04.08.2016 – preuswald – 10 km

Gisteren ben ik aangekomen in Harles en vandaag is de dag van de operatie van mijn moeder. Ik moet dus een beetje vroeg opstaan en heb geen tijd voor een ontbijtje buiten of een mooie wandeling of run hier. Dat is op zich jammer maar misschien komt het er morgen nog van. Het heeft vannacht heel erg hard geregend en daar werd ik wel wakker van. Maar verder heb ik wel goed geslapen en alles is kurk droog gebleven. Dat is dus weer een meevaller. Ik zie wel dat (wederom) een een kant van de tent het buitendoek tegen het binnendoek aanzit. Later maar eens even goed naar kijken. Gelukkig heeft het niet voor problemen gezorgd. Als ik wakker word, ligt wafje nog lekker te slapen.

klik voor groot

Ik kleed me snel aan en ga even kort wandelen met woef. Het uitzicht zo vanaf en over de tent is echt prachtig.

klik voor groot

Daarna ga ik gauw richting Aken en naar het ziekenhuis. Ik breng eerst de hond even weg want die kan natuurlijk niet in de auto blijven ook al is er totaal geen zon.

De hele ochtend wordt dus gevuld met wachten samen met mijn vader. Tussen de middag ga ik snel even woefje uitlaten en eten geven. Inmiddels is mijn moeder dan weer op de kamer en dat lijkt allemaal goed. In de namiddag kan ik dan toch nog even daar in de buurt een rondje gaan lopen. Even alles loslopen na het lange zitten en hangen in de stoel.

Ik loop een bekend rondje door het Preuswald maar ik neem de route buitenom omdat ik wil kijken of daar inderdaad vanaf de parkeerplaats een vlak rondje te wandelen is door mijn ouders. Dat blijkt zo te zijn maar de klim naar de parkeerplaats is fors en best vermoeiend. Maar daarna kom je inderdaad op het vierkantje uit waar ik wel eens 20 rondje heb gelopen als marathon training een paar jaar geleden. Ik kies nu ook weer voor rondjes omdat ik gewoon even wil lopen en niet alleen maar wil klimmen. Dat komt misschien morgen wel weer. Omdat ik niet zoveel tijd heb, laat ik het bij de 3 rondjes en loop daarna terug naar huis door het park en geef woef nog wat water. Na ruim 10 km staan we weer voor de deur. Gauw wafje schoonmaken, omkleden en weer terug naar het ziekenhuis.

klik voor groot

Redelijk vroeg in de avond keer ik weer terug bij de tent. Ik heb nog een paar uurtjes die ik rond de tent kan doorbrengen. Even wat eten maken, wat drinken en gewoon even zitten en genieten van het uitzicht.

klik voor groot


Rond 21.30 ga ik woefje nog even uitlaten en rond 22 uur ga ik me eens klaarmaken om te gaan slapen. Ik ben best moe en wil nog wat lezen. Buiten is het toch niet meer zo lekker dus ik kleed me om en kruip onder mijn slaapzak. Woefje slaapt ook al.

klik voor groot

Maar dan zie ik even na 22.30 dat om 23.00 het ISS over zal vliegen met incredible bright overhead pass. Ben ik dan nog wakker? Ga ik even kijken? Waar is het westen? Ik twijfel maar ik hoef alleen broek aan te trekken en mijn slippers aan te doen. Ik sta toch buiten? En ruim op tijd sta ik in de hemel te turen. Het lijkt helder genoeg dus ik blijf kijken. Dan ineens zie ik het ISS weer aankomen vanuit het westen. Het blijft toch wel gaaf, te bedenken dat daar mensen in leven en werken. Omdat een stukje verder nog twee mensen bij een vuurtje zitten, maak ik ze attent op de ISS en ze springen op om mee te kijken. Vooral de man is razend enthousiast en weet ook wat te vertellen over de snelheid van de aarde etc. ‘je weet waarom we het station zien he?’ vraagt hij me. Ja dat weet ik, de zon die op de solarpanels schijnt…. en je weet hoe snel de aarde draait he? Ik antwoord dat ik het niet weet maar dat ik vast weer andere dingen weet die hij niet weet. Inmiddels weet ik dat de aarde met 30 km/sec draait (en niet 35 zoals hij me vertelde). Daarna vragen we ons af hoe snel de ISS vliegt. Ook dat weet ik inmiddels namelijk 27.700 km/uur op 385 km hoogte.

Na 5 minuten is de ISS aan de horizon verdwenen. Ik kruip tevreden mijn tentje in en ga slapen. Morgen weer een dag. Ik ga niet idioot vroeg opstaan, opruimen, daarna even lopen en daarna weer naar het ziekenhuis.

Op naar een nieuwe dag dan maar!

gegevens:

* 10 km
* 17 graden

augustus 37 km – 2016 totaal 2.550 km