Dagelijks archief: maart 24, 2012

24.03.2012 – week 3 dag 4 – 5 km wedstrijd naaldwijk

**24.03.2012 – week 3 dag 4 – 5 km wedstrijd naaldwijk**

Het staat er echt: 5 km wedstrijd. Dat werd dus even zoeken naar een wedstrijd die precies op deze dag gehouden zou worden en dat viel niet mee. Ik kon kiezen uit Kampen en Naaldwijk. Naaldwijk dan maar. Kampen is een beetje ver weg voor een 5-je. Het is prachtig mooi weer en ik zou dus nu kunnen klagen dat het misschien ‘te warm’ is. Dat zal ook best, maar ik heb gisteren al veel gedronken en ook vanmorgen heb ik al ruim een halve liter weggewerkt. In het kader van ‘nooit experimenteren op de dag van een wedstrijd’ dronk ik voor het eerst vanmorgen een kopje sterke koffie. Eens kijken of dat net zo de luchtwegen kan openzetten als een pufje ventolin dat immers ook weer werking heeft op de hartslag en eventuele ritmestoornissen.

Het is altijd wel leuk om van te voren te bedenken wat ik nou wil proberen. Ik weet dus al dat de halve marathon van Berlijn volgende week een duurloop gaat worden. Sterker nog: ik ga lopen met de R/W methode en dat zal heel gek zijn. Maar ik ga het döen! Maar vandaag staat er ‘wedstrijd’ dus ik moet/kan kennelijk proberen een beetje door te lopen.

Tsja kan ik nog meer excuses vast van te voren verzinnen? Behalve de warmte? Ik weet er nog wel eentje: ik ben op de weegschaal geweest en ik zeul meer mee dan vorig jaar. Eigenlijk zie ik dat nergens echt op mijn lichaam zitten, maar de weegschaal zegt toch dat ik meer mee moet sjouwen. Zou dat gaan uitmaken vandaag? Op zich gaat de interval training niet slecht. Maar kijk ik in het schema voor de ‘snellere’ HM dat ik nu volg, staat als 5 km wedstrijd tempo 5.35 min/km. Dat heb ik vorig jaar al ruimschoots gehaald, dus wat zal ik vandaag gaan proberen? Als vermeende tientonner ga ik dan maar proberen 27 minuten vandaag te halen. Ik liep vorig jaar al sneller, maar ik gebruik het zonnetje van vandaag toch een beetje als excuus want (helaas) ben ik geen warm weer loper. Mijn longen lijken wel wat beter te gaan, maar zijn nog niet optimaal en daarmee zal ik toch rekening moeten houden ….. We zullen zien.

Wordt dus vervolgd….

update na de loop

Het was inderdaad erg warm, stralend zonnetje, blauwe lucht. Heerlijk voor de organisatie en de supporters langs de route maar voor de lopers, zeker op de HM wel vrij warm (zonder wind al helemaal). De start was snel gevonden na aankomst in Naaldwijk en inschrijven ging makkelijk. Zij werken weer niet met de champion chip maar met een ander systeem. Toch erg onhandig dat er zoveel verschillende systemen in omloop zijn want zo wordt het nooit wat natuurlijk met uniformiteit.

De chip was snel op de schoen gebonden dus dat was het probleem niet en kennelijk lukte het de organisatie ook om alles werkend te krijgen ondanks dat het de eerste keer was met dit systeem.

Daarna heb ik even ingelopen en mijn eigen muziekje gestest. Ik had muziek met een bepaalde cadans op een rijtje gezet maar daar kon ik niks mee merkte ik al snel. Daarna dan maar even geprobeerd of ik met 166 of 170 ppm ging lopen en ik koos uiteindelijk voor de 166 ppm beat (die ik overigens halverwege uitzette tijdens het lopen)

Gelukkig lag het startvak in de schaduw dus daar was het lekker om even te dribbelen en lekker naar de andere lopers te kijken.

Daarna liep het vak al snel vol en was het wachten op het startschot. Tijdens het wachten vond de omroeper het nodig om nog even een kledingadvies te geven. Omdat het vandaag zo warm zou zijn, was een lange broek natuurlijk uit den boze. Niet alleen ik had een lange tight aan (zoals ik ook met 30 graden aan zal moeten hebben) maar ook andere lopers hadden een lange tight aan. Eigenlijk zette die man de lange broeken dragers een beetje voor schut, althans zo voelde het wel. En kledingadvies als iedereen al in de vakken staat? Vertel dan iets over voldoende water, tijdens de loop (de langere runs), na de loop en geef advies over zonnebrand of een petje. Maar niet over kleding. Achterlijke zooi. Uiteindelijk klonk daarna ineens het startschot en konden we op weg.

Ik ging veel te hard weg en haalde een grote groep in. Ik was erg benieuwd wanneer me dat zou gaan opbreken en ik had er wel lol in. De eerste km ging dan ook in 4.55 min/km en ik was benieuwd hoe ver mijn verval zou zijn, zeker met deze warmte. Omdat het een stom rondje was van tweemaal door de woonwijk kon iedereen langs de kant natuurlijk meegenieten van de mensen die steeds roder aanliepen en warmer en vermoeider raakten. Ik vond het ook knap warm!

Ik kreeg het vooral na km 4 errug warm en eigenlijk mag ik dan best wat strenger voor mezelf zijn. Wat is nou een kilometer??? Toen ik zag dat ik nog onder de 26 half kon blijven heb ik het allerlaatste stukje nog even doorgetrokken maar dat had ik best nog wat eerder kunnen doen. Het lukte wel uiteindelijk en daarmee had ik een PR van 20 seconden onder mijn laatste ‘beste’ 5 km run. Dat was dus onverwacht en best leuk, want ik train helemaal niet op snelheid voor een kortere afstand en het was bovendien ook nog eens onwijs warm.

Maar goed, de run zat er op.

Ik geloof wel dat het uitmaakt dat een run zo netjes in een schema geprogrammeerd zit. Vorig jaar deed ik natuurlijk maar wat, en nu was deze wedstrijdrun ook de bedoeling. Ook de Rotterdam run op 15 april zit in het schema ingebakken. Alleen dus Berlijn zondag aanstaande niet maar die ga ik als duurloop doen, zoals het schema voorschrijft (alleen dan een wat langere). Ben wel benieuwd waar het schema voor eind me me uiteindelijk zal brengen.

Gegevens:

* totaal 5 km
* temp 17 graden
* max HR 166 (gem 160) bpm
* cadans 167 ppm

rondje in google earth openen

maart 153 km – 2012 totaal 523 km