Dagelijks archief: augustus 20, 2013

ultra droom (2) – 1 maart 2014

ultra droom (2) – 1 maart 2014

Ik schreef al in april over de ultra. Niet alleen in april, de hele winter periode dat ik in de Uk was, dacht ik aan de ultra die in dat gebied gehouden zou gaan worden. In april waren de data nog niet bekend, maar nu inmiddels wel. De optie voor accommodatie was al genomen en hoewel ik wel erg lang ineens weg zou zijn, is de beslissing nu genomen en schreef ik me in (33 mile). Inmiddels zit de 45 km loop er alweer op waar ik in april over schreef, liep ik 3 weken geleden 35 km en gisteren 39 km en zal er over 6 weken (als alles goed gaat) nog tweemaal een 40-er gelopen zijn. Dat lijkt me alvast een mooie aanloop naar maart 2014.

Dit schreef ik in april:

Omdat ik in de wintermaanden in de UK loop, zou ik heel graag eens een loop in dat gebied gaan doen. En laat er nou net inderdaad een ultra georganiseerd worden rond Bamburgh Castle vanaf Alnwick langs Dunstanburgh castle waar ik ook altijd loop! Een geweldig gebied en ik ken de route op mijn duimpje, alleen loop ik het natuurlijk in delen en niet achter elkaar. Maar het is daar prachtig.

dunstanburgh castle (feb 2013):

bamburgh castle (feb 2013):

artikelen: energie: D-Ribose, Creatinemonohydraat en L-Glutamine

**artikelen: health: energie: D-Ribose, Creatinemonohydraat en L-Glutamine**

deel 1: Ribose

**Inleiding **

D-Ribose is een natuurlijke suiker, een monosacharide met vijf koolstofatomen (pentosesuiker). Het is een centraal onderdeel van nucleotiden – de componenten waaruit het DNA en RNA zijn opgebouwd – evenals van voor de celstofwisseling essentiële stoffen als ATP, cAMP, NAD, FAD en co-enzym A. Ribose kan onder normale omstandigheden in het lichaam uit glucose worden gemaakt, maar dat is een relatief traag proces. De geproduceerde ribose wordt in de cellen omgezet in energie door het aanzetten en stimuleren van ATP-productie. ATP, voluit adenosine trifosfaat, is een molecuul dat energie opslaat en levert. Het is de energetische basis voor alle cellulaire processen. ATP-moleculen vormen als het ware de accu van onze cellen zodat de benodigde energie voor al onze lichaamsfuncties en dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk gegarandeerd is. ATP wordt verbruikt en moet telkens weer opnieuw worden aangemaakt om de cellen te voorzien van de nodige energie. In zekere zin worden de cellen zo ‘opgeladen’. Gezonde vitale cellen vullen hun ATP voorraden voortdurend aan. Echter, onder zware omstandigheden zoals stress, zware inspanningen, verwonding, ziekte of bij veroudering zijn weefsels, zoals het hart en de skeletspieren, vaak onvoldoende in staat om ATP voorraden optimaal op peil te houden. De beschikbaarheid van ribose en creatine kan hierbij een cruciale rol spelen.

lees verder

Dit artikel is ook toegevoegd aan de reeks artikelen over voeding en gezondheid op dit gedeelte van de website
Lees verder