Dagelijks archief: juni 5, 2015

05.06.2015 – southern upland way – 20 km

**05.06.2015 – southern upland way – 20 km**

Vandaag het laatste rondje samen met S. Jammer genoeg gaat hij morgen weer naar huis. Ik denk wel dat hij nu vakantie nodig heeft na al die tochtjes die we gemaakt hebben samen. Hij heeft heel wat kilometers meegefietst! Het was best aardig weer, niet zo warm als in Nederland waar het blijkbaar 30 graden is geweest. Hier ook wat wind en met een 21 graden gewoon lekker. Ik had op zich een korte broek aangekund maar met mijn been vind ik een lange broek geen probleem.

Deze keer kozen we voor iets nieuws. Een deel van de Southern Upland way dat ik al gezien heb vorig jaar. Ik koos de helft die goed te doen zou moeten zijn met de fiets (dat klopte ook) en daarna een rondje over de weg. S. heeft ook de route bekeken en vond het OK en zo waren we al snel op weg. Omdat het fijn weer was, leek het me een goed idee om ergens wat te eten onderweg en te drinken. Ik had de grote rugzak dus mee met water voor mij, voor woef en voor S. een bidon. Ook had ik boterhammetjes gesmeerd en in de tas gedaan. We zouden er dus wel even tegen kunnen onderweg!

In Abbey St Bathans vind ik al snel de parkeerplaats waar we gaan starten. Vorig jaar moest ik daar nog even naar zoeken. Eerst even de pootjes van woef insmeren en extra zonnebrand opdoen.

klik voor groot

Vanaf daar even terug lopen naar het kerkje en vanaf daar de Southern Upland Way op. We lopen dat stukje dus in tegengestelde richting als dat ik liep vorig jaar.

klik voor groot

Als we bij het pad komen, ontmoeten we een oudere dame waar we even mee aan de praat raken. Ze vertelt dat ze sinds twee weken in het dorpje woont. Een prachtig mooi (huur)huis met een torentje. Ze is helemaal in haar element in het gehuchtje. Lekker rustig maar toch leuk, want er waren in de korte tijd al meer mensen aan de deur geweest om de route te vragen dan in alle jaren dat ze in North Northumberland had gewoond. Altijd weer leuk dit soort ontmoetingen. We mochten ook wel de fiets in haar tuin stallen als het te zwaar zou zijn op de fiets, maar we zouden de fiets natuurlijk hard nodig hebben zo samen onderweg!

We nemen afscheid en begonnen aan onze route. Het begin valt even niet mee, want dat is een beetje lastig pad, maar het is mooi en niet al te warm en we komen er wel!

klik voor groot


Na ruim 5 km komen we bij de brug van Ellemford waar we even een paar foto’s maken en ik op de kaart kijk of de getekende route nou iets zou zijn of dat er een alternatief is.

klik voor groot

We besluiten gewoon de route te volgen maar na ruim anderhalve kilometer over de weg te hebben gejakkerd, komen we uit bij de afslag naar de Southern Upland Way westwaarts. We kijken weer op de kaart en besluiten voor die route te kiezen en dan uiteindelijk weer vanaf de brug bij Ellemford terug te lopen naar de start. Eerst even een stukje afzien met een lekker klimmetje.

klik voor groot


We klauteren verder het pad op dat ons op een prachtig uitzicht brengt. Er staan koeien en schaapjes in de wei maar die kijken niet eens naar ons deze keer!

klik voor groot

Als we op de top zijn, proberen we eerst een ander pad, maar besluiten uiteindelijk toch weer de Southern Upland Way te volgen. Dat is echt prachtig en ook goed te doen na de klim aan het begin.

Ergens bij een afslag die ons door een weiland zou leiden, kiezen we voor een breed pad richting de weg waar ook twee grote machines bezig zijn met houtkap. De man gebaart ons dat we goed zitten qua route en dat we dat pad inderdaad kunnen nemen. Dat blijkt ook zo te zijn en het loopt niet verkeerd eigenlijk. Ergens onderweg besluiten we even lekker wat te eten en te drinken in het zonnetje. De zitmat komt zelfs uit de tas en zo luieren we ruim 45 minuten in het zonnetje. Heerlijk!

klik voor groot
Na de pauze kost het eventjes moeite om weer op gang te komen maar doordat ik deze keer gewoon doorloop, gaat het na verloop van tijd gewoon weer lekker en al snel komen we weer bij de brug van Ellemford. Onderweg lopen we nog langs een schattig huisje met fraai uitzicht. Altijd leuk om even te kijken wat de vraagprijs daar nu van is (250K maar met feodal tenure in plaats van freehold).

klik voor groot
Na de brug dus weer terug over het pad waar we zijn gestart. Nog maar 5,5 km te gaan en de route kennen we en die is prima beloopbaar. Vanaf de brug lopen we eigenlijk gewoon lekker continu terug naar abbey st bathans en dat gaat redelijk vlot. Met de fiets is het ook goed te doen gelukkig.

klik voor groot


Als we bij het kerkje komen, lopen we even rechtdoor en steken via de brug het water over. In plaats van de weg, kiezen we het pad langs het water zoals de Southern Upland Way ook loopt. Op die manier komen we bij de brede overgang over het water waar woef eventueel kan afkoelen en een slokje kan drinken en S. de fiets kan schoonmaken.

klik voor groot
Dat laatste blijkt niet nodig en woef is totaal niet warm gelukkig en duikt niet het water in zoals vorig jaar. Dat is een opsteker, want ze is duidelijk topfit en had totaal geen last van het weer of de afstand. Ik hoop dat het volgende week op ons avontuur ook goed gaat!

klik voor groot

Jammer genoeg dus de laatste run samen met S. maar wel een mooie uitsmijter. Hoewel de route maar 13 km gepland was, klokken we af met een mooie 20 km. Op naar de volgende run! Dat wordt wel een run met wat minder foto’s want S. klikt ook deze keer weer een heel rolletje vol!

gegevens:

* 20 km
* 21 graden

juni 54 km – 2015 totaal 1.778 km