Dagelijks archief: juni 18, 2011

alternatieve training – fiets

**alternatieve training – fiets**

Al enkele maanden denk ik na over een fiets. Maar wat voor (soort) fiets. Een racefiets zoals vroeger (1994/1995)? Een hybride fiets? Een MTB? Het leek me handig om een fietsje te hebben waarmee ik ook Z-tje makkelijk uit zou kunnen laten (langzaam, gewoon makkelijker soms), maar die ook op de weg zou kunnen. MTB? Maar dan voelde ik toch weer hoe leuk ik het racen vond. Na enkele tijdschriften gelezen te hebben en het boekje ‘vrouw en fiets’, toch maar weer eens naar een goede fietsenwinkel gegaan, waar ze ook middels bikefitting maten opmeten etc. Die maten heb ik dus ook goed in mijn geheugen gegrift. Met frame maat alleen ben je er namelijk niet. En zo naar voren geklapt zitten, heb ik nooit echt fijn gevonden. Ik was net een kind in een snoepwinkel gisteren. Wat was het weer leuk, en hoeveel herinneringen kwamen weer boven.

Ik had na bestudering van alle informatie besloten dat het dan toch een racefiets zou moeten worden. En ehm.. een tweedehands MTB die niet te duur zou zijn. Ik kan toch niet met Z-tje met 25 km per uur door het bos scheuren. Dat er dan op die MTB wat mindere groepen zouden zitten, leek me geen probleem.

Maar ja…. de (race) fiets die ik erg mooi vond en die ook goed uit de testen kwam, kostte een bom duiten. En met de fiets met je er nog niet. Helm, kleding, en andere accessoires. Ik zag de bui alweer helemaal hangen. Bovendien weet ik ook nog niet of de beweging/houding echt helemaal geschikt voor mij is op dit moment.

Met veel kennis rijker en een hoofd vol, kwam ik uiteindelijk weer thuis. Daar bleek in de schuur van S. stomtoevallig nog een soort MTB van de buurman te staan waar ik even op kon zitten. Meteen met Z-tje onderlangs de dijk gereden. Door de modder, over het gras. Wat was het leuk! Z-tje vond het helemaal machtig mooi en werd helemaal wild.

Uiteindelijk heb ik thuis als een idioot zitten zoeken naar een tweedehands fiets die me wel wat leek. En kwam ik uit op deze:

Hoewel het geen gezicht is, vind ik de spatbordjes wel handig en de standaard ook. Hoort niet, ik weet het. Vandaag ben ik gaan kijken en heb ik proefgereden. Het arme fietsje heeft nog nooit een bos gezien, de cassette ziet er werkelijk als nieuw uit. Ik moet het een en ander even smeren en stellen, maar het is verder een prachtig fietsje. Vooral fijn zijn de spatbordjes, waardoor je ook met buitenkleding er gewoon op kunt zitten. Dat is het nadeel van een racefiets: net als met lopen moet je je daarvoor in speciale kleding hijsen, schoenen aandoen en echt tijd inruimen. Dat k&án met deze fiets ook tijdens toertochten (helmpje op), maar ik kan er ook gewoon mee naar de winkel. Voor een eerste poging lijkt het me prima. Er zitten niet de beste groepen op, maar de fiets ziet er prima uit en rijdt en remt goed.

Eerst maar eens kijken hoe het bevalt en hoe vaak de fiets uit de schuur gaat komen. Helaas is Z-tje drachtig nu, dus volgende week kan ze al niet meer mee me de fiets en zal het allemaal trager gaan, maar ze vond het enig, dus over 14 weken vanaf nu kan ik weer met haar conditie gaan opbouwen. En als ik het allemaal echt weer leuk ga vinden, wie weet….

Wordt vervolgd.