Maandelijks archief: februari 2014

28.02.2014 – parcoursverkenning: seahouses fields – 6 km

**28.02.2014 – parcoursverkenning: seahouses fields – 6 km**

Vandaag een kort rustig rondje voor de grote run van morgen. Ik besloot om nog even het laatste stukje te lopen door het veld. Altijd een leuk rondje en bovendien weer een stukje van de route gezien. Het is prachtig weer en de voorspellingen voor morgen zien er ook prima uit met rustig droog weer en weinig wind. Dat belooft dus veel goeds. Vanmiddag nog even kijken waar de finish nu precies loopt bij het kasteel en ik ben er klaar voor.

klik voor groot

Alles voet eigenlijk lekker, ik voel me sterk en fit. Grappig genoeg denk je van alles te voelen aan kuiten, enkels etc. mar dat is omdat je nu overal op let denk ik. Straks na de run heb ik nog een laatste Bowen behandeling en daarna ga ik lekker een uurtje slapen. Ik ben best zin in de run eigenlijk en ik ben ontzettend benieuwd hoe het zal gaan. Ik ken de route, ik heb de afstand getraind, alleen is het nu een combinatie van de ondergrond (strand, rotsen weg, grasland, modder etc) en de afstand en dat is voor mij de eerste keer. Ik neem eigenlijk gewoon aan dat als ik heel rustig doe en mijn plannetje volg (RWR meteen vanaf het begin), dat er dan niets kan gebeuren. Een volgende keer komt de snelheid dan wel weer. Misschien finish ik laatste, daar ga ik eigenlijk wel van uit maar dat kan me weinig schelen. Zeker als ik ook nog met waf kan lopen op de route, lijkt me dat een ontzettend leuke ervaring. Dit wilde ik graag, lopen in dit mooie gebied en lol hebben maar dan wel met een uitdaging. Nou kom maar op dan!

Vandaag hobbelen we rustig door het veld en over de weg. Het is echt heerlijk. Ik wil wel verder en meer, maar voor nu even niet meer. Gek idee dat ik morgen al onderweg ben voor een heel lang stuk.

Op naar morgen dan maar!

edit in de middag zullen we ontdekken dat de laatste lus ineens omgedraaid is. Ik loop dus vandaag precies tegen de richting in. Dat is jammer want ik heb alles zo voorbereid en gevisualiseerd. Ik maak dan ook opnieuw fotos onderweg en ram snel de video in elkaar met de nieuwe route zodat ik in de avond nog even kan bekijken hoe alles loopt.

klik voor grootGegevens:

* afstand: 6 km
* temp 10

februari 228 km – 2014 totaal 456 km

26.02.2014 – parcoursverkenning: High Newton/Dunstanburgh Castle – 12,5 km

26.02.2014 – parcoursverkenning: High Newton/Dunstanburgh Castle – 12,5 km

Weer een zonnige lenteochtend dus maar weer even op pad. Het stukje bij High Newton was de vorige keer ook drama dus ik had besloten om nog even High Newton/Low Newton te gaan bekijken. Vol goede zin op pad. Beetje vroeger dan anders vandaag en dat is meteen een mooie oefening hoewel de registratie al om 7 uur is in Bamburgh Castle en zo vroeg was ik nou ook weer niet.

Parkeren bij High Newton en even de andere kant op kijken naar het parcours door de duinen. Ziet er niet slecht uit en vanaf daar loop je naar Beadnell en dan over het strand en en en …. die route kan ik echt wel dromen nu. Maar wij gaan de andere kant op naar Low Newton. Eerst tegen de richting in om weer in de juiste richting terug te keren. Ik heb grappig genoeg weer de wind tegen bij de start en zal wind mee hebben op de terugweg. Nog steeds is de voorspelling wind tegen de eerste 40 km dus dat is een beetje jammer maar wie weet wordt het nog anders.

Tot mijn plezier zijn de duinen goed begaanbaar. Ik zie rechts van me in het veld opeens een groepje reeen staan. Wat leuk zo in het ochtendzonnetje. Witte konten die enorm opvallen maar ze blijven rustig staan in de verte. Mooi, vast het eerste kadootje van de run. Woef hobbelt voor me uit, oortjes wapperend in de wind. Gelukkig geen kuchjes meer gehoord na gisteren, want ik dacht even dat ze kennelhoest had opgelopen. Maar ik hoor niks meer.

klik voor groot

klik voor groot

Rustig hobbelen we voort Ik heb geen haast maar veel sneller dan ik denk ben ik al op het stuk dat de vorige keer zo erg was. Het valt nu reuze mee en ik kan er goed overheen. Natuurijk kost het tijd, maar het gaat prima.

klik voor groot


En dan rennen we al de heuvel af naar Low Newton. Tijdens de run dus even heuveltje op maar dat valt ook wel mee (afhankelijk van de wind) en al snel lopen we Low Newton in op weg naar het strand.

klik voor groot


De bedoeling was over het strand op de heenweg en dan de echte route terug langs de golfbaan. Dat was de vorige keer ook matig dus dat wilde ik nog we even bekijken Maar het is zulk schitterend weer en ik zal de wind op de terugweg in de rug hebben dus ik besluit nog niet om te keren maar door te lopen naar Dunstanburgh Castle. Dat is zo gaaf en zeker met mooi weer, daar moet ik echt gewoon nog even heen.

klik voor groot
Ik vind dit nog steeds zo gaaf. De eerste keer dat ik van Low Newton naar deze plek liep, wist ik nog niet dat ik er even omheen moest. Toen miste ik dus totaal dat er nog zoveel van over gebleven was. Super toch? Ik zou het liefst nog even doorlopen naar Craster waar ik gisteren was, maar ik besluit dat maar niet te doen en bovendien heb ik niet zoveel tijd, want ik heb een afspraak met een vriendin vanmiddag. Dus ik moet terug, het is niet anders. Ik besluit netjes het pad onderlangs te nemen en dat is onwijs modderig. Er lopen wat wandelaars maar die verzekeren me dat het een stukje verder terug wat beter is. Prima en anders loop ik gewoon over het hogere veld dat kan ook.

klik voor groot

Vanaf daar dus weer terug, eerst over het hobbelpad waar het voor het eerst wel goed te doen is. Ik heb er wel eens een half uur over gedaan om rond het kasteel te komen! Maar nu is het prima en voordat ik het weet zijn we alweer op weg naar de golfbaan van Dunstan. Ook hier veel minder rommel dan de vorige keer. Toen liep ik daar echt te schelden en me af te vragen wat er leuk was.

klik voor groot

Ik moet ergens nog even kijken hoe de route nu echt loopt want je kunt op drie manier bij het klimmetje komen en ik vraag me af welke de beste is. Ik heb geen idee waar de route echt zal lopen, maar ik denk over het middenpad als ik eens terugkijk vanaf de klim. Des te beter maar goed ik ken ook de weg dus het maakt niet zoveel uit, omhoog moet je toch.

klik voor groot

Daarna door de duinen langs de strandhuisjes, langs de vogelplas waar we heel wat uren in de hut hebben gezeten en een keer een ralreiger hebben gespot en gefotografeerd, weer door Low Newton en dan het klimmetje over het heuveltje. Vanaf daar langs de muur terug door de duinen naar de parkeerplaats bij High Newton.

klik voor groot

Na 12,5 km kwam er weer een eind aan het runnetje. Ik had nog veel meer willen lopen maar ik hoop gewoon dat het zaterdag ook zulk fijn weer is dan mag en kan ik langer lopen. Nog veeeeel langer zelfs. Kom maar op, ik ben er wel klaar voor.

Gegevens:

* afstand: 12,5 km
* temp 11 graden – zonnig

februari 222 km – 2014 totaal 450 km

25.02.2014 – parcoursverkenning: craster – 10 km

25.02.2014 – parcoursverkenning: craster – 10 km

Voor vandaag met het lente weer nog even op pad en een stukje van het parcours bekeken dat in mijn gedachten als knelpunt staat: Craster en de modder daar. Ik had voor de heenweg vanaf de parkeerplaats de route achterlangs gepland en via de boerderij naar het mooie strandje, zodat ik op de terugweg de route in de juiste richting zou kunnen lopen zoals ik zaterdag ook ga doen. Op die manier zou ik de route goed kunnen beoordelen in de juiste richting. De heenweg had ik wind tegen en dat viel niet eens mee, maar terug ging natuurlijk zalig zo met de wind in de rug. Voor zaterdag staat de wind helaas de andere kant op volgens de voorspellingen (dus de hele weg wind tegen) maar wel minder sterk dan vandaag dus dat wordt afwachten. Ik was erg benieuwd naar de toestand van de route dus vol goede zin en goede moed gingen we op pad.

Eerst door het dorpje en achter de huizen langs.

klik voor groot


Het pad ziet er niet gek uit, maar ik ben benieuwd naar de andere kant, het pad tussen de huizen en de zee. Dat was de vorige keer bijna gevaarlijk om overheen te lopen omdat het vrij schuin en smal is en met de zee vlak naast je. Maar dat zie ik op de terugweg. Ik geniet van het prachtige weer. Geweldig en woef loopt met flapperende oortjes voor me uit.

klik voor groot

Na het lekkere paadje slaan we rechtsaf richting een boerderij richting het mooie strandje, zodat we op de terugweg de ‘echte’ weg gaan bekijken. Ik ben benieuwd. Het pad bij de boerderij is niet best, maar dat komt voornamelijk door de zware machines die hier blijkbaar overheen rijden. Dat is niet zo aan de andere kant dus ik ben benieuwd. We hobbelen vrolijk verder en veel te snel zijn we bij het strandje en het bruggetje. Vanaf daar zal ik dus het pad nemen zoals de route straks ook loopt. De vorige keer heb ik daar keihard staan schelden omdat ik werkelijk bijna in een spagaat gleed door de rotzooi. Kom maar op!

klik voor groot


Maar het pad loopt dus prima. Er ligt natuurlijk wel modder maar gewone ingedroogde modder, en niet dat enge glibberige slib spul waar je niets mee kunt. Ik ben blij en verrast. Dit bedoelde ik nou met de ultra. Op onverharde grond lopen met een geweldig uitzicht. Ik geniet echt. De brem komt al in bloei en dat staat zo vriendelijk. Rechts van de de mooie blauwe zee met het geluid van de golven. Dat is nu wind mee heb, is natuurlijk top. Jammer genoeg zaterdag niet, maar als de wind ietsje gaat liggen is het prima te doen. Eigenlijk wil ik iedere meter wel een foto maken om dit nog beter in me op te kunnen nemen. Maar ik wil toch ook even lekker lopen. En alweer heel snel zijn we bij het strandje met het doorkijkje door de rots. Toch even genieten en kijken en de hond laten spelen. Wat zal ik een moeite moeten doen om zaterdag niet overal te stoppen voor een foto!

klik voor groot

Al snel zijn we weer op weg. Het loopt allemaal prima en de tijd gaat veel te snel voorbij. Ik wil de hele dag wel blijven lopen, maar dat is niet verstandig nu. Jammer. Ik wil natuurlijk ook alles tegelijk en pakken als de mogelijkheid er is, zoals vandaag met het prachtige weer. Maar ja.

klik voor groot

Al snel kom ik bij het pad dat achter die huizen loopt. Prima te doen. Geen geglibber dus super op dit moment.

klik voor groot

We lopen door Craster en langs het haventje. Vanaf hier gaat de route verder naar Dunstanburgh Castle. Ik overweeg even om door te lopen naar het castle vanwege het mooie weer, maar ik moet het maar niet doen vandaag. Ik liep gisteren al en ik wil ook nog een ander stukje even bekijken deze week. Jammer maar helaas en zo blijft er altijd wat te wensen over.

klik voor groot


Veel te kort rondje, maar wel erg mooi en als het weer een beetje zo blijft dan ben ik een echte bofkont. Nou die wind nog en zaterdag zelf!

Gegevens:

* afstand: 10 km
* temp 11 graden – zonnig

februari 209 km – 2014 totaal 439 km

24.02.2014 – seahouses countryroads – 7 km

**24.02.2014 – seahouses countryroads – 7 km**

Vandaag geen avontuur met waf maar een kort wegrondje. Countryroads is wel een mooie omschrijving voor het rondje rond het huis hier. Het is ook een beetje de 7 heuvelenroute en voor mij een echte uitdaging. Twee weken geleden liep ik dit rondje ook en vandaag de derde keer. Het is een soort tempo training en dan op een weg die nog even glad getrokken moet worden. Deze keer veel minder water op de weg, dus het zonnetje en de drogere dagen werpen vruchten af! Niet dat het erg is maar je moet toch uitkijken dat je niet in een pothole stapt verborgen onder het donkere water. Maar vandaag dus niet slecht. Wel een beetje winderig maar het zonnetje scheen ook (na de regen van vannacht en vanmorgen). Het was bijna warm onderweg en aan het einde liep ik ook wel een beetje te puffen eigenlijk, maar dat hoort er allemaal bij. Tot mijn verrassing liep ik de snelste tijd ooit hier.

Anyway, ik wil Craster nog wel even bekijken later deze week qua modder en verder moet ik nog maar even kijken wat ik ga doen. Vandaag was in ieder geval een leuke opsteker.

Gegevens:

* afstand: 7 km
* temp 9 graden – winderig/zonnig

februari 199 km – 2014 totaal 429 km

22.02.2014 – wooler/broadstruther – 16 km

22.02.2014 – wooler/broadstruther – 16 km

Eigenlijk voor vandaag helemaal geen lange loop en al helemaal geen dwaal avontuur op het programma met het oog op volgende week. Maar waarom eigenlijk niet. De afstand die ik in gedachten had was niet zo lang, maar de ondergrond en de soort zwerfronde zou inderdaad er wel voor zorgen dat ik even op de been zou zijn. Soit. Ik ben hier nu en ik wil alles eruit halen wat erin zit. Uit de natuur en uit mezelf zullen we maar zeggen. Bovendien heb ik nergens last van dus als ik niet in een ravijn val, kan me weinig gebeuren. De route had ik al klaar dus dat was makkelijk. Het was erg fraai weer bij de start dus ik werd echt naar buiten getrokken. Wel veel wind maar daar word je hard van.

Vol goede zin dus op pad naar Wooler, ongeveer 26 km hier vandaan. De start was snel gevonden en via street view had ik al even gekeken of ik ergens kon parkeren. Dat kon en al snel waren woef en ik op pad. De rit naar Wooler is trouwens prachtig. Ongelooflijk dat hier in het achterland zulke prachtige vergezichten zijn. De omgeving is totaal anders dan je hier rond de boerderij en bij het strand hebt. Gek is dat, dat als je niet loopt of wandelt, je eigenlijk zulke dingen helemaal niet te weten komt. Maar ik weet het inmiddels wel, en ik weet ook dat je hier dus niet zo snel uitgelopen raakt. Nu eerst maar beginnen met dit rondje! Onderstaand weer de video van ons avontuur, in het postje weer een selectie van foto’s van onderweg.

klik voor grootAan het begin van de route kom ik een man tegen die me uitvoerig gaat uitleggen dat ik de verkeerde kant op loop voor Broadstruther. Ik kijk op de kaart, kijk met de goede man samen maar nee, ik moet echt de andere kant op. Ik laat me aanvankelijk een heuveltje op sturen maar als ik op de kaart naar mijn groene lijntje kijk, dan zie ik dat ik toch echt de andere kant op moet, maar al snel ben ik weer op het goede pad. Niet erg, want op die manier heb ik een laag liggend modderig stukje overgeslagen. De man antwoordde al the Bath toen ik hem naar het Path vroeg ;-) Dit is dus prima. Achteraf begrijp ik trouwens wel waarom de man me de andere kant op wees. Op de terugweg zag ik namelijk een ander bordje naar Broadstruther dus vanaf die kant kan je er ook komen. Maar woef en ik waren dus op de goede weg en dat voelt lekker. Het was wel even klimmen maar wel erg mooi en met het heerlijke zonnetje natuurlijk helemaal geweldig.

klik voor groot
Na het bos kom ik weer door een weiland en ga ik langs een boerderij (in de rimboe) gevolgd door een aardig gravel pad. Dat loopt goed maar er staat een keiharde wind op de open vlakte en inmiddels regent het ook behoorlijk. Het ziet er hier een beetje kaal en triest uit maar ik zie veel heide, dus in een ander seizoen is het hier prachtig denk ik.

klik voor groot


Ineens verandert het landschap weer van open en kaal naar heuvelachtig met een soort vallei met water. Erg mooi en zeker met helder weer moet dat prachtig zijn. Nu regent het, dus kan ik niet erg ver kijken maar het ziet er echt erg mooi uit. Ik loop over een pad in de rimboe. Samen met woef die het allemaal geweldig lijkt te vinden. Ze hobbelt lekker voor me uit en vindt de beste weg. Altijd handig. Ik kom zowaar iemand tegen met een grote rugzak en we babbelen even over het weer. Jammer dat het regent maar het zal vast snel ophouden! Gauw verder dan maar weer.

klik voor groot


Ik loop door, af en toe op de kaart kijkend. Het is maar goed dat ik een gedetailleerde kaart bij me heb want het valt niet altijd mee. maar leuk is het wel!

klik voor groot


Als ik het watertje ben overgestoken (gelukkig is er een bruggetje) zie ik twee dames met stokken ploeteren op het smalle pad. Die ga ik straks dus ook tegen komen en al snel gebeurt dat ook. Ze gaan aan de kant om me er langs te laten en we raken (natuurlijk) aan de praat. Het zijn twee oudere dames die hier aan het wandelen zijn. In de regen want het is behoorlijk nat nu. We kletsen wat, over de natuur, over genieten, natuurlijk over de hond die ze geweldig vinden (en die gewoon lekker op de laarzen van een van de dames gaat zitten) en ondertussen klaart het weer ineens op en zien we een regenboog vlak naast ons. Hee merkwaardig het is nauwelijks te zien op de foto maar ineens is de boog daar. Zo dichtbij heb ik nog nooit meegemaakt. Heel fel ook. We kijken ademloos toe en de regenboog verdwijnt weer. Dat zijn van die mooie momenten onderweg (waar je wel oog voor moet hebben). Ik neem afscheid en woef en ik gaan weer verder.

klik voor groot

Het is daarna behoorlijk zoeken naar het pad en de juiste richting naar Broadstruther. Maar we ploeteren moedig voort en uiteindelijk denk ik in de verte al iets te zien. De weg naar Broadstruther is een prima weg maar heel steil en de harde wind staat pal tegen. Ik besluit dus maar gewoon een stukje te wandelen want hier word je alleen maar doodmoe van. Het uitzicht is fenomenaal want je kijkt tegen de besneeuwde top van de Cheviot aan (890 mtr) en dat is erg mooi. Vastleggen op een foto lukt eigenlijk niet door het felle licht en de enorme schaduwpartijen die heuvels en zon nu eenmaal maken. Maar dit staat wel in mijn geheugen gegrift. Echt bijzonder.

klik voor groot


Het is eigenlijk erg jammer dat ze van Broadstruther nu zoiets hebben gemaakt. Een keurige lodge. Toch niet ‘echt’ meer, maar het is wel gek daar zo in de rimboe. Mooi punt om even uit te blazen en om me heen te kijken. Ik zie iemand lopen met een hond. Die komt van een andere richting. Toch eens kijken op de kaart maar het is hier zo immens, je kunt overal lopen eigenlijk (met een kaart).

klik voor groot

Als ik alles heb bekeken gaan we weer een stukje terug dezelfde richting om ergens linksaf te slaan richting het noorden. Het eerste stukje gaat heerlijk met de wind in de rug. Stom genoeg denk ik dus nu dat ik wel verder een goede weg zal hebben maar niets is minder waar. Ik kom op een absoluut kloterig paadje uit vol water en zachte grond. maar ik laat me niet kisten. Ik zal toch naar die andere kant moeten komen, dus ik blijf door lopen met kleine en snelle pasjes. Het gaat eigenlijk best goed! Mijn schoenen stampen door het water en zowel woef als ik zijn behoorlijk zwart. Maar doorlopen maar. Het is even weer geen lekker weer, de wind is fors maar hoppekee, even doorzetten. Ik zie op mijn klokje dat ik werkelijk nog nergens ben. Ik heb zo lang over dit stukje gedaan, als ik niet oppas ben ik hier tegen de avond nog met die tempo. Nou niet echt natuurlijk maar ik schiet echt totaal niet op.

klik voor groot


Ik zie op de kaart dat ik ergens een beetje links aan moet houden en zie ook in de verte iets dat op een overgang lijkt bij een hek. Het probleem is soms dat je niet overal overheen of doorheen kunt. Maar ik heb geluk, ik ben goed uitgekomen. Ik moet alleen waf een optillen want ze kan er niet zelf overheen. Ik kijk naar haar zwarte poten en moet lachen. Nou ja, samen zwart dan maar en ik til haar op. Ze wappert met haar poten maar snapt dat ze aan de andere kant op de uitsteeksels uit moet komen en al snel zijn we weer op pad.

klik voor groot


Daar loopt een pad over een grasveld en aanvankelijk neem ik een schapenpad (dat lijkt soms op een pad in de winter met weinig wandelaars) maar uiteindelijk kom ik goed uit en kunnen we even verder hobbelen. Ik weet dat ik nu vlak bij een verharde weg uit zal komen en ik ben blij. Als ik voor een watertje sta merk ik dat ik moe ben geworden van die gedoe. Waf steekt over en het ziet er goed uit verder. Samen zijn we eigenlijk weer lekker schoon na deze verfrissende onderbreking.

klik voor groot


Na het beekje over het grasveld naar de boerderij die zelf stroom opwekt met de windmolen. Er is hier namelijk verder helemaal niks. Ik vergeet een foto te maken maar het is best bijzonder zo. Even over het erf en dan kom ik op die verharde weg. Een verademing en… ik heb de wind mee! Wat heerlijk en al snel vliegen waf en ik over de weg.

klik voor groot


Het enige probleem is dat de weg eindeloos lijkt. Als je voor je kijkt zie je alleen het lange lint van de weg door de heuvels slingeren. Dat het een beetje op en neer gaat is niet erg vanwege de heerlijke wind in de rug. We hobbelen lekker verder. Nog een mooie regenboog maar wel ver weg.

klik voor groot

Maar we komen er wel want ik zie dat het ineens lekker opschiet qua kilometers. Ook al zie ik niets in de verte, ik weet dat we er bijna zijn. De grouses vliegen om ons heen en maken die leuke klokgeluiden. Eentje zit er naast de weg maar ik ben te laat voor een foto maar als hij wegvliegt, komt hij vlak langs me en zie ik zijn oog en rode lellen. Gaaf!

Uiteindelijk komen we weer bij de bewoonde wereld. Nog twee ruines van het een of ander en dan is het gedaan met ons avontuur.

klik voor groot

Ik vind het helemaal niet erg dat ik de auto alweer zie staan in de verte. Het was geen lang rondje maar wel weer wat bijzonders.

Gegevens:

* afstand: 16 km
* temp 10 graden – winderig

februari 192 km – 2014 totaal 421 km

parcoursverkenning: de route

**parcoursverkenning: de route**

Inmiddels de hele route gelopen en in me op genomen. Helaas bedacht ik pas later dat het leuk was om een video te maken van de hele route maar het is toch redelijk gelukt om alles in beeld te brengen. Het geeft wel een redelijk beeld. Start bij Alnwick Castle en dat is natuurlijk prachtig. Helaas ben je daar snel voorbij en ligt het achter je. Daarna het avontuur bij de river Aln (crossing) en op weg naar het volgende kasteel, Dunstanburgh Castle. Dat is erg mooi en zal redelijk lang in beeld zijn als orientatie punt. Als je dat achter je laat is Bamburgh Castle ht laatste kasteel bij de finish. Helaas is dat niet lang in beeld. Aanvankelijk even in Seahouses, daarna verdwijnt het weer uit beeld op het strand om later weer op te duiken. Het allerlaatste stuk, ik schat een kilometer of 2 zal het kasteel wel weer vol in beeld zijn, maar heel langzaam dichterbij komen door de ligging en de wegen eromheen. Maar daar is dan ook de finish. De ondergrond bestaat uit grasland, strand en een stukje weg. Ik ben vooral erg benieuwd of de koeien uit de velden zijn. Want op twee plaatsen staan onvriendelijke koeien waarbij een groep wel te passeren is maar de groep met de stier en de kalfjes niet. Maar die kan je makkelijk omzeilen. Vandaag, precies een week voor de loop is het fraai weer, dus alle kans dat de modder wat opgedroogd is. Vooral het stuk bij Craster en vlak voor High Newton is echt vreselijk, de rest valt best mee en met dit weer zou het wel eens goed uit kunnen pakken. Maar twee fikse regendagen verpest alles weer met die rare grond. Nu ik de route ken, weet ik waar de knelpunten zitten, en weet ik dus ook dat ik me vooral niet op moet winden als ik er bijna niet overheen kan. Het houdt immers ook weer op en wordt weer beter qua ondergrond. Ik ben benieuwd. Onderstaand de video van de route.

20.02.2014 – parcoursverkenning: foxton hall – hawkill stepping stones – 17,5 km

20.02.2014 – parcoursverkenning: Foxton Hall – Hawkill stepping stones – 17,5 km

Eergisteren liep ik het stuk vanaf de start bij Alnwick Castle naar de stepping stones waar je de river Aln over met steken. Ik was toen tamelijk verrast door het snel stromende en hoge water. Niks stepping stones. Vandaag zou ik starten bij de golfbaan van Alnmouth bij Foxton aen terug lopen naar de stepping stones. Ijs en weder dienende zou ik na terugkeer ook nog even het strandstukje pakken naar het einde van een eerdere parcoursverkenning zodat ik echt alles gezien zou hebben. Bij de route toen van Craster naar Alnmouth kon ik niet verder omdat het getijde te hoog was en er dus geen strand meer was.

Maar eerst dus op naar Foxton voor de start van ons rondje. Dat was gelukkig snel gevonden en parkeren was bij de golfbaan ook geen enkel probleem. Eerst gaat woef uitgebreid haar behoefte doen op een ongewenste plek. Prima, dat is ze maar vast kwijt maar waar laat i dat nu. Eerst zoeken naar een prullebak maar uiteindelijk vind ik er eentje bij het clubhuis. Weinig dus. Daarna dwars over de baan naar een paaltje waar ‘public footpath’ naar wijst. En meteen zit ik dus ook op de route van de ultra alleen loop ik eerst tegen de richting in. Prima, kan ik even zoeken en op de terugweg gewoon de weg lopen zoals het ‘moet’. We hobbelen al snel langs de baan over een modderig pad. Ik doe vreselijk mijn best en oefen in het moddertrappen en het gaat redelijk.

klik voor groot


Als hier een beetje zon overheen gaat en een paar droge dagen dan lijkt dat wel te doen. Maar ja, ik heb geen invloed op het weer dus ik weet aleen de situatie nu, en niet de situatie volgende week. Het pad is echter maar kort, daarna een stuk grasveld en daarna naar beneden richting de parkeerplaats bij Alnmouth waar het ontzettend druk is. Op de terugweg is dit dus wel even een klimmetje maar dat ga ik straks op de terugweg ontdekken.

klik voor groot


Vanaf de parkeerplaats een stukje duinen in. Op de heenweg loop ik ineens dor heel zacht zand maar op de terugweg ontdek ik dat je heel gemakkelijk over de rand van de golfbaan kunt lopen. Ik weet eigenlijk niet eens hoe de route echt loop, omdat het naast elkaar ligt maar als het even kan dan pak ik het gras van de golfbaan.

Daarna even door een stukje van het stadje over de weg, langs een soort haventje en dan ver een speelveldje. Huh? O nee toch niet, want als ik aan het einde over het muurtje spring zie ik dat het pad eigenlijk daar loopt. Op de terugweg neem ik dus netjes dat pad (hoewel woef dus al op het muurtje staat voordat ik er erg in heb) maar dat is we enorm modderig, dus het speelveldje lijkt me een prima idee. Daarna houdt de weg ineens op vanwege een ingestorte muur. Ik zag angs de weg ook al overal zandzakken liggen, dus er is hier behoorlijk last geweest met water en wind zo te zien. Maar er is ee prima oplossing, naast het afgesloten pad ligt een nieuw pad waar je ook kunt komen, dus prima geregeld. Ik hoef waf niet op te tillen want ze past precies tussen de metalen draden door..

klik voor groot


Daarna is het wel een aardig pad eigenlijk zo langs het water. Het uitzicht is mooi maar straks loop ik de andere kant op. Dat blijkt ook wel fraai, want dan kijk ik uit op het haventje met de bootjes. Ook leuk!

Na het pad over de brug en een stukje over de weg. Ik ontdek dat er een voetpad langs de weg loopt dus dat is prima met woef. Richting een rotonde en rechtsaf nog een stukje over de weg. Straks ergens links en dat is nog even zoeken maar er loopt inderdaad een pad. Nou ja pad…. ik bedoel er is een hekje naar een weiland dat hoog boven me uittorent. Daarheen blijkbaar.
Aan de andere kant is het niet veel beter en is het een beetje onduidelijk of je links moet aanhouden of langs het water moet lopen. Op de heenweg kies ik voor links, dat blijkt een klim en daal stukje te zijn door zachte modder. Op de terugweg zal ik over keiharde rotsjes moeten lopen en ook een stukje modder. Afhankelijk van het weer dus langs de ene kant of de andere kant dat is duidelijk.

klik voor groot

Maar daarna is het ineens een heel andere omgeving en eigenlijk wel mooi. Zeker met het lente zonnetje is het gewoon genieten. Rechts van me stroomt de river Aln die op dit punt een lieflijk riviertje is. Ver voor me uit, zie ik een hoge spoorbrug. Ook niet alledaags en een mooi punt om naartoe te lopen. De route wijst zich vanzelf dus verdwalen is er niet bij. Langs de rivier blijven lopen tot een boerderij. Prachtig! De ondergrond is ook prima te doen alleen erg hobbelig maar goed op te lopen met getrainde voeten.

klik voor grootIk zie de boerderij ook al liggen en ik kan kiezen uit het erf (zoals de route lijkt te lopen) of langs de heg over het pad. Ik kies het laatste vanwege de hond en dat is prima. Ik kom uit op de weg waar ik moet zijn via het gat in de heg. Ik weet dat we nu vlakbij de stones zijn met de crossing en ik ben benieuwd hoe het er vandaag uit zal zien.

klik voor groot

Het water lijkt rustiger dan eergisteren en iets minder hoog. De stones zijn nog steeds niet te zien natuurlijk maar ik vond voral de stroming vervelend de vorige keer. Vandaag heb ik geen zin om weer te oefenen op die stenen dus ik besluit er niet op te stappen. Ik maak wat kiekjes van de route en van de hond en we keren weer terug.

klik voor groot


Vanaf nu dus even fotos maken van de juiste richting zodat ik die straks voor de reeks kan gebruiken van de hele route. het weer is nog steeds geweldig en dit stukje loopt wel fijn. Dit bedoelde ik nou met lekker onverhard lopen in een mooie omgeving! Niet dat geklooi met die modder enzo om overeind te blijven!

Ik kijk nog even om naar de crossing als ik erlangs loop. Best een grappig punt en ik ben benieuwd hoeveel wandelaars vreemd opkijken als ze daar uitkomen. Maar nu eerst terug. Lekker langs de rivier, op weg naar de brug, onder de brug door, over het gras naar dat rare weiland met die modder richting de weg…. ik weet het al precies en het is leuk om zo te lopen en te weten dat ik hier straks ook weer zal lopen.

klik voor grootGrappig genoeg kom ik verkeerd uit op het weiland en even kijk ik verrast naar de weg. Ik zie twee hekjes die toegang geven tot die weiland. Eentje waar ik nu op af lijk te lopen en die andere waar ik net doorheen gekomen ben. Vanaf de start lijkt het logisch dat je dus uitkomt bij het tweede hekje, maar als je rechts aanhoudt, kan je dus het eerste hekje nemen. Nou ja, maakt niet uit je komt dus gewoon weer bij de weg uit.

Even een stukje over de weg dus, bij de rotonde nu linksaf richting de brug en bij de brug weer rechtsaf langs het water. Kind kan de was doen en al snel hobbelen we weer over het paadje langs het water, de afgesloten weg en het speelveldje. Nee, ik pak echt het speelveldje straks, dat loopt veel makkelijker. Langs de bootjes en de huizen met de zandzakken op weg naar de eerste golfbaan en de parkeerplaats.

klik voor groot


Ik vind het vanaf deze kant best meevallen met die modder, maar ik weet dat het voor mij uitmaakt of ik moet klimmen of moet dalen. Ik vind klimmen in de modder makkelijker dan dalen. Geen idee waarom. Maar al snel zijn we bij de golfbaan in Foxton. Ik moet daar dus nu even omheen om weer riching het strand te komen om het laatste stukje te doen dat ik nog niet gezien heb. Dat is makkelijk, er is een weg en een hek naar het strand. Vanaf daar linksaf en dan zie je het andere punt alweer opdoemen. Toch loop ik erheen, want de tekening geeft eigenlijk aan dat je door de duinen moet maar er is heleaal geen pad. Ik herinner me van de vorige keer aan de andere kant ook al dat er geen pad was, anders had ik wel de golfbaan kunnen bereiken met hoog water. Ik besluit dus toch over het strand te hobbelen op weg naar het laatste puntje. Daar blijkt een trap naar boven en vanaf daar weet ik het, want daar stond ik de vorige keer ook.

klik voor groot


Ik wandel even naar boven en kijk nog eens naar het pad door de duinen. Nee dat is er niet en er staat ook een bordje. Er komt een oudere dame aanrijden en die vraag ik naar dat pad. Nee inderdaad dat bestaat niet en je kunt alleen naar de golfbaan over het strand. We praten nog wat en het gesprek komt op de crossing van de Aln. Een andere dame komt erbij die vertelt dat ze gezien heeft dat de nieuwe stepping stones werden geplaatst (eind 2013). Ze had de gemeente toen aangesproken waarom die dingen zo laag waren, omdat het water altijd hoger zou zijn. Dat bleek een regel van Health & Safety te zijn. De ene vrouw is benieuwd naar de stones en ik tover de foto’s tevoorschijn. We zijn het eens dat deze rare dingen een veel groter risico op valpartijen vormen dan hogere stenen. Maar het is niet anders, mensen zullen het ermee moeten doen het is vast al een hele klus geweest om deze te plaatsen. Ik ben benieuwd of ik door de rivier ga of over die stenen maar dat zal de tijd leren.

Ik neem afscheid van de dames die eerst nog uitgebreid de hond hebben besproken en beklopt en ga weer op weg over het strand. Ons avontuur zit er weer op en na 17,5 km zijn we weer bij de auto. De hele route bekeken, veel gezien en veel meegemaakt. Ik ken de route nu, de afstand is geen probleem dus het enige dat erg fijn zou zijn, zijn wat droge dagen volgende week en wat zon zodat alles een beetje kan drogen. Als bonus dan nog een zonnetje op de dag zelf en alles sal reg kom.

Gegevens:

* afstand: 17,5 km
* temp 11 graden

februari 176 km – 2014 totaal 405 km

18.02.2014 – parcoursverkenning: Alnwick – Hawkill stepping stones – 13,5 km

18.02.2014 – parcoursverkenning: Alnwick – Hawkill stepping stones – 13,5 km

Het was eigenlijk heel fraai weer vandaag en dat was ook voorspeld. Ik koos dus voor een parcoursverkenning van het startstuk van de ultra. Eigenlijk was het de bedoeling om met de taxi vanaf Foxton Hall naar Alnwick te gaan en daar vandaan terug naar de auto, maar iets hield me tegen. Dan toch maar in twee delen, want als ik toch de rivier niet over zou kunnen steken, dan zou ik helemaal niet bij de auto kunnen komen zonder enorm om te moeten lopen. Dus het zekere voor het onzekere dan maar. De oversteek zou ongeveer halverwege liggen en een heen en weertje is op zich niet zo leuk en ook niet zo handig voor visualisatie maar vooruit maar.

Toevallig had ik eergisteren op weg naar de hills al de start gezien dus dat was gauw gevonden. Ik nam evenwel toch het verkeerde pad op de heenweg, namelijk langs de rivier en nie langs het hoger gelegen pad, maar op de terugweg deed ik het goed en dat was prettig, want daar was het een stuk droger en minder modderig. Dat scheelt dus alweer, want ik lag alweer in de modder natuurlijk toen ik ergens voorzichtig overheen wandelde (!). De start is wel aardig zo naast het kasteel en de river Aln.

klik voor grootGelukkig weet ik dus nu dat het pad redelijk loopt, want onderlangs was het echt verschrikkelijk. Ik vond er niets aan eerlijk gezegd. Maar goed, aan ales komt een einde en ik kwam uit bij een weg die ik moest oversteken om door een stukje bos te lopen.

klik voor groot

In het bos een heleboel sneeuwklokjes en modder. Maar…. voordeeltje van even gaan kijken: je hebt een paadje onderlangs en bovenlangs en bovenlangs is het ook weer beter dus even onthouden. Verder is het allemaal gewoon een pad, en afhankelijk van het weer is dat nog kloteriger of zoiets als nu, Veel beter wordt het niet meer denk ik.

Na het bos kwam ik weer op een weiland met schapen waar het prima te lopen was. Daarna loop ik onder de A1 door. Grappig dat je onder de snelweg door kunt. Het is hier namelijk ook heel goed mogelijk dat je een snelweg over moet steken, dat kan bij ons niet, maar hier is dat heel gewoon. Ik zou zelf nooit een route maken die een snelweg oversteekt maar ik had al gezien dat dit een onderdoor gang was. Het is gewoon warm geworden en doe mijn hoofdband af. Dat ik daarbij iets over het hoofd zie (letterlijk), zal ik pas op de terugweg merken. Op het weiland kom ik een man tegen met twee honden. Beide mannetjes. Omdat ik vanaf een afstandje moet roepen of het mannen zijn (vanwege mijn loopse woef) kom ik dus zo makkelijk met mensen aan de praat. Zo ook met deze man. We keuvelen over de modder, over de weg en over de ultra. Hij wijst me wat andere mooie paden en we kletsen verder. Ik zie gelukkig dat woef zich niet meer ‘stelt’ en ook het reutje is niet zo onder de indruk van mijn lekkere hot dog en blijft rustig zitten. Gelukkig, dat begint er dus weer op te lijken, maar het is vandaag ook al de 16e dag. Ik babbel nog wat met de man over de rivier en over de oversteek verderop. Aha, nou dat zal wel diep zijn, zegt hij. Ik wijs op mijn knie en hij beaamt dat het ongeveer tot op de knie zal zijn met sterke stroming. Nou leuk, gelukkig hoef ik er nu niet per se overheen en ik ben blij dat ik voor de heen en weer optie heb gekozen vandaag. Ik neem afscheid van de man en ik loop verder. Ik kom zelfs nog een verdwaald bordje tegen van de organisatie van vorig jaar maar dat hangt op zo’n idiote plek dat je dan wel de route moet kennen om dat te zien. Maar goed die ken ik dus dat is mooi meegenomen. Ik hobbel dus voort.

klik voor grootHet weiland is prima, daarna gaat de weg linksaf een een of ander wild gebied in waar ik vooral schoten hoor. Hoewel ik het gele jack voor woef in mijn rugzak heb zitten deze keer, blijft ze zo dicht bij me, dat ik het niet om hoef te doen. We hobbelen omhoog en weer omlaag. Bij de zendmast rechtsaf en weer over een tamelijk goede weg die zowel op als neer loopt waardoor het prima te doen is. Ik weet al uit het gesprek met de man dat ik straks ineens op een hele drukke weg uit zal komen, waar woef zeker aan de riem zal moeten dus ik ben gespitst op een weg.

klik voor grootOp de weg wordt ook net de heg gesnoeid door een tractor dus het is druk en de auto’s razen voorbij. Ik loop weliswaar rechts maar dat blijkt verkeerd want door de bocht in de weg ziet niemand me en moet ik toe twee keer toe de berm in springen met woef. Echt gevaarlijk en ik ren me rot om er snel weer af te zijn. Het is maar een heel klein stukje en dan sla ik alweer rechtsaf een doodlopende weg in. Klopt want aan het einde zal de oversteek van de rivier zijn. Ik ben benieuwd. Het pad loopt vrij aardig maar aan het einde is het enorm modderig en mijn schoenen zakken er totaal in en zitten bijna vast. Ook mijn humeur daalt even diep mee als mijn voeten wegzakken.

klik voor groot


OK, eerst maar eens bij die oversteek zien te komen dan en aanvankelijk loop ik eromheen om te kijken of er een andere optie is. Dat lukt niet. Het water is hoog, ik kan nergens anders overheen dus ik zal toch door die modder moeten en dan bij de rand van het water moeten komen. Ik ben verrast maar ga toch kijken of ik er kan komen en hoe ik dat dan doe.

Woef test even hoe diep de Aln op dat punt is.

klik voor groot

De hele hond verdwijnt aanvankelijk en ze schrikt er zelf van. Blubblub. Dat is dus vrij diep ja. Enfin, uiteindelijk kom ik toch aan de waterrand uit en daar zie ik inderdaad in de sterke stroming stepping stones in de diepte. Grote stenen waar je op zou kunnen staan.

klik voor groot

De diepte valt dus we mee als je op die stones staat, ongeveer een derde van de kuit diep op dit moment van de dag. Maar de stroming is sterk en ik kan me nauwelijks staande houden op de steen. Gauw er weer van af. Ik geef het niet op, want ik zal er toch straks overheen moeten. Of via de stenen, of gewoon er dwars doorheen. Maar met die stroming, wat is nu wijsheid? Ik probeer het nog een keer. gezicht naar de stroming toe en een stevige stap plat door het water. Ja, dat lijkt te lukken dus misschien een kwestie van doorstappen. Ik neem drie stenen en ga dan terug. Ik hoef er nu toch niet overheen, want dit was mijn eindpunt voor deze ronde en ik wil woef ook niet over de hele Aln laten zwemmen. Volgende keer kom ik vanaf de andere kant, en kan ik nog eens kijken. Het water is overigens ijskoud. Maar een goede oefening, mijn schoenen en kuiten zijn nat dus maar eens kijken hoe dat dan loopt nu en we keren weer om.

klik voor groot

Terug gaat een stuk makkelijk want ik ken nu de weg dus ik kan eindelijk een beetje doorlopen. Foto’s maken deze richting op is ook minder belangrijk. Ik maak nog een film van de fotos achter elkaar van de hele route de juiste richting op.

Ik loop weer onder de A1 door en geniet wel van het mooie weer. Ineens valt mijn oog op een bril die op een hekje ligt. He die heb ik ook en op hetzelfde moment begint me iets te dagen. Die bril lag er net nog niet en…. dat is dus gewoon MIJN bril. Die is van mijn hoofd gevallen toen ik op de heenweg mijn hoofdband afgedaan heb. Wat oenig. Ik ben normaal heel netjes op mijn spullen maar ik heb dit totaal niet gemerkt en zou de bril ook niet gemist hebben, en ik zou er niets van begrepen hebben. Wat een geluk. Ik denk dat de man met de honden die ik op de heenweg sprak de bril heeft zien liggen en daar heeft neergelegd. Alsof we het zo hadden afesproken valt mijn oog er dus nu op. Onbeschadigd en helemaal schoon zet ik de bril weer op. Idioot gewoon wat een toeval.

klik voor groot

Verder eigenlijk geen gekke dingen meer onderweg. Ik neem het paadje bovenlangs doos het bos en zoals gezegd zie ik nu het pad dat ik had moeten nemen aan het begin, ook wat meer bovenlangs en niet vlak langs de Aln langs het kasteel. Een stuk droger en het loopt ook beter. Hoewel dit stuk dus niet echt fijn lopen is, is het vooral in het bos erg modderig en natuurlijk daar bij die stomme oversteek. De rest valt op dit moment redelijk mee, maar dan moet het niet nu dagen gaan regenen!

klik voor groot


Grappig dat ik nu eindelijk eens het harry potter kasteel van dichterbij heb gezien. Zweinstein!

klik voor groot

Na 13,5 km zit deze parcoursverkenning er weer op. Gemengde gevoelens dus. Ik geloof niet dat dit iets voor mij is. Ik vind lopen geweldig het lopen op onverharde grond ook maar dat geklooi met modder en al helemaal met rivieren die je moet oversteken vind ik niks. Je moet wel gewoon kunnen lopen. Maar goed, wie weet blijft het een beetje droog de komende periode en valt het mee met de modder. Maar ik ben er niet gerust op eigenlijk.

Nog een stukje dus vanaf de andere kant tussen Foxton Hall waar ik gebleven was terug naar de stepping stones en dan heb ik het hele parcours gezien. Op zich al leuk want ik heb veel nieuwe stukken gezien die smaken naar meer.

Gegevens:

* afstand: 13,5 km
* temp 10 graden

februari 158 km – 2014 totaal 387 km

16.02.2014 – simonsides (Hills) – 10,5 km

16.02.2014 – simonside hills (northumerland park) – 10,5 km

Vandaag was eigenlijk helemaal geen loopdag na de 8×1600-tjes van gisteren maar het was zulk geweldig weer, dat ik echt naar buiten getrokken werd. Met helder weer is het namelijk een uitgelezen kans om de hills in te gaan, want alleen met helder weer is dat eigenlijk leuk. Ik deed dat vorige week ook al, toen ben ik naar Linhope Spout gegaan toen het zulk mooi weer was. Allemaal onderdeel van Northumberland park, een enorm gebied met hills en natuurschoon waar van alles te beleven is. Het was even zoeken naar een beetje geschikte route die niet te lang zou zijn en nog vindbaar ook, maar na even puzzelen had ik besloten om naar Simonside hills te gaan, vlak bij Rothbury ongeveer 46 km hier vandaan. De route was snel gemaakt en vol verwachting ging ik op pad. Ik hoopte dat het rustig zou zijn qua honden, omda woef op dit moment echt hoog loops is en zelf ook op zoek gaat naar een lekker mannetje. Daarom nam ik deze keer de Stuntrunner mee, en deed ik voor de verandering eens de band om mijn middel. Het andere eind zou ik wel hetzij aan de hond haken, hetzij aan de rugzak. Vorige keren hing ik de riem geheel aan de rugzak maar dat zat niet zo lekker en daardoor ging ook de riem slingeren. Maar dit was een uitkomst, want ik heb haar bijna overal los kunnen laten lopen en ik heb totaal geen last gehad van de riem. Erg handig dus en weer wat geleerd.

De rit naar de start was geweldig. In de verte nog een besneeuwde bergtop te zien. Op onderstaand filmpje is ook een stukje van de route te zien. Erg mooi en het geeft wel een beetje een beeld van de omgeving daar. Helaas kon ik de startplaats totaal niet vinden, maar toen ik uiteindelijk bij Tossen Tower uitkwam, zag ik op de garmin dat ik een kilometer van de start verwijderd zou moeten zijn (dat zegt niets overigens want dat is hemelsbreed) maar op de kaart zag ik ook dat ik er toch echt bijna moest zijn. Ik had genoeg van het dwalen, dus heb ik de auto geparkeerd en ben ik gewon op weg gegaan. Dat stukje weg zag er immers ook prima uit dus vooruit maar.

Zo waren we dus op pad op een lentedag in februari. Ik genoot van de vergezichten over het dal. Rothbury in de verte. Dat is duidelijk een bijzonder stadje. Verder en verder en ineens zag ik het bord van de parkeerplaats waar ik zo naar gezocht had. Nou prima, ik vond dit stukje weg extra ook leuk en anders had ik mooi Tossen Tower gemist (zie video).

klik voor groot

De parkeerplaats stond bomvol met auto’s en ik was dus erg benieuwd. Turend op het bord zag ik dat er ook een rode route zou zijn, dus als ik zou verdwalen, zou ik altijd nog een rode route kunnen volgen. Eerst maar eens mijn eigen route dan en ik sloeg rechtsaf een nogal steil maar prima brede bosweg op. Daar kwam ik de eerste hond tegen maar dat was gelukkig een vrouwtje. Ik bleef aardig klimmen, sloeg bij de mast rechtsaf en liep door. Daarna ineens de keuze uit een bospad of rechtdoor. De rode route ging het bospad op en dat zou ook richting Little Church zijn wat ik graag wilde zien. Dat is een bijzondere rotsformatie die door de wind zo gevormd is. Nou misschien ben ik gek, maar dat heb ik dus niet gezien.

klik voor groot

Ik zag wel een enorm kloterig pad waar een stroompje overheen liep en wat vol lag met stenen en rotsblokjes. Lopen was daar bijna niet te doen maar langzaam kwamen we toch boven. Daar kwam ik ineens op heidegrond terecht. Dat zal prachtig zijn in het juiste seizoen denk ik.

klik voor groot


Ook hier weer een pad van niks maar uiteindelijk kwam ik uit op een heel breed pad, zoals het pad aan het begin ook was geweest. Hum… dat zou betekenen dat er dus wel degelijk een normaal pad was, en dat dat pad waarschijnlijk mijn eigen route was! Beetje jammer dus, want daar had ik prima kunnen lopen en bovendien ook nog meer gezien. Want ik baalde als een stekker van het stukje bos. Met mooi weer in de heuvels gaan lopen en dan terecht komen in een bos waar je alleen bomen ziet, is niet helemaal de bedoeling. Ik wilde vergezichten! Maar goed, niet zeuren ik was er nu uit.

Voor me zag ik de echte hill waar het om gaat. Wat een hoogte.

klik voor groot

Heel in de verte en op de foto’s nauwelijks te zien zag ik bovenop mensen lopen. Op een pad (?) zag ik mensen omhoog klauteren. Op handen en voeten soms zo te zien. Aha. Aangezien het pad aan de andere kant blijkbaar verder ging (je kunt ook onderlangs op het brede pad blijven maar dan zie je natuurlijk niks), besloot ik de klim toch maar te wagen. Het begin was makkelijk. Dan ineens twee honden die vrolijk naar beneden stuiteren. Ik baal want een hond aan de riem op die klautergebeuren is niet handig. Net als ik de man wil toeroepen of het mannetjes zijn, valt hij. Ook dat nog. Hij duikt weer op en zegt dat het vrouwtjes zijn, dus weer geen gevaar. Wel gevaarlijk is het ijs op de rotsen. Dat ik wel moet oppassen. Ja, dat zag ik! Ik kijk om en zie dat ik halverwege ben. In dalen ben ik ook geen held dus vooruit met de geit. Ik klauter verder, en gebruik de sterke heide als ijzers. Best handig en het gaat op deze manier prima. Van lopen is hier echt geen sprake, het is klimmen en klauteren maar nu wil ik ook boven zien ook! En daar komen we ongeschonden aan. Het ging prima eigenlijk en het uitzicht is adembenemend. Eigenlijk kan je het helemaal niet ged zien op de foto’s. Ik denk omdat er geen referentiekader meer is. Je ziet niet dat je daar op 460 meter staat. Maar mooi is het. De eeuwenoude cairns (geen stapel rotsblokken) zijn mooi zo met de achtergrond. Ik loop daar wat heen en weer en geniet van het uitzicht. Ondertussen kijk ik een beetje hoe het pad verder loopt. In ieder geval eerst naar een andere hill zie ik en daar maar weer verder kijken.

klik voor groot


Woef en ik gaan dus maar weer op pad. Er ligt een soort weg van grote rotsblokken. Dat loopt natuurlijk voor geen meter, hoewel het er op de foto prima uitziet. Ook af en toe ijs op sommige stukken maar het gaat wel goed en ik kom redelijk snel bij de andere rotsformatie. Ook daar kijk ik weer even rond en geniet ik van het uitzicht. Maar dan moet ik toch wel weer verder. In de verte zie ik een slingerpad lopen. Daar ergens heen dus blijkbaar.

klik voor groot


Gek genoeg wijst het rode pad ergens anders heen, maar als ik op de OS kaart kijk, zie ik dat pad dus helemaal niet en ik besluit dan toch maar mijn eigen route te volgen. Eerst over het pad dat uit de verte zichtbaar is en dan…. even kijken… ergens linksaf door de heide. Ik hoor in de verte de Grouses klokken en ik glimlach. Dat is zo’n herkenbaar geluid. Ik hoop maar dat er niet al teveel zitten als ik er met woef doorheen moet.

Het eerste pad is prima, maar het paadje linksaf is niets. Geen pad maar we komen er wel. Mijn eigen paadje nog verder naar links terug naar de weg blijkt er niet te zijn. Als ik sta te turen en in de verte de weg toch echt zie liggen, komen er net twee mannen aangewanded. Helemaal in vol ornaat, gaiters over enorme bergschoenen, kaarten, navigatie om de nek etc. Zij hadden ook geen pad gezien nee en dit was vast een schapenweggetje maar het zou wel naar de weg leiden dachten ze.

klik voor groot

Nou dat dacht ik ook, en ik wandel een stukje mee en praat over wandelen en lopen. Eigenlijk veel sneller dan gedacht komen we op de weg uit. Hoewel niet alle wegen naar Rome leiden, kwam deze toch mooi op de weg uit en niet eens zo ver van de plek die ik zelf had gewild. Ik ben wel van mijn eigen kaart af, maar ik weet dat ik gewoon simpelweg de weg kan volgen en weer bij de Tower uit zal komen. Ik neem afscheid van de mannen en kan eindelijk weer even gas geven. Dat loopt lekker.

klik voor groot

Het was een beetje raar rondje, maar een eerste keer in zo’n gebied zit altijd vol verrassingen natuurlijk. Ik weet nu dat er ook een bredere, goed begaanbare weg zou moeten zijn. Maar voor nu is het even genoeg. Ik ben blij als ik de auto wer zie staan en nog blijer dat alle banden nog heel zijn. Ik ben een kwartier bezig met het schoonmaken van de hond, geef haar eten en ga daarna voldaan weer huiswaarts.

Op naar ons volgende avontuur dan maar weer.

Gegevens:

* afstand: 10,5 km
* temp 6 graden

februari 147 km – 2014 totaal 375 km

15.02.2014 – assignment 10: 8 x 1.600 (5′) – totaal 19,5 km

**15.02.2014 – assignment 10: 8 x 1.600 (5′) – totaal 19,5 km**

Het is alweer drie weken geleden dat ik ook een training deed zoals vandaag, met 1600-tjes. Toen waren het er 6, nu moest ik er 8 doen. En dat na de 51,5 km van vorig weekend. Ik merkte dat ik een beetje een soort ‘faalangst’ had. Niet letterlijk natuurlijk maar na de euforie van vorig weekend, vroeg ik me wel even af of me dit wel ging lukken en of ik nou echt nergens last van zou krijgen. Ik vind het namelijk nog steeds bijzonder dat ik zo gemakkelijk die afstand ‘even’ aflegde. En de training van vandaag zou nou ook niet echt een makkie zijn. Tel daarbij op dat het vandaag hard waait, de weg vol diepe plassen zal liggen, het zachtjes regent en je begrijpt…. nik stond niet bepaald voor het raam te springen om te gaan.

Maar wel een goede test natuurlijk en wat zou me kunnen gebeuren? Eigenlijk niets. Dus niet denken ‘misschien gaat het wel heel traag’ of ‘misschien krijg ik een pijntje’, maar gewoon ‘het gaat lukken’ en ‘ik voel me prima’. En zo ging ik dus op weg. Woef zielig achterlatend achter het raam. Niet alleen is ze hoog loops maar deze interval ronde over de weg is niet zo handig met een hond en bovendien is er niks aan voor haar. Dat betekent dus wel dat ik haar meteen mag gaan uitlaten als ik klaar (en nat) ben. Maar eerst maar eens beginnen.

Ik neem hetzelfde stuk weg als de vorige keer. Dat is geen makkelijke weg, omdat het aardig op en neer loopt en bovendien heb ik vandaag op de weg terug steeds de wind fors tegen. Ik ga niet kijken of de weg droog is ergens want ik weet al bijna zeker dat er op minimaal 2 plaatsen een hele diepe flood zal zijn. Alleen de eerste keer dus even oppassen of er geen kuilen verstopt zitten onder het donkere water en verder er gewoon doorheen stampen. Eerst even warmlopen, en daarna ga ik van start. Ik neem me voor om de eerste lap rustig te lopen. Dat lukt dus niet helemaal. Dan maar proberen de eerste 4 ongeveer op dat tempo vol te houden en dan eens te kijken. De eerste 4 laps gaan eigenlijk best snel. Ik praat mezelf moed in, dat ik straks alweer de eerste 6 erop heb zitten en dat ik dan aan de laatste 2 ga beginnen. Eitje toch? Het gaat eigenlijk best goed en als de wind in de 5e lap eventjes verstek laat gaan staat er meteen een mooie tijd op de teller. Helaas trekt de wind weer enorm aan en merk ik dat dat toch wel zijn tol begint te eisen. De afstand is natuurlijk ook best aardig al zo, want ik zal toch met deze training bijna 20 km gaan afleggen en ik heb nog niet veel gegeten vandaag. Maar aan alles komt een eind. Na de een na laatste lap glimlach ik en bedenk dat ik al aan de laatste lap ga beginnen. Nu mag ik wel even ‘lijden’ en ik ga van start. Maar het lukt niet erg en ik lig al achter op mijn tijdplannetje voor de laatste lap. Bij het venijnige klimmetje voor de waterplas voel ik dat het langzaam gaat. Te langzaam en die tijd loop ik niet meer goed op het laatste stukje met de wind vol tegen. Jammer maar helaas en zo eindig ik met een langzame (langzaamste) laatste lap. Toch niet ontevreden. Het had iets gelijkmatiger gekund, maar toch best OK op deze afstand en met het vorige weekend in gedachten. Ik merk ook dat ik wel ‘voorzichtig’ ben met het oog op de ultra die er nu toch echt aan zit te komen. Zou toch jammer zijn als het net op het laatste moment nog ineens mis zou gaan.

Na de run ga ik gauw met woef uit. Binnenkort weer lekker op avontuur met haar samen. Veel leuker dan dit rondje! Mijn voeten zijn gerimpeld van al het water waar ik doorheen moest. Keer op keer door die diepe floods op de weg is toch ook wel apart. Maar je raakt er wel aan gewend. Maar bijzonder blijft het om door een flood te rennen waarbij het water tot je oren spat!

Gegevens:

* afstand: 19,5 km
* temp 7 graden – regen, veel wind

februari 135 km – 2014 totaal 364 km