Dagelijks archief: juli 19, 2015

19.07.2015 – hitland – 31 km

**19.07.2015 – hitland – 31 km**

ronde 1 – 18 km

Het is eeuwen geleden dat ik drie dagen achter elkaar niet gelopen heb. Maar het kwam er gewoon niet van eigenlijk. Woensdag liep ik voor het laatst, vrijdag kwam het er niet van en zaterdag was ik even en route. Geeft niets, een beetje extra rust is ook nooit weg. Maar vandaag stond er weer een lange run op het programma. Die knipte ik in twee delen. Het was vanmorgen prima weer, een beetje bewolkt weinig wind en droog. Ik verwachtte wel wat spetters gezien de voorspellingen maar dat kan de pret niet drukken. om klokslag 8 uur startten we vanaf de parkeerplaats. S. op de fiets en woef ook helemaal happy. Het is nog redelijk rustig. Gek idee dat we twee weken geleden al onze ronde gedaan hadden om 8 uur toen het nog zo warm was!

Ik heb nog niet echt een idee wat en hoe ik ga lopen. Eerst maar eens kijken hoe het lichaam reageert. Drie rustdagen en ook weer de eerste run na Garderen (off road) dus ik kan er nog niet veel van zeggen eigenlijk. Ik ben ook blij dat niet een of andere trainer op afstand een schema voor me heeft zitten maken dat ik dan per se zou moeten lopen. Weet je veel hoe het moment van de dag is? Hoe het lichaam voelt? Lekker pushen? Dacht het niet. Overigens heb ik ruim een jaar lang ook een coach op afstand gehad. Maar die maakte het schema voor de weekenden en door de week was ik binnen een framework heel erg vrij om te lopen zoals het voelde. Ik had het daar ook even over met S. Ook over wat ik zo her en der lees op fora en twitter. Over voeding, over training en uberhaupt over hardlopen en wat mensen beweegt (of niet). Ik vind dat reuze interessant. Iedereen heeft zijn eigen doelen en wordt door iets anders aangezet. Dat is mooi om te lezen. Tegelijkertijd vinden ook weer veel mensen telkens opnieuw het wiel uit. Ik ook, iedereen doet dat in zeker zin en in zekere mate. Dat is ook goed, want als je zelf iets ontdekt, dan werkt dat meestal beter. Maar ik krijg dikwijls vragen over het trainen op hartslag. Als je dan iets uitlegt of adviseert om iets te proberen, dan gaat dat meestal mis. Want ‘ik doe het altijd zus of zo’. Nou ook best natuurlijk. Ik kan me er niet druk over maken. Lekker zelf het wiel uitvinden. Maar lees gewoon ook eens een boekje zou ik zeggen. ‘Onderzoekt alle dingen en behoudt het goede’ is het toch? Ik tel voor veel lopers toch niet mee want ik ben niet zo snel als zij. Tsja en laat dat nou het criterium zijn of je kunt lopen en er iets van weet (blijkbaar). Ik ben altijd een beetje verrast door de loyaliteit van mensen aan een bepaalde methode of trainer. net alsof je niet zelf een keer iets anders wilt proberen. Of hebben we dat nou simpelweg nodig? Iemand die ons aan het handje meeneemt met een schema, een advies of houvast? Ik heb geen idee. Eerlijk gezegd kan het me ook niet meer schelen. Voorheen probeerde ik nog wel eens te helpen of mee te denken. Maar ik besteed liever de energie die ik heb aan mezelf en aan mijn eigen avonturen. Dat vind ik veel leuker! Maar bijzonder is het wel. Want je ziet het in ook terug in beroepen. Een collega dacht alles te weten toen ze was afgestudeerd. Toen ik voorzichtig vroeg of het nu niet allemaal ‘begon’ en dat je het hele leven blijft leren, snapte ze niet wat ik bedoelde (inmiddels na enkele jaren overigens wel gelukkig). Ik ben eigenwijs, zoek altijd van alles uit en neem eigenlijk niets voor ‘waar’ aan. Denk trouwens dat ik daarom nog steeds leef eerlijk gezegd. Soit. Niet lullen, niet denken maar lopen!

Ondertussen maakt S. wat foto’s onderweg

klik voor groot

Anyway, zo mijmerend ben ik alweer even op weg door het gebied. Het weer is nog steeds prima. Niet echt klam of enorm vochtig op je longen of huid. Ook wel weer eens lekker. De temperatuur is prima. Fijner zo dan weer boven de 20 graden. Vandaag loop ik weer eens op mijn Pure Flow en ik merk meteen dat de cadans echt veel hoger is dan met de Stinson Lite en ook veel gemakkelijker gehaald wordt. Het gaat gewoon vanzelf en natuurlijk mee op de ademhaling. Ik loop echt veel hoger dan op de Stinson en waarbij de schoenen nog een heel raar geluid maken ook. Geen idee wat daar nou mee is ineens om mijn voeten. In ieder geval loopt het allemaal wel OK. Hartslag maximaal 138 en uiteindelijk is de HF gemiddeld 131 (max 140). Dat voelt allemaal prima. We slingeren wat door het gebied, maken een extra lusje ergens vanwege wat honden en lopen nog even naar het oude gedeelte en pakken de armen richting de dijk nog even mee. Uiteindelijk zijn we na 18 km weer bij de auto. Het had best langer gekund allemaal maar dit is OK want het plan is om vanavond weer te lopen. Maar lukt dat niet, dan heb ik in ieder geval vast de 18 km ronde gedaan.

Op naar de tweede ronde!

gegevens:

* 18 km
* 16 graden

juli 185 km – 2015 totaal 2.279 km

ronde 2 – 13 km

Het rondje van 18 km van vanmorgen ging prima en ik heb nergens last van. Dat zou natuurlijk ook een beetje raar zijn als dat zo zou zijn overigens. Maar het is alweer even geleden dat we tweemaal per dag een rondje deden. Meestal dan een kilometer of 10 dus dit is wel veel meer deze keer. Aanvankelijk zou ik alleen gaan lopen, maar uiteindelijk gaat S. weer gezellig mee en dat is leuk. Het is overigens mooi weer geworden alleen met een vrij harde wind. Of het lukt om over de dijk te lopen met deze wind moet ik dus nog even uitvogelen straks. Woef blijft thuis, want zij hoeft niet per se twee keer mee op deze afstand. Overigens kijkt ze wel als ik naar beneden kom in mijn renkleding maar springt niet enthousiast op zoals vanmorgen en als ik zeg ‘blijf maar liggen’ dan slaapt ze gelukzalig door. Zij hoeft even niet, dat is heel duidelijk en dat is ook prima.

Rond 19.30 gaan we dus weer op pad vanaf de parkeerplaats. Ik moet wel even inkomen want het voelt wel anders dan vanmorgen! Ik ben eigenlijk benieuwd of ik uberhaupt op gang ga komen. Na de warming up vraagt S. of het geen tijd is dat ik eens begin met de kern en ik moet bekennen dat ik even een hurdle moet nemen om te starten. Maar als ik op gang ben gaat het redelijk. Het is lekker weer en gezien de wind kunnen we wel starten met een stukje over de dijk. Dat doen we normaal nooit met de hond en dan is ook wel weer eens leuk om te zien en zeker met mooi weer!

klik voor groot


We lopen een stukje over de dijk en kijken naar de boten. S. maakt wat foto’s. We lopen langs het pontje dat nu niet meer vaart (zondag) en bedenken dat we dat weer eens moeten inpassen in een ronde zodat we door de Krimpenerwaard lopen. Er wordt ergens aan de dijk gewerkt en we vragen ons af of er een wandelpad gemaakt gaat worden. Dat zou leuk zijn! Nu lopen we immers op de dijk waar ook auto’s rijden. Niet echt veilig en al helemaal niet met de hond. Maar zo samen is het prima en S. kijkt steeds of er ergens een auto aan komt of niet. We slaan halverwege de dijk weer linksaf richting het natuurgebied om een lusje daar te maken. Dan hebben we eerst weer een stukje wind tegen en daarna een stuk wind mee en ondertussen lopen we weer een afstandje. Ik vind het altijd zo gek dat de afstand over de dijk nooit zo opschiet terwijl je wel een afstand lijkt te overbruggen. Kriskras door het natuurgebied gaat altijd veel sneller. Zo zie je maar hoe dat werkt in de hersenen. Als we weer op het stuk door het natuur gebied lopen, roept S. ineens dat hij iets bijzonders ziet. Hij is zo stellig dat ik besluit te stoppen om mee te kijken. Ik kan het niet goed zien met mijn zonnebril op. Is het geen gewone reiger? Zo niet, dan is het een purperreiger, die zitten wel eens in het gebied net zoals de lepelaars en de zilverreigers. S. maakt een foto die nog aardig goed is ondanks de grote afstand waarop het dier zit in het watertje.

klik voor groot

Thuisgekomen zien we dat het inderdaad een purperreiger was. Dat had hij dus goed gezien! Al snel zijn we weer op pad natuurlijk na dit intermezzo. We slaan weer linksaf richting de dijk en gaan weer linksaf de dijk op. Altijd leuk om even tegen de dijk op te klauteren. S. vraagt verbolgen hoe het kan dat ik er al ben als hij puffend boven komt en ik vlak achter hem blijk te lopen. Tsja.

We lopen weer over de dijk en zien even verderop de ooievaars op het nest staan. Eentje stond een stukje terug in het weiland net zoals vanmorgen (zie foto). Er staan er twee op het nest en gek genoeg zit er ook eentje op een lege paal waar nog nooit een nest is gebouwd. Waarschijnlijk is dat pa of moe die even rust wil terwijl de twee jonge ooievaars op het nest staan. Grappig dat ze toch nog terugkeren want ze zijn al uitgevlogen.

Het lopen gaat inmiddels steeds makkelijker en inmiddels krijg ik ook mijn ademhaling weer wat mooier mee met de cadans. Dat loopt meteen heel anders en rustiger natuurlijk. Ik merk wel dat de cadans ietsje lager is dan vanmorgen maar nog steeds mooi. We slaan weer linksaf het natuurgebied in en lopen een lusje door het oude deel waar zoveel bomen gekapt zullen gaan worden. Dat zal geen fraai gezicht zijn en ik bang als dat allemaal gedaan is.

We lopen weer over de rechte weg terug naar het begin punt en dan zit het rondje er wel op. Natuurlijk kan ik nog meer doen maar de bedoeling was tweemaal rond de 15 km en dat hebben we gedaan. Vanmorgen 18 en vanavond 13 km dus ik ben tevreden. Best een afstand zo en het voelt allemaal prima.

klik voor groot

Op naar de volgende ronde dan maar weer.

gegevens:

* 13 km
* 22 graden

juli 198 km – 2015 totaal 2.292 km