Categorie archief: kelso 2015

22.05.2015 – sprouston – 12 km

**22.05.2015 – sprouston – 12 km**

Dit zal het laatste rondje zijn in dit gebied, want ik ben van plan om morgen en route naar de nieuwe plek in Belford te gaan lopen. Ik had niet zoveel zin meer in klimpartijen, en wilde ook niet enorm zoeken, maar wilde wel op een nieuwe – onbekende – plek lopen. Weinig wensen nietwaar? Uit het boekje had ik een simpele route gevonden rond Sprouston, hier dichtbij en deels lang de rivier en deels via de old railway. Een beetje zoals het rondje Roxburgh vermoedde ik. Zo gezegd zo gedaan en met de route in de navigatie gaan we op pad. Sprouston is snel gevonden. Het is eigenlijk het dorpje net aan de andere kant van de river Tweed. Parkeren gaat makkelijk en nadat ik even op de kaart en beschrijving heb gekeken of ik werkelijk het ‘grassy path’ moet nemen, zijn we op weg. Rechts van me zie ik een interessant bord in de muur ter nagedachtenis aan een hond die iets voor zalm vissers betekende. Jammer dat het niet beschreven staat in het boekje waar dat over gaat. Even snel een kiekje en daarna verder over het grassy path.

klik voor groot

Daarna lopen we al snel weer langs de rivier. Het is prachtig met mooi licht en het bootje met de vissers maakt het helemaal af natuurlijk. Ook nog een oud ding dat gebruikt werd voor zalm visserij (las ik in het boekje)

klik voor groot


Dan hobbelen we ineens een veld met koetjes in. Koetjes met kalfjes en de moed zinkt me even in de schoenen. Wat weet ik ook alweer van koeien met kalfjes? Niet lief. Gelukkig staan ze aan de rechterkant en kan ik helemaal links langs de water rand blijven lopen. Er zit zelfs een lage draad waar ik in geval van nood nog wel overheen kan springen misschien. Op hoop van zegen dan maar en we rennen de wei in. Daar komen de moeders al in actie. Wat doet dat loslopende rode kalfje daar? Ik schrik me kapot en zwaai weer met mijn armen en roep boos dat ze heel lief zijn. Dat helpt en ze minderen vaart en verliezen uiteindelijk hun belangstelling als ik ver genoeg van hun kroost ben. Gelukkig.

klik voor groot

De route is makkelijk want het is gewoon steeds maar rechtuit. Even ergens naar rechts een lusje om een huis heen en verder kan een kind de was doen. Zelfs ik. Veel flora en fauna onderweg en het is heel afwisselend, ook qua ondergrond maar het loopt allemaal prima.

klik voor groot


Dan ineens gaat het mis. Het ene moment hobbelen we vrolijk over het gras maar het andere moment kermt en piept woef ineens en staat stil op drie pootjes. Wat nu? Ze blijft piepen en dat doet ze nooit. Kapotte zool? Ik zie een raar gevormde tak op het pad liggen. Zou ze daarop zijn gaan staan of over gestruikeld zijn? Ik ga gauw kijken en bestudeer haar zooltjes. Geen bloed, niks te zien eigenlijk. Ze bibbert van schrik en ik masseer snel alles bij de gekwetste poot. Even tot rust komen, misschien is het alleen maar schrik. Ze is een keiharde maar kan ineens om niks dan enorm mutserig doen. Ik hoop dus dat dat nu ook zo is. Ik heb weliswaar schoentjes bij me, maar daar zou ik nu niks aan hebben want met de zooltjes is niks. Dat zou een heel eind dragen worden vanaf de rivier hier. Maar het kan altijd gebeuren, en ook ik kan ten val komen of iets dergelijks. Maar laten we eens kijken hoe het gaat na de massage….. Ik wandel rustig een stukje en doe alsof alles heel leuk is. Teveel aandacht is ook weer niet handig. Ondertussen loer ik of ik ook maar iets zie van mankheid of pijn. Dat lijkt niet zo te zijn en even later is ze alweer de hort op. Gelukkig! Ik maak ook weer vaart en we zijn weer op pad. Pfeew.

klik voor groot

Als we bijna aan het einde van het pad langs de rivier zijn gekomen, staat er een enorme groep schapen in de weide. Die schrikken van mij (of ons) en gaan keihard voor me uit rennen. Niet handig, als ze nou de andere kant oprennen, zijn ze van ons af. Maar nee de hele kudde truien rent voor me uit. Dat moeten we niet hebben, want straks denkt de boer nog dat woef ze opjaagt en schiet hij woef af. Ik lijn haar dus aan (terwijl ze al aan de knie liep) en probeer de kudde rustig te krijgen. Misschien reageren ze op mij. Terwijl ik even rustig blijf staan, komen ze gek genoeg toch eens even dichterbij om te kijken. Het is dus mijn beweging denk ik, die ze aan het schrikken maakt. Zo reageert elke kudde kennelijk weer anders.

klik voor groot

Uiteindelijk kom ik er toch langs als ze de heuvel opgaan.

klik voor groot

Daarna moet ik een stukje over de weg en sla linksaf richting de old railway. Dat is ook een mooi stukje met fraai uitzicht.

klik voor groot

Hier lopen geen schapen maar blijkbaar liepen die daar eerder wel en heeft de boer last gehad van enge honden die lammetjes aanvielen. Onbegrijpelijk als je enge honden hebt, dat je die dan niet aan de riem doet. Later hoorde ik van de eigenaresse van de cottage dat ze ook 3 lammetjes heeft verloren aan honden en dat een andere boer de hond van een vakantieganger heeft doodgeschoten. Die hond had een waas gekregen en was de hele kudde te lijf gegaan. Moet je toch niet aan denken!

klik voor groot

De old railway is vooral lang en een beetje saai hoewel het pad afwisselend een breed graspad is en een smal overwoekerd pad is. Allebei prima beloopbaar overigens. Maar ik ben wel blij als we uiteindelijk weer Sprouston inlopen. Het was een kort rondje, en leuk om gezien te hebben.

klik voor groot

gegevens:

* 12 km
* 16 graden

mei 267 km – 2015 totaal 1.644 km

21.05.2015 – jedburgh – 15 km

**21.05.2015 – jedburgh – 15 km**

Voor vandaag had ik al een paar dagen geleden een route uitgezocht en in de navigatie gezet. Het zou een rondje van 13 km zijn, die begon bij de abbey van Jedburgh waar ik op de eerste dag van de BAW ook halverwege de dag voorbij kwam. Gek idee dat ik toen nog twijfelde of ik Kelso wel weer zou halen en inmiddels is de hele route gedaan en heb ik alweer diverse rondjes gelopen hier.

Ik heb natuurlijk eerst even goed gekeken bij de abbey en wat foto’s gemaakt.

klik voor groot


Ook zag ik nu Inchbonny sculpture vlakbij. Daar heb ik de vorige keer niets van gezien maar ik wist het ook niet. Dit gaat over de ontdekking van horizontale en verticale rock strata die gevonden werden bij de kust van Berwick.

klik voor groot

Daarna gauw de stad uit en op weg naar de route over Cannongate bridge. Deze keer stak ik over, de vorige keer liepen we erlangs op weg naar Kelso.

klik voor groot

Dan twijfel ik even want de route staat deels aangegeven maar omgekeerd aan het boekje, dus keer ik de route om in mijn navigatie. Dat is maar goed ook want het einde van de route zal ik helemaal niet meer lopen zoals het moet.

klik voor groot

Daarover later meer. Ik loop dus eerst parallel aan Jed water verder met prachtig uitzicht links. Dit herken ik van de BAW. Jammer dat ik nu dezelfde richting op loop als maandag vorige week, maar het blijft mooi.

klik voor groot


Dit stuk loopt prima, en we hebben het naar ons zin zo onderweg.
Op een gegeven moment slaan we rechtsaf Dere Street op en dat is ook een fraai pad dat omhoog en naar beneden loopt. Links en rechts weer die heerlijk geurende struiken.

klik voor groot

Dan moeten we rechtsaf slaan een bos in. Vervolgens is het een en al ellende (voor mij dan). Het is een haast onbegaanbaar pad. Op sommige delen kan ik nog wel joggen maar op andere delen stap ik scheldend door de modder troep. Niks aan.

klik voor groot

Ik kijk op de kaart en besluit aan het einde de weg te pakken en terug te gaan naar Jedburgh. Ik heb geen zin om dit heel erg lang te doen. Als we na ruim 10 km weer terug zijn bij de abbey, besluit ik een deel van een andere route te doen die me naar Timpendean Tower zal brengen. Zo gezegd zo gedaan en na even zoeken, blijken we gewoon even de BAW terug te moeten lopen richting Hawick waarbij we weer langs Jail Castle komen. Vorige week stond daar de bloesem nog mooi in bloei.

klik voor groot

Rechts zal ik ergens een beetje verborgen pad kunnen vinden met een gate en dat is snel gevonden. We klimmen een paar trappen op en echt fraai is het allemaal niet (meer). Daarna loop ik aanvankelijk verkeerd over een weiland en daarna besluit ik terug te keren. Het doel is nu nog veel te ver weg, vandaag heb ik daar geen zin in en het pad dat ik nu aan het bewandelen (!) ben heeft een stijging van 80 mtr naar 210 mtr in een korte afstand. Dat kan ik dus niet en zeker niet nu meer. Ik slenter omhoog en help een schaap dat klem zit tussen hek en prikkeldraad.

klik voor groot

Ik ben blij als ik boven ben, en sla rechtsaf om over de weg weer naar Jedburgh te gaan. Daarbij vergeet ik even dat we net die enorme stijging hadden en dus weer naar beneden zullen moeten. Dit had beter andersom kunnen zijn: stijgen over de weg en dalen over zachte bodem. Ik hobbel rustig naar beneden maar omdat ik aan het afremmen ben, besluit ik het laatste stukje dan maar te wandelen. Beter voor lijf en leden Het is niet anders, het rondje liep voor geen meter. Gauw vergeten en op naar de volgende. Ik maak nog een foto van het uitzicht en van de abbey als ik vanaf de andere kant nu kom aanlopen.

klik voor groot

gegevens:

* 15 km
* 15 graden
* 760 hoogtemeters

mei 255 km – 2015 totaal 1.632 km

ultra droom (3): st cuthberts way

In augustus 2014 begon ik met de voorbereidingen voor de Borders Abbey Way die ik vorige week deed met de hond. Geweldige ervaring en alles ging zoals gepland.

Maar nu kriebelt het natuurlijk weer (of nog steeds) en heb ik besloten om op 9 juni de St Cuthberts Way te gaan doen. Die is niet zo erg lang en ken ik deels al van mijn runs. Ik heb hier al een klein stukje gezien vanaf Melrose, en natuurlijk ken ik Holy Island al goed en deed ik ook een stuk bij de St Cuthberts Cave vanaf Belford en het stuk vanaf Wooler naar Yeavering Bell.

Juist dat maakt dat ik het wel aandurf om de route te doen en dan achter elkaar. Ik ga dat deze keer wel met bepakking doen en alles lijkt geregeld tot nu toe. Parkeren in Berwick Upon Tweed, bus naar Melrose. Dat is niet prettig want het is 1.5 uur plus rijden naar Berwick maar dat is niet anders. Vanaf daar kan ik starten met de route richting Holy Island, van west naar oost dus.

Ik heb voor onderweg al op de plaatsen die daarvoor in aanmerking komen de campsites aangeschreven. Ik gok op 4 dagen lopen maar als het heel erg goed gaat, kan het ook sneller. Het getijde bij Holy Island is goed op 11, 12 en 13 juni dus ik kan rustig oversteken en er weer weg komen! Dat doe ik dan met de taxi terug naar Berwick want de bus gaat niet. Kosten daarvan zijn 20 pond dus dat is te overzien.

Ik ben erg benieuwd. Op zich staat alles op groen en is bijna alles voorbereid al.

edit inmiddels is alles geregeld. Ik ga op 10 juni weg en ga er 3 dagen over doen. De eerste dag 42 km, de tweede en derde dag korter. De eerste nacht zal ik wild campen.

19.05.2015 – kelso – 7 km

**19.05.2015 – kelso – 7 km**

Ik had niet echt plannen om te gaan lopen vandaag en het weer was een beetje vreemd. Wederom wisselde zonneschijn af met regenbuien. Maar in de namiddag wilde ik toch even wat geesten verjagen en ben ik op pad gegaan hier bij de cottage voor een heel kort rondje. Dat moest net kunnen qua weer dacht ik. Ik had al even gewacht omdat ik donder hoorde in de verte maar dat zette niet door. Even geen Jedburgh of Coldstream dus maar gewoon een kort losloop rondje dat altijd tussendoor kan. Ik liep hetzelfde rondje als de eerste dag dat ik hier was maar nu wilde ik Thomson’s monument nog even bekijken.

Zo gezegd zo gedaan en al snel liepen we weer langs het watertje en daarna langs en door de schaapjes.

klik voor groot

Hoewel de lucht er in de verte dreigend uitzag, liep ik gewoon in het zonnetje en had ik het veel te heet met mijn jackje aan en mijn sleeves. Ik had echter op regen gerekend en aangezien ik het al stikheet had, heb ik het toch maar allemaal aangehouden in verband met de wind. Te laat uittrekken is dan helaas veel te koud.

Ik ben de hele heuvel gewoon achter elkaar opgedraafd en dat ging prima. Ik wist nu ook de weg en hoefde dus nergens meer te kijken. Foto’s maakte ik even snel als ik een hekje moest openen.

Nadat ik uit de velden weer op de weg kwam, zag ik het monument al liggen. Dat is wel een markant ding hier in de omgeving en bijna 16 meter hoog. Meer over dat monument op deze site

klik voor groot

Toen ik even stond te kijken naar dat monument, zag ik voor me mooi weer en zon en achter me een loodgrijze lucht met bliksem. Ik besloot dus maar snel om te keren en weer terug te gaan naar het huisje. Regen is niet erg maar onweer en bliksem vind ik eng.

klik voor groot

Snel liepen we weer dezelfde weg terug. Lekker naar beneden rennen nu en met de wind mee. Dan gaat het best snel! Ik zag voor me uit van die vlagen regen uit de wolken vallen. Met de gele velden een prachtig gezicht. Ik liep nog altijd in de zon te puffen notabene.

klik voor groot

Na 7 km waren we weer terug. Terwijl ik dit tik is het uren later en er is dus geen spatje regen gevallen. Geeft niet, het was een lekker en snel rondje en ik heb toch weer iets nieuws gezien in de omgeving. Op naar de volgende run.

gegevens:

* 7 km
* 13 graden

mei 240 km – 2015 totaal 1.618 km

18.05.2015 – smailholm – 14,5 km

**18.05.2015 – smailholm – 14,5 km**

Weer zo’n gekke dag als gisteren. Bewolkt en harde regen in de ochtend, maar volgens de voorspellingen zou het in de middag mooi worden. En dat klopte! Zodra het zonntje begon te schijnen, stapte ik dus in de auto om even naar Smailholm te rijden. Toen ik gisteren terugreed van Melrose, kwam ik namelijk door Smailholm en had een bord gezien dat naar Smailholm Tower wees. En ik herinnerde me dat ik het boekje een wandeling stond naar Smailholm, dus de bestemming van vandaag was snel gevonden! Een wandeling van 13 km waar je als wandelaar 4,5 uur voor uit moet trekken volgens het boekje. Die stond dus al in de navigatie en vol goede moed gingen we op pad.

Parkeren bij de kerk en daarna meteen een stille weg op richting Smailholm Tower. Ik kon de tower in de verte al zien liggen en wat lijkt het dan nog een eind!

klik voor groot

Het was stralend weer ineens (ondanks de wind) en de omgeving was echt prachtig. Heel onverwacht en zo leuk om weer iets nieuws te ontdekken op deze manier.

klik voor groot

Na ruim 2.5 km komt Smailholm dan toch echt in zicht. Ik kon lekker opschieten op de verharde weg en dat is voor een keer ook wel even fijn lopen! Ik zie een watertje met prachtig uitzicht en daar ligt de Tower dan!

klik voor groot

Ik loop eromheen, want dit moet ik natuurlijk wel even wat beter gaan bekijken! Mooi ding en ik lees dat het
12.1 m bij 9.4 m, en dat de muren 2.4 m dik zijn. Meer over de Tower op deze site. Het uitzicht rond de Tower is prachtig.

klik voor groot


Ik heb even gewacht met de foto’s totdat de zon zich weer liet zien, want dan is alles toch veel mooier natuurlijk. Maar ik had geluk en mijn geduld werd beloond.

Snel gingen we daarna weer op pad. De Tower lag achter ons, maar af wel steeds een fraai uitzicht naarmate het kleiner werd natuurlijk.

klik voor groot


De route was prima te vinden en na de Tower liepen we door een veld waar prima te lopen was. Lekker even doorsukkelen! Jammer genoeg valt er even een klein miezer buitje uit de wolken maar daarna knapt het al snel weer op. Ik loop dwars over Westfield Farm en ik blijf het bijzonder vinden dat je gewoon over een erf mag lopen. Daar moet je in Nederland eens mee aankomen. Het is een enorme working farm maar bij het begin staat een rijtje fleurige roze huisjes. Daarna gaan we even een stukje omhoog het veld in maar met een prima pad.

klik voor groot

Woef heeft er zin in en dartelt door het veld. Gek beest. Ik kijk op de kaart en zie dat ik ergens via een bochtje verder rechtdoor moet lopen. Bochtje…. bochtje… waarheen dan? Ik zie niks en vervolgens loop ik het veld in en tuur wat mijn GPS wijzertje doet Dat lijkt redelijk in de buurt maar helaas stuit ik op een hek waar ik niet overheen kan vanwege het schrikdraad. Gatsie want ik ben net door een koeienveldje gelopen met een beetje modder. Terug dan maar en kennelijk is er ergens bij die oude schuur een pad dat ik gemist heb.

klik voor groot

Dat blijkt te kloppen en al snel zijn we weer op het juiste pad. Met een keurig hek waar we doorheen kunnen. Dit loopt ook weer prima en we schieten lekker op. Terwijl ik dit tik, kijk ik ondertussen in het boekje en daar staat keurig die barn ingetekend met de route er links langs. Volgende keer moet ik dus de waypoints maar in de navigatie zetten want dit had ik dus kunnen voorkomen. Het is echt een geklooi als je een pad niet kunt vinden, want soms trekken ze de route ook gewoon over een veld (zou ik later nog achter komen). Dus vreemd is het niet als je ineens ergens doorheen moet waden of zoiets.

Maar we lopen verder en komen op een mooi pad door een kleine bossage. Weer iets heel anders op te lopen. Fraai en rechts van me lopen koeien achter het muurtje. Ook deze koeien zijn blijkbaar nog niet zo lang in de wei en rennen met ons mee. Het loopt heerlijk en ik geniet met volle teugen.

Dan houdt ineens het pad op en komen we op een drukke weg. Dat is even een verrassing want ik had gedacht dat het pad wel langs de weg ergens door zou lopen. Ik zie echter inderdaad een redelijk goed pad over een veld. Zou ik daar langs moeten in plaats van langs die weg? Ik ga het proberen en hoop dat ik aan het einde van het veld dan inderdaad weer een gat in de muur of een hek zal tegenkomen. Gelukkig blijkt dat ook zo te zijn. Ook nu in het boekje zie ik nog niet of dat nu de bedoeling was, maar ik ben goed uitgekomen.

klik voor groot

Daarna lopen we alsnog een stukje over een weg maar dat is een prima weg met enkele auto’s. Hier kunnen we weer even lekker doorlopen en dat voelt heerlijk. Even een beetje opschieten en ondertussen om me heen kijken.

klik voor groot

We lopen alweer richting Smailholm en ik weet dat we daar nog een lusje gaan maken. Grappig genoeg staat daar ineens een pijltje dus dat kan ik al helemaal niet missen. Jammer genoeg is het maar 1 pijltje blijkt later, maar ik vind verder de route redelijk makkelijk ook al twijfel ik even aan het einde. Vervelend gevoel want er is echt niets vervelenders dan terug te moeten over een pad waar je met moeite overheen kunt joggen. Maar het gaat gelukkig goed, en ik kom keurig uit bij het hek waar ik moet zijn. Het weer is inderdaad weer omgeslagen en ik loop met de wind tegen terug naar Smailholm waar de auto staat. Aan het einde van het veld staat een groep koeien me weer op te wachten. Ook deze groep rende naast het muurtje weer met ons mee. Nieuwsgierig en ik was maar wat bij dat er weer een muur tussen de koeien en mij in zat!

klik voor groot

Eind goed al goed. Een mooie route waar ik op heel veel stukken echt lekker door kon lopen in plaats van dat getrut onderweg. Een aanrader dus, zeker als je niet meer twijfelt over de juiste route.

Ik loop Smailholm in en wandel even langs het kerkje. Op naar de volgende run.

klik voor groot

gegevens:

* 16 km
* 12 graden

mei 234 km – 2015 totaal 1.610 km

terugblik borders abbey way

terugblik borders abbey way

Tsja wat kan ik ervan zeggen? Het was een prachtige route die qua logistiek het beste leek om eens mee te starten. Dat bleek te kloppen en ik ben ook heel erg blij dat ik het aanvankelijk geboekte pakket van het hotel in Selkirk uiteindelijk geannuleerd heb. Deels kwam dat door de dure pond, deels doordat ik een fijn huis had geboekt. De tweede verandering die ik doorvoerde was de vermindering van het aantal dagen van vier kortere naar drie langere. Dat is uitstekend bevallen. Ik denk dat we wel kunnen toewerken naar 50 km op een dag met maximaal drie dagen (voor de hond). De andere optie van kortere dagen met volledige bepakking is ook een optie maar was voor deze route nooit de bedoeling. Ik kreeg daar een paar vragen over, vooral van mijn UK vrienden. Maar deze route is nooit een camp route geweest in mijn gedachten. Heel even heb ik met het idee gespeeld toen ik al wat ervaring had opgedaan met camping maar nog niet met het sjouwen over deze afstand. Bovendien zijn er heel weinig campsites op deze route (vreemd genoeg) en was de camping in Melrose nog niet eens open voor tenten. Je ziet, ik ben er uiteindelijk echt even mee bezig geweest, heb ook de optie van bagage vervoer weer even overdacht. Maar zoals ik het nu gedaan heb, was het helemaal goed voor de eerste keer. De camp trips komen er nu aan, als het weer ook een beetje mee wil werken tenminste. Daar ziet het voorlopig nog niet naar uit.

Ik vind dat woef het uitstekend gedaan heeft en ben daar erg blij mee. Alles hing van haar af natuurlijk. Ik kan wel meer aan maar voor haar is ook alles nieuw. Ik voel wel een soort ‘haast’ want ze wordt er niet jonger op. Maar zodra we met bepakking gaan lopen, worden de afstanden ook kleiner dus dat komt vast ook nog wel goed.

In ieder geval lonkt het volgende avontuur alweer. Dit eerste avontuur was een succes.

klik voor groot

De routes achter elkaar levert het volgende plaatje:

Ik heb ook de foto’s in een fotoalbum geplaatst: flickr fotoalbum

En de links naar de dagen staan hier onder:

dag 1: hawick to kelso – 46,5 km
dag 2: hawick to melrose – 39 km
dag 3: melrose to kelso – 33 km

17.05.2015 – melrose – 16 km

**17.05.2015 – melrose – 16 km**

Vanmorgen was het nog een beetje grijs en volgens de weersvoorspellingen zou het rond 2 uur gaan regenen maar zou het daarna opklaren. Dat komt goed uit, want dan kan ik lekker een dutje doen en pas in de namiddag gaan lopen. Dat is zo heerlijk met de lange dagen nu. Je hebt de hele dag de tijd eigenlijk. Omdat ik vlees moet halen voor woef, had ik een rondje uitgezocht rond Melrose, want dat is vlakbij Galashields waar ik heen moest voor het voer. Bovendien leek het me leuk om eens die Eildon Hills te bekijken die ik woensdag links heb laten liggen op de Borders Abbey Way. Ik liep daar met plezier, dus ik zou er graag weer terug gaan voor een rondje. Zo gezegd zo gedaan en terwijl ik op weg met in de middag, klettert de regen tegen de autoruit. Gezellig! Maar we zijn op pad dus eerst maar eens zien. Het vlees was snel gehaald en daarna terug naar Melrose. Inmiddels is het ook mooi weer! Tot mijn verrassing vind ik – ondanks de zondag – gewoon een parkeerplekje vlakbij de bushalte waar ik dinsdag opstapte. Dat is vlakbij de abbey dus dat komt goed uit. Eerst nog even bij de abbey kijken op mijn gemak en daarna over Priors Walk richting Rhymer Stone waar ik woensdag ook liep. Daar ruik ik weer de uienlucht en het is inderdaad wild garlic. Heerlijk!

klik voor groot

We hobbelen verder en slaan deze keer rechtsaf als we in de buurt van Rhymer’s Stone zijn. Gek genoeg staat daar dus het informatie bord over die steen. Over Thomas the Rhymer die bij de boom daar zijn voorspellingen ingefluisterd kreeg. Ik zie achter me een van de drie heuvels van Eildon Hill al liggen.

klik voor groot

Ik ben benieuwd wat ik zal tegenkomen en hoe het pad zal zijn. Het is prachtig weer dus dat is leuk voor uitzicht als we gaan klimmen straks. Ik had twee routes gemaakt, waarvan er maar eentje is opgeslagen. Maar de andere route weet ik nog wel als ik de kaart erbij heb, dus onderweg besluit ik welke ik zal nemen uiteindelijk, want het begin is voor beide routes hetzelfde.

Het blijkt een prachtige route te zijn. Zeker met het vrolijke geel dat zo lekker naar zonnecreme ruikt. Het zonnetje schijnt, ik loop samen met woef en het is prachtig. En dan die lucht erbij….het is echt een bijzondere ervaring. Blij dat ik gegaan ben!

klik voor groot

We klimmen gestaag en het probleem is niet de klim maar het prachtige uitzicht. Ik kom nauwelijks vooruit want ik blijf maar kijken. Geweldig. Ik zie in de verte beneden me de abbey liggen en rechts van me die prachtige brug. Daar loopt ook een route heen en die wil ik ook nog gaan bekijken. Ik maak plaatjes, maar het ene uitzicht is nog mooier dan het andere en hoe hoger ik kom, hoe mooier en indrukwekkender het allemaal wordt. Toch post ik de foto’s want het brengt straks weer het gevoel terug van het klimmen en het uitzicht en hoe mooi het was. Echt heel bijzonder.

klik voor grootOp de linker foto kan je rechts de brug zien liggen als je de foto vergroot, op de rechterfoto zie je de abbey heel goed:

klik voor grootNa verloop van tijd kom ik op een soort splitsing waar de heuvels en vallei vormen. Links ligt een heuvel en rechts ligt een heuvel. Nu moet ik gaan kiezen welke route ik ga nemen. Ik besluit de St Cuthberts way een stukje te volgen en daarna over vlakker land een grote lus te maken om uiteindelijk weer bij Rhymer’s Stone uit te komen. Op die manier kan ik ook nog even lekker lopen, want ik vrees dat de andere route alleen maar meer van dit moois is met nog meer stijgen. Die doe ik dan wel een andere keer, ik heb van dit eerste stuk al enorm genoten. Prachtig!

klik voor groot

Het is een goede beslissing, want het trekt toch een beetje dicht en als er minder uitzicht is, is de route ook net minder fraai. De andere kant van Eildon Hill is ook erg mooi en eigenlijk onverwacht. Ik had me niet gerealiseerd dat je vanaf daar weer zo’n uitzicht zou hebben.

klik voor groot

Ik hobbel vrolijk naar beneden en raak even verderop aan de praat met wandelaars die de hond bewonderen en vragen waar ik heen ga. We praten wat over de St Cuthberts way die ik misschien ook nog wil doen en over de borders abbey way die ik gedaan heb. Na verloop van tijd neem ik afscheid en ik loop weer verder. Inmiddels zijn we in een bos aangekomen. Dat ruikt heerlijk en is erg mooi. Er schieten twee eekhoorns voor me uit die woef wel even wil besnuffelen. Foeiiiii.

klik voor groot

Van het bos weer over velden, langs schapen en koeien die gelukkig deze keer achter een hek staan. Het is van alles wat met overal mooie vergezichten en doorkijkjes. Ik geniet volop al is het jammer dat ik soms even op de kaart moet kijken.

klik voor grootIk loop door een dorpje en als ik op de kaart kijk, zie ik dat ik naast een huis sta waar iemand lekker buiten zit. Ook daar raak ik weer uitgebreid aan de praat en we hebben het over wandelen en de Borders Abbey Way. De vrouw vertelt dat ze er een jaar over gedaan heeft, steeds in kleine stukjes. Maar ze heeft zelfs een certificate of completion. Verder wandelt ze niet erg veel maar ze kan me wel vertellen welke kant ik op moet. Inmiddels weet ik dat dus wel (denk ik) en we gaan weer verder.

Het pad is een beetje eigenaardig met laag hangende takken. Niet handig met een rugzak maar wel leuk en woef vindt het allemaal geweldig. Ongelooflijk dat ze totaal geen last heeft van de lange run aan het begin van de week.

Na een veld sta ik even op de kaart te kijken. Ik ben net over een hekje gestapt en sta bij een ander hek. Als ik me omdraai zie ik dit:

klik voor groot

Ik moest zo lachen om die eigenwijze hond die daar OP het hekje staat te wachten. Alsof ze wilde zeggen ‘hoe lang moet ik nog blijven staan voordat je ziet hoe braaf ik ben???’ Nou dat is ze zeker. Ik maak snel een foto met de telefoon voordat ze er verder afspringt.

De route is daarna makkelijk. Even over het veld met de schapen richting de weg. As het goed is, loopt daar een oude railway langs waar ik overheen kan. Gelukkig klopt dat dus hoeven we niet langs de weg te lopen. Helaas wel het geluid van de auto’s Daarna linksaf het pad op richting Rhymer’s Stone. Helaas is het weer echt omgeslagen nu en heb ik ook de wind pal tegen. Maar we zijn er bijna en na de stone zullen we rechtsaf slaan naar Melrose terug.

klik voor groot

<

Ik kies voor het stuk over de weg en niet via Priors Walk zodat we een beetje opschieten. Zo komen we na 16 km weer bij Melrose na een erg mooie route met prachtig weer toen het moest qua uitzicht. Op naar de volgende run dan maar weer. Ik heb gepland om bij Jedburgh te gaan lopen dan. Ook weer een plaatsje waar ik was tijdens de Borders Abbey Way met een prachtige abbey en een mooi loop gebied.

klik voor groot

Overigens blijk ik op de terugweg langs die prachtige brug te rijden die ik vanaf de heuvels heb gezien. Jammer, want ik had het graag willen bewaren voor een run maar mocht ik daar niet meer toe komen, dan toch maar de plaatjes die ik maakte toen ik even parkeerde. Helaas de mooie brug met tegenlicht, de andere kant op kijkend zie je “old meets new” qua bruggen. Een bijzondere plek daar!

klik voor groot

gegevens:

* 16 km
* 12 graden

mei 219 km – 2015 totaal 1.596 km

15.05.2015 – kelso – 13 km

**15.05.2015 – kelso – 13 km**

Vandaag is het tot mijn verrassing mooi weer als ik om 7 uur buiten loop met woeffie. Blauwe lucht en weinig wind. Dat lijkt een geschikte dag voor een rondje en om 9 uur zijn we op pad. Ik merk niks van de 120 km route die we hebben gelopen en woef is ook weer helemaal fris en fit.

Gisteren had ik in een boekje al een leuke route gevonden die me deels weer over de BAW van dag 1 zou leiden maar dan de omgekeerde richting op. Dat stukje langs de rivier is ontzettend mooi en dat wilde ik heel graag nog een keer lopen. Bovendien zie je altijd weer iets anders als je een route in omgekeerde richting loopt! De route zou van Kelso eerst langs de abby lopen, over de Rennie bridge daarna langs het water richting Roxburgh Castle en als eindpunt Roxburgh Railway Viaduct. Vanaf daar het water over via die ijzeren brug en aan de andere kant over de oude railway weer terug naar Kelso. Zo gezegd zo gedaan en al snel waren we op weg Kelso weer uit waarbij ik vandaag het uitzicht op Floors Castle vanaf de brug niet miste.

klik voor groot

Grappig genoeg zag ik net over Rennie bridge nu inderdaad de boog die werd ontworpen door Gillespie Graham in 1822 die ooit toegang gaf tot Springwood Park House (waar niets meer van over is). Rechts van me de splitsing van de Teviot en Tweed river waar veel op zalm gevist wordt. Dit is een van de duurste plekken om te vissen.

klik voor groot

Daarna lopen we heerlijk langs de Teviot. De zon schijnt en woef is helemaal blij en fit. Vanmorgen was ze helemaal opgewonden en toen ze merkte dat ik me ging omkleden, ging ze alvast voor de deur liggen zodat ik haar niet kon vergeten. Zij is blijkbaar de drie lange dagen alweer helemaal vergeten. Omdat de zon zo lekker schijnt, besluit ik tot twee keer toe heerlijk op een bankje te gaan zitten in de zon. Dit is natuurlijk genieten in optima forma. Het is toch goed dat de zon niet zo scheen gedurende de lange runs, want dat was voor woef minder leuk geweest. Zo was het ook goed ook al zijn de foto’s een stuk minder mooi geworden. Maar…ik zag nu al het eerste object dat ik gemist had tijdens de eerste keer en ik kan vast verklappen dat ik nog twee andere dingen van de lijst deze keer wel gezien heb!

klik voor groot

Al snel komen we bij Roxburgh Castle en ik zie dus nu dat er twee delen overeind staan en niet eentje zoals ik maandag nog dacht. Raar is dat, dat je gewoon dingen niet ziet blijkbaar als je vanuit een andere kant komt.

klik voor groot

Ik maak onderweg nog een selfie van woef en mij langs het water en daarna gaan we weer bij het volgende bankje luieren in de zon en kijken naar de vogeltjes.

klik voor groot

Het pad slingert langs het water en ik ben verrast dat ik hier maandag zo goed kon lopen, want het loopt heel schuin, met stenen her en der en niet echt breed. Het gaat nu ook goed, maar het verrast me eigenlijk wel. Zeker omdat ik dit aan het einde van de route liep.

Al snel komt het railway viaduct in beeld. Niet zo mooi als vanaf de andere kant eigenlijk maar ik heb toch geen zin meer om verder te lopen en weer die foto te maken. Maar ik zie nog iets anders…. de resten van Walace Tower, een 16e eeuwse toren van de Ker family. Die heb ik dus echt niet gezien de vorige keer, maar als ik doorloop en kijk vanaf de andere kant, dan begrijp ik het wel want de heg is daar heel hoog en als je het wel kunt zien ben je alweer bezig met de route door het dorpje.

klik voor groot

Deze keer gaan we die interessante ijzeren brug over die aan de zijkant van het viaduct zit.

klik voor groot

Vanaf hier is de route dus nieuw en we gaan nu weer terug richting Kelso over de oude railway. Dat loopt prima en links is het uitzicht erg mooi. Tot mijn verrassing zie ik weer Floors castle in de verte liggen. Wat mooi! Raar trouwens dat ik het castle niet gezien heb vanaf de brug op maandag.

klik voor groot

Daarna lopen we rustig verder richting Kelso. Even loop ik verkeerd in Kelso zelf, maar al snel ben ik bij het uitzichtspunt en een parkje. Gek genoeg gaat de route uit het boekje niet door het parkje maar over de weg, maar ik besluit lekker door het parkje richting de brug te lopen.

klik voor groot

Dan lopen we Kelso alweer in en lopen we weer langs de abbey. Deze keer maak ik een wat andere foto van de andere kant. Ik heb nu dus veel meer gezien van het laatste stukje dan maandag! Elke keer is een route blijkbaar weer anders. Op naar de volgende route!

klik voor groot

gegevens:

* 12,5 km
* 13 graden

mei 203 km – 2015 totaal 1.580 km

13.05.2015 – borders abbey way – dag 3 – 33 km

Omdat woef vanmorgen helemaal vrolijk en fit was, gaan we natuurlijk vandaag op pad voor dag 3 van de Borders Abbey Way. Vandaag zal de kortste route zijn die van Melrose terug naar Kelso loopt. Volgens het boekje zal de route 29 km zijn. Eerst zal de route van Melrose van de abbey aldaar naar Dryburgh lopen waar ook een abbey te zien is, en vervolgens via Makerstoun naar Kelso terug.

Vandaag niet veel klauterwerk dus dat is prettig op deze laatste dag. Ik heb alle tijd, het weer is goed en er staat weinig wind vandaag, dus dat moet helemaal goed komen. Ik ben overigens ook weer goed voorbereid en hoop dat ik alles onderweg zal gaan zien. Ik heb vooral zin in de abbey bij Dryburgh en ook voor de abbey van Melrose heb ik nu wat meer tijd.

Ik kijk nog even naar de bus tijden en zie dat de bus vertrekt vanaf een andere plek dan de voorgaande twee dagen. Goed dat ik nog even gekeken heb. Ruim op tijd staan we bij de bus en wachten tot deze komt. Ik weet al dat het maar een half uurtje is en 3 pond 60 zal kosten, want gisteren namen we natuurlijk de bus terug naar Kelso vanaf Melrose. Als de bus komt, blijkt deze helemaal vol te zitten. Er is nog net een plekje op een invalide plaats waar woef nog naast me kan liggen maar eigenlijk neemt ze daarbij een plek in beslag voor mensen. Het is erg warm onderweg en ik vraag me af of ik de halte wel zal herkennen in Melrose waar ik eruit moet. Er wordt namelijk niks omgeroepen en bij de haltes zelf staat ook niks. Ik vraag een beetje rond of iemand weet welke halte het dichtste bij de abbey is maar niemand weet het eigenlijk goed. Ik baal een beetje, want ik had het natuurlijk aan de chauffeur moeten vragen toen ik instapte. De bus is ontzettend glad en bij sommige bochten schuift woef van voor naar achter en van links naar rechts. Ik probeer haar zo goed mogelijk tegen te houden zodat het geen vervelende rit wordt voor haar. Dan ineens rijden we Melrose blijkbaar in en word ik aangetikt door een meisje achter me, die zegt dat ik bij de volgende halte eruit moet. Ik druk op de stop knop en dat is maar goed ook want ik ben de enige die uitstapt. Ik zou gedacht hebben dat het een veel grotere halte was in Melrose. Maar eind goed al goed, en we staan weer bij de start in Melrose!

klik voor groot

Ik moet even zoeken naar de start van de route want we kwamen op een andere plek aan dan waar we gisteren moesten opstappen. Maar de abbey is snel gevonden en ik neem de tijd om even goed rond te kijken. Het zijn toch de hoogtepunten qua bezienswaardigheden van deze route!

klik voor groot

Melrose Abbey is opgericht in 1136 door King David I en gebouwd door monniken. Het was een van de rijkste gemeenschappen maar heeft erg te lijden gehad in de middeleeuwen. In de 14e eeuw werd het deels weer opgebouwd vanwege schade die was opgelopen door de Engelsen in 1385.

klik voor groot

Na een poosje gaan we dan maar op pad voor de route. Eerst even omhoog naar Abbey Street en dan nemen we de priorswalk. Dat is een mooi pad en het loopt prima.

klik voor groot

Hoewel we over een verharde weg lopen, is deze afgesloten voor verkeer. Heel rustig en er lopen wat paarden en in de verte loopt een wandelaar. Wat vredig allemaal en ik heb het gevoel dat het een top dag gaat worden. Gek idee dat er al 85 km in de benen zitten. Ik voel niks en woef heeft ook nergens last van geloof ik. We lopen verder en komen langs Rhymer’s Stone. Dat stelt niks voor maar het is leuk om te zien en het verhaal erachter te lezen. Als je het niet weet, zou je er zo voorbij lopen overigens. Thomas the Rhymer leefde tussen 1220 en 1297. Hij zou kunnen voorspellen en veel van zijn voorspellingen kwamen uit. De steen is de plek bij de Eildon Tree waarvan gedacht wordt dat hij geesten ontmoette die hem de voorspellingen zouden vertellen.

klik voor groot

We lopen weer verder en laten de afslag naar Eildon Hills links (liever gezegd rechts) liggen. Daar ga ik nog wel eens een keer naartoe maar vandaag niet. De route gaat daar overigens ook niet heen maar je kunt een detour maken. Al snel zijn we bij Newton St Boswells. Een stadje uit 1529 dat belangrijk was in de tijd van de monniken die er graan vermaalden.

klik voor groot

Vervolgens gaan we richting Newtown Glen, een mooi stuk bos met veel bloemen en wildlife. We lopen boven de river Tweed langs en straks zal ik op een uitzichtspunt komen.

klik voor groot

Achter me zie ik een wandelaar ploeteren over het pad. Die kom ik straks vast tegen als ik op het uitzichtspunt even ga kijken.

Dat blijkt te kloppen want ik heb net de eerste foto’s gemaakt als de man aankomt en meteen op het bankje gaat zitten uitpuffen. Hij blijkt de St Cuthberts Way te lopen (100 km) en loopt van plaats naar plaats. We raken aan de praat en hij kan er maar niet over uit dat we op de eerste dag ruim 46 km hebben gelopen. Nou ik misschien ook niet maar we hebben het wel gedaan.

klik voor groot

We nemen afscheid nadat we op de kaart hebben gekeken welke kant we op moeten. Net voor een brug zal hij straks aan de andere kant doorlopen. Ik ben benieuwd of hij wel de korte detour maakt naar de abbey van Dryburgh en de tempel of gewoon het pad blijft volgen. Ik ga in ieder geval de Dryburgh bridge over. De brug is uit de 20e eeuw en vervangt een oude brug van Capt Samuel Brown en is de enige optie om de rivier over te steken.

klik voor groot

Na de brug zie ik de Temple of the Muses al. Daar ga ik even kijken natuurlijk! Earl of Buchan maakte dit gekke ding. Het is een model van een Grieks paviljoen met een modern beeld erin. Maar leuk om even te zien!

klik voor groot

Ik zou even de route af moeten voor Wallace statue maar ik besluit nu eerst verder te gaan richting Dryburgh waar de abbey zal zijn. De vierde en laatste abbey die ik zal bewonderen. In Kelso, Melrose en Jedburgh waren de andere drie van deze route. De abbey is vanaf het pad totaal niet te zien dus ik besluit een kaartje te kopen om het te gaan bewonderen. Ik heb alle tijd tenslotte. Het kost me 5 en halve pond en aan het einde kom ik tot de ontdekking dat je nog apart voor het toilet moet betalen ook. Merkwaardig. Ik kan mijn rugzak bij het meisje achterlaten en ga op mijn gemakje rondkijken.

klik voor grootDe abbey werd gesticht in 1150 onder beschermheerschap van Hugh de Morville, constable of scotland and Lord of Lauderdale. De kerk werd gebouwd in de 12e en 13e eeuw maar daar is weinig van over helaas. In de 17e eeuw verloor de abbey zijn functie. Overigens redde David Stuart Erskine de resten van de abbey van een lokale boer die de abbey gebruikte voor de stenen.

klik voor groot


Na en poosje gaan we weer op pad Eerst even zoeken naar dat rare toilet waarvoor ik nog moet betalen ook.

klik voor groot

We vervolgen onze weg richting Kelso via Makerstoun maar zo ver is het nog niet. Eerst lopen we langs de rivier weer. De River Tweed is 156 km lang en staat bekend om zijn zalm. Het is echt prachtig en heel vredig. Ik geniet met volle teugen vandaag.

klik voor groot

Na verloop van tijd moeten we even langs de weg lopen richting Clintmains. Vreemd genoeg moet je over gras lopen maar houdt het gras ineens op langs de vrij drukke weg. Het is gelukkig maar een klein stukje.

klik voor groot

Daarna gaan we een stukje door bos waar ik een enorme paddenstoel zie staan. De enige die er staat en best bijzonder. Kabouters of een elfje zie ik helaas niet.

klik voor groot

Als we het einde van het bos komen, wil ik de hond aan de riem doen en merk ik dat ik geen riem meer heb. Ik moet terug want ik weet zeker dat ik haar bij de drukke weg aan de riem had. Snel hobbelen we terug over het bospad en daar ligt inderdaad de riem op het pad. Gelukkig maar!

Dan lopen we langs de oever van de River Tweed. Links van me prachtige gele koolzaadvelden en volop vogels te horen en te zien. Ik denk zelfs dat ik een dipper zie vliegen die naar zijn nest gaat. Er is niemand te zien op een visser na die me tegemoet komt lopen met zijn aparte kleding aan en zijn lange hengel.

klik voor groot

Ik probeer een foto van mezelf te maken met woef en de gorilla pod maar ik zit te klungelen en het valt blijkbaar op want de visser die inmiddels dichterbij is gekomen zegt dat hij wel even een foto zal maken. Dat doet hij maar ik zie pas even later dat ik er niet alleen als een idioot opsta, maar dat hij ook woef doormidden knipte.
We praten nog even en hij blijkt al 20 jaar daar te komen om op zalm te vissen. Ik weet dan nog niet dat even verderop zijn vader aan het rusten is. Die zal ik later tegenkomen. Ik neem afscheid van de man en we lopen weer verder. Ik zoek eigenlijk een geschikt plekje om even pauze te houden omdat woef moet eten en even verderop zie ik een soort hutje staan. Ik heb geen idee wat het is, maar als ik dichterbij kom, blijkt er een oudere man te zitten die bezig is met zijn hengel.

We raken aan de praat en ik vraag of het goed is dat ik bij hem mijn pauze houd. Hij vindt het gezellig en maakt de stoel leeg en maakt ruimte voor woef en voor mij. Ik geef woef eten zodat zij even kan rusten en neem zelf ook een sandwich. Ik raak aan de praat met de man. Het is ontzettend leuk om met hem te praten. Hij is 80 jaar en de man die zojuist een foto van mij maakte blijkt zijn zoon te zijn die al was gaan vissen. Ik kijk op mijn camera wat voor foto hij heeft gemaakt en schiet in de lach over die halve hond. De man lacht en zegt dat zijn zoon niet zo goed is met foto’s maken. Maar hij was ook ‘available’ voor een plaatje.

Eerst maak ik een kiekje van ons bij het huisje.

klik voor groot

Hij vertelt ondertussen van alles over vissen, over de zalm en over zijn vakanties. Na een poosje maakt de man dan de foto van woef en mij. Ik lig in een deuk want de eerste foto heeft ook geen hond erop staan. Hij snapt er niks van en maakt nog een foto. Die is wel goed. Het gaat natuurlijk nergens over, maar ontmoetingen onderweg zijn gewoon heel erg leuk. Aan de ene kant is het prettig als het stil is, maar een beetje kletsen met mensen is toch ook wel heel erg leuk. Als ik denk dat woef genoeg gerust heeft na het eten, gaan we weer op weg.

Het is toch een beetje somber weer geworden terwijl de dag zo mooi begon.

klik voor groot

We lopen langs old dalcove dat volgens het boekje een oude mansion is. Niks gezien dus. We gaan verder en lopen een heel stuk over een weg. Joggen gaat nog prima en we schieten al aardig op. Het uitzicht is prachtig. Rechts van me zie ik nog net stukjes van de rivier.

klik voor groot

Vanaf nu is eigenlijk vooral het uitzicht mooi en zijn er geen bijzondere dingen meer te zien, behalve straks weer in kelso. De route gaat afwisselend over de rustige weg, over grasland en over bospaden. Van alles wat en het gaat prima.

klik voor groot

Woef doet het nog prima. We gaan het dus gewoon halen! Overigens zal vandaag de route ook weer langer zijn. Geeft niet maar inderdaad zal het totaal dus dichtbij de 120 km komen te liggen zoals ik ook van te voren had bedacht. Drie dagen van 40 km ongeveer, hoewel ik dus alleen kon knippen in 46,5 – 39 en 33 km. Prima zo, de kortste route aan het einde.

Ik zie Kelso al liggen heel in de verte. We moeten daarvoor nog even over wat velden en woef is blijkbaar echt nog niet moe want ineens wil ze vanavond haas eten en scheurt er vandoor. Dat is niet de bedoeling en al snel is ze weer netjes bij me.

klik voor groot

Dan zien we de race course al liggen van Kelso. Een enorme oppervlakte beslaat die racecourse. De racecourse opende in 1822 en is dus behoorlijk oud. Even later lopen we Kelso in en komen bij de ingang.

klik voor groot

In Kelso loop ik verkeerd, want ook al loop je hier aan de linkerkant, het bordje staat op een laag paaltje aan de rechterkant van de weg. Heel handig. Jammer dat ze niet iets beter hebben nagedacht over de pijltjes en de plaatsing.

klik voor groot

Dan een mooi uitzichtspunt over Kelso met de rugbyclub in het midden en een parkje waar ik doorheen zigzag hoewel de bordjes allemaal door grappenmakers zijn omgedraaid.

klik voor groot

Langs de ingang van Floors Castle dat ik helemaal gemist heb toen ik op de eerste dag over de brug aan de andere kant Kelso binnen kwam lopen. Ik tik dit enkele dagen later en inmiddels hebben we weer een stukje gelopen en zag ik gewoon wel degelijk Floors Castle liggen toen ik daar liep. Misschien was het weer niet helder genoeg of was ik gewoon een beetje blind. Maar het is een enorm kasteel dat je niet kunt missen. Jammer genoeg is er vanaf deze kant niks van te zien.

klik voor groot

Ik sla rechtsaf en kom op een brede strook gras langs de rivier. Dit wordt de Cobby Riverside Walk genoemd. Links de kerk van Kelso al. Ik ben er nu echt bijna! Het weer is enorm opgeknapt en het zonnetje schijnt. Wat een prachtig moment om de route te beeindigen op deze manier.

klik voor groot

Op een bankje zitten twee wandelaars met grote rugzakken en ik vraag of ze ook klaar zijn. Ze blijken morgen de laatste etappe te gaan lopen van Kelso naar Jedburgh en doen dat als 6e etappe. Ze zijn doodmoe en snappen niet dat ik samen met de hond de route in 3 dagen heb gedaan. Ik ook niet maar we zijn er!

Ik neem afscheid en we lopen het allerlaatste stukje naar het centrum. Daar is the Square al met de mooie townhall. Geen finishboog, niemand die op ons staat te wachten. Maar we did it. Gek genoeg voelt het helemaal niet als ver. We zijn gewoon drie dagen samen op avontuur geweest. Vandaag was een topdag met leuke ontmoetingen en mooie dingen om te zien.

klik voor groot

Ik besluit om nog even door te lopen naar de abbey van Kelso om nog wat foto’s te maken.

klik voor groot

Daarna gauw naar de auto. Waf zal inmiddels wel moe zijn.

klik voor groot

Na 33 km kwam er een eind aan de laatste dag van ons 3 daagse avontuur.

klik voor groot

Ik schrijf binnenkort een terugblik met leerpunten. Dit riekt naar meer, want het was leuk en het viel enorm mee.

gegevens:

* 33 km
* 14 graden

mei 190 km – 2015 totaal 1.569 km

12.05.2015 – borders abbey way – dag 2 – 39 km

Vandaag is het dinsdag en gaan we op pad voor de de tweede dag van de borders abbey way. De route zal vandaag van Hawick naar Melrose gaan via Selkirk. Gisteren hebben we ruim 46 km gelopen en dat is allemaal goed gegaan. Ziva doet het prima en heeft totaal geen stijfheid laten zien. Ze vond het vanmorgen weer leuk om mee te gaan gelukkig, want ik laat alles van haar af hangen. Zodra zij tekenen vertoont van stijfheid of vermoeidheid stop ik natuurlijk of sla ik een dag over maar tot nu toe gaat het allemaal goed. Even na half 8 staan we dus weer bij de bekende bushalte in Kelso waar hetzelfde handjevol mensen staat te wachten als gisteren. Let maar eens op de man in de blauwe jas. Ook de dikke man in zijn rode hoodie is weer present en ook deze keer eet hij weer een zak chips in de bus, spoelt dat weg met cola en neemt een bar als toetje. Ongelooflijk.

klik voor groot

Ook deze keer is de bus weer tamelijk leeg en heeft woef een prima ligplaats waar ze rustig kan reizen. Na een uur zijn we weer in Hawick. Ik weet nu waar ik moet beginnen met de route en al snel zijn we op de juiste weg.

Ik weet al dat we een heel stuk nu eerst gaan klimmen naar het hoogste punt vanaf Hawick. Vandaag loop ik met de klok mee, zoals het beschreven is in de folders. Overigens staat daar dat je Selkirk naar Hawick ook in tegengestelde richting kunt lopen zodat je lekker over de weg naar beneden kunt lopen richting Hawick aan het einde, maar ik loop nu eenmaal met de klok mee en zal dus moeten stijgen. Welnu dat doet het want het valt helemaal niet mee op dat eerste deel. Eigenlijk wandel ik het hele eerste stuk en dat komt deels door mijn onervarenheid met dit soort lange routes en met het feit dat ik 3 dagen achter elkaar moet lopen. Dat heb ik op deze afstand nog nooit gedaan en ik heb geen idee hoe dat allemaal uitpakt straks. Voorzichtigheidshalve wandelen we dus naar boven. Gelukkig had ik al gelezen dat je bij het verlaten van Hawick af en toe om moet kijken omdat je dan heel mooi uitzicht hebt over het dorp en dat klopt. Ik stop dus even om een foto te maken want het is wel heel apart om Hawick zo tegen de berg op te zien liggen. Het is helaas geen helder weer maar het is met het oog wel erg mooi.

klik voor groot

Na verloop van tijd lopen we een stukje de rimboe in, hoewel dat wel een verhard pad is. Ook hier weer een aardige stijging en ik vraag me af of ik nog vermoeide benen heb van gisteren of dat het toch meer stijgt dan ik denk. Maar we gaan moedig voorwaarts. Het is nog droog en de wind waait uit de goede hoek want daar heb ik rekening mee gehouden.

klik voor groot

Ik schiet een paar foto’s zolang het nog goed weer is. Het zonnetje piept af en toe tussen de wolken door en dan is het meteen een stuk mooier. Het motregent heel af en toe maar de temperatuur is goed en eigenlijk ideaal voor deze lange afstand. Na verloop van tijd komen we in een soort bos. Daar is erg veel modder en de paden zijn heel slecht beloopbaar door paarden of koeien die diepe gaten hebben gemaakt. Ik doe voorzichtig aan want ik heb geen zin om mijn enkels te verzwikken hier. Ik schiet dus eigenlijk voor geen meter op. Net als ik weer lekker op gang ben, stop ik weer vanwege het pad.

klik voor groot


Het mag allemaal de pret niet drukken en we gaan gewoon voorwaarts natuurlijk. Als we in het bos lopen, denk ik dat het op een gegeven moment echt gaat regenen. De voorspelling was ook regen midden op de dag dus het zou wel eens het begin kunnen zijn van de echte bui. Ik stop, doe de rugzak af en zoek mijn regensleeves in de rugzak en kijk of ik het jasje voor woef bij me heb. Ik kan weer niks vinden maar ik denk overigens dat het jasje ook niet nodig is en veel te warm is vandaag. We lopen door en nog steeds banjer ik een beetje door de modder.

Het is wel mooi dus ik maak af en toe een foto van het uitzicht en van de hond.

klik voor groot


We klimmen door en ik weet al dat we uiteindelijk het hoogste punt van vandaag zullen bereiken op 337 meter. Grappig genoeg staat er in het boekje dat er een mooi uitzicht zal zijn maar ik zie helemaal niets. We hobbelen dus maar weer verder, eerst door een bos en dan komen we ineens op een golfbaan. Het ziet er fraai uit en ik moet echt eroverheen lopen. Ik blijf netjes aan de zijkant waar ik in de verte twee mannen een bal zie afslaan. Ik volg het balletje even maar raak het kwijt tegen het schelle licht van de lucht maar even later hoor ik keihard ‘FORE” roepen en dan zie ik het balletje ineens recht op me afkomen. Gelukkig ploft het balletje ongeveer 2 meter voor me in het gras maar ik schrok me rot.

klik voor groot

We lopen verder en ik klets even met de mannen die de bal hebben afgeslagen. Volgens mij konden ze niet echt goed mikken of was het de bedoeling om ons te raken. Geen idee, stomme sport. Na de golfbaan klimmen we weer een stukje en het is wel mooi. Jammer dat het niet helderder weer is.

klik voor groot

We lopen nu in de richting van Ashkirk maar de route gaat via Wollrig. We gaan nu richting het hoogste punt op de tweede klim van vandaag. Daarvoor lopen we over een stuk weg. Dat zou prima te lopen zijn maar het voelt allemaal vrij zwaar dus ik doe steeds maar een stukje.

Op de weg ligt een fraaie das die blijkbaar aangereden is. Hij is dood maar ziet er onbeschadigd uit.

klik voor groot

We gaan verder over de weg die er eindeloos uitziet. Dit is een soort mentaal dingetje als je alleen maar in de verte een weg ziet lopen en verder niks. Moet ik echt daar heen?

klik voor groot

Het blijft bijzonder dat het echt uitmaakt hoe je je voelt op een dag, of iets makkelijk of moeilijk aanvoelt. Ik weet dat je moet lopen met een glimlach. En het is ook leuk, het is ook spannend en het is een avontuur dat we voor het eerst zo ondernemen. Maar vandaag loopt het op dit moment nog niet zo lekker als gisteren. Ik vond het gisteren niet zwaar, niet ver en gewoon erg leuk. Waarom dan vandaag niet zo? Is het de omgeving? Iets anders? Ik heb geen idee en terwijl ik dit tik (enkele dagen later) weet ik het nog steeds niet.

Hoe het ook zij, we moeten door en we lopen verder Woef heeft nergens last van, als ze tenminste niet mijn stemming aanvoelt. Het waait behoorlijk maar gelukkig vaak met wind mee.

klik voor groot

Dan komen we eindelijk weer eens op een mooi open stuk met een goed graspad om op te lopen. Het uitzicht is fraai, het is weer iets lichter en er staan prachtige koeien in de wei die fotogeniek staan te loeren naar mijn kalfje.

klik voor groot

Na het veld met de koeien nog meer mooie uitzichten.

klik voor groot

Dan komen we ineens op een boerderij uit en ik denk dat ik verkeerd ben gelopen toen ik genoot van het uitzicht en eindelijk lekker naar beneden kon lopen. Het zal toch niet waar zijn? Een bordje zie ik niet dus kijk ik op de kaart of we goed zitten. Maar het klopt en we moeten dus over het erf van Middlestead farm.

klik voor groot

Daarna gaan we door een veld met heel veel schapen en enorm veel lammetjes. Woef kijkt niet op of om maar omdat de boerderij dichtbij is, doe haar maar even aan de riem. De lammetjes zijn schattig maar 2 lammetjes zijn aan de verkeerde kant van het hek uitgekomen en proberen weer naar moeders te komen. Dat lukt natuurlijk helemaal niet en de ooi loopt zenuwachtig heen en weer langs het hek. Domme kinderen.

klik voor groot

Helaas zijn er niet alleen velden met schapen, maar ook met enge koeien. Ik kom ineens op een veld met alemaal jonge koeien. Gelukkig zonder moeder maar ze zijn blijkbaar net buiten want ze zijn razend nieuwsgierig en komen met z’n allen aanrennen om eens gezellig te kijken. Maar ik vind ze niet leuk. Koeien zijn niet slim en denderen met evenveel plezier gewoon door of over je heen. Woef loopt los want die redt zich wel. In plaats dat ze nou woef doet, laat ze mij het vuile werk opknappen en ik roep van alles naar de dieren en zwaai met mijn armen. Ondertussen rommel ik door het modderige veld met gaten. Heel leuk. Rechts van me staan de resten van een dovecote. Toch even snel een kiekje ondanks de koeien die maar blijven volgen.

klik voor groot

We klimmen weer over een hekje en de koeien zijn ons ht hele veld door gevolgd. Maar nu komen we weer op veilig terrein in het bos rond the Haining.

klik voor groot

Het bos is wel mooi overigens met mooie doorkijkjes.

klik voor groot

Ik besluit in het bos even te pauzeren om de hond eten te geven en wat te drinken. Het gebouw dat naast me staat is een aardig opknap project als ik het zo bekijk. Is dat nou the Haining? Geen idee eigenlijk.

klik voor groot

Ik geef waf wat eten en moet dus noodgedwongen zeker een half uur wachten. Ik ga niet zitten want het is koud en het waait en ik blijf maar een beetje om een boom heen lopen om uit de wind te blijven. Dat is het enige dat echt jammer is op deze route. Ik kan niet lekker even een uurtje in de zon gaan zitten op mijn zitmatje en dat is jammer.

Na een poosje gaan we weer verder en we naderen Selkirk dan eindelijk.
Het loopt allemaal best aardig ondanks het vervelende beginnetje met de steile hellingen. Ik maak een foto van het kleine begraafplaatsje net voor het dorp.

klik voor groot

We lopen vervolgens Selkirk tegemoet maar raar genoeg zie je eigenlijk helemaal niks van het dorp of ik heb het gewoon uit mijn geheugen gewist. Toch had hier een kerkje moeten zijn en wat andere dingen.

Hoe het ook zij, we gaan weer verder richting Selkirk Hill, een gebied van 56 hectare dat allerlei flora en fauna herbergt.

klik voor groot

Jammer genoeg zie je er eigenlijk niks van. Ik ben niet zo onder de indruk van deze tweede dag maar misschien komt dat door het weer of het constante klimmen. We lopen verder en we komen langs een soort bron waar waf echt even iets wil drinken. Ik vind het best want het ziet er vrij schoon uit.

klik voor groot

Ik maak nog een foto van het dorp als ik achterom kijk.

klik voor groot

Daarna lopen we over een old track dat er mooi uitziet met van die oude struiken aan de zijkanten van het pad met veel vogels. Het is nog steeds droog ik maak nog een foto van het uitzicht.

klik voor groot

Na verloop van tijd heb ik uitzicht over Cauldshields Loch.
Bijna lopen we verkeerd bij het meer, maar ik weet nog van de voorbereiding dat ik er langs moet lopen dus gelukkig gaat dat uiteindelijk goed.

klik voor groot

We lopen richting Abbotsford House waar je helaas niets van kunt zien vanaf de route. Ik kan er ook niet heen vanwege de hond en ik loop ook een beetje naar de tijd te kijken in verband met de bus aan het einde.

We lopen verder langs de river Tweed en ik vraag me af waarom we er nog niet zijn. De route zou ongeveer 35 km zijn maar dat is langer. Vervelend want ik had al lang in de gaten dat ik de bus gewoon niet ga halen die ik had gepland. Geeft niet, maar de volgende gaat pas over een uur. Eigenlijk zou ik het ook niet erg vinden als we er nu eens zouden zijn. De afstand tot het einde lijkt ook maar niet korter te worden op de navigatie. Ik zie in de verte Redbridge viaduct, gebouwd in 1840 voor de railway van Edinburgh naar Hawick die in 1849 ging rijden.

klik voor groot

Ik kom langs het water iemand tegen die ook aan het joggen is met 2 honden. We raken aan de praat en het blijkt een nederlandse te zijn die al 20 jaar in schotland woont. We kletsen wat ik vertel over de route en dat deze tweede dag eigenlijk een beetje saai is. Zij kende de BAW niet, maar we de andere routes die vlakbij lopen.

In de verte zie ik Lowood bridge uit 1826 ooit gebouwd voor 600 pond. Ben ik er dan nu bijna?

klik voor groot

Het lijkt er wel op, want even later doemt de Chain bridge al op. Een opvallende witte brug die volgens de kaart echt vlakbij Melrose moet liggen.

klik voor groot

Eindelijk lijk ik dan in de buurt van Melrose te komen. Het weer is inmiddels opgeknapt en het zonnetje begint te schijnen. Dat laatste stukje gaat nu ook lukken natuurlijk. Komt dit gevoel nu door het gejakker voor de bus? Ik ben nu dubbel blij dat ik niet door ben gegaan met het hotel pakket met haal en breng service. Dan had ik elke dag met een limiet en afspraak moeten lopen!

klik voor groot

Inmiddels ben ik ook bij de chain bridge aangekomen en ik maak er nog een foto van.

klik voor groot

Kom maar op met het laatste stukje dan. Melrose wacht en ik heb nog even tijd voor de abbey als het goed is! Ik loop door en zie inderdaad in de verte al de abbey liggen!

klik voor groot

Dat ziet er goed uit maar ik ga eerst op zoek naar de bushalte en zie dat deze tegenover de abbey ligt. Dat komt mooi uit want ik heb nog even voordat de bus komt. Ik kleed me snel om, doe mijn winddichte broek aan en mijn dons jas om niet af te koelen nu ik klaar ben met de route. Gauw wat foto’s van de abbey!

klik voor groot

Morgen heb ik meer tijd om te kijken, want dan starten we weer in Melose voor de laatste ruk naar Kelso!

klik voor groot

Na de abbey loop ik naar de bushalte voor de 30 minuten rit naar Kelso. De bus kost 3 pond 60 voor deze rit. Waf is best moe volgens mij en slaapt lekker onderweg.

klik voor groot

Na bijna 39 km komt een einde aan deze dag. Ik heb een beetje gemengd gevoel over deze dag. Misschien omdat er wat minder te zien was dan ik had gehoopt en omdat het landschap wat minder mooi was door het sombere weer. Ik weet het eigenlijk niet. Ik vond ht jakkeren voor de bus ook uiterst vervelend. Natuurlijk haal je het makkelijk allemaal maar je weet nooit wat je onderweg allemaal tegen komt dus je houdt er toch steeds rekening mee. Selkirk heb ik blijkbaar niet goed genoeg bekeken en gezien en dat is jammer. Ik heb ook vandaag teveel moeten wandelen vanwege de paden of de stijging. Wandelen gaat me niet zo goed af, omdat het enorm vermoeiend is en je er dikke poten van krijgt. Woef gaat ook enorm sukkelen dan, dus dat is gewoon niet zo prettig als rustig joggen.

Maar ik heb goede hoop voor morgen. Dan is er weer veel te zien en de afstand is een stuk korter. Als het goed is, zal die afstand dan rond de 29 km zijn. Ik hoop dat woef OK is, zodat we morgen gewoon weer op pad kunnen voor de laatste etappe!

gegevens:

* 39 km
* 11 graden

mei 157 km – 2015 totaal 1.536 km