Overige gadgets



terug naar het weblog RunPower

Onderstaand het volledige overzicht van de reviews die ik geplaatst heb op de site





31 oktober 2016 Bericht: "review: Flipbelt" (35 euro)

In Amsterdam kocht ik op de stand een Flipbelt. Ik had er al eens naar gekeken maar vanwege de prijs, wilde ik de belt eerst wel eens passen. Zo gezegd zo gedaan en na de run loop ik terug naar de stand om te passen en ook om te kijken of de telefoon erin zou passen.

wat is de flipbelt?

De Flipbelt is een elastische band waar je via openingen spulletjes kunt schuiven om mee te nemen op een hardloop rondje of een fietstraining. De telefoon, een sleutel, een gelletje of zakdoekje, er past van alles in. Mijn grote Xperia telefoon past er inderdaad gemakkelijk in.



hoe zit het?

In tegensteling tot de Spibelt waar een sluiting aan gemaakt is, is de Flipbelt een band uit één stuk waar je dus in moet stappen. Ik vind dat niet erg handig maar de praktijk zal moeten uitwijzen hoe het echt is. De bad zit natuurlijk redelijk strak en afhankelijk van voorkeur kan de band om de heupen of het middel gedragen worden. Er zijn verschillende maten dus opmeten en/of passen is raadzaam.

wat kan er in?

Een telefoon, geld, gelletjes of andere voeding, water, sleutels etc. Eigenlijk past alles er wel in. k heb onderweg ook de hondenriem erin gepropt en ik denk dat een heel dun windjackje (Salomon bijvoorbeeld) er ook wel in past. Voor de sleutels is een haakje gemaakt dat aardig strak zit maar prima werkt. Heb je waardevolle spullen, dan kan je de band omdraaien zodat de openingen naar binnen zitten tegen het lichaam aan. Wil je er makkelijker bij, dan kan je het beste de openingen aan de buitenkant laten. Ik koos voor de zippered versie, met een rits zodat er niets uit kan vallen.

  


de praktijk Inmiddels heb ik er enkele keren mee gelopen. Ik vind zelf het feit dat je 'in de belt moet stappen' niet erg handig. Ik zou toch liever een belt hebben die je makkelijk om kunt doen middels een clip of ander soortige sluiting. Vaak rijd ik eerst met de auto naar de start voor de run en dan zit alles in de weg in de stoel. Natuurlijk kan je de belt ook ter plekke omdoen, maar dan moet je dus weer op straat (waar het eventueel nat en vies is), in de belt stappen. Alles wat ik erin wil hebben, past er in. Toch kan ik niet alles er weer even makkelijk en snel uithalen tijdens het lopen. Ik moet vaak een beetje zoeken naar de opening en dan een beetje wurmen om iets eruit te krijgen. Ik denk ook dat het afhangt van de plaats waar je de belt draagt. Om je middel heeft de belt bijvoorbeeld neiging om toch wat op te rollen zodat de openingen een beetje lastiger te bereiken zijn. Ik weet ook niet zeker of ik achteraf de zippered versie handig vind. Bij een versie zonder rits kan je alles gewoon door blijven schuiven en dat is wellicht makkelijker. De belt schuift niet en schudt ook niet. Wat dat betreft doet de belt dus precies wat hij belooft: spulletjes meenemen zonder irritant schudden. Ik moet nog verder experimenteren met de belt maar de voorlopige conclusie is positief. Handig om wat mee te nemen onderweg.

12 november 2013 Bericht: "review: metronoom Seiko DM-51"



Voorheen liep ik met de DM-50 maar deze werd onlangs uit mijn auto gestolen (samen met andere dure spulletjes helaas). Vandaar dat ik meteen diezelfde avond nog een andere kocht, omdat ik de metronoom niet kan missen. Ik train er soms mee, en ik gebruik de metronoom ook voor de K5 training. Overigens zijn er ook apps, maar ik loop nu eenmaal niet met muziek op. De DM-51 is de nieuwere versie en sterk verbeterd ten opzichte van de oude.

Wat is er anders?

  • aan/uit knop. Wat erg irritant was aan de oude, was het feit dat het aan/uit knopje net zo hoop was als de andere knopjes, waardoor vaak op de gekste momenten de metronoom ineens aan het tikken sloeg. Dat is dus nu verleden tijd want het aan/uit knopje is lager dan de andere knopjes.
  • volume regeling. Nu zit er aan de rechterzijkant een schuifje waarmee je direct het volume kunt regelen. Geen gedoe dus meer met selecteren van volume en dan weer via up of down het volume harder of zachter zetten. Ideaal.
  • beat. Een apart knopje voor de beat, dus met een knop nu kiezen voor een bepaalde maatsoort
  • up/down. De up en down knoppen zijn alleen voor de maat, dus zonder te kijken links drukken voor lagere cadans en rechts voor een hogere cadans
  • tijd weergave. Inmiddels wordt ook de tijd weergegeven. Handig.

Gewicht en afmetingen zijn gelijk gebleven. Inmiddels dus ontwikkeld tot een prima metronoom om mee te lopen. Sterk verbeterd. Aanrader.

Voor het nut van cadans training en hoe je daarbij de metronoom kunt gebruiken volgt een artikel bij het kopje 'training'.

25 oktober 2012 Bericht: "review: energy SpiBelt (small personal item belt)"

Ik schreef al eerder over de SpiBelt, waar je kleine spulletjes in kunt stoppen tijdens het hardlopen, zoals sleutels, een telefoon en gelletjes voor onderweg. Ik was erg enthousiast over de Spibelt en gebruik de belt nog iedere keer bij het lopen. Ideaal. Ik was echter ook erg nieuwsgierig naar de energy belt, omdat je bij langere trainingen soms een gelletje wilt gebruiken en ik niet 100% enthousiast was over de gelletjes in de SpiBelt wanneer er gelijktijdig ook sleutels en een telefoon in het zakje zaten. Ik vond het lastig om al lopend onderweg de gelletjes eruit te krijgen, zonder dat er iets uit het zakje viel.

Daarom de Energy belt geprobeerd. Op de website van SpiBelt zie je overigens alle versies van de SpiBelt!

Toen de SpiBelt arriveerde, keek ik in eerste instantie stomverbaasd naar de lusjes. Ik had de nieuwste variant met de brede lusjes, want ik had me laten uitleggen dat de eerdere versies dunnere lusjes hadden. Aangezien ik isogels gebruik (te gebruiken zonder water en dus wat groter), zag ik aanvankelijk geen mogelijkheid om de gels in de lusjes te krijgen. Ik gebruik zelf de High5 Isogels en de belt die daarbij verkrijgbaar is, heeft een soort vlindervormige lusjes die heel makkelijk om de gels passen.


de vlindervormige lusjes van de high5 belt


de high5 isogel in de bijbehorende belt


verschillende soorten gelletjes in allerlei maten

Maar na wat klooien en met wat meer kracht, lukt het uiteindelijk toch om de gels in de lusjes te krijgen. Ze zaten er in!


gels in de energy belt van SpiBelt


gels in de energy belt van SpiBelt

Het lukt dus prima en de gels knappen niet uit elkaar, ook niet tijdens het lopen. Vanzelfsprekend zijn de gewone gels kleiner, en zullen dus beter passen. Maar dan kan je je afvragen of je een Energy belt gaat dragen met de gelletjes, aangezien je daar ook water bij nodig hebt. Persoonlijk zou ik dan eerder voor het Nathanvest kiezen waar je ook water bij hebt en de gelletjes dan in de front zakjes kunt stoppen. Voor isogels waar je niet per se water nodig hebt, is de Energy Belt dus prima en ook voor een (halve) marathon of ultra waarbij je gebruik maakt van verzorging (water) onderweg, is de belt een prima oplossing. Er gaan overigens maximaal 6 gelletjes in de lusjes.

Ik kreeg het niet voor elkaar om onderweg een gelletje al lopens terug te stoppen, dus 'eruit' is ook echt eruit. Dat eruit halen gaat niet super makkelijk met een redelijk groot formaat Isogel. Je moet er wel even mee oefenen zodat je gemakkelijk het gelletje eruit trekt. Tijdens het lopen blijft alles verder prima zitten, de belt draait niet. Ook prikken de gelletjes niet in het lichaam tijdens het lopen.

afwerking en kwaliteit

Net zoals de gewone belt ziet de energy belt er prima uit en is mooi afgewerkt. In principe zijn de lusjes natuurlijk heel simpel op de belt zelf genaaid en is dus niet iets bijzonders. Wa dat betreft vind ik de lusjes op de High 5 belt iets mooier en ook wat handiger. Maar het is natuurlijk lastig om voor ieder formaat gelletje een passende oplossing te bedenken.

opmerkingen

Voor de energy belt is dus zeker een plaatsje tijdens trainingen die lang genoeg zijn om het gebruik van gelletjes te rechtvaardigen. Ik merk echter wel dat ik bij langere trainingen ook water gebruik, waarbij mijn voorkeur dan toch uitgaat naar 1 systeem zoals de Nathan rugzak met de zakjes aan de voorzijde waar gemakkelijk gelletjes in passen en ook gemakkelijk tijdens het lopen te pakken zijn. maar de energy belt is handig en licht en na even oefenen zijn de gelletjes er gemakkelijk in mee te nemen. Aanrader.

de website

update mei 2013

Vandaag tijdens een training van 45 km de energy belt gedragen omdat ik niet met mijn Nathan rugzak zou lopen (maar de luxe had van water om de 5 km dat werd aangereikt). Voor de gelletjes onderweg dus deze keer de belt. Telefoon en ID card in het middenstuk, 5 gelletjes in de lusjes. Dat ging prima en ik was benieuwd hoe de belt zou voelen onderweg en of de gelletjes mijn shirtje zouden beschadigen. Ik koos ervoor om de gelletjes en het middenstuk op mijn buik te dragen. OP die manier kon ik makkelijk bij de gelletjes en kon ik zien of de gels in mijn kleding zouden prikken. Ik heb geen moment last gehad van de belt. Het bleef allemaal prima zitten. Er draaide niets, er zakte niets en de gels lieten zich gemakkelijk pakken. Ik was aangenaam verrast dat het zo lekker zat en dat 45 lange kilometers lang.

5 september 2012 Bericht: "review: SpiBelt (small personal item belt)"

Wie kent het probleem niet waar je eigenlijk spullen laat tijdens het hardlopen? Een sleutel, een telefoon, gelletjes of andere kleine spulletjes? Op hele lange duurlopen heb ik wel eens een rugzakje bij me of een grote belt, maar niet tijdens gewone trainingen. En met het warmere weer draag je nu eenmaal geen jack meer en niet in alle broeken zit een zakje.

Maar daar is een prima oplossing voor!

Al enkele maanden geleden kocht ik de SpiBelt na lovende kritieken op internet. Omdat het dit voorjaar al snel mooier weer werd, zocht ik immers iets om mijn sleutels en telefoon in mee te kunnen nemen, aangezien het al snel geen weer meer was voor een jackje.

Toen ik in april in Berlijn de halve marathon zou gaan lopen en ik per se iets mee wilde nemen onderweg en de weersvoorspellingen mooi weer beloofden zodat ik geen jack zou dragen tijdens de loop, begon de tijd helemaal te dringen en kocht ik dus in grote haast een SpiBelt die overigens ontzettend snel bezorgd werd. Dat was dus al een eerste positieve ervaring met de SpiBelt! Goedkoop was het ding niet, en inmiddels zijn de prijzen kennelijk gedaald, want als ik kijk op de website, is de prijs tegenwoordig aanzienlijk lager dan toen ik mijn exemplaar kocht. Overigens stond op de expo in Berlijn ook nog een stand waar de SpiBelt tegen een lagere prijs werd verkocht, maar dat wist ik niet ten tijde van bestellen natuurlijk. Mijn ervaring met het bestellen was in ieder geval heel erg positief, want ik kreeg ook alle uitleg over het geval van te voren dus dat was fijn en ook het versturen ging heel erg snel.

wat is het nou eigenlijk?

De SpiBelt is dé oplossing voor het meenemen van kleine spulletjes tijdens het lopen. Het is een rekbaar etuitje waar vrij veel in kan en stuitert totaal niet tijdens het lopen. Je kunt de Spibelt zowel op de buik als op de rug dragen is mijn ervaring. Verkrijgbaar in diverse kleuren, met en zonder gel lusjes en ook in waterdichte variant (voor triatleten). Ik koos voor een eenvoudige zwarte uitvoering van waterafstotend materiaal. Echt waterdicht is het niet, maar aangezien ik de SpiBelt toch meestal op mijn broek onder mijn shirtje draag, komt er weinig water in.



Als je de SpiBelt in eerste instantie ziet, vraag je je af wat je met zo'n piepklein gevalletje moet beginnen. Het is niet meer dan een elastieken band met een piepklein etuitje met een ritsje.

wat kan er in?

Maar schijn bedriegt, want dat kleine dingetje is enorm rekbaar en past zich aan aan datgene wat jij erin wilt stoppen! En dat is vrij veel! Op mijn normale trainingen heb ik mijn telefoon en autosleutel erin. Pas wel op met bekrassen van het scherm, en stop de telefoon als grootste item 'onderin' (dus tegen de kant die tegen het lichaam zal zitten) in de SpiBelt met het scherm tegen de stof. Ik heb tijdens de HM in Berlijn ook een klein waterflesje (250 ml) erin gestopt omdat ik geen zin had in een waterbelt en dat past ook prima. Het is een beetje proberen wat er allemaal in past. De stof rekt enorm mee, dus enkele gelletjes passen er bijvoorbeeld ook in. Hou er dan wel rekening mee dat er gemakkelijk iets uit kan vallen als je iets onderweg tijdens het lopen wilt pakken, want er zitten geen vakken of iets dergelijks in het etuitje. Oefen daar dus van te voren mee! Met een beetje handigheid en slim inpakken kan er veel in en krijg je het er ook weer uit maar dat is wel even oefenen.



hoe te dragen?

Op mijn vraag hoe ik de SpiBelt moest dragen kreeg ik een uitgebreid antwoord met een plaatje. SpiBelt raadt aan om de SPIbelt net onder de broekriem, dus eigenlijk bijna op je heupbotjes te dragen. Hij moet niet op je billen zitten, dat loopt niet fijn. Je moet voor je zelf uitproberen wat het prettigst loopt. In ieder geval moet de riem een stuk onder je taille zitten, meer om het brede deel van je heupen. Je kunt de Spibelt zowel op de buik als op de rug dragen is mijn ervaring. Hoeveel of hoe weinig er ook in zit, er rammelt of stuitert niks



afwerking en kwaliteit

De SpiBelt ziet er gelikt uit en is mooi afgewerkt. De rits sluit mooi en zit er goed in. Het materiaal is overal glad, en aan de binnenkant lijkt een soort laag te zitten. Ik neem aan dat dit het waterafstotende materiaal is dat het water grotendeels uit de etui houdt. Het is bijzonder om te zien dat het etui na zoveel gebruik inmiddels nog steeds zo mooi weer invouwt als er niets inzit. Dat is dus duidelijk meer dan alleen een 'rekbaar' materiaal! Ik weet natuurlijk nog niet hoe lang de levensduur zal zijn, maar inmiddels na 5 maanden bijna non stop gebruik tijdens trainingen ziet de SpiBelt er nog prima uit, vouwt nog goed in en is niet uitgerekt of iets dergelijks. Dat belooft dus veel goeds.

opmerkingen

Ik heb eigenlijk geen minpunten gevonden. Het is natuurlijk geen belt, maar een 'een-vaks-etuitje' waar erg veel in gestopt kan worden. Ik weet inmiddels dat er een variant is met gel-lusjes en daar ben ik erg benieuwd naar, want ik vind het veel te lastig om gelletjes tijdens het lopen eruit te halen. Dat doe ik dus niet meer. Misschien moet ik die nog eens uitproberen. Mocht ik dat doen, dan volgt de review hier weer. Ik liep in Edinburgh met een aparte gelletjes belt (wat overigens prima ging). Wat mij betreft is de SpiBelt in ieder geval een absolute aanrader om items mee te nemen tijdens het lopen.

de website

update maart 2013 Ik gebruik de Spibelt nog steeds op alle trainingen. Soms zit er zelfs alleen een sleutel in. De vorm blijft prima, na gebruik vouwt de belt weer netjes op. De rits doet het ook nog prima. De enige opmerking die ik misschien heb, is de band om de heup die toch een klein beetje losser lijkt te worden en makkelijker 'wijder' wordt. Daar lijkt de rek een beetje uit te gaan, maar het zit allemaal nog steeds prima.

20 januari 2012: Bericht: "review: Petzl Tikka XP2 hoofdlamp

review: Petzl Tikka XP2 hoofdlamp



Hoewel ik de hoofdlamp al enkele dagen gebruik tijdens het wandelen, gebruikte ik vandaag de lamp voor het eerst tijdens het hardlopen. Ik was erg benieuwd hoe dat zou gaan, want ik ben erg enthousiast over de hoofdlamp tijdens 'normaal' gebruik.

Petzl is een merk dat veel hoofdlampen verkoopt, in allerlei soorten en maten en voor verschillende activiteiten. Ook de prijzen lopen sterk uiteen. Nu zou je kunnen denken dat je net zo goed een Aldi of Lidl hoofdlampje kunt gebruiken, maar inmiddels weet ik beter. Ook ik wandelde daar gedurende een jaar mee, maar als je eenmaal een 'echte' lamp hebt gebruikt zoals deze Tikka XP2, dan wil je nooit meer iets anders en vraag je je af waarom je zo lang hebt zitten sukkelen met zo'n rot lamp die totaal geen licht geeft. Wat een verademing een goede hoofdlamp!

Wat kern gegevens over deze lamp:
De Petzl Tikka XP2 hoofdlamp heeft 1 krachtige Led, 2 verlichtingsniveaus, knippermodus, een rode modus en een diffusor-klepje en wordt geleverd inclusief batterijen.

De Tikka XP2 heeft twee lichtbronnen en een diffusor-klepje waarmee men kan kiezen uit een gefocusseerde lichtstraal voor een verreikende lichtbundel of juist voor een brede lichtstraal voor de nabije verlichting. Ik vind persoonlijk deze optie erg handig. De bredere straal geeft een zee van licht voor je en iets naast je zodat je echt kunt zien waar je loopt. De sterkere bundel is meer gericht op veraf. Is ook genoeg om mee te lopen, maar ik vind persoonlijk de bredere lichtbundel erg fijn lopen.

Deze hoofdlamp is uitgerust met een krachtige witte Led en een krachtige rode Led. De Witte Led levert 60 lumen in de maximale modus en kan hiermee tot op 60 meter verlichten. In de economische modus kan tot 160 uur worden verlicht.

De rode Led levert een handige bijkomende verlichting voor nachtelijke observaties of een knipperlicht voor extra veiligheid, bijvoorbeeld in stedelijk gebied.

De Petzl Tikka XP 2 kan gebruikt worden met lithium batterijen om het gewicht te beperken of voor toepassingen in koude weersomstandigheden. Dit heb ik nog niet geprobeerd of verder uitgezocht.

Specificaties:

Hoeveelheid licht: 60 Lumen (maximaal niveau)
Type lichtbundel: breed & gefocusseerd
Afstand: 60 meter (maximaal niveau)
Autonomie: 160 uur (economisch niveau)
Gewicht: 88 gram
CORE accu beschikbaar ls accessoire
Verkrijgbaar in: grafiet en iriskleuren

Ik heb de uitvoering in grafiet. Ik lees op verschillende fora dat mensen met een bril soms last kunnen hebben door strooilicht dat door de behuizing valt. Ik merk daar zelf niets van. Ik heb vanavond ook even mijn Agu bril opgehad, maar merkte niets van rare belichting van de brillenglazen.

De lamp is ontzettend licht en je voelt er niets van als de lamp op het hoofd zit. Ik zag dat er ook een extra accessoire te krijgen is om de lamp op een andere plaats te bevestigen dan op het hoofd. Voor mij niet belangrijk, want het zit allemaal prima. De lamp steekt nauwelijks uit en tijdens het lopen wiebelt er echt niets. Ik was aangenaam verrast.

Een echte aanrader voor ieder die in het donker loopt!



boost versus normale stand. foto overgenomen van deze review

update maart 2013 De lamp is in de UK erg veel gebruikt. Niet alleen voor het lopen, ook op alle avond wandelingen met de hond. Je moet alleen niet vergeten de batterijen relatief vaak te vervangen. Voor volle kracht is het echt nodig om verse batterijtjes te hebben. Je kunt beter goedkopere batterijen kopen en vaak vervangen, dan dure batterijen die je ook vaak moet vervangen. Dat blijkt namelijk in aantal uren niet uit te maken maar scheelt erg veel geld natuurlijk. Ik kocht daarom in de UK bij de pond shop een rits batterijen zodat ik makkelijk kan vervangen en altijd een sterke bundel heb.

13 januari 2012 Bericht:"review: toe protector

Ik ben vast niet de enige die wel eens door de bossen rent en van heuvels afstuitert, waarbij tenen zo heerlijk tegen de voorkant van de schoen aanduwen. Ik heb prima schoenen met voldoende ruimte aan de voorkant, maar ik krijg het toch soms voor elkaar om nagels kwijt te raken, of blauwe nagels te krijgen door het hardlopen. Zeker op oneffen terrein met wat heuvels is het vaak al snel mis. Inmiddels heb ik siliconen hoesjes gevonden die je over de teen schuift. In de hoesjes zit ook een soort gel die alles nog eens soepel houdt. Momenteel draag ik er eentje om de grote teen, waar de nagel bijna van af is. Het voelt prima aan en het is niet dik of vervelend. In de schoen voel je er niets van en het houdt een groot deel van de druk op de nagel tegen. Ik weet nog niet in hoeverre het hoesje ook preventief zal werken. Dat kan ik alleen testen aan de andere teen en in de toekomst als er weer een nieuwe nagel is aangegroeid. Maar het voelt goed, en zit prima. Enige minpuntje is het feit dat (compressie)sokken wat lastiger aantrekken omdat het materiaal van het hoesje niet schuift.

De hoesjes zijn verkrijgbaar van verschillende merken, ik probeerde de hoesjes van onderstaande foto (profoot). Ze zijn meermaals te gebruiken (uitwasbaar, drogen aan buitenlucht, beetje poeder erin) en voor alle tenen.



Voorlopig dus een positief oordeel. Laag geprijsd, makkelijk in gebruik en inderdaad drukverminderend en beschermend. Wordt vervolgd.

25 November 2011 Bericht: "review: seiko metronoom DM-50"

review: seiko metronoom DM-50 (ongeveer 20 euro)

In enkele posts schreef ik over experimenteren met cadans en noemde ik de metronoom al. Inmiddels gebruik ik alweer enige tijd de Seiko DM-50 metronoom voor dit doel. Overigens is er ook een app voor de android beschikbaar met een metronoom, en ook een muziekapp die zelf de muziek van het device selecteert bij een bepaalde cadans die je wilt lopen. Je moet daarvoor overigens wel een aardige muziek bibliotheek op de telefoon hebben staan zodat de app ook wat te kiezen heeft.

Ik vind het voordeel van de Seiko metronoom de draagbaarheid en instelmogelijkheden. Je kunt heel gemakkelijk switchen naar een lagere of hogere cadans en zo kan je in een training heel snel varieren als je zou willen. Dat is vooral belangrijk als je nog in de opbouwfase bent naar een hogere cadans (zoals ik). Begonnen ergens als echte sjokkende kamerolifant op 140 per minuut, loop ik nu uit mezelf al ruim boven de 160 als het lekker gaat en train ik nu met de metronoom tussen de 165 en 168 per minuut.

Ik heb ook het gemak van de footpod op de Garmin 405CX die ook nog eens bij de analyses precies de cadans laat zien. Als ik dus - zoals vandaag - experimenteer met en lap op het ritme van de metronoom en daarna een lap met mijn eigen ritme, kan ik precies zien wat ik eigenlijk dan uitspook.

De metronoom is licht, is makkelijk aan kleding vast te klemmen, maar ligt ook prima in de hand. Het geluid is ruim voldoende, zelfs op de zachtste stand is het geluid prima te horen. De metronoom is in te stellen van 30 tot 250 beats per minuut. Verder kan je kiezen uit verschillende ritmes. Het is voor mij een nuttig hulpmiddel bij de trainingen. Aanrader.



update maart 2013 Ik train weer volop met de metronoom en ook de 30-ers loop ik soms met de metronoom om een zo goed mogelijke loophouding te houden en niet 'in te zakken' bij vermoeidheid. Een nadeel is en blijft het feit dat je heel snel op het 'aan' knopje drukt als de metronoom in de zak zit of zelfs in de rugzak. Een kleine druk is dan al voldoende om ineens een ongewenst tikken te horen als het de bedoeling is dat de metronoom uit is. Maar het is en blijft een enorm handige gadget en een stuk handiger dan een app. Cadans training kan op verschillende manieren. Loop bijvoorbeeld een stuk op een bepaalde cadans en tik iedere keer zonder te kijken de metronoom een beetje omhoog en hou dat vast totdat het niet meer gaat en ga weer terug totdat het gemakkelijker voelt. je zult zien dat je uiteindelijk toch weer hoger uitkomt na een tijdje dan in het begin. Pas wel op: zelfs 1 stapje hoger kan net het verschil zijn tussen 'moeilijk' en 'makkelijk'. Rustig opbouwen dus richting de 180 per minuut.

update 2013

Inmiddels gebruik ik een andere metronoom. Review staat hier.

30 Oktober 2011 Bericht: "review: yaktrax"

review: yaktrax

Vorige winter lag er veel sneeuw en aangezien ik in Schotland wilde lopen, besloot ik iets aan te schaffen zodat ik kon blijven hardlopen. Ik koos aanvankelijk voor de Snow Steps van de ANWB, maar dat leek me al helemaal niets toen ik ze ontving. Het was ook niks. Misschien leuk om mee te wandelen maar niet om mee hard te lopen.



Daarna ben ik dus verder gaan zoeken en stuitte ik op de Yaktrax. Het ziet er merkwaardig uit, want het zijn een soort spiralen die je onder de schoenen bevestigt. Maar het leek me beter lopen dan de 'nep spikes' dus besloot ik tot aanschaf van de Yaktrax.



Het bleek een prima keuze. Ze blijven prima onder de schoenen zitten (ik gebruikte niet de pro van bovenstaand plaatje maar de gewone walker) en lopen goed. Ook wanneer er geen sneeuw ligt en je een stukje over de gewone weg moet lopen, kan je er gewoon op door blijven lopen. Zowel op ijs als op (verse) sneeuw zijn ze prima te gebruiken. Een aanrader voor de komende (horror)winter als die werkelijk mocht komen.

03 Juni 2011 Bericht: "Agu Takatsu Cromotec zonnebril"

Agu Takatsu Cromotec zonnebril

Het stond al langer op mijn lijstje: een sportzonnebril. Ik draag lenzen en er is niets vervelender dan zonlicht, vliegjes, zand en stof. Tijdens de Trappistenloop kreeg ik ook een vliegje in mijn oog in de laatste kilometer, en ik liep al vaker door stofwolken en door zand. Dus dan toch maar vandaag naar de winkel om te passen en te proberen. Het ziet er natuurlijk niet uit, maar ik ben wel heel blij met mijn nieuwe bril. Ik koos uiteindelijk voor een meekleurende bril die er transparant een beetje uitziet als een laboratoriumbril van de scheikundeles op school, maar heel snel opkleurt en bovendien lekker zit. Ik heb de bril buiten de winkel uitgeprobeerd en was verrast hoe lekker het is als de wind niet langs mijn ogen waaide. Prima dag om uit te proberen want het waaide hard.

technische gegevens: Zeer lichte sportbril met lenzen met extra ventilatie, die maximaal beschermen tegen UV-straling. Met Cromotec meekleurende lenzen. De lenzen reageren op lichtintensiteit: ze kleuren binnen 8 seconden van 86% lichtdoorlaatbaarheid naar 20%.

Leuk detail: adviesprijs is 52 euro, de meeste webshops verkopen de bril voor een prijs van rond de 44 euro.



update november 2011:Inmiddels draag ik de bril bij iedere loop en heb ik de bril ook tijdens mijn fietstochten gedragen. Het is een heerlijke bril die niet afzakt, klemt of op enig andere wijze irriteert. Je merkt eigenlijk totaal niet dat je de bril draagt en ik ben nogal kritisch met een bril op mijn neus, dus dat zegt wel wat. Tot op heden ook nog geen enkel krasje op de glazen. De glazen kleuren prima en snel mee, en zijn in het bos ook niet te donker, dus er is weinig kans om ermee te vallen. Bescherming tegen zonlicht is goed. Alleen wanneer je even moet stoppen of rustiger moet lopen wanneer het erg warm is, wil de bril nog wel eens beslaan, maar zodra je doorloopt, is de ventilatie weer optimaal en zijn de glazen weer helemaal schoon. Een aanrader. Vijf sterren wat mij betreft zeker voor het geld.



update maart 2013:Nog steeds de bril die ik gebruik tijdens het hardlopen. Door gelletjes is een glas weliswaar flink beschadigd, maar de bril is gewoon bruikbaar. Winter en zomer, de bril gaat eigenlijk altijd op.



update mei 2017: Zowel bij fietsen als bij lopen gebruik ik de bril die intensief gebruik wordt. Staat vaak op mijn hoofd of wordt in een zakje gepropt. Het rubber van de pootjes was er al eens af en in mei 2017 zitten beide neusvleugeltjes los. Maar dat mag ook wel na 6 jaar gebruik. Gelukkig kan ik nog een nieuwe krijgen dus die wordt weer volop gebruikt. Ik ben benieuwd of de glazen weer beter meekleuren.

26 Juni 2011 Bericht: "Apple I-pod Nano"

Apple I-pod Nano

Gisteren vlak voor de Meidenloop lag er ineens een vierkant doosje op de stoel. Ik zag het eerst niet eens, maar al snel was ik aan het uitpakken! Wat het was?



Het was de nieuwe Apple Ipod Nano. Een piepklein, plat vierkant dingetje met een fantastisch mooi lcd-scherm en een clip om het geval aan kleding te bevestigen. Heel erg makkelijk. Ik loop wel eens met een audioboek tijdens de duurlopen, of met muziek met een bepaalde snelheid als ik aan het trainen ben. Natuurlijk begon ik het hardlopen met Evy Start2Run op mijn mp3-spelertje. Toen nog een grote Zen (creative), later gevolgd door een Philips Go Gear uit de uitverkoop. Maar met de komst van de compressiebroeken past er niets meer in mijn broek en werd het een beetje problematisch om muziek mee te nemen.

Vandaar dat ik aan het kijken was naar een spelertje op een clip en stuitten we - bij toeval - op de nieuwe Apple. Ik was stiekum al aan het rekenen geslagen of ik zelf zo'n dingetje zou willen/kunnen kopen en groot was dus de verrassing toen ik ineens het doosje kreeg gisteren.

Meteen kunnen uitproberen tijdens de Meidenloop dus! Heerlijk licht, had het geval gewoon aan mijn BH geklikt en je zag niets (zo dun!). Ook deze keer voor het eerst geen trekkend draadje meer van de koptelefoon. Dank je wel S.!

Inmiddels heeft de nano al honderden kilometers muziek en luisterboeken afgespeeld. De batterij is prima, gaat lang mee. Onhandig is de radio. Wanneer je een zeker hebt gevonden, tik je die makkelijk weer weg als je de Nano wilt bevestigen ergens. Handiger zou zijn als je het scherm vast kunt zetten. Verder moet je de koptelefoon ver doorduwen, want als je die niet ver genoeg induwt, dan gaat de speler vanzelf uit. Dat is dus geen fout, maar een weetje. De stappenteller is leuk maar voegt weinig toe aan apps op de telefoon of de garmin natuurlijk. De koptelefoon blijft bij mij goed zitten, valt niet uit mijn oren en dat zegt wel wat, want dat gebeurde vaak met andere oortjes. De Nano kan zeker tegen een stootje (vocht, regen en vallen). Eventueel kan je een hoesje aanschaffen. Dat maakt de nano niet veel dikker en geeft net wat extra steun.

update 2016 de Ipod viel ineens uit en dat was het dan. Niet meer te krijgen dus einde Nano

21 Maart 2011/2013 Bericht: "SOS-coin"

SOS-coin

Ik blijf nog even over gadgets schrijven geloof ik. Omdat de tights steeds minder ruimte bieden voor spulletjes en de zomer eraan komt en er dus ook geen jack meer gedragen wordt, wordt het tijd om eens te denken over een soort ID mogelijkheid. Het is toch een beetje slordig dat je nergens iets hebt waar duidelijk uit wordt wie je eigenlijk bent. Al zoekend stuitte ik op de SOS coin. Ik had ook een ander systeem gevonden dat je op de veters bevestigt, maar dat was groter en werd bovendien - naar mijn idee - nat als je door de plassen zou rennen. Een armband of iets dergelijks zie ik niet zitten, dus moest het iets anders worden. De coin leek me ideaal.



Inmiddels zit de coin op mijn schoenen. Tijdens het lopen heb je er geen last van. Een aanrader dus.



Inmiddels is het maart 2013 als ik dit schrijf. Door een ongeval van een twitter maatje tijdens het hardlopen en het overlijden van een jogger uit Huizen die geen ID bij zich droeg, ben ik weer eens gaan zoeken naar een oplossing voor het probleem. Ik heb inmiddels zoveel schoenen en ook hele lichte schoenen, dat de SOS coin inmiddels nergens meer op bevestigd zit. Ik heb dus niets meer bij me. Maar de techniek schrijdt voort en er lijken andere oplossingen te vinden. Daar zal ik binnenkort aandacht aan besteden als ik wat getest heb. Voor mij blijft duidelijk dat ik geen hangertje of armbandje wil dragen met mijn gegevens. Het moet dus iets zijn dat ik makkelijk mee kan nemen en wat makkelijk vindbaar is. Wordt dus vervolgd!

Inmiddels (april 2013) heb ik ook andere opties getest en beschreven op een eigen sectie

08 December 2010 Bericht: "review: blaren en hardlopen - compeed blarenstick"

blaren en hardlopen

Eigenlijk heb ik bijna nooit blaren, zeker niet sinds ik nieuwe compressie sokken gebruik speciaal voor hardlopen en niet meer de therapeutische compressiekousen die geen normaal voetje hebben. Maar toch kreeg ik de eerste route in het Sauerland enkele weken geleden een blaar omdat het bospad zo hobbelig was, en mijn voet dus allerlei rare bochten maakte. De keer daarop ging ik gewapend met pleisters én stick op pad en vooral die stick bleek erg handig. Want ik heb preventief de anti-blaren stick gebruikt, en totaal geen last gehad. Geen idee natuurlijk of ik anders wel last gekregen zou hebben, omdat ik niet zo blaar-prone ben, maar toch. Het is een handig hulpmiddel en goedkoper dan pleisters en ook beter als preventief middel. meer informatie.



Inmiddels (2012) heb ik de stick al erg vaak gebruikt en hoewel de geur niet erg prettig is, werkt het werkelijk preventief tegen blaren. Ook wanneer het gaat regenen gebruik ik de stick, omdat je in natte schoenen meer kans loopt op blaren. De stick voorkomt wrijving op de huid. Overigens niet alleen op de voeten, maar ook op andere lichaamsdelen. Zo gebruikte ik de stick toen ik een keer een schuurplekje op mijn arm had. je kunt heel snel kleding of sokken aantrekken na gebruik van de stick, er blijven geen vlekken achter. Een aanrader dus!

update maart 2013 De stick gebruik ik nog steeds op de langere duurlopen. Ik heb daardoor nooit problemen met blaren. Ook tijdens trail tochten waarbij ik zeker natte voeten zal krijgen, gebruik ik trouw de stick. De stick gaat erg lang mee. Nog steeds een aanrader dus.


terug naar het weblog
RunPower