Maandelijks archief: december 2010

terugblik 2010

terugblik 2010

In september 2009 ben ik begonnen met Evy start2run. In december 2009 had ik dat afgerond en liep ik mijn eerste 30 minuten rondje. Nog lang geen 5 km, want 10 km per uur haalde ik echt niet in die tijd. Dat heb je als je als oudje begint met een sport die nou niet echt bij je past eigenlijk. Maar wat een plezier had ik, en wat was ik trots dat ik 30 minuten achter elkaar kon lopen, terwijl ik zovele moeite had met de eerste les van 3 minuten achter elkaar lopen aan het einde.

In oktober 2009 een sportkeuring in Zoetermeer. Ik was toen nog volop bezig met de opbouw naar de 30 minuten, maar mijn doel was toen langs het meer rennen in Schotland. Mijn conditie was matig en vanwege de EDS en andere problemen kreeg ik allerlei oefeningen op die ervoor moesten zorgen dat ik inderdaad kón blijven lopen en geen blessures aan heupen of knie zou krijgen.

In december en januari liep ik in Schotland. Mijn eerste rondjes langs het meer. Doel bereikt! Wat een geweldig gevoel. De tijd/snelheid leek nergens naar, maar what the heck. Ik liep! In januari was ik actief op fora en opperde ik een doel voor 2010 van 1.000 km lopen. Dat leek natuurlijk onbereikbaar, en zou ruim 80 km per maand betekenen. Wat veel!

In maart 2010 liep ik in de UK mijn eerste 10 km rondje. Dat was ook bijzonder, maar ik merkte toen al dat op vreemd terrein het heel wat makkelijker was om ‘door’ te lopen. Ik was en blijf nieuwsgierig wat er achter de volgende bocht allemaal te zien is!

Eind februari kocht ik nieuwe hardloopschoenen en of dat heeft bijgedragen aan het ontstaan van trombose of niet, dat weet ik niet maar in ieder geval kreeg ik weer trombose waar ik dus nog vrolijk mee doorgelopen heb ook. Dat is niet de bedoeling maar toen ik er na 10 dagen achter kwam dat ik inderdaad een trombose had, was het al niet meer zinvol om rustig aan te doen. De nieuwe schoenen werden daarna rap geruild voor een ander paar en die zaten verder prima. Ik heb toen direct een tweede nieuwe paar op de kop getikt op Ebay en die heb ik zelfs alweer in gebruik genomen omdat de schoenen van februari alweer versleten zijn (1.250 km).

Ook in Spanje in april 2010 heb ik gelopen. Dat ging aanvankelijk niet vanwege de pacemakerwissel die wat problematisch was, maar al rap ben ik toch een rondje gaan doen op lage snelheid om het bonken te beperken. Wat was het mooi! Heel bijzonder om in weer een ander land te lopen en dingen te ontdekken!

In de eerste maanden van 2010 merkte ik al dat de kilometer opbouw best snel ging. Al rekenend kwam ik erachter dat ik eind augustus al de 1.000 km bereikt zou moeten hebben. Dat was toch wel bijzonder, ook al vormde het geen echt doel op zich. In mei 2010 kwam mijn hondje, en had ik ineens een renmaatje die lekker met me mee kon rennen. Helaas had ze eerst een kapot zooltje, werd ze daarna loops en daarna schijnzwanger, maar inmiddels rent ze alweer heel wat maanden geduldig met me mee. Ik probeer zoveel mogelijk routes te maken waarbij ze los kan lopen, maar ook aan de riem hobbelt ze blij met me mee.

Later in 2010 ben ik enkele keren ‘elders’ gaan hardlopen zoals het Sauerland, Scheveningen en de Veluwe en ook daar maakte ik heel wat kilometers. De langste route was 19 km in het Sauerland. Geen makkelijke weg met heuvels maar wel erg mooi.

Nu in Schotland heb ik al ruim 76 km gelopen en liep ik mijn eerste 20 km rondje.

Totaal heb ik in 2010 1.574 km hardlopend afgelegd. Daarbij komen nog heel wat kilometers wandelend met de hond maar die tel ik natuurlijk niet mee. Dat is toch een enorme afstand en totaal onverwacht. Ik zou de 1.000 km al heel wat gevonden hebben en als ik nu door reken hoeveel ik moet lopen per maand voor die 1.500 km, dan blijft mijn doel voor 2011 toch echt 1.500 km! Geen idee wat verder mmijn echte doelen zullen worden. De 10 km is eigenlijk al een ‘makkelijk rondje’ en ik ga meer voor de afstand dan voor de snelheid, en een rondje van 5 km in 30 minuten lukt ook (al). Dus ik ga me voor 2011 gewoon richten op lekker hardlopen met mooie afstanden, maar vooral met verstand zodat ik niet door een blessure voortijdig moet stoppen en er helemaal geen kilometers meer gemaakt worden.

Dat betekent dus ook dat ik dit jaar (dan bedoel ik dus deze schotland trip) niet de route door Glen Lonan ga doen, ook al zou dat qua afstand best gaan. Dat lijkt me nou een prima uitdaging voor volgend jaar, waarbij ik net iets meer reserve hoop te hebben en die afstand (23,5 km) gewoon ‘fluitend’ doe. Morgen en eventueel overmorgen ga ik de laatste routes hier doen, en maak ik zo de eerste kilometers alweer voor 2011.

29.12.2010 – barcaldine

29.12.2010 – barcaldine

Vandaag weer een ander rondje geprobeerd. Bij het maken van de foto’s voor het rondje van eergisteren kwam ik erachter dat er een fietspad liep vanaf het sealife centre ‘ergens heen’. De auto dus maar bij het sealife centre geparkeerd en op pad gegaan. Op het fietspad bordje zag ik dat het 3 mile zou zijn naar een een of ander dorpje. Dat zou voor een kort rondje dan wel genoeg zijn en eventueel zou ik nog een stukje door kunnen lopen ergens halverwege. Het eerste stuk was saai maar op zich wel interessant. Het voerde ook langs een rare camping (leeg natuurlijk) die ommuurd was. Heel creepy. Waarom ga je nou ergens zitten met muren eromheen? Vreemd genoeg hing er ook een soort damp, net als in een film.

Maar na een kilometer of 4 kwam ik ineens bij een parkeerplaats met allerlei wandelingen het bos in. Geweldig mooi. Uiteindelijk koos ik voor een stukje van een mountainbike route die totaal 8 of 12 mile lang zou zijn. Helaas ging dat hele eerste stuk steil omhoog en had ik het op een gegeven moment wel gezien. Ik moest immers ook nog helemaal terug naar de auto en vandaag wilde ik eigenlijk eens een kleiner rondje hardlopen. Uiteindelijk dus toch weer 11,50 km gedaan vandaag. Maar die routes door het bos daar ruiken naar meer dus wie weet….. Helaas kan ik hier nog maar twee keer rennen. Dat wordt dus nog even puzzelen wat ik ga lopen de komende keren. Totaal liep ik hier al meer dan 75 km!

Gegevens:

* totale afstand 11,50 km
* temp 8 C
* gem BPM 132

barcaldine forrest

barcaldine forrest

rondje in google earth openen

december 131 km – 2010 totaal 1.574 km

27.12.2010 – barcaldine

27.12.2010 – barcaldine

Vandaag een rondje gedaan richting Barcaldine. Waar ik nu gestart ben, ben ik een paar dagen geleden gestopt toen ik vanaf het kerkje startte. Ontzettend mooi maar een beetje zwaar. Wist ik veel, ik had deze route vorig jaar wel eens gereden met de auto maar dit jaar nog niet. Gisteren wel voor het wildrooster gestaan, maar omdat het een beetje ingezakt was, had ik geen zin om erover heen te rijden met mijn banden. Het begin ging steil omhoog. Ben benieuwd naar het hoogteprofiel maar dat kan ik pas thuis uit de gegevens peuteren en hier plaatsen.

de weg

Ik zie wel dat het hoogteverschil ruim 150 meter was, dus dat is niet niks. Uiteindelijk heb ik de route in 2 delen geknipt, want aan het einde van de eerste ronde liep de weg ineens steil naar beneden en daar heb ik gekozen om te wandelen de andere kant op. Tussendoor dus 700 meter gewandeld en daar deed ik maar liefst 9 minuten over, dus dat ging al traag genoeg al wandelend!

de weg

Het was wel erg mooi, met veel stromende watertjes en mooie doorkijkjes. Zeker omdat de weg zo steil omhoog liep, had ik op de hoge stukken een prachtig uitzicht over de meren. Ik ga proberen nog wat foto’s te maken om hier bij het verslag te plaatsen.

doorkijkje

Het was grijs en regenachtig en ik droeg mijn nieuwe Nike outfit. Ik had in de outlet in Newcastle een ‘storm fit’ en ‘dry fit’ setje gekocht. Het zat lekker en was ook prima warm. De handschoenen en hoofdband had ik al heel snel in mijn zak gestopt want dat was dus echt niet nodig.

Gegevens:

* totale afstand 12,2 km
* temp 5 C
* gem BPM 143

rondje in google earth openen

december 119 km – 2010 totaal 1.562 km

25.12.2010 – glen lonan

25.12.2010 – glen lonan

Vandaag 1e kerstdag hier in Schotland gevierd met een lekker runnetje door de glen. Deze keer gestart vlak bij het begin om ook dat stukje van de route te verkennen voor de monstertocht van volgende week (als dat werkelijk gaat lukken tenminste). Het loopt daar redelijk op en neer, maar dat is alleen vervelend als je het stuk heen en weer loopt, zoals ik vandaag gedaan heb. Vanmorgen regende het hier, maar ineens klaarde het rond 1 uur op en ging de zon zelfs schijnen. Helaas betekende de regen wel dat er ijs op de weg lag. Maar gelukkig had ik ook de Yaktrax in de auto gelegd en daar heb ik dus mee gelopen, en dat ging prima.

Het was weer zo ontzettend mooi, echt geweldig. Wat een ervaring. Vorig jaar rommelde ik hier ook heerlijk langs het meer met mijn rondjes die steeds langer werden, maar zo door de Glen is toch wel heel erg bijzonder.

Geen idee of het snode plan gaat lukken om de hele Glen door te rennen, maar qua route is het prima te doen volgens mij. De route die ik vandaag liep, sluit bijna aan op het rondje dat ik op 23.12.2010 deed. Aan het einde van de route van eergisteren ontbreekt nog een kilometer of 3 richting het dorpje Taynuilt. In ieder geval vandaag weer een lekker rondje van ruim 10 km gerend in de prachtige natuur met lekker weer. Hondje was ook helemaal blij, lekker los. Totaal geen wind, droog en een zonnetje, het was gewoon warm. Boven nul deze keer!

Qua tijden heb ik bijna niks aan mijn registratie want door het ijs, door de auto’s die heel af en toe langskomen die me doen stoppen en de wildroosters heb ik zoveel tijd in te halen dat mijn gemiddelde maar net boven mijn rondjes van vorig jaar lijkt te liggen. Maar dat geeft niet, want het tempo is helemaal niet slecht en zeker niet met deze omstandigheden en met de spikes onder.

glen lonan

Gegevens:

* totale afstand 10,3 km
* temp 3 C
* gem BPM 140

glen lonan

rondje in google earth openen

december 107 km – 2010 totaal 1.549 km

23.12.2010 – glen lonan

23.12.2010 – glen lonan

Vandaag de stoute schoenen aangetrokken. Eigenlijk beter gezegd de Yaktrax. Gisteren bij het wandelen al even mee proefgelopen en het liep eigenlijk prima. Het zijn een soort sneeuwkettingen maar zonder dat je er last van hebt. Eergisteren waren we al even met de auto door Glen Lonan gereden, op zoek naar Schotse Hooglanders en om te kijken hoe de weg eruit zag. Sneeuwerig en glad, dus de Yaktrax zou uitkomst moeten bieden. Goed aangekleed en POB pillen op zak (vanwege een ervaring met koud weer eind januari in Nederland) ben ik in de auto gestapt. Ik durfde het nog niet aan om de hele Glen door te rennen en dan met de taxi terug te gaan naar de auto (21 km), maar had bedacht dat ik ergens halverwege de auto zou parkeren en een achtje zou maken rond de auto. Op die manier kon ik zelf bekijken hoe het zou gaan en de afstand net zo lang of kort maken als ik wilde.

Het was in een woord geweldig. Wat ontzettend mooi. Het was ijskoud, min 6 (tot mijn verrassing want zo voelde het helemaal niet) maar er was totaal geen wind en een strak blauwe lucht met zon. De hond kon lekker los lopen en waar schapen of koeien liepen, riep ik haar even bij me en volgde ze braaf.

Wie had gedacht dat ik hier zo heerlijk zou lopen met zo’n ondergrond. Vorig jaar was ik al helemaal trots dat ik als maximum 2×5 km kon lopen op een slakkegangetje en nu liep ik ruim 20 km. Dat is dus het langste tot nu toe en het ging als een zonnetje. Echt nergens last van gehad. Ik liep natuurlijk niet al te snel en waar ik al helemaal geen rekening mee gehouden had, was het feit dat ik de hond een paar keer moest optillen om over de wildroosters heen te komen. Die zijn hier heel breed en door de vorst gingen de hekken ernaast niet open. Beessie vond het allemaal best en hing als dood gewicht in mijn armen als ik de roosters overglibberde. Aan de andere kant werd ze daarna helemaal wild natuurlijk en rende als een dolle om me heen. Want vrouwtje deed natuurlijk wel raar zo (in haar ogen dan).

Ik durf het wel aan om volgende week de gok te wagen om van het begin tot het eind te lopen en dan met de taxi terug te gaan naar de auto. Ik heb bedacht dat ik het makkelijkste in Taynuilt kan starten, terug door de glen kan lopen en terug naar het huisje (2 km extra dus totaal 23 km). Daar omkleden en warm worden en de hond achterlaten en dan lekker met de taxi terug naar het dorp, en daar wat lekkers eten en de auto ophalen. Dat zou toch geweldig zijn. Beetje afhankelijk van het weer natuurlijk want vandaag was wel geweldig zo met die zon en zonder wind. Afwachten maar wat het gaat worden. Deze 20 km zitten er in ieder geval vast op!

Gegevens:

* totale afstand 20,22 km
* temp -6 C
* gem BPM 142

glen lonan

rondje in google earth openen

december 97 km – 2010 totaal 1.539 km

21.12.2010 – north connel

21.12.2010 – north connel

Vandaag het tweede rondje gelopen. Weer langs het meer maar deze keer gestart vanaf het kerkje (met de auto heengereden). Het leek me leuk om nu eens een stukje verder langs het meer uit te komen. Dat lukte ook prima, alleen was ik even vergeten dat de weg daar behoorlijk op en neer liep met een steile helling ergens halverwege. Maar de training in het Sauerland wierp zijn vruchten af, want ik kon er redelijk tegenaan hobbelen. Zief moest weer aan de riem mee, en dus heb ik haar halverwege even losgelaten om te kunnen plassen. Ik vind dat zelf niet zo fijn om te stoppen, maar zo die hele afstand aan de riem is ook niet leuk voor haar.

Vanmiddag ben ik daarom op pad gegaan met de auto om de Glen te gaan bekijken. Dat is te doen met de Yaktrax om mijn schoenen want er ligt een goede sneeuwlaag in het midden van de weg, en daar kan ik dus met mijn spikes prima lopen. Zief kan daar los, dus dat wordt feest! De eerst volgende run wordt dus door de Glen, alleen niet van begin tot eind, maar een achtje vanaf het midden. Ben benieuwd of ik ergens een GPS signaal kan oppikken voor de Garmin, anders heb ik geen route om op te nemen in het bericht. Ik maakte wel vandaag vast wat foto’s van de route, zodat ik die erbij kan doen.
Toen ik vandaag terugkwam moest ik weer de hond wassen, want ze had weer overal pekel en rommel op haar vacht en dat is niet echt lekker en ook niet goed om op te likken. Maar ze raakt er al aan gewend denk ik. Eerst rennen en dan onder de douche!

Het was vandaag weer een stralend mooie dag met zon en een strak blauwe lucht. Echt geweldig. Totaal geen wind dus ook niet super koud. Ben benieuwd naar de komende dagen maar voor nu is het dubbel genieten van alles om me heen.

Gegevens:

* totale afstand 10,54 km
* temp -2 C
* gem BPM 142

klik voor groot


rondje in google earth openen

december 77 km – 2010 totaal 1.519 km

19.12.2010 – north connel

19.12.2010 – north connel

Vandaag mijn eerste rondje gelopen in Schotland. Geweldig mooi weer, echt prachtig. Stralend blauwe lucht, sneeuw op de bergtoppen en in de weilanden en een schone weg. Er lag wel strooizout en na 7 km kreeg Ziefje pijn in haar pootje maar dat was snel weer weg. Aansteller. Voor het eerst aan de rechterkant van de weg gelopen met de hond aan de rechterzijde en dat ging prima gelukkig. Vorig jaar liep ik hier mijn eerste echte rondjes na het afronden van Evy Start2Run deel 1. Dat ging al snel beter toen, maar wel vrij langzaam. Ik liep nu de rondes op bijna 10 km per uur en dat werd vooral vertraagd doordat ik steeds auto’s moest laten passeren. De route van vandaag liep langs het meer (Loch Etive). Geweldig uitzichten, beide kanten op. Echt prachtig mooi. Zo bijzonder dat ik op deze manier hier kan hardlopen. Vorig jaar kerstmis 2009 maakte ik nog een grapje en vroeg ik me nog af of ik kerstmis 2010 nog steeds zou lopen en hoeveel ik in 2010 gelopen zou hebben. Het jaardoel van 1.000 km ligt al ver achter me, want vandaag ging ik over de 1.500 km grens heen. Ook kocht ik een mooie set Nike hardloop kleding in de outlet, een windjack, een korte mouwen shirt in en mooie bijpassende kleur (het oog wil ook wat) en een lange mouwen shirt. Wie zei er ook alweer dat hardlopen een goedkope sport was? Nou ja, in de outlet kost het hier inderdaad weinig, want het Nike shirtje kostte 8 resp. 11 pond en daar heb je in Nederland dus echt helemaal niks voor!
In ieder geval was het heerlijk vandaag. Op naar de volgende rondes. Het weer ziet er geweldig uit voor de komende dagen dus wie weet heb ik geluk. Het enige nadeel van dit weer is het feit dat de hond werkelijk ontzettend smerig wordt. Na het lopen ben ik maar met haar onder de douche gestapt. Zij lekker schoon, ik lekker warm.

klik voor groot

panorama klik voor groot

klik voor groot


panorama klik voor groot

Gegevens:

* totale afstand 13,54 km
* temp 0 C
* gem BPM 142

rondje in google earth openen

december 66 km – 2010 totaal 1.509 km

15.12.2010 – hitland

15.12.2010 – hitland

Tegen de ondergaande zon inlopen is ook wel erg mooi. Vanavond dus weer een rondje gelopen en het ging wel lekker. Had van te voren geen echt plan wat ik wilde doen, en na de eerste ronde van 6 km lekker door gedieseld en uitgekomen op 12 km. Ging goed, was totaal niet moe en Z vond het ook allemaal prachtig. Sommige stukken waren ineens glad dus het blijft nog steeds uitkijken waar je loopt, maar het was wel goed te doen. Grappig genoeg zit ik dus nu ineens op 1.495 km en ben nog maar 5 km van de 1.500 km af. Misschien loop ik die morgen nog even, want ik moet toch ook uit met de hond en dat is wel een heel klein mini rondje. Stel je voor dat we ineens insneeuwen in de UK, dan heb ik toch maar mooi die 1.500 km gehaald dit jaar.

Tijdens het lopen bedacht ik weer hoe bijzonder het is dat ik dit nu kan doen (en ook doe). Op mijn leeftijd nog begonnen en dan met al mijn ‘mankementen’. Vroeger sloop ik al door de heg bij het sportveld op de middelbare school om maar sneller aan de overkant te komen, want hardlopen kon ik dus echt niet. En dan nu dit…. plannen voor een rondje door de Glen. Was het vorig jaar nog een wild plan om langs het meer in Schotland te lopen, nu droom ik stiekum over een rondje van dorp naar dorp in Schotland. Het ís een beetje ver, maar je weet nooit en bovendien kan ik ook een rondje doen, gewoon een stuk heen en een stuk terug. En er zijn vast nog andere mooie routes daar te bedenken, alleen moet ik daar eigenlijk nog wat tijd in stoppen. Voor vandaag zit het er in ieder geval weer op.

De nieuwe schoenen lopen overigens prima, totaal geen last van gehad.

Gegevens:

* totale afstand 12 km
* temp 3 C
* gem BPM 142

rondje in google earth openen

december 53 km – 2010 totaal 1.495 km

13.12.2010 – hitland

13.12.2010 – hitland

Vandaag net voor de sneeuw vertrokken. Eerst een kort en snel rondje, en weer wat sneller dan gisteren. 6,03 min/km versus 6,05 min/km. Dat scheelt natuurlijk bijna niks, maar toch niet ontevreden. Ik ben iets te laat begonnen met versnellen en kon dus niet meer op de 6 rond uitkomen. Wie weet lukt het deze week alsnog om buiten te rennen, maar ik denk dat dit het laatste nederland rondje was voor vertrek naar de UK. Afwachten maar. Omdat het zo mooi was buiten en eigenlijk niet koud ondanks de lage temperatuur heb ik er lekker nog een rondje aan vast geknoopt. Een stuk langzamer vanwege de stukken waar ik door de sneeuw niet meer kon zien of er een ijslaagje onder zat. Maar gewoon lekker genoten.

Omdat mijn oude schoenen toch wel erg versleten waren, heb ik vandaag op nieuwe schoenen gelopen. De oude waren erg afgesleten op de zool, en daarover was ik heel verrast eigenlijk. De nieuwe zijn ook Asics, Kayano Gel 15. Inmiddels is de 17 er al geloof ik maar ik wilde niet weer gaan rommelen met schoenen die misschien niet goed zouden zitten, en heb in april toen dit model goed bleek te zijn, meteen een tweede paar op de kop kunnen tikken. Met de oude heb ik dus ruim 1.250 km gelopen. Vanwege het aantal asfalt kilometers gaan het dus vrij hard met slijten, da’s duidelijk.

Ben benieuwd of het nog gaat lukken om de 1.500 km vol te maken vóór vertrek, maar als ik in de UK gewoon kan lopen, dan kom ik er ver boven neem ik aan. Ben erg benieuwd hoe het daar zal gaan. Vorig jaar begon ik daar voor het eerst met ‘echte’ stukken en was mijn maximale afstand 2×5 km, wat natuurlijk ongelooflijk veel was voor die tijd. De snelheid lag wel een heel stuk lager. Toen was het al heel bijzonder als ik rond de 7 min/km kon blijven maar meestal lag dat een stuk hoger en haalde ik ook wel eens ronjes van 7,30 min/km. Het rondje van 2×5 liep ik op 7.11 min/km resp 7.57 min/km. Nu loop ik dus 16,5 km door de heuvels van het sauerland en haal dan de 7 min/km omdat je simpelweg soms niet tegen de hellingen op kon lopen. En op de vlakke weg dus gewoon rond de 6 min/km. Omgerekend dus 10 km per uur.

Mijn jaardoelen zijn eigenlijk wel bereikt. Harde doelen waren de 10 km als makkelijk rondje (gehaald) en de 1000 km (gehaald). Het jaartotaal is dus zelfs 1500 km geworden. Dat zal ik voor volgend jaar als jaardoel zetten, want het is en blijft een behoorlijk aantal kilometers. Misschien de 15 als makkelijk rondje maar dat weet ik nog niet zeker.

Gegevens:

* totale afstand 11,25 km
* temp 1 C
* gem BPM 142
* max BPM 174

rondje in google earth openen

december 41 km – 2010 totaal 1.482 km

12.12.2010 – hitland

12.12.2010 – hitland

net terug uit Aken maar helaas daar niet kunnen lopen. Echt jammer maar de sneeuw en het ijs was veel te gevaarlijk. Wandelen was al bijna niet te doen. Dus bij terugkomst dan maar snel een rondje gelopen, net voordat het donker werd. Ik had wel nog afgelopen week op de loopband gelopen, met intervallen op gedurende 13 km, dus ik had niet helemaal stil gestaan door de weersomstandigheden. Maar het is wel bar met de kilometers voor deze maand.

In ieder geval ging het rondje prima, was te snel van start gegaan maar uiteindelijk ging het helemaal niet zo slecht ondanks de lage temperatuur. Snelste rondje tot nu toe overigens (9,9 km per uur gemiddeld).

Gegevens:

* totale afstand 8,10 km
* temp 5 C
* gem BPM 142

rondje in google earth openen

december 29 km – 2010 totaal 1.472 km