou komen voor mijn run, maar besloot eerst maar eens gewoon van start te gaan. Gelukkig had ik thuis opgewarmd met de K5 omdat de kou een extra probleem is en op deze manier mijn ademhalingsspieren vast een beetje opgewarmd zouden zijn. Ik heb een tijd er niet mee getraind omdat ik er een probleem mee had (of dat aan mezelf lag, weet ik niet zeker) maar voor de komende ultra ga ik de komende maanden weer fanatiek ermee aan de slag tweemaal per dag.

Na aankomst dus eerst even verder opwarmen, even inlopen, even wat versnellingen en daarna op weg. Ik startte met een soort ‘wind mee’ en ik moest opletten dat ik niet te snel ging. Ik was immers net begonnen met de training en heb nog steeds moeite met doseren. Over de brug linksaf en daar liep ik vol in de wind. Dat viel warempel niet mee maar ik beukte door en sloeg weer linksaf over het bruggetje de andere kant weer op. Daar had ik de wind schuin tegen. Vol goede moed doorlopen en ondertussen maar herhalen ‘ik ben fit en ik ben sterk’. Jajajaja, ik geloofde er bijna zelf in! Maar ik wilde toch ook niet mijn hartslag skyhigh laten worden alleen vanwege de harde wind, dus besloot ik maar rondjes te blijven lopen van een kleine 500 meter en zo de rest van de tempotraining af te maken. Dat ging verder goed, hoewel het niet makkelijk was, maar eigenlijk was de training voorbij voordat ik er erg in had. Helaas kwam ik natuurlijk wel verkeerd uit toen ik klaar was met de ronde, dus moesten waf en ik nog even doorsukkelen naar de auto die 2,5 km verder weg stond. Maar dat was ook prima. Even rustig joggen en een goede cool down. Tevreden keerden we weer bij de auto terug.

Het was eigenlijk wel mooi onderweg. Een buizerd vlakbij, een grote zilverreiger en een torenvalkje die geërriteerd wegvloog toen ik aan kwam lopen. Verder veel ganzen en eenden, waaronder kuifeendjes en smientjes. De Canadese ganzen zaten in een grote groep op de weg toen ik aan kwam lopen maar kozen toch voor het water toen waf er ook aan kwam. Die keek overigens niet op of om.

Training weer gedaan, op naar de volgende.

Gegevens:

* afstand: 11 km
* temp 7
* HF gem 148 (max 156)

november 148 km – 2013 totaal 1.789 km

20.11.2013 – rottemeren – 19,5 km

**20.11.2013 – rottemeren – 19,5 km**

Vandaag weer een langere duurloop op het programma. Dat moest ook nog eens op rustig tempo. RUSTIG tempo en dat valt nog niet eens mee. Het duurde lang, het liep niet soepel, geen idee maar het voelde als een rommel rondje. Tel daarbij op dat ik dacht dat ik een lange lus had gekozen waardoor ik meteen op 18 km zou zitten wat niet zo bleek te zijn en de chaos was compleet. Dat loopt namelijk echt voor geen meter als je in dat gebied moet gaan zitten rekenen hoe je een lus eraan moet koppelen voor het aantal kilometers. Ik had beter gewoon twee rondjes rond de plas kunnen doen, was ik meteen klaar geweest!

Maar goed. Zo liep het nu eenmaal. In de ochtend was het nog prachtig helder weer. Zonnetje, weinig wind maar redelijk fris. Moest hard nadenken wat ik aan zou trekken maar ik heb uiteindelijk niet voor een jack gekozen maar voor hemd, korte mouwen shirt en de no rain sleeves want die zijn lekker warm en eventueel zelfs uit te trekken. De rugzak is ook al een extra laagje op de rug dus het leek me wel voldoende! In het begin lekker handschoentjes aan en ook de buff om mijn nek was fijn.

Zo startten we vol goede zin aan de ronde.

klik voor groot

Overal ganzen en vogels, echt bijzonder dat het nieuwe gebied rond de roeibaan inmiddels al zo in trek is!

klik voor grootHet begin liep prima en al snel waren we weer aan de andere kant bij de molendriegang. Eigenlijk een viergang maar er staan er maar 3 op een rijtje. Blijft toch best bijzonder. Overigens staan aan de andere kant van het water twee molens zonder kap en wieken, dus eigenlijk staan er nog veel meer molens rond de plas!

Toen ik het rondje gedaan had, sloeg ik weer rechtsaf om het rondje buitenom de roeibaan te doen. Ik dacht dat het ongeveer 8 km zou zijn maar niets bleek minder waar! Het rondje dat ik normaal echt om de baan zelf doe (recht heen en weer) is notabene langer dan dit buitenom rondje dus ik had flink de pest in. Inmiddels waaide het flink en koelde het ook steeds meer af. Ik had stukken wind mee en stukken wind tegen maar het was nog best zwaar zo in de kou en de wind. En dan die afstand misser….. Ik moest flink rekenen en bedenken hoe ik nog meer kilometers zou kunnen maken. UIteindelijk lukte het natuurlijk wel maar het was gerommel.

Na ruim 19,5 klokten we af en vond ik het ook wel best zo. Vrijdag weer een temporondje. Ben benieuwd hoe dat gaat.

Waf had reuze trek na de run en kreeg lekker voer. Daarna lekker slapen.

Gegevens:

* afstand: 19,5km
* temp 4

november 137 km – 2013 totaal 1.778 km

18.11.2013 – rottemeren – 10,5 km

**18.11.2013 – rottemeren – 10,5 km**

Ik heb een beetje met het schema gerommeld, maar vandaag weer op pad. Iets langer draven dan vorige week, maar kijkend in het schema zie ik dat ik er toch niks van gebakken heb want ik liep nu volgens mij een te kort stukje. Dat krijg je met 2 schema’s die door elkaar lopen. De een doet namelijk 5 trainingen per week, de ander 4. En beide werken weliswaar naar hetzelfde doel toe maar met andere schemadagen. Knap he? Zo zie je maar wat een quatsch het ook eigenlijk allemaal is. Nou ja niet allemaal natuurlijk, maar voor een kort schema gaat het vooral om de onderdelen volgens mij. Stukje duurloop, stukje draven, stukje tempo loop en een stukje intervallen. Dat allemaal met de juiste tempo’s, passend bij een beoogd ‘wedstrijdtempo’ en afstanden die ook nog ergens op slaan. Ik ga dus rustig door, het zijn nog maar een paar weken en dan gaat het weer een andere kant op. Want vervelend genoeg lopen mijn lange duurlopen uit de pas bij dit schema, vanwege de ultra op 1 maart.

Hoe het ook zij, het is wel grappig nog steeds en een afwisselende prikkel weer. Vandaag weer gelopen met de satellietzender op de rugzak om te testen voor de winter en deze keer werden netjes alle beacons en berichten uitgezonden. Als er geen bomen staan werkt het dus allemaal prima gelukkig.

Vandaag redelijk rustig gestart. Eerst snel een foto bij de start:

klik voor groot

Het was koud en ik moest echt even warm worden. Eventjes de metronoom aan maar het voelde allemaal prima en al snel dieselden we lekker rond het meer. Ik begin er al aan te wennen want nog nooit liep ik zo vaak rond de plas. De afstand van 1 rondje is echt ‘peanuts’ maar de schuin aflopende weg blijft vervelend. Ik zal komend weekend de draafronde eens echt op voorgeschreven tempo doen. Er staat verder nog een duurloop en temporun op het programma. Zal mij benieuwen! Deze run ging in ieder geval prima. Op naar de volgende dan maar. Snel kiekje bij het einde nog even gemaakt:

klik voor groot

Gegevens:

* afstand: 10,7 km
* temp 8

november 117 km – 2013 totaal 1.759 km

15.11.2013 – 2×1600 mtr (800) – rottemeren – totaal 9 km

**15.11.2013 – 2×1600 mtr (800) – rottemeren – totaal 9 km**

Vandaag weer verder met het schema. De duurloop van eergisteren was natuurlijk ook een schema onderdeel, alleen heb ik die verlengd met het oog op de ultra. Het is al snel 1 maart en ik heb geen idee wat Koning Winter ons gaat brengen qua weersomstandigheden. Gelopen is maar vast gelopen nu!

Maar voor nu dus wat tempowerk. Het vervelende is dat hier 2 schema’s liggen met hetzelfde doel, de een wat aangepast, de ander met een raar kwartet van 4 dagen achter elkaar wat ik teveel vind. Waarschijnlijk alleen vanwege het aantal kilometers per week want de onderdelen zijn hetzelfde verder. Alleen stond er in het ene schema een training van 3 laps, in het andere schema een training van 2 laps van 1600 mtr. Uiteindelijk gekozen voor 2 laps. Ik was veel te warm gekleed en ik vond het helemaal niet ‘lekker’ gaan. Nou ben ik natuurlijk niet helemaal eerlijk, want een tempotraining hoort ook helemaal niet ‘lekker’ aan te voelen, anders loop je simpelweg te langzaam op een tempotraining. Maar goed…… te warm gekleed en met de 24 kilometer van gisteren achter de rug, besloot ik toch tot een keurig afgewerkte training van 2 laps.

Uiteindelijk toch wel tevreden over de training, want ik heb keurig op het tempo gelopen en eigenlijk was ik niet eens ‘moe’ na afloop.
Ik heb deels met metronoom gelopen. Eerst warm up, daarna 2 km joggen en daarna begonnen met de training. Ademhaling was eigenlijk geen probleem alleen de zon was ineens erg warm met mijn achterlijke wintershirt met lange mouwen en in de tweede lap ben ik dus parallel gaan lopen tegen de wind in. Toen pikte ik ook meteen het tempo weer wat meer op. Zelfs woef moest ervan hijgen. Na de laps cool down en daarna zat het er alweer op.

Gegevens:

* afstand: 9 km
* temp 12 – zonnig

november 107 km – 2013 totaal 1.749 km

13.11.2013 – garderen – 24 km

13.11.2013 – garderen – 24 km

Een lekkere lange run op het programma. Op zich is dit dus weer een schemadag met een lange duurloop, maar ik heb de loop uiteindelijk iets verlengd, omdat het een prima mogelijkheid was om duur te oefenen, zeker op lastig terrein. Goede oefening voor de 33 miler van maart! Ik had van te voren een mooie ronde van 19 km uitgestippeld en dat ook in de navigatie gezet. Ik zou aan het einde altijd wel een extra ronde kunnen doen om de route te verlengen.

klik voor groot

Ik bofte enorm want het was prachtig weer. Droog en zonnig. Ik startte dus lekker met korte mouwen en Sugoi sleeves die ik later in de rugzak zou stoppen. Inmiddels had ik de Spot op mijn rugzak vastgemaakt, zodat er betere ontvangst zou zijn in het bos. Ik had gisteren tijdens het wandelen met de hond in de avond al gezien dat het signaal prima is buiten het bos. Misschien stoort er iets, want de TomTom had ook weinig signaal en ik zag aan de snelheidsweergave op de Teasi ook rare getallen. In de glens en de bergen in de UK zal de ontvangst ongestoord zijn neem ik aan.

klik voor groot

Voor vertrek had ik de poten van woef goed behandeld met de hertentalg en vol goede zin gingen we op pad. Even de route zoeken in de Teasi en voorwaarts. Eerst een gemakkelijk stuk over een soort fietspad en daarna linksaf het bos in. Ik genoot eigenlijk direct al van het zonlicht dat zo mooi door de gekleurde blaadjes scheen. Overal waren ook bijzondere paddestoelen te zien. Op bomen, op de grond en tussen het mos. Dit is en blijft een prachtig seizoen met alle kleuren varierend van geel tot bruin en alles ertussen in.

klik voor groot

Woef huppelde vrolijk voor me uit en had natuurlijk geen flauw idee dat we zo ver zouden gaan. Ik ook niet overigens, ik zou het allemaal wel zien onderweg. Ik kon de Spot zien op de rugzak en begreep ook inmiddels beter welke lichtjes bij welke acties hoorde. Ik heb 2 berichten uitgezonden en die zijn beide keurig verzonden. Dit soort dingen kostte onderweg dus wel een heleboel tijd, omdat ik ook soms even wilde controleren via internet of er beacons uitgezonden waren.

De Teasi had ik weer in de hand en ik kon heel gemakkelijk de route volgen. Echt een super ding voor mij, ook al ontdekte ik deze run iets merkwaardigs aan het einde. Een review van deze outdoor navigatie staat overigens hier.

Al na enkele kilometers kwamen we bij een weg die ik blijkbaar over moest steken. Hoewel ik de route toch echt zelf gemaakt had, was ik me niet bewust van deze weg. Maar het bleek wel een goed idee, want al snel kwam ik op een open heide met een mul zandpad. Dat was erg mooi en prima om op te lopen als oefening voor het strand. Ik genoot van de open vlakte en de kleuren. Weer iets heel anders dan het bos! Ik merkte ook direct dat er een nieuw beacon uitgezonden werd, dus open ruimte maakt echt uit voor de ontvangst. Raar eigenlijk maar goed.

klik voor groot

Na de heide weer terug het bos in, een stukje langs de weg over een fietspad en weer terug het bos in. De kilometers schoten al aardig op en het lopen ging nog steeds goed. Trek had ik niet. In de ochtend had ik brood gegeten (wat ik normaal nooit doe) en voor onderweg had ik 200 ml chocomel bij me in een soft flask en water in de rugzak. En dat was prima.

Ik probeerde wel op 2/3 te lopen qua ademhaling mee met de cadans en dat lukt wonderbaarlijk goed, ondanks het tempo en de oneffen ondergrond. Tempo is niet echt belangrijk, ik heb overigens ook geen idee want de 910 is qua actual pace niet echt betrouwbaar en zeker niet in het bos. Ik zag de Teasi ook heen en weer springen van 5 km/u naar 12 km/u binnen 100 meter dus uiteindelijk heb ik dat veld maar veranderd voor ‘tijd tot bestemming’. Ook opwekkend. Ha!

Overigens zag ik in het nieuwe deel waar ik liep vaak een bordje dat de hond aan de riem moest. Helaas had ik en verkeerd riempje bij me, alleen de Ruffwear en niet de langere riem. Ik besloot de gok dus maar te nemen en een eventuele bekeuring met een glimlach aan te nemen.

Grappig genoeg kwam ik op een gegeven moment een auto tegen van de boswachter. Ik zag hem aan komen rijden en dacht dus dat nu mijn tijd gekomen was voor de bekeuring. Ik besloot niet hypocriet ineens het riempje in mijn hand te pakken maar gewoon door te lopen. De man zwaaide vriendelijk naar me. Blijkbaar was woef naast me aan de knie ook OK. Ik kwam hem later nogmaals tegen en ook nu was er niets aan de hand. Woef liep overigens nog steeds keurig met me mee, dus met of zonder riem, ze loopt bijna altijd op dezelfde plek.

klik voor groot

Uiteindelijk waren we weer terug bij het eindpunt van de uitgezette route en stond er 19 km op de teller. Ik besloot een rondje eraan vast te knopen en liep aanvankelijk een sullig kort rondje, maar koos uiteindelijk toch voor de rode route van 4 km om eraan vast te knopen. Op dat moment heb ik ineens een zwart scherm in mijn hand van de navigatie. Ik had wel gezien dat de batterij erg laag stond, maar zonder enige waarschuwing vooraf gaat het geval dus uit! Dat was een onaangename verrassing, want je zou verwachten dat je wel een soort melding van ‘battery low’ ofzo krijgt. Niet dus. Ik kan even niet bedenken hoeveel uur het geval nu gewerkt heeft totaal. Maar de rode 4 km route had gelukkig paaltjes, dus dat zou makkelijk zijn. Ik was even vergeten dat het eigenlijk een MTB pad is met allerlei klimmetjes en rare paden maar het was een goede oefening met vermoeide benen. Voeten netjes optillen en goed vooruit kijken waar je loopt!

Na precies 24 km staan we weer bij het hotel. Ik had nog wel een uur door kunnen lopen maar zo is het ook genoeg.

klik voor groot

Woef had de laatste paar kilometer nog even een stok gevonden en die enthousiast meegesjouwd. Hoewel ze totaal niet vermoeid leek, viel ze na het eten direct als een blok in slaap om alleen nog voor een kort avondrondje wel even mee te komen. Verstandig, lekker slapen na wat activiteit! Helaas was dat voor mij niet weggelegd door een bed met een enorme kuil
waardoor deze prinses op de erwt geen oog heeft dicht gedaan. Beetje jammer na de lange run.

klik voor groot

Op naar de volgende training dan maar. Morgen eerst een rustdagje!

Gegevens:

* afstand: 24 km
* temp 9

november 98 km – 2013 totaal 1.740 km

12.11.2013 – garderen – 9,5 km

12.11.2013 – garderen – 9,5 km

Vandaag het eerste rondje in Garderen. Ik had niets uitgezet omdat ik morgen pas de langere duurloop ga doen. Die zette ik wel braaf in mijn Garmin en ook in de navigatie. Ik besloot om vandaag maar de blauwe route te doen die 8 km is, plus wat extra, zodat ik lekker makkelijk de paaltjes kon volgen en nergens op hoefde te letten verder. Zo gezegd zo gedaan. Al snel waren woef en ik op weg. Vol bepakt om te wennen aan de rugzak. De komende maanden zal ik waarschijnlijk op alle runs (behalve de temporuns) de rugzak met bepakking meesjouwen. Nieuw was deze keer ook de Spot locator. Die is bedoeld voor de UK wanneer ik in gebieden loop zonder mobiele telefoon dekking. Omdat het in mijn geval toch niet meer allemaal zo vanzelfsprekend is dat het allemaal goed gaat, wordt dat onderdeel van de vaste uitrusting als ik de bergen of de glens in ga. Niemand onderweg, geen dekking, dan maar een satelliet communicator. Ik gooide dus nietsvermoedend het geval in de rugzak en ging op pad.

Ik vond het rot lopen eerlijk gezegd. Overal kilo’s blad en een pad was vaak niet meer te zien. Ik stond ergens verwilderd te kijken welke kant ik nu op moest omdat er overal takken en takjes lagen en overal alles bedekt was met een enorme berg blaadjes na de storm van twee weken geleden. Maar uiteindelijk kwamen we natuurlijk overal goed uit en weer op een pad.

Toen het begon te schemeren, zette ik de Garmin aan met een backlight. Nee dus. Na krap 13 maanden geeft de Garmin FR910 geen licht meer. Hoera. Weer een stuk techniek dat niet meer werkt. Toen ik stond te pielen met het horloge, keek ik ook eens op de Spot en wilde een boodschap uitsturen. Ik haalde ook de telefoon tevoorschijn om te kijken hoeveel beacons er waren uitgezonden en of de berichten binnen zouden komen. Nee dus. Een handjevol beacons en geen bericht. Hoera 2. Misschien heb ik een slechte invloed op de techniek!

Ik besloot het maar te laten voor wat het was en voordat het helemaal donker zou zijn weer het bos uit te zijn. Zo hobbelden waf en ik ons eerste rondje in het Speulderbos van 9,5 km met haperende techniek en ergernis. Vooral dat licht van de Garmin irriteerde me mateloos. Waarom gaan die dingen zo snel kapot? Ik wissel af met de FR610 en merkte het dus niet eerder, maar echt betrouwbaar zijn die krengen dus niet. Dat wordt dus weer een proces van opsturen, 3 weken wachten en dan weer terug krijgen. Zzzzzzz.

Morgen gelukkig volop licht tijdens de run en ook aparte navigatie dus dat zal geen probleem zijn. Op naar de volgende run dan maar.

Gegevens:

* afstand: 9,5 km
* temp 10

november 74 km – 2013 totaal 1.717 km