Dagelijks archief: november 11, 2011

review compressie tights (3)

**review compressie tights (3)**

In mei schreef ik al een eerste review over de drie merken compressie tights die ik de afgelopen periode gedragen heb. Op verzoek volgt onderstaand een update van mijn ervaringen. Een deel van de bevindingen zijn herhalingen van de review van mei 2011. Binnenkort volgt ook een nieuwe review van de 6 merken compressiekousen die ik over de afgelopen twee jaar getest heb. Voor het gemak heb ik ook een aparte pagina gemaakt met reviews/ervaringen van gadgets en gear op de reviewpagina die ik zal aanvullen de komende periode en ook links via het menu te benaderen is.

De afgelopen tijd liep ik in de sugoi R&R piston 2000, de cw-x pro en de 2xu elite.

uiterlijk en aantrekken
De Sugoi is de dunste van de drie, de cw-x de dikste. Omdat de 2XU in een lengtemaat is aangeschaft (via de UK verkrijgbaar) is deze broek veruit de langste. De Sugoi heeft opvallende witte naden, de 2XU heeft twee verschillende materialen verwerkt in de broek, net als de CW-X. De CW-X is het minst opvallend, eigenlijk ziet die broek er uit als een normale tight. De Sugoi ziet er het meest opvallend uit, de 2XU zit er een beetje tussenin met opvallende reflecterende opdruk. Of je het mooi vindt, is een kwestie van smaak. De opdruk van de Sugoi laat gemakkelijk los wanneer er ook een broek overheen gedragen wordt, de 2XU houdt in dat opzicht beter over de maanden heen. Zowel de 2XU als de Sugoi hebben een matig glimmend uiterlijk, terwijl de CW-X totaal niet glimt. Liet de Sugoi zich aanvankelijk slecht aantrekken en was dit al een complete warming up, over de tijd heen gaat dat steeds makkelijker en dat kan niet anders betekenen dan dat de ‘rek’ er toch uitgaat. Bij het kopje levensduur schrijf ik daar meer over. De 2XU liet zich vanaf het begin redelijk makkelijk aantrekken en dat is nog steeds zo. Weet je eenmaal hoe de broek moet zitten (dat staat nergens op de verpakking en de plaatjes die her en der op het internet te vinden zijn laten allemaal een andere positionering zien van de donkere streep), dan is het verder geen probleem. De CW-X voelt stevig aan bij het aantrekken en laat zich redelijk makkelijk positioneren. Wel belangrijk bij dit model, aangezien de verschillende materialen en druk een bepaalde ondersteuning bieden. Alle drie de tights sluiten met een koord, waarbij de CW-X het langste koord heeft die niet uit de broek kan schieten per ongeluk. Het zakje voorop stelt weinig voor, dat was best lastig tijdens de zomermaanden maar een sleutel en een heel klein mp3-spelertje past net (als het echt moet, verwact dus niet teveel van het zakje). Ik vind de CW-X de ‘mooiste’ broek om te zien, waarschijnlijk omdat het een onopvallende, niet glimmende tight is, die kwalitatief mooi is afgewerkt.

hoe het zit en voelt
De drie tights zijn niet helemaal vergelijkbaar, omdat de Sugoi vooral voor race & recovery bedoeld is, de 2XU echt op compressie en de CW-X op support. Alle broeken zitten goed. Nu ik de broeken wat langer heb kunnen proberen, merk ik wel verschillen. De CW-X heeft de neiging om een beetje naar onderen te kruipen, zeker aan de achterzijde. Dat voelt niet altijd prettig en onderweg even aan deze strakke tight ‘hijsen’ lukt bijna niet. De Sugoi en 2XU blijven in dat opzicht beter zitten en zijn ook zonder slip onder de tight prettig om te dragen. Noch de Sugoi, noch de 2XU laten randjes of bobbels zien door de stof, de CW-X laat veel meer zien vreemd genoeg. Het randje van een hemd, of van een slip is goed te zien door de broek. Op zich geen probleem, maar wel iets om rekening mee te houden. Doordat de CW-X de neiging heeft om een beetje af te zakken, loopt het niet lekker zonder slip, omdat huid ineens tegen huid aan gaat schuren bij de billen. Ik denk dat dit erg onprettig is bij afstanden >20 km. De CW-X geeft na enkele uren dragen ook een veel diepere afdruk in de huid dan de Sugoi en 2XU. Geen van de drie modellen knelt op vekeerde plaatsen, hoewel de 2XU door zijn lengte wel veel plooitjes laat zien als je gaat zitten (bijvoorbeeld rond de knieholte). Ik zou een volgende broek ook in een normale lengtemaat willen proberen (ondanks mijn lengte van 1.83). Zowel met warm als koud weer en ook bij regen zitten de broek prima. Geen van de broeken schijnt door of gaat kriebelen bij regen.

werkt de broek
De CW-X werkt het best van de drie merken op de bovenbenen. Dat verschil is goed te merken in vergelijking met de Sugoi en 2XU. Laatstgenoemde tights zijn toch wat slapper en hoewel ze goede compressie geven rond de kuiten, houdt het boven de kuit een beetje op. Alle drie de broeken werken goed rond de kuit, want ik merk duidelijk dat mijn (linker)onderbeen minder ‘vol loopt’ dan zonder broek.

levensduur
Ik schreef in mei 2011 al dat de Sugoi al losse naadjes begint te vertonen. Inmiddels is de broek vervangen door de leverancier, want al snel viel de broek helemaal uit elkaar. Voor een tight van rond de 80 euro is dat natuurlijk veel te snel. Enkele maanden levensduur met intensief gebruik is simpelweg te snel. Ik schreef hierboven al dat ik vind dat de Sugoi snel zijn rek verlies en dat vind ik nog steeds een dubieus punt van deze tight. De 2XU lijdt niet onder het intensief gebruik. Natuurlijk slijt de opdruk wel iets doordat ik vaak over de broek nog iets aantrek dat extra schuurt, maar dat is in mijn ogen normale slijtage. Alle naden zijn nog prima, de rek is nog zoals na aankoop. Ik heb een flinke valpartij met de broek gemaakt en dit leverde slechts 2 kleine gaatjes op in de broek die tot op heden niet uitscheuren. Kennelijk kan de broek dus wel iets hebben. De CW-X heb ik tot nu toe nog het minst vaak aangetrokken, dus daar kan ik minder stellig zijn wat betreft de levensduur maar tot nu toe ziet het er allemaal nog prima uit. Na de winter weet ik meer over deze broek, want gezien de stof zal dit de eerste keus zijn voor de winter. Eventueel schaf ik nog een 2XU thermotight aan voor de winter (brushed).

conclusie
De compressietight werkt. Dat is voor mij duidelijk. Het is lastig om de juiste broek te vinden, omdat ze allemaal hun eigenaardigheden hebben. Ik vind het eigenlijk niet acceptabel dat de Sugoi zo kort is meegegaan. Ik schafte zelf al een nieuwe aan en kreeg uiteindelijk de kapotte broek vergoed, dus met twee vrij nieuwe broeken kan ik even vooruit. Maar ik twijfel over de duur van de compressie, aangezien de broek vrij snel te makkelijk aantrekt. De 2XU lijkt wat dat betreft minder te slijten en achteruitgang te vertonen in compressie. Ik zou een volgende keer geen lengtemaat meer nemen en misschien wel een maat kleiner (nu M) om van de plooitjes verlost te zijn in de knieholte en iets meer compressie overall te hebben. De CW-X zit op zich erg lekker, maar daar irriteert toch een beetje het feit dat de broek neiging heeft om aan de achterzijde af te zakken. Zowel de Sugoi als 2XU zitten wat hoger op de taille en zitten daardoor wat lekkerder en sluiten ook mooier aan rond de bilpartij. Maar de compressie en support rond de (boven)benen is wel erg fijn bij de CW-X en daarmee komt deze broek toch op de eerste plaats qua werking. Overigens zijn diverse modellen te krijgen van de CW-X, ieder met hun eigen doel en functie.

Ieder model van de CW-X – uiteindelijk naar mijn idee de beste uit deze serie van drie merken – heeft een eigen werkingsgebied qua support en biedt dus meer dan compressie alleen (zoals de Sugoi en 2XU). Het enige nadeel is de dikte van de stof die het minder makkelijk maakt om de broek door te dragen in de zomer, hoewel er een dunner model is voor warmer weer.