review: watersystemen race vest Nathan + 1L Hydrapak reservoir

**review: watersystemen race vest Nathan + 1L Hydrapak reservoir**

Ik heb al heel wat watersystemen geprobeerd en eigenlijk bevalt niets echt goed. Het zit niet goed, is te klein of onhandig. Aanraders zijn tot nu toe de heuptas met horizontale bladder van Inov-8, de handbottle van Nathan (quick shot voor kortere runs) en dan onderstaand systeem. Dat steekt echt overal met kop en schouder bovenuit, hoewel de Inov-8 ook erg goed is voor langere runs waarbij je meer mee wilt nemen, zoals camera, bakjes voor de hond etc. Niet zozeer dus voor trainingen en al helemaal niet voor wedstrijden. Alle reviews staan overzichtelijk bij elkaar op de review pagina overigens.

Wat is voor mij het ideale systeem?

* lichtgewicht
* niet te groot
* gemakkelijk te gebruiken
* gemakkelijk te reinigen waterzak
* mogelijkheid om gelletjes of telefoon mee te nemen, waar je ook nog gemakkelijk bij kunt

Alle opties zitten verenigd in het Nathan race vest

Nathan Race vest HPL #028

  

Dit is een klein vest, het plaatje doet misschien anders vermoeden, maar het weegt 140 gram!

Ideaal en superlicht vestje met een zachte mesh achterkant. Aan de voorzijde twee opbergvakjes, eentje met een mesh holster, de andere met een ritsje. Achter op de rug een deel open voor maximale ventilatie en daaronder een power strech pocket waar je hetzij een jackje of spulletjes in kunt stoppen. Dat hoef ik niet, dus gebruik ik het voor een 1L waterzak. Meer past er dan ook niet bij. Nathan heeft overigens geen 1l zak, dus week ik uit naar de Hydrapak zak die precies past qua maat en uitstekend schoon te maken is (zie onder). Het gevalletje weegt zonder de waterzak slechts 140 gram en dat is dus echt super licht!

Het draagcomfort is prima, ook voor dames. Voorop een horizontale strap en links en rechts twee die het heel gemakkelijk maken om het vest helemaal aan te passen aan het lichaam. Onder het lopen beweegt niets, het vest blijft goed zitten. Ook met warm weer is het totaal niet te warm. Enige minpuntje is misschien dat iemand met stevige bovenarmen wellicht af en toe langs de zakjes aan de voorkant zou kunnen schuren. Dat gebeurt bij mij niet, maar ik denk dat het wel zou kunnen gebeuren misschien.

link naar de website van Nathan

Ik gebruik het race vest dus als water systeem, in combinatie met

Reversible Elite 1 Liter Reservoir van Hydrapak

Grappig genoeg heeft Nathan alleen een vest met een 1,5L reservoir en dat vind ik zelf een beetje te groot. Nu het race vest zo goed bevalt, zou ik me kunnen voorstellen dat het 1,5 L vest ook prima is, maar voor mij is dit nu voldoende. Maar ik moest dus met het race vest uitwijken naar een ander reservoir en vond dat direct in de Hydrapak zak die perfect past in de pocket van het Nathan race vest.

Voor mij was erg belangrijk dat het reservoir goed schoon te maken is, en de Hydrapak kan je gewoon binnenstebuiten keren en zo schoonmaken. de slang kan ook worden afgekoppeld dus alles is schoon te maken. Zeker handig wanneer je ook iets anders dat water in de zak wilt gebruiken. Overigens past de horizontale zak van de Inov-8 ook in het race vest wanneer je de zijkanten omvouwt. Niet ideaal, maar als kosten een overweging zijn wel mogelijk.

De zak laat zich gemakkelijk vullen door de grote opening aan de bovenkant. Over de hele breedte van het reservoir is de opening. Je kunt dus ook ijsblokjes etc in het reservoir gebruiken. De slang is – zoals gezegd – los te koppelen en loopt via een geleider in het Nathan racevest naar de voorzijde. Erg handig is de magneet sluiting die bij het reservoir geleverd wordt. Ik bevestigde deze aan de horizontale strap op het vest en daarmee is de slang op een handige plaats bevestigd. De drinktuit is snel te gebruiken, er zit geen kapje op o.i.d. Openzetten is voldoende, tijdens het lopen kan je met heel weinig moeite drinken zoveel je wilt. Daarna klik je de slang weer vast en klaar is kees.

Een werkelijk ideale combinatie. Ik heb er totaal geen last van tijdens het lopen en het drinken uit een reservoir is nu eenmaal gemakkelijker dan uit een handbottle of flesje, ook al omdat je geen lucht mee aanzuigt tijdens het lopen. Dat voorkomt dus ook dat je enorm gaat opboeren of dat het water verkeerd valt tijdens het lopen vanwege alle lucht die je anders mee’drinkt’.

Klotsen doet het water niet of nauwelijks als je even de moeite neemt om de lucht die aan de bovenkant zit weg te halen voordat je de zak sluit.

Op onderstaand filmpje zie je hoe je de zak kunt schoonmaken.

link naar de website

Top. Echt een aanrader voor alle afstanden!!

waterzak op mijn rug|

5 gedachten over “review: watersystemen race vest Nathan + 1L Hydrapak reservoir

 1. Ronald

  handig! De grotere uitvoering van de door mij geteste Hydrapak. Ik vind de zak makkelijk te vullen sluit erg goed en simpel af. Deze heeft wel meer opbergvakjes. Handig voor de loper die veel kwijt wil :)

 2. max

  @ ronald: ik denk niet dat de Nathan groter is eerlijk gezegd (140 gr) dan jouw Hydrapak. Ik vond de opening op de rug fijn en de afwerking leek me iets beter. Als we samen lopen moeten we eens vergelijken.

 3. judith

  ik ben inmiddels helemaal gewend aan de inov8. (alleen droogmaken vind ik nog steeds erg onhandig…) Neem em zeker mee tijdens de marathon. Het vest lijkt me ook wel wat, maar de marathon loop ik voor een goed doel en heb een t-shirt laten bedrukken. Als ik dan een vest aan zou trekken is er van de logo’s niks meer te zien…

 4. max

  @ judith: dat is ook lastig ja! Ik zou denk ik niet graag een marathon lopen met de inov-8. Die is dan toch wel erg groot. Misschien zou ik voor de marathon wel alleen gebruik maken van de drankposten en een lichte belt gebruiken met gelletjes als ik de nathan niet zou hebben. Ik zou niet gemakkelijk genoeg bij de gelletjes etc kunnen met de inov-8 denk ik.

 5. judith

  In principe wilde ik ook eerst geen drank meenemen onderweg, maar er wordt voor zover ik kan zien alleen water geschonken en daar loop ik dus niet lekker op (gaat ontzettend klotsen in m’n buik). De gelletjes doe ik in de vakjes aan de zijkanten. Heb er nu al regelmatig mee geoefend en het gaat steeds beter. Voel niet echt meer dat ik wat zwaars om mijn middel heb hangen…;-)

Reacties plaatsen niet mogelijk.