Maandelijks archief: juli 2015

30.07.2015 – hitland – 27 km

**30.07.2015 – hitland – 27 km**

ronde 1 – 14 km

Gisteren was ik jarig en had ik ook een rustdagje dus dat kwam goed uit. Ik mijmerde wat en dacht eraan dat het alweer 19 jaar geleden is dat ik een hartstilstand kreeg. Best een gek idee. Sport en al helemaal (hard)lopen was iets dat totaal buiten mijn bereik lag. Ik wilde het wel, want ik keek altijd met bewondering en ‘afgunst’ naar mensen die schijnbaar makkelijk langs de weg liepen ze joggen. Dat wilde ik ook wel! Maar als kind kon ik er al niets van. Tijdens sportles op school glipte ik altijd door de heg om de helft van het rondje om het voetbal veld af te snijden dat we zogenaamd makkelijk hardlopend zouden moeten kunnen doen. Nou echt niet. Tennissen kon ik wel overigens, maar lopen dan weer niet. Ik moest het vooral hebben van mijn keiharde slagen en dat was het. Voor mij dus geen herinneringen aan een jeugd vol ren spelletjes of sprintjes. In tegendeel. Dat kwam ook misschien door de problemen met mijn longen en door het destijds nog niet ontdekte hartprobleem. Ik weet het niet, het enige dat ik weet is dat ik echt geen sportieveling was. Maar zie nu….. al experimenterend en met het idee van het lichaam als maakbare machine kom ik toch een heel eind. En ben ik ook een heel eind gekomen als je bedenkt dat er totaal geen enkel talent aanwezig is of ook maar een greintje ‘ren ervaring’. Het grote voordeel is natuurlijk dat ik inmiddels best aardig wat weet. Niet alleen over hardlopen, maar ook over fysiologie, anatomie en voeding. Combineer al die dingen en je komt een heel eind. En dat is leuk. Ik ga er gewoon gemakshalve even van uit dat ik nog jaren vooruit kan (je moet tenslotte uitgaan van het positieve) en dat ik dus alle tijd heb om te experimenteren en verschillende dingen uit te proberen. Want alles kost tijd. Ik zie het alleen al aan de hond: toch een machine gemaakt om te lopen. Ook zij heeft en had simpelweg tijd nodig (jaren) om te wennen aan deze (relatief) hoge belasting. En ook zij heeft dagen dat het beter gaat en slechter gaat. Vandaag was zo’n dag dat het bij haar niet zo lekker liep en bij mij juist wel. Dat is lastig maar zij gaat voor. Het enige dat ze namelijk kan doen is inhouden en kijken met een bepaalde blik.

Het was een rare ochtend want het was redelijk zonnig toen ik vertrok en warmer dan gepland. Niet voor mezelf, maar voor woef. Ik startte met de warming up en had wel een idee wat ik wilde trainen vandaag. Maar dat laat ik deels ook even afhangen van het lijf. Niks geen strak schema, je traint immers beter als het gewoon goed loopt en doorduwen als je moe bent heeft helemaal geen zin. Maar de warming up ging al prima en al snel waren we op weg. Een continu rondje binnen MAF. Eerst maar eens 5 km en dat was zo gebeurd op mooi tempo (tot mijn verrassing). Er stond natuurlijk minder wind dan de afgelopen dagen en dat merkte ik meteen qua hartslag en dus tempo). Omdat het zo lekker liep, besloot ik maar even door te lopen en weer een 8 km lapje te maken zodat ik weer eens kon vergelijken met eerdere 8 km MAF rondjes. Ik klokte af op de snelste MAF mile tot nu toe en dat is prachtig (HF gemiddeld 134, eventjes aan het einde per ongeluk 140 aangetikt maar snel weer terug). Ik was dus tevreden. De laatste keer dat ik een 8 km MAF ‘test’ deed was in april en toen was het niet al te best.

Maar toen had woef er geen zin meer in. Ze hijgde en bleef gewoon midden op het pad staan. Dan weet ik genoeg dus ik gaf haar eerst wat water. Haar tongetje zag er goed uit maar ik besloot even off road te gaan richting de ooievaars. Het gras was immers nat dus ze zou lekker even haar pootjes kunnen koelen. Vreemd was het wel want het was helemaal niet echt warm. Ze deed een beetje zacht poepje (niks voor haar want met haar vlees dieet heeft ze prachtige kleine drolletjes) dus ik neem aan dat ze last had van haar buikie. Daarna liep het allemaal wat beter maar ik wist genoeg en rustig hobbelden we RWR weer terug naar de auto. Dat liep prima trouwens en het laatste stukje zette ik op de ren segmentjes steeds nog even aan tegen het maximale MAF aan. Dat tempo ligt nu immers veel hoger dan de MAF tijdens de langere laps dat dat nu een mooie ‘interval’ training is binnen MAF.

Na 14 km kwamen we weer bij de auto en na wat aandringen wilde woeffie wel lekker drinken. Of ze vanavond meegaat, moet ik dus even bekijken. Voorlopig zit dit eerste rondje er alweer op.

gegevens:

* 14 km
* 18 graden

juli 304 km – 2015 totaal 2.397 km

ronde 2 – 13 km

Vanavond het tweede rondje van de dag waardoor het dagtotaal op 27 km uitkomt. Hele afwisselende training vandaag en alles voelt prima. Op de avond ronde deed woefje het gelukkig ook weer goed. De temperatuur was dan ook echt ideaal met 16 graden en een zacht briesje met avondzonnetje. Heel anders dan vanmiddag want toen ik thuis was, scheurde de hemel echt open en er is zoveel water gevallen vandaag! Maar aan het einde van de middag klaarde het dan toch weer op en dit was wel heel bijzonder. Het licht was prachtig onderweg en ik zag ook de purperreiger weer dichtbij en baby fuutjes. Ondanks het feit dat ik dus een beetje saaie route kies met de paden richting de dijk en terug door het natuurgebied is er genoeg te zien en te horen. Bovendien ben ik een beetje serieus aan het trainen en juist doordat ik ook zoveel kan zien, blijft het allemaal leuk op deze manier.

Maar het ging vanavond ook weer heel erg goed. Ik ben gewoon gaan lopen zoals het helemaal goed voelde en zoals het makkelijk ging. De ademhaling paste precies bij deze cadans dus het was leuk om te zien dat de cijfertjes die daar dan bij horen ook nog een beetje behoorlijk zijn. Het tempo is echt mooi bij een lage hartslag.

Gewoon een lekker rondje dus vanavond en op deze manier had ik nog wel zo’n rondje kunnen doen. Ideaal loopweer!

Op naar de volgende ronde maar tevreden met mijn dagtotaal van 27 km zonder enige moeite.

gegevens:

* 13 km
* 16 graden

juli 316 km – 2015 totaal 2.410 km

28.07.2015 – hitland – 26 km

**28.07.2015 – hitland – 26 km**

ronde 1: 14 km

Vandaag direct vertrokken voor mijn rondje. Het regende werkelijk keihard maar dat mocht de pret niet drukken. Ik vind wel aandacht voor de HF. Die mocht wel iets boven MAF (zeker gezien de harde wind van vandaag) maar niet al teveel. En dat lukte eigenlijk heel goed, ik kwam maar net boven de MAF zone uit met de wind vol op kop. De cadans is nog steeds een beetje laag maar ik had vandaag de oude Stinson trail schoenen aan en die zijn niet helemaal bedoeld voor de weg maar lopen prima over de weg.

Vanavond nog een rondje maar ik moet even bedenken wat ik dan ga lopen. in ieder geval is het de bedoeling dat ik vandaag rond de 25 km loop als dagtotaal.

gegevens:

* 14 km
* 15 graden

juli 277 km – 2015 totaal 2.371 km

ronde 2: 12 km

Vanavond inderdaad op pad voor mijn tweede rondje. Dat komt nu prima uit want vanmorgen waren we al vroeg op pad dus het tweede rondje past prima in de dagindeling. Hoewel vanmiddag even de zon doorbrak is die nu gelukkig weer weg. Het is droog maar het waait nog steeds behoorlijk dus dat is wel een uitdaging voor de HF. Ik wil vanavond ook weer op tempo lopen en op hartslag. De HF bleef keurig onder de 138 alleen op het stukje met de wind pal tegen kroop de HF even omhoog naar de 141 maar ik ben dik tevreden. Tempo vlak met mooie hartslag.

Cadans ook vanavond een beetje laag maar wel regelmatig en op ademhaling 2/3.
Niet ontevreden over mijn dagtotaal van 26 km deze keer.
Op naar de volgende ronde dan maar weer. Het gaat absoluut prima gelukkig.

gegevens:

* 12 km
* 17 graden

juli 289 km – 2015 totaal 2.383 km

27.07.2015 – hitland – 10 km

**27.07.2015 – hitland – 10 km**

Vandaag opnieuw vreemd weer. Vanmorgen keiharde regenbuien en nog steeds wel vrij veel wind. Na het middaguur werd het droog en aangezien ik toch met de hond naar buiten moest, vertrok ik voor een kort rondje. Deze keer een baby rondje want ik wilde even HM tempo proberen. Dat hoef ik dan even niet meer overigens (test geslaagd). Ik vond het wel leuk om een beetje tegen die wind in de bikkelen en de verschillen zijn wel duidelijk te zien. Verder weinig bijzonderheden eigenlijk, ik was tevreden met de HF. Omdat ik niet verder wilde lopen na deze ongebruikelijke training hobbelde ik rustig RWR terug naar de auto met een mooie lage hartslag. Voor het eerst sinds lange tijd een heel kort rondje dus maar best gemakkelijk want je bent ook zo weer thuis.

Eigenlijk wilde ik vanavond nog zo’n kort rondje hobbelen maar ik geloof niet dat het er van komt. Morgen maar wat eerder vertrekken, regen of geen regen!

gegevens:

* 10 km
* 19 graden

juli 264 km – 2015 totaal 2.357 km

26.07.2015 – hitland – 14 km

**26.07.2015 – hitland – 14 km**

Vandaag weer tijd voor een rondje. Het is aardig weer in de ochtend en helaas blijkt het zelfs aan de warme kant voor woef. De route werd dus korter dan gepland en gehoopt. Ik heb deze training veel variatie gedaan. Afgesloten met een MAF rondje. Er gebeurde eigenlijk niks onderweg, alles liep zoals het moest en het was eigenlijk zo gelopen deze ochtend. Ik merk aan de HF dat deze straks met koeler weer waarschijnlijk heel erg netjes blijft en dat ik dan echt het verschil pas goed kan zien. Ook met warm weer blijft de HF namelijk keurig en ligt het tempo hoger dan vorig jaar. Ook het HM tempo is mooi met een fraaie hartslag (max 145). Binnenkort ga ik het iets uitbouwen met HM tempoblokken binnen een langere MAF training. Ik heb tot nu toe vooral weer teruggeschakeld en ga nu weer opschakelen. Maar ik zie nu al dat de HF die bij dat tempo hoort aanzienlijk lager is dan vorig jaar.

Overigens wilde ik om de blaar op de voet te laten helen de Pure Flows aan maar die buigen op dezelfde plek als de Cliftons. Toch dus maar met de Stinsons Lite op pad gegaan en dat liep al wat beter dan vorige week.

Op naar de volgende ronde maar weer, ik denk dat ik dan woef halverwege thuis breng of zonder haar even ga lopen.

gegevens:

* 14 km
* 20 graden

juli 254 km – 2015 totaal 2.347 km

25.07.2015 – hitland – 12,5 km

**25.07.2015 – hitland – 12,5 km**

Gisteren heb ik niet gelopen want toen heb ik les gehad in solo kano peddelen. Dat was erg leuk maar aan het einde van de dag was het ook wel genoeg eigenlijk. Veel indrukken opgedaan en veel gedaan. Dat riekt dus naar meer en ik ben blij dat ik niet vooraf zelf eerst ben gaan klooien. Nu weet ik tenminste waar ik op moet letten en waar ik aan moet werken. Eenvoudig is het niet om solo te varen, ik kan er nog niks van maar ik heb nu de eerste stappen gezet in begrip van sturen en de peddelslagen. Nu volop oefenen, nog wat lessen en dan een keer met woef ook proberen natuurlijk!

Vandaag dus wel op pad voor een rondje. Volgens mij heb ik deze maand nog nooit zo weinig kilometers gemaakt als deze maand. Maar ik heb ook voor het eerst een volle 3 dagen niet gelopen en er zitten geen lange afstanden tussen. Dus dat verklaart een hoop denk ik. Ik was vroeg op pad vanwege de weersvoorspellingen. Er zou een zomerstorm aankomen met harde regen en harde wind. Om 9 uur liep ik dus samen met woef al lekker buiten. Qua temperatuur hoefde het niet vroeg, het was 17 graden dus ideaal eigenlijk. Van die wind heb ik ook bijna niks gemerkt. Er stond wel een harde wind maar het was alleen maar leuk om tegen de wind in te lopen en ademhaling af te stemmen op cadans en dat lukte prima. Maximaal 147 bpm tegen de wind in met een mooi tempo is prima.

Woef vond het helemaal leuk vandaag dus dat was ook fijn. Op naar de volgende run.

gegevens:

* 12,5 km
* 16 graden

juli 240 km – 2015 totaal 2.333 km

23.07.2015 – hitland – 18 km

**23.07.2015 – hitland – 18 km**

Vandaag een rondje zonder woeffie. Ze is prima, maar het is nog steeds warm en ik doe haar niet echt een plezier met een rondje door Hitland. Dus vertrek ik zonder haar en dat voelt gek. Het geeft me wel de mogelijkheid om lekker te lopen zonder op te hoeven letten en dat is op zich ook wel OK voor een keertje. Als ik bezig ben met de warming up, zie ik een fuutje met een visje zwemmen. Zouden er weer jonkies zijn? Ik hang over de brug om te kijken en zie een piepklein pulletje met een ouderdier. Wat schattig. Ik heb al andere pulletjes gezien van de tweede leg maar nog geen fuutjes. Jammer genoeg heb ik geen fototoestel bij me, maar ik ga vanmiddag nog wel even wandelen met woef hier om te kijken of ik ze zie. Met een glimlach op mijn gezicht vervolg ik mijn weg. De zon schijnt, er is af en toe een klein wolkje en naast me staan jonge stiertjes lui te herkauwen in de wei. Als het lopen zelf nou ook nog een beetje gaat, dan vermaak ik me wel onderweg want er is genoeg te zien.

Ik besluit om richting de dijk te lopen en dan daar over de dijk te gaan. Dat doe ik nooit met de hond dus dan neem ik dat pad maar weer eens. Afgelopen zondag deed ik dat tijdens de tweede ronde van die dag ook met S. op de fiets en dat beviel wel eigenlijk.

Ik loop rustig door want ik wil vandaag per se binnen MAF blijven. Ik heb ook gewoon mijn kousen weer aan dus ik ben benieuwd of het uitmaakt ook al kan je dat nooit echt zeggen natuurlijk. Het tempo is anders, de wind is anders en de temperatuur is anders. Hoe het ook zij, ik wil maximaal op 138 blijven lopen en het liefst een beetje een afstand vandaag omdat dat zonder hond ook iets makkelijker is.

De klim de dijk op is even steil en daar ga ik net buiten MAF helaas maar ik ben weer razendsnel terug gelukkig. Ik loop rustig door, probeer cadans op mijn ademhaling af te stemmen. Vreemd genoeg lukt dat op zich wel maar zie ik na afloop dat de cadans toch eigenlijk te laag is. Veel lager dan eergisteren waar ik een veel hogere cadans liep (bij hogere snelheid ook). Maar het voelde verder allemaal prima dus vooruit maar. Ik merk ook weinig drift naarmate de afstand vordert ook al is het soms erg warm als de zon ineens op mijn gezicht schijnt.

Ik maak een lusje door het natuurgebied en loop weer verder over de dijk. Uiteindelijk sla ik linksaf en maak weer een lusje door het oude deel van Hitland. Daar fietst een grote groep ouderen en ik word bijna de berm ingedrukt. Als ik uiteindelijk in een gat even aan de linkerkant kan gaan lopen, haalt iemand me in op de fiets en vraagt of ik een zak bloed op mijn rug heb. Haha wat leuk. Eikel. Gewoon wat water en de Lafuma zit prima. Geen beweging, niet te warm en geen rare schuurplekken. Ik geloof dat ik het wel wat vind eigenlijk! Het rugzakje zit in ieder geval veel mooier dan de Nathan en er kan meer in als ik dat zou willen. Ik heb nu alleen maar water bij me en een bandje om mijn gezicht mee te wissen.

Ik draag vandaag weer de Cliftons. rechts zit nu een compeedje bovenop vanwege die blaar maar helaas kan ik dat nu ook links doen want daar gebeurt hetzelfde. Ik neem aan dat dit wel went maar vreemd is het wel. Hoe kan je nou bovenop een blaar krijgen van een schoen? Natuurlijk zit links mijn kleine teentje weer klem maar dat gebeurt bijna bij elke schoen. So be it.

Het lopen gaat nog steeds goed ook al zegt de pace me niet meer zoveel want in het oude gebied is altijd storing en de pace flippert heen en weer. Nou ook best, ik kijk naar de hartslag en de rest vind ik niet zo boeiend eigenlijk. Ik loop met zo goed als lege maag, drink wat water onderweg en dat gaat allemaal prima. Ik heb geen drift bij gelijkblijvend tempo dus dat is allemaal OK. HF maximaal 138 (alleen bij de klim naar de dijk 141 aangetikt). Dat is no een duurloop op lage hartslag. Ik zie vaak dat mensen naar een gemiddelde kijken in plaats van het maximum. Dan loop je dus alsnog in het rood als je niet oppast. Maar ik schreef het al… ze doen maar -)

Op een gegeven moment lijkt het me wel genoeg voor vandaag. Volgens mij zou ik nog wel zo’n rondje kunnen doen maar woef moet ook zo eten en wil ook wel weer lekker even een plasje doen. Genoeg dus! Na 18 km sta ik weer bij de auto. Precies een lekker ommetje en zo voelt het ook. Als een ommetje.

gegevens:

* 18 km
* 23 graden

juli 227 km – 2015 totaal 2.321 km

21.07.2015 – hitland – 11 km

**21.07.2015 – hitland – 11 km**

Vandaag allemaal nieuwe dingen. Om 15 uur belde DPD aan met een doos waar mijn nieuwe schoenen in zaten. Die heb ik kunnen kopen met korting omdat ik van iemand een voucher kreeg die ze gewonnen had tijdens een loop. Dus die schoenen probeerde ik natuurlijk meteen uit. Ook liep ik met mijn nieuwe Lafuma speedtrail 5L rugzakje om te proberen.

Rond 16 uur gingen woef en ik dan eindelijk op pad. Een hele warme dag en hoewel ze haar jasje aan had, hijgde ze als een postpaardje. Ik besloot daarop maar over het pad richting de dijk wat heen en weer te gaan lopen. Dan maar een kort rondje.

De Lafuma schuift in eerste instantie een heel stuk naar achteren. Maar als ik de koordjes wat anders doe, zit het allemaal prima. Het voelt heel anders dan de Salomon Slab 12 want die zit een heel stuk lager op de rug. Maar ik denk dat dat nog steeds qua comfort de nummer 1 zak is. Ik moet even wennen aan de zakjes maar de telefoon past in het zakje waar de bidon eigenlijk inhoort en achterin had ik een 1L waterzak. Voor woef zat haar bakje en softflask ook achterin. De softflask kon ik tijdens het lopen uit het rugcompartiment pakken dus dat is op zich handig. Ik kon het niet meer terugstoppen (althans niet gedaan) dus daar moet ik even naar kijken. Het is en blijft een compromis. Wil je overal makkelijk bijkunnen met zijzakken, dan is de zak automatisch wat groter en lager. Deze kleinere zak is ook met warm weer wel prettig want het bedekt veel minder van de rug. Ook de talloze manieren om de rugzak vast te zetten is erg fijn. Geen gedoe met straps die op verkeerde plaatsen zitten. Vooralsnog positief, review volgt.

Ik doe maar wat reeksen ter afwisseling. Ondertussen woef een beetje gekoeld en water gegeven. Ik ben uiteindelijk nog het gebied ingelopen toen er bewolking kwam maar dat was een vergissing want de wolkjes dreven ook meteen weer weg jammer genoeg.

Na 11 km vond ik het welletjes. Op zich een aardige training. De schoenen lopen erg fijn: geen geluid en geen geschraap zoals met de Stinson Lites. Cadans ook hoger en natuurlijker dan met de Stinsons. Merkwaardig dat het dus echt allemaal toch uitmaakt wat je aan de voeten hebt. Ik zie alleen tot mijn verrassing dat ik een enorme blaar heb bovenop mijn voet. Heel vreemd. Morgen maar even een compeedje erop plakken dan.

Op naar de volgende run. Als het morgen weer zo warm is, ga ik op weg zonder woefje. Dan kan zij wat uitrusten.

gegevens:

* 11 km
* 25 graden

juli 209 km – 2015 totaal 2.303 km

19.07.2015 – hitland – 31 km

**19.07.2015 – hitland – 31 km**

ronde 1 – 18 km

Het is eeuwen geleden dat ik drie dagen achter elkaar niet gelopen heb. Maar het kwam er gewoon niet van eigenlijk. Woensdag liep ik voor het laatst, vrijdag kwam het er niet van en zaterdag was ik even en route. Geeft niets, een beetje extra rust is ook nooit weg. Maar vandaag stond er weer een lange run op het programma. Die knipte ik in twee delen. Het was vanmorgen prima weer, een beetje bewolkt weinig wind en droog. Ik verwachtte wel wat spetters gezien de voorspellingen maar dat kan de pret niet drukken. om klokslag 8 uur startten we vanaf de parkeerplaats. S. op de fiets en woef ook helemaal happy. Het is nog redelijk rustig. Gek idee dat we twee weken geleden al onze ronde gedaan hadden om 8 uur toen het nog zo warm was!

Ik heb nog niet echt een idee wat en hoe ik ga lopen. Eerst maar eens kijken hoe het lichaam reageert. Drie rustdagen en ook weer de eerste run na Garderen (off road) dus ik kan er nog niet veel van zeggen eigenlijk. Ik ben ook blij dat niet een of andere trainer op afstand een schema voor me heeft zitten maken dat ik dan per se zou moeten lopen. Weet je veel hoe het moment van de dag is? Hoe het lichaam voelt? Lekker pushen? Dacht het niet. Overigens heb ik ruim een jaar lang ook een coach op afstand gehad. Maar die maakte het schema voor de weekenden en door de week was ik binnen een framework heel erg vrij om te lopen zoals het voelde. Ik had het daar ook even over met S. Ook over wat ik zo her en der lees op fora en twitter. Over voeding, over training en uberhaupt over hardlopen en wat mensen beweegt (of niet). Ik vind dat reuze interessant. Iedereen heeft zijn eigen doelen en wordt door iets anders aangezet. Dat is mooi om te lezen. Tegelijkertijd vinden ook weer veel mensen telkens opnieuw het wiel uit. Ik ook, iedereen doet dat in zeker zin en in zekere mate. Dat is ook goed, want als je zelf iets ontdekt, dan werkt dat meestal beter. Maar ik krijg dikwijls vragen over het trainen op hartslag. Als je dan iets uitlegt of adviseert om iets te proberen, dan gaat dat meestal mis. Want ‘ik doe het altijd zus of zo’. Nou ook best natuurlijk. Ik kan me er niet druk over maken. Lekker zelf het wiel uitvinden. Maar lees gewoon ook eens een boekje zou ik zeggen. ‘Onderzoekt alle dingen en behoudt het goede’ is het toch? Ik tel voor veel lopers toch niet mee want ik ben niet zo snel als zij. Tsja en laat dat nou het criterium zijn of je kunt lopen en er iets van weet (blijkbaar). Ik ben altijd een beetje verrast door de loyaliteit van mensen aan een bepaalde methode of trainer. net alsof je niet zelf een keer iets anders wilt proberen. Of hebben we dat nou simpelweg nodig? Iemand die ons aan het handje meeneemt met een schema, een advies of houvast? Ik heb geen idee. Eerlijk gezegd kan het me ook niet meer schelen. Voorheen probeerde ik nog wel eens te helpen of mee te denken. Maar ik besteed liever de energie die ik heb aan mezelf en aan mijn eigen avonturen. Dat vind ik veel leuker! Maar bijzonder is het wel. Want je ziet het in ook terug in beroepen. Een collega dacht alles te weten toen ze was afgestudeerd. Toen ik voorzichtig vroeg of het nu niet allemaal ‘begon’ en dat je het hele leven blijft leren, snapte ze niet wat ik bedoelde (inmiddels na enkele jaren overigens wel gelukkig). Ik ben eigenwijs, zoek altijd van alles uit en neem eigenlijk niets voor ‘waar’ aan. Denk trouwens dat ik daarom nog steeds leef eerlijk gezegd. Soit. Niet lullen, niet denken maar lopen!

Ondertussen maakt S. wat foto’s onderweg

klik voor groot

Anyway, zo mijmerend ben ik alweer even op weg door het gebied. Het weer is nog steeds prima. Niet echt klam of enorm vochtig op je longen of huid. Ook wel weer eens lekker. De temperatuur is prima. Fijner zo dan weer boven de 20 graden. Vandaag loop ik weer eens op mijn Pure Flow en ik merk meteen dat de cadans echt veel hoger is dan met de Stinson Lite en ook veel gemakkelijker gehaald wordt. Het gaat gewoon vanzelf en natuurlijk mee op de ademhaling. Ik loop echt veel hoger dan op de Stinson en waarbij de schoenen nog een heel raar geluid maken ook. Geen idee wat daar nou mee is ineens om mijn voeten. In ieder geval loopt het allemaal wel OK. Hartslag maximaal 138 en uiteindelijk is de HF gemiddeld 131 (max 140). Dat voelt allemaal prima. We slingeren wat door het gebied, maken een extra lusje ergens vanwege wat honden en lopen nog even naar het oude gedeelte en pakken de armen richting de dijk nog even mee. Uiteindelijk zijn we na 18 km weer bij de auto. Het had best langer gekund allemaal maar dit is OK want het plan is om vanavond weer te lopen. Maar lukt dat niet, dan heb ik in ieder geval vast de 18 km ronde gedaan.

Op naar de tweede ronde!

gegevens:

* 18 km
* 16 graden

juli 185 km – 2015 totaal 2.279 km

ronde 2 – 13 km

Het rondje van 18 km van vanmorgen ging prima en ik heb nergens last van. Dat zou natuurlijk ook een beetje raar zijn als dat zo zou zijn overigens. Maar het is alweer even geleden dat we tweemaal per dag een rondje deden. Meestal dan een kilometer of 10 dus dit is wel veel meer deze keer. Aanvankelijk zou ik alleen gaan lopen, maar uiteindelijk gaat S. weer gezellig mee en dat is leuk. Het is overigens mooi weer geworden alleen met een vrij harde wind. Of het lukt om over de dijk te lopen met deze wind moet ik dus nog even uitvogelen straks. Woef blijft thuis, want zij hoeft niet per se twee keer mee op deze afstand. Overigens kijkt ze wel als ik naar beneden kom in mijn renkleding maar springt niet enthousiast op zoals vanmorgen en als ik zeg ‘blijf maar liggen’ dan slaapt ze gelukzalig door. Zij hoeft even niet, dat is heel duidelijk en dat is ook prima.

Rond 19.30 gaan we dus weer op pad vanaf de parkeerplaats. Ik moet wel even inkomen want het voelt wel anders dan vanmorgen! Ik ben eigenlijk benieuwd of ik uberhaupt op gang ga komen. Na de warming up vraagt S. of het geen tijd is dat ik eens begin met de kern en ik moet bekennen dat ik even een hurdle moet nemen om te starten. Maar als ik op gang ben gaat het redelijk. Het is lekker weer en gezien de wind kunnen we wel starten met een stukje over de dijk. Dat doen we normaal nooit met de hond en dan is ook wel weer eens leuk om te zien en zeker met mooi weer!

klik voor groot


We lopen een stukje over de dijk en kijken naar de boten. S. maakt wat foto’s. We lopen langs het pontje dat nu niet meer vaart (zondag) en bedenken dat we dat weer eens moeten inpassen in een ronde zodat we door de Krimpenerwaard lopen. Er wordt ergens aan de dijk gewerkt en we vragen ons af of er een wandelpad gemaakt gaat worden. Dat zou leuk zijn! Nu lopen we immers op de dijk waar ook auto’s rijden. Niet echt veilig en al helemaal niet met de hond. Maar zo samen is het prima en S. kijkt steeds of er ergens een auto aan komt of niet. We slaan halverwege de dijk weer linksaf richting het natuurgebied om een lusje daar te maken. Dan hebben we eerst weer een stukje wind tegen en daarna een stuk wind mee en ondertussen lopen we weer een afstandje. Ik vind het altijd zo gek dat de afstand over de dijk nooit zo opschiet terwijl je wel een afstand lijkt te overbruggen. Kriskras door het natuurgebied gaat altijd veel sneller. Zo zie je maar hoe dat werkt in de hersenen. Als we weer op het stuk door het natuur gebied lopen, roept S. ineens dat hij iets bijzonders ziet. Hij is zo stellig dat ik besluit te stoppen om mee te kijken. Ik kan het niet goed zien met mijn zonnebril op. Is het geen gewone reiger? Zo niet, dan is het een purperreiger, die zitten wel eens in het gebied net zoals de lepelaars en de zilverreigers. S. maakt een foto die nog aardig goed is ondanks de grote afstand waarop het dier zit in het watertje.

klik voor groot

Thuisgekomen zien we dat het inderdaad een purperreiger was. Dat had hij dus goed gezien! Al snel zijn we weer op pad natuurlijk na dit intermezzo. We slaan weer linksaf richting de dijk en gaan weer linksaf de dijk op. Altijd leuk om even tegen de dijk op te klauteren. S. vraagt verbolgen hoe het kan dat ik er al ben als hij puffend boven komt en ik vlak achter hem blijk te lopen. Tsja.

We lopen weer over de dijk en zien even verderop de ooievaars op het nest staan. Eentje stond een stukje terug in het weiland net zoals vanmorgen (zie foto). Er staan er twee op het nest en gek genoeg zit er ook eentje op een lege paal waar nog nooit een nest is gebouwd. Waarschijnlijk is dat pa of moe die even rust wil terwijl de twee jonge ooievaars op het nest staan. Grappig dat ze toch nog terugkeren want ze zijn al uitgevlogen.

Het lopen gaat inmiddels steeds makkelijker en inmiddels krijg ik ook mijn ademhaling weer wat mooier mee met de cadans. Dat loopt meteen heel anders en rustiger natuurlijk. Ik merk wel dat de cadans ietsje lager is dan vanmorgen maar nog steeds mooi. We slaan weer linksaf het natuurgebied in en lopen een lusje door het oude deel waar zoveel bomen gekapt zullen gaan worden. Dat zal geen fraai gezicht zijn en ik bang als dat allemaal gedaan is.

We lopen weer over de rechte weg terug naar het begin punt en dan zit het rondje er wel op. Natuurlijk kan ik nog meer doen maar de bedoeling was tweemaal rond de 15 km en dat hebben we gedaan. Vanmorgen 18 en vanavond 13 km dus ik ben tevreden. Best een afstand zo en het voelt allemaal prima.

klik voor groot

Op naar de volgende ronde dan maar weer.

gegevens:

* 13 km
* 22 graden

juli 198 km – 2015 totaal 2.292 km

15.07.2015 – garderen – camprun dag 2 – 23 km

**15.07.2015 – garderen – camprun dag 2 – 23 km**

Vanmorgen word ik wakker van een zacht getik. Regent het nou? Ik kijk naar woef die nog heerlijk ligt te slapen en besluit nog even mijn ogen dicht te doen. Als het toch regent stel ik het liever zo lang mogelijk uit om naar buiten te kruipen. Ze vraagt nog niet om haar eten dus ik val weer lekker in slaap. De vogeltjes fluiten maar een stuk minder dan twee weken geleden toen het zo warm was! Al snel ben ik weer in dromenland. Om 7.15 besluit ik woef maar eten te geven, want er moet toch wel 2 uur tussen haar voeding en ons loopje zitten en aangezien de verwachting was dat het mooi weer zou worden, lijkt het me handig om haar in ieder geval vast eten te geven. Dat gaat erin als koek en tevreden kruipt madam weer terug in haar Noblecamper. Dat is prettig want ik doe ook weer even mijn ogen dicht. Lekker lui. Ik luister een beetje naar het zachte tikken van de regen op het tentdoek. Dat is de eerste keer dat ik in de regen sta. Zal mij benieuwen.

Uiteindelijk word ik toch onrustig en ik neem ook aan dat woef eens moet plassen aangezien we vrij vroeg ons laatste rondje wandelden gisteren. Bovendien moet ik zelf eigenlijk ook wel plassen. Ik kleed me dus snel aan, trek mijn schoenen aan en sla de kletsnatte tentdeur open. Het gras in de voortent is nog droog dus mijn spulletjes stonden daar goed. Maar wat is de deur nat en wat zitten er een natte plekken waar de binnentent de buitentent raakte!

klik voor groot

Gelukkig had ik al mijn stoeltje in de auto gelegd. In no time is woef er ook uit en staan we buiten. Het is inmiddels weer droog maar enorm vochtig natuurlijk. Op weg naar het toiletgebouw doet woef vast een plasje. Buiten het gebouw blijft ze zoet zitten wachten totdat ik terug kom. Wat is het toch een lieverd en zo makkelijk ook op deze manier! We gaan lekker wandelen en ik twijfel wat ik zal doen. Ik denk dat ik vandaag ga lopen en daarna naar huis ga. Ik heb eigenlijk geen zin om morgen ook weel te lopen en als het nou de hele dag zulk miezerig weer blijft, dan is er ook weinig lol aan als we straks terug komen van de run. Ik wandel dus een klein stukje en ga daarna me omkleden voor de run. Gelukkig zie ik de eigenaresse al en kan ik vast afrekenen. De tent mag blijven staan dus mocht het ineens alsnog fraai weer worden, dan kan ik er nog wel een dagje aan vast knopen. Ideaal en uiteindelijk gaan we dus op weg voor ons rondje.

Het begint meteen te druppelen. Geen echte harde regen maar miezerig weer. Het is klam, en eigenlijk loopt het niet optimaal want het is best warm. Maar we hobbelen rustig door. Ik ben lui en kies dezelfde weg als gisteren alleen zal ik wel een andere lus maken aan het einde. Gewoon lekker rechtdoor en na een kilometer of 5 dan rechtsaf. Omdat woef niks dronk in de ochtend, bied ik haar water aan na 5 km maar nee hoor… madam wil niet en kijkt me zielig aan. ‘Mag het straks?’…. Ja hoor…. grrrrrr ik zal straks wel weer alles tevoorschijn halen voor haar.

klik voor groot

Na de break voor het water kom ik maar heel slecht op gang. Dat wil zeggen…. dat denk ik want het duurt even voordat ik weer opstart maar daarna kan ik dus ook gewoon weer doorlopen. All in the mind dat blijkt maar weer.

Al snel zijn we weer bij de schaapskooi. Hier ga ik een kopje thee drinken en ik geef woef ook wat water. Ze wordt al een bekende verschijning daar! Ik blijf deze keer buiten zitten vanwege die rottige vliegen binnen. Ook al zit ik in de miezer, het is best aangenaam. De schapen zijn op de heide en dat is voor velen een teleurstelling. Schaapskooi zonder schapen is zeker voor kinderen natuurlijk niet leuk.

Na een korte pauze gaan we weer op weg. Eerst nu richting Garderen weer over het bekende pad. Er is helemaal niemand, alleen op het allerlaatste stukje fietspad. Werd ik gisteren omver gereden door een groep bejaarden vandaag was dat een grote groep geestelijk gehandicapten met begeleiders die kennelijk ook niet opletten. Ik heb een heel stuk dus over het zachte ruiterpad gedraafd en dat was nog best zwaar. Maar uiteindelijk kom ik toch aan in Garderen voor een kopje thee. Ik neem een ijsje hoewel het eigenlijk best fris is buiten onder de parasols. Het regent nog steeds af en toe. Raar weer.

klik voor groot


Er zit pas 16 km op als we bij de ijssalon zitten. Ik zal dus weer een extra lus gaan maken in het bos straks. Eerst even woef eten geven en deze keer gaan de gedroogde vleesblokjes er ook weer in als koek. Nu moet ik dus helaas even wachten maar dat is all in the game als je met een woeffie loopt. Zij heeft ook haar verzorging nodig dus zo doen we het.
Na de pauze gaan we weer op weg. Ik ben ijskoud en stijf geworden, merk ik en het kost even moeite om weer warm te lopen maar al snel zijn we weer gewoon op weg en loopt het allemaal soepel. Volgens mij is dit helemaal niet goed voor het lichaam die koude wind op een nat lijf. Ik weet uit de TCM wat wind met je doet….. Ik verheug me al op de douche en op mijn lekkere bad vanavond als ik weer thuis ben.

klik voor groot

We lopen wat kris kras door het bos zonder echt op te letten en uiteindelijk kom ik weer op een bekend pad. Na ruim 23 km klok ik af. Genoeg zo, toch ruim 50 km gelopen deze twee dagen.

klik voor groot

Toch vind ik het ongelooflijk dat ik tot twee maal toe een 120 km route in 3 dagen heb gelopen met enorm veel hoogtemeters ook nog. Hoe kreeg ik dat voor elkaar? Omdat het zo mooi was? Ik vond dit best vermoeiend eigenlijk. Misschien weer eens een nieuw gebied uitproberen maar het is op zich ook fijn om een bekend pad te kunnen lopen zonder te hoeven zoeken. Hoe het ook zij het zit er weer op.

Ik ga eerst woef verzorgen en daarna ga ik gauw even douchen en me aankleden. Woef slaapt in de auto want het is totaal niet warm vandaag dus geen risico op gebakken hond in de auto. Als ik terug kom ga ik gauw de tent opruimen en inpakken.

klik voor groot

Terwijl ik mijn tas aan het inpakken ben, gaat het echt druppelen en zodra ik de rugzak in de auto heb gezet, barst de hemel open. Fijn… de tent staat er nog en ik wacht in de auto even totdat het een beetje droger wordt. Wat een raar weer. Nog geen 5 minuten later schijnt ineens het zonnetje en is het droog. Gauw de tent opruimen dan maar en op weg naar huis.

Omdat het door mijn getrut alweer laat is geworden, ga ik toch nog even wat eten in Garderen. Ik heb ontzettend zin in die tosti die ik nu braaf geen enkele keer genomen heb. Als ‘avondeten’ mag dat toch wel na al die kilometers (hoop ik). Het smaakt heerlijk en ik zit lekker onder de parasol buiten.

klik voor groot

Ik denk na over het lopen. Eigenlijk liep het helemaal niet zo lekker om een of andere reden. Waarom niet? Ik heb geen idee. Het lopen ging verder goed, maar het was niet relaxed of ‘fijn’. Woef deed het prima gelukkig dus dat is het niet. Ik vind het nog steeds knap dat ze gewoon weer even die 50 km wegdraaft met me. Vroeger vond ik rond de 20 km al genoeg voor haar, maar nu gaat ze eigenlijk altijd mee.

Als ik eindelijk ‘klaar’ ben om op huis aan te gaan is het ook weer tijd voor een hapje voor woef en bij de auto geef ik haar het laatste zakje gedroogd vlees. Hapje, drankje en madam kan er weer tegen. Ik ook want de tosti smaakte heerlijk (maar vult natuurlijk totaal niet).

Op naar onze volgende trip dan maar weer. Ik denk dat het even duurt voordat ik weer in Garderen ga lopen want zaterdag breekt het echte vakantie seizoen aan en dan wordt het veel te druk daar denk ik. Dat geeft mij ook de kans om even anders weer te gaan lopen dus dat lijkt me prima.

gegevens:

* 23 km
* 21 graden – miezerregen

juli 167 km – 2015 totaal 2.261 km

14.07.2015 – garderen – camprun dag 1 – 27 km

14.07.2015 – garderen – camprun dag 2 – 27 km

Vandaag de eerste dag van een driedaagse camptrip in Garderen. Ik zou gisteren eigenlijk al gegaan zijn maar het bleef maar stortregenen en dan is er ook niet zoveel aan. Ik kon het verschuiven dus dat heb ik gedaan en vandaag dus op weg naar Garderen. Het is alweer de vierde keer dat ik hier ga lopen met de tent. Tweemaal voor de Schotland trip om de lange offroad afstanden te trainen en eenmaal drie nachten achter elkaar twee weken geleden. Toen was het zo’n warme week!

Nu dus ander weer maar dat is ook best (dacht ik). In de ochtend rijden we dus naar Garderen voor een paar dagen lekker lopen. Het is droog maar wel grijs en klam. Als ik aankom staat de eigenaresse toevallig bij de receptie dus dat is boffen. ‘Mijn eigen veldje’ is nog vrij dus ik ga daar snel de tent opzetten. Opzetten gaat nog met droog weer maar zodra ik klaar ben, gaat het al miezeren.

klik voor groot

Dat belooft niet veel goeds maar het klaart eigenlijk meteen op dus woef en ik gaan maar op pad voor ons rondje. Ik heb deze keer voor het eerst zelf gedroogd vlees bij me voor onderweg. Als ik een kopje thee ga drinken op het 16 km punt, kan ik haar dus eten geven zodat ze niet ineens weer met een lege maag komt te zitten en gaat kotsen zoals de vorige keer. Ik heb rundvlees en hart in 5 uur op 50 graden gedroogd en het ziet er prima uit. Ben benieuwd hoe dat bevalt onderweg. Het is schoon en droog en heel licht (van de 600 gram vlees bleven 3 zakjes van 55 gram over).

Ik hobbel rustig door het bos. Alles gaat goed. Woef heeft toch haar jasje aan want het is eigenlijk vrij warm en ik kan niet inschatten of de zon toch ineens tevoorschijn zal komen straks. Dan maar vast aantrekken. Ze vindt het prima maar het ding ruikt vreemd. Thuis eens kijken hoe ik dat kan wassen!

Bij de schaapskooi neem ik een kopje thee en geef waf ook lekker water. Helaas zit ik binnen en stikt het van de vliegen dus ik ben in no time weer op pad want dat is niks met die beesten. Bah. We lopen over het pad langs de heide en slaan weer rechtsaf richting Garderen. Ik kan de weg inmiddels dromen en weet ook welke afslag ik moet hebben. Vandaag heb ik de Mio om, dus ik kan ook een beetje zien wat de HF nu doet op dit soort runs. Dat ziet er prima uit. Beetje stijging op de paardenpaden maar dat is normaal. Het zand is hartstikke plakkerig van de regen op sommige punten. Dat loopt niet echt lekker.

Al snel zijn we weer terug in Garderen op 16 km en ga ik een kopje thee nemen en een klein ijsje. Ik stond op de weegschaal en mijn vermoeden is juist: ik ben aangekomen en dat voel ik. Geen tosti dus maar een klein ijsje. Dat loopt ook lekkerder overigens. Wafje wacht geduldig en ik moet ook wachten totdat haar maaltijd gezakt is.

klik voor groot

Na de break gaan we weer op weg voor een lusje door het bos. Ik doe maar wat en loop gewoon een eind weg. Ik kom tot twee keer toe de groepjes van de camping tegen die iets aan het doen zijn dus sla ik gauw een andere kant op. Normaal zie je echt niemand in het bos. Alleen op de fietspaden naar Garderen is het redelijk druk. Ik werd nog bijna van de weg gereden door een groepje aso ouderen notabene.

Maar verder zit iedereen gewoon achter de TV in zijn caravan denk ik want het is echt stil. Heerlijk dus we hobbelen rustig door. het gaat best aardig maar alles is nat van transpiratie. Ik wis me het ongeluk op mijn voorhoofd. Dat gaat dus totaal niet drogen straks. Gelukkig heb ik een compleet extra setje bij me maar hoe je dat nou doet op een meerdaagse weet ik nog steeds niet. Mijn broek zal bijvoorbeeld morgen nog steeds klam en nattig zijn. Bah.

Na 27 km klok ik af.

klik voor groot

Ik ga met woef naar de auto en maak haar schoon en trek even het jasje aan. Het is weliswaar ‘warm’ maar omdat ze het cooljasje ook aanhad, zal ze misschien anders stijf worden. Ik laat haar even in de auto slapen terwijl ik ga douchen. De douche doet het toch maar 5 minuten dus met maximaal 15 minuten ben ik weer terug bij de auto. Lijkt me lekkerder even dan in de tent.

Zo gezegd zo gedaan en na een kwartiertje ben ik weer schoon en fris bij de auto. Woeffie ligt lekker te slapen. Ik trek mijn kousen en schoenen weer aan en woef en ik gaan naar de tent. Ik heb eigenlijk wel zin in iets warms en deze keer heb ik een stekker en een waterkoker bij me. Wat een grap maar de vorige keer met die andere vrouw vond ik het eigenlijk zo handig dus waarom niet. Vorig weekend hebben we een stekker gekocht. Ik betaal toch voor de stroom hier dus waarom klooien met een gasje als het ook zo kan en in no time stond er dus lekker water te koken voor een kopje warme chocolademelk en een maaltijd. Vandaag kies ik voor een maaltijd van Lyo, net zoals ik in Wooler ook had. Eerlijk gezegd smaakt het heerlijk. Gewoon een echte warme maaltijd met een heerlijke geur. Overigens geen enge E nummers of toevoegingen het is gewoon gevriesdroogde voeding. Maar lekker is het en ook voldoende.

klik voor groot

Mijn warme choco zit voor het eerst in een sea to summit (dat is het merk) Xmug een soort opvouwbare beker. Neemt geen plaats in en eindelijk heb ik dus een echte beker. Ideaal. Op de foto’s is het dat rare groene bekertje.

klik voor groot

Ik zit lekker op mijn stoelie bij de tent. Woefje ligt in haar bedje naast me. Best lekker zo en ondertussen kijk ik op de telefoon naar Bed & Breakfast UK. Inmiddels heb ik namelijk televisie van Ziggo op de telefoon. Gratis, omdat ik al klant ben. Niet echt aan mij besteed want ik kijk nauwelijks TV maar ik vond het wel een grap.

klik voor groot


Zo komt er langzaam een einde aan de eerste dag hier. Ik ben best moe en ik ga redelijk vroeg een laatste rondje met woef doen en daarna naar ‘bed’. Woef slaapt meteen als een roos. Ik val ook snel in slaap, moet er eenmaal uit voor een toiletbezoek maar dat gaat prima. Ik heb deze keer de surfschoentjes aan die ik in de UK heb gekocht. Hele goedkope dingen en heel vouwbaar en ze zitten lekker en zijn makkelijk aan en uit te trekken.

klik voor groot

Al met al dus een geslaagde eerste dag.

gegevens:

* 27 km
* 21 graden – klam

juli 143 km – 2015 totaal 2.237 km