25.09.2011 – achmea loop – 5 km

**25.09.2011 – achmea loop – 5 km**

Normaal schrijf ik voor een run altijd even op hoe de dag is begonnen en wat ik ervan verwacht, of waar ik op hoop. Dat deed ik deze keer niet. Geen idee waarom niet. Maar van te voren had ik gehoopt op 26.40, maar laat ik vast zeggen dat ik die tijd niet haalde. Ik liep net een paar seconden boven de 27 maar ik ben toch niet ontevreden. Het is toevallig precies dezelfde tijd geworden als tijdens de Vlietloop, met dien verstande dat de Vlietloop iets de kort was, en ik dus deze keer wel degelijk wat sneller was. Verder ging het deze keer erg makkelijk en kon ik de laatste 500 meter nog flink versnellen, wat ik anders nooit doe/kan. Alleen ging de een na laatste 500 meter vrij langzaam zag ik in mijn analyses, en ik weet eigenlijk niet waarom.

Maar laat ik bij het begin beginnen. Het was pas drie weken geleden dat ik de Vlietloop deed, en tussendoor liep ik ook de Halve in Nottingham. Ik heb dus niet stilgezeten en wat dat betreft was de verwachting voor een snellere tijd dus nergens op gebaseerd.

Het was een prachtige dag vandaag met een zonnetje en vrij warm. Zo is er altijd wel wat natuurlijk. Vanmorgen eerst lekker gewandeld met de hond en mijn bakje witte bonen gegeten. Ik eet normaal altijd warm in de ochtend, en dat varieert van soep, rijst tot witte bonen. Overigens een prima voedingsmiddel: koolhydraten en geen vet. Bovendien voelt het heerlijk in mijn lichaam, iets warms waar je geen last van hebt tijdens het lopen.

Deze keer gingen we weer eens met de trein, en dat maakt dat het voelt als een schoolreisje, aangezien ik nooit met de trein reis. Dat heeft dus ook wel wat, en naar Haarlem Centrum gaat het op deze manier een stuk sneller.

In Haarlem aangekomen eerst even zoeken waar de grote markt is, maar door de bordjes is dat al snel gevonden
Daarna natuurlijk het vaste ritueel van startnummer ophalen en kijken hoe het er allemaal uitziet, waar het startvak is en hoe de route eigenlijk loopt.

Daarna was het al snel wachten in het startvak en het viel me op hoe ontzettend druk het was en hoe mensen aan het dringen zijn. Hoe dichter je op elkaar staat, hoe langer het duurt voordat je kunt gaan lopen met het gevolg dat je dus pas op de matten gaat starten. In de UK was het een heel lang startvak waar alle ruimte was, zodat je eigenlijk al 400 meter aan het indribbelen was voordat je over de matten ging. Dat duurde in de UK iets meer dan 3 minuten voor duizenden mensen, terwijl ik nu – met deze kleine loop – pas na anderhalve minuut over de streep ging. Dat is natuurlijk heel idioot.

Verder was het door de Zijlstraat ontzettend smal en dat liep dus voor geen meter. Ik heb ergens nog versneld om over de stoep erlangs te kunnen en dat lukte wel, maar kost me veel kracht natuurlijk. De eerste volle kilometer liep ik op een prima snelheid. Het ging uberhaupt prima, en ik verbaasde me weer over de afstand, en hoe je de grenzen verlegt. Na de 21 km lijken 5 kilometertjes dus echt niks.

Het lopen ging toch wel goed eigenlijk, ik zat een beetje te rommelen met de cadans enzo maar ik heb in ieder geval nou eens versneld de laatste 500 meter. Misschien had ik dat eerder moeten doen, het had gekund denk ik. Maar dat zal ik nooit weten. Voor 2011 was dit de laatste 5 km loop. Er staat nog een 8, een 10 en een 15 op het programma en dan is het even voorbij.

Ik ga daarna eerst weer eens serieus met een schema aan de slag en me richten op 2 grotere evenementen in 2012 (HM Edinburgh en de Robin Hood Marathon weer in Nottingham). Natuurlijk wil ik erg graag de 10 km weer in Rotterdam lopen. Omdat ik zoveel runs deed dit jaar, is het makkelijk om er eentje uit te kiezen om te kijken of ik daar nu sneller zal zijn. Dat is het voordeel. Maar ik zal in ieder geval volgend jaar wat beter plannen en toewerken naar een run in plaats van ‘hap-snap’ een runnetje doen zonder serieuze voorbereiding. Dat deed ik immers alleen voor de ladies run in juni en met succes, want daar verbeterde ik echt in 8 weken mijn 10 km tijd.

Wie weet wat 2012 gaat brengen. Ik hoop sneller te worden door de heuveltraining en ik ga rustig door met het opvoeren van de cadans, simpelweg omdat dat nu eenmaal wat minder belasting geeft. Dat ik daar dan weer aan moet wennen (zoals vandaag tijdens de loop), is dan jammer. Op de langere duur werpt het vast zijn vruchten af.

Gegevens:

* afstand 5 km
* temperatuur 21

rondje in google earth openen

september 130 km – 2011 totaal 1.500 km