Dagelijks archief: februari 19, 2012

19.02.2012 – glororum/bamburgh/shoreston/glororum

**19.02.2012 – glororum/bamburgh/shoreston/glororum**

In één woord WOW. Het was vandaag prachtig weer, wel een beetje wind maar verder heerlijk qua zon en temperatuur. Omdat ik een eerder al een rondje had uitgezet waar ik niet eerder was geweest, besloot ik dat vandaag te gaan lopen. De route was opgeslagen in mijn vertrouwde 405, de 610 zou meegaan voor de gegevens onderweg. Op een papiertje had ik gezet waar ik eventueel kon afsnijden, en de auto stond in het midden van het achtje, zodat ik eventueel halverwege zou kunnen ophouden. Je weet immers nooit hoe het gaat en of het weer ineens omslaat.

De auto heb ik in de berm geparkeerd en al snel wandelde ik naar het kruispunt waar ik zou gaan beginnen met deze 24 km lange run. Ztje was niet mee, want dat leek me veel te lang, maar ik zou haar ophalen voor de laatste 5 km, omdat de route bijna langs de cottage zou gaan. Uiteindelijk heb ik dat overigens niet gedaan.

klik voor groot

Het was een grappig kruispunt, want rechtsaf zou je naar het kasteel in Bamburgh lopen, en linksaf was voor mij totaal onbekend terrein.

klik voor groot


De route was prima te zien op de 405 en ik genoot met volle teugen. Wat was het mooi! Alleen was het grappig om te zien dat ik op het horloge links zag dat ik nog 23,5 km moest lopen ‘to finish’ op een gegeven moment, en rechts dat ik 500 meter had gelopen. Hum… wat een afstand moest ik nog! Maar het was geweldig. Ik liep door stukken waar ik nog nooit geweest was en ik kwam zelfs bomen tegen. Er zijn hier niet veel bomen, je hebt hier vooral weilanden, heuvels, duinen en zee. En juist die bossen mis ik een beetje hier, dus ik was blij verrast door de afwisselende omgeving met bomen.

Het kadootje van de run kwam vandaag in de vorm van een rode eekhoorn die lekker zat te smikkelen op een voederaar. Toen ik dichterbij kwam, schoot hij toch weg met zijn pluimstaart parmantig in de lucht. Echt genieten dus.

Al snel zag ik al vanuit de verte een soort molen en natuurlijk moest ik even een kiekje maken toen ik dichterbij kwam:

klik voor groot

klik voor groot

Het was erg mooi zo met de zee op de achtergrond en de kleine witte schapenwolkjes in de lucht. Helaas hield de 405 er daarna mee op omdat de autopause dus echt kapot is. Maar na even nadenken, besloot ik de autopause gewoon helemaal uit te zetten en gelukkig ging alles daarna weer lopen, inclusief de route, want anders zou ik toch een probleempje gehad hebben zonder kompas! Dat is echt een feature waarvan ik hoop dat deze nog wordt toegevoegd aan de 610. Maar zo gaat het ook en ik vervolgde dus opgelucht mijn weg.

Qua tempo zat ik eigenlijk prima, had iets langzamer gemogen maar alles voelde prima en ook mijn ademhaling was lekker regelmatig met mijn cadans.

Op een gegeven moment kwam ik op de weg en zag ik in de verte Budle Bay liggen. Grappig, want ik kwam wel eens eerder met de auto van die kant af, maar dan zie je toch lang zo veel niet als met de benenwagen. Wat was het mooi en helder!

klik voor groot

klik voor groot

klik voor groot

Daarna door naar Waren Mill en ergens afgeslagen achter een hotel door. Daar week ik – bewust – af van de route, omdat die weg op google earth me achteraf mooier leek en ik vanzelf weer bijn km 8 op de route zou komen waar de garmin het weer op zou pakken (hetgeen hij keurig deed inderdaad). Ook dat was een mooi pad met bomen en totaal onverwacht. Ineens liep ik achter een hotel langs waarvan ik alleen het bestaan kende door een bord langs de weg.

Daarna weer een mooi stukje weg. Heel rustig en vredig allemaal en ik genoot werkelijk met volle teugen en vond het weer zo ontzettend bijzonder dat ik dit allemaal kan doen. Op dit tempo kan ik voor mijn gevoel wel uren doorlopen, want ik heb echt nergens last van en het voelt prima. Als je dan nog zo kunt genieten onderweg van alles wat je ziet, maakt dat me erg blij.

klik voor groot

Daarna kwam het kasteel van Bamburgh in zicht vanaf een kant die ik nog niet eerder had gezien. Erg fraai zo met het zonnetje op de stenen. Je blijft gewoon doorlopen, omdat je achter elke bocht wel weer iets anders fraais gaat tegenkomen.

klik voor groot

Helaas kwam ik na 15 km op bekend terrein, want toen liep ik Bamburgh alweer binnen en kende ik de rest van de weg. Eigenlijk had ik dat niet zo moeten doen, want het is ook een beetje een mentaal spelletje. Onbekend terrein doet nu eenmaal lopen! Bovendien wist ik ook zo precies wat me te wachten zou staan, dat ik niet eens heel blij werd. De laatste 7 km zou de weg eigenlijk alleen maar omhoog lopen en dat kon ik uiteindelijk ook wel merken.

Omdat ik het laatste stuk de wind pal tegen had, en de weg ook nog eens omhoog liep, werd ik toch wel een beetje vermoeid. Ik besloot bij het eerstvolgende piepje van de 610 inderdaad de 30 seconden te gaan wandelen. ik had namelijk voor de zekerheid het horloge op een alert gezet van iedere 7 minuten een signaal en na 30 seconden weer (run walk alert). Als ik dat tijdens deze lange route had willen doen, zouden mijn pauzes ergens op slaan en niet worden ingegeven door eventuele vermoeidheid. Maar behalve na de eerste 7 minuten, ben ik nergens meer gestopt om te wandelen omdat ik ook al her en der wat foto’s maakte. Dat is overigens vermoeiender dan doorlopen of 30 seconden wandelen, want iedere keer dat je echt stopt, moet je ook weer in beweging komen. Vandaar dat van het hele laatste stuk geen enkele foto meer is, omdat ik door wilde lopen en de route ook wel kende en geen nieuwe dingen meer zag. Voor de gemiddelde snelheid maakte die 30 seconden wandelen natuurlijk geen bal uit op die afstand en na de wandelpauze van 30 seconden kon ik gewoon weer verder als ware er een reset geweest en dat voelde een stuk prettiger.

Al snel kwam ik bij de auto en was mijn 24 km ronde ten einde. Het voelde goed en aangezien ik dit pas de dag na de run zit te tikken kan ik melden dat ik ook vandaag werkelijk nergens last van heb. Het is dat het natuurlijk beter is om een rustdag te nemen na deze afstand, anders zou ik weer lekker een rondje gaan lopen vandaag. Vanavond maar lekker zwemmen dan.

voor de liefhebber nog het hoogteprofiel:

Gegevens:

* totaal 24 km
* temp 10 graden

rondje in google earth openen

februari 127 km – 2012 totaal 327 km