Maandelijks archief: september 2011

30.09.2011 – hitland

**30.09.2011 – hitland**

Vandaag weer een lekker rondje gelopen. Deze keer op de Kayano 15 weer en die zal ik zondag in Breda ook dragen. Ik deed nooit eerder een run op deze (zware) schoenen (behalve tijdens de HM in de UK) maar veiligheid voor alles met dat stomme linkerbeen momenteel. Niets aan te doen.

Z-tje liep weer lekker mee en had het niet erg zwaar hoewel het wel warm was. Ze moest alleen – wanneer ze achterbleef – wel even doortrekken om me weer in te halen omdat ik toch weer wat sneller loop dan voorheen natuurlijk. Maar qua training ging het heerlijk. Ik liep in een mooie cadans, en ook op een prima tempo (5.32 min/km de eerste helft, daarna rustig aan gedaan en uiteindelijk voor de tweede helft op 5.52 min/km uitgekomen). Ik was dus wel tevreden, zeker omdat het gewoon heel makkelijk ging, ik een mooie lage hartslag hield en nergens last van had. Voor een nette training had ik langzamer moeten blijven maar ik lette nu eigenlijk nergens op, en keek pas achteraf wat ik eigenlijk had uitgespookt.

Gegevens:

* afstand 8,5 km
* temperatuur 21

september 149 km – 2011 totaal 1.519 km

27.09.2011 – hitland

**27.09.2011 – hitland**

Vandaag werd het ineens mooi weer. Niet echt fijn voor Z-tje want dat is geen warm-weer-hond en zeker nu niet, terwijl haar conditie nog moet worden opgebouwd. Maar niet getreurd, we zijn gewoon lekker gestart en ik heb geprobeerd zoveel mogelijk in de schaduw te lopen en lekker af te wisselen met het tempo. Terwijl ik dit tik, zie ik haar vanuit mijn ooghoeken voor pampus op haar bedje liggen en hoor ik een zacht en snel gesnurk. Maar ze doet het prima en heeft er duidelijk wel plezier in, hoewel het voor haar toch echt wel wat minder warm mag zijn. Overmorgen zal ik dan maar heel vroeg gaan lopen, zodat ze het wat makkelijker heeft. Mij viel het eigenlijk wel mee, ik had nergens last van.

Omdat ik zondag nog een loopje heb, wil ik een beetje rustig aan doen en nog niet met een schema beginnen. Ik heb dus lekker wat afgewisseld tussen snel en langzaam en wat met cadans gestoeid. Overigens zonder cadans muziek op, gewoon zelf een beetje tellen en voelen wat eigenlijk lekker is en dan kijken hoe dat gaat. Ik heb de route in drie stukken geknipt voor Z-tje omdat ik het niet eerlijk vond om met dit weer aan een stuk te rennen met haar. Op die manier kon ik zelf ook lekker experimenteren. Zo heb ik het tweede rondje een langzame start gemaakt, om daarna eens een beetje door te rennen, ook om te kijken hoeveel tijd je dan nog kunt ‘inhalen’. Gewoon voor de lol, want ik heb ook om me heen gekeken en vooral op Z-tje gelet hoe zij het deed en hoe ze ‘erbij liep’.

Het was in ieder geval heerlijk om lekker buiten te zijn. Wat boffen we met het weer! Lekker droog en aan de warme kant. Echt genieten, zeker als het lopen eigenlijk ook prima gaat en je zo lekker kunt rommelen met langzaam en snel en nergens last van hebt. Nou ja, dat klopt niet helemaal maar waar ik last van heb, heeft niets met lopen te maken.

Overigens liep ik vandaag weer eens op de Adidas Salvation schoenen. Liep ook wel leuk, moest er in het begin even aan wennen omdat ze echt anders zijn dan de Kayano 15 of de Trainers. Verder had ik mijn ‘gewone’ steunkousen weer eens aangetrokken, en dat liep ook weer anders. Op naar de volgende run. Het zou trouwens best eens kunnen dat ik de zondag run ga omzetten in een 5-je als het echt zo warm wordt als voorspeld wordt. Dan heb ik misschien wel helemaal geen zin in een 10 km run. Over 2 weken is alweer Amsterdam en ik wil eigenlijk maandag verder met een schema. Aangezien ik geen warm weer loper ben (lijk wel wat op Z-tje) is een herkansing op de 5 misschien ook nog wel een idee. Even afwachten maar wat het weer gaat doen.

Gegevens:

* afstand 10,5 km
* temperatuur 21

september 141 km – 2011 totaal 1.510 km

Edinburgh – Half marathon – May 27, 2012

**Edinburgh – Half marathon – May 27, 2012**

Ik vind het altijd tricky om dit soort dingen zo ver van te voren al te plannen en te boeken maar vooruit maar, anders is het straks vol en er zal toch ook getraind moeten worden. Dus dan maar definitief knopen doorgehakt en het niet alleen maar bij een idee gelaten. Ik schreef me dus net in voor de halve marathon in Edinburgh in mei 2012. Ja, dat is maar liefst 8 maanden vanaf nu! De fee is betaald (schok!), de cottage is geboekt. Het enige nadeel is dat alle leuke dingen die we in die omgeving wilden doen nu voor het event moeten plaatsvinden, omdat de periode na 27 mei blijkbaar samenvalt met ‘half term’ vakanties, en alles dus niet alleen peperduur is, maar ook al vol is! We gaan dus uiteindelijk bijna meteen na de marathon weer naar huis. De Gannets en Puffins bekijken en fotograferen wat we zo graag nog eens wilden doen, moet dus maar ervoor. Ben benieuwd hoe het gaat worden allemaal. Een heel ander parcours dan de Robin Hood marathon, vlakker dus dat valt mee.

25.09.2011 – achmea loop – 5 km

**25.09.2011 – achmea loop – 5 km**

Normaal schrijf ik voor een run altijd even op hoe de dag is begonnen en wat ik ervan verwacht, of waar ik op hoop. Dat deed ik deze keer niet. Geen idee waarom niet. Maar van te voren had ik gehoopt op 26.40, maar laat ik vast zeggen dat ik die tijd niet haalde. Ik liep net een paar seconden boven de 27 maar ik ben toch niet ontevreden. Het is toevallig precies dezelfde tijd geworden als tijdens de Vlietloop, met dien verstande dat de Vlietloop iets de kort was, en ik dus deze keer wel degelijk wat sneller was. Verder ging het deze keer erg makkelijk en kon ik de laatste 500 meter nog flink versnellen, wat ik anders nooit doe/kan. Alleen ging de een na laatste 500 meter vrij langzaam zag ik in mijn analyses, en ik weet eigenlijk niet waarom.

Maar laat ik bij het begin beginnen. Het was pas drie weken geleden dat ik de Vlietloop deed, en tussendoor liep ik ook de Halve in Nottingham. Ik heb dus niet stilgezeten en wat dat betreft was de verwachting voor een snellere tijd dus nergens op gebaseerd.

Het was een prachtige dag vandaag met een zonnetje en vrij warm. Zo is er altijd wel wat natuurlijk. Vanmorgen eerst lekker gewandeld met de hond en mijn bakje witte bonen gegeten. Ik eet normaal altijd warm in de ochtend, en dat varieert van soep, rijst tot witte bonen. Overigens een prima voedingsmiddel: koolhydraten en geen vet. Bovendien voelt het heerlijk in mijn lichaam, iets warms waar je geen last van hebt tijdens het lopen.

Deze keer gingen we weer eens met de trein, en dat maakt dat het voelt als een schoolreisje, aangezien ik nooit met de trein reis. Dat heeft dus ook wel wat, en naar Haarlem Centrum gaat het op deze manier een stuk sneller.

In Haarlem aangekomen eerst even zoeken waar de grote markt is, maar door de bordjes is dat al snel gevonden
Daarna natuurlijk het vaste ritueel van startnummer ophalen en kijken hoe het er allemaal uitziet, waar het startvak is en hoe de route eigenlijk loopt.

Daarna was het al snel wachten in het startvak en het viel me op hoe ontzettend druk het was en hoe mensen aan het dringen zijn. Hoe dichter je op elkaar staat, hoe langer het duurt voordat je kunt gaan lopen met het gevolg dat je dus pas op de matten gaat starten. In de UK was het een heel lang startvak waar alle ruimte was, zodat je eigenlijk al 400 meter aan het indribbelen was voordat je over de matten ging. Dat duurde in de UK iets meer dan 3 minuten voor duizenden mensen, terwijl ik nu – met deze kleine loop – pas na anderhalve minuut over de streep ging. Dat is natuurlijk heel idioot.

Verder was het door de Zijlstraat ontzettend smal en dat liep dus voor geen meter. Ik heb ergens nog versneld om over de stoep erlangs te kunnen en dat lukte wel, maar kost me veel kracht natuurlijk. De eerste volle kilometer liep ik op een prima snelheid. Het ging uberhaupt prima, en ik verbaasde me weer over de afstand, en hoe je de grenzen verlegt. Na de 21 km lijken 5 kilometertjes dus echt niks.

Het lopen ging toch wel goed eigenlijk, ik zat een beetje te rommelen met de cadans enzo maar ik heb in ieder geval nou eens versneld de laatste 500 meter. Misschien had ik dat eerder moeten doen, het had gekund denk ik. Maar dat zal ik nooit weten. Voor 2011 was dit de laatste 5 km loop. Er staat nog een 8, een 10 en een 15 op het programma en dan is het even voorbij.

Ik ga daarna eerst weer eens serieus met een schema aan de slag en me richten op 2 grotere evenementen in 2012 (HM Edinburgh en de Robin Hood Marathon weer in Nottingham). Natuurlijk wil ik erg graag de 10 km weer in Rotterdam lopen. Omdat ik zoveel runs deed dit jaar, is het makkelijk om er eentje uit te kiezen om te kijken of ik daar nu sneller zal zijn. Dat is het voordeel. Maar ik zal in ieder geval volgend jaar wat beter plannen en toewerken naar een run in plaats van ‘hap-snap’ een runnetje doen zonder serieuze voorbereiding. Dat deed ik immers alleen voor de ladies run in juni en met succes, want daar verbeterde ik echt in 8 weken mijn 10 km tijd.

Wie weet wat 2012 gaat brengen. Ik hoop sneller te worden door de heuveltraining en ik ga rustig door met het opvoeren van de cadans, simpelweg omdat dat nu eenmaal wat minder belasting geeft. Dat ik daar dan weer aan moet wennen (zoals vandaag tijdens de loop), is dan jammer. Op de langere duur werpt het vast zijn vruchten af.

Gegevens:

* afstand 5 km
* temperatuur 21

rondje in google earth openen

september 130 km – 2011 totaal 1.500 km

review compressie kousen (2)

**review compressie kousen (2)**

In juni schreef ik een eerste review over de compressiekousen (CEP, Poplar/Smove, Jobst, Compressport, Sigvaris) en inmiddels is het tijd voor een update.

Waar moet je op letten bij de keuze van een kous?

* Maatvoering: hoe wordt een kous aangemeten? Is dat afhankelijk van schoenmaat? Kuitomvang? Enkelomtrek? Veel kousen schermen met veel aanmeetpunten, om zo het idee van een bijna maatwerk kous te geven (overigens is zowel bij Jobst als bij Herzog een maatwerk kous mogelijk). Dat is in veel gevallen niet zo, de kuitomvang is bijna leidend bij de kousen, en andere maten dienen dan in de opgegeven grenzen te vallen. Zo kent Poplar bijvoorbeeld 3 maten, en Herzog 5 maten. De CEP kous is afhankelijk van kuitmaat, waarbij de schoenmaat weer niet zo belangrijk is vanwege de rek van het materiaal (hetgeen ook daadwerkelijk zo is). Maar aangezien iedereen toch anders is, kan een kous toch uitermate vervelend zitten. Denk daarbij aan te losse kuit of een te strakke enkel. Goed passen en niet over een nacht ijs gaan is mijn advies.

* Materiaal/pasvorm: is het een dunne kous? Een dikkere kous? Van welk materiaal is het voetje gemaakt? Waar zitten de naden? Naden rond de tenen moeten goed bekeken worden, want een naad op een verkeerde plaats kan blaren geven of andere ellende. Hoe is de band aan de bovenzijde? Is die breed of smal? Strak? Een te strakke kous zal afknellen en een inkeping achterlaten na de run. De te losse kous zal afzakken en dan is het effect natuurlijk ook helemaal weg. Is de kous lang genoeg? Als je lange onderbenen hebt, dan is de kans groot dat de kous te kort is. Let daarop bij het aanpassen.

* Aantrekken/draagcomfort: een kous die je moeilijk aan krijgt, wil zeker niet zeggen dat het een verkeerde kous is! Hoe moeilijker de kous aan te trekken is, hoe meer compressie, tenzij je natuurlijk een totaal verkeerde maat te pakken hebt. Als de kous eenmaal zit, is het de bedoeling dat het allemaal goed aanvoelt en nergens ‘strak’ zit in de zin van ‘knellend’. Als je nog nooit eerder een dergelijke kous droeg, dan is het natuurlijk even wennen, maar straks is niet hetzelfde als knellen! Voelt het materiaal goed? Kriebelt het niet?

* In de schoen! Tot slot: trek de loopschoenen aan en voel nog eens hoe het zit. Het materiaal van de Jobst Activewear is bijvoorbeeld zo dik, dat ik vrij hoog in de schoen kom te staan als ik een raceschoen aantrek. Dat geeft niet, maar dat moet je dus wel even uitproberen. Het materiaal van Herzog is vrij glad, en kan ik sommige schoenen gaan schuiven en op die manier weer problemen veroorzaken. Pas dus de schoenen samen met de kousen!

Ga verschillende kousen proberen en laat je niet afschepen met een merk omdat er toevallig niet iets anders op voorraad is. Er zijn nog veel meer merken en kousen dan hieronder beschreven.

CEP

Nog steeds een kous die ik erg veel gebruik. De pasvorm is prima, de levensduur is opvallend lang. Ik draag deze kous eigenlijk dagelijks, gewoon onder mijn normale broek en ondanks dat ik zonder schoenen in huis loop, slijten de kousen nauwelijks. Inmiddels draag ik een kleinere maat dan in juni, en die leveren voldoende steun. De kousen zakken niet af, en geven geen inkepingen onder de knie. Het voetje is prima, ik heb met deze kous nog geen enkele keer blaren opgelopen. Ik merk wel dat de compressie langzaam afneemt bij veelvuldig dragen, maar dat is inherent aan elastisch materiaal. Wel iets om aan te denken als je een kous aanschaft, want goedkoop zijn ze natuurlijk niet. Nog steeds eerste keus kous hoewel de compressie wat meer mag zijn wat mij betreft.

Sigvaris

Niet meer gebruikt. Prettige kous om te dragen maar biedt voor mij veel te weinig compressie op de kuit. Zit verder prima.

Compressport

Blijft een vreemde kous. Soms trek ik de kous aan, om vervolgens toch weer een ander paar aan te doen. de kous heeft een prima pasvorm, hoewel de kous op de voet wat strak aanvoelt, en ook ‘anders’ dan de andere kousen. Dat komt door de versterkte band die over de breedte van de voet loopt. Ook de bolletjes aan de achterzijde en onderop de voet is iets waar je even aan moet wennen. Qua compressie biedt te kous voldoende druk en de kwaliteit is goed, hoewel de 3-d bolletjes inmiddels toch wel wat dunner zijn geworden en wat ingedrukt zijn. De kous heeft verder gewoon een prima pasvorm en een goed draagcomfort. Zeker bij trails is dit wel een fijne kous omdat er geen water wordt doorgelaten.

Poplar/Smove

Aanvankelijk droeg ik een oranje/grijze kous, inmiddels een kleinere maat in de kleuren licht/donkergrijs. Het voetje is nog steeds erg fijn, maar er zit toch net een beetje teveel ruimte bij de tenen (in mijn geval), waardoor ik toch soms in een bepaalde schoen een blaar oploop. Dat gebeurde al bij de grotere maat, maar ook toch bij deze kleinere maar M. Ik weet niet zeker waar het aan ligt, want het gebeurt niet altijd, en ook niet bij elke schoen, dus het zal wel een combinatie van factoren zijn en niet zozeer een foutje van deze kous. De compressie is voldoende.

Jobst Activewear 30-40 mmHg

Inmiddels – omdat het wat kouder weer wordt – deze import USA kousen weer aangehad en ze zitten erg prettig. Je merkt toch wel duidelijk dat deze kous een klasse II kous is, dus met een hogere drukgradient. De druk wordt mooi opgebouwd vanaf de enkel richting de knie, hoewel ze rond de enkel best ietsje minder strak zouden mogen zitten. Op de langere termijn en op langere loopjes zou ik moeten ervaren hoe dat eigenlijk voelt. Maar op loopjes rond de 10 km voelt het prima. Vooral na een loopje kan ik goed merken dat deze kouse meer compressie geeft, want mijn kuiten zijn een stuk slanker dan met welke andere kous ook. Over de levensduur kan ik nog niet veel zeggen. Het voetje zit heerlijk maar – zoals gezegd – is het wel vrij dik. Het voelt echter niet ‘warm’. Maar het is wel iets om rekening mee te houden, want in een strakke schoen (al nooit te adviseren), zal deze kous tot problemen kunnen leiden.

Herzog

Herzog schijnt een nieuwe kous te hebben met meer compressie. Daar zal ik me nog nader in verdiepen.

23.09.2011 – hitland 10 km

**23.09.2011 – hitland 10 km**

Tevreden zit ik achter mijn computertje en analyseer mijn run van vanavond. Ztje slaapt lekker op haar bed naast me en snurkt zachtjes. Ze vond het helemaal geweldig om mee te lopen en deed het prima. Ze is nu best moe denk ik, maar omdat ik lekker in de avond loop, kan ze gewoon meteen doorslapen en herstellen. Ze is vandaag ook geplukt, dus ze zal er snel weer helemaal tip top uitzien. Ook ik ben geknipt dus lichter zonder al dat haar (grapje).

Vandaag ging het eigenlijk prima, ondanks de lekkere sushi maaltijd van vanmiddag en mijn (vr)eetpartij van gisteren. Niks sportvasten voor mij, gewoon lekker eten. Toegegeven: ik zal me morgen even rustig houden qua intake gezien de run van zondag a.s. en ik ben op zich wel een beetje meer bezig met gewicht, want ik weet zeker dat ik zwaarder ben geworden zonder Z-tje en alle wandelingen die we samen deden. Maar ook dat is weer allemaal normaal aan het worden dus…. structuur van de dag met lekker kokenm wandelen en trainen.

Maar terug naar vandaag. Omdat er een hele discussie gaande is op een forum over pasfrequentie, heb ik vandaag ook maar weer eens met de cadansmuziek gelopen. Nog geen kans gehad om de app te proberen op de telefoon, omdat de batterij leeg was toen ik wilde gaan lopen. Geen foon dus, maar de ipod werkt uitstekend en is lekker licht.

Ik kom natuurlijk van tempo en frequentie 0, en heb langzaam alles opgebouwd naar 155 en toen naar 160. De 160 gaat me de ene keer makkelijker af dan de andere keer, en tijdens de Hm durfde ik het uiteindelijk toch niet aan gezien de hellingen en de afstand. Dom misschien (achteraf). Vandaag gewoon op de 160 bpm gezet en dat ging uitstekend. Deze keer netjes in de goede hartslagzone gebleven (20.09 liep ik simpelweg 10 slagen te langzaam en was daardoor dus een stuk trager natuurlijk) en een heel aardig tempo, ongeveer 25 sec/km sneller dan in mei 2011. Maar dat is niet helemaal te vergelijken op dit moment, omdat ik nu geen uur achter elkaar heb gelopen vanwege Ztje. Maar ik denk dat het wel ongeveer zoiets is, misschien iets minder snel, maar in ieder geval dus in dezelfde hartslagzone een stukje sneller. Na de run had ik even uitgewandeld maar besloot ik al snel om nog een stukje te doen op een cadans van 165 bpm en hoewel het voelde alsof ik sukkelig wat aan het indribbelen was, lag mijn tempo hoger dan tijdens de run. Merkwaardig is dat toch. Wel leuk om mee te experimenteren. Ik weet dat ik de run in Utrecht in juni op 165 bpm heb gelopen, maar dat vond ik toen niet erg fijn. Misschien probeer ik het zondag alsnog. Ik kan immers altijd de dopjes weer uit mijn oren rukken als het alsnog niet zou gaan, maar ik wil toch wel eens proberen (als alle lichten op groen staan zondag) om nou eens een beetje door te lopen tijdens een run en niet zo voorzichtig te doen. Zeker op een 5-je kan er toch niets misgaan zou je zeggen. Zelfs als ik me kapot zou lopen na 3 km, haal ik altijd het einde. Toch? Mijn PR van Leiden moet er nu maar eens aan, want dit is de laatste 5 km run van 2011…..

In ieder geval ben ik tevreden over vandaag. Eindelijk weer eens. Gewoon lekker gelopen, goed tempo, betere cadans en goede hartfrequentie. Overigens droeg ik vandaag eindelijk weer eens mijn lekkere gele trainertjes. Wat een fijne schoentjes zijn dat toch! Misschien had ik toch de HM…… zucht.

Op naar de volgende run.

Gegevens:

* afstand 10 km
* temperatuur 16

september 125 km – 2011 totaal 1.495 km

20.09.2011 – hitland

**20.09.2011 – hitland**

Vandaag voor de tweede keer weer met Z-tje gelopen. Het was lekker weer en ik had er wel zin in. Ik probeerde aanvankelijk nog een van de android apps te gebruiken maar ik kreeg het ding niet aan de praat zoals ik wilde dus ben ik maar gaan lopen zonder telefoon of muziek. Ik snap eigenlijk niet helemaal wat ik heb zitten doen. Het tempo was erg laag, veel lager dan gebruikelijk, mijn cadans was te laag terwijl ik het idee had dat het hoger lag. Kortom: een bonkende kamer olifant. Ik ben totaal niet moe, maar heb voor mijn gevoel ook werkelijk niets gedan. Ik weet niet of het kwam doordat ik op Z-tje lette dat ze nog niet te moe zou worden, dat zou kunnen. Maar een volgend rondje doe ik dan wel kortr en wat sneller want dit gaat me nergens voor helpen.

Ik wil immers het Maffetone schema toepassen op het schema dat ik 6 weken deed in de maanden april/mei, want dat beviel me nog het beste.

Gegevens:

* afstand 9 km
* temperatuur 16

18.09.2011 – training volgens maffetone

**18.09.2011 – training volgens maffetone**

Vandaag mijn eerste rondje weer in het laagland. Jemig wat is het hier vlak. Ik merk dat ik toch echt sterker ben geworden van die heuvels op de fiets en met de benenwagen. Jammer genoeg is de lucht hier niet al te best en dat is even wennen weer. Wat vandaag erg fijn was, dat ik voor de eerste keer weer met mijn running mate kon lopen! Gisteren heb ik haar opgehaald, de pups waren nu 8 weken oud en zijn naar hun nieuwe baasjes, behalve het hondje op de foto, dat blijft bij de fokster en moet de bloedlijn nu gaan voortzetten. Ztje is natuurlijk erg uit conditie en het was niet eens de bedoeling om haar mee te nemen maar toen ik beneden kwam ik mijn renkleding, was ze zo opgewonden en blij, dat ik haar maar heb meegenomen. Ik wilde toch een eerste training doen volgens Maffetone, dus dat zou erg rustig aan zijn. En het ging prima. Toch nog 7 km gelopen en ze was eigenlijk niet echt vermoeid na afloop. Rustig aan opbouwen dus, dan is zij ook weer snel in conditie.

Gegevens:

* afstand 7 km
* temperatuur 14
* HR gem 139

september 106 km – 2011 totaal 1.475 km

lincolnshire totaal

**lincolnshire totaal**

Inmiddels weer thuis en de site bijgewerkt met alle foto’s van de laatste runs. Het was geweldig. Niet alleen het uitzicht en de omgeving, maar ook de schone lucht was super om in te lopen en te fietsen. Ik ben blij dat ik de HM heb gedaan, want ik heb er veel van geleerd. Ik weet van sommige dingen nog niet precies hoe ik het kan veranderen, maar komt tijd komt raad. Tijdens de vakantie heb ik ook het boek over endurance training uitgelezen en sommige stukken zelfs vaker gelezen. Training rond een bepaalde hartslagzone is toch wel iets dat me aanspreekt en het schema dat ik in mei/juni deed, beviel me ook prima. Daarbij kan ik nog wat experimenteren met cadans en ademhaling en zo rommel ik rustig verder. In de winter kan ik weer heuveltraining doen en ik ben dus erg benieuwd of ik nou in 2012 echt een sprong(etje) ga zien qua snelheid. Rustig aan, dan breekt het lijntje niet.

Onderstaand – op de HM na – de routes die ik heb gelopen in Lincolsnhire

16.09.2011 – lincolnshire laatste dag

**16.09.2011 – lincolnshire laatste dag**

Vandaag dan de laatste dag alweer. Natuurlijk wil ik per se nog een rondje lopen om nog even te kunnen genieten van de omgeving hier. Het is echt geweldig geweest. Niet alleen de ervaring (en wijze lessen) van de eerste HM, maar ook de vakantie in de mooie omgeving. Ook hadden we echt geluk met het weer. Vrijwel steeds droog, maar wel in de eerste week een straffe wind die het lopen en fietsen er niet makkelijker op maakte. Maar de laatste week was super. En na de HM kon ik lekker doen en laten wat ik wilde qua lopen (dat kan natuurlijk normaal ook wel, maar het voelt toch anders) en fietsen. En dat betekende dus lekker rondhobbelen en foto’s maken.

Het rondje van vandaag zou minder lang worden en deels over de weg en deels over de velden gaan. Wist ik veel. helaas begon het net te regenen (jawel… de eerste loop dus in wat spetter regen) en door deze regen moest ik mijn telefoon wegstoppen en kon ik geen foto’s maken. Maar het klaarde al snel op en toen ik eenmaal het eerste veld gedeeltelijk was overgestoken was het alweer droog. Bij het begin van de route moest ik over een hekje stappen en stonden er allemaal koeien in de weide. Ik dach dat ik er ook een stier tussen zag staan en (gek genoeg) een kalfje, dus besloot ik maar een beetje met een boog om de dieren heen te lopen. Een rennend figuurtje in een neongeel jasje zou misschien toch iets teveel kunnen fungeren als rode lap op een stier (letterlijk dan bijna). Aan de andere kant van het veld aangekomen, zag ik een bordje….. Inderdaad een stier, maar een ‘quiet bull’. Nou ook leuk om te weten dan!

Ik vond het ook opvallend dat alles weer zo prima was aangegeven, terwijl je toch echt over farmland van een boer aan het lopen bent. Hekjes waar je makkelijk overheen kunt, bordjes en pijlen. Kom daar maar eens om in Nederland!

Ik moest wel een paar keer op de kaart kijken, want het valt niet eens mee zo door of langs een veld. Je denkt dat je geen kant op kunt, maar dat is dus niet zo. Ook ging het pad ineens naar rechts door een hekje, wat ik niet echt had gezien op de kaart. Het is dan heerlijk om even de kaart te openen, de locatie op te roepen en te kijken waar het bewegend bolletje eigenlijk heengaat! Op die manier kan je dus gewoon niet verdwalen en kom je altijd weer ergens uit.

Het mooiste van deze vakantie en bijzondere routes was wel het laatste stukje van vandaag. Ergens had ik gemerkt dat ik links aan moest houden. De zendmasten van het dorpje waren daarvoor ook al een goede aanwijzing. Alleen keek ik toen heuvelopwaarts in de richting van een omgeploegde akker, waar vaagjes wel een soort voor doorgetrokken leek te zijn. Zou ik werkelijk die kant op moeten? Het bolletje op de kaart wees in de goede richting, en ik dacht ook werkelijk dat het goed zou moeten zijn. Vooruit dan maar. Op naar de omgeploegde akker!

Het grappige was nog wel dat het nog niet eens rottig liep, want er was inerdaad met een machine een soort geultje getrokken waar je best op kon lopen en zelfs met aardige snelheid. Beetje jammer dat het zo omhoog liep, maar het was wel OK. Groot was mijn verbazing toen ik aan de andere kant een pijl zag op het gras…. keurig wijzend naar.. de akker!

Ik vond het een enorme grap dat er dus zelfs op dit soort ondergrond nog moeite wordt gedaan om je de weg te wijzen. Waarom dat nou niet vanaf de andere kant was gebeurd, dat weet ik niet, want het had mij enorm geholpen. Maar ik vond het wel leuk.

Daarna wees de weg zich vanzelf en ging deels over grasland en uiteindelijk weer over de weg. Aan het einde zat nog een grote groep patrijsjes en dat is toch ook wel erg leuk om te zien onderweg.

En zo kwam er een einde aan een geweldige periode waar ik ook lekker heb gelopen. Overigens heb ik vandaag nog eens exta gelet op de hartslag. Die bleef keurig in mijn zone. Dit soort runs zijn dus een prima training voor endurance opbouw. Mooi lage hartslag, geen vermoeidheid. En nog buitengewoon genieten ook. Wat wil een mens nog meer!

Gegevens:

* afstand 8 km
* temperatuur 17
* HR gem 139

rondje in google earth openen

september 99 km – 2011 totaal 1.468 km