review compressie kousen (2)

**review compressie kousen (2)**

In juni schreef ik een eerste review over de compressiekousen (CEP, Poplar/Smove, Jobst, Compressport, Sigvaris) en inmiddels is het tijd voor een update.

Waar moet je op letten bij de keuze van een kous?

* Maatvoering: hoe wordt een kous aangemeten? Is dat afhankelijk van schoenmaat? Kuitomvang? Enkelomtrek? Veel kousen schermen met veel aanmeetpunten, om zo het idee van een bijna maatwerk kous te geven (overigens is zowel bij Jobst als bij Herzog een maatwerk kous mogelijk). Dat is in veel gevallen niet zo, de kuitomvang is bijna leidend bij de kousen, en andere maten dienen dan in de opgegeven grenzen te vallen. Zo kent Poplar bijvoorbeeld 3 maten, en Herzog 5 maten. De CEP kous is afhankelijk van kuitmaat, waarbij de schoenmaat weer niet zo belangrijk is vanwege de rek van het materiaal (hetgeen ook daadwerkelijk zo is). Maar aangezien iedereen toch anders is, kan een kous toch uitermate vervelend zitten. Denk daarbij aan te losse kuit of een te strakke enkel. Goed passen en niet over een nacht ijs gaan is mijn advies.

* Materiaal/pasvorm: is het een dunne kous? Een dikkere kous? Van welk materiaal is het voetje gemaakt? Waar zitten de naden? Naden rond de tenen moeten goed bekeken worden, want een naad op een verkeerde plaats kan blaren geven of andere ellende. Hoe is de band aan de bovenzijde? Is die breed of smal? Strak? Een te strakke kous zal afknellen en een inkeping achterlaten na de run. De te losse kous zal afzakken en dan is het effect natuurlijk ook helemaal weg. Is de kous lang genoeg? Als je lange onderbenen hebt, dan is de kans groot dat de kous te kort is. Let daarop bij het aanpassen.

* Aantrekken/draagcomfort: een kous die je moeilijk aan krijgt, wil zeker niet zeggen dat het een verkeerde kous is! Hoe moeilijker de kous aan te trekken is, hoe meer compressie, tenzij je natuurlijk een totaal verkeerde maat te pakken hebt. Als de kous eenmaal zit, is het de bedoeling dat het allemaal goed aanvoelt en nergens ‘strak’ zit in de zin van ‘knellend’. Als je nog nooit eerder een dergelijke kous droeg, dan is het natuurlijk even wennen, maar straks is niet hetzelfde als knellen! Voelt het materiaal goed? Kriebelt het niet?

* In de schoen! Tot slot: trek de loopschoenen aan en voel nog eens hoe het zit. Het materiaal van de Jobst Activewear is bijvoorbeeld zo dik, dat ik vrij hoog in de schoen kom te staan als ik een raceschoen aantrek. Dat geeft niet, maar dat moet je dus wel even uitproberen. Het materiaal van Herzog is vrij glad, en kan ik sommige schoenen gaan schuiven en op die manier weer problemen veroorzaken. Pas dus de schoenen samen met de kousen!

Ga verschillende kousen proberen en laat je niet afschepen met een merk omdat er toevallig niet iets anders op voorraad is. Er zijn nog veel meer merken en kousen dan hieronder beschreven.

CEP

Nog steeds een kous die ik erg veel gebruik. De pasvorm is prima, de levensduur is opvallend lang. Ik draag deze kous eigenlijk dagelijks, gewoon onder mijn normale broek en ondanks dat ik zonder schoenen in huis loop, slijten de kousen nauwelijks. Inmiddels draag ik een kleinere maat dan in juni, en die leveren voldoende steun. De kousen zakken niet af, en geven geen inkepingen onder de knie. Het voetje is prima, ik heb met deze kous nog geen enkele keer blaren opgelopen. Ik merk wel dat de compressie langzaam afneemt bij veelvuldig dragen, maar dat is inherent aan elastisch materiaal. Wel iets om aan te denken als je een kous aanschaft, want goedkoop zijn ze natuurlijk niet. Nog steeds eerste keus kous hoewel de compressie wat meer mag zijn wat mij betreft.

Sigvaris

Niet meer gebruikt. Prettige kous om te dragen maar biedt voor mij veel te weinig compressie op de kuit. Zit verder prima.

Compressport

Blijft een vreemde kous. Soms trek ik de kous aan, om vervolgens toch weer een ander paar aan te doen. de kous heeft een prima pasvorm, hoewel de kous op de voet wat strak aanvoelt, en ook ‘anders’ dan de andere kousen. Dat komt door de versterkte band die over de breedte van de voet loopt. Ook de bolletjes aan de achterzijde en onderop de voet is iets waar je even aan moet wennen. Qua compressie biedt te kous voldoende druk en de kwaliteit is goed, hoewel de 3-d bolletjes inmiddels toch wel wat dunner zijn geworden en wat ingedrukt zijn. De kous heeft verder gewoon een prima pasvorm en een goed draagcomfort. Zeker bij trails is dit wel een fijne kous omdat er geen water wordt doorgelaten.

Poplar/Smove

Aanvankelijk droeg ik een oranje/grijze kous, inmiddels een kleinere maat in de kleuren licht/donkergrijs. Het voetje is nog steeds erg fijn, maar er zit toch net een beetje teveel ruimte bij de tenen (in mijn geval), waardoor ik toch soms in een bepaalde schoen een blaar oploop. Dat gebeurde al bij de grotere maat, maar ook toch bij deze kleinere maar M. Ik weet niet zeker waar het aan ligt, want het gebeurt niet altijd, en ook niet bij elke schoen, dus het zal wel een combinatie van factoren zijn en niet zozeer een foutje van deze kous. De compressie is voldoende.

Jobst Activewear 30-40 mmHg

Inmiddels – omdat het wat kouder weer wordt – deze import USA kousen weer aangehad en ze zitten erg prettig. Je merkt toch wel duidelijk dat deze kous een klasse II kous is, dus met een hogere drukgradient. De druk wordt mooi opgebouwd vanaf de enkel richting de knie, hoewel ze rond de enkel best ietsje minder strak zouden mogen zitten. Op de langere termijn en op langere loopjes zou ik moeten ervaren hoe dat eigenlijk voelt. Maar op loopjes rond de 10 km voelt het prima. Vooral na een loopje kan ik goed merken dat deze kouse meer compressie geeft, want mijn kuiten zijn een stuk slanker dan met welke andere kous ook. Over de levensduur kan ik nog niet veel zeggen. Het voetje zit heerlijk maar – zoals gezegd – is het wel vrij dik. Het voelt echter niet ‘warm’. Maar het is wel iets om rekening mee te houden, want in een strakke schoen (al nooit te adviseren), zal deze kous tot problemen kunnen leiden.

Herzog

Herzog schijnt een nieuwe kous te hebben met meer compressie. Daar zal ik me nog nader in verdiepen.