Maandelijks archief: juni 2013

27.06.2013 – hitland – 6,5 km

**27.06.2013 – hitland – 6,5 km**

Vandaag weer een babyrondje maar wel kort en krachtig. Ik was ontzettend lui vandaag en twijfelde of ik wel wilde gaan. Maar aangezien ik toch met woef naar buiten moest, besloot ik me maar om te kleden. Ik ben immers wel gewoon ‘fit’ dus is er geen reden om niet te gaan. Ik zou immers altijd nog kunnen stoppen als het niet lekker zou gaan. Maar zoals natuurlijk vaker dan het geval is, liep alles helemaal soepel en fijn en legde ik gewoon een prima en snel rondje af. Woef vond het ook reuze leuk en rende vrolijk op en neer. Ik besloot aanvankelijk rustig te lopen en startte op mijn gemakje maar aangezien het lekker liep ging ik steeds sneller lopen en eindigde ik de ronde op een prima tempo. Nu even rustig aan en dan zondag weer lekker een lange ronde als test. Daarna beslis ik of ik wel of niet doorga met het schema voor de M weer. Afwachten maar. Op naar de 30e!

Gegevens:

* totaal 6,5 km
* temp 15
* HR average niet gemeten

juni 150 km – 2013 totaal 1.012 km

25.06.2013 – hitland – 6,5 km

**25.06.2013 – hitland – 6,5 km**

Prima rondje op mijn nieuwe Pure Flows. Die kon ik gelukkig nog in de UK aanschaffen dus ik kan nog even vooruit op het oude model (want ik kon nog 2 paar vinden van dit oude model). Daar ben ik dus blij mee. Omdat ik zondag wat langer ga lopen, wil ik deze week even de nieuwe inlopen, zondag ook op deze lopen en dan kan ik daarna nog wel even vooruit op de oude totdat ze echt op zijn. Maar je merkt het toch wel dat je op nieuwe schoenen loopt.

Het was heerlijk weer, licht verkoelend briesje en een temp van 17 graden. Prima dus! Ik wist eigenlijk niet precies wat ik wilde doen, in ieder geval moest het kort zijn. Ik liep dus vandaag een RWR rondje waarbij ik wel even door zou lopen op het runsegment. Dat deed ik ook en dat ging prima met een keurige HF. Ik had echt maar een kort rondje in de planning en dat heb ik ook uitgevoerd. Donderdag dan weer een ander soort rondje. Woef was helemaal happy en ging soms lekker in galop. Je ziet aan haar of ze happy en fit is en dat is ze duidelijk, en dat maakte mij ook weer blij.

Op naar de volgende run dan maar.

Gegevens:

* totaal 6,5 km
* temp 17
* HR average 143 max 160

juni 143 km – 2013 totaal 1.005 km

23.06.2013 – assignment 1: 6 km – totaal 8,5 km

**23.06.2013 – assignment 1: 6 km – totaal 8,5 km**

En dan beginnen we weer vrolijk opnieuw met nieuwe doelen en een nieuw schema. Eerst komend weekend eens kijken hoe het nou echt gaat met die rare lies, maar tot nu toe lijkt het allemaal goed dus even afwachten nu. Het nieuwe schema loopt aanvankelijk tot november (natuurlijk met aanpassingen als dat nodig is naar aanleiding van resultaten of andere onverwachte zaken). Vandaag dus assignment 1, een easy 6 km. Dat easy had ik helaas een gemist maar het voelde wel easy. Ik liep weer eens sinds lange tijd met RWR dit traject (4/30) en sloot af met 3 strides van 100 meter. Lekker tegen de (harde) wind in en dat voelde heerlijk. Woef moest zowaar in galop! Niet handig was dat ik niet bleef dribbelen zodat ik eigenlijk te snel moest starten (met al vermoeide en warme spieren) dus ik liep de strides niet voluit. Dom, volgende keer dus anders aanpakken.

Hoewel ik vermoeid aan de training begon, klaarde ik er helemaal van op en kreeg ik er energie van. Toen ik halverwege even ‘inzakte’ heb ik braaf even mentale training gedaan en daarna ging het weer als een speer. Het blijft bijzonder dat de ene hersenhelft de andere kan ‘overrulen’. Over ‘tussen de oren’ gesproken!

Na de 6 km ronde dus de strides en toen zat de training voor dit weekend er alweer op. Volgende keer loop ik een stuk op de nieuwe Pure Flows, want ik was dus stomweg vergeten de nieuwe te pakken en liep weer op mijn oudjes. Niet zo handig.

Op naar de volgende training dan maar.

Gegevens:

* totaal 8,5 km
* temp 18
* HR average 145 max 156
* strides 100 mtr 21″

juni 137 km – 2013 totaal 998 km

21.06.2013 – hitland – 7 km

**21.06.2013 – hitland – 7 km**

Vandaag een kort rondje op tempo maar niet op HM tempo. Focus op ademhaling met experiment. Normaal haal ik 2/3 of 2/5 soms 3/4 in ieder geval probeer ik de uitademing langer te laten duren dan de inademing. Inademen gaat uberhaupt al krachtiger en makkelijker door de K5 training. Tot mijn stomme verbazing stond in de RW een artikel over ademhaling waarbij gepleit werd voor een langere inademing, namelijk 3/2 Ik heb dat eens geprobeerd maar als je goed en diep ademt vanuit de dan tien (of rond de navel dus buikademing in plaats van hoge borstademhaling zoals veel mensen doen) dan voelt dat simpelweg niet goed. Sterker nog: hou dat stug vol en je krijgt al snel effect van hyperventilatie omdat je niet genoeg kunt afblazen. Ik weet niet of het een vergissing is van de RW maar het lijkt me een merkwaardige methode die bovendien ook niet erg gezond is. Het principe van ‘oneven’ ademen zodat je beurtelings op het linker- en rechterbeen start met inademen is natuurlijk prima te bereiken met een 2/3 of 2/5 of een ander oneven ritme.

Hoe het ook zij, de training was snel voorbij, ik rommelde lekker door en lette alleen op ademhaling, cadans en hartritme.
Op naar de volgende training. Gelukkig geen last van de lies ondanks vlak terrein en matig tempo.

Gegevens:

* totaal 7,2 km
* temp 17
* cadans 83 zonder metronoom
* HR average 145

juni 128 km – 2013 totaal 990 km

19.06.2013 – hitland – 7 km

**19.06.2013 – hitland – 7 km**

Vandaag bleek het toch best warm om te lopen en woef was een echte hot dog en liep te hijgen als een idioot. Ik heb het maar rustig aan gedaan hoewel dat niet makkelijk was. Ik besloot de training dan maar te splitsen in een aantal onderdelen. Een lap met metronoom op 172 omdat ik daarmee met de K5 functioneel aan het trainen ben op ademhaling (RWR), een lap rustig doorlopen en een (noodgedwongen) rustigere RWR lap om mee af te sluiten. Die laatste moest wel want het ging weer veel te hard en met de wind in de rug en het zonnetje in mijn gezicht was het toch wel erg warm.

Het ging prima, tempo zat er goed in en ik trainde op drie punten (ademhaling, frequentie, tempo). Kort maar krachtig. Ook wel lekker. Het ging allemaal ook best redelijk met 25 graden op de teller. Dat hebben we niet zo vaak hier in Nederland dus dat was weer een goede oefening. Nergens last van verder, wel erg warm aan het einde en toen vond ik het ook welletjes eigenlijk.

Inmiddels kreeg ik mijn nieuwe schema voor de komende maanden. Ziet er aardig uit, moet er nog even goed naar kijken. Op naar de volgende doelen en stappen.

Gegevens:

* totaal 7,3 km
* temp 25

juni 123 km – 2013 totaal 984 km

17.06.2013 – hitland – 10 km

**17.06.2013 – hitland – 10 km**

Vandaag het eerste rondje weer in Nederland en zoals verwacht, merk ik dat meteen qua lucht. Toevallig is het ook nog eens vrij warm, dus dat helpt niet mee hoewel ik er eigenlijk totaal geen last van heb. Woef wel, zij hijgt als een gek als we rond 18.30 lekker gaan lopen. Ik besluit te kijken wat ik terecht breng van een paar 1000-tjes en loop er 7 met 100 meter dribbel tussendoor. Aanvankelijk snapt Garmin niet dat ik alweer in Nederland ben, en kan er geen GPS fix tot stand komen maar als ik een flink stuk gelopen heb, zie ik ook ineens dat ik snelheid heb en een afstand afleg dus kan ik eindelijk beginnen. Even warm lopen dan maar. Het gaat eigenlijk wel goed, veel variatie en ik merk dat ik veel aan de functionele ademtraining met de K5 heb, zeker met dit warme weer. Ik heb nergens last van dus ik ben een tevreden mens.

Gegevens:

* totaal 10 km
* temp 26

juni 116 km – 2013 totaal 977 km

14.06.2013 – sandpit – 6 km

**14.06.2013 – sandpit – 6 km**

Vandaag het laatste rondje hier in Schotland. Ik ga het erg missen want de lucht is geweldig, zo schoon. Heel anders dan in Nederland maar we zullen zien. Ik ben vast weer sterker geworden van alle klimmetjes hier en ik ga vol goede moed en zin op pad. Het is geen geweldig weer maar de temperatuur is prima.

Ik maak snel even twee kiekjes voor de start want ik wil dit korte rondje weer even ‘racen’ en kan dan dus geen foto’s meer maken.

klik voor groot

Na de foto’s ga ik op pad. Even warm draaien en dan starten! Ik ben erg benieuwd hoe het deze keer gaat, het mag wel een beetje moeilijker, maar ik moet niet vetrgeten dat ik al 5 dagen achter elkaar heb gelopen en al meer dan 60 km liep deze week. Woef vindt het allemaal prachtig en hobbelt moedig met mee mee. Af en toe moet ze zelfs in galop als ze even achter blijft en ik vrolijk door tuf. De heuvel kom ik zonder problemen op maar het is wel tamelijk warm. Dan mag ik naar beneden en ik ga eens kijken of ik alweer wat sneller kan en durf. Gezien de ‘tussentijd’ bij de ‘top’ van de klim, zou het sneller moeten kunnen dan vorige week (wat al een PB was op dit traject). Ik ren en ren. Ik kijk waar ik mijn voeten neerzet, hou mijn armen een beetje van het lichaam af en kijk goed vooruit waar ik mijn voeten neer kan zetten zonder te glijden over die akelige stenen. Het gaat best snel en later zal ik zien dat ik behoorlijk wat sneller ben gegaan dan de vorige keer.

Ik klok weer op precies hetzelfde punt af en ja! Zowaar 3 sec/km sneller dan de vorige week en dat na 5 dagen achtereen lopen, klimmen en dalen. Ik ben tevreden. Nu een rustige week qua lopen inplannen om het lichaam weer te laten herstellen.

Omdat woef zo snel mee moest lopen en minder tijd had om even te plassen, besluit ik nog even een stukje het bos in te wandelen en de laatste foto’s te maken. Dat vindt woef wel wat en ze slooft zich vreselijk uit met haar takje!

klik voor groot

Gegevens:

* totaal 6 km
* temp 13

juni 106 km – 2013 totaal 966 km

13.06.2013 – glen lonan – 15,5 km

**13.06.2013 – glen lonan – 15,5 km**

Vandaag een rondje door mijn geliefde Glen. Het is zo mooi in de Glen maar tot nu toe liep ik er alleen in de wintermaanden. Soms met sneeuw, eenmaal op de Yaktrax maar altijd was het mooi. Regen, zon of somber, daar lopen is heel bijzonder. Het is een slingerende weg waar heel af en toe een auto rijdt, en verder alleen bergen en vergezichten. Je moet het ervaren om te begrijpen hoe het daar voelt, ruikt en klinkt. Zelfs het rijden naar de start is al prachtig. Straks zal ik hier lopen!

klik voor groot

Toen ik vertrok regende het zachtjes maar de temperatuur was goed. Jammer dat ik geen foto’s kon maken met mooi helder weer, maar zo was het nu eenmaal vandaag. Ik vertrok dus met mijn sleeves aan (die warme dingen) en had reuze zin in mijn loopje. Ik wist nog niet zeker hoe ik zou gaan lopen, noch qua richting, noch qua tempo. Na al het klimwerk en de temporuns, leek het me zinvol om nu even een rustige ronde in te bouwen. Ik wilde onderweg ook wel wat plaatjes schieten dus dat kwam mooi uit.

Eerst eens even deze dame vastleggen die nieuwsgierig stond te kijken wat vooor rood lammetje ik uit de auto laadde. Mijn lammetje is mak als een schaap tussen de lopende wolbalen, ze kijkt niet op om om als we tussen de schapen lopen dus dat zou geen probleem zijn.

klik voor groot

Ik besloot eerst een stukje terug te lopen naar de kruising en daar links af te slaan. Ik wist al dat het een klimmetje zou zijn, maar het leek me leuk om even te kijken hoe het er uitzag in deze tijd van het jaar. Volop gele bloemetjes langs de weg en misschien zou ik zelfs met dit weer wel het meer kunnen zien liggen op de top!

klik voor groot


Het was behoorlijk zwaar, want de regen was gestopt en het was toch tamelijk warm ondanks de tegenwind. Maar mooi was het, en ik besloot gewoon lekker door te tuffen. Tot mijn verrassing haalde ik de top ook nog gewoon, terwijl ik toch zeker weet dat ik hier een eerdere keer best moeite mee had als klimmetje!

Verder en verder liepen we. Woef vond het machtig mooi maar begon wel te hijgen van de route. Ik liep op een gegeven moment weer lekker heuvelaf en realiseerde me dat ik op de terugweg weer omhoog zou moeten lopen. Afijn, je moet toch wat voor een mooi uitzicht en daarvoor moet je nu eenmaal een beetje klauteren. Ik zou in ieder geval wind in de rug hebben op de terugweg dus ik zou het allemaal wel gaan ontdekken hoe het zou gaan qua lopen.

Het was in ieder geval allemaal prachtig en ik besloot tot helemaal onderaan te lopen waar ik nog nooit was geweest.

Klik voor groot

Onderaan het water even gekeken en genoten van het uitzicht dus de klok dan maar even stil gezet. Daarna weer vol goede moed heuvelopwaarts om terug te lopen naar de kruising. Ik wist dat het laatste stukje naar de kruising natuurlijk heuvelafwaarts zou zijn dus dat was een lekker vooruitzicht!

Toen ik naar beneden denderde was ik totaal verrast dat ik daar op de heenweg zo gemakkelijk tegenop was geklauterd. In gedachten prees ik mijn lichaam dat het zoveel arbeid had kunnen verstouwen, want dit is toch wel andere koek dan ons biljartlaken in Nederland. Eigenlijk kon ik wel dansen van geluk. Want natuurlijk ging het niet snel, ik had gewoon alles gehaald zonder enorm gepuf of last (zelfs na 4 dagen achter elkaar lopen wat ik normaal niet doe op dit soort terrein).

Maar veel tijd was er niet om alles te overdenken wat ik kon, want al snel sloeg ik rechtsaf om richting de koetjes te gaan verder op het meer vlakke deel van de glen. Althans, ik hoopte dat ik koetjes zou zien en bij voorkeur ook Hooglander kalfjes.

Eerst even kennis gemaakt met het enige zwarte schaap van de glen. Wat een lieffie maar wat een gek gezicht een zwart lammetje hier!

klik voor groot

Daarna verder gehobbeld. Je komt dan op een gegeven moment op een stuk dat even heel steil is. Zo steil dat je met de auto alleen naar de punt van de neus kijkt als die omhoog staat en tegenliggers dus niet zou zien. Dat weet ik van keren dat ik hier met de auto reed (op zoek naar koeien). Ik moest wel lachen om het bord ‘dead slow’. Sloeg dat nu op mij?

klik voor groot

Verder en verder maar nergens Hooglanders te bekennen. Die liepen blijkbaar vandaag even ergens uit zicht. Die dieren kunnen namelijk door de hele glen zwerven en zijn dus lang niet altijd zichtbaar!

klik voor groot

Ik genoot volop maar realiseerde me ook dat ik weer eens terug moest gaan. Altijd lastig als je lekker met de wind in de rug loopt en alles lekker gaat. Dat je dan nog terug moet, is iets dat je gauw vergeet. Bovendien zou het met ruim 15 km voor vandaag op de 4e achtereenvolgende dag ook wel genoeg zijn voor mijn lijf aangezien ik morgen ook nog een stukje wil lopen!

klik voor groot

Ik keerde dus maar om en kon nog net een foto maken van woef die het laatste wildrooster keurig overstak. Ze doet dat heel slim en krijgt precies op deze roosters haar pootjes op de dwarsliggers. In Spott moest ik haar vorige week nog over twee roosters tillen die hele rare dwarsliggers had waar ze echt niet overheen had gekund.

klik voor groot

Zo kom ik na ruim 15 km weer bij de auto. Onderweg zowel regen als zonneschijn gehad maar wel een prima temperatuur. Ik heb het warm maar ben blij. Uiteindelijk liep ik helemaal geen gekke ronde tijd over deze run, hoewel het me daar niet om was begonnen. Maar blijkbaar hebben al die weken training toch echt wel wat gedaan!

Nog een rondje hier en dan zit het er weer op. Ik heb genoten!

Gegevens:

* totaal 15,5 km
* temp 12

juni 99 km – 2013 totaal 960 km

12.06.2013 – fearnoch – 8,5 km

**12.06.2013 – fearnoch – 8,5 km**

Vandaag een rondje dat ik ook al eens eerder liep. Maar ik wist dat na een beetje klimwerk een mooi uitzichtspunt zou komen en het bos is daar ook erg mooi. Dat rondje wilde ik dus wel herhalen nu in dit seizoen.

Het was vrij aardig weer, maar het voelde in het huisje koud en dus was ik veel te warm gekleed voor mijn rondje. Maar dat mocht de pret niet drukken.

klik voor groot

Ik was erg benieuwd hoe ik het dit jaar zou doen met het klimwerk en of ik alles in een keer zou kunnen ‘nemen’. Aan het begin dan maar even een paar plaatjes schieten, want ik wilde dus wel even wat tempo proberen te maken.

klik voor grootHet liep allemaal op rolletjes hoewel ik wel moest opletten met al die rollende keitjes en steentjes. Maar het ging prima, ademhaling OK en nergens in de problemen. Al snel waren we bij het uitzichtspunt. Helaas vandaag geen helder weer.

Klik voor groot

Na het uitzichtspunt weer verder gehobbeld, dan lekker even dalen weer! Na de daling weer richting een watertje en een soort nederzetting met een paar huisjes en dat liep lekker met een zachte ondergrond met houtsnippers. Ik genoot volop en ook het lopen ging wel goed.

Na ruim 8,5 km waren we weer bij de auto. Warm, maar voldaan en ik liep zomaar eventjes 45 sec/km sneller op deze ronde dan vorige keer. Da’s toch helemaal niet verkeerd!

Op naar de volgende ronde.

Gegevens:

* totaal 8,5 km
* temp 12

juni 84 km – 2013 totaal 945 km