22.02.2014 – wooler/broadstruther – 16 km

22.02.2014 – wooler/broadstruther – 16 km

Eigenlijk voor vandaag helemaal geen lange loop en al helemaal geen dwaal avontuur op het programma met het oog op volgende week. Maar waarom eigenlijk niet. De afstand die ik in gedachten had was niet zo lang, maar de ondergrond en de soort zwerfronde zou inderdaad er wel voor zorgen dat ik even op de been zou zijn. Soit. Ik ben hier nu en ik wil alles eruit halen wat erin zit. Uit de natuur en uit mezelf zullen we maar zeggen. Bovendien heb ik nergens last van dus als ik niet in een ravijn val, kan me weinig gebeuren. De route had ik al klaar dus dat was makkelijk. Het was erg fraai weer bij de start dus ik werd echt naar buiten getrokken. Wel veel wind maar daar word je hard van.

Vol goede zin dus op pad naar Wooler, ongeveer 26 km hier vandaan. De start was snel gevonden en via street view had ik al even gekeken of ik ergens kon parkeren. Dat kon en al snel waren woef en ik op pad. De rit naar Wooler is trouwens prachtig. Ongelooflijk dat hier in het achterland zulke prachtige vergezichten zijn. De omgeving is totaal anders dan je hier rond de boerderij en bij het strand hebt. Gek is dat, dat als je niet loopt of wandelt, je eigenlijk zulke dingen helemaal niet te weten komt. Maar ik weet het inmiddels wel, en ik weet ook dat je hier dus niet zo snel uitgelopen raakt. Nu eerst maar beginnen met dit rondje! Onderstaand weer de video van ons avontuur, in het postje weer een selectie van foto’s van onderweg.

klik voor grootAan het begin van de route kom ik een man tegen die me uitvoerig gaat uitleggen dat ik de verkeerde kant op loop voor Broadstruther. Ik kijk op de kaart, kijk met de goede man samen maar nee, ik moet echt de andere kant op. Ik laat me aanvankelijk een heuveltje op sturen maar als ik op de kaart naar mijn groene lijntje kijk, dan zie ik dat ik toch echt de andere kant op moet, maar al snel ben ik weer op het goede pad. Niet erg, want op die manier heb ik een laag liggend modderig stukje overgeslagen. De man antwoordde al the Bath toen ik hem naar het Path vroeg ;-) Dit is dus prima. Achteraf begrijp ik trouwens wel waarom de man me de andere kant op wees. Op de terugweg zag ik namelijk een ander bordje naar Broadstruther dus vanaf die kant kan je er ook komen. Maar woef en ik waren dus op de goede weg en dat voelt lekker. Het was wel even klimmen maar wel erg mooi en met het heerlijke zonnetje natuurlijk helemaal geweldig.

klik voor groot
Na het bos kom ik weer door een weiland en ga ik langs een boerderij (in de rimboe) gevolgd door een aardig gravel pad. Dat loopt goed maar er staat een keiharde wind op de open vlakte en inmiddels regent het ook behoorlijk. Het ziet er hier een beetje kaal en triest uit maar ik zie veel heide, dus in een ander seizoen is het hier prachtig denk ik.

klik voor groot


Ineens verandert het landschap weer van open en kaal naar heuvelachtig met een soort vallei met water. Erg mooi en zeker met helder weer moet dat prachtig zijn. Nu regent het, dus kan ik niet erg ver kijken maar het ziet er echt erg mooi uit. Ik loop over een pad in de rimboe. Samen met woef die het allemaal geweldig lijkt te vinden. Ze hobbelt lekker voor me uit en vindt de beste weg. Altijd handig. Ik kom zowaar iemand tegen met een grote rugzak en we babbelen even over het weer. Jammer dat het regent maar het zal vast snel ophouden! Gauw verder dan maar weer.

klik voor groot


Ik loop door, af en toe op de kaart kijkend. Het is maar goed dat ik een gedetailleerde kaart bij me heb want het valt niet altijd mee. maar leuk is het wel!

klik voor groot


Als ik het watertje ben overgestoken (gelukkig is er een bruggetje) zie ik twee dames met stokken ploeteren op het smalle pad. Die ga ik straks dus ook tegen komen en al snel gebeurt dat ook. Ze gaan aan de kant om me er langs te laten en we raken (natuurlijk) aan de praat. Het zijn twee oudere dames die hier aan het wandelen zijn. In de regen want het is behoorlijk nat nu. We kletsen wat, over de natuur, over genieten, natuurlijk over de hond die ze geweldig vinden (en die gewoon lekker op de laarzen van een van de dames gaat zitten) en ondertussen klaart het weer ineens op en zien we een regenboog vlak naast ons. Hee merkwaardig het is nauwelijks te zien op de foto maar ineens is de boog daar. Zo dichtbij heb ik nog nooit meegemaakt. Heel fel ook. We kijken ademloos toe en de regenboog verdwijnt weer. Dat zijn van die mooie momenten onderweg (waar je wel oog voor moet hebben). Ik neem afscheid en woef en ik gaan weer verder.

klik voor groot

Het is daarna behoorlijk zoeken naar het pad en de juiste richting naar Broadstruther. Maar we ploeteren moedig voort en uiteindelijk denk ik in de verte al iets te zien. De weg naar Broadstruther is een prima weg maar heel steil en de harde wind staat pal tegen. Ik besluit dus maar gewoon een stukje te wandelen want hier word je alleen maar doodmoe van. Het uitzicht is fenomenaal want je kijkt tegen de besneeuwde top van de Cheviot aan (890 mtr) en dat is erg mooi. Vastleggen op een foto lukt eigenlijk niet door het felle licht en de enorme schaduwpartijen die heuvels en zon nu eenmaal maken. Maar dit staat wel in mijn geheugen gegrift. Echt bijzonder.

klik voor groot


Het is eigenlijk erg jammer dat ze van Broadstruther nu zoiets hebben gemaakt. Een keurige lodge. Toch niet ‘echt’ meer, maar het is wel gek daar zo in de rimboe. Mooi punt om even uit te blazen en om me heen te kijken. Ik zie iemand lopen met een hond. Die komt van een andere richting. Toch eens kijken op de kaart maar het is hier zo immens, je kunt overal lopen eigenlijk (met een kaart).

klik voor groot

Als ik alles heb bekeken gaan we weer een stukje terug dezelfde richting om ergens linksaf te slaan richting het noorden. Het eerste stukje gaat heerlijk met de wind in de rug. Stom genoeg denk ik dus nu dat ik wel verder een goede weg zal hebben maar niets is minder waar. Ik kom op een absoluut kloterig paadje uit vol water en zachte grond. maar ik laat me niet kisten. Ik zal toch naar die andere kant moeten komen, dus ik blijf door lopen met kleine en snelle pasjes. Het gaat eigenlijk best goed! Mijn schoenen stampen door het water en zowel woef als ik zijn behoorlijk zwart. Maar doorlopen maar. Het is even weer geen lekker weer, de wind is fors maar hoppekee, even doorzetten. Ik zie op mijn klokje dat ik werkelijk nog nergens ben. Ik heb zo lang over dit stukje gedaan, als ik niet oppas ben ik hier tegen de avond nog met die tempo. Nou niet echt natuurlijk maar ik schiet echt totaal niet op.

klik voor groot


Ik zie op de kaart dat ik ergens een beetje links aan moet houden en zie ook in de verte iets dat op een overgang lijkt bij een hek. Het probleem is soms dat je niet overal overheen of doorheen kunt. Maar ik heb geluk, ik ben goed uitgekomen. Ik moet alleen waf een optillen want ze kan er niet zelf overheen. Ik kijk naar haar zwarte poten en moet lachen. Nou ja, samen zwart dan maar en ik til haar op. Ze wappert met haar poten maar snapt dat ze aan de andere kant op de uitsteeksels uit moet komen en al snel zijn we weer op pad.

klik voor groot


Daar loopt een pad over een grasveld en aanvankelijk neem ik een schapenpad (dat lijkt soms op een pad in de winter met weinig wandelaars) maar uiteindelijk kom ik goed uit en kunnen we even verder hobbelen. Ik weet dat ik nu vlak bij een verharde weg uit zal komen en ik ben blij. Als ik voor een watertje sta merk ik dat ik moe ben geworden van die gedoe. Waf steekt over en het ziet er goed uit verder. Samen zijn we eigenlijk weer lekker schoon na deze verfrissende onderbreking.

klik voor groot


Na het beekje over het grasveld naar de boerderij die zelf stroom opwekt met de windmolen. Er is hier namelijk verder helemaal niks. Ik vergeet een foto te maken maar het is best bijzonder zo. Even over het erf en dan kom ik op die verharde weg. Een verademing en… ik heb de wind mee! Wat heerlijk en al snel vliegen waf en ik over de weg.

klik voor groot


Het enige probleem is dat de weg eindeloos lijkt. Als je voor je kijkt zie je alleen het lange lint van de weg door de heuvels slingeren. Dat het een beetje op en neer gaat is niet erg vanwege de heerlijke wind in de rug. We hobbelen lekker verder. Nog een mooie regenboog maar wel ver weg.

klik voor groot

Maar we komen er wel want ik zie dat het ineens lekker opschiet qua kilometers. Ook al zie ik niets in de verte, ik weet dat we er bijna zijn. De grouses vliegen om ons heen en maken die leuke klokgeluiden. Eentje zit er naast de weg maar ik ben te laat voor een foto maar als hij wegvliegt, komt hij vlak langs me en zie ik zijn oog en rode lellen. Gaaf!

Uiteindelijk komen we weer bij de bewoonde wereld. Nog twee ruines van het een of ander en dan is het gedaan met ons avontuur.

klik voor groot

Ik vind het helemaal niet erg dat ik de auto alweer zie staan in de verte. Het was geen lang rondje maar wel weer wat bijzonders.

Gegevens:

* afstand: 16 km
* temp 10 graden – winderig

februari 192 km – 2014 totaal 421 km

2 gedachten over “22.02.2014 – wooler/broadstruther – 16 km

  1. Yvonne

    Toch weer een lekker rondje gemaakt in die mooie omgeving! Prachtige foto’s en weer een leuk filmpje :-)

Reacties plaatsen niet mogelijk.