Maandelijks archief: december 2014

31.12.2014 – sandpit – 6 km

**31.12.2014 – sandpit – 6 km**

Vandaag alleen even een kort rondje en aangezien ik het elk jaar doe, maak ik er een temporondje van om te kijken of ik er nog iets van terecht breng. Ik trok voor de verandering maar eens mijn MT10 aan die ik ook had meegenomen. Lichte niksies die heerlijk lopen en bovendien ook nog eens een goede grip hebben. Prima afwisseling met de Hoka schoendozen die ik normaal draag.

klik voor groot

Ik maak dus alleen een kiekje bij de start. Het is al laat en ik zal nog mijn best moeten doen om voordat het donker wordt, weer het bos uit te zijn. Na een korte warming up van 400 mtr ga ik dus van start. Ik start veel te snel. Het loopt zo lekker dat ik mezelf bijna voorbij loop maar ik trek toch maar gewoon door. Op deze manier haal ik de top niet denk ik, maar ik ga wel kijken waar het schip strandt deze keer. De klim op de eerste helft is niet mis en het is weer een uitdaging om dat helemaal te halen zeker op een temporun! Zulke runs zijn echt iets anders dan een run met dezelfde hoogtemeters die opgebouwd worden met steeds kleine klimmetjes zoals vorige week.

Ik loop en loop. Wafje moet soms zelfs even hollen als ze even bleef snuffelen. Maar ze doet dapper mee. Ik hijg en maak geluid inmiddels bij het ademen. Niemand die het hoort dus vooruit maar. Mijn hartslag schuift netjes over de zone die zo lang een probleem is geweest. Zou het trainen op MAF dan inderdaad resultaat opleveren? Grappig genoeg ren ik me rot terwijl ik al maanden geen enkel tempowerk heb gedaan. De Bruggenloop ging ook prima ondanks die gekke trainingen die ik doe.

Al mijmerend kom ik steeds verder op die verrekte klim. De allerlaatste paar meter moet ik toch even een wandelpasje zetten maar ik ga direct door. Eerst even lekker naar beneden en ik merk wel dat ik het begin stuk te snel heb gedaan. Dat zal me opbreken bij heuvelafwaarts maar ik dender door.

Grappig genoeg merk je op het stuk naar beneden ook die hele korte stukjes die weer een beetje omhoog gaan, hoewel de grafiek natuurlijk gewoon helemaal eruit ziet als een daling. Maar ik kom al aardig in de buurt van de auto weer. Het laatste stukje, ik ren en ren en… klok af op een prima tijd die iets sneller is dan streeftijd. Niet ontevreden maar niet helemaal tevreden hoewel het toch redelijk OK is, zeker gezien de kilometers van de afgelopen week. Ik wandel nog even uit en ga weer naar huis. Langzaam wordt het donker. Ik sluit het jaar af met 3.060 kilometers. Toch nog de 3.000 km gehaald ondanks het geringe aantal kilometers in november en december door waf en het huis. Op naar 2015 en alle mooie plannen.

gegevens:

* 6 km
* 10 graden

dec 241 km – 2014 totaal 3.060 km

30.12.2014 – glen etive – 13 km

**30.12.2014 – glen etive – 13 km**

Gisteren wilden we op pad door Glen Lonan. We hadden daarvoor een fiets gehuurd die we zouden gaan ophalen. Maar helaas bleek de fiets niet klaar te zijn en viel ons plannetje een beetje in duigen. We hebben wel stapvoets door de Glen gereden en genoten van de dikke rijp die het landschap een hele mooie aanblik gaf. Uiteindelijk zijn we maar gaan wandelen in het bos met waf.

Maar vandaag zouden we ons andere plannetje doorzetten. We wilden namelijk eerst herten kijken in Glen Etive, en daarna doorrijden tot het einde van de Glen en een stuk gaan lopen om zo te eindigen bij Dail Pier waar ik geeindigd was vanaf Bonawe Quarry. Dat leek me nou echt gaaf en met ruim 21 km een prima stukje en goed te doen. De eerste 5 km zou door ruw en lastig terrein gaan, maar daarna zou het prima zijn.

Zo gezegd zo gedaan en om 9 uur pikten we de fiets alsnog op en reden door naar Glencoe en door naar de Glen. Helaas was het ontzttend mistig en regende het ook nog. Niet getreurd, we smelten niet van een beetje regen dus vooruit maar. Je zag werkelijk niets onderweg. Geen mooie vergezichten bij Rannoch Moor, geen uitzicht op de bergen. Toen we linksaf sloegen de Glen in, leek het toch wel iets lichter te worden en we hoopten er maar het beste van.

Veel tijd voor herten foto’s hadden we niet, wilden we voldoende tijd hebben voor de tocht, dus we maakten snel wat plaatjes bij de eerste twee groepen herten die al uit de bergen tevoorschijn waren gekomen. Grappig genoeg was er een mannetje die wel interesse had in onze auto en totaal niet bang was. Dat leverde een leuk plaatje op en een aaitje voor het hert.

klik voor groot

Daarna gauw door naar het einde van de Glen om te parkeren. Fiets uit de auto, omkleden en klaarmaken. Er was ook een ander stel dat ging wandelen en zich aan het klaar maken was.

Toen we klaar waren, gingen we op weg. Eerst even de fiets testen!

Nadat we langs het piertje waren gelopen, bleek er meteen eigenlijk geen normaal pad meer te zijn. Natte rommel zonder pad en het andere stel gaf het – ondanks de uitrusting – meteen op en ging kijken of er hoger ergens een droger pad te vinden was. Wij lieten ons echter nog niet wegjagen en vervolgden moedig onze weg. We wisten al dat het begin bijna niet te doen zou zijn! Het was overigens droog geworden en het werd steeds lichter en zonder zuchtje wind was het heel aangenaam. Het uitzicht over Loch Etive was geweldig.

klik voor groot


Ik maakte dankbaar gebruik van de poles en hoopte maar dat ik straks weer warme voeten zou krijgen want ik was natuurlijk doornat geworden door al het water. Achter me ploeterde S. moedig voort met zijn fietsje. Elke keer als ik omkeek was hij de fiets aan het duwen of aan het optillen om erdoorheen te komen. Ik was gelukkig ver genoeg om geen gescheld aan te hoeven horen.

klik voor groot

Toen we ergens even een klein klimmetje op moesten, wees ik op het uitzicht achter ons. Op mijn ‘mooi he?’ kreeg ik als antwoord dat het weliswaar mooi was, maar dat S niet zeker wist of het alle moeite wel waard was. S. was duidelijk al erg moe van dit geklooi aan het begin en kijkend op mijn horloge, twijfelde ik ook of we uberhaupt met dit tempo het einddoel wel zouden gaan halen.

Na het klimmetje kwamen we op een redelijk pad waar wel overheen te lopen was. Eindelijk dan! Het liep alleen erg op en neer en liep voortdurend door stroompjes die van de berg afkwamen en waar allerlei grote stenen in lagen. Zonder MTB ervaring niet iets waar je zo even doorheen dendert op de fiets en al snel bleek dus dat dit echt geen pad zou zijn voor S. op zijn fietsje ook al werd het pad beter en beter en rende het heerlijk. IK voelde me vrij en lekker zo op dit pad met al dat moois om me heen. Maar voor S. was het al snel over en uit.

klik voor groot

Toen ik na weer gewacht te hebben op mijn horloge keek, besefte ik dat dit niks zou worden en dat we beter terug konden gaan en nog een stukje lekker zouden kunnen lopen door de Glen over de weg. Dat zou leuker zijn dan dit ploeteren. S. keerde vast terug met de fiets en ik rende nog een stukje door over het pad. Het was prachtig mooi en dit pad liep helemaal prima. Ik besloot dat ik het nog een keer zou proberen vanaf de Bonawe kant. Ik zal en moet deze keer het hele traject afgelegd hebben want het lijkt me prachtig mooi.

klik voor groot

Ik keer uiteindelijk ook weer om en ontmoet S. weer bij het hek waar het pad afgelopen zou zijn. Vanaf daar weer samen verder ploeteren richting de parkeerplaats.

Inmiddels was het mooi weer geworden. Ik geniet en zie ineens laag bij het water een stukje strand met wat grote keien. Dat lijkt me een mooi plekje om even te kijken en even een boterhammetje te eten (nou ja, ik niet hoor). S. zegt dat hij we even boven blijft staan terwijl ik ga kijken. Dat was nou net niet de bedoeling en na even aandringen komt hij toch ook naar beneden. Hij was moe, wilde eigenlijk gewoon terug naar de auto en heeft helemaal geen oog meer voor de mooie omgeving. Maar hij geniet toch van het geweldige stukje naar bij het water. Waf gaat even baden en neemt een slokje, S. eet een boterham en ik maak wat foto’s. Geweldig! De zon schijnt en we zitten zo samen ineens aan het water van Loch Etive. Daar loop ik voor, daar geniet ik van. Gelukkig S ook nu hij beneden zit!

klik voor groot


Na de korte pauze gaan we weer op pad. Door het licht is het uitzicht mooier dan op de heenweg en ik heb er nu nog meer oog voor, want ik weet dat het maar een klein stukje is zo over die stenen door het water. In onderstaand filmpje heb ik ook een deel van deze route gefilmd en hoor je me door het water stampen (rond 3.25).

klik voor groot


Als we weer bij de parkeerplaats zijn, doet S. zijn helm af en gaan we verder over de weg. Dat loopt op zich ook wel OK en op deze manier kunnen we nog even een stukje van de Glen verkennen op een manier die we normaal met de auto niet doen.

klik voor grootWe maken een klein lusje richting een watertje maar merken al snel dat alles daar al in de schaduw ligt. Dan is het ook verder wel klaar en besluiten we terug te gaan naar de auto. Nog wat kiekjes en een foto van het laatste avondlicht.

klik voor groot

Op naar ons volgende avontuur.

Gegevens:

* 13 km
* temp 6

Video van de run met foto’s en filmpjes:

dec 235 km – 2014 totaal 3.054 km

28.12.2014 – kerrera isle – 13 km

**28.12.2014 – kerrera isle – 13 km**

Vandaag was het wederom geweldig mooi weer. S. opperde dat ik maar naar Kerrera moest gaan maar ik vond het niks om hem weer alleen te laten en zelf lekker op pad te gaan. Ik stelde voor dat hij ook met me mee zou gaan om naar Gylen Castle te wandelen vanaf de pont terwijl ik het rondje rond het eiland zou rennen. Zo gezegd zo gedaan en al snel waren we gepakt en gezakt en reden we richting het pontje. Wat was het mooi weer! Sneeuw op de bergtoppen, prima temperatuur en een heldere lucht. Onderweg vreesde ik nog even dat ik te koud gekleed zou zijn toen ik zag dat het onder het vriespunt was, maar omdat er geen wind stond, moest het wel OK zijn qua kleding en kon ik altijd eventueel mijn Montane jasje aantrekken onderweg.

klik voor groot

Deze keer gingen er 11 mensen mee met het pontje, op 3 januari 2013 was ik ongeveer de enige samen met wat boodschappen. Maar toen was het bewolkt en grijs en had ik totaal geen uitzicht. Dat zou deze keer wel anders zijn en bovendien had ik nu anderhalf uur langer de tijd op het eiland.

klik voor groot

Als we over zijn gevaren, trek ik mijn overkleding uit en doe ik mijn Arc’teryx jackje ook in mijn rugzak voor het geval ik veel eerder terug ben bij de ferry en niet meer op pad kan in de tussentijd. Dat zal overigens helemaal niet gaan gebeuren, want met mijn stukje off track en het bekijken van het castle dat ik in 2013 niet meer kon doen, zou ik al mijn tijd weer dik nodig hebben.

Ik wuif S. gedag en woef en ik gaan op pad. Ik heb woef netjes aan de riem in de hoop dat ik weer iemand tegen zal komen die ik toestemming kan vragen om haar os te laten lopen. Grappig genoeg schrijf ik vorige keer dat ik gelukkig een vrouw tegenkwam die toestemming gaf, en schrijf ik ook over boeren die op honden mogen schieten die zich tussen de schapen begeven.

Nou…. dat klopt. Als ik een norse man op een quad tegenkom en vraag of ik woef los mag laten lopen, zegt hij ‘if you want her to get shot’ en rijdt weer door. Achterlijk antwoord, want dat mag uberhaupt alleen als schapen in gevaar zijn en de hond zich tussen de schapen bevindt. Niet als de hond gewoon naast aan de knie loopt. Maar ik ben voorbereid, en laat haar gewon aan de riem zitten die om mijn middel zit. Ik heb er geen last van en we vervolgen onze weg. Wat is het mooi! Ondanks die eikel geniet ik met volle teugen van het landschap. Ik zit wel aan de ‘koude’ kant met veel schaduw want de heuvels zijn toch flink. Ik moet een hoogteverschil van ruim 100 meter in het eerste korte stukje overbruggen en dat is best even doorbijten.

klik voor grootIk kom al snel bij een hek de vrouw tegen die ik in 2013 ook tegen kwam. Ze stopt en we kletsen wat over de hond, haar nieuwe hondje en de lammetjes van afgelopen jaar. Ze herkende ons meteen en dat was leuk. Ze zei ook meteen dat de hond op haar terrein gewoon los mocht lopen. Dat was dus het hee linker stuk van het eiland! Woeffie vond het heerlijk natuurlijk en nadat ik afscheid had genomen van de vrouw, vervolgen we onze weg en woeffie geniet nog meer.

klik voor groot

Het eiland is een stuk begaanbaarder dan vorige keer, want waar het toen een en al modder was, is de grond nu een stuk steviger door het koude weer. Dat loopt eigenlijk wel lekker en ik kan nu ook lekker om me heen kijken. Af en toe kraakt er wat als woef door een plasje loopt waar een dun laagje ijs op ligt. Maar alles is prima te lopen. De schapen en de koeien zijn mooi en doen niets.

klik voor groot
Deze keer heb ik prima navigatie bij me, dus besluit ik een stukje off road te gaan om te kijken of ik meer aan de rand van het eiland kan lopen. Vorige keer raakte ik nog de weg kwijt op het stukje open grasland maar dat herken ik deze keer gewoon en ik weet nu beter waar ik ben. In 2013 had ik alleen nog de Garmin met een route erop en verder niets. Nu heb ik een OS 1:25.000 kaart en dat scheelt een stuk.

Helaas blijkt dat ik niet helemaal kan lopen waar ik heen wilde, en kom ik dus weer terug op het pad uiteindelijk. Het was wel mooi en heeft ook erg veel tijd gekost. Maar al snel herken ik ook weer het pad met het stroompje eroverheen. Je loopt daar over keitjes waar water overheen stroomt. Lang niet zoveel als vorige keer en het loopt allemaal prima en is ook niet glad.

klik voor groot

Dan loop ik alweer langs de driehoekige steen en weet ik dat ik straks het kasteel zal zien liggen waar ik vorige keer niet meer heen kon. Ik ontmoet ook de eerste mensen die de overtocht ook maakten. Zij liepen blijkbaar eerst naar het kasteel en lopen daarna een stuk verder of misschien de hele route nog. Ze zijn dik ingepakt met enorme rugzakken, poles en gaiters. Ik had gedacht dat ze zouden gaan klimmen of off road zouden lopen maar ze lopen gewoon over het pad waar ik lekker overheen dender op mijn trail schoenen.

Dan zie ik het kasteel al liggen en ga ik erheen. Ik ben erg benieuwd en ik hoop ook dat S het leuk heeft gehad bij zijn tocht. We hebben geen verbinding en konden dus niet sms-en.

klik voor groot

Het is echt prachtig met een strandje en veel land eromheen met hoogteverschillen. Ik probeer van alle kanten het kasteeltje te bekijken. In de video die hieronder staat, is ook een kort filmpje opgenomen.

klik voor groot


klik voor groot

Terwijl ik geniet en rondkijk, let ik ook op de tijd. Ik moet geloof ik 3 kilometer naar het pontje, maar ik wilde een andere route nemen en heb dus geen idee hoe lang ik daarover ga doen. Uiteindelijk besluit ik dus maar terug te keren en met de kaart in mijn hand het pad te zoeken trug naar het pontje.

Dat blijkt een schot in de roos want hoewel het alternatieve pad enorm klimt, levert dat geweldige uitzichten op over het kasteeltje en het water.

klik voor groot

Steeds kleiner wordt het kasteeltje achter me, maar wat een landschap ook!

klik voor groot

Ik zie op de kaart dat ik de goede richting op ga voor het pad terug naar de ferry en inmiddels heb ik ook verbinding en kan ik sms-en waar ik uithang S. is al bij de pont geweest en wandelt een stukje terug om me te ontmoeten maar ik vrees al dat ik maar net op tijd bij de pont zal zijn….. Ik loop dus even door maar het is niet dat haast werk van de vorige keer waar ik echt tegen de klok moest lopen om op tijd te zijn. Bovendien is het nu zulk lekker weer dat ook de volgende pont geen straf zou zijn. Vorige keer was dat andere koek.

Ik zie in de verte Oban al liggen en als ik verder loop, zie ik Oban naast me liggen aan de andere kant van het water.

klik voor groot

Uiteindelijk kom ik S. tegen als ik vlakbij de pont al ben. Woef is weer aan de riem, want het terrein van de aardig dame ben ik alweer af en ik heb geen zin in gezeur.

Als we bij de pont zijn, trek ik mijn warme broek weer aan en het lekkere jasje uit mijn rugzak. Heerlijk! Op deze manier koel ik ook niet af op de ferry.

S. heeft het ook leuk gehad en vond het wel een belevenis. Met dit weer en met zo’n mooi doel is het ook prima te doen op deze manier.
En waf? Die is moe en tevreden volgens mij. Een beetje vies maar dat mag de pret niet drukken. In de auto maak ik haar weer lekker schoon en droog en krijgt ze haar equafleece aan. Gelukkig is ze nog geen enkele keer stijf geworden met alle goede zorgen en warmte na een run!

klik voor groot

Op naar ons volgende avontuur.

Gegevens:

* 13,5 km
* temp -1

Video van de run met foto’s en filmpjes:

dec 222 km – 2014 totaal 3.041 km

27.12.2014 – bonawe to pier – 19,5 km

**27.12.2014 – bonawe to pier – 19,5 km**

Wederom een geweldig mooie dag. Gisteren was het grijs en nat, maar vandaag scheen de zon en waren de bergtoppen bedekt met een laagje sneeuw. Dat moest wel mooie plaatjes opleveren. Ik dacht meteen aan Kerrera omdat ik daar vorige keer met somber weer was geweest. Maar helaas gaat het pontje om 10.30 en dat zou ik dus nooit kunnen halen. Dan maar iets anders waar ik een mooi uitzicht zou hebben! Ik koos dus weer voor Bonawe omdat het me erg gaaf leek om weer bij het strandje uit te komen nu er sneeuw op de bergen lag. In de bossen was niet zo zinvol omdat je dan geen uitzicht hebt. Lekker naar het Loch dus weer! Zo jammer dat we de fiets nog niet hebben, want dit was een geweldige dag geweest om samen met S. een tocht te maken. Maar die krijgen we maandag dus nu hopen op nog een paar mooie dagen!

Snel dus alles ingepakt en naar de start bij de quarry. Ik nam deze keer ook de poles mee. Niet zozeer om te gebruiken maar om bij me te hebben en vast te wennen aan gewicht en van die hobbelende dingen. Dat beviel prima en ik zou ze uiteindelijk nog gebruiken ook maar daarover later meer. Eerst maar eens op pad door de quarry. Het was echt schitterend weer. Wafje moest nog even per se eng doen op een smal stukje waar achter het water van Loch Etive in de diepte lonkte. Raar beest.

klik voor groot


Na de quarry wordt het al snel mooi en het was echt genieten met dit heerlijke weer. In Nederland ligt sneeuw en ijs en is het verveelend weer. Hier dus niet.

klik voor groot


Al snel zijn we bij het prachtige uitzichtspunt. Ik weet dat ik hier een paar dagen geleden ook was, maar zo met die sneeuw op de toppen en het mooie licht, kan ik er geen genoeg van krijgen.

klik voor groot


Maar we lopen weer door richting de open vlakte waar het ook prachtig zal zijn met de besneeuwde bergtoppen.

klik voor groot


Vanaf daar weer verder richting het bos.

klik voor groot

Ik wilde eerst richting het path to glen etive lopen, maar aangezien het mooi weer is, besluit ik toch richting de pier te lopen, omdat het zulk mooi weer is. Richting het pad loop je door het bos en in de schaduw en dat is dus minder prettig op zo’n mooie dag als vandaag.

Maar dan gebeurt het. De swing bridge is een ijsbaan. Waf is glibberend ineens aan de overkant en daar sta ik dan. Hier ga ik echt niet overheen. Omdat er aan beide zijden van de brug hekwerk is waardoor waf niet in het kolkende water kan tuimelen, roep ik haar terug.

klik voor groot

Omdat het water onder de brug rustiger lijkt dan een paar dagen geleden, besluit ik het pad te nemen richting de stream crossing. Daar stond ik een paar dagen geleden immers aan de andere kant van het water te turen en besloot ik niet over te steken zonder poles (en zonder nodzaak want ik kon vrij makkelijk terug naar de swing bridge toen). Eens kijken of het vandaag te doen is om door het water te waden naar de overkant!

De blik vanaf deze kant van het water is al prachtig!

klik voor groot

Als ik voor het water sta, is het heel rustig, en spiegelglad. Ik zie wel dat er onder het water een stroming staat, maar dit moet te doen zijn. Hoe diep het precies is, laat zich alleen slecht inschatten want het is echt een behoorlijk stuk dat je moet oversteken hier Niet drie passen ofzo.

klik voor groot

Waf moet wachten, omdat ik eerst moet voelen hoe sterk de stroming is, en of ze dan aan de riem moet zodat ze niet ineens wegdrijft. Ik pak de poles uit mijn rugzak. Dat gaat makkelijk want ik hoef de zak niet eens af te doen. Ik stap het ijskoude water in en prik wat met mijn poles. Het begin is ondiep maar ik zie dat ik al snel tot ruim boven de knie zal uitkomen en nog wel verder ook. Het water is ijskoud maar kristalhelder. Nu ik er al in sta kan ik net zo goed doorlopen. Ik moet mijn poles wel gebruiken vanwege de onderstroom maar ik denk dat het niet te krachtig is voor woef. Maar hier heb ik een leermoment, want pas nu weet ik hoe diep water kan zijn voor haar om doorheen te waden. Al snel komt ze me voorbij zwemmen, terwijl het water bij mij tot halverwege mijn dijbenen reikt. Dat is dus een totaal nieuwe ervaring. Op de heenweg even geen tijd en moed om een foto te maken. Ik concentreer me op een veilige crossing en dat gaat prima.

klik voor groot

Wat een avontuur! Dan te bedenken dat ik me vorig jaar nog liet tegenhouden door een stroompje dat zeker niet boven de knie uit zou komen en maar een paar passen was! Waf is nat en koud, rent keihard in het rond en schudt zich uit. Maar is wel blij en vrolijk. Straks moeten we weer terug en daarna zal ik haar een beetje droogmaken.

Wat is het prachtig mooi. Mijn voeten zijn aanvankelijk koud maar zijn eigenlijk direct weer warm in mijn lekkere kousen en tot mijn verrassing is mijn wintertight niet doornat. Ik loop er ook graag mee in de regen. Kleding is dus alles, dat is wel weer duidelijk.

Ik geniet van het strandje en maak een foto van de pier.

klik voor groot


Daarna wordt het weer tijd om terug te keren. Ik kies voor het pad langs de lege cottage en gebruik daar de poles ook bij. Makkelijk!

Daarna gaan we weer de stream over. Deze keer mag wafje vooruit en maak ik snel een foto terwijl ze als een otter naar de overkant zwemt. Het valt me op dat ze vrij hoog in het water ligt, rug boven water en staart als een roer achter haar aan.

klik voor groot

In het midden is ergens een hoger stukje waar ik prima kan staan (het water komt daar tot onder de knie zonder al teveel stroming) en ik maak een foto vanuit het midden van de stream. Genieten!

klik voor groot

Aan de overkant maak ik waf droog. Helaas kan ik nergens mijn kleine microvezel doekje vinden, dus gebruik ik maar mijn arm sleeves om waf droog te wrijven. Straks even goed zoeken waar dat dng gebleven is want ik heb niet voor niets al die camping spullen! Ik berg de poles op en besluit door te lopen zodat we niet afkoelen. Mijn voeten voelen nu wel koud na het stilstaan in het midden van het water. Zal wel een idioot gezicht zijn geweest, een loper in deze kleding die midden in het water staat voor een foto. Maar al snel zijn mijn voeten weer heerlijk droog en warm en hobbelen we weer lekker op weg naar de auto. Dat is een kilometer of 8,5 dus dat is een klein stukje. Eerst door het bos

klik voor groot

Natuurlijk kan ik het niet laten om bij het fraaie uitzichtspunt over het meer nog een kiekje te maken.

klik voor groot

Daarna gauw verder richting de quarry. Het licht is nog steeds mooi.

klik voor groot


Al snel zijn we alweer bij de auto. Ik kijk nog een keer achterom naar de twee grote stenen die het pad aangeven dat je moet nemen.

Ik maak waf droog en warm en trek haar de equafleece aan en geef haar wat te eten. Lekker naar huis na dit mooie avontuur.

De terugweg duurt wat langer omdat ik achter een groep van 200 schapen kom die naar een andere weide gebracht worden. Mooi gezicht!

Maar uiteindelijk komen we weer veilig thuis. Mijn hoofd vol van nieuwe dingen. Op naar de volgende run!

Gegevens:

* 19,5 km
* temp 1

Video van de run met foto’s en filmpjes:

dec 209 km – 2014 totaal 3.028 km

25.12.2014 – inverawe to pier – 23 km

**25.12.2014 – inverawe to pier – 23 km**

Vandaag was het eigenlijk heel mooi weer. Windstil, zonnig en met mooie mistflarden rond de bergtoppen. Ook lag er voor het eerst sneeuw op de toppen en dat maakte het helemaal mooi. Reden genoeg dus om weer op avontuur te gaan deze eerste kerstdag! Omdat het windstil was, besloot ik om naar Inverawe Forest te rijden en daar langs Loch Etive te lopen. Dat deed ik vorig jaar voor het eerst en dat was geweldig mooi. Eergisteren liep ik aan de andere kant van het meer vanaf Bonawe Quarry. Ik wist al dat het heel erg op en neer zou lopen, dus ik zou rustig aan doen om niet mijn knie teveel te belasten. Vorig jaar had ik na afloop wel gemerkt dat dit niet een route was die gemakkelijk liep! Vol goede zin dus naar de start! Daar aangekomen zag het er al veelbelovend uit maar ik merkte al snel dat de camera ontzettend veel moeite had om een foto te maken van het landschap met het felle zonlicht en de schaduwen.

klik voor groot


Alles is eigenlijk mooi en achter elke bocht is weer een ander vergezicht om te bewonderen. Ik zag al snel de quarry aan de overkant van het water liggen.

klik voor groot


Rustig hobbelen woeffie en ik verder en genieten volop van al het moois onderweg. De met sneeuw bedekte toppen, de lekkere geur van de bomen en de heerlijke frisse lucht. Het is een fijne temperatuur. Niet te koud en qua kleding koos ik ook precies goed. Mijn rugzak zit vrij vol met spulletjes om te wennen aan extra gewicht.

Bij het uitzichtspunt met een bootje stop ik weer even om foto’s te maken. Ik weet nu al dat ik met veel te veel foto’s thuis zal komen, ook al omdat ik met verschillende standen probeer een fatsoenlijke foto te schieten. Ik wil zo graag een herinnering aan deze mooie tocht.

klik voor groot

Na het uitzichtspunt aan het water gaan we weer verder. Paar klimmetjes en wat schapen ontwijken. Maar die uitzichten! Geweldig.

klik voor groot

klik voor groot

klik voor groot

Over woef hoef ik me op zich geen zorgen te maken. Zij dendert rustig door, waadt door het water, rent op en neer en pakt af en toe een takje om mee te sjouwen. Alleen die zwelling is niet fijn. Hoewel het huidje nog steeds wel dicht is, is het nog steeds niet helemaal rustig en neemt de zwelling totaal niet af. Echt vervelend. Het is een week geleden dat ze de nieuwe antibiotica kreeg.

klik voor groot

We hobbelen verder en ik neem even de tijd voor wat kiekjes van waf en mij.

Als ik aan het einde van het rechte pad kom, kan ik rechtsaf zoals ik vorig jaar deed, of rechtdoor richting een pier en het pad naar Glen Etive. Ik wet al dat dat voor vandaag te ver is, want het is 7 mile naar Glen Etive waar we met de auto wel eens staan nadat we herten gezocht hebben daar in de Glen. Aan de andere kant van het water zou het maar 4 mile zijn en dat wil ik graag nog doen dit jaar. Het lijkt me geweldig om daar ineens te komen. Het hele rondje zou in theorie moeten kunnen van Inverawe naar Bonawe, dat zou 28 mile zijn maar dan moet ik wel zeker weten dat de paden goed bereikbaar zijn!

Voor nu loop ik dus even door om te kijken en iets nieuws te gaan ontdekken.

klik voor groot

Tot mijn verrassing kom ik weer op een prachtig plekje. Een piertje en een soort strandje. Weer een hidden gem zoals aan het andere kant vanaf Bonawe dat ik eergisteren ontdekte.

klik voor groot

Ik kijk even rond en waf gaat uitgebreid baden in het ijskoude water. Brrrrrr koud!

klik voor groot

Ik loop nog een heel klein stukje door om te kijken hoe het pad eruit ziet maar het is erg nat en drassig. Geen probleem als je een doel hebt maar ik wilde alleen even kijken en besluit dus om te keren. Het is al laat genoeg door mijn gerommel met de foto’s. De terugweg zal een stuk sneller gaan omdat ik geen foto’s meer hoef te maken en dus lekker door zal kunnen lopen.

We gaan dus op weg en ik geniet van alle mooie vergezichten. Ik maak nog wel even een kiekje van een hertje en van het laatste vergezichtje vlak bij de start.

klik voor groot

Ik heb nog veel meer routes die ik hier wil lopen. Op naar de volgende run!

In ieder geval ben ik wel over de 3.000 km voor dit jaar ondanks het geringe aantal kilometers in november en december door de operatie en het gedoe rond het huis en woeffie.

Gegevens:

* 23 km
* temp 4
* hoogtemeters 680

Video van de run met foto’s en filmpjes:

dec 190 km – 2014 totaal 3.009 km

23.12.2014 – bonawe – 18 km

**23.12.2014 – bonawe – 18 km **

Vandaag leek het droog weer met heel weinig wind, en koos ik voor een rondje vanaf Bonawe Quarry. Toen ik net weg wilde rijden, kwam de landlady eraan en moest eerst even betaald worden dus duurde het even voordat ik kon vertrekken. Tot mijn verbazing regende het toen, maar aangezien ik niet smelt van een beetje water, reed ik toch weg richting de start. Toen ik bij Bonawe kwam, was het inmiddels droog en leek het op te klaren.

De start is altijd een beetje sinister zo door de quarry maar ik weet wat er achter zit, dus loop ik gewoon door. Ik ben mijn Garmin horloge vergeten en heb ook geen hartslagmeter bij me. Omdat de route gewoon opgeslagen zal worden in de telefoon, maak ik me geen zorgen. Lekker lopen zonder getalletjes en aangezien ik deze route vorig jaar ook al liep, weet ik de afstanden en de routes. Heerlijk!

klik voor groot


De weg over de quarry is een beetje vreemd en erg nat. Overal lopen stroompjes en moet je door water waden. Gelukkig is de wond op de zwelling bij waf dicht dus maak ik me geen zorgen. En bovendien lijkt het me allemaal schoner dan die vieze rotzooi bij mij thuis buiten.

Na de warming up is het weer totaal omgeslagen en schijnt de zon. Het lijkt wel lente want het is echt warm zo zonder wind. Genieten dus en ik kijk weer mijn ogen uit naar de omgeving en naar het meer naast me. Ik maak veel te veel foto’s die niet eens kunnen laten zien hoe mooi het er eigenlijk is. Voor het eerst heb ik last van de zon met foto’s maken omdat er veel schaduwen zijn of te fel licht. Wat een verschil met vorig jaar toen ik hier twee verschillende rondjes liep. Eenmaal ook tot de pier wat ik nu van plan ben (al wil ik die pier nu wel eens zien) en eenmaal richting het pad naar Glen Etive (dat blijft de uitdaging voor dit jaar). Toen was het eenmaal keiharde regen en eenmaal gewoon winter weer. Niks zon! In het voorjaar van 2013 was het wel prachtig.

Woef heeft een takje gevonden en loopt lekker mee. Het ziet er allemaal redelijk goed uit. De weg loopt een beetje op en neer maar geen enorme klimmetjes zoals in de bossen. De kleine klimmetjes geven mooie uitzichtspunten en ook het stuk langs het water is erg mooi. Waf blijft weer geduldig zitten voor wat foto’s.

klik voor groot


We slingeren langs het meer, ik geniet van de stilte en de schone lucht. Wat een verschil met Nederland! Elk jaar weer genieten, en elk jaar weer opvallend hoe anders dat voelt en ademt.

klik voor groot

Ik loer af en toe naar de zwelling op de poot van waf maar het ziet er op zich rustig uit hoewel die bal er gewoon nog steeds zit. Er za wel altijd een bindweefsel zwelling overblijven met deze enorme ontsteking maar als het straks weer behaard is, dan zie je er niks meer van denk ik. Maar eerst echt onder controle krijgen!

Rustig lopen we door. Sommige stukjes wandel ik even om van de omgeving te genieten. Als ik denk dat ik 2,5 km gelopen heb, zit er tot mijn verrassing al bijna 5 km op. Dat gaat dus heel snel! Met 6 km ben ik bij het hek dat me naar een open vlakte zal leiden. Daar voelde ik me vorig jaar heel klein met het berg massief naast me links en het meer rechts. Mooi is en blijft het, en ook deze keer weer heel anders dan vorig jaar zo met dit licht. Geweldig!

klik voor groot


We lopen over de vlakte richting het stukje bos. In het bos lag vorig jaar een enorme boom dwars over het pad maar nu is alles normaal en kunnen we gewoon doorlopen. Lekker genieten en rustig doorlopen. Ik had al besloten bij de splitsing nu eens naar het piertje te gaan en te kijken of ik dat kon vinden.

klik voor groot

Ik heb totaal geen verbinding meer en af en toe zend ik een signaal uit dat ik nog OK ben. Wel zo prettig, want je weet maar nooit daar in die rimboe. Verder en verder lopen we. Ik neem nog even een sanitaire stop (wat ik dus tijdens het lopen nooit doe) en verder gaan we weer.

Richting de swing bridge die ik vorig jaar al eng vond. Zou het dit jaar nog OK zijn dat enge ding hoog boven het kolkende water? Zelfs waf kijkt naar beneden naar de herrie die het water maakt. Ik schuifel eroverheen en ben blij dat ik aan de overkant sta. Vanaf daar gaat het paadje over in een modderige natte bende maar dat is niet erg.

klik voor groot

Het witte huisje is al zichtbaar en vormt weer een prachtig decor zo tegen de bergtoppen met en dun laagje sneeuw. Ook hier maak ik weer veel te veel foto’s natuurlijk.

klik voor groot

Ik loop om het huisje heen en ogenblikkelijk is waf aan het rennen achter allerlei vogels aan. Die is dus echt niet zielig. Als ze zich maar niet verwondt tijdens het rennen hier, heeft ze de tijd van haar leven. Ik zoek ondertussen het pad naar dat piertje. Vorig jaar kon ik het niet vinden en liet ik me ook nog van de wijs brengen door wat water en modder. Nu niet, ik weet wel dat die schoenen en mijn voeten alles aan kunnen!

Met een beetje rommelen kom ik uiteindelijk toch op het pad. Daar ligt een enorme plas water waar wafje tot haar buik doorheen gaat. Twee keer, want ze was al aan de overkant voordat ik er was. Zal wel lekker koud zijn aan haar pootje en ik ben weer blij dat de huid helemaal dicht is. Ik zie een stuk hout liggen waar je overheen kan dus hoef ik niet tot mijn knie door het water te waden. Ook alweer leuk!

klik voor groot

En dan zie ik langzaam al opdoemen waarvoor ik gekomen ben. Wow. Een heel ander plekje dan verwacht. Alles is hier namelijk toch vrij ruw en massief, maar ineens doemt een lieflijk piertje op en sta je dus gewoon aan het water van het enorme Loch Etive. Het water kabbelt vriendelijk langs de shoreline. Wat mooi is het hier!

klik voor groot


Ik geniet van de stilte en het water. Prachtig en wat een mooi einddoel van de run. Hier zou ik nou graag mijn tentje opzetten en wakker willen worden. De volgende dag dan verder naar het pad naar Glen Etive. Zoiets zie ik wel voor me. Maar ja, ik heb weliswaar mijn rugzak behoorlijk vol gepropt om vast te oefenen, kampeer spullen zitten er nog niet in en het wordt vast ook veel te koud straks.

Ik loop wat heen en weer en kijk om me heen en maak foto’s en een filmpje. Prachtig. Maar ik moet ook weer eens terug want het is hier om 15.30 toch al schemerig en een lampje zit nou net niet in mijn rugzak (dom). Ik kijk op de kaart en zie dat ik langs het water kan lopen en zo weer terug kom in het bos. Ik ben alleen bang dat ik niet over het water kan waar ik eerder via de brug overheen ben gegaan. Maar let’s see. We lopen over de stenen langs het water. Wat is het mooi. Ik zie ineens een strand en ben heel verrast. Een heus strand met mooi zacht geel zand. Woef vindt het geweldig natuurlijk en rent vrolijk in het rond. Ik geniet ook volop en kijk naar de struiken met de gele bloemetjes. Het lijkt wel lente! Wat een bofkont ben ik want zelfs als het nog drie weken rotweer is, heb ik dit maar mooi gedaan!

klik voor groot

Na het strandje kom ik inderdaad bij het water. Dat is op zich prima te doen met poles. Ik zou dan woef aan de riem doen vanwege de stroming en oversteken met behulp van de poles. Die heb ik niet bij me en aangezien ik weet dat ik ook via een opening in het hek over het veld terug kan naar de brug, ga ik natuurlijk geen rare dingen doen.

klik voor groot

We lopen dus terug door het veld. Daar rent woef nog achter een prachtig getekend vogeltje aan dat ineens verschrikt uit de bossages opvliegt. Ik moet nog even kijken wat het precies was. Mooi was het wel!

We zijn al snel bij de swing bridge en steken weer over. Terug door het bos en nu maar lekker een beetje doorlopen, want ik heb zoveel tijd lopen verlummelen daar bij dat piertje en het strandje dat er volgens mij een uur voorbij is gevlogen. Ik zend nog een OK uit via de satelliet, want zo lang een stilstaand stipje is natuurlijk niks voor de thuisblijver. Gelukkig gaat die redelijk snel weg. Met de zon pal in mijn gezicht loopt het niet eens makkelijk door het bos. Je ziet bijna niets maar het is genieten. Nog steeds droog en heerlijke temperatuur.

klik voor groot

Na het bos weer door de open vlakte met het bergmassief en verder richting het mooie uitzichtspuntje laag bij het water. Daar kiek ik nog even de veranderende kleuren over het water en woef.

klik voor groot

Ze loopt lekker voor me uit met een nieuwe tak en is totaal niet moe blijkbaar. Af en toe kijkt ze om of ik nog wel volg. Ja hoor, alleen op bejaarden tempo. Het veelvuldig stilstaan en klimmen eist wel zijn tol en ik merk dat ik niet zo snel meer ben. Gelukkig zie ik niks daarvan want ik heb immers geen horloge.

Op 3 kilometer van de start heb ik eindelijk weer verbinding en stuur ik een SMS uit dat ik even afgeleid was door een mooi strandje. Ook krijg ik een SMS dat mijn bestelde rugzak pas op 29 december wordt bezorgd. Dat is op zich jammer maar niks aan te doen.

Ik hobbel verder en ben blij dat ik ruim voor de schemering weer bij de quarry ben. Ik maak woef droog en schoon en trek mijn lekkere warme jack aan. Blij en met nieuwe avonturen op de harde schijf in mijn geheugen rijd ik weer naar de cottage. Op naar de volgende run.

klik voor groot

Op naar de volgende run!

Gegevens:

* 18 km
* temp 8

Video van de run met foto’s en filmpjes:

dec 168 km – 2014 totaal 2.986 km

22.12.2014 – sandpit – 15 km

**22.12.2014 – sandpit – 15 km**

Vandaag was het droog en mild weer, dus besloot ik om nog een rondje te lopen. Eerst kreeg waf een uurtje haar kompresje. Na het kompres was de zwelling weer zachter en kleiner. Daarna dus gauw op weg, met een bloot pootje dus niet ingepakt. De wond op de bal is zo goed als dicht, dus dan is open en bloot misschien wel beter. Vreemd genoeg wordt de zwelling nog steeds groter zonder bandage dus het blijft echt een zorg. Maar het ziet er rustig uit en ze heeft er totaal geen last van, dus genieten we maar lekker van het buiten zijn en het lopen!

Ik wilde eerst op Bonawe gaan lopen maar vanwege de wind besloot ik tot een rondje door de Sandpit met een lusje eraan vast en eventueel nog een lusje voor wat meer kilometers. Op deze manier kan ik ook kijken hoe waf het doet en eventueel eerder stoppen.

We gingen dus vol goede zin op pad! Waf had haar gele jasje aan omdat ik dacht dat het zou gaan regenen. Dat zou ik echter al snel uitdoen!

Bij de start was veel gekapt en zag alles er anders uit.

klik voor groot


Het eerste lusje is maar een kleine 5 km en normaal loop ik dat als een soort tempo rondje ondanks de klimmetjes. Nu zou ik dat niet doen want ik had aardig wat bepakking me (als training) en wilde toch een ander rondje lopen deze keer. Die korte temporonde komt wel weer.

Toen ik de eerste klim achter de rug had, trok ik snel het jasje van woef uit want volgens mij was dat veel te warm voor vandaag. Toen ik het jasje in mijn rugzak wilde doen, kletterde alles eruit omdat de rits zo onhandig zit. De rits sluit naar boven, dus valt de hele inhoud eruit. Het is en blijft een heerlijke rugzak maar voor een dagtocht straks, is het gewoon wat te klein zeker met extra kleding en spullen voor waf.

Daarna lekker verder zonder jasje! De afslag voor de lus was snel gevonden en dat was weer lekker even verder klimmen. Ik merk wel dat ik nog steeds moe ben maar het ging redelijk.

klik voor groot


Ik zag ergens halverwege de eerste lus dat er een nieuw pad gemaakt lijkt te worden, want er was veel gekapt en er was alvast een soort pad glad gemaakt. Ik ben benieuwd of daar volgend jaar dus een nieuwe route te lopen valt! Ik ben even het pad opgelopen om te kijken maar het is nu natuurlijk een hele kale vlakte.

Zo jammer ook van het grijze weer met de bewolking want er ligt sneeuw op de bergtoppen in de verte en dat is natuurlijk heel erg mooi met helder weer.

Toen ik weer bij de start kwam, besloot ik nog even door te lopen. Ik had op de kaart gezien dat er een pad liep dat weer uit zou komen in het bos. Dat zou nieuw voor me zijn en weer eens wat anders dan het lusje naar Barcaldine Forest via de enge camping. Dat komt later wel weer een keer.

klik voor groot

Dat nieuwe deel was heel anders dan ik verwachtte. Heel open en met mooie vergezichten naar het meer. Met helder weer is dat vast prachtig!

Tot mijn verrassing kwam ik halverwege nog een hondenkennel tegen. Hun bord hangt bij de weg en ik heb me nooit gerealiseerd dat de kennels zo ver het bos in lagen. Je moet door twee hekken (open en sluiten vanwege het vee) en over een karrenpad. Handig.

klik voor groot

Bij een doorkijkje nog even een foto van woef:

klik voor groot

Na de lus kwamen we weer in het bos en liep ik dus nog een keer het stukje van de start. Ik was op zich blij dat we bijna bij de auto waren want ik moet echt even wennen aan het klimmen en dalen en de rollende puntige stenen die ook voor waf niet zo lekker lopen af en toe.

Tijdens de cool down kreeg ik waf eindelijk zo ver dat ze eens wat dronk want thuis drinkt ze erg weinig.

klik voor groot

Op naar de volgende run!

Gegevens:

* 15 km
* temp 8
* hoogtemeters 320

dec 150 km – 2014 totaal 2.968 km

21.12.2014 – fearnoch forest – 9 km

**21.12.2014 – fearnoch forest – 9 km**

Vandaag het eerste rondje hier in Schotland. Het is heel slecht weer, hoewel het gisteren onderweg fraai helder en droog weer was. Niks aan te doen en aangezien ik er heel graag even uit wil, vertrekken we vol goede moed naar Fearnoch Forest. Vorig jaar was dat nog lastig vanwege allerlei omgevallen bomen die de weg versperden. Het duurde even voordat de navigatie het deed en de route stond ook niet meer in de Garmin, maar gelukkig wist ik de weg nog redelijk goed en kon ik gewoon de weg volgen die ik wilde doen. Ik dacht alleen dat het iets langer was. Volgende keer dus maar weer het lusje via de Glen erbij zoals ik dat vorig jaar heb uitgevogeld. Maar voor het eerste rondje weer prima. Moest ook even wennen aan de klimmetjes, want dat hebben we in Nederland niet zo erg. Het valt hier nog heel erg mee.

Woef was ook mee. Deze keer zonder bandage, om te kijken hoe dat gaat. Ze krijgt nieuwe antibiotica sinds donderdagavond en vrijdag kregen we te horen dat de bal op de poot definitief geen tumor is, maar wel degelijk nog steeds (zoals gedacht) een fikse ontsteking met pus en rommel. Ze krijgt al 3 weken antibiotica dus er zou nu toch eens iets moeten gebeuren zou je hopen! Toen vrijdag bleek dat ze niet ziek was geworden van de punctie en de zwelling toch niet erger was geworden (terwijl dat eerst wel zo leek), zijn we dus toch maar volgens planning vertrokken en nu dus hier in Schotland. Beetje moe omdat alles uiteindelijk nog zo snel geregeld moest worden. Maar dat wordt vast ook beter.

Het regende keihard en ik had me dus toch maar ingepakt met mijn dunne Montane regenkleding. Voor de rit in de auto had ik mijn Arc’teryx jasje mee en dat beviel weer uitermate goed. Maar de temperatuur is hoog, en met 10 graden gewoon veel te mild.

Waf had haar regenjasje ook aan en zo gingen we lekker van start!

klik voor groot

Ik was al snel bij het uitzichtspunt maar daar bleek mijn camera totaal beslagen te zijn… Vandaar die idiote foto alsof het mistig was.

Daarna even klimmen, doorlopen en daarna het lusje richting Fearnoch. Daar stond het allemaal onder water dus werden mijn sokken en schoenen alsnog zeiknat.

klik voor groot

Maar het was weer lekker en na 9 km waren we weer bij de auto. Op naar de volgende run.

klik voor groot

Gegevens:

* 9 km
* temp 10, harde regen en wind
* hoogtemeters 185

dec 135 km – 2014 totaal 2.953 km

16.12.2014 – hitland – 11 km

**16.12.2014 – hitland – 11 km**

Vandaag staat er weer een korter rondje op het programma na de 37 km van eergisteren. Dat ging overigens prima, en ik heb wel weer zin in een rondje vandaag. Vanmorgen stonden ineens de stratenmakers voor de deur, dus moest ik even wachten totdat ze klaar zijn. Het is lekker weer, de zon schijnt en alles ziet er heel vriendelijk uit buiten. Ik kijk dus echt uit naar ons rondje. Ik schrijf ‘ons’ rondje, want wafje gaat lekker mee. Als de stratenmakers klaar zijn, kleed ik me om en gaan we op pad. Het weer lijkt een beetje om te slaan, en ik denk dat er regen aan zal komen, dus kies ik voor een zomer shirt met lange mouwen en daar overheen het ultra dunne jackje van Falke. Dat is een soort parachute stof, echt heel licht, net alsof je niks aan hebt. Maar het houdt de wind tegen en als er eventueel een buitje valt, dan wordt dat ook wel tegen gehouden. Dat blijkt een prima keuze, want toen het droog en zonnig was, voelde het prima en toen het inderdaad even keihard begon te regenen, hield het net voldoende het water tegen om niet doornat te regenen.

Ik heb afwisselend gelopen maar alles op MAF. Eerst 2500 mtr RWR (wat ik eigenlijk nooit meer doe) en met max HF van 138, daarna 2000 mtr continu op MAF en die twee reeksen nogmaals herhaald. Ik wilde gewoon weer eens wat anders en eens kijken hoe dat nu loopt en wat de verschillen zijn zo per lap. Nou niet zoveel eigenlijk. Het loopt allemaal prima, je traint er alleen iets anders mee. Met het continu lopen dat ik de afgelopen maanden doe, train je wat meer aerobe endurance en dat merk je dus goed. Dat train je net wat minder of anders met RWR binnen MAF. je zou dan nog beter kunnen afwisselen met een soort ‘interval’ waarbij je binnen MAF blijft. Dat is helemaal lastig, want je schakelt dan bijvoorbeeld tussen max 130 en max 138. Ik deed dat eerder en dat is niet zo eenvoudig als het lijkt.

Ik vond het weer een leuke training, we hadden zo nog wel een uur door kunnen lopen, maar ik had een afspraak dus na 11 km waren we weer bij de auto. Voor vandaag prima. Ik hoop dat onze tijd nog wel komt straks in Schotland, en rustig opbouwen met wafje lijkt me ook wel goed.

Op naar de volgende run.

Gegevens:

* 11 km
* temp 8
* HF max 138

dec 126 km – 2014 totaal 2.944 km

14.12.2014 – hitland – 37 km

**14.12.2014 – hitland – 37 km**

Vandaag zou ik eigenlijk de Spark marathon lopen, maar mijn startnummer had ik vorige week al weggegeven. Te vermoeid door alles om te gaan jakkeren dus dan maar liever zelf lopen. De kilometers moeten immers wel gemaakt worden voor de ultra die eind februari al is! Dat is veel sneller dan me lief is, dus moet er nog wel even gewerkt worden. Bovendien weet ik ook niet wat voor weer we gaan krijgen de komende maanden, en hoeveel er dus gelopen kan gaan worden. Maar dat zullen we allemaal gaan zien. Volgens bepaalde weermodellen is er heel koud weer op komst met sneeuw en gedoe.

Ik was ontzettend sloom en traag in de ochtend door het gedoe met de geraakte waterleiding van gisteren waardoor het ook nog eens heel laat was geworden. Om 23.30 reed de laatste vrachtwagen en graafmachine weg dus dat was weer feest hier. Dus met een trage start eindelijk eens klaargemaakt voor een rondje. S. zou op wafje passen en zou haar ergens komen brengen om nog een lekker stukje mee te draven. Zo gezegd zo gedaan, maar het was pas ruim na 10.30 uur toen ik eindelijk eens bij de start kwam.

Tot mijn verrassing was het spekglad op de weg en was ik aanvankelijk dus niet zo blij. Ik krabbelde wat over het pad en wilde al bijna terug gaan. Maar ergens moest er toch gewoon te lopen zijn? Was er nergens gestrooid dan? Hoe kan dit nu met die stralende zon? Ik loop over een onverhard stuk en dat gaat prima. Eerst maar eens een foto maken dan

klik voor groot

Ik vraag aan wandelaars of het glad is en zij beamen dat. Hum… Het weggetje dat ik wilde nemen ligt ook in de schaduw dus dat maar even niet nu. Ik besluit richting het fietspad terug te gaan, want ik weet zeker dat daar wel gestrooid is. Eerst maar over het ruiterpad dan en dan over het fietspad richting de dijk. Zodra ik op het fietspad ben, merk ik dat het goed gaat. Gelukkig! Ik geniet van het zonnetje en het lekkere weer. Wat een verschil met vrijdag toen het stormde en keihard regende en ik nog mijn kleding voor Schotland kon testen! Mijn handschoenen en hoofdband waren al snel in de rugzak verdwenen nu. Ik had de rugzak aardig vol met water en spulletjes om alvast een beetje gewicht op mijn rug te hebben voor volgend jaar.

Na het fietspad de dijk op en linksaf langs de IJssel. Het is echt heerlijk. Ik heb een zacht briesje in de rug en de zon achter me zodat ik niet daar tegenin hoef te kijken. Straks met windje tegen zal ik beschutter lopen over een weg dus dat moet ook goed gaan. De eerste ronde van 10 km zit er eigenlijk al snel op. Ik luister naar Sky radio. Dat doe ik nooit, ik heb nooit muziek op als ik met de hond loop maar ik vind het wel leuk al die kerstliedjes eerlijk gezegd. Het maakt dat ik zin krijg in Schotland!

Zo mijmerend loop ik door en zit het tweede rondje er ook alweer snel op. Ik besluit om wafje pas met 27 km op te pikken voor het laatste stukje. Ik durf niet meer haar over de dijk omdat ik niet weet of er gestrooid is. Kapotte zooltjes is het laatste waar ik nu op zit te wachten. Ik SMS naar S. of hij haar misschien naar de steenovens wil komen brengen.

Ik hobbel verder. Mijn hartslag is heel rustig en laag, steeds zo rond de 134 a 135 dus ruim beneden MAF. Ik ben tevreden, want het is niet eens makkelijk om de HF laag te houden, soms wil de HF niet eens zakken ook al ga je nog langzamer lopen. Nu kan ik heel makkelijk schakelen en ik zal ook uitkomen op een gemiddelde HF van 132 met een keer de 140 aangetikt toen ik de dijk op moest lopen. Dat was jammer, want ik heb verder nergens mijn max van 138 gehaald. Voor mijn gevoel had ik ook wel 50 km kunnen lopen!

Als ik weer de dijk op klauter, stuur ik een SMS waar ik ben. Na twee kilometer komt S. me al achterop rijden met de auto. Veel te vroeg, want ik heb zeker nog twee a drie kilometer te gaan tot de steenovens. Waf kijkt beteuterd uit het autoraam als hij verder rijdt en daar op me zal wachten. Ik besluit maar iets door te lopen maar dat heeft geen effect op de HF die mooi laag blijft.

Na 27 kom ik bij Wafje aan die helemaal door het dolle is! Samen met S wandel ik een klein stukje richting het natuurgebied, daar neem ik waf over en samen gaan we weer verder. Het is modderig en lastig beloopbaar en ik merk dat het ritme er een beetje uit is. Fijn dat ik in ieder geval al 27 km gewoon lekker regelmatig heb kunnen lopen! Ik moet erg rekenen hoe ik nog de kilometers zal maken in dit gebied. De wind is ook een beetje aangetrokken en uiteindelijk ben ik er rond 37 km ook wel klaar mee, want we willen nog even plantjes kopen bij de kwekerij die nog open is.

S. staat te wachten op de parkeerplaats en samen met waf gaan we planten kopen. Ik kan meteen mijn nieuwe Arc’teryx jasje uitproberen zo na de loop, en met een nat shirt trek ik de jas aan. Dat valt helemaal niet tegen, ware het niet dat ik mijn handschoenen in mijn eigen auto vergeet zodat ik alsnog ijskoud word met het uitzoeken van de planten.

Maar ik ben dik tevreden. Over mezelf en over Wafje. Een prima rondje met mooie lage hartslag. Als het weer een beetje meezit de komende winter, dan komen die kilometers verder ook wel goed.

Op naar de volgende run.

Gegevens:

* 37 km
* temp 5

dec 115 km – 2014 totaal 2.933 km