Maandelijks archief: november 2010

26.11.2010 – hitland

26.11.2010 – hitland

Vandaag een heerlijk rondje gerend. Eergisteren en de dag daarvoor intervallen op de loopband maar vandaag weer lekker naar buiten. Het was prachtig mooi weer, koud maar vrij helder en zonder wind. Dus goed aangekleed en dat is nog best lastig. Als je eenmaal rent, is het al snel te warm. Bij de start vertrokken met hoofdband, handschoenen, themohemd en lange mouwen shirt, thermobroek en tight. Al snel heb ik de hoofdband en handschoenen in mijn zak gestopt want het werd veel te warm. De lange mouwen vind ik ook twijfelachtig maar aan de andere kant is het toch wel koud momenteel. Ik heb niet hard gerend maar ik zag dat mijn snelheid prima was, zeker voor de afstand dus ik ben dik tevreden. Het was lekker, ik voelde me helemaal opgeladen toen ik bij de auto kwam. Daarna lekker even onder de douche en mijn haar gewassen en….. een nieuwe auto opgehaald. Voortaan zal er dus geen groene auto meer op de foto’s staan maar een zilverkleurige. Overmorgen weer een lekker rondje hoop ik. Beetje afwachten wat het weer gaat doen want er wordt (weer) sneeuw verwacht. Moet het nog zien maar ik zag dat er al sneeuw ligt in de UK waar we heen willen dus dat is geen goed nieuws. Afwachten maar wat er gaat gebeuren de komende weken. Vandaag in ieder geval weer super genoten van het rondje.

Gegevens:

* totale afstand 9,66 km
* temp 1 C
* gem BPM 133

rondje in google earth openen

november 125 km – 2010 totaal 1.437 km

24.11.2010 – loopband intervallen

23.11.2010 – loopband intervallen

Gisteren weer een rondje gedaan en deze keer toch maar iets sneller dan de gebruikelijke 10. Maar ik zie nu dat ik soms toch gewoon op 10 heb vastgezet. Hahaha vond het al zo makkelijk. Ben gestopt vanwege de tijd (23.30) en omdat de DVD was afgelopen….. Dan wordt het toch wel tijd om lekker te gaan slapen ook. Hoop morgen weer lekker buiten te kunnen rennen met mijn hondje.

november 115 km – 2010 totaal 1.427 km

23.11.2010 – loopband intervallen

23.11.2010 – loopband intervallen

Gisteren nog op de valreep een rondje intervallen gedaan. Nou ja, dat stelde dus niks voor want ik wisselde doorwandelen alleen maar af met lopen op 10 km per uur. Normaal interval is heel anders, en ook sneller, op 12 of 13 km per uur en buiten als ik vol uit kan lopen is het zelfs 14 km per uur (maar wel korter). Voor mijn heupen wilde ik het vandaag echter even rustig aan doen maar toch wel wat ‘doen’ en omdat het al zo snel donker is en ik de hele dag op stap was, werd het dus de loopband terwijl ik keek naar een DVDtje. Vandaag is het prachtig weer ineens, ondanks de voorspellingen van sneeuw en ijs. Misschien vandaag nog een klein rondje als het lukt en anders weer een rondje loopband.

november 107 km – 2010 totaal 1.419 km

21.11.2010 – hitland

21.11.2010 – hitland

Vandaag weer een rondje hitland gedaan. Ik was van plan om een snelle 5 km te rennen maar er liepen – vanwege het mooie weer – heel veel honden die ik een beetje heb ontlopen. Daarom een ander rondje dan normaal en niet meer te vergelijken met andere rondje. Het was vrij koud maar zonder wind dus best lekker eigenlijk. Het rondje ging goed, maar al snel wist ik al dat ik geen 6 sec/km rondje zou kunnen lopen omdat ik een paar keer moest inhouden vanwege een hond die ineens naar Z liep om te snuffelen. Aan het einde kwam ik een hele enge herdershond tegen die bijt, dus heb ik Z aangelijnd en daarmee was mijn tijd helemaal verpest. Maar goed, het was nog steeds ruim boven de 9,5 km per uur dus helemaal niet gek. Na 500 meter uitwandelen heb ik nog 5 keer intervallen gedaan op 13 en 14 km per uur dus dat was ook wel lekker. Dan merk ik pas dat ik hele lange stelten heb waarmee ik eigenlijk héél hard kan rennen. Op naar de volgende run. Mag wel weer wat langer eigenlijk en op vreemd terrein zou ook wel lekker zijn. Nou lees ik tot mijn verrassing dat er heel koud weer en zelfs sneeuw op komst is, dus dat is maar even afwachten, maar gelukkig heb ik anders nog de loopband om op te intervallen.

Gegevens:

* totale afstand 8,45 km
* temp 4 C
* gem BPM 134

rondje in google earth openen

november 101 km – 2010 totaal 1.413 km

18.11.2010 – hitland

18.11.2010 – hitland

Gelukkig werkt de Garmin nu weer goed, ook al mislukte de eerste upload. Maar toen ik me had omgekleed was toch alles netjes uitgelezen dus dat zit wel goed denk ik. het was mijn eerste rondje weer sinds het Sauerland en ik vond het best gek. Saai, niet echt zo mooi als Duitsland. Maar ik ben duidelijk wel krachtiger geworden want het was een tamelijk snel rondje (4 sec/km sneller dan mijn snelste rondje en ook nog langer). Waarschijnlijk vond ik het daarom ook best zwaar eigenlijk. Ik bedacht dat het wonderlijk was dat ik ‘met gemak’ vorige week rondjes van 16 en 19 km liep. Onbegrijpelijk. Maar goed, een vreemde omgeving die mooi en spannend is, werkt vast mee.

Gegevens:

* totale afstand 8,08 km
* temp 5 C
* gem BPM 134

rondje in google earth openen

november 92 km – 2010 totaal 1.404 km

14.11.2010 – sauerland dag 7

14.11.2010 – sauerland dag 7

Helaas zal ik van dit rondje geen GPS data hebben en dus ook geen rondje kunnen laten zien. Ik ben nog steeds aan het proberen iets te redden van de rondes van de afgelopen week, en inmiddels heb ik de rond van 14 november eraf gehaald om te kijken waar de storing nu zit. Ik heb nog steeds een kleine hoop dat er alsnog iets af komt. Op zich is dit hetzelfde rondje als de vorige keer op de laatste dag in het Sauerland, dus echt spannend was het niet. Het was tamelijk droog weer, en het was redelijk begaanbaar allemaal qua paden ondanks de zware regenval. Vond het nog steeds vrij zwaar, daar waar het pad ineens omhoog loopt vanaf de splitsing met de zwarte route. Maar wel prima zo. Voor de duidelijkheid dan alleen maar de foto van de loipes.

klik voor groot

Gegevens:

* totale afstand 7,25 km
* temp 14 C
* gem BPM 135

Rode loipe rechtdoor, rechtsaf voor zwarte en blauwe route. De rode route liep ik op 08.11.2010, de zwarte route liep ik op 09.11.2010.

klik voor groot

klik voor groot

november 85 km – 2010 totaal 1.385 km

13.11.2010 – sauerland dag 6

13.11.2010 – sauerland dag 6

Helaas ook van deze run dus geen GPS gegevens en dus geen plaatje. Daar baal ik verschrikkelijk van. Het gaat erop lijken dat ook mijn mega run van 19,11 (die ik op de 11e liep) niet meer te redden is. De route van vandaag was namelijk een afgeleide van die route, omdat ik niet meer door het bos kon lopen vanwege de zware regenval. ik had gezien dat het laatste stuk (ongeveer 7 km) van de eerder gelopen route voor een groot gedeelte over asfalt en goed begaanbare paden zou gaan, dus koos ik voor deze route. In de avond reed ik met de auto richting dreislar en zag ik pas goed hoe ver het eigenlijk allemaal was. Ik zou zo graag het hoogteprofiel hebben willen zien maar dat gaat dus nu niet lukken helaas.

De hele dag regende het al en het was echt even doorbijten om te gaan starten. Er is niets viezers dan lopen met natte soppende schoenen en kousen. Jakkie. Maar ja, Z moet toch ook wandelen, dus uiteindelijk ben ik dan maar gestart om 12.35. Ik had het idee dat ik rond de 11 a 12 km zou gaan lopen door de laatste route van de megarun te doen, richting parkeerplaats terug te keren en vanaf daar terug te gaan naar het hotel. Maar dat werd uiteindelijk 8,91 km omdat ik lager in het dorp uitkwam, de hemel net opengescheurd was en de regen met bakken uit de lucht kwam vallen, ben ik toch maar direct naar het hotel terug gelopen. Daar heb ik meteen een lekkere douche genomen.

klik voor groot

klik voor groot

Ik heb heel even gescholen toen het zo keihard regende ineens, maar omdat ik al helemaal doorweekt was, had dat eigenlijk weinig zin en werd ik alleen maar koud, dus ben ik maar snel doorgerend richting hotel. Zatje was ook erg nat!

klik voor groot

Gegevens:

* totale afstand 8,91 km
* temp 12 C
* gem BPM 139

11.11.2010 – sauerland dag 4

11.11.2010 – sauerland dag 4

Na een rustdag waar ik een slot heb bezichtigd en wat plaatsjes heb bekeken had ik weer een rondje gepland. Ik was eigenlijk van plan om in Winterberg te lopen, maar gezien het weer heb ik dan toch maar besloten om een van de routes te doen vanaf het hotel. De langlaufloipes had ik nu inmiddels allemaal gehad, dus heb ik besloten om een van de in elkaar geknutselde routes te gaan lopen via de garmin en deels via de bordjes van de uitgezette paden. Op deze manier liep ik nu de Hs1 en Hs 2, oftewel 2 routes die zijn uitgezet door de wandelverenigingen daar. Het zou een mooie combi zijn van bos en velden en een wisselende ondergrond van bospaden en asfalt. Vooral het asfalt trok me wel aan, gezien het weer.

waterig zonnetje zelfs erbij

klik voor groot

De hele route zou nieuw zijn en ik moet eerlijk bekennen dat dat ook wel maakt dat je door blijft rennen. Enerzijds omdat je niet anders kunt, anderzijds omdat het ook spannend is en mooi. Het voordeel van deze route was ook dat ik eventueel zou kunnen afsnijden na een kilometer of 9 als het toch niet lekker zou gaan om een of andere reden. Uiteindelijk liep ik 17,25 aan een stuk en dat is niet slecht voor een beginner zoals ik denk ik.

klik voor groot

Het begin ging al aardig heuvelopwaarts en dat vind ik in het begin nooit zo ontzettend lekker. Even rustig inlopen is altijd wel fijn voordat het zware werk begint. Ik hoop dus dat de routes nog van de Garmin afkomen, zodat ik het hellingprofiel ook kan tonen per route. Dat zegt toch weer wat meer dan alleen maar opschrijven dat het heuveltje op ging.

Ik kwam nog twee wandelaars tegen die lekker naar beneden wandelden terwijl ik hijgend en puffend naar boven sjokte. Op de hellingen zeker geen snelheidswonder moet ik bekennen, maar dat ik dóór kon lopen, vind ik al een hele prestatie want we hebben het wel over heuvels van soms meer dan 15%.

Maar het was een prachtige route, het begin helemaal door bos en met heuvels. Een klein stukje was redelijk lastig te rennen vanwege de bladeren.

klik voor groot

Zo halverwege (waar ik ook terug zou kunnen keren) was ik lekker op stoom en kwam ik terug in het dorp. Vanaf daar keurig door de garmin verder geleid en al snel was ik inderdaad op de Hs1 aangekomen en kon ik ook deels de borden volgen (die overigens al hardlopend bijna niet te zien zijn omdat ze veel te kleine pijltjes hebben). Ineens een heel ander gebied, vlakker en meer open. Wel bijzonder en zeker bijzonder omdat er ineens een hert voor me uitsprong. Dat gebeurde al vaker maar nog niet eerder bijna op aaiafstand. Z had dat veel sneller in de gaten dan ik. Haar neusje werkt prima volgens mij. Zulke dingen maken de run toch weer erg bijzonder.

Een klein stukje voerde de route langs de weg, maar al snel kon ik afslaan en na een beek over gestoken te hebben kon ik weer door een stukje bos lopen. Weer lekker heuveltje op. Daar ben ik een half minuutje gestopt om even wat te drinken want inmiddels hing mijn tong wel als een droog lapje in mijn mond. Ik gebruikte al die dagen al de nieuwe heuptas en die bevalt prima. Niet met de waterzak erin, want dat zit niet erg lekker, maar met een gewone waterfles erin. De bidon die was gekocht van te voren bleek toch te lekken, dus heb ik uiteindelijk maar gewoon een spa sportflesje erin gepropt. Verder had ik de camera altijd bij me, de telefoon, een stukje chocolade en op de koudere dagen ook handschoenen en een hoofdband en bij regen een pet. Er past dus van alles in zonder dat het irriteert, hoewel de band soms een beetje draait. Maar hobbelen doet het niet in ieder geval. Zal in Nederland eens een keer proberen met die waterzak erin te lopen, om te kijken hoe dat nou werkt. Ik heb geen idee hoe je die slang nou moet bevestigen maar daar kom ik misschien nog wel achter. Ik hoef dan niet meer te stoppen voor wat water en dat is op de langere afstanden ook wel prettig.

Na het ultra korte stopje (30 seconden ofzo) weer snel doorgelopen. Stoppen is niet fijn want je bent toch uit ritme en je merkt het direct aan de benen. Maar al snel ging het weer redelijk fijn. Ik vond het wel vrij zwaar en toen er een stukje met onwijs veel modder ineens voor me lag, baalde ik helemaal als een stekker, want daar kan je dus niet doorheen rennen want je zou languit liggen. Na de modder kwam weer een stukje asfalt en kon ik dus weer even doorlopen.

Het was wel grappig want toen ik om me heen keek, zag ik ineens een toren staan…. daar liep ik dus eerder op de heenweg! Wat een eind!!!

klik voor groot

Het laatste stuk was door open velden en Z vond het nog steeds prachtig mooi. Niet moe te krijgen zo lijkt het.

klik voor groot

Aan het einde ben ik toch een kortere route teruggelopen naar de parkeerplaats (startplek) en dat is uiteindelijk best jammer, want als ik dat niet had gedaan, was de route zeker 20 km geweest en zou ik de eerste 20 km ronde hebben gedaan. Natuurlijk is 19 ook prachtig maar toch…. Het vervelende is wel dat alle wegen naar de Hohe Schlade (startplaats) omhoog lopen…. en voortdurend en lang. Dat is dus extra zwaar dus op zich is een klein stukje afsnijden (niet bewust) dus ook niet gek.

klik voor groot

Ik dacht nog even dat ik wel over de skihelling terug zou kunnen, want ik zag ineens dat ik nu bovenaan de skilift was uitgekomen, waar ik altijd beneden met Z wandelde bij het uitlaten. Toch maar niet gedaan natuurlijk want dat was vast alleen maar bagger. Maar dat was echt afsnijden geweest!

klik voor groot

Maar ik was erg blij dat ik de parkeerplaats zag opdoemen, want vanaf daar was het alleen maar bergje af richting hotel. Lekker even vaart maken en uitkijken naar een lekker warme douche, wat eten en een tukje.

Z ging ook lekker een tukje doen na de lange run

Gegevens:

* totale afstand 19,11 km
* temp 12 C
* gem BPM 137

Ik plaats toch maar de route zoals ik die had uitgezet want inmiddels is ook deze route van de Garminaf gehaald omdat er niets meer af te lezen valt.

09.11.2010 – sauerland dag 2

09.11.2010 – sauerland dag 2

De tweede dag stond een andere route op het programma, maar vanwege de regen, besloot ik dan maar eerst de zwarte langlaufroute te lopen, die 15 km lang is, plus weer de 3 km van en naar het hotel. Dat zou volgens planning de langste route zijn van mijn verblijf, en aangezien ik vermoedde dat de bospaden alleen maar slechter zouden worden, besloot ik maar om die dan maar meteen te doen in plaats van op de donderdag.

Ik heb goed gekeken naar de routes die op de borden waren aangegeven, zodat ik een beetje een idee zou hebben hoe alles liep. De zwarte route zou immer weer op de rode route uitkomen, en aangezien ik die al gedaan had, zou ik dan een aanknopingspunt hebben voor het verloop van de route. Dit zou immers mijn langste afstand tot nu toe worden, want ik heb nog niet eerder 18 km gelopen. Ik twijfelde dus enorm of ik in één stuk zou lopen, of dat ik het zou splitsen in twee delen.

Vol goede moed ben ik op pad gegaan. Het was zowaar droog, dus dat was al niet slecht. Wel heel mistig en vochtig dus dat was minder lekker. Z vond het weer helemaal leuk.

klik voor groot

Het allereerste deel liep gelijk op met de blauwe route, die ik eerder al gedaan had tijdens mijn eerste verblijf. Op een gegeven moment boog de zwarte route af, en wist ik dat die een enorme slinger zou maken. Het was erg mooi en het pad was goed begaanbaar. Dat viel dus alleszins mee. Op een gegeven moment kwam ik bij de rode pijl en wist ik dat ik vanaf daar het (zware) stuk van de rode route verder zou vervolgen. Ik was vol goede zin, want als ik dáár al op de rode route gekomen was, die tenslotte ‘maar’ 10 km was, dan kon het toch nooit zó ver meer zijn en zou het vast geen 15 km zijn. Dacht ik…..

klik voor groot

Het was toch tamelijk op en neer weer, maar ik begin er al aan te wennen.

klik voor groot

klik voor groot

klik voor groot

Uiteindelijk was de route natuurlijk ‘gewoon’ 15 km en werd het totaal dus ruim 18 km, zoals ook gepland. Nooit gedacht dat ik dat zou kunnen en eigenlijk was ik niet eens echt moe.

klik voor groot

In de hotelkamer lekker soep en een zalmsalade laten komen en opgepeuzeld. Dat had ik wel verdiend tenslotte ;-) Nu eerst een lekkere nacht en vervolgens een rustdag.

route: 18,2 km

08.11.2010 – sauerland dag 1

08.11.2010 – sauerland dag 1

Vandaag op pad weer richting sauerland. Deze keer een nog betere voorbereiding qua routes, voeding en gear. Ben erg benieuwd hoe het zal gaan en of het weer leuk is. Op zich wel vreemd om een tweede keer naar hetzelfde gebied te gaan, zeker omdat het vrij zwaar is daar. Maar ik heb er wel zin in. Wordt vervolgd….

Terwijl ik dit tik, is het alweer 14 november, bijna 23 uur in de avond. Ik ben al drie uur bezig om de gegevens van de routes binnen te halen van de Garmin en dat lijkt nog niet erg te lukken. Als het niet lukt, ben ik alle gegevens kwijt van de routes, en heb ik totaal niets om te showen hier op mijn weblog. Dat zou wel ontzettend balen zijn, want ik liep enorme einden en dat is altijd leuk om terug te kijken. Kan toch moeilijk de routes van afstandmeten op de site zetten, zoals ik die ter voorbereiding had gemaakt om te lopen. Maar ik hou moed, misschien gaat het nog gebeuren allemaal.

De eerste dag kwam ik vrij laat pas aan, rond half 4. Ik wilde per se nog gaan lopen, dus heb ik snel mijn spullen op de kamer gelegd, een plas gedaan en ben op weg gegaan. Ik had mijn kleding al aan, hoefde alleen mijn buitenbroek uit te doen. Helaas bedacht ik dat ik het fototoestel was vergeten, maar omdat het al zo laat was, ben ik niet meer naar de kamer teruggegaan. Voor de zekerheid had ik wel een lamp in mijn nieuwe heuptas gedaan, want het is al vroeg donker, en stel je voor dat ik ineen in het donker door het bos zou moeten rennen…. Dat leek me geen goed idee, dus dat was een veilige gedachte… licht!

Met mijn eigenwijze kop, dacht ik wel ‘even’ de rode langlaufloipe te kunnen gaan doen, die is 10 km plus 3 km heen en weer naar het hotel. Kom aan, 13 km zou toch nog net moeten kunnen voordat het donker zou worden….. Nou dat lukte ook uiteindelijk, maar wel nét aan! Wist ik veel dat het slecht weer was/werd en dat ik zelfs in de natte sneeuw ineens liep toen ik bergje op was gegaan. Dáár had ik nauurlijk geen rekening mee gehouden.

De route was overigens wel mooi. Z vond het allemaal prachtig natuurlijk en rende vrolijk rond en rook van alles. Jammer genoeg was het bos al tamelijk nat en glibberig, en de kilo’s bladeren hielpen ook al niet echt mee om een beetje tempo te maken. Aangezien ik geen zin had in een blessure, heb ik ook voorzichtig gedaan en geen onnodige risico’s genomen op gladde stukken. Qua heuvels viel het nog alleszins mee, maar misschien wen je er wel aan als je het vaker doet.

Aan het einde herkende ik ineens het punt waar ik de vorige keer via de blauwe route op was gekomen, en wist ik al dat het vanaf dat punt redelijk te doen moest zijn allemaal en kon ik een tandje bij zetten zodat ik nog voor donker terug zou zijn bij het hotel.

Eind goed al goed dus. De loipes zijn prima uitgezet, en verdwalen is onmogelijk op dat traject. De eerste dag zat er dus op……

op weg naar de startplaats (genomen op andere dag)

klik voor groot

klik voor groot

totaal: 13,2 km