Maandelijks archief: juli 2012

31.07.2012 – loopband training 7 km

**31.07.2012 – loopband training 7 km**

Vandaag een hele nare dag. Vanmorgen was ik eerst in het ziekenhuis met mijn moeder. “Ik zet mijn geld in op een uitzaaiing in uw hersenen” zei de neuroloog. Gisteren zou er nog weinig aan de hand zijn volgens hem maar hij wilde het nog even bespreken met de radioloog en dus kwamen we vandaag weer terug. Ik klemde mijn nagels in mijn handen en wist niet goed waar ik moest kijken. Tsja ik loerde op het scherm en keek naar de MRI beelden. Alsof de wereld voor je voeten wordt weggemaaid. Niks is vanzelfsprekend, dat zie je maar.

Na deze afspraak moest ik zelf naar de cardioloog voor een inspanningstest. Want het gaat bij mij ook allemaal super maar niet heus. Ik was al aan het rommelen in Nederland. Ach ja, ziekenhuis in Spanje…. Wat zou ik daar nou van terecht gaan brengen? Ik besloot dat de extra emoties een mooie uitdaging zouden vormen en ging dus toch maar naar de wachtruimte.

Na een half uur wachten, terwijl ik ondertussen met iedereen die ik kende natuurlijk zat te sms-en over mijn moeder, mocht ik dan eindelijk naar binnen voor de test. Op de loopband. Ook hier vrij warm maar ik was ‘in vol ornaat’ en had zelfs mijn coolcap meegenomen. Uiteindelijk liep ik met 9 km/uur tegen een 20% helling op. Nooit geweten dat ik dat kon, en een goeie les, want dan mag ik dus niet meer zeuren over een klimmetje. Maar goed, erg lang hield ik dat natuurlijk niet vol en na ruim 16 minuten was de test ten einde. Ik heb weer nieuwe informatie voor de trainingen en dat is fijn! Op naar de volgende trainingen.

Nu begint het lange wachten tot vrijdag, wanneer mijn moeder weer terug moet voor een nieuwe MRI.

In de avond besluit ik toch nog maar even op de loopband te gaan trainen en ik kies voor 3 blokjes van 10 minuten op 5.30 min/km. Dat is de warmte wel even voldoende voor vandaag. Aan het einde nog even twee korte lapjes. 139 – 139 – 143 gemiddelde HR tijdens laps dus netjes cadans rond de 83 a 84 dus beetje langzaam maar op de band niet erg makkelijk. Ik heb nog steeds geen idee hoe snel ik nu echt loop, want ik deed maar wat qua calibratie van de footpod op de band. Maar goed, zoiets was het dus.

juli 148 km – 2012 totaal 1.299 km

29.07.2012 – spanje route 3

Vandaag ben ik jarig!

Het is de hele dag ontzettend warm geweest….

Maar dat weerhoudt me er niet van om een lekker rondje te gaan lopen. Het is namelijk ineens een beetje bewolkt, en aangezien Ztje ook wel een wandelingetje kan gebruiken voordat ze lui wordt, besluit ik met haar rond het kerkje te gaan lopen. Dat is een lekker rondje en dat kan ik net zo lang of kort maken als ik wil. Eens kijken of het een beetje wil lukken met beessie op die keitjes daar. Aanvankelijk was ik van plan om alleen maar te wandelen en daarna op de loopband te gaan trainen, maar ik ben al omgekleed, heb alles bij me en besluit het dus gewoon te proberen. Het eerste rondje gaat prima. Rustig aan. Daarna een tweede rondje maar aan het einde merk ik dat ze het toch wel erg warm krijgt. Voor vandaag dus voldoende. Ik ga gewoon iedere keer een rondje extra lopen en kijken hoe dat gaat. Voor mij ook wel lekker zo rustig aan rommelen.

klik voor groot

Gegevens:

* totaal 5,5 km
* temp 25

rondje in google earth openen

juli 141 km – 2012 totaal 1.292 km

27.07.2012 – spanje route 2

Vandaag wil ik natuurlijk weer proberen of ik die verrekte heuvel nou kan lopen. Vol goede moed ga ik dus op pad. Ik besluit goed te letten op mijn ademhaling en vooral rustig te lopen en op de HR te letten. Ik stel wel het alert in op 165 en niet meer op 155, want met een beetje heuvel in warme omstandigheden zal de HR toch wel een stukje stijgen.

Rustig krabbel ik rond het kerkje en al snel loop ik weer naar beneden richting Altea. Weer over het spoortje, over de autoloze weg en dan langs de autoweg. Het is erg warm en ik visualiseer vast dat ik straks een stukje omhoog moet en hoe makkelijk dat zal gaan. Het bleek immers de vorige keer maar een klein stukje. Ik sla linksaf en al snel doemt de heuvel voor me op. Ik klauter rustig voort en het valt me heel erg mee. Ik ben al verder dan de vorige keer. En weer verder, en nog een stukje verder. Nu een klein stukje vlak en dan weer verder. Na de bocht is het al bijna gedaan dus het gaat goed! En dan ineens is daar ineens de afslag alweer. Ik liep het hele stuk dus gewoon naar boven en verder! Ik besluit dezelfde weg te nemen als de vorige keer, dus loop ik over de loopbrug die over de snelweg gaat en langs de huisjes zo weer terug naar de auto. het is maar een rondje van 7,5 km maar ik ben blij en tevreden. Niet eens een gekke tijd hoewel dat natuurlijk niets uitmaakt. Hartslag hield zich keurig, geen piepje gehoord en ook niets gevoeld.

klik voor groot

Op naar de volgende ronde.

Gegevens:

* totaal 7,5 km
* temp 28
* max HR 160

rondje in google earth openen

juli 135 km – 2012 totaal 1.288 km

25.07.2012 – loopband training 7,5 km

**25.07.2012 – loopband training 7,5 km**

De tweede training dan maar op de loopband en niet over de weg. Het is ontzettend warm en zonnig en aangezien ik al geen warm weer loper ben, lijkt het me beter om lekker rustig aan te doen en dan maar wat op de loopband te rommelen.

Ik kies voor een interval training. Ik heb geen idee hoe snel ik nou werkelijk loop, want loopbanden zijn berucht om de onnauwkeurigheid en ik stel de garmin footpod dus ook maar zo in dat de snelheid ongeveer overeen komt met die v an de loopband. Dat betekent alleen dat ik me op 11 km per uur volgens de loopband werkelijk uit de naad aan het rennen ben. Geen idee of dat aan mij ligt, of dat de band niet klopt. Merkwaardig maar niet erg voor nu.

Ik kies voor een bloktraining van laps op 11 km per uur (omdat dat voor mijn gevoel toch dichter tegen de 5 min/km aan ligt) afgewisseld met joggen en dat voelt goed. Omdat het erg warm is, lijkt 7,5 km me voor deze keer wel even genoeg. 2 x 3 laps op 5 min/km gevolgd door 4 x 5.30 min/km – HR max 165

Gegevens:

* totaal 7,5 km
* HR max

juli 128 km – 2012 totaal 1.281 km

22.07.2012 – spanje route 1

Vandaag het eerste rondje in Spanje gelopen. Ik dacht dat de totale ronde rond de kerk, naar beneden richting Altea en weer terug ongeveer 11 km zou zijn. Dat bleek gelukkig niet het geval. Het eerste gedeelte ging heel lekker, en ik was in no time bij het spoor waar ik niet hoefde te wachten maar gewoon lekker door kon tuffen. Hondje was niet mee, want het was veel te warm. Het rondje langs het kerkje ging prima, maar ik merkte zelf al zodra ik het asfalt op kwam, dat het ontzettend warm was. De hitte sloeg je in het gezicht vanaf de weg. Na Altea een stukje langs de weg en daarna zou het omhoog gaan. Dat herinnerde ik me nog van vorig jaar. Het gemiddelde lag rond de 6.30 min/km en dat was eigenlijk iets te vlug voor deze weersomstandigheden waar ik nog niet aan gewend was. Na enkele stappen op de heuvel was het dus al snel over en sluiten en moest ik de heuvel verder opwandelen. Zelfs na de heuvel ging het alleen maar harkend weer richting de auto. Wat een gigantische hitte. Ik was erg blij dat de route er na ruim 7 km weer op zat, maar ik was erg teleurgesteld dat ik de heuvel niet haalde. Vorig jaar was dat geen probleem! Ik wil deze route dus nog een keer proberen natuurlijk!

klik voor groot

Gegevens:

* totaal 7,3 km
* temp 30
* cadans 83

rondje in google earth openen

juli 120 km – 2012 totaal 1.273 km

19.07.2012 – tussentraining bloktraining – totaal 10,5 km

**19.07.2012 – tussen training – bloktraining – totaal 10,5 km**

Vandaag weer een lekker rondje gehobbeld. Ik wilde een mix doen van sneller lopen en rustig aan doen, dus dat werd een bloktraining van 2000-1000-2000-1000-2000 steeds met 100 meter ertussen. De bedoeling was ook dat ik naar het einde van de training toe steeds iets sneller liep en dat lukte prima. Cadans een beetje aan de lage kant met 166.

Ik heb niet echt gekeken op mijn klokje tijdens het lopen, heb alleen op de hartslag gelet. Overigens zette ik een alert op een HR van 155 zodat ik weet wanneer ik eventueel moet gaan opletten. Op dat moment kan ik extra aandacht besteden aan mijn houding en ademhaling en meestal is dat voldoende om de HR weer te laten zakken.

Gegevens:

* totaal 10,5 km
* temp 19
* cadans 83

juli 113 km – 2012 totaal 1.266 km

nieuwe schoenen 6

**nieuwe schoenen 6**

In de vervolg reeks ‘nieuwe schoenen’ vandaag dan deel 6. In april schreef ik nog aflevering 5 en nu dan aflevering 6. Overigens bevallen de Brooks Pure Flow heel erg goed. Ik liep daar inmiddels ruim 300 km op en wissel die nog wel eens af met een Asics (zoals de ds trainer of de ds racer). Het grote verschil tussen de Asics en de schoen die ik vandaag kocht of de Brooks, is het verschil tussen de ‘heel’ en de ‘toe’ die wel heel to toe drop wordt genoemd. De meeste schoenen hebben een verschil van 6 tot 10 mm of meer, zodat je al heel snel op de hiel landt. Ik ben nu eenmaal niet zo gewend om echt op de hak te landen en vind daarom de Brooks erg fijn lopen. Ik hoop dat ik nog beter kan werken aan de cadans met deze schoenen. In ieder geval is duidelijk dat schoenen steeds lichter worden en dat is prettig.

De schoen die ik vandaag kocht, de Saucony Kinvara 3 heeft – net zoals de Pure Flow van Brooks – 4 mm heel to toe drop. Ik krijg meestal de kriebels van Saucony omdat een Saucony schoen uit februari 2010 me een trombosebeen opleverde vanwege de hoge randen aan de enkelrand. Maar met deze zachte schoen is daar geen kans op. De rand is niet alleen laag, maar ook nog eens heel zacht. Ik ben dus benieuwd hoe dit zal lopen.

17.07.2012 – tussen training – 6×400 (200) – totaal 8,5 km

**17.07.2012 – tussen training – 6×400 (200) – totaal 8,5 km**

Beetje gek rondje. De bedoeling was 10×400 op 2′ en na de fijne training van vorige week en afgelopen zondag, ging het vandaag zeer matig. Het liep op zich allemaal wel, maar helaas ging de rem erop en heb ik dus de training gestaakt na de 6e lap. Ik kan dan simpelweg niet sneller, hoewel mijn benen verder prima voelen. Omdat ik wilde proberen of een langzaam loopje wel goed zou gaan ben ik nog even doorgehobbeld maar al snel besloot ik te stoppen en om te keren. Morgen beter. Ik kan nu eenmaal niet alles veranderen of hebben zoals ik het wil.

Cadans rond de 83 dus aan de lage kant, maar dat kwam misschien door de schoenen. Deze keer liep ik weer eens op de DS Racers. Dat was geen groot succes, ik vond het heerlijk licht aan mijn voeten maar toch liep het niet echt lekker deze keer.

Gegevens:

* totaal 8,5 km
* temp 19 – winderig en klam
* cadans 83 (166)

juli 103 km – 2012 totaal 1.255 km

15.07.2012 – tussen training – 20 km DL

15.07.2012 – tussen training – 20 km DL

Vandaag weer tijd voor een DL. Ik had laatst op een forum gezien dat iemand aan de andere kant van de IJssel had gelopen, verder zuidwaarts dan ik normaal doe. Daarvoor zou ik eerst met het pontje over moeten, en daarna niet langs de IJssel weer terug zoals ik eerder deed, maar verder naar beneden richting het Loetbos. Daar was ik nog nooit geweest en ik was eigenlijk wel benieuwd hoe dat zou zijn. Via Google Earth had ik wel al een beetje gekeken maar ergens echt lopen is toch anders!

Eerst dus maar met het pontje over naar Ouderkerk ad IJssel. Wat is dat toch een sikkeneurige man. Deze keer viel het mee, de vorige keer zat hij maar te zeuren onderweg. Niet echt gezellig.

klik voor groot

S. was weer mee op de fiets en zou ook wat foto’s maken in het nieuwe gebied. Deze keer had ik mijn eigen ‘proviand’ mee om te oefenen. Het Nathan Racevest met water en voorin wat gelletjes. Ik had niet veel gegeten, dus leek het wel zinvol om dan maar met gelletjes alles een beetje op peil te houden. Overigens heb ik getest of je inderdaad in de Quick Shot ook gels kunt doen en dat gaat prima. Dat scheelt dus onderweg tijdens een wedstrijd het openen van gelletjes en het naar binnen werken. Ik heb uiteindelijk gewoon 2 gelletjes in mijn vest gestopt, maar het werkt dus prima.

klik voor groot

Na het pontje even een kilometer over een weg door het dorp en daarna waren we al snel op een fietspad tussen de weilanden.

klik voor groot

Onderweg zagen we nog twee purperreigers en dat is altijd wel erg gaaf. Ik wist eigenlijk niet dat ze in dit gebied zaten. Soms zitten ze wel eens in het natuurgebied waar ik normaal loop, maar dan zijn ze dus een beetje van huis. Ook twee ooievaars maar die zie ik geregeld ook in ‘mijn gebied’ omdat daar gebroed wordt.

De eerste 10 km gingen als een zonnetje en met een zonnetje. Het was eigenlijk vrij warm, veel warmer dan ik gedacht had. Ik grapte nog ‘kom maar op met die regen’ en die wens werd daarna ook rap vervuld want halverwege kletterde het ineens van de regen. Het was ook vrij fris en er stak zelfs een windje op.

Uiteindelijk kwamen we bij het Loetbos aan. Een beetje nieuw gebeuren, niet echt veel bomen maar wel een vervelend pad met grindjes en zand. Voor elke stap die ik zette ging ik er een halve achteruit voor mijn gevoel. Echt lekker liep het niet. Ik was ook veel te snel gestart want ik zag het gemiddelde ook rap teruglopen.

Helemaal aan het eind gingen we verkeerd. Aanvankelijk riep S. dat ik door moest lopen op het pad van de laatste foto hierboven, maar moest ik uiteindelijk toch terugkeren en liepen we ineens over een redelijk grote weg. Niet leuk en ook nog eens helemaal verkeerd jammer genoeg, waardoor we al snel weer op hetzelfde pad uit zouden komen als op de heenweg. Volgende keer zouden we dus een andere route nemen, minder door het bos en meer over de wegen tussen de weilanden door. Dat loopt goed en zeker als het niet te druk is dat een prima looproute.

klik voor groot


Ik vond het op een gegeven moment best zwaar. Geen idee waarom. Het tempo was verder prima, ik had lekker gedronken uit mijn vest (wat loopt dat toch heerlijk) en alles voelde goed. Ik had alleen weliswaar twee toe protectors op mijn grote tenen gedaan, maar helaas niet op mijn tweede teentje waar sinds gisteren geen nagel meer op zit, dus dat werd na 13 km erg pijnlijk door de natte schoenen. Daar zit nu ook een mooie bloedblaar op helaas. Dom.

Uiteindelijk weer lekker met het pontje over, dat gelukkig snel kwam en na het pontje nog even een kilometer tempo gemaakt voordat ik kon uitwandelen naar de auto. Ik ben dan toch altijd weer verrast dat je een snelle laatste kilometer er zonder problemen kunt uitpersen.

Zo kwam er na ruim 20 km een einde aan een lekker rondje over een nieuwe route. Altijd weer leuk!

Gegevens:

* totaal 20,5 km
* temp 18 daarna 14 met regen
* cadans 168

rondje in google earth openen

juli 94 km – 2012 totaal 1.247 km

review: watersystemen race vest Nathan + 1L Hydrapak reservoir

**review: watersystemen race vest Nathan + 1L Hydrapak reservoir**

Ik heb al heel wat watersystemen geprobeerd en eigenlijk bevalt niets echt goed. Het zit niet goed, is te klein of onhandig. Aanraders zijn tot nu toe de heuptas met horizontale bladder van Inov-8, de handbottle van Nathan (quick shot voor kortere runs) en dan onderstaand systeem. Dat steekt echt overal met kop en schouder bovenuit, hoewel de Inov-8 ook erg goed is voor langere runs waarbij je meer mee wilt nemen, zoals camera, bakjes voor de hond etc. Niet zozeer dus voor trainingen en al helemaal niet voor wedstrijden. Alle reviews staan overzichtelijk bij elkaar op de review pagina overigens.

Wat is voor mij het ideale systeem?

* lichtgewicht
* niet te groot
* gemakkelijk te gebruiken
* gemakkelijk te reinigen waterzak
* mogelijkheid om gelletjes of telefoon mee te nemen, waar je ook nog gemakkelijk bij kunt

Alle opties zitten verenigd in het Nathan race vest

Nathan Race vest HPL #028

  

Dit is een klein vest, het plaatje doet misschien anders vermoeden, maar het weegt 140 gram!

Ideaal en superlicht vestje met een zachte mesh achterkant. Aan de voorzijde twee opbergvakjes, eentje met een mesh holster, de andere met een ritsje. Achter op de rug een deel open voor maximale ventilatie en daaronder een power strech pocket waar je hetzij een jackje of spulletjes in kunt stoppen. Dat hoef ik niet, dus gebruik ik het voor een 1L waterzak. Meer past er dan ook niet bij. Nathan heeft overigens geen 1l zak, dus week ik uit naar de Hydrapak zak die precies past qua maat en uitstekend schoon te maken is (zie onder). Het gevalletje weegt zonder de waterzak slechts 140 gram en dat is dus echt super licht!

Het draagcomfort is prima, ook voor dames. Voorop een horizontale strap en links en rechts twee die het heel gemakkelijk maken om het vest helemaal aan te passen aan het lichaam. Onder het lopen beweegt niets, het vest blijft goed zitten. Ook met warm weer is het totaal niet te warm. Enige minpuntje is misschien dat iemand met stevige bovenarmen wellicht af en toe langs de zakjes aan de voorkant zou kunnen schuren. Dat gebeurt bij mij niet, maar ik denk dat het wel zou kunnen gebeuren misschien.

link naar de website van Nathan

Ik gebruik het race vest dus als water systeem, in combinatie met

Reversible Elite 1 Liter Reservoir van Hydrapak

Grappig genoeg heeft Nathan alleen een vest met een 1,5L reservoir en dat vind ik zelf een beetje te groot. Nu het race vest zo goed bevalt, zou ik me kunnen voorstellen dat het 1,5 L vest ook prima is, maar voor mij is dit nu voldoende. Maar ik moest dus met het race vest uitwijken naar een ander reservoir en vond dat direct in de Hydrapak zak die perfect past in de pocket van het Nathan race vest.

Voor mij was erg belangrijk dat het reservoir goed schoon te maken is, en de Hydrapak kan je gewoon binnenstebuiten keren en zo schoonmaken. de slang kan ook worden afgekoppeld dus alles is schoon te maken. Zeker handig wanneer je ook iets anders dat water in de zak wilt gebruiken. Overigens past de horizontale zak van de Inov-8 ook in het race vest wanneer je de zijkanten omvouwt. Niet ideaal, maar als kosten een overweging zijn wel mogelijk.

De zak laat zich gemakkelijk vullen door de grote opening aan de bovenkant. Over de hele breedte van het reservoir is de opening. Je kunt dus ook ijsblokjes etc in het reservoir gebruiken. De slang is – zoals gezegd – los te koppelen en loopt via een geleider in het Nathan racevest naar de voorzijde. Erg handig is de magneet sluiting die bij het reservoir geleverd wordt. Ik bevestigde deze aan de horizontale strap op het vest en daarmee is de slang op een handige plaats bevestigd. De drinktuit is snel te gebruiken, er zit geen kapje op o.i.d. Openzetten is voldoende, tijdens het lopen kan je met heel weinig moeite drinken zoveel je wilt. Daarna klik je de slang weer vast en klaar is kees.

Een werkelijk ideale combinatie. Ik heb er totaal geen last van tijdens het lopen en het drinken uit een reservoir is nu eenmaal gemakkelijker dan uit een handbottle of flesje, ook al omdat je geen lucht mee aanzuigt tijdens het lopen. Dat voorkomt dus ook dat je enorm gaat opboeren of dat het water verkeerd valt tijdens het lopen vanwege alle lucht die je anders mee’drinkt’.

Klotsen doet het water niet of nauwelijks als je even de moeite neemt om de lucht die aan de bovenkant zit weg te halen voordat je de zak sluit.

Op onderstaand filmpje zie je hoe je de zak kunt schoonmaken.

link naar de website

Top. Echt een aanrader voor alle afstanden!!

waterzak op mijn rug|