21.05.2015 – jedburgh – 15 km

**21.05.2015 – jedburgh – 15 km**

Voor vandaag had ik al een paar dagen geleden een route uitgezocht en in de navigatie gezet. Het zou een rondje van 13 km zijn, die begon bij de abbey van Jedburgh waar ik op de eerste dag van de BAW ook halverwege de dag voorbij kwam. Gek idee dat ik toen nog twijfelde of ik Kelso wel weer zou halen en inmiddels is de hele route gedaan en heb ik alweer diverse rondjes gelopen hier.

Ik heb natuurlijk eerst even goed gekeken bij de abbey en wat foto’s gemaakt.

klik voor groot


Ook zag ik nu Inchbonny sculpture vlakbij. Daar heb ik de vorige keer niets van gezien maar ik wist het ook niet. Dit gaat over de ontdekking van horizontale en verticale rock strata die gevonden werden bij de kust van Berwick.

klik voor groot

Daarna gauw de stad uit en op weg naar de route over Cannongate bridge. Deze keer stak ik over, de vorige keer liepen we erlangs op weg naar Kelso.

klik voor groot

Dan twijfel ik even want de route staat deels aangegeven maar omgekeerd aan het boekje, dus keer ik de route om in mijn navigatie. Dat is maar goed ook want het einde van de route zal ik helemaal niet meer lopen zoals het moet.

klik voor groot

Daarover later meer. Ik loop dus eerst parallel aan Jed water verder met prachtig uitzicht links. Dit herken ik van de BAW. Jammer dat ik nu dezelfde richting op loop als maandag vorige week, maar het blijft mooi.

klik voor groot


Dit stuk loopt prima, en we hebben het naar ons zin zo onderweg.
Op een gegeven moment slaan we rechtsaf Dere Street op en dat is ook een fraai pad dat omhoog en naar beneden loopt. Links en rechts weer die heerlijk geurende struiken.

klik voor groot

Dan moeten we rechtsaf slaan een bos in. Vervolgens is het een en al ellende (voor mij dan). Het is een haast onbegaanbaar pad. Op sommige delen kan ik nog wel joggen maar op andere delen stap ik scheldend door de modder troep. Niks aan.

klik voor groot

Ik kijk op de kaart en besluit aan het einde de weg te pakken en terug te gaan naar Jedburgh. Ik heb geen zin om dit heel erg lang te doen. Als we na ruim 10 km weer terug zijn bij de abbey, besluit ik een deel van een andere route te doen die me naar Timpendean Tower zal brengen. Zo gezegd zo gedaan en na even zoeken, blijken we gewoon even de BAW terug te moeten lopen richting Hawick waarbij we weer langs Jail Castle komen. Vorige week stond daar de bloesem nog mooi in bloei.

klik voor groot

Rechts zal ik ergens een beetje verborgen pad kunnen vinden met een gate en dat is snel gevonden. We klimmen een paar trappen op en echt fraai is het allemaal niet (meer). Daarna loop ik aanvankelijk verkeerd over een weiland en daarna besluit ik terug te keren. Het doel is nu nog veel te ver weg, vandaag heb ik daar geen zin in en het pad dat ik nu aan het bewandelen (!) ben heeft een stijging van 80 mtr naar 210 mtr in een korte afstand. Dat kan ik dus niet en zeker niet nu meer. Ik slenter omhoog en help een schaap dat klem zit tussen hek en prikkeldraad.

klik voor groot

Ik ben blij als ik boven ben, en sla rechtsaf om over de weg weer naar Jedburgh te gaan. Daarbij vergeet ik even dat we net die enorme stijging hadden en dus weer naar beneden zullen moeten. Dit had beter andersom kunnen zijn: stijgen over de weg en dalen over zachte bodem. Ik hobbel rustig naar beneden maar omdat ik aan het afremmen ben, besluit ik het laatste stukje dan maar te wandelen. Beter voor lijf en leden Het is niet anders, het rondje liep voor geen meter. Gauw vergeten en op naar de volgende. Ik maak nog een foto van het uitzicht en van de abbey als ik vanaf de andere kant nu kom aanlopen.

klik voor groot

gegevens:

* 15 km
* 15 graden
* 760 hoogtemeters

mei 255 km – 2015 totaal 1.632 km