review compressie kousen (1)

**review compressie kousen (1)**

Sinds een jaar loop ik met sport compressie kousen, nadat gebleken is dat de medische steunkousen totaal niet geschikt zijn voor sport gezien het materiaal (niet ademend) en de pasvorm (naden bij de tenen die zonder uitzondering blaren veroorzaakten). Het zoeken naar geschikte sport compressie kousen begon dus al snel en inmiddels zijn er diverse merken op de markt, ieder met hun eigen voordelen en nadelen.

**CEP **

De eerste kous die ik probeerde. Er zijn verschillende maten die bepaald worden door de omvang van de kuit. De schoenmaat doet minder ter zake. Aanvankelijk kies ik voor een maat IV. De kleur is egaal zwart zonder grote opvallende opdruk. Het voetje is gemaakt van dikker materiaal, de naad zit bovenop dus op een gunstige plaats. De compressie ligt rond de 20-30 mmHg. Er is een linker en een rechterkous, die goed staat aangegeven met witte letters bovenop de voet. De bovenrand van de kous is een matig brede rand die niet knelt en geen inkeping in de huid geeft, ook niet na lang dragen. De kous laat zich goed aantrekken en voelt daarna meteen goed aan. Het materiaal ademt en zit prettig. Tijdens het lopen zakt de kous niet af en knelt nergens. Ook op de enkel voelt deze kous prima. De compressie is voldoende. Het wassen gaat zonder problemen, de kous is ook snel droog. Mijn eerste twee paar blijken ruim een jaar mee te gaan en krijgen dan een gat in het voetje, maar na bijna dagelijks gebruik. Ik ben dus niet ontevreden over de levensduur. Mijn tweede sets worden een maat III en die zitten iets strakker rond de kuit en voelen net nog iets beter.

**Sigvaris**

De kous die ik het minst gebruik. De compressie is matig, de kous is eigenlijk net iets te kort en heeft geen enkel voordeel boven een van de andere kousen die ik inmiddels heb. Het is voor mijn gevoel een ‘gewone’ sportkous. De kous is zwart met gekleurde golfjes en is daardoor iets opvallender dan de CEP kous. De naad zit ook boven op de tenen en het voetje is ook gemaakt van dikker en zachter materiaal. Ook bij de achillespees is ander materiaal gebruikt, waardoor de compressie rond de enkel te weinig wordt en dat is voor mij een nadeel. De bovenrand is te slap waardoor je het gevoel hebt dat de kous afzakt, hetgeen niet echt gebeurt overigens. Maar omdat de kous wat korter is op het been, zit het simpelweg minder lekker. Het aantrekken gaat te makkelijk, je merkt dat er te weinig compressie in de kous zit. Ik heb er slechts enkele keren mee gelopen, de kous voldoet niet aan mijn eisen.

**Compressport**

Een zeer opvallende kous met gele bolletjes, schreeuwerige opdruk en logo’s. De gele 3 dimensionale bolletjes zouden een acupressuur functie moeten hebben. Ze zitten rond de voet en achter bij de achillespees. Rond de voet zit ook een versterkte band die de voet ‘bij elkaar houdt’, althans zo voelt het. Maatvoering geschiedt aan de hand van kuitomtrek en schoenmaat. Als ik de kous ontvang is het even zoeken naar de L en de R die met een onduidelijk lettertje aan de binnenkant op de bovenrand blijken te staan. Niet erg handig. Bij het aantrekken vallen onmiddellijk de bolletjes op en het strakke voetje. Het is even wennen, die bolletjes, maar na verloop van tijd voel je het niet echt meer. Of het ook daadwerkelijk iets doet, dat kan ik niet ontdekken. De druk is 20-30 mmHg. Het bijzondere van het materiaal is het feit dat het geen water doorlaat, je kunt er dus ook een triathlon mee doen. Bij het lopen in de regen is het op zich wel lekker dat de voeten droog en warm blijven. Dat is iets dat geen van de andere modellen biedt. Aanvankelijk is het echter ook even wennen, want hoewel ik nooit zweetvoeten heb, voelt het in het begin wel even zo. Misschien ligt dat aan het niet doorlatende karakter van de stof. De compressie is prima, zowel over de enkel als op de kuit. De kous is lang genoeg, zit prima en zakt niet af. Het materiaal is niet heel dik, maar ruim voldoende. Wassen en drogen gaan prima. Ik ben alleen benieuwd naar de levensduur van de bolletjes van de kous, dat zal de tijd moeten leren.

**Poplar3 (Smove)**

Ik kreeg (helaas) een grijs met oranje kous, waardoor de kous vrij opvallend is. Bij de tenen en bij de hiel is de kous oranje, en er zit aan de achterzijde van de kous een oranje naad die van onderen naar de bovenrand loopt. De maatvoering gaat alleen middels de schoenmaat en dat lijkt mij haast onvoldoende. Ik zou liever zien dat de aat wordt bepaald aan de hand van de kuitomvang. Bij het aantrekken van de kous valt onmiddellijk de dikke voet op. Aanvankelijk lijkt dat niet lekker te zitten, omdat geen van de andere kousen zo’n dikke voet heeft. Maar al snel wordt dit mijn favoriete voetje tijdens het lopen. Het materiaal voelt zacht aan, het breisel is een vrij kleine ribbel. De naad zit boven op de tenen dus ook op de goede plaats. De links/rechts aanduiding zit op een beetje ongelukkige plek rechtsboven op de voet, met een nauwelijks te onderscheiden kleurtje. De L en de maat vallen veel meer op, zodat ik eerst dacht dat ik twee linkerkousen had gekregen. De rand aan de bovenzijde is matig breed, zacht en knelt niet. De kous is lang genoeg en zakt niet af. Ik twijfel een beetje over de compressie. Misschien zou een maat kleiner (M) beter zijn, maar dat weet ik niet. Helaas kreeg ik ook een blaar tijdens een langere run, doordat het voetje wat groot uitvalt. Wassen gaat goed, de kous is snel droog maar iets minder snel dan de andere kousen. Dat heeft misschien te maken met de aard van het materiaal, dat duidelijk iets zachter is dan de andere kousen. Tijdens het lopen is het voetje een verademing, dat zit echt lekker. Van mij mag de kous echter wat meer compressie hebben. Over levensduur kan ik nog niets zeggen.

update: ik krijg een maat M om uit te proberen. review van kleinere maat volgt (met betrekking tot compressie en blaarvorming.

**Jobst Activewear**

Een import USA kous, hier in Europa niet te krijgen. Dit is een klasse II sportkous, met een compressie van 30-40 mmHg, overigens ook te krijgen in mindere drukklassen. Maatvoering aan de hand van de kuitomvang, de enkel en de schoenmaat. De kous is de dikste van alle kousen die ik gebruikte. De kleur is effen zwart. Het voetje is van geruld materiaal, vrij dik. Het aantrekken gaat een stuk lastiger dan de andere kousen, maar dat komt door de hogere druk. Eenmaal aan voelt de kous goed, alleen is het materiaal vrij dik. De bovenrand is een brede rand die niet knelt en geen inkepingen geeft. De eerste testrun moet nog gebeuren, dus een review van deze kous volgt. Dit lijkt me gezien het materiaal overigens meer een kous voor de winter.

**Herzog**

Niet aangeschaft, geen runs mee gedaan maar wel gepast. Ik vind het materiaal niet prettig, de naad zit op de verkeerde plaats en bovenop de enkel zat de kous veel te strak in mijn geval. Geen prettige kous bij het passen en daarom niet aangeschaft.