Dagelijks archief: juni 25, 2011

25.06.2011 – utregse meidenloop – 5 km

**25.06.2011 – utregse meidenloop – 5 km**

Vanavond weer een kleintje, 5 km en dan is het even klaar voor de komende maanden, zodat ik me rustig kan voorbereiden op de halve in de UK (september). Er zit alleen nog een heldenrace tussen op 10 juli, waar ik voor het goede doel ga lopen. Sponsoren kan nog steeds! In augustus dan de laatste testrun op 10 km om te kijken of ik op schema blijf voor de halve, maar voor deze eerste in heuvelachtig terrein, maak ik me niet al te druk om de tijd. Volgend jaar probeer ik er eentje op tijd te lopen.

Maar dan het runnetje voor vanavond. Tijdens de ladiesrun ging het eigenlijk helemaal niet zo gek, in 2 maanden ruim 3 minuten sneller op de 10 km. Er zit ook nog steeds verbetering in de 5 km tijden, dus wie weet. Ik hoop weer op een tijd (ruim) onder de 27 minuten. De letterenloop van ruim onder de 26 zie ik nog steeds als een foutje met de parcoursafstand (te kort), Leiden lijkt me een logischere tijd zo onder de 27 minuten en daar hoop ik nu ook op. Dat is nu kennelijk een beetje mijn tijd, en vandaar dat ik ook gehoopt/gedacht had dat mijn 10 km rond de 55 zou zitten. Nou ja, minuutje langer blijkbaar.

Het is toch eigenlijk wonderlijk dat ik op 10 april pas de allereerste run deed. En achteraf heb ik ook veel te vaak een run gedaan, want progressie gaat nu eenmaal niet zo snel. Langzaam aan dan breekt het lijntje niet. Elke 3 maanden een run zou prima zijn om te meten of er vooruitgang geboekt wordt. Nu verwacht ik stiekum dat iedere run wel sneller zal zijn dan de vorige en dat is natuurlijk niet zo.

Het regent lekker door vandaag, dus de vuilniszak gaat zeker mee om niet drijfnat en koud te worden aan de start. Ben benieuwd, vanavond zal ik het weten wat ik ervan gebakken heb…..en stiekum hoop ik op…..

update na de run

Inmiddels is de run alweer achter de rug. Tsja hoe ging het? Goed en niet goed. Heel leerzaam overigens. Lekker op tijd op de trein gestapt en na ruim een half uur op het station aangekomen. Daar zouden roze balonnen hangen die de weg zouden aanwijzen richting de start. Startbewijs ophalen bij finish gebied en dat bleek iets verder weg te zijn dan we dachten, maar alles ging prima en al snel was het startnummer opgespeld en het toilet bezocht. Ook altijd handig voor de start. De wandeling was leuk door de binnenstad met alle grachtjes. Grappig dat je zo veel meer ziet dan normaal met de auto.

klik voor groot

Rond 18 uur begon de warming up met David Loyd. Eerlijk gezegd sukkelde ik al richting de hekken om niet helemaal achteraan terecht te komen in die roze massa. Ik was al warm genoeg van het heen en weer hobbelen. Het was zowaar droog, wel erg vochtig en klammig maar verder prima te doen. Geen poncho nodig.

klik voor groot


Het wachten in het startvak duurde lang en ik keek met verbazing naar de snelle wedstrijdlopers die voor het hek aan het warm draaien waren. Wat een verschil tussen de vrouwen. Eentje heel erg eng mager en afgetraind, een andere mooi stevig gebouwd, hoog blond en gespierd maar wel op en top vrouw. Een klein meisje (dat uiteindelijk won in een mooie tijd). Leuk om te zien hoe ze zich voorbereiden in de wetenschap dat ze ergens rond de 16 a 17 minuten (maar) gaan doen over de 5 km. De doorgang was erg smal en met al die dames achter je, voelt dat niet erg prettig, want als mensen gaan duwen, dan is dat niet leuk. Toch had ik me voorgenomen om niet keihard te gaan racen op de eerste kilometer en daar heb ik me ook aan gehouden.

Na de eerste kilometer wat versneld en achter iemand aan gehobbeld. Toen ze dat in de gaten kreeg, stelde ik voor om voorop te lopen een stukje maar zij was duidelijk sneller en toen ik zei dat ze sneller was dan ik, is zij weer voorop gegaan. Dat ging 2 kilometer prima maar bij de wateruitgifte plaats raakte ik haar ineens kwijt en kon ik niet meer aanhaken. Daarna ging mijn tempo ook wat omlaag en kwam ik niet meer lekker in mijn ritme.

Ik had werkelijk geen excuus, had nergens last van maar het voelde alsof ik hard moest werken en hard had gewerkt, zonder dat er dus een echte mooie tijd uitkwam. Adem en cadans klopte niet, het liep gewoon niet echt lekker. Uiteindelijk gelukkig wel net onder de 5.30 min/km gebleven maar het was dus een hele ‘slechte’ tijd op deze korte afstand want beide voorgaande keren waren veel sneller op de 5 km. Niet onder de 27 minuten gebleven dus. Jammer maar helaas. Veel geleerd en zeker na bestudering van de gegevens van Garmina. Het gaat me nog wel beter lukken.

klik voor groot

klik voor groot

klik voor groot

Nu even rust. Ik denk dat ik ook wel erg veel runs heb gedaan zo achter elkaar met 10 april de allereerste op de 10 km. Ik weet nu wat mijn tempo ongeveer is, dat kan sneller of langzamer (naar gelang wat ik uitspook tijdens de run blijkbaar) en dat neem ik nu als uitgangspunt voor het volgende schema.

Eerst nu weer 6 weken (rustig) schema voor de halve in september met 13 augustus een testrun op de 10 km. Eventueel heb ik dan nog tijd om wat bij te schaven. Heb weer volop in Klaas Lok zitten lezen en in het hardloophandboek. Rustig aan, dan breekt het lijntje niet. Als ik zie waar ik vandaan kom, dan gaat het zo slecht nog niet op mijn oude dag.

in langzaam veld kom je met een slechte tijd nog eens ergens

Gegevens:

* totale afstand 5 km
* temp 16 C – miezerregen
* cadans 83 zakkend naar 80
* HR max 161

rondje in google earth openen

**juni 120 km – 2011 totaal 1063 km**
trailschoes 420 km
kayano 17 211 km
kayano 15 482 km
ds trainer 101 km
salvation 65 km