03.06.2012 – tussen training 3 – letterenloop 5 km run haarlem

03.06.2012 – tussen training 3 – letterenloop 5 km run haarlem

Vandaag in mijn 2 rustweken een 5 km run die ik vorig jaar ook deed. Voor het eerst ga ik nu runs herhalen om te kijken of ik dit jaar ‘beter’ loop. Beter hoeft niet eens per se sneller te zijn, ook al is dat het eerste dat je ziet in de uitslag natuurlijk. Maar gelijkmatiger, met een hogere cadans of een lagere PE is allemaal een teken dat het ‘beter’ gaat.

Grappig genoeg was het dit jaar precies hetzelfde weekend als vorig jaar. Mooi warm op zaterdag tijdens de loop in Renesse, die ik vorig jaar wel deed en dit jaar niet, en dan de zondag met lichte regen. Vanmorgen regende het nog keihard maar tijdens de run was het een zalig verfrissend buitje waar je niet echt nat van werd maar wel verfrissing bracht. Ideaal dus!

De start vanaf de ijsbaan is ideaal omdat je lekker droog blijft als het regent en even lekker over de baan kunt hobbelen voordat je de weg op gaat. Helaas heb ik altijd gedoe met mijn garmin, en volgens mij is de route echt te kort. Ik zag in ieder geval geen snelheid toen ik op de weg kwam, en heb dus alleen afstand en elapsed tijd in beeld getoverd als back up zodat ik het zelf een beetje kon bekijken. Auto lap stond op een kilometer dus daar had ik misschien ook wel iets aan.

klik voor groot


Omdat het regende, koos ik toch maar voor de Brooks Pure Flow schoenen en niet voor de Racers. Achteraf bekeken had ik liever op de Racers gelopen op dit korte stukje. Ook al omdat je dan makkelijker kunt vergelijken met de run in Naaldwijk van april. Maar op dat moment leek het een goede keuze.

Voorafgaand aan de 5 km was er ook een kleine lettertjesloop door juristen. Een ultrakort rondje in toga. Beetje flauw maar op zich wel aardig. Ik zag er weinig van, maar gelukkig stond S. aan de start en kon foto’s maken.

klik voor groot

Daarna een praatje door de commentator en het startschot

klik voor groot

En eindelijk mochten we dan op pad. Ik had wel al bedacht dat ik niet keihard weg zou scheuren over de ijsbaan naar buiten en probeerde een beetje in te houden. Lastig om nu te bepalen of dat ‘teveel’ is geweest of niet. In Naaldwijk liep ik de eerste kilometer ruim onder de 5 minuten, nu (dus) niet. Al snel liepen we buiten over de weg. Ik kende de route nog en had al even op streetview gekeken gisteren zodat ik wist wat me te wachten stond. Het is een tamelijk groene route, best leuk voor een stratenloop. De eerste kilometer tikte al snel weg, iets langzamer dan Naaldwijk. Geen idee of dat nou uitmaakt of niet. Kilometer 2 door een fietstunneltje en weer naar boven, ging allemaal prima. Daar doemt het 3 kilometer bord al op (huh? ik zie geen 3 km maar vooruit maar) en alles gaat volmaakt nog. Daar gaan we door een bochtje weet ik en na een bocht naar rechts het laatste rechte stuk al richting de ijsbaan. Leuk! Wat is het eigenlijk kort zo’n 5 kilometer rondje. Vorig jaar voelde het veel moeilijker, nu loop je dat als een soort ommetje. En daar zie ik het dak van de ijsbaan al. Waar is ook alweer de ingang? O ja, bochtje en dan de ijsbaan binnen en finishen. Hoppekee ook weer achter de rug. Blijft leuk maarre…. die zweep he?

klik voor groot

Ik vind het erg lastig nog steeds om goed te doseren. Deze keer had ik geen signaal door de ijsbaan en klikt al snel mijn scherm op met afstand en tijd zodat ik het zelf een beetje kon inschatten. Die denkbeeldige zweep haal ik duidelijk te weinig tevoorschijn nog, ook al heb ik wel doorgelopen. Kon beter, maar zeker niet ontevreden. Over de streep onder de 25’30″ maar op een (volgens mij) te kort traject (ook al geeft afstandmeten precies 5 km aan). Als ik naar mijn eigen Garmin gegevens kijk, ben ik dit jaar 11 sec/km sneller op deze run geweest en net zo snel als bij de 5 km run van april dit jaar. Die gegevens zeggen mij meer dan de tijden op de uitslagen eerlijk gezegd en dan ben ik wel tevreden.

Volgende week een 10-tje en dan weer lekker verder met mijn schema voor september. Dit jaar dus niet zoveel hap snap runs als vorig jaar. Volgend jaar gewoon weer herhalen en kijken of er weer progressie is behaald met training!

Rustig aan dan breekt het lijntje niet :-)

Gegevens:

* totaal 5 km
* temp 12 lichte regen
* HR gemiddeld 157
* cadans >170

rondje in google earth openen

juni 12 km – 2012 totaal 1.026 km