review: DVD the perfect runner

**review: DVD the perfect runner**

inhoud van de film

De DVD is onderverdeeld in verschillende delen. Eigenlijk is de grote vraag van de maker – Niobe Thompson – of we goed zijn ontwikkeld als loper, of we dat vermogen zijn kwijtgeraakt of behouden hebben en hoe deze ontwikkeling tot stand is gekomen. Daarvoor bezoekt hij verschillende gebieden, spreekt met antropologen, wetenschappers, een coach in Ethiopie, doet hij zelf mee aan een jacht en tot slot een ultra om zijn eigen lichaam op de proef te stellen.Eerst wordt gekeken hoe een bepaalde stam in Afrika jaagt om te kunnen eten. Niobe doet daarvoor mee met een jacht en verklaart wat het verschil is tussen de mens die loopt en een dier. De mens als persistance hunter wordt nader beschreven en toegelicht. Vanuit de warmte in Afrika, bekijkt Niobe dan een stam in de koude – in Noord Rusland – en ziet hoe daar gelopen dient te worden voor voedsel. Ook in de koude is de mens blijkbaar aangepast.

Samen met Lieberman bekijkt Niobe vervolgens het menselijk lichaam en zie hij welke aanpassingen het lichaam eigenlijk heeft om te kunnen lopen: korte tenen, de achilles pees, de gluteus maximus en de losse laaghangende schouders. Allemaal aanpassingen om het lichaam stabiel te maken tijdens het lopen en om bepaalde krachten te kunnen opvangen en te kunnen verdelen.

Vanzelfsprekend ontstaat dan de discussie over schoenen. Hebben de schoenen ons nu inderdaad zo ‘zwak’ gemaakt, en zijn de Afrikanen zo snel geworden door de armoede en de manier van leven? Het is op voorhand al duidelijk wat de conclusie gaat zijn. Niobe wordt gefilmd op de loopband en krijgt uitleg waarom zijn haklanding zo slecht is en hoe hij zou kunnen lopen op barefoot running stijl schoenen.

Aan het einde van de film test Niobe zijn eigen lichaam met een ultra in Canada tijdens de Death Race. Hij moet de wedstrijd staken na 100 km, maar vraagt zich af of hij niet eerder heeft opgegeven door iets tussen zijn oren en niet zozeer door iets lichamelijks. De ultra loopster die gevolgd werd finishte wel ondanks een gescheurde hamstring die tijdens de run wordt geplakt met tape.

De eindconclusie van de film is duidelijk: de mens is gemaakt om te lopen. Homo cursor oftwel de bewegende mens.

oordeel

De film is prachtig gemaakt, met geweldige beelden van verschillende continenten. De interviews zijn interessant en geven achtergrond informatie over de mens als loper en de verschillende aanpassingen die het lichaam heeft doorgemaakt.

Het einde: “you are tougher than you think” spreekt me erg aan, evenals het “know your legacy”. In mijn visie van de mens als maakbare machine ben ik ook steeds op zoek naar wat er mogelijk is, en in dat opzicht is deze film erg leuk om te bekijken om je weer te realiseren dat het lopen dus iets ‘normaals’ is in tegenstelling tot het zitten achter een computer en naar de koelkast lopen voor het eten.

Jammer dat er totaal niets over voeding gezegd is, want dit was natuurlijk erg belangrijk tijdens de aanpassingen van de mens. Evolutionair gezien kan je niet alleen naar de mens als jager blijven kijken (en dus als loper) zonder dieper in te gaan op de manier van voeden. Dat is echt een gemis in de film denk ik.

Maar zeker de moeite waard om te bekijken, al was het maar vanwege de prachtige beelden.

Duur van de film: 45 minuten
Meer informatie, trailers en achtergronden op de de website

Een gedachte over “review: DVD the perfect runner

Reacties plaatsen niet mogelijk.