Dagelijks archief: juni 19, 2011

19.06.2011 – ladiesrun rotterdam – 10 km

**19.06.2011 – ladiesrun rotterdam – 10 km**

Op dit moment ben ik half aangekleed en twijfel ik over topje versus korte mouwen shirt, en welke kousen ik zal aantrekken voor de run van vanmiddag. Tsja dat zijn dan ineens de dingen waar je je druk om maakt. Gaat het regenen of niet? Hoe warm wordt het nou echt? Moet ik Garmina inpakken en wat zal ik nog eten en drinken? Tegen 2 uur is een hele rare tijd voor een run vind ik. Net vervelend qua eten en drinken, en ook qua temperatuur in de meeste gevallen. Doe mij maar lekker in de ochtend, dan kan je zo uit bed na rekken en strekken lekker gaan rennen.

En dan het dilemma van de muziek met beats per minute. Zal ik dat deze keer weer eens doen? Om gelijkmatiger te lopen? Op welke bpm dan? Iets sneller dan de vorige keer, want dat bevalt beter.

Nou ja, over een paar uurtjes ben ik alweer thuis en kan ik gaan zitten loeren naar de gegevens die Garmina heeft opgeslagen. Heb ik gelijkmatig gelopen? Niet te snel gestart? Niet te langzaam gestart?

Mijn streeftijd voor vandaag ligt ergens tussen de 55 en 57 minuten. Ik zou eigenlijk het liefst 54 minuten lopen, maar dat lijkt me voor nu niet haalbaar. Te weinig ervaring, te weinig ‘durf’ nog. Dat wordt natuurlijk beter naarmate ik meer 10 km runs loop. Qua afstand is het een eitje, het is meer voor mij nog de verdeling van de snelheid en energie. Ik heb een duidelijke bovengrens door mijn beperkingen en daar moet ik dus zuinig mee omspringen.

Ik zie het wel. Altijd leuk een soort ‘voorbeschouwing’ maar de werkelijkheid is soms anders. We zullen zien.

update na de run

Als we op de metro stappen, giet het van de regen. Ik draag een regenbroek, grote zware stappers en een regenjas. Aan mij is niet te zien dat ik ga hardlopen dus. In de metro zie ik twee dames die duidelijk ook gaan lopen. Katoenen shirtje zonder jas. Brrrrr, lijkt me niet lekker eerlijk gezegd.

Na aankomst bij de Ahoy in Rotterdam zien we de 5 km lopen. Het is op dat moment zowaar droog!

Oversteken richting Ahoy gaat niet, iedereen moet wachten (inmiddels weer in de regen) voordat de weg overgestoken kan worden. We zien ook veel auto’s richting parkeerplaats rijden en zijn blij dat we met de metro zijn gegaan. Altijd extra stress met de auto, zeker als je de weg niet over kunt steken.

Een kwartiertje voor de start gaat het ineens stortregenen. De 5 km lopers zijn dan gelukkig al binnen. Iedereen staat buiten voor de ramen te kijken, wij staan ergens overdekt te schuilen.

klik voor groot

Ongelooflijk dat er iets van 5000 dames meedoen aan de run. Ook erg veel aanhang, veel mannen, kinderen en ouders langs de weg en bij de start. Wel leuk, want ondanks de regen is er dus veel publiek om iedereen aan te moedigen.

Echt mogelijkheid voor een warming up rondje is er niet (meer) door de regen. Ik ben niet in die stortbui even gaan dribbelen ofzo, dus doe maar wat oefeningen en hoop er het beste van. Ik probeer me langs de dames te wurmen die in het startvak bezig zijn met de oefeningen die voorgedaan worden door iemand. Dat valt nog niet mee maar uiteindelijk sta ik niet al te ver van de voorlijn. Ik had al gezien dat het eerste stuk heel smal zou worden, en helemaal achteraan past ook niet helemaal bij mijn tijd, hoewel ik natuurlijk niet snel ben. Ik laat dus voldoende ruimte voor me voor de snellere lopers.

En dan is het al gauw tijd voor de start!

klik voor grootBij de wave vlak voor de start had ik al gezien hoe ontzettend lang het lint van de duizenden loopsters was achter me. En ook tijdens het lopen, kan je dat goed merken. Ergens gaat de route heen en weer in een lus en zag ik mensen de ene kant oplopen, terwijl ik zelf al een andere kant op liep.

De route voert door een park, wel over verharde wegen. Onderweg pak ik een bekertje aan en – net zoals tijdens de 10 km in Rotterdam tijdens de marathon in april – gaat dat niet echt goed en weet ik dus nu dat ik dat niet moet doen. In Renesse had ik – vanwege het warme weer – zelf een waterbelt met bijtring en dat gaat prima. Nu nam ik twee slokken en kreeg vooral lucht naar binnen, wat daarna al en blok op mijn maag lag. Mijn tempo ging omlaag en ik voelde dat het niet echt lekker gevallen was. Een wijze les met de HM in het verschiet.

Ook was ik (weer) veel te snel gestart. Ik zal toch echt volgende week tijdens de 5 km het weer moeten proberen om normaal te starten en tijdig te gaan versnellen aan het einde. Ik heb nu weliswaar flink versneld aan het einde maar te laat. Ik wist niet precies waar de finish nou was en kon ook niet goed op Garmina turen vanwege het plasticje. Zo leer ik dus iedere keer weer bij.

klik voor groot


Uiteindelijk liep ik iets boven de 56.30 over deze 10 km, terwijl ik in april in Rotterdam niet zoveel onder het uur liep. Dat scheelt nu dus na 2 maanden ruim 3 minuten. Ik weet niet zeker of ik nu tevreden ben of niet. In Renesse liep ik natuurlijk zelfs enkele seconden trager dan 60 minuten maar het was erg warm, de route ging over het strand en ik liep de route niet als ‘wedstrijd’ maar meer als trainingsrondje. Daarom zou ik denken dat er meer in had gezeten. Toch eerder versnellen denk ik. Durven. Wat kan me gebeuren? Hooguit dat ik het tempo toch weer zou moeten laten zakken. Nou ook jammer zeg.

De volgende is weer een 5 km loopje, dus daar wil ik dan echt eens proberen om het beter te doen (hoewel de tijd van de Letterenloop natuurlijk prima was).

Op naar de volgende run en ondertussen lekker blijven oefenen.


in ieder geval niet achteraan

Link naar de website van de Ladiesrun Rotterdam

Gegevens:

* totale afstand 10 km
* temp 14 C
* cadans 82
* HR max 168/gem 159

rondje in google earth openen

**juni 95 km – 2011 totaal 1038 km**
trailschoes 420 km
kayano 17 211 km
kayano 15 482 km
ds trainer 96 km
salvation 43 km