29.05.2016 – edinburgh HM – 21 km

**29.05.2016 – edinburgh – 21 km**

Vandaag is dan weer de dag van de HM in Edinburgh. Ik liep hier in 2012 voor de eerste keer de HM en liep hier vorig jaar ook de HM. In 2012 liep ik een PR na een zwaar schema dat ook nog eens voor allerlei problemen achteraf zorgde. Vorig jaar liep ik maar 20 seconden trager en veel vlakker en fijner zonder schema en gedoe. Dit jaar heb ik ook geen specifieke training voor deze HM gedaan. Maar ik heb natuurijk gewerkt aan de aerobe basis en ben sneller geworden daardoor. Ik heb hier nog enkele keren wat continu rondes gedaan en twee korte tempo runs. Verder vooral veel kilometers gemaakt en leuke dingen gedaan samen met wafje. Ik was dus erg benieuwd hoe het zou gaan eigenlijk. Mijn HF training zou zijn vruchten af moeten werpen en echt idioot vermoeid was ik ook niet want we hebben de laatste weken niet veel hoogte meters gemaakt. Stiekem hoopte ik wel op verbetering van mijn oude PR maar echt belangrijk is het niet. Ik zou wel echt mijn best gaan doen en met verstand en met een plan gaan lopen.

We zouden om 6 uur vertrekken met twee auto’s en de fiets en weer proberen de auto in Musselburgh bij het sport centre te parkeren. Daarna zou D ons weer naar Edinburgh brengen. Ook dit jaar met de fiets, alleen dit jaar onze eigen fiets die we nu eenmaal bij ons hebben. Wel zo makkelijk omdat daar ook een tas op past dus geen gedoe met rugzakken en plaats gebrek. Zo gezegd zo gedaan. Het vertrek zou een beetje vroeg zijn maar dat kwam doordat D nog een klus te doen had in de ochtend. Niks aan te doen, wij zijn al erg blij dat het op deze manier kan. We hadden van te voren al alles klaar gemaakt. Zakje met reserve renkleding (onderhemd en dun lange mouwen shirt voor het geval dat), tasje met ondergoed en joggingbroek voor na de loop. Verder een spons, en wat softflaskjes met water. Daar zouden het wel mee kunnen uitzingen dacht ik.

Woef is al twee keer kort uit geweest voordat we vertrekken en klokslag 6 uur rijden we weg. Ik heb een complan een een bakje havermout gegeten. De fiets hebben we gisteren al in de taxi gezet om tijd te sparen.

klik voor groot

Onderweg is het maar grijs weer en er vallen zelfs miezer druppies op mijn raam van de auto. Maar ik weet al dat het warm gaat worden vandaag en laat me niet van de wijs brengen. Kort rokje, korte mouwen en dat is het dan. Die 7 graden op dit tijdstip zegt me niks. We kunnen de auto kwijt in Musselburgh tot mijn verrassing en om 6.45 staan we al op London Road vlakbij de start.

klik voor groot

Het is nog heel stil bij de start plekken en we gaan maar een stukje wandelen richting het hotel waar we eerdere jaren even van het toilet gebruik maakten voor de race. Dat is vanaf hier een stukje lopen maar dat is prima. Onderweg maak ik zelfs eerder al gebruik van de dixies die nu nog helemaal leeg en ongebruikt zijn. Dat is maar vast gedaan.

klik voor groot


Als we teruglopen vanaf het hotel, is het al een stuk drukker geworden dan op de heenweg. Overal mensen in renkleding. Dik, dun, groot en klein echt alles zie je lopen. We gaan rustig richting London Road. Geen idee waarom ik hier start dit jaar en niet op Regent Road waar je eerst zo lekker naar beneden kan denderen vanaf de start. Jammer maar niks aan te doen. Ik ben blijkbaar een stukje opgeschoven want vooraan staan de elite lopers en daarna komen de andere kleuren van het startvak. Het is rustig en gemoedelijk. Niet dat achterlijke duwen en dringen zoals in Nederland. Op de Berenloop stond je als een sardientje in een startvak te wachten. Verschrikkelijk. S. heeft de fiets aan een paal gemaakt en zo wachten we rustig af op de start.

klik voor groot

De tijd gaat best snel voorbij maar het is ook best koud om zo te wachten eigenlijk. Toch ben ik happy met wat ik aan heb. Ik warm waarschijnlijk heel snel op tijdens het lopen dus ik maak me totaal geen zorgen. Het enige waar ik me zorgen over maak is de spibelt met mijn kleinste softflask water op mijn rug. Dat had ik vorig jaar ook, maar heb ik met dit rokje dit jaar niet geprobeerd. Ik spreek af dat S. even zal opletten of ik achter me ga graaien net na de start en eventueel dat ding weer aanpakt als het niet goed zit.

klik voor groot


En dan ineens is het tijd en gaan we. Ik probeer keurig op de mat mijn horloge in te drukken. De autolap staat op 5 km laps en ik heb alleen lap time en lap distance in beeld. Ik kan terugklikken naar een scherm met totale afstand en totale tijd in beeld. Actuele looptijd heb ik niet want dat is minder betrouwbaar dan de afstand en de tijd. Dat reken ik zelf wel uit.

Maar dan gebeurt het. Zodra ik in beweging kom, zakt mijn rokje bijna over mijn kont. Of dat nou door het flesje komt, weet ik niet maar dit is afschuwelijk. Ik graai meteen achter me en S ziet het gelukkig. Hij kan veilig de spibelt van me aanpakken. Dan maar niet. Ik zie hem vast onderweg nog mocht ik een slokje water willen. In de zakjes van mijn rokje zitten dextro’s voor de zekerheid en daar kan ik gewoon bij. Ik trek gauw aan het koordje en het rokje zit daarna wel goed. Ik moet wel even af en toe voelen of ik niet in mijn blootje loop maar volgens mij zit alles nu goed.

klik voor groot


Ik hobbel vrolijk tussen de massa en kijk af en toe op mijn horloge. Het gaat ietsje sneller dan gepland maar niet te snel hoop ik. Ik zou het gaaf vinden als ik elke 5K lap op dezelfde tijd kan lopen. Zou ik nou eindelijk eens een nieuwe mijlpaal kunnen halen? Niet te snel, niet jezelf kapot lopen in het begin. Ik kijk dus geregeld op mijn klokje maar dat is all in the game. Het loopt allemaal prima tot nu toe maar ik ben nog nergens natuurlijk.

klik voor groot

De route is vrij saai en ik kan redelijk inschatten waar ik zal zijn op welke afstand. De 10K meet mat ligt op de boulevard langs de zee. De eerste 5K gaan goed. Het is wat te snel maar het voelt goed. Nu de tweede 5K lap nog! Ik heb wel al vrij snel mijn bril aan S. afgegeven. Het is echt leuk en fijn dat ik hem dit jaar op zoveel plekken zie staan. Hij valt ook goed op vanwege zijn gele windjack op de fiets. Dat is fijn want dan kan ik gebaren wat ik wil. Ik veeg met mijn hand over mijn hoofd en hij snapt dat ik een spons zou willen. Dat gaat bijna verkeerd want er zit geen water op maar ik gris ook een softflask mee en sprenkel wat water op de spons. Heerlijk want ik heb het al vrij warm. Met die spons links en de softflask rechts in mijn hand loop ik verder. Daar heb ik geen last van. De rare spons in de vorm van het lopertje kan je heel makkelijk vasthouden dus dat gaat verder prima.

klik voor groot

Ik ga over de 10K mat op de boulevard met een mooie tijd dus ook de tweede 5K lap binnen mijn doel. Nu nog een 5K lap richting Musselburgh. Ik heb al een stuk achter twee mannen aangelopen die voor mijn gevoel net iets te langzaam liepen maar wat wel even prettig is. De eindeloos rechte saaie weg is echt niet leuk. Een stuk langs de weg, daarna over een bruggetje naar Musselburgh. Af en toe neem ik een slokje uit mijn softflask en ik gebruik lekker de spons. Ik wissel ergens een keer mijn flesje met S. langs de weg en iemand gooit een keer water uit zijn flesje over mijn spons. Verder neem ik niks aan van de organisatie. Niet nodig, ik stop nergens en loop rustig in mijn tempo door.

In Musselburgh raak ik de mannen kwijt. Ze blijven ergens even achter en komen vervolgens niet meer op tempo dus loop ik door en loop de rest alleen. Ik pik ook het tempo weer wat op. Ook de derde lap binnen streeftijd. Ik loop nog steeds op schema voor een PB. Zou het eindelijk eens gaan lukken? Ik reken niet alles uit maar ik ben in ieder geval tot nu toe sneller dan vorig jaar. Afwachten maar. Het dodelijk saaie op en neer lopende stuk langs de racecourse komt er nog aan en ik mag niks verliezen.

Ik loop langs de racecourse en ga over de rotonde naar het keerpunt. Dat vond ik in 2012 ineens heel ver weg. Ik verloor toen enorm veel tijd en was afgeleid door de stoet lopers die al de andere kant op aan het lopen waren. Ik had het warm en moeilijk. Nu niet. Ik zie even dat de eerste kilometer na de 15K lap een seconde boven streeftijd ligt. Nee dus. Dat is nergens voor nodig dus ik zet aan en corrigeer mijn loophouding. De tweede kilometer is alweer keurig in het gareel. Dat gaat goed. Hoppekee. Na 18 km is het keerpunt daar. Nog maar 2 km in deze laatste 5 km lap en dat gaat me gewoon lukken toch? Het gaat nog steeds goed. Ik ben niet idioot moe, mijn lijf doet het ook prima. Terug naar de rotonde nu. Ik ga bewust niet op mijn andere scherm kijken naar totale afstand en totale tijd. Eerst die laatste 5K lap afmaken. Als het signaal klinkt en ik wederom binnen streeftijd ben gebleven, word ik wel erg nieuwsgierig. Waar brengt me dit nou? Ik reken snel wat dingen uit…. Het wordt in iedr geval een PB. Ik hobbel door, probeer nog wat te versnellen want ik ben er nu bijna volgens mij.

Ik tover uiteindelijk mijn andere scherm voor me…. Waat? Wat zie ik daar nou voor tijd? Wowies. Ik moet niet eens zoveel meer. Nu weet ik dat je over 500 mtr nog wel tijd nodig hebt dus ik reken mezelf nog niet rijk. Maar ik loop en loop toch net wat harder. Ik ren over de finish en kijk. Watte? Zou dat echt kloppen? Drie minuten sneller dan mijn PB uit 2012!

Ik krijg een medaille en een finisher tasje en ga naar de uitgang waar ik S al zie staan.

Ik vraag wat hij denkt dat ik liep…. Hij weet wel wat ik sneller was maar weet het niet…. Ik kan het niet echt geloven maar dat is wat ik zag op mijn horloge. Ik ga me gauw omkleden in warme kleren en daarna lopen we terug naar de fiets.

klik voor groot

Babbelend over hoe het allemaal gegaan is zowel met S onderweg op de fiets als met mij op de route, lopen we terug naar de auto. Het is wel prettig om even te wandelen. Heerlijk dat de auto zo dichtbij staat en dat we niet met de bus terug naar Edinburgh hoeven.

Als we bij de auto aankomen, zit er een briefje onder de ruitenwisser van D.
Ging het goed? Jazeker! Did you enjoy it? Nou op zich wel want ik heb gewoon goed en vlak gelopen.

Op de terugweg halen we nog wat voer voor woef en daarna gaan we gauw naar huis om met haar te gaan wandelen. Ze was immers best lang alleen. Helaas kan S. hier geen F1 live bekijken dus gaan we een lekkere steak eten in het dorp.

Later zie ik op de computer dat mijn eigen tijd klopt met de officiele tijd. Een PB waar ik toch wel happy mee ben. Misschien had het zelfs nog wel sneller gekund, maar ik heb keurig vlak gelopen en ook ‘makkelijk’. Ik ben dik tevreden. Op naar de volgende run dan maar weer.

gegevens:

* 21,29 km
* 13 graden – droog geen wind

mei 356 km – 2016 totaal 1.861 km

2 gedachten over “29.05.2016 – edinburgh HM – 21 km

  1. Margriet

    Gefeliciteerd met dit mooie PR. Netjes de afstand in 5 km stukken gehakt. Zo heb je prachtig vlak gelopen. Op naar de langere afstanden.

  2. max

    @ margriet: ja blij mee. Niet belangrijk maar wel leuk om te zien wat het effect is van dit soort training en hoe makkelijk het gaat :-) Ik ben tenslotte ook weer 4 jaar ouder.

Reacties plaatsen niet mogelijk.