review: Jobst Sport Socks compressie kousen

Via Butik21 kreeg ik de mogelijkheid om Jobst Sport Socks te proberen en te reviewen. Butik21 biedt o.a. steunkousen, medische compressiekousen (= therapeutische elastische kousen) en orthopedische producten aanbieden tegen scherpe prijzen.

Ik was erg benieuwd naar de Sport Sock van Jobst omdat ik al een andere kous van Jobst heb met hogere compressie. De Sport Sock heeft middelmatige compressie (15-20 mmHg) en is in 2 kleuren beschikbaar: zwart en een soort lichtgrijs. De maatvoering wordt gedaan aan de hand van de kuitomtrek en de enkelomtrek.

Materiaal:


  • 60 % nylon
  • 10 % elastaan
  • 30 % polyester

uiterlijk en materiaal

De kous ziet er goed uit. Geen opvallend patroon, gewoon een rustige kous in de kleur lichtgrijs. Het materiaal voelt heel zacht en licht met een brede zachte boord. Op de hiel en zool zit zachter materiaal en dat voelt prettig aan als ik de kous vasthoud. Ik ben benieuwd hoe dat aan de voet voelt! Overgens heeft mijn kous geen strepen zoals op de afbeelding. Het is een kous zonder patroon.

pasvorm

De kous trekt gemakkelijk aan. Misschien iets te gemakkelijk en ik twijfel over de sterkte van de compressie. Maar de kous zit als gegoten en voelt heerlijk comfortabel, zowel aan het been als rond de voet. Er zijn eigenlijk geen naden en dat voelt prettig. De kous is lang genoeg en komt onder de knie. De brede en zachte band zorgt ervoor dat de kous niet afknelt en ook niet afzakt. Jobst claimt een bijzondere thermoregulatie en dat lijkt ook wel te kloppen, want de kous voelt luchtig en koel. Er is voldoende ruimte voor de tenen en dat is prettig want bij een kous die te strak zit, worden tenen naar elkaar toegebogen en dat loopt niet fijn. Rond de enkel sluit de kous ook mooi aan zonder te strak aan te voelen. De zachtere delen bij het voetje en de achillespees voelt erg prettig. Aanvankelijk dacht ik dat de kous een beetje glad was in de schoen zodat ik zou rondschuiven maar dat blijkt niet zo te zijn. De kous is niet extreem dik dus er zal niet snel een probleem met de maat van de schoen optreden vanwege een te dikke kous. Ik heb de kous vooral met wat frisser (tot koud) weer gedragen en dat voelt prima. Met warm weer heb ik nog niet kunnen testen maar dat volgt natuurlijk nog.

wassen en drogen

De kous wordt binnenstebuiten gewassen. Op lage temperatuur wordt de kous ook goed schoon (de kleur is immers vrij licht) en droogt ook weer snel. Niet in de droogmachine drogen maar gewoon neerleggen. Ik heb nog niet door beekjes gelopen en kan dus nog niet oordelen of de kous snel droogt in een natte schoen.

werking

Ik gebruik de kousen niet tegen blessures maar om te voorkomen dat mijn benen erg dik worden van het lopen vanwege een bloedsomloop probleem. Ook hiervoor dient de compressie van de kous en dat werkt goed. Ik zou persoonlijk wat meer compressie willen hebben tijdens het lopen en zou graag deze kous in hogere compressie klasse willen proberen. Die kous bestaat en dat wil ik ook proberen. Maar deze kous werkt met deze compressieklasse ook goed want ik merk echt verschil met of zonder kous. Na het lopen kan de kous gewoon aangehouden worden bij de recovery periode.

levensduur

Ik heb de kous nu in gebruik sinds eind oktober 2016 en tot nu toe (eind november 2016) lijkt de levensduur veelbelovend want de kous is zeer intensief gedragen. Inmiddels is er ongeveer 400 km mee gelopen en gefietst en werd de kous ook gewoon dagelijks gebruikt als test. De kous ziet er nog prima uit. Aanvankelijk zag ik een soort slijtage rond de voet waar de schoen rond de voet zit, maar dat treedt blijkbaar direct op na in gebruik name en verergert verder niet meer. Vanzelfsprekend volgt een update over de levensduur na langer gebruik.

conclusie

Ik vind het een zeer prettige kous. Mooi afgewerkt en met comfortabele pasvorm. Wordt vervolgd!

Deze kous is verkrijgbaar bij:

directe link naar de Jobst Sport Socks

Het hele review staat natuurlijk ook op de review site waar nog veel meer modellen en merken worden beschreven