Dagelijks archief: november 25, 2011

review: seiko metronoom DM-50

**review: seiko metronoom DM-50 (ongeveer 20 euro)**

In enkele posts schreef ik over experimenteren met cadans en noemde ik de metronoom al. Inmiddels gebruik ik alweer enige tijd de Seiko DM-50 metronoom voor dit doel. Overigens is er ook een app voor de android beschikbaar met een metronoom, en ook een muziekapp die zelf de muziek van het device selecteert bij een bepaalde cadans die je wilt lopen. Je moet daarvoor overigens wel een aardige muziek bibliotheek op de telefoon hebben staan zodat de app ook wat te kiezen heeft.

Ik vind het voordeel van de Seiko metronoom de draagbaarheid en instelmogelijkheden. Je kunt heel gemakkelijk switchen naar een lagere of hogere cadans en zo kan je in een training heel snel varieren als je zou willen. Dat is vooral belangrijk als je nog in de opbouwfase bent naar een hogere cadans (zoals ik). Begonnen ergens als echte sjokkende kamerolifant op 140 per minuut, loop ik nu uit mezelf al ruim boven de 160 als het lekker gaat en train ik nu met de metronoom tussen de 165 en 168 per minuut.

Ik heb ook het gemak van de footpod op de Garmin 405CX die ook nog eens bij de analyses precies de cadans laat zien. Als ik dus – zoals vandaag – experimenteer met een lap op het ritme van de metronoom en daarna een lap met mijn eigen ritme, kan ik precies zien wat ik eigenlijk dan uitspook.

De metronoom is licht, is makkelijk aan kleding vast te klemmen, maar ligt ook prima in de hand. Het geluid is ruim voldoende, zelfs op de zachtste stand is het geluid prima te horen. De metronoom is in te stellen van 30 tot 250 beats per minuut. Verder kan je kiezen uit verschillende ritmes. Het is voor mij een nuttig hulpmiddel bij de trainingen. Aanrader.

25.11.2011 – hitland 8 km

**25.11.2011 – hitland 8 km**

Vanmorgen moest ik een rondje tussendoor plannen. Gekozen voor een kort rondje experimenteren met de cadans. Iedere lap van 500 meter om en om wel en niet met de metronoom en aan het einde kijken of het uitmaakt en hoe het voelde. De metronoom stond op 168 en dat is voor mij al best aardig, ik probeer dat ritme nu ‘eigen’ te maken. Ik zie in de analyse dat ik (natuurlijk) wel terugval maar wel boven de 80 (160) blijf dus dat is niet slecht. Het tempo ging grappig genoeg ook omlaag. Dat hoeft namelijk niet per se samen te hangen. Je kunt zelfs ook snellere stappen nemen maar toch langzamer lopen. Vandaag was het dus: hogere cadans, sneller tempo. Toen ik op de terugweg de wind pal tegen had, heb ik op een gegeven moment de metronoom aangezet (iets lager weliswaar) om weer in een ritme te komen. Ik merkte namelijk dat ik steeds langzamer ging sjokken en dat verbeterde direct met de hogere cadans. Zo rommelend vloog de tijd dus voorbij en was het rondje om voordat ik er erg in had. Op naar de volgende run. Nog 2 weken voor de Bruggenloop dus ik zal nog even iets moeten verzinnen om die goed te lopen. Hoop dat er niet al teveel wind is, want de Brienenoord met wind tegen lijkt me ook geen pretje.

Gegevens

* totaal 8,3 km
* cadans 84
* HR max 154

november 149 km – 2011 totaal 1.848 km (ergens kennelijk mis geteld)