Dagelijks archief: augustus 28, 2012

28.08.2012 – week 4 dag 1 – 3×1000 (400) op IT1 – totaal 10 km

**28.08.2012 – week 4 dag 1 – 3×1000 (400) op IT1 – totaal 10 km**

Twee weken geleden deed ik ook deze training, maar toen verkeerd namelijk niet met 400 mtr jogging pauze maar met 6 minuten pauze die ik opdeelde in een stukje joggen, wandelen en joggen a la Klaas Lok. Dat ging op zich best aardig. Vorige week was de training iets anders en liep ik voor het eerst 2000-tjes. Het was toen best warm en het was even omschakelen naar 2000-tjes want dat deed ik nooit eerder.

Omdat ik de afgelopen dagen weer eens heel erg heb zitten studeren in de fysiologie boeken en ook de boeken van Maffetone en Steffny er weer eens op heb nageslagen, besloot ik deze keer weer goed op te letten dat ik in de juiste hartslag zones zou blijven. Het heeft immers totaal geen zin om te snel te lopen, of te weinig variatie aan te brengen in de trainingen. Ik ben geen hardlooptalent, maar misschien wel een ‘hardloopwonder’ (wie dit niet snapt, klikt even op de brug rechts bovenin). Ik loop immers deels om te overleven en mijn QoL (kwaliteit van leven) zo hoog mogelijk te houden. Maar dan ook met plezier en met verstand! Dat wil ik graag zo houden en ik denk dat het lichaam ontzettend ‘maakbaar’ is. Als ik kan lopen….. (grapje). Maar het lichaam is ook heel makkelijk stuk te maken.

Wat is er nou belangrijk tijdens een training? Dat je straks lekkerder en makkelijker loopt? Met straks misschien wel in de zin van ‘volgend jaar’ of ‘over een half jaar’? Of dat je een training hebt kunnen afleggen in een bepaalde tijd, zonder rekening te houden met de gevolgen en wat het voor je lichaam doet? Ik weet niet wat anderen denken en doen, maar wel wat voor mij belangrijk is. Namelijk proberen het lichaam sterker te maken, iets op te bouwen en ook plezier te hebben. En hoewel het langzaam gaat, zie ik wel resultaat. Ik wil dit ook proberen zo lang mogelijk te blijven doen! Geen idee wat er nog allemaal voor ellende op mijn pad komt, maar op dit moment gaat het best.

Ook vandaag weer. Ik heb eerst warm gelopen, ben daarna enkele kilometers rustig gaan joggen. De hartslag bleef daarbij zo rond de 123 bpm. Ik lette op mijn ademhaling, houding en voeten en keek vooral lekker om me heen. Snelheid daarbij? Geen idee op dat moment en dat kan me ook helemaal niets schelen. Woeffie hobbelde lekker mee en keek af en toe eens om waar ik bleef.

Daarna de kern van de training: de 3 x 1.000 meter met 400 meter jogging pauze. Ik zou tijdens de 1000-tjes letten op cadans (met de metronoom), op de ademhaling en de houding. Volgens het schema zou ik rond de 5.30 a 5.25 min/km ‘moeten’ lopen. De snelheid was alleen met een geluidssignaal beperkt aan de bovenkant, en ook de hartslag alert stond aan op een maximum van 165 bpm. Die laatste heb ik geen enkele keer gehoord.

Het eerste rondje besloot ik ‘rustig’ aan te doen. Ik ga tijdens een wedstrijd ook altijd te hard weg en dat brengt je dus werkelijk nergens. De cadans lag op 170 (dat ging eigenlijk per ongeluk, ik dacht dat ik de metronoom op 174 had gezet maar dit zag ik pas later) en dat liep prima. De laps gingen allemaal rond de 5.25 min/km op een fraaie trainingshartslag voor deze 1000-tjes. En… een heel stuk beter dan twee weken geleden waarbij ik (met een langere rustpauze) op een veel hogere gemiddelde hartfrequentie liep. Ik geloof ook echt dat de uitspraak ‘de pyramide wordt net zo hoog als het fundament breed is’ waar is. Een goede basis is erg belangrijk. Mijn ‘tijd’ komt nog wel als ik nu rustig aan doe en goede trainingen doe. Ik vind ook nog steeds dat de training die ik voor Edinburgh deed, voor mij simpelweg te zwaar is geweest (achteraf). Maar je kunt alleen maar een schema beoordelen als je eerst met zo’n plannetje traint en kijkt hoe het lichaam erop reageert. Woeffie liep het hele laatste stuk lekker mee met een enorm stuk riet in haar bekkie. Raar beest, die sleept altijd van alles mee op ons rondje. Helaas vandaag vrij veel honden onderweg en als je een 1000-tje wilt doen als training, is dat minder prettig. Vandaar dat ik het laatste rondje ook afgeslagen ben vanwege een hond in de verte, die overigens ‘gewoon’ achter ons aan kwam rennen.

Voor nu ben ik dus een tevreden mens. Voor donderdag en zaterdag staat een hele rustige training op het programma, dus dat zal ik ook zo uitvoeren. Zondag dan maar eens kijken wat ik er nu van terecht breng op de 10 km.

Overigens heeft de oplettende lezer misschien al lang gezien dat links een nieuwe button is toegevoegd met allerlei plaatjes. De nieuwe review site, waar ook recepten en artikelen over voeding en gezondheid op staan is volop in de maak. Inmiddels zijn bijna alle stukjes die al in de loop van de tijd op het weblog kwamen verplaatst naar dit gedeelte

Gegevens:

* totaal 10,3 km
* temp 17

aug 177 km – 2012 totaal 1.477 km