Maandelijks archief: augustus 2011

28.08.2011 – schemadag HM – 10×400 totaal 10 km

**28.08.2011 – schemadag HM – 10×400 totaal 10 km**

Vandaag een rondje in de stortregen. Voor het eerst weer intervallen na de loopjes op Terschelling. Ik vind dat soort dingen nog steeds leuker dan deze inteval training maar vooruit maar. Deze keer stonden er weer 10×400 op het programma. Ik probeerde deze keer alles rustig aan te doen en niet te snel te lopen en dat ging aardig. Er stond een keiharde wind, en de verschillen tussen wind of wind tegen zijn goed te zien.

lap tijden

2.02 – 1.58 – 2.02 – 2.07 – 1.58 – 1.59 – 2.08 – 2.02 – 2.08 – 2.09

Gegevens:

* totale afstand 10 km
* temp 18 – regen

augustus 130 km – 2011 totaal 1.370 km

26.08.2011 – terschelling dag 6

**26.08.2011 – terschelling dag 6**

Vandaag de laatste dag hier op het eiland. Er wordt slecht weer voorspeld en inderdaad regent en bliksemt het rond 10.30 precies zoals buienradar aangaf. Maar daarna zou het rond 11.30 alweer opknappen, dus besluit ik rond 12 uur te vertrekken in de hoop dat het droog blijft. Het kan me eigenlijk niet veel schelen als het gaat regenen, het is dan tenminste lekker rustig onderweg. Ik pas de route iets aan vanwege de harde Oosten wind, zodat ik op de terugweg over de dijk met de wind in de rug zou lopen. Ik kijk ook nog een kritisch naar de route, en bedenk waar ik eventueel iets kan inkorten. Dat is het voordeel van fietsen hier, en een beetje de weg kennen (inmiddels).

Vol goede moed ga ik op pad. Ik heb water bij me, garmina is ingepakt tegen de regen en ook de telefoon zit in een zakje (hoewel dat niet nodig is in de waterbelt). Niets kan me dus gebeuren.

Omdat de route nu al genoeg gefotografeerd is tijdens de fietstochten, besluit ik nergens te gaan stoppen voor een kiekje maar lekker te lopen en te kijken hoe het gaat. Vlak na het warmlopen begint het al te regenen, maar omdat de route deels door een bos voert, merk ik er weinig van. Het is alleen ontzettend klam en warm en mijn bril beslaat er zelfs van. Ik kan de route gelukkig prima vinden, het is vrij makkelijk allemaal en al snel loop ik al richting de dijk om rechtsaf richting west terschelling te gaan.

Het blijft een mooi pad, maar al lopend wordt het op een gegeven moment wel erg saai. Ik moet tweemaal door een hekje en de wildroosters vertragen ook op een vervelende manier. Maar ik blijf stug doorgaan en experimenteer wat met stappen en ademhaling. Soms gaat het heerlijk en klinkt het vertrouwde kilometer piepje sneller dan verwacht, andere momenten lijkt een kilometer ineens heel erg lang. Maar de weg blijft met keurig regelmatig tempo onder mijn voeten doorschuiven.

Bij toeval kijk ik op mijn garmin en zie dat ik rechtsaf moet slaan, even de dijk over. Ik had dat later verwacht maar weet dus nu dat ik alweer richting terugweg zal gaan. Helaas is het pad dat ik even moet volgen modderig en zacht en ik verlies daar vrij veel snelheid merk ik. Dat voelt niet fijn, want als ik weer op de weg kom, merk ik dat het lastig is om weer snelheid op te pakken zo na 13 km. Ik besluit dan ook niet meer linksaf te slaan en door het bos terug te lopen maar in eerste instantie maar gewoon het fietspad langs de weg omhoog te volgen richting hotel. Ik kan altijd daar eventueel nog een rondje doen, afhankelijk van de afstand die ik nog moet lopen.

Maar het is best zo. Aan het einde doe ik nog 4 hele korte versnellingen om even wat spanning op de spieren te zetten en na 17 km ben ik weer terug bij het hotel. Het voelt goed, maar het is ook genoeg zo.

Ik heb 150 km gefietst hier en 60 km gelopen. Dat lijkt me toch helemaal geen slechte score. Nu lekker een uitrusten totdat ik vanavond op de boot richting huis stap.

Het is heerlijk geweest!

Gegevens:

* totale afstand 17 km
* temp 20

rondje in google earth openen

augustus 120 km – 2011 totaal 1.360 km

25.08.2011 – alternatieve training – 50 km fietsen

**25.08.2011 – alternatieve training – 50 km fietsen**

Vandaag eerst lekker doorgedommeld nadat ik wakker geworden was. Ik kan er slecht aan wennen dat ik nu even niets hoef/moet. Ook geen hond die naar buiten wil! Rond 9 uur ben ik eerst lekker gaan ontbijten. Vandaag trakteerde ik mezelf op een beschuitje met vlokken. Dat is toch wel echt vakantie gevoel als je zo kunt aanschuiven en kunt eten. Zalig.

Daarna even genikst op de kamer en gekeken of mijn kleren van gisteren droog geworden zijn. Zelfs mijn schoenen zijn droog en dat valt niet tegen. Ik besluit dat ik een rondje ga fietsen, de fiets ergens neerzet en dan een stuk ga lopen. Dat betekent dan wel lopen met bepakking, want ik wil de rugzak met waterzak meenemen, mijn camera, de kaart, de telefoon en iets te eten als ik zo de hele dag onderweg ben.

Eerst wacht me nog een vervelend klusje, want door de stromende regen en het zand hier, zal ik toch echt eerst mijn fiets moeten schoonmaken en moeten smeren. Als ik de fiets uit de auto haal, merk ik meteen hoe laat het is: alles kraakt en piept. Wat ben ik blij dat ik spulletjes bij me heb om daar iets aan te doen. Al snel zit ik naast mijn fietsje met een doek die steeds zwarter wordt. Eerst het zand eraf, daarna de kransjes schoonboenen en de ketting smeren. Al snel ziet het er allemaal weer prima uit. Als ik een rondje rij en wat schakel, voelt het allemaal weer prima en schakelt en remt alles soepeltjes.

De rugzak dus maar omgebonden, brilletje op, en ik ben op weg. Ineens zegt Garmin dat ik niet meer fiets. Ik snap er niets van, want ik heb weliswaar de footpod op mijn schoen omdat ik ga lopen later, maar Garmina staat op ‘bike’ mode en zou dus helemaal niet moeten zoeken naar een footpod. Het heeft even tijd nodig voordat ik snap dat de footpod een probleem geeft, en ook al doe ik die in mijn zak, garmina denkt nog steeds dat ik stil sta. Uiteindelijk kies ik dan maar voor de optie disable footpod op de garmin en eindelijk kan ik dan op weg.

Ik rij prompt de verkeerde kant op, maar ook op deze route zijn delen die ik nog niet heb gezien. Ik rij kriskras en waar ik een mooi plekje zie, maak ik een foto. Deze keer dus geen rondje eiland rondracen zonder foto’s maar gewoon lekker op mijn gemakje.

Ik kom eerst langs een watertje dat ik nog nooit heb gezien. Daar stop ik even om te kijken. Daarna kom ik ineens weer door de duinen richting West en de Brandaris. Ik cirkel wat door de duinen, maak wat foto’s en geniet van de bloeiende heide. Af en toe neem ik een zijweggetje zonder pad om even offroad te fietsen. Dat is ook leuk.

Klik voor groot en galleryIk kom weer langs de haven in West en helaas zijn deze keer bijna alle boten al uitgevaren! Maar verderop in de plezierjacht haven maak ik nog een foto.


Daarna rij ik kris kras wat door West, zie winkeltjes waarvan ik het bestaan niet vermoedde en maak een kiekje van de Brandaris die op een hele andere plek staat dat ik dacht, namelijk midden in het dorp! Opvallend dus!
Daarna rij ik weer een stukje langs het fietspad langs de dijk en geniet van alle schapen die er lopen. Omdat ik al eerder het hele pad heb genomen, besluit ik ergens weer linksaf te slaan richting bewoonde wereld. Omdat het hard waait en erg betrekt, besluit ik het looprondje op Oost te laten voor wat het is en alleen te fietsen. Ik heb geen zin om weer overvallen te worden door noodweer.

Als ik bij het hotel uitkom, maak ik nog een extra lusje door de duinen en na 50 km ben ik dan weer bij de auto. Ik maak nog even de fiets schoon en prop hem weer in de auto.

Inmiddels regent het pijpenstelen als ik dit tik, dus of ik vanavond nog een rondje kan lopen, betwijfel ik. Morgen staat het vertrek alweer gepland, maar in principe heb ik de hele dag nog hier op het eiland. Mocht het per ongeluk nog droog worden (wat niet de voorspelling is), dan maak ik hier mijn laatste ommetje.

Verder ga ik nog even naar de Cranberry boerderij en op zoek naar een suikerbrood. En zo komt er langzaam een einde aan een geweldige paar dagen hier op Terschelling met lekker lopen en fietsen.

Gegevens:

* totale afstand 50 km
* temp 20 C

rondje in google earth openen

24.08.2011 – terschelling dag 4 – fietsen en lopen

24.08.2011 – terschelling dag 4 – fietsen en lopen

50 km fietsen

Vandaag alweer de vierde ronde beweging hier op Terschelling. Ik heb totaal geen last van de 22 km hardlopen van gisteren, maar ik sliep niet erg lekker. Geen idee waarom, want ik was vroeg naar bed gegaan.

Vanmorgen eerst weer lekker ontbeten met roerei, brood en een stukje suikerbrood. Voor het eerst ook de droge poffertjes geprobeerd maar dat kan me niet zo bekoren geloof ik.

Daarna even op mijn gemakje de website bijgewerkt en me omgekleed om een stukje te gaan fietsen. Buiten sta ik eerst te praten met iemand die terug komt van een rondje hardlopen en als ik bij de auto ben, sta ik al snel te praten met een man met een oud hondje die ook veel sport. Zo stap ik pas een uur later dan gepland op de fiets, maar dat geeft niks, want haast heb ik niet.

Het is raar donker weer. Na een uurtje begint het te regen en al snel ben ik te nat om nog het regenjasje aan te trekken. Geeft niet, het is niet koud en van de regen smelt ik immers niet. Ik wil een flink stuk fietsen vandaag, dus vertrek ik weer richting Oost maar dan vanaf de andere kant, dus linksom vanaf het hotel en niet eerst via West zoals eergisteren. Het is een mooie route en als ik na een kilometer of 8 op mijn garmin kijk, dan besef ik dat ik gisteren dus aan het hardlopen was en dat ik toen 22 km liep. Wat een eind als je het vergelijkt met een stukje op de fiets. Hahaha, ik blijf het knap van mezelf vinden geloof ik.

Klik voor groot en gallery
Na Oost ga ik terug richting Midsland en neem ik ook een stukje bosweg mee. Dat is leuk maar een beetje kort. Volgende keer even op de kaart kijken welke route ik daar kan doen.

Het is eigenlijk een wandelpad, maar mijn fietsje kan dit best aan. Alleen als ik ineens op de heide uitkom, keer ik om en fiets ik verder over de weg. Ineens begint het dan werkelijk te stortregenen en ziet het er niet naar uit dat het nog eens gaat ophouden. Aangezien ik toch al nat ben, besluit ik gewoon door te fietsen en te genieten, voor zover het uitzicht door mijn beregende bril dat toelaat. Langzaam voel ik water vanuit mijn broek, en kousen mijn schoenen in zakken en dat voelt niet zo lekker (meer). Na een kilometer of 45 moet ik gaan kiezen wat ik doe: verder fietsen of terug richting hotel en ik kies uiteindelijk toch voor het laatste, omdat ik op West toch nog fietsers tegen kom met een paraplu die totaal niet opletten. Op Oost en door de polder was er natuurlijk geen hond en kon ik lekker fietsen in mijn uppie. Hier op West is het bijna gevaarlijk want niemand let op en het zicht is ook slecht door de regen. Ik heb dus nu nog steeds geen foto’s van de boten in de haven. Volgende keer dan maar.

Na 50 km ben ik weer bij de auto en maak ik eerst de fiets droog voordat ik die weer in de auto prop. Ik ben werkelijk doornat. Op de hotelkamer aangekomen heb ik eerst een kwartier nodig om mijn kleding uit te trekken, uit te wringen en op te hangen. Vooral mijn schoenen zijn erg. Ik haal de zolen er maar uit en wring deze uit in de hoop dat het nog iets wordt. En krant en een hele pleerol prop ik erin en inmiddels staan ze buiten te drogen.

Natuurlijk is het nu inmiddels – een uurtje later – weer opgeklaard en droog. Het heeft uren geregend maar nu ik binnen ben en alles uithangt is het droog buiten. Zal je altijd zien.

In ieder geval was het een leuk rondje. Uiteindelijk dus toch maar 50 km. Ik kon er vandaag niet meer van maken door het slechte weer.

Misschien ga ik straks nog een rondje doen. Ik ga eerst even boodschappen doen zodat mijn lichaam weer wat brandstof krijgt.
Op naar de volgende activiteit!

Gegevens:

* totale afstand 50 km
* temp 18 C – regen

rondje in google earth openen

8 km lopen

Vanmiddag maar liefst 10 boterhammen weggewerkt na het fietsen. Gisteren had ik ook niet zoveel gegeten en misschien sliep ik daarom niet lekker. Ben benieuwd of ik daar nog een beetje op kan rennen, op al dat brood (eet ik normaal nooit). Te laat zag ik in mijn ‘eettas’ ook nog noodles staan die ik beter had kunnen nemen. Morgen dan maar weer in plaats van dat stomme brood. Ook niet goed voor de lijn, want die 50 km fietsen stellen natuurlijk geen bal voor qua verbruik en het hardlopen ook niet. Zucht.

Uiteindelijk ging het rondje eigenlijk best aardig. Misschien leer ik het nog wel eens. Gewoon rustig aan gedaan. Ik vergat alleen de Garmin op de course in te stellen die ik op afstandmeten had uitgezet, maar ik had van te voren nog goed gekeken en liep zowaar het pad zonder problemen weer terug naar het hotel. Valt niet tegen want ik heb totaal geen richting gevoel. Maar het is hier tamelijk gemakkelijk gelukkig. Aan het begin van de route nog even snel een kiekje gemaakt voordat het donker zou zijn.

Ik kijk tevreden terug op vandaag. Ik voel me goed en heb het idee dat ik iets gedaan heb (behalve het eten, dat was natuurlijk niet goed). Tot mijn verrassing waren er overigens nu geen lepelaars op de plas waar ik eergisteren langs fietste en ze fotografeerde. Kennelijk toch een lucky day. Het ging wel opeens zachtjes regenen toen ik aan het uitwandelen was, dus ben ik maar even verder gerend en ineens zag ik een dubbele regenboog naast me. Fantastisch. Ik durfde de telefoon niet uit mijn tasje te halen voor een foto maar het beeld blijft me wel bij.

Een mooie afsluiting van deze regenachtige dag.

Gegevens:

* totale afstand 8 km
* temp 17

rondje in google earth openen

augustus 103 km – 2011 totaal 1.343 km

23.08.2011 – terschelling dag 3

**23.08.2011 – terschelling dag 3**

Vandaag de derde dag en voor deze keer staat een 22 km rondje hardlopen gepland. Omdat er slecht weer verwacht wordt, verander ik de route een beetje, zodat ik halverwege weer bij de auto uit kan komen, mocht het weer alsnog te slecht zijn. Omdat ik gisteren in Oost gefietst heb, besluit ik ook daar te starten met lopen. Ik moet dus eerst even een stukje rijden. Als ik langs de receptie kom, waarschuwt de receptioniste me voor zeer slecht weer op komst. Ik hou het dus in de gaten. Regen is geen probleem, donder en bliksem wel.

Vanaf de parkeerplaats wandel ik eerst een stukje en maak een paar foto’s met de telefoon. Tijdens de run wil ik nergens stoppen, want het is de bedoeling dat ik minimaal 20 km achter elkaar ga lopen. Helaas dus geen fotoserie zoals de vorige keren toen ik met Z-tje liep. Overigens begint het al snel te regenen, dus van foto’s maken is uberhaupt al geen sprake meer.

klik voor groot en gallery


De route is prima te vinden hoewel ik tot mijn verbazing aanvankelijk een afslagje linksaf mis, hetgeen gauw hersteld kan worden. Jammer genoeg blijk ik alleen niet terug te kunnen lopen naar de auto voor de route die ik gepland had, omdat dat over een paardenpad zou gaan. Omdat ik gisteren de route gefietst heb, weet ik gelukkig dat ik ook rustig door kan hobbelen, en dat het voor de afstand verder niets uitmaakt. Ik moet het dus verder doen met mijn eigen gevoel en afstand op de garmin, want ik ben nu te ver van de geplande route afgeweken.

Na 15 km ben ik weer in de buurt van de auto en besluit ik de route langs het water te nemen, die ook aanvankelijk in de run gepland stond. Dat is erg mooi, het is eb en door de regen is er niemand op het fietspad en dat is heerlijk! Ik heb de wind in de rug en ik geniet met volle teugen ook al zitten er al aardig wat kilometers op. Ik maak een soort achtje boven- en onderlangs de dijk en na 22 km ben ik weer terug bij de auto. Inmiddels regent het gestaag door, dus trek ik even snel mijn regenjas aan, pak wat water en ga vervolgens even uitwandelen voor een cool down zonder kou te vatten.

Ik voel me blij en bijna emotioneel. Wat is het toch bijzonder dat ik ‘gewoon’ even zo’n afstand kan lopen. Twee jaar geleden was ik nog niet eens begonnen met Evy Start 2 Run. Ik herinner me de eerste les nog wel. 3 minuten hardlopen aan een stuk op het eind. Dat kon ik dus niet en ik heb er weken over gedaan voordat ik die eerste les kon volmaken. En nu plan ik routes van meer dan 20 km en kan ik er nog van genieten ook. Geweldig.

Na de run haal ik iets te eten bij de plaatselijke supermarkt en ga ik terug naar het hotel. Ik voel me prima, heb nergens last van. Ook het been speelde niet op. Ik vrees dat ik wel weer een blaar heb aan mijn rechtervoet (ondanks de compeed pleister maar dat heeft te maken met mijn andere schoenen en met het feit dat mijn sokken nat zijn geworden door de regen (neem ik aan). Het was een goede keuze om voor deze run weer de Kayano 15 te kiezen..

Misschien ga ik vanavond nog een klein rondje fietsen als het droog blijft. Gewoon even lekker de beentjes soepel rond laten draaien. Eerst even uitrusten!

Gegevens:

* totale afstand 22 km
* temp 18

rondje in google earth openen

augustus 95 km – 2011 totaal 1.335 km

22.08.2011 – alternatieve training – 50 km fietsen

**22.08.2011 – alternatieve training – 50 km fietsen**

Vandaag de tweede dag hier op het eiland. Voor vandaag staat een fietsrondje op het programma. Ik begin de dag met een lekker ontbijt en luier daarna wat op de kamer. Het is prachtig weer maar niet super heet, dus wel te doen voor een fietsrondje denk ik.

Ik kleed me om en vul de nieuwe rugzak met waterzak. Camera mee, telefoon met routeplanner (voor nood), fietskaartje en wat te eten. Zo kan ik er even tegen. Ben benieuwd of de rugzak me bevalt.

Al snel zit ik op de fiets en zit ik op dezelfde route als ik gisteren hardlopend aflegde. Het blijft mooi. Helaas is het vrij druk onderweg met traag fietsende en slingerende toeristen. Hoewel ik een belletje heb, lijkt niemand daar erg op te letten. Eerlijk gezegd ben ik gerirriteerd en niet al te vriendelijk.

De route gaat eerst naar West Terschelling, en al snel ben ik bij de veerboot waar het een drukte van belang is. Ik fiets langs de haven met prachtige schepen en boten. Ik stop niet voor een foto, maar misschien komt dat nog later in de week. Na de haven sla ik rechtsaf om het fietspad langs het water te nemen door de polder. Dat is bijzonder aan Terschelling: je hebt hier bos, polder, strand, duinen, heide eigenlijk alles door elkaar. Vlak is het ook niet, het loopt op sommige punten aardig op en neer. Vorige keer was ik al heel verrast door het landschap en ik geniet er nog steeds van.

klik voor groot en gallery

Het fietspad langs het water door de polder is mooi en lang. Aan het einde kom ik bij Oostereind, waar ik in maart gelopen heb. Vanaf daar fiets ik over een soort karrenpad en weet nu zeker dat mijn fiets niet geschikt is voor het ruigere werk noch om op de pedalen te staan tijdens het fietsen. Uiteindelijk kom ik wel bij het einde en sleep ik mijn fiets de duinrand op om bij het strand te komen. Laten staan is geen optie, want toen ik de fiets vanmorgen bij het hotel wilde zetten, merkte ik dat ik de code van het slot vergeten was. Fietsje moet dus mee naar boven en ik ben benieuwd of ik misschien wel over het strand zou kunnen fietsen. De vorige keer liep ik van Oostereind helemaal naar de punt over het strand met Z-tje tijdens mijn 25 km rondje hardlopen.

Klik voor groot en gallery

Het uitzicht is prachtig en het strand is stil. Ik besluit om even te gaan zitten en te genieten van het uitzicht. Na een kwartiertje sleep ik mijn fietsje mee over het strand maar merk bij de waterrand dat fietsen echt geen optie is. Dat betekent dus weer terug naar de duinrand. Ik ben kapot als ik weer terug ben op het karrenpad en ben ook niet zo blij dat ik weer over dat snertpad terug moet fietsen. Maar als ik het achter de rug heb, kan ik gelukkig weer verder fietsen.

Klik voor groot en gallery

Dwars door de duinen gaat de rit en ineens kom ik uit bij Midsland, waar ik de vorige keer ook heb gelopen. Grappig want ik begin steeds meer te herkennen van het eiland hoewel ik nog lang niet alles gezien heb. Terschelling is toch groter dan je zou denken.

Als ik door de duinen richting hotel fiets, zie ik ineens een grote groep Lepelaars in een plasje staan. Geweldig gezicht en ik stap toch even af om een kiekje te nemen en even te kijken. Ik heb niet veel foto’s gemaakt onderweg en nu vind ik dat op zich best jammer.

Klik voor groot en gallery

Na 50 km ben ik weer bij het hotel aangekomen. Het was geen grote ronde, maar door het gesleep met de fiets was het vrij vermoeiend. Ik vond het welletjes geweest en ga lekker luieren, badderen en vroeg naar bed.
Voor morgen staat immers 22 km hardlopen gepland!

Gegevens:

* totale afstand 50 km
* temp 21 C

rondje in google earth openen

21.08.2011 – terschelling dag 1

**21.08.2011 – terschelling dag 1**

Vanmiddag rond 17 uur kwam ik hier aan op Terschelling. Ik was hier ook al in maart, dus de weg naar het hotel was gauw gevonden. De vorige keer was ik hier nog met mijn running mate Z-tje, maar die heeft nu 7 dwergjes waar ze voor moet zorgen. Dat betekent dus dat ik zonder op of om te kijken kan hardlopen, zwemmen, fietsen en slapen, zonder dat ik rekening hoef te houden met haar voeding en ommetjes. Maar stil is het wel!

klik voor groot en gallery

Omdat het lekker weer is, besluit ik alsnog in de vroege avond om een eerste run te gaan doen. Ik ben hier tenslotte ook om een beetje te trainen voor de HM, want de training is niet erg gestructureerd meer geweetst de afgelopen maanden (eigenlijk niet meer na 19 juni) en ik heb geen flauw idee meer waar ik eigenlijk sta.

Snel omkleden dus en mijn nieuwe waterbelt omgedaan. Die kocht ik in Brugge. Heel gevaarlijk als ik ineens langs een megastore van Decathlon rijd, want daar moet ik dan natuurlijk even langs. Ik kocht daar een nieuwe drinkbelt die ik van te voren uitgebreid testte in de winkel, een rugzak met waterzak en twee jackjes, eentje voor op de fiets (heel klein opgevouwen zodat die in mijn zadeltasje past tegen de regen) en eentje voor tijdens het lopen op lange stukken straks door de Glen met Z-tje tegen de wind.

Op afstandmeten snel een nieuwe route gemaakt vanaf het hotel van een kilometer of 11 en op weg. Als snel merk ik dat er ontzettend veel vliegen zijn op het eiland. De luchtvochtigheid is enorm hoog, en dat voelt allemaal niet zo lekker, zeker niet met die ellendige vliegen. Waarom ik nou vergat mijn loopbril op te zetten is mij een raadsel, dus ik moet opletten dat de vliegen niet in mijn oog vliegen en ook niet in mijn mond.

Er is inmiddels geen kip meer onderweg en dat is heerlijk. Ik koos voor een route waar ik eigenlijk niet zou kunnen mislopen, dus ik hoef niet al te vaak op mijn Garmin te kijken. De heide bloeit en ondanks de luchtvochtigheid, ruikt het lekker. Ik zie kleine vogeltjes die ik niet ken, en overal hopsen konijnen en hazen. De konijnen zijn ziek, dat was me de vorige keer ook al opgevallen. Lang leve de natuurbescherming, maar een paar vossen die de konijnenpopulatie een beetje zou uitdunnen en gezond zou houden, zou geen kwaad kunnen denk ik. Je zou er bijna een paar los laten.

Hoewel ik start door de duinen en heidevelden, kom ik al snel in een bos. Wat is het mooi! Ik geniet met volle teugen. Ik probeer een beetje tempo erin te houden en dat blijkt aan het einde ook gelukt te zijn. Het is echt super onderweg en ik ben helemaal blij van al het moois om me heen. Zeker zo zonder toeristen, is het heerlijk. Op de terugweg zie ik langzaam de zon zakken en geniet ik van de grote oranje gloed die dat verspreidt. Wat is het toch bijzonder dat ik zo rondhobbelend dit allemaal kan zien en kan beleven.

Omdat ik geen pauzes wil inlassen in mijn ronde, kan ik helaas geen foto’s maken. Ik moet het dus doen met de beelden die in mijn geheugen gegrift worden. Ook prima, maar voor de site is het jammer. Met de telefoon maak ik alleen tijdens het warm lopen en tijdens de cooling down een paar kiekjes.

klik voor groot en gallery

Na 12 km zit de eerste ronde er op. Ik ben tevreden en voel me lekker. Ik kreeg alleen wel last van mijn rechterbeen, maar dat zal een soort compensatie zijn voor dat gedoe met mijn rug denk ik. Lekker smeren met Advil dan maar en wat oefeningen doen vanavond. Hoop dat dit geen roet in het eten gaat gooien voor de HM in de UK. In ieder geval op de langere rond van overmorgen andere schoenen aantrekken dan maar.

klik voor groot en gallery

Gegevens:

* totale afstand 12 km
* temp 23

rondje in google earth openen

augustus 73 km – 2011 totaal 1.313 km

19.08.2011 – brugge

19.08.2011 – brugge

Vandaag voor het eerst een rondje Brugge gedaan. Ik had geen route uitgezet van te voren, ben gewoon gaan lopen en wilde eerst richting het Minnewatertje lopen. Dat lukte hoewel ik eerst natuurlijk weer verkeerd liep. Ik heb niet echt richtinggevoel helaas. Overigens duurde het een tijdje voordat het GPS signaal werd opgepikt in Brugge, maar dat mag de pret niet drukken. Ik liep dus eerst door de stad, geen kip op de weg. Een beetje onwerkelijk want overdag word je tureluurs van de mensen, de koetsjes en de bussen en auto’s. Nu was er nog niemand op de weg (7 uur in de ochtend). Dat was toch wel bijzonder. Na de stad door het Minneparkje, lekker groen maar erg klein. Vanaf daar langs het Minnewater richting het concertgebouw en vanaf daar weer richting het centrum. Onderweg met de telefoon een paar aardige kiekjes gemaakt. Ik vond het toch wel leuk om onderweg een paar keer te stopen voor een plaatje, want hoewel ik natuurlijk bepaalde dingen al had gefotografeerd, was het nu zo rustig zo vroeg in de ochtend, dat het toch wel leuk was.

Een paar keer kwam ik door dezelfde straat tot mijn verrassing. Vreemd, dat wanneer je denkt kriskras te lopen, je toch een soort cirkeltje blijkt te lopen!

Jammer genoeg bedacht ik niet op tijd dat ik doro de Langestraat rechtdoor had kunnen lopen richting de drie molens aan de buitenrand van de stad en een van de stadspoorten nog even lopend kon zien! Ik had toch de kaart niet echt goed in mijn hoofd zitten, en ben dus teruggelopen langs de vismarkt en via het Astridpark richting hotel. Ook prima, want ik wilde ook nog ontbijten en nog iets aan de dag hebben.

Het was een erg leuk rondje. Het liep allemaal niet super comfortabel op die keitjes en kinderkopjes, maar het was ontzettend leuk om Brugge zo eens lopend te bekijken. Je bent veel sneller op de verschillende mooie plekjes! Ze zijn alleen totaal niet gewend aan lopers door het centrum, want de paar voetgangers die daar liepen, keken verschrikt om als ze mijn geklepper op de keitjes hoorden aankomen!

Later op de dag zag ik enkele hardlopers aan de buitenknt van de stad lopen, maar ik vond het wel bijzonder zo door dat stille, wakker wordende Brugge!

De foto’s zijn niet geweldig, maar met de telefoon toch helemaal niet slecht voor onderweg!

Klik voor groot

Gegevens:

* totale afstand 10 km
* temp 15

rondje in google earth openen

augustus 61 km – 2011 totaal 1.301 km

17.08.2011 – kort loopje kijkduin

17.08.2011 – kort loopje kijkduin

Omdat ik vanmiddag even naar de dokter moest in Den Haag, besloot ik maar mijn renkleding mee te nemen en daar in de buurt even door de duinen te gaan lopen. Altijd lekker om weer even het hoofd leeg te maken. Ik kon helaas de start weer een niet vinden van mijn uitgezette rondje, dus ben ik gewoon maar ergens de duinen in gegaan op hoop van zegen. Ik had geen zin om via de telefoon uitgebreid eerst te gaan staan turen waar ik eigenlijk heen zou moeten lopen. Maar richting gevoel heb ik dus echt niet, want ik kwam veel te snel – en op de verkeerde plaats – weer de duinen uit. Niets aan te doen en dat deed me besluiten om het rondje ook gewoon lekker af te ronden. Had gisteren ook al 13,5 gelopen dus dan vandaag maar eens een lekker kort rondje ‘voor het leuke’.

Het was vrij aardig weer en er lopen mooie paden daar door de duinen. Iets om te onthouden misschien. Met de telefoon een kiekje gemaakt om een idee te krijgen van de omgeving daar:

Klik voor groot

Gegevens:

* totale afstand 7 km
* temp 21

rondje in google earth openen

augustus 51 km – 2011 totaal 1.291 km

16.08.2011 – experimenteer rondje

**16.08.2011 – experimenteer rondje**

Schema’s van Klaas Lok, van Steffny, van weer een ander. Iedereen heeft wel andere suggesties en schema’s voor hardlopen: voor het verbeteren van tijden, voor een gemakkelijke run, voor blessurevrij lopen, etc etc. Niets is te gek, iedereen heeft wel iets te melden. Grappig is wel dat een tijdschrift als Runnersworld kennelijk zelf niet kan kiezen. Ik kocht laatst de marathon special, om te lezen wat daar allemaal in geadviseerd werd, en tot mijn stomme verbazing stond er op de ene pagina dat je vooral zo moest lopen…. maar een paar pagina’s verder stond dan weer dat je toch echt zus moest lopen. Heel verwarrend. Zeker voor trouwe volgers die iets willen proberen.

Ik heb inmiddels veel gelezen, en ook nu twee totaal verschillende schema’s gevolgd. Niet lang genoeg, dat moet ik toegeven en het schema van Klaas Lok bevalt me wel, als ik nou maar eens de goede tijden zou kunnen aanhouden (= niet te snel in de laps). Maar aan de andere kant is voor mij de duurloop er af en toe tussen gooien ook heel geschikt alleen al om het ‘volhouden’ weer te trainen.

Vandaag heb ik dan ook maar eens een experimenteer rondje gedaan. Uitgangspunt was mijn schema dat ik volgens de Klaas Lok methode zoou moeten doen. 6×1000 dan voor vandaag. Als ik mijn 10 km tijd van 55 minuten zou aanhouden (ahum) dan zou ik voor deze 1000-tjes ‘maar liefst’ 5.45 minuten moeten uittrekken. Dat lijkt dus heel langzaam. Sterker nog, als ik naar mijn laatste tijden op de 10 km kijk, dan zou ik eerder rond de 6 minuten moeten uitkomen voor de 1000-tjes.

De eerste lap dan maar eens gedaan zoals ik ‘lekker’ liep, zonder te kijken op de klok. 4.59 minuten. Dat is dus veel te snel. Ik zou daar overigens ook de rest van de training ‘last’ van houden volgens mij. De tweede lap dan maar, weer zonder te kijken en ook de derde lap. Nog steeds veel te vlug, 5.10 minuten. Maar er gebeurde nog iets anders tijdens de runs, en hoewel ik het direct voelde tijdens het lopen, zag ik het pas terug na het uitlezen. Ik liep op zich ‘lekker’, maar kreeg mijn ademhaling niet in lijn met de stapfrequentie. De stapfrequentie leek dus (te) hoog. Dat bleek achteraf te kloppen, want ik zat rond de 85 (170) en ik weet al dat dat voor mij niet lekker aanvoelt (hoewel het bijna de ideale stapfreqentie zou zijn volgens de boekjes). Wel merkwaardig dat dit zomaar gebeurt, want ik had gewoon de radio aan, en lette verder niet op de frequentie, merkte alleen dat mijn ademhaling niet meer klopte en dat het daardoor moeilijk aanvoelde allemaal. De laatste 2 laps gedaan met de klok erbij en uiteindelijk allebei de laps rond de 5.40 minuen gelopen. Nog niet helemaal goed dus.

Ik vond het wel interessant eigenlijk. Ik liep op zich dus vrij snel en eigenlijk zonder ‘echte problemen’. Alleen veel te snel voor de training (je hebt er niets aan om te snel te trainen, dan breek je alleen maar af), en met een (voor mij) te hoge stapfrequentie.

Ik ga dit eens even laten bezinken. Ik weet al dat mijn 10 km tijd niet aansluit bij de 5 km tijd (de 10 zou ik sneller moeten kunen). In ieder geval heb ik zeker de klok nodig om op het juiste tempo te blijven bij een training. Ten tweede moet het tempo tijdens het interval op souplesse drastisch omlaag. De afgelopen tijd dus ook veel te snel getraind. Overigens zie ik wel dat ik na een fietstraining sneller en makkelijker loop. Dat is ook opvallend. Iets om te onthouden misschien. Wordt vervolgd……

Gegevens:

* totale afstand 13,5 km
* temp 19 C

augustus 44 km – 2011 totaal 1.284 km