Categorie archief: artikelen

review: compressiekousen Gococo

Via Butik21 kreeg ik de kans om de Gococo kousen uit te proberen. De review heeft even op zich laten wachten (mei 2017) maar ik beschrijf pas iets als ik er ook daadwerkelijk veel mee gelopen heb. Aanvankelijk was dat de Sport Sock van Jobst die ik hieronder beschreven heb. Dat was ook een prettige kous om mee te sporten. Daarna kwam deze Gococo kous aan de beurt om te proberen! Ik koos voor de kleur turquoise maar er zijn nog andere kleuren beschikbaar en dat is natuurlijk altijd een pluspunt (o.a. zwart, wit, roze, oranje). Deze kousen hebben een middelmatige compressie van 18-21 mmHg.

Lees verder

ziek zijn en hardlopen

Al in 2012 plaatste ik het artikeltje op de site maar aangezien ik nu zelf ziek ben (en dus niet loop), toch nog maar een keer een herhaling. Wanneer kan je nou wel en niet lopen als je ziek bent?

Het is vooral lastig wanneer je alleen maar ‘niet helemaal fit’ bent, of een simpele verkoudheid lijkt te hebben die het label ‘ziek’ niet mag hebben. Soms kan een run je een mentale en fysieke boost geven als je niet fit bent, maar er zijn ook momenten waarbij hardlopen meer schade dan goed doet. Je bent werkelijk niet direct je conditie kwijt, wanneer je een paar dagen overslaat.

Lees het hele artikel

artikelen: handen warmen

Het wordt weer kouder en koude handen zijn soms een vervelend verschijnsel tijdens het lopen. In ieder geval is het raadzaam om te voorkémen dat je koude handen krijgt. Vaak bewegen, even wapperen met de handen en piano spelen met de vingers helpt daar al bij. Tijdens de warming up en ook tijdens het lopen als je het echt koud krijgt, kan onderstaande oefening helpen om weer snel en effectief warme handen te krijgen. Zeker stap 2 en 3 zijn tijdens het lopen goed te doen.


  • Handen tegen elkaar als een boeddha, beetje kracht zetten en even vasthouden
  • Meteen daarna de vuisten flink ballen en ook weer even vasthouden
  • Vuisten weer loslaten en de vingers met kracht spreiden en ook weer even vasthouden

Dit enkele keren herhalen.

In beelden:

klik voor groot

Video:

Dit artikel staat natuurlijk ook op de review site waar ook andere artikelen te vinden zijn

review: flipbelt

In Amsterdam kocht ik op de stand een Flipbelt. Ik had er al eens naar gekeken maar vanwege de prijs, wilde ik de belt eerst wel eens passen. Zo gezegd zo gedaan en na de run loop ik terug naar de stand om te passen en ook om te kijken of de telefoon erin zou passen.

hoe zit het?

In tegensteling tot de Spibelt waar een sluiting aan gemaakt is, is de Flipbelt een band uit één stuk waar je dus in moet stappen. Ik vind dat niet erg handig maar de praktijk zal moeten uitwijzen hoe het echt is. De bad zit natuurlijk redelijk strak en afhankelijk van voorkeur kan de band om de heupen of het middel gedragen worden. Er zijn verschillende maten dus opmeten en/of passen is raadzaam.

wat kan er in?

Een telefoon, geld, gelletjes of andere voeding, water, sleutels etc. Eigenlijk past alles er wel in. k heb onderweg ook de hondenriem erin gepropt en ik denk dat een heel dun windjackje (Salomon bijvoorbeeld) er ook wel in past. Voor de sleutels is een haakje gemaakt dat aardig strak zit maar prima werkt. Heb je waardevolle spullen, dan kan je de band omdraaien zodat de openingen naar binnen zitten tegen het lichaam aan. Wil je er makkelijker bij, dan kan je het beste de openingen aan de buitenkant laten. Ik koos voor de zippered versie, met een rits zodat er niets uit kan vallen.

  

de praktijk

Inmiddels heb ik er enkele keren mee gelopen. Ik vind zelf het feit dat je ‘in de belt moet stappen’ niet erg handig. Ik zou toch liever een belt hebben die je makkelijk om kunt doen middels een clip of andersoortige sluiting. Vaak rijd ik eerst met de auto naar de start voor de run en dan zit alles in de weg in de stoel. Natuurlijk kan je de belt ook ter plekke omdoen, maar dan moet je dus weer op straat (waar het eventueel nat en vies is), in de belt stappen. Alles wat ik erin wil hebben, past er in. Toch kan ik niet alles er weer even makkelijk en snel uithalen tijdens het lopen. Ik moet vaak een beetje zoeken naar de opening en dan een beetje wurmen om iets eruit te krijgen. Ik denk ook dat het afhangt van de plaats waar je de belt draagt. Om je middel heeft de belt bijvoorbeeld neiging om toch wat op te rollen zodat de openingen een beetje lastiger te bereiken zijn. Ik weet ook niet zeker of ik achteraf de zippered versie handig vind. Bij een versie zonder rits kan je alles gewoon door blijven schuiven en dat is wellicht makkelijker. De belt schuift niet en schudt ook niet. Wat dat betreft doet de belt dus precies wat hij belooft: spulletjes meenemen zonder irritant schudden. Ik moet nog verder experimenteren met de belt maar de voorlopige conclusie is positief. Handig om wat mee te nemen onderweg.

Dit artikeltje staat ook op de review site met nog veel meer reviews!

artikelen: energie: L-Carnitine

**artikelen: energie: L-Carnitine**

Werking

L-Carnitine speelt een essentiële rol bij de omzetting van vetzuren in metabole energie. Het is de enige stof die langketenige vetzuren over de binnenste mitochondrionmembraan de mitochondria binnen kan brengen, waar ze verbrand worden (bèta-oxidatie ondergaan). Dit is met name van belang in organen zoals bijvoorbeeld het hart, die voor hun energievoorziening sterk afhankelijk zijn van bèta-oxidatie en vetverbranding. Omgekeerd transporteert L-carnitine de stofwisselingsproducten van de citroenzuurcyclus weer het mitochondrion uit en terug het cytoplasma in. Bij mensen die dagelijks veel energie verbruiken, zoals bij zware lichamelijke arbeid, sport e.d. verhoogt carnitine de energieproductie in de spiercellen en verbetert het de zuurstofopname.

lees verder

artikelen: training: sportpsychologie deel 2 – zelfvertrouwen

**artikelen: training: sportpsychologie deel 2 – zelfvertrouwen**

Het eerste artikel ging over focus in de sport, dit tweede deel gaat over zelfvertrouwen.

Sportpsychologie kan helpen om zelfvertrouwen te krijgen. Je kan dan nog zoveel talent hebben, snel of sterk zijn, als je geen vertrouwen hebt in jouw eigen kunnen, dan zou het wel eens moeilijk kunnen zijn om jouw eigen doelen te bereiken. Werken aan zelf vertrouwen, net zoals je zou doen om te verbeteren in het lopen (of een andere sport) helpt daadwerkelijk om beter te worden en je ook lekkerder te voelen. Voor tips en trucs lees verder

artikelen: training: sportpsychologie deel 1 – focus

**artikelen: training: sportpsychologie deel 1 – focus**

Focus is een van de belangrijkste vaardigheden om succes te hebben. Dwaalt jouw geest wel eens af midden in een training? Waarschijnlijk wel en het maakt in dat geval uit of je een lekkere duurloop aan het lopen bent, of bezig bent met een interval training of tempo training. Als in het laaste geval jouw gedachten afdwalen van de training en de doelen die je jezelf hebt gesteld dan is de kans groot dat jouw performance minder is of wordt. Je bent immers niet totaal gericht op het doel. Verbeter jouw focus door middel van de volgende tips

lees verder

artikelen: energie: D-Ribose, Creatinemonohydraat en L-Glutamine – deel 3

**artikelen: energie: D-Ribose, Creatinemonohydraat en L-Glutamine**

deel 3: Glutamine

Inleiding

L-Glutamine is het meest voorkomende vrije aminozuur in het lichaam en is bij meer stofwisselingsprocessen betrokken dan welk ander aminozuur dan ook. De cellulaire concentraties zijn ongeveer vier maal hoger dan in het plasma. De meeste weefsels zijn in staat om zelf glutamine aan te maken. Alleen de skeletspieren, longen, hersenen en het vetweefsel kunnen echter een grote hoeveelheid glutamine aanmaken die vervolgens aan het bloed kan worden afgegeven. De skeletspieren nemen, vanwege hun grote massa, verreweg het grootste deel van de glutaminevoorziening voor hun rekening.

Ongeveer 50% van het circulerende glutamine wordt gebruikt als energiesubstraat en geoxideerd, 10 tot 20% wordt gebruikt voor gluconeogenese, en de rest (her-)gebruikt voor eiwitsynthese. Omdat vrijwel alle cellen van het lichaam glutamine kunnen aanmaken (met name spiercellen), is glutamine lange tijd beschouwd als niet-relevant waar het gaat om suppletie. Mede daarom werd er weinig onderzoek naar verricht.

Het blijkt echter dat L-glutamine semi-essentieel kan zijn, omdat de eigen produktie onder bepaalde omstandigheden tekort kan schieten. Tijdens stress, vasten, zware sportbeoefening, levercirrose en ernstige ziekten waaronder zware infecties, kunnen gemakkelijk deficiënties ontstaan. Op de intensivecareafdeling heeft met glutamine verrijkte parenterale voeding inmiddels haar grote nut bewezen. Onderzoek geeft aan dat suppletie met L-glutamine bij menig ernstig ziekteproces beschouwd kan worden als een levensreddende interventie.

Lees hier verder

Deel 1 en 2 over Ribose en Creatinine is ook te vinden op het deel met artikelen

artikelen: energie: D-Ribose, Creatinemonohydraat en L-Glutamine – deel 2

**Energie: D-Ribose, Creatinemonohydraat en L-Glutamine**

deel 2: Creatine

Creatine wordt in de nieren, pancreas en vooral lever gesynthetiseerd uit arginine, methionine en glycine. De lever gebruikt daarvoor S-adenolylmethionine (SAMe) als methyldonor. Creatine krijgen we echter ook met de voeding binnen. Vlees en vis zijn de belangrijkste bronnen en bevatten ongeveer 4 tot 5 gram creatine per kg. Het vlees van wilde dieren is van nature een veel rijkere bron.

Onder normale omstandigheden is creatinedeficiëntie onwaarschijnlijk, maar personen die weinig rood vlees nuttigen en intensief trainen kunnen lage spiervoorraden aan creatine ontwikkelen hetgeen zich uit in klachten als vermoeidheid, toename van spierpijn en vermindering van kracht en uithoudingsvermogen. Daarnaast is gebleken dat het suppleren van creatine, ook bij gezonde sporters, prestatieverhogend werkt.

lees hier verder

Overigens staat deel 1, over Ribose hier

artikelen: energie: D-Ribose, Creatinemonohydraat en L-Glutamine

**artikelen: health: energie: D-Ribose, Creatinemonohydraat en L-Glutamine**

deel 1: Ribose

**Inleiding **

D-Ribose is een natuurlijke suiker, een monosacharide met vijf koolstofatomen (pentosesuiker). Het is een centraal onderdeel van nucleotiden – de componenten waaruit het DNA en RNA zijn opgebouwd – evenals van voor de celstofwisseling essentiële stoffen als ATP, cAMP, NAD, FAD en co-enzym A. Ribose kan onder normale omstandigheden in het lichaam uit glucose worden gemaakt, maar dat is een relatief traag proces. De geproduceerde ribose wordt in de cellen omgezet in energie door het aanzetten en stimuleren van ATP-productie. ATP, voluit adenosine trifosfaat, is een molecuul dat energie opslaat en levert. Het is de energetische basis voor alle cellulaire processen. ATP-moleculen vormen als het ware de accu van onze cellen zodat de benodigde energie voor al onze lichaamsfuncties en dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk gegarandeerd is. ATP wordt verbruikt en moet telkens weer opnieuw worden aangemaakt om de cellen te voorzien van de nodige energie. In zekere zin worden de cellen zo ‘opgeladen’. Gezonde vitale cellen vullen hun ATP voorraden voortdurend aan. Echter, onder zware omstandigheden zoals stress, zware inspanningen, verwonding, ziekte of bij veroudering zijn weefsels, zoals het hart en de skeletspieren, vaak onvoldoende in staat om ATP voorraden optimaal op peil te houden. De beschikbaarheid van ribose en creatine kan hierbij een cruciale rol spelen.

lees verder

Dit artikel is ook toegevoegd aan de reeks artikelen over voeding en gezondheid op dit gedeelte van de website
Lees verder