11.10.2016 – roeibanen – 14 km

Vandaag ben ik weer naar de roeibanen gereden voor tempotraining. Het is mooi maar fris weer echter zonder wind zoals vorige week. Toen was het eigenlijk veel kouder qua gevoelstemperatuur. Ik heb toch vandaag mijn lange broek aangetrokken. Een dunne tight en ik ben benieuwd hoe dat loopt. Misschien krijg ik wel reuze spijt. Als giletje kies ik vandaag mijn Nike giletje omdat die Vaude toch wel erg snel nat wordt op de rug tijdens lopen. Meer geschikt voor fietsen denk ik.

Als ik uitstap, merk ik meteen dat het veel warmer aanvoelt dan vorige week. Toen was de NO wind echt koud en guur en ik ben bang dat ik niet happy ga worden met mijn lange tight vandaag. Eerst maar eens van start. Aanvankelijk wilde ik deze week een lange lap op tempo lopen, maar ik kies uiteindelijk voor 400-tjes. Ik heb nog even na moeten denken over het tempo voor die 400-tjes. Ik had iets bedacht en vergeleek dat met de souplesse rondjes van Klaas Lok en de tempo’s van Jeff Galloway. Grappig genoeg ligt het tempo dat ik intuitief vandaag wilde doen dichterbij Klaas Lok dan Galloway. Het is eeuwen geleden dat ik 400-tjes liep. Ik deed het wel eerder en dan in een idioot zwaar schema. Wist ik toen veel over hardlopen, training etc. Ik liep destijds dus ook alle trainingen veel te snel en dat ging dus ook niet goed uiteindelijk. Het bracht me ook eigenlijk nergens. Ik herinner me van de 400-tjes wel dat ik altijd voor lijk lag en terugkijkend zie ik ook een torenhoge hartslag destijds.

Maar terug naar vandaag: ik had een doel gesteld en dat leek me al best snel aangezien ik bijna geen tempo werk meer doe de laatste maanden. Toch is het elke keer weer makkelijk want ik dacht bij de 800-tjes ook dat het snel zou zijn en dat dacht ik van de 1.600-tjes van vorige week al helemaal. Dus niet, het was gewoon een lapje doorlopen en rustig op de garmin kijken of ik een beetje vlak liep. Dat deed ik vroeger ook niet: ik ging racen en zag wel waar het schip strandde. Niks vlak, niks gepaced maar gewoon als een kip zonder kop.

Ik doe eerst de warming up en loop daarna 1.800 mtr rustig RWR om lekker warm te worden. Af en toe piept het zonnetje tevoorschijn maar ik denk dat mijn kleding wel OK is. Met 3.000 mtr op de teller start ik mijn eerste rondje. Ik heb geen idee hoe snel het echt is dus ik ga te snel van start. Dat merk ik ook want het voelt niet ‘prettig snel’ meer. Ik klok af en zie dat het iets te snel was. Dat moet dus beter en ik kijk nu iets vaker op mijn horloge waar ik na 100 en 200 mtr sta. De volgende gaat een seconde te langzaam maar al veel beter gepaced en veel vlakker. Na 2 laps keer ik weer om en nu loop ik met tegenwind. Heel weinig wind overigens maar je merkt wel verschil. Ik hobbel heen en weer over de roeibaan en elke keer gaat het eigenlijk best aardig. De laps blijven mooi gelijk qua tempo en hartslag. Liep ik enkele jaren geleden niet met een hartslag van 170 te racen op dit tempo? Nu hobbel ik rustig met een gemiddelde HS rond de 143 en haal ik het tempo heel gemakkelijk.

Wind mee of wind tegen maakt ook eigenlijk niet uit en dat is prettig. Het voelt ook allemaal niet enorm ‘zwaar’ of ‘moeilijk’ en als ik aan het einde van de 10 laps ben, ga ik rustig RWR verder en maak de route af aan de buitenkant van de roeibaan. Lekker rustig nog een paar kilometer dieselen op lage hartslag. Kwam daar in 2012 maar eens om! Na 14 km sta ik weer bij de auto.

Ik heb genoten van de vogels in het gebied. Het is echt mooi en het is enorm druk met allerlei soorten vogels waaronder ook veel zilverreigers. Nog geen lepelaars gezien maar dat komt misschien nog, of ze zijn al weg. Maar ik ga zeker een rustige run hier weer een keer doen met woefje want het is echt prima.

Overigens kreeg ik een antwoord op mijn suggestie voor het nieuwe gebied dat wordt ontwikkeld. Ik had een mail gestuurd dat het misschien zinvol zou zijn om een ‘groene’ mogelijkheid op te nemen om een fiets op slot te zetten. Daar is over gesproken en het is een goed idee. Leuk om een terugkoppeling te krijgen en ik ben benieuwd of er ook echt iets gaat komen. Volgend jaar moet dat allemaal klaar zijn.

Straks meteen weer even wandelen met wafje want ze was nu niet mee. Volgende keer weer lekker samen op pad want de rest van de week alleen nog maar rustige rondjes.

gegevens:

* 14 km
* 10 graden

oktober 108 km – 2016 totaal 3.212 km