20.07.2014 – week 5: rottemeren – 25 km

**20.07.2014 – week 5: rottemeren – 25 km**

Het is de laatste dagen erg warm, en daarom besluiten we vandaag vroeg te gaan lopen. Dat betekende dus ook vroeg naar bed. Dat lukt niet bijster goed maar om 23 uur lag ik erin. Om vervolgens gewoon wakker te blijven. Niet onaangenaam, maar er gebeurde gewoon niets. Ik was net in een dommel/droom slaap toen de telefoon om 03.50 rinkelde bij wijze van wekker. Watte? O ja, lopen. Nou ook best. Alles lag klaar, dus ik kon zo mijn kleren aanschieten. Gauw naar beneden want de automaat stond op 04.00 uur voor woef maar ietsje eerder zou geen kwaad kunnen met de run voor de boeg. Ze lag heerlijk te maffen maar keek blij toen ik haar ‘wekte’ en at gretig haar bakje op. Het maakt haar ook allemaal niks uit! Daarna zelf snel wat vloeibaars gegeten en wat gedronken. De volgende stap was het klaarmaken van de coolband voor woef. Was benieuwd of het iets zou doen deze keer. Had er een hard hoofd in maar proberen maar.

Klokslag 4.30 reden we hier weg om rond 05.00 uur te kunnen starten bij de roeibaan. Onderweg zagen we de eerste bliksem al…. Dat beloofde niet veel goeds. Toen we bij de roeibaan kwamen, was het natuurlijk nog donker en donderde het in de verte. Overal lichtflitsen van de bliksem maar nog ver weg. Goh.. vorige week nog een gek die riep dat ik dood moest en nu bliksem!

Eerst maar de fiets uit de auto halen en alles klaar maken….

klik voor groot

Maar toen we dat aan het doen waren, rommelde het steeds harder en dichterbij en werd de bliksem heviger. Zakje om het zadel en dan maar in de auto wachten of het inderdaad deze kant op zou komen en of het over zou drijven. Ondertussen bleven we op buienradar kijken terwijl de lucht hel kleurde door de bliksem.
Uiteindelijk dreef de onweersbui over en nam de bliksem ook af en leek het veilig om te vertrekken. Het was inmiddels 05.30 dus dat was jammer. Kostte een half uur. Het regende nog behoorlijk dus toch maar even mijn Montane jackje aan voor de warming up (hoewel het warm was). Dat voelde wel lekker eigenlijk en toen ik eenmaal ging lopen, deed ik het jasje natuurlijk weer uit. Een topje was wel genoeg.

Ik vond het vanaf moment 1 best klam en lastig. Ik had nergens last van, maar kreeg mijn ademhaling niet echt lekker mee. Alsof je door stroop ademt. Maar goed, het was dan ook warm met hoge luchtvochtigheid en de hartslag gaf keurige waardes aan. Niet zaniken dus!

De eerste 5 km lap zat er eigenlijk vrij snel op. Grappig genoeg ongeveer hetzelfde tempo als twee weken geleden op dit rondje. Niet eens verkeerd dus, want het was warmer en we zouden vandaag verder lopen. Eerst maar eens kijken of ik dit tempo kon vasthouden dus!

Het is rustig onderweg. Geen fietsers die ons wegjagen, geen wandelaars, nog helemaal niemand eigenlijk. Prima dus. Woef had het erg warm, haar tongetje ging op de grond en ik twijfelde of ze het hele stuk wel mee zou kunnen lopen. Dat zou geen probleem zijn, want S zou haar naar huis kunnen brengen eventueel. Maar ze had aan het begin weer als een idioot achter van alles en nog wat aangerend en dat is niet handig. Eerst maar eens kijken op het eerste rondje dus hoe ze het zou volbrengen.

De tweede lap van 5 km ging ook weer prima, op hetzelfde tempo met mooie hartslag dus nog niets aan de hand. We liepen inmiddels alweer terug richting de roeibaan en zouden daar een tweede lus maken buitenom de baan met een extra lus door de binnenbaan langs het water. dat zou ons precies op de afstand brengen die ik wilde lopen vandaag.

klik voor grootS. stopt met woef even bij de auto om haar te laten drinken en ik loop door. Langs de roeibaan, over de gigantische berg ganzenstront die daar werkelijk overal verspreid ligt. Grote groepen vogels vliegen gakkend op als ik langs loop. Ik ben helemaal pro natuur maar dit is echt te erg voor woorden, de ganzen vormen bijna een plaag, zoveel zijn het er! Ik hobbel voort. Krijg reuze dorst en honger maar S. is nog in geen velden of wegen te bekennen. Ik loop door…. mmm weinig drankposten hier op de run…. Dorst… en eigenlijk ook wel trek inmiddels…. Als ik bij het einde van de roeibaan ben, besluit ik om te keren over de parallelbaan om woef en S tegemoet te lopen. Het heeft geen zin om verder door te lopen, want dan zou woeffie alleen maar harder moeten lopen om me weer in te halen. Dan zie ik ze staan en ik gebaar dat ze gewoon even moeten wachten, zodat we straks weer aansluiten en samen door kunnen lopen over de onderste baan. Zo gezegd zo gedaan. Woeffie weer helemaal blij dat ik er ben en ik blij dat ik even wat water kan drinken. Het is echt benauwd en vochtig weer. De spons maakt overuren. Ik ben inmiddels kletsnat van het water en van de transpiratie. Maar gelukkig is daar ook mijn softflaskje met wat voeding en ik besluit de helft te nemen van de 200 cc. Ik had simpelweg vergeten om er twee te maken, dus ik zal het moeten doen met deze 200cc complan smoothie. Maar met de helft heb ik in ieder geval iets en straks dan nog wat.

De klok tikt rustig door en de volgende 5 km lap zit er weer op. Ook weer prima vlak en met mooie hartslag. Ik hobbel door. Ik ben er bijna. Helemaal niet waar natuurlijk met (pas) 15 km op de teller maar zo voelt het wel als je eenmaal voorbij de 15 km bent. Doorhobbelen en niet nadenken. Weer langs de roeibaan, buitenom en doorlopen maar. Er is nog steeds niemand onderweg. Heerlijk rustig. Alleen de ganzen die herrie maken! Ook staan er lepelaars (niet gezien maar S zag ze staan) en een grote zilverreiger. Altijd leuk!

Het laatste stukje dan eindelijk! Ook de vierde lap wordt mooi afgeklokt en is iets sneller nog dan de vorige keer maar gewoon eigenlijk mooi stabiel en vlak. Maar die ademhaling is nog steeds niet optimaal. Ik hijg als een postpaard maar ben niet moe. Ik zeg ook een paar keer dat ik het niet snap. Niet vermoeid maar die ademhaling maakt het wat oncomfortabeler. verkeerde cadans op de metronoom misschien? Geen idee. Maar goed, het laatste stukje. Eigenlijk meer omdat we aan het einde van de roeibaan komen dan omdat ik er genoeg van heb klokken we af. Dit is op zich ook de afstand die ik wilde lopen, maar verder was ook niet erg geweest als er nog extra route was geweest. Maar zo is het mooi.

We laten woeffie naar het water en ze hobbelt snel richting de kant en…. gaat meteen in het water liggen. Toch warm gekregen dus! Maar ze deed het prima, maakte mooi contact tijdens het lopen en keek tevreden en dat was de reden om haar gewoon mee te laten lopen. Ik hoop maar dat ze niet stijf wordt van het water.

klik voor groot

We hebben het weer gedaan. Op zich prima rondje maar het voelde niet helemaal lekker met dit weer. Op naar de volgende ronde!

klik voor groot

Getalletjes

* 25 km
* temp 22 – hoge luchtvochtigheid, weinig wind
* HF average 141

juli 175 km – 2014 totaal 1.639 km