Dagelijks archief: februari 12, 2012

the unboxing of the garmin FR 610

**the unboxing of the garmin FR 610**

Tot mijn grote verrassing kreeg ik een geweldig kado: de garmin forerunner 610. Mijn vertrouwde garmin 405cx doet het op zich prima, maar helaas gaat het geval vaak uit onderweg bij een stop (zo kort als nodig voor het strikken van veters) om vervolgens nooit meer aan te gaan. Er is dus duidelijk iets met de autopauze. Verder is de 405 niet waterdicht, hetgeen altijd een zakje betekent als het regent. Op zich allemaal geen echte reden om over te stappen naar een nieuw horloge maar het is wel een heel gaaf horloge.

Op het moment dat ik dit tik, heb ik al enige runs ermee gedaan en er zijn een paar dingen heel opvallend.

uiterlijk: de 610 is wat dunner en slanker en oogt wat meer als een normaal horloge. De band is op zich prima maar wordt wel vervangen door het velcostrapje dat ik ook op de 405 heb zitten. Dit onder meer vanwege het nikkel in het bandje en de mogelijke problemen met de achterzijde van de 610 die zou gaan corroderen door inwerking van zweet. Dat kan allemaal niet gebeuren met de velcostrap en bovendien is dat veel makkelijker aan de te doen. Het horloge oogt fraai en modern. Het zwart is aantrekkelijker dan het blauw van de 405

beeldscherm: het grote voordeel van de 610 is scherm waarbij 4 velden zijn op te roepen in plaats van de 3 van de 405. Ik heb al gemerkt dat dit erg fijn is tijdens het lopen. Zo heb ik nu bijvoorbeeld niet alleen lap pace in beeld maar ook pace, zodat ik direct zie wat ik op dat moment loop en niet alleen een gemiddelde per lap. Voor mij zijn verder cadans, hartslag, afstand etc belangrijk. Alles is goed te lezen en vooral het knopje van de verlichting is veel makkelijker dan de rind die je op 2 plekken moest aanpakken voor verlichting op de 405

bediening: daar komt het belangrijkste verschil naar voren met de 405. Geen ring meer maar een touchscreen. De touchscreen werkt prima en bijna zonder fouten. het is een grote vooruitgang ten opzichte van de ring van de 405. Bij sommige functies was die ring prima, maar ik heb heel wat keren zitten klungelen ermee en bovendien moest je bij regen de ring vastzetten of bij het lopen met een jasje, want maar al te vaak had ik ineens een ander scherm voor als er weer eens iets zachtjes tegen de rind had geveegd. De instellingen wijzen zich vanzelf, dat is erg gemakkelijk met de 610. Mooi is ook het kiezen van de velden voor het beeldscherm: je kiest voor cadans en kunt vervolgens uit een kort rijtje kiezen voor bijvoorbeeld cadans per lap o.i.d. in tegenstelling tot de 405 waar je uit een enorme lange lijst moest kiezen (en dat met die ring!). Ook erg handig zijn de makkelijk in te stellen alerts voor bijvoorbeeld hartslagzone, run/walk, afstand etc.

opties De 610 is uitgebreid in opties zoals workouts etc. Slechts een optie ontbreekt en dat is iets dat ik werkelijk niet begrijp: de course functionaliteit. Het is niet mogelijk – zoals dat bij de 405 wel kan – om een route te maken in bijv afstandmeten en dan te uploaden naar de 610 om na te lopen. je kunt wel heel gemakkelijk locaties invoeren en naar een locatie lopen aan de hand van een kompas, en ook terug naar de start is verbeterd ten opzichte van de 405 (zelfs met waarschuwing voor een afslag) maar dit is een functionaliteit die ik echt mis en waarvan ik hoop dat die snel terugkomt via een firmware. Tot zo lang zal ik de 405 daarvoor blijven gebruiken.

Eerste conclusie: een erg mooi horloge dat duidelijk wat accurater werkt dan de 405 (bij vergelijking met de twee horloges onderweg). Enige echte nadeel (voor mij) is het ontbreken van de course functionaliteit. Tot nu toe ben ik er erg blij mee en heb ik de eerste runs er met veel plezier mee afgelegd. Een hele fijne verrassing dus!

klik voor groot