Dagelijks archief: juli 5, 2015

05.07.2015 – hitland – 13,5 km

**05.07.2015 – hitland – 13,5 km**

Vandaag weer een rondje om 5.00 uur. Ik wil een MAF rondje doen en gelukkig doet de Mio het vandaag prima. Alleen is het begin stuk lastig onder de bomen want het GPS signaal is slecht en de pace hobbelt op en neer hoewel ik gewoon constant loop natuurlijk. De HF blijft mooi laag maar ik probeer ook een beetje aan de bovenkant te lopen van de zone.

Ik ga eerst een rondje maken door het nieuwe deel van Hitland zodat we met 5 km weer bij de auto uit zullen komen. Dan klok ik mijn MAF rondje af en we pakken de spullen voor woef (waterbakje en water). Ik heb geen rugzak en S. kwam later pas bij me op de fiets. Zo gezegd zo gedaan en alles loopt eigenlijk prima. S. maakt wat foto’s onderweg van de koetjes en van een meerkoetje. Er zijn alweer jonge eendjes en gansjes van de tweede leg. Ik klok de 5 km af met een gemiddelde HF van 133 (max 140 maar dat was maar een paar stappen). Prima tempo erbij. Tevreden. Overigens is de temperatuur beter dan gisteren (scheelt 5 graden). De cadans is ook wel goed dus ik ben happy. Ik wilde de MAF ronde langer hebben maar we staan nu bij de auto voor het water voor woef dus jammer dan. Volgende keer weer langer.

klik voor groot


Daarna besluit ik een soort interval te doen binnen MAF dus met terugschakelen van maximale MAF (rond de 139) terug naar 129. Dat zal een uitdaging zijn maar het lijkt me leuk om te proberen. Ik loop dus weer een continu ronde van 5 km maar met elke keer 500 mtr dus op hogere en lagere hartslag. Ben benieuwd of ik netjes elke keer zo ver terug kan schakelen. Het mooiste is om dit te doen met metronoom zodat je vooral paslengte varieert maar het gaat goed. Cadans is ietsje lager, maar nog steeds goed. Gek genoeg is de stride length over beide laps van 5 km bijna gelijk. Hier is dus nog wel wat te winnen volgens mij. Het loopt allemaal prima en omdat het leuk is om te doen vliegt de tijd en de afstand voorbij. De tweede lap van 5 km is ook in no time voorbij.

Daarna wist ik even niet meer wat ik wilde doen. Ik kon nog wel zo’n afstand lopen en woef vond het ook allemaal best maar ik dacht dat het beter zou zijn om er een einde aan te breien. Voor de grap dus nog het laatste stukje even op max 140 gelopen tot het einde van het pad. Dan is het mooi om te zien dat je nu gewoon een tempo loopt waar je een jaar geleden nog ruim 10 slagen hoger zat. En dat met warm weer nu en aan het einde van de training. Bijzonder. Als het iets koeler is wil ik wel weer een MAF test bij de roeibaan doen ter vergelijk en ook een MM wil ik wel weer eens lopen.

klik voor groot

Het blijft leuk, experimenteren en kijken hoe het loopt. Vorig jaar deed ik nog intervallen met opschakelen tussen max MAF en hoger. Nu – een jaar later – kan ik dus terugschakelen en dat is veel beter. De variabiliteit is dus enorm toegenomen. Tempo is hoger bij gelijkblijvende of zelfs lagere hartslag en dat is precies de bedoeling.

De run was zo voorbij door dit rare spelletje en dat was leuk. Op naar de volgende run. Vanmiddag mannen in strakke pakken bekijken want de TdF komt langs Hitland. Er stond al een auto met parasol en stoeltjes maar ik mag hopen dat we met de fiets er gewoon straks kunnen komen. Afwachten maar.

gegevens:

* 13,5 km
* 20 graden

juli 65 km – 2015 totaal 2.159 km